Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
07-03-2022 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Social Bæredygtighed |
Sted: |
Konference 1, KUC, Ågade 27 |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 22/5676
Resumé
Social Bæredygtighed er et strategisk udvalg, der fungerer som rådgivende organ til Økonomi og Strategi. Udvalget har til opgave at arbejde med generelle og tværgående emner i en politisk og organisatorisk kontekst, og skal i løbet af Byrådsperioden udarbejde ”Scenarier for Fremtidens Velfærd i Kolding Kommune” fra vugge til grav.
Udvalget skal i løbet af Byrådsperioden udarbejde ”Scenarier for Fremtidens Velfærd i Kolding Kommune” fra vugge til grav. Det fremgår af kommissoriet, at udvalget selv kan beslutte rækkefølgen af temaerne, om - og i givet fald hvordan, der skal tilknyttes eksterne medlemmer, og mødeformen.
Forvaltningen foreslår, at Social Bæredygtighed påbegynder udarbejdelse af delscenariet ”Det gode liv med handicap”. Det foreslås desuden, at arbejdet med delscenariet fungerer som en slags prototype-udvikling, der medvirker til at skabe erfaringer, der kan lægge fundamentet for udvalgets fremtidige arbejdsform med andre delscenarier.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at udvalget godkender forvaltningens forslag om at påbegynde udarbejdelse af delscenariet ”Det gode liv med handicap”,
at udvalget godkender forvaltningens forslag om, at arbejdet med delscenariet fungerer som prototype-udvikling, og medvirker til at danne erfaringer, der kan lægge fundamentet for udvalgets fremtidige arbejdsform med andre delscenarier.
Beslutning Social Bæredygtighed den 07-03-2022
Udvalget godkendte at igangsætte arbejdet med delscenariet ”Det gode liv med handicap”, idet der udarbejdes en status i forhold til det aktuelle udgangspunkt, baseret på målbare parametre – både objektive og subjektive data - samt dokumentation for de aktuelle udfordringer. Målgruppen defineres, og der fastsættes succeskriterier i forhold til hvilke effekter, der ønskes opnået.
Udvalget godkendte forvaltningens forslag om, at arbejdet med delscenariet fungerer som prototype-udvikling, og medvirker til at danne erfaringer, der kan lægge fundamentet for udvalgets fremtidige arbejdsform med andre delscenarier.
Sagsfremstilling
På mødet den 25. januar 2022 godkendte Byrådet kommissorium for udvalget Social Bæredygtighed. I kommissoriet beskrives det, at udvalget er et strategisk udvalg, der fungerer som rådgivende organ til Økonomi og Strategi uden selvstændig beslutnings- eller bestiller-kompetence.
Udvalget har til opgave at arbejde med generelle og tværgående emner i en politisk og organisatorisk kontekst, og skal i løbet af Byrådsperioden udarbejde ”Scenarier for Fremtidens Velfærd i Kolding Kommune” fra vugge til grav. Udvalgets perspektiv er derfor bredere end de enkelte fagudvalg, og skal være med til at styrke den livsfasetænkning, der er sat som politisk og organisatorisk ramme for den igangværende byrådsperiode. Det fremgår af kommissoriet, at udvalget selv kan beslutte rækkefølgen af temaerne, om- og i givet fald hvordan, der skal tilknyttes eksterne medlemmer, og mødeformen. Udvalget har dermed nye muligheder for at gentænke og skabe sigtelinjer og ambitioner for fremtidens bæredygtige velfærd.
Social Bæredygtighed har dermed en vigtig opgave i at skabe helhed og sammenhæng i kommunens møde med borgere, virksomheder og samarbejdspartnere med udgangspunkt i borgerens centrum. Det er afgørende, at borgerne oplever kommunen som en samlet organisation, der arbejder med samme tilgang, mål og løsninger.
”Det gode liv med handicap”
Handicapområdet er oplagt som tema for det første delscenarie, fordi det netop er kendetegnet ved at gå på tværs af alle livsfaser, og berøre nærmest alle kommunens fagområder, for eksempel kultur, sundhed, byudvikling, fritid og idræt.
En indledende målsætning for arbejdet i delscenariet ”Det gode liv med handicap” vil være at sætte en fælles politisk-strategisk retning på, hvordan Kolding Kommune møder mennesker med et handicap.
Målsætningen rummer en række facetter, som kan udfoldes yderligere i arbejdet – for eksempel:
- Hvordan sikrer Kolding Kommune i praksis ligebehandling og ligestilling af mennesker med funktionsnedsættelser?
- Hvordan kommer flere mennesker med handicap med i fællesskabet?
- Hvordan skabes bedre tilgængelighed for mennesker med handicap?
- Hvordan styrkes rammerne for at børn og unge med handicap bliver en del af fællesskabet?
- Hvordan indrettes overgangene fra barn til ung, fra ung til voksen og fra voksen til senior på en måde, som opleves smidig?
- Hvordan forenkles de ansattes hverdag, så der skabes mere tid til de borgernære opgaver? Er der muligheder for forenkling og afbureaukratisering i kommunens møde med en borger med et handicap?
- Hvordan styrkes parasporten, og hvordan kan kommunen understøtte, at flere unge med handicap deltager i foreningslivet?
- Hvordan forbedres støtten til familier og pårørende til mennesker med handicap, så de oplever større tryghed og enkelthed?
- Hvordan sikres det, at forholdene for handicappede tænkes tidligt og strategisk ind i byplanlægningen med særlig fokus på fællesskaber?
Forslag til proces for udarbejdelse af delscenariet vedrørende ”Det gode liv med handicap” beskrives i selvstændigt dagsordenpunkt.
Sagsnr.: 22/5678
Resumé
”Det gode liv med handicap” er foreslået som første delscenarie, som Social Bæredygtighed
arbejder med.
Udvalget skal med afsæt i nutidens udfordringer, trends og fremskrivninger arbejde med nye måder, der skaber velfærdsudvikling i Kolding Kommune. Udvalgets perspektiver og muligheder for nye samarbejds- og samskabelsesformer er bredere end i de stående udvalg, og det giver anledning til at se på, hvordan der kan udvikles en ny politisk arbejdsform, der er strategisk, tværgående og demokratisk involverende.
Det foreslås derfor, at Social Bæredygtighed, som en del af udviklingen af delscenariet ”Det gode liv med handicap”, udvikler en prototype for udvalgets arbejdsform, og skaber erfaringer, der kan lægge fundamentet for udvalgets fremtidige arbejdsform. I det følgende fremlægges der forslag til de hovedfaser processen og prototypeudviklingen kan følge.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at den foreslåede faseplan for ”Det gode liv med handicap” godkendes.
Beslutning Social Bæredygtighed den 07-03-2022
Godkendt.
Sagsfremstilling
”Det gode liv med handicap” er foreslået som første delscenarie som Social Bæredygtighed arbejder med.
Udvalget skal med afsæt i nutidens udfordringer, trends og fremskrivninger arbejde med nye måder, der skaber velfærdsudvikling i Kolding Kommune. Udvalget skal skabe nye fælles principper for arbejdet og udvikling af fremtidens velfærd, som platform til de forskellige strategier og konkrete politiker i udvalgene. De største udfordringer på velfærdsområderne skal identificeres, og være udgangspunktet for at stille de spørgsmål, der kan bidrage til at skabe nye sigtelinjer og forandringskraft i organisationen. Et vigtigt fokus er, hvordan der skabes mere helhedstænkning i arbejdet med borgerne på tværs af eventuelle organisatoriske skel og mere reel borgerinddragelse.
Udvalgets perspektiver og muligheder for nye samarbejds- og samskabelsesformer er bredere end i de stående udvalg, og det giver anledning til at se på, hvordan der kan udvikles en ny politisk arbejdsform, der er strategisk, tværgående og demokratisk involverende.
En så ambitiøs ramme for udvalgets arbejde giver en række muligheder. Udvalget har udvidede muligheder for at arbejde med samskabelsesprocesser med borgere og interessent-grupper, ligesom det er muligt at inddrage videns- og fagpersoner som en integreret del af arbejdsformen.
Disse muligheder giver samtidig anledning til at se nærmere på, hvordan udvalgets arbejdsform skal tilrettelægges, og i forhold til, hvordan mere åbne og inddragende processer med flere interessenter kan styres og faciliteres, når der samtidig skal skabes legitime og håndgribelige resultater, der kan gavne Koldings borgere.
Nogle af de spørgsmål, der vil rejse sig undervejs, vil være: Hvilke eksterne interessenter og videnspersoner skal deltage i udvalgets arbejde, hvornår skal de skal deltage, og hvordan deres input skal anvendes? Hvordan defineres de konkrete målsætninger for arbejdet, skal der ske måling af borgeroplevet værdi, resultat og målsætninger? Hvordan vægtes de samlede hensyn mellem politik, forvaltning og demokratisk involvering?
Samtidig kræver nytænkning nye måder at gå til de politiske opgaver på. Det kræver inspiration, fordybelse og tager tid, som det sjældent er muligt at tilvejebringe i et fagudvalg.
Ambitionerne med udvalget og de friere rammer kalder derfor på, at der udvikles en ny form for ”arbejdsrum” til udvalget, der kan sikre, at udvalget arbejder strategisk, tværgående og demokratisk involverende
Det foreslås derfor, at Social Bæredygtighed, som en del af udviklingen af delscenariet ”Det gode liv med handicap”, udvikler en prototype for udvalgets arbejdsform, og skaber erfaringer, der kan lægge fundamentet for udvalgets fremtidige arbejdsform.
Resultatet af processen skal være, at Kolding Kommune får en ny fælles handicappolitik, og en hvidbog med anbefalinger til alle fagudvalg.
I det følgende fremlægges forslag til de hovedfaser processen og prototypeudviklingen kan følge:
- Den brændende platform: I denne fase etableres grundlaget for arbejdet med ”Det gode liv med handicap”. Der indledes med oplæg fra eksperter/videnspersoner, pårørende, medarbejdere m.v., der opridser det historiske perspektiv på udviklingen på området frem til i dag. Hvor er de store udfordringer i dag, og hvilke bud er der på fremtidens udfordringer, og de mulige løsninger.
- Status på retning og indsatser i Kolding Kommune: Det skabes et samlet overblik over de politikker, strategier, indsatser og institutioner, der er på de forskellige områder i Kolding Kommune. Samtidig kommer udvalget på tur gennem Kolding sammen med mennesker med handicap, og oplever byen i samme perspektiv som dem. Efter denne fase skal udfordringerne for mennesker med handicap stå klart, ligesom deres drømme og forventninger til fremtiden skal være afdækket.
- Inspiration fra dem, der gør det godt: I denne fase søges efter de gode eksempler og cases fra andre kommuner, eller fra udlandet. Eksemplerne skal bruges til inspiration, og dække kommunens indsatser i alle livsfaser og på tværs af organisatoriske opdelinger.
- Handicappolitisk topmøde: Der inviteres til et større dialog- og borgermøde, der skal sætte fokus på udfordringer, løsninger, idéer og inspiration til løsninger. Mødet skal give mulighed for aktiv involvering af mennesker med handicap, pårørende og fagfolk. Repræsentanter fra handicaporganisationer og politikere fra forskellige udvalg præsenterer deres interessefelter og visioner.
- Opsamling og handleplan: På baggrund af de første faser, udarbejdes en delleverance med forslag til handlingsplan, og plan for arbejdet. Efter arbejdet med dette tema, som en prototype på udvalgets arbejdsform, rammesættes et bredt og åbent temamøde med flere oplæg om den historiske udvikling af og de store udfordringer på velfærdsområderne i Danmark og i Kolding.
Sagsnr.: 22/5785
Resumé
På mødet vil et par ”hverdagseksperter” på handicapområdet holde oplæg om deres perspektiver på det gode handicapliv.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at orienteringen drøftes.
Beslutning Social Bæredygtighed den 07-03-2022
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Et vigtigt pejlemærke for udvalget Social Bæredygtighed er at gentænke og udvikle fremtidens velfærd med fokus på forebyggelse, frihed, fællesskab, frivillighed og (tvær)faglighed. De største udfordringer på velfærdsområderne skal identificeres og være udgangspunktet for at stille de spørgsmål, der kan bidrage til at skabe nye sigtelinjer og forandringskraft i organisationen.
Samtidig har udvalget udvidede muligheder for at benytte sig af nye samarbejds- og samskabelsesformer, og det foreslås derfor, at en række ”hverdagseksperter” inviteres til at holde små oplæg om deres perspektiver på livet med handicap, og give input til ”Det gode liv med handicap”.
Tanken er, at hverdagseksperterne gennem små oplæg af 5-10 minutters varighed skal bidrage med viden, erfaringer, perspektiver og tanker om mulige løsninger, og derved medvirke til, at de ideer og løsninger, der bringes i spil, har en stærk forankring i den daglige virkelighed, der møder mennesker med handicap. Kort sagt: Hvad er det gode handicapliv for mig?
Følgende ”hverdagseksperter” foreslås til løbende involvering og oplæg:
• En repræsentant fra folkebevægelsen #enmillionstemmer
• En forældrerepræsentant fra gruppen af forældre til handicappede børn
• En repræsentant fra gruppen af unge voksne med handicap
• Formanden for Handicaprådet i Kolding Kommune
• En borger med erfaring fra livet som menneske med et handicap i arbejdslivet
Bilag
Sagsnr.: 22/5764
Resumé
Konsulent Tina Lippert understøtter processen med udarbejdelse af delscenariet ”Det gode liv med handicap”. Tina Lippert har omfattende erfaring inden for facilitering af organisationsudvikling og forandringsledelse i kommuner og organisationer og har blandt andet arbejdet med innovations- og forandringsprocesser inden for bæredygtig omsorg, medborgerskab og frivillighed blandt mennesker med handicaps.
På mødet vil Tina Lippert fortælle om sine erfaringer fra handicapområdet og komme nærmere ind på, hvordan facilitering og understøttelsen af ”Det gode liv med handicap” kan kvalificere processen og føre til de ønskede resultater.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social Bæredygtighed den 07-03-2022
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 22/5680
Resumé
Lektor Charlotte Glintborg fra Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet giver på mødet et inspirationsoplæg om udviklingen på handicapområdet i Danmark, og om, hvordan mødet med de fagprofessionelle opleves for personen med funktionsnedsættelsen og de pårørende.
I oplægget vil Charlotte Glintborg desuden præsentere de udfordringer og udviklingstendenser, der tegner sig på handicapområdet – både generelt på det samfundsmæssige niveau, og mere specifikt på det kommunale område.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social Bæredygtighed den 07-03-2022
Orienteringen blev taget til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 22/2552
Resumé
Der skal godkendes en forretningsorden for Social Bæredygtighed for perioden 2022-2025.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at forretningsordenen for 2022 – 2025 godkendes.
Beslutning Social Bæredygtighed den 07-02-2022
Forretningsordenen blev godkendt.
Trille Nikolajsen
Beslutning Social Bæredygtighed den 07-03-2022
Godkendt.
Sagsfremstilling
Forretningsorden for Social Bæredygtighed skal godkendes på 2 på hinanden følgende ordinære møder.
Bilag
Sagsnr.: 22/2552
Resumé
Deltagelse i ekstraordinære kommunale aktiviteter, medlemmer af Social Bæredygtighed.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at Social Bæredygtighed drøfter, om der er behov for at et eller flere medlemmer af udvalget varetager kommunale hverv.
Beslutning Social Bæredygtighed den 07-03-2022
Intet at bemærke.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Bilag
Sagsnr.: 22/2552
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social Bæredygtighed den 07-03-2022
Intet.
Sagsnr.: 22/2552
Resumé
Orientering fra direktørerne.
Sagen behandles i
Social Bæredygtighed
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren, Social- og Arbejdsmarkedsdirektøren og den konstituerede Børne- og Uddannelsesdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social Bæredygtighed den 07-03-2022
Intet.
Sagsnr.: 22/2552
Resumé
Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.
For at godkende skal hvert medlem underskrive ved at trykke på ”Godkendt”.