Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
01-12-2021 08:15:00 |
---|---|
Udvalg: |
Lokaldemokratiudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/31060
Resumé
Siden 2019 har Kolding Kommune arbejdet målrettet på at styrke bylivet og understøtte detailhandlen i samarbejde med borgere og det lokale erhvervsliv. Dette arbejde er igangsat med afsæt i en erkendelse af en fremtid, der stiller nye krav for detailhandlen – og dermed også bylivet.
Et af produkterne af processen er et nyt Bylivsforum. Bylivsforum består af 13 udvalgte repræsentanter, som bidrager og er nøgleaktører for byens udvikling, samt 3 politiske repræsentanter. Udvalget er forankret hos by- og udviklingsdirektøren.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen om Bylivsforum tages til efterretning.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 01-12-2021
Godkendt.
Ole Alsted
Sagsfremstilling
Siden 2019 har Kolding Kommune arbejdet målrettet på at styrke bylivet og understøtte detailhandlen i samarbejde med borgere og det lokale erhvervsliv. Dette arbejde er igangsat med afsæt i en erkendelse af en fremtid, der stiller nye krav for detailhandlen – og dermed også bylivet. Internethandlen og handelsmønstrene generelt har medført, at byens primære fokus ikke længere kun er på handel, men at kommunens byer i højere grad også bruges som mødested og til oplevelser.
Kolding Kommune igangsatte i 2019 en større proces under navnet ’Task Force – Sammen om udvikling af bylivet og understøttelse af detailhandlen i Kolding Kommunes handelscentre’. Processen havde til formål sammen med borgere, besøgende, erhvervsliv og eksterne partnere at identificere let tilgængelige løsninger – og mere langsigtede tiltag, der skulle være på forkant med trends og skabe fremtidsorienterede løsninger for byerne. Ideerne er sammen med en større bylivsanalyse samlet i et handlingskatalog, der blev offentliggjort i maj 2020.
En ny organisering skal danne udgangspunkt for det videre strategiske arbejde med fortsat at styrke Kolding som en levende by og et attraktivt handelscenter. Organiseringen peger på nedsættelse af et Bymidteforum, bestående at lokale interessenter og politikere, som skal sikre det brede samarbejde med byens aktører, der skaber fundamentet for en levende og bæredygtig bymidte og handelscenter.
Bylivsforum
Bylivsforum er et resultat af processen om at styrke Kolding som handelsby med attraktive bycentre. Task Force-processen resulterede i et handlingskatalog med anbefalinger og eksempler på potentialer, hvor byliv og handelsliv kan forbedres og styrkes. Udvikling af byliv og bymidten bringer mange parametre og interessenter i spil. Ud fra analysen af byen og dets potentialer giver det mening at arbejde videre med indsatsen og samarbejdet ud fra tre fokusområder Bymidte/Byliv, Erhverv, detail og restauratører samt Kultur. Bymidtekoordinatoren vil sikre en tværfaglig dialog og udvikling på tværs af de tre fokusområder.
Som en del af organiseringen foreslås det at nedsætte et Bylivsforum. Bylivsforum vil være et centralt omdrejningspunkt i organiseringen af det fremtidige samarbejde om at udvikle Koldings bymidte og Kolding som handelsby. Bylivsforum vil bestå af drivkraftige, lokale interessenter samt politikere, som sammen skal bidrage til at sikre en bred forankring af de fremtidige handlinger og forandringer.
Deltagerne i Bylivsforum er udpeget med henblik på at repræsentere de mange forskellige potentialer, som i højere grad kan komme i spil for at skabe en styrket bymidte. En vigtig pointe er derfor, at Bylivsforum er et dynamisk forum, hvor det er opgaven, der sætter holdet. Bylivsforum skal arbejde for en fælles strategisk retning og dermed fremtidssikre Koldings byliv og understøtte detailhandlen. Bylivsforum er dermed også med til at sikre et fælles ejerskab og en stærkere synergi mellem byens hovedaktører. Bylivsforum skal bidrage til at skabe en ny positiv fortælling om bymidten.
Succeskriterier for Bylivsforum:
- Bylivsforum skal bidrage til at skabe en bred forankring omkring styrkelse af byliv og detailhandel i Koldings handelscentre.
- Bylivsforum skal skabe synergier på tværs af byens interessenter og kvarterer. Bylivsforum skal skabe et fælles billede af Kolding bymidtes DNA.
- Bymidteforum er dynamisk ift. de udfordringer, der opstår med at skabe en styrkelse af byliv og detailhandel i Koldings handelscentre.
- Bylivsforum skal prioritere og arbejde hvert år med et antal udpegede potentialer fra handlingskataloget.
- Bylivsforum skal skabe ambassadører for styrkelse af en levende bymidte.
- Bylivsforum understøttes af de tre fokusområder Bymidte/Byliv, Erhverv, detail og restauratører samt Kultur.
Bymidtekoordinatoren vil agere primær koordinator for alle tre fokusområder, og fungere som sekretariat for Bylivsforum.
Bylivsforum består af 13 udvalgte repræsentanter fordelt på de tre fokusområder samt 3 politiske repræsentanter. Udvalget er forankret hos by- og udviklingsdirektøren.
Sagsnr.: 20/10287
Resumé
Lars Duehart, initiativtager til Den Frivillige Tænketank Kolding, har til udvalgsmødet fremsendt en status på Tænketankens arbejde.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Lokaldemokratiudvalget drøfter Den Frivillige Tænketank Koldings arbejde på baggrund af Lars Dueharts orientering og herefter beslutter, om man vil fortsætte med at understøtte initiativet.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 01-12-2021
Udvalget drøftede status for Tænketanken og tager erfaringerne til efterretning.
Ole Alsted
Sagsfremstilling
Baggrund:
Lars Duehart, initiativtager til Den Frivillige Tænketank Kolding, stillede på mødet den 29. januar 2020 forslag om, at Lokaldemokratiudvalget bakker op om initiativet.
Udvalget drøftede sagen og tilkendegav interesse i at følge med i projektet - og ønsker at invitere initiativtageren til en evaluering på et udvalgsmøde efter sommerferien. Samtidig bakkes der op om, at der stilles et lokale til rådighed, og sikres en kontaktperson fra forvaltningen.
Grundet den særlige situation med COVID-19 er Tænketankens indledende arbejde blevet forsinket, og Lars Duehart er således først nu, på november mødet, blevet inviteret til at deltage.
Lars Duehart har til mødet fremsendt en status på Den Frivillige Tænketank Koldings arbejde, herunder:
- Opstarten
- Samarbejde med forvaltningen
- Organisering
- Opbakning fra borgere
- Arbejdsgrupper
- Fremdrift på igangsatte initiativer/fokusområder
- Fokus for fremtidige initiativer.
Bilag
Sagsnr.: 19/16217
Resumé
Landsbyfællesskabsplanen for Stenderup Halvøen er tæt på at være i mål. Planen bliver præsenteret på borgermøde den 18 januar 2022.
Processen har været udfordret af de rammer, man skulle forholde sig til ift. corona. Det har skabt en anderledes proces end planlagt, men Halvørådet og beboerforeningernes store engagement har sikret at planen er kommet godt i mål, og der er arbejdet aktivt med de temaer, som er vigtige for Halvøens udvikling og som fortsat sikrer Halvøen som et attraktivt sted at bo.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen om landsbyfællesskabsplanen for Stenderup Halvøen tages til efterretning,
at evalueringen tages til efterretning og at erfaringerne herfra indgår i det videre arbejde med landsbyfællesskabsplaner.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 01-12-2021
Godkendt.
Ole Alsted
Sagsfremstilling
Landsbyfællesskabsplanen for Stenderup Halvøen er tæt på at være i mål. Planen bliver præsenteret på borgermøde den 18 januar 2022.
Processen har været udfordret af de rammer, man skulle forholde sig til ift. corona. Det har skabt en anderledes proces end planlagt. En stor del af processen har været digital og den ellers kompakte tidsplan, som der er gode erfaringer med, er blevet strukket. I samarbejde med Halvøåret og beboerforeningerne blev processen ændret med fastholdelse af åbne borgermøder, inden planen blev færdiggjort. Processen har derfor været struktureret ud fra de tre prioriterede temaer, som er de væsentlige i planen. De tre temaer er Byudvikling og identitet, Nye muligheder i Sdr. Stenderup Skole og Aktiv fritid. Ud fra hvert tema blev der dannet en arbejdsgruppe, som blev styret af de lokale. Arbejdsgrupperne har været rygraden for arbejdet gennem processen.
Byudvikling på Stenderup Halvøen
Det er et mål for begge byer, at der sker en passende byudvikling, som sikrer, at folk, der gerne vil bo i området, har mulighed for det, og at der kommer flere børn til området. En passende byudvikling betyder, at udviklingen ikke skal gå hurtigere, end at de nye bliver en del af fællesskabet, og at landsbymiljøet bevares.
De overordnede ønsker til byudviklingen i Sdr. Bjert og Sdr. Stenderup er:
• at byudviklingen skal tilpasses de to byers størrelse og byudviklingsmuligheder,
• at de to byer skal bindes sammen af en rekreativ sti langs Binderup Mølleå,
• at der skal være en tydelig adskillelse med skov, natur og dyrkede marker mellem Sdr. Bjert og Kolding Syd.
Friluftsliv i balance med natur og lokalsamfund
Det er målet, at Stenderup Halvøen skal udnytte sine fordele som friluftsområde på en måde, hvor der er god balance mellem ønskerne om at benytte halvøen til friluftsaktiviteter og hensynet til at bevare naturkvaliteterne og området som et attraktivt lokalsamfund.
Udviklingen af friluftsaktiviteterne skal komme lokalsamfundet til gode og bidrage til at gøre det endnu bedre at bo på Stenderup Halvøen.
Det vil man arbejde på:
- Bedre udnyttelse af det man allerede har.
- Flere skal motiveres til at gå i gang.
- Bedre muligheder for de allerede aktive.
- Friluftskoordinator på Stenderup Halvøen.
Stort ønske om en løsning for nye muligheder i den tomme Sdr. Stenderup Skole
Der er et stort ønske om at skabe ny aktivitet på Sdr. Stenderup Skole. Det er ifølge de mange, der har ytret sig, uholdbart, at bygningerne står tomme eller kun udnyttes delvist. De nye aktiviteter skal være noget, der bidrager positivt til lokalsamfundet, og det kan både være offentligt og privat. Synspunkterne er kommet frem både under de indledende interviews og under de møder, der har været om landsbyfællesskabsplanen.
Der har været nedsat en arbejdsgruppe om skolen, som har gjort et stort stykke arbejde for at afsøge og undersøge muligheder for at udnytte skolebygningerne.
Forvaltningen vil på mødet præsentere landsbyfællesskabsplanen nærmere.
Erfaringer fra landsbyfællesskabsplanen på Stenderup Halvøen
Der har på Stenderup Halvøen været en stor tilfredshed med processen og inddragelse af de lokale borgere.
Forvaltningen kan kvittere for, at der har været et flot engagement fra de lokale borgere, som virkelig har været motiverede og har leveret undervejs. Processen har været udfordret grundet corona, og i den sammenhæng har de lokale borgere taget et stort ansvar for at skabe indhold og dialog i mindre grupper.
Der har været en flot opbakning til både de digitale møder, i arbejdsgrupper og det åbne borgermøde. Den flotte opbakning viser, at det godt kan lade sig gøre at få folk til at interessere sig for en fælles plan, selv om det betyder, at den kommer lidt længere væk fra de nære interesser i de enkelte landsbyer.
Der har ligeledes været en tilfredshed med den valgte rådgiver til processen. Det gælder både fra de lokale og fra Kolding Kommunes side.
Den lokale styregruppe, bestående af repræsentanter fra Halvørådet og beboerforeningerne, har været gode til at prioritere hvilke temaer, der er vigtigst for dem for at sikre områdets udvikling.
De primære temaer gennem processen har været:
- Byudvikling og identitet
- Muligheder for nye aktiviteter i den tomme Sdr. Stenderup Skole
- Aktiv natur
Processen er i sin afsluttende fase og der er ikke lavet en endelig evaluering med den lokale styregruppe, men der er samlet erfaringer op undervejs, og forvaltningen har også gjort sig nogle erfaringer.
Der har været et stærkt samarbejde med den lokale styregruppe gennem hele processen, og det har været en stor kvalitet for det endelige resultat. At organiseringen med et Halvøråd har været godt funderet, har været et stort plus for processen. Forvaltningen forventer, at det vil være meget tydeligt i processen efter at selve planen er færdig, at der vil komme gode resultater og forvaltningen vil bruge det aktivt i prioritering af projekter og aktiviteter.
Digitale borger- og infomøder var en nødvendighed. Det var for nogle grænseoverskridende at kaste sig ud i, men tilslutningen og dialogen var positiv. Det har dog også været godt for processen, at der har været mulighed for fysiske møder i slutningen af processen.
Der er planlagt en kompakt tidsplan for landsbyfællesskabsplanerne, som ikke har været muligt at overholde i denne proces. Til gengæld har det givet en mulighed for at dykke lidt ekstra ned i nogle temaer, som der har givet værdi for begge parter. Det har været positivt for de lokale, at processen har været rettet til efter deres ønsker, også ift. tidsplanen. Det er en vigtigt erkendelse til de næste planer.
De tidligere erfaringer med at række ud til borgerne gennem e-Boks har fungeret rigtig godt i denne proces. Der er også formidlet kontakt via lokale facebookgrupper og den lokale avis.
Sagsnr.: 20/21351
Resumé
Byrådet godkendte den 25. maj 2021 anmodningen om frigivelse af rådighedsbeløb til fritidsfaciliteter i Lunderskov ligesom Lokaldemokratiudvalget den 2. juni 2021 godkendte anmodningen om frigivelse af centerby – og borgerplanmidler til etape 1 af Lunderskov Multicenter. Efterfølgende er der i dialog og samarbejde med stedets interessenter og partnere, arbejdet på en præcisering og en kvalificering af de ønsker og idéer, der er til Multicentret. Der er arbejdet på at skabe en tilbygning, som tager højde for stedets brugere og sikrer den fremtidige udvikling af Lunderskov Multicenter som et stærkt mødested i byen.
Forvaltningen vil på mødet give en orientering om status på projektet.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget, Fritids- og Idrætsudvalget og Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 01-12-2021
Godkendt.
Ole Alsted
Sagsfremstilling
Visionen med Lunderskov Multicenter er fortsat at skabe et fælles mødested med en bred palet af oplevelser med sport, bevægelse og kultur. Projektets hovedformål er således at stimulere og udvikle fællesskabet i byen. Det samlede Multicenter skal være et centralt mødested i byen, der styrker Lunderskov som en attraktiv bosætningsby. Projektet og udviklingen af Multicentret drives af halbestyrelsen i samarbejde med fritids- og idrætsafdelingen, centerbykoordinatoren, Kolding Bibliotekerne og Lunderskov Lokalråd.
Hallens brugere, idrætsforeningerne, Kongsbjergskolen, det brugerstyrede aktivitetshus, Lokalhistorisk Arkiv, Lunderskov Lokalråd og Kolding Bibliotekerne er blevet inddraget i drøftelserne om, hvilke funktioner og behov der er for at kunne skabe et stærkt mødested. Ud af disse drøftelser er der udarbejdet et nyt skitseforslag som den 18. november 2021 blev præsenteret for alle interessenterne. Her blev forslaget taget positivt imod. Generelt er der stor opbakning til Multicenter projektet hos byens idræts- og kulturaktører.
Som det tidligere er præsenteret for Fritids- og Idrætsudvalget og Lokaldemokratiudvalget er dette etape 1 af Lunderskov Multicenter. Udearealer og hallens visuelle sammenhæng med det gamle rådhus (multihuset) er et vigtigt element i visionen om, at begge bygninger skal indgå i Lunderskov Multicenter, dette vil være en etape 2. Når det aktuelle projekt er søsat, er næste skridt, at der med stor borgerinddragelse skal udarbejdes et projekt, hvor der skabes endnu mere liv i det nuværende multihus.
Den nye skitse indeholder en foyer, som skal fungere som opholdsrum og nye rammer for Lunderskov Bibliotek. Det bliver dermed et stemningsfuldt rum, der inviterer til ophold, afslapning, læsning, samtaler og oplevelse af kulturprodukter. Fra foyeren etableres der store vinduer til den eksisterende hal, så man som forældre, venner, børn, søskende og bedsteforældre kan sidde behageligt og nyde en kop kaffe eller sodavand mens man kigger på de aktiviteter, der udfoldes i hallen. Der arbejdes på forskellige scenarier for muligheder for inddeling af hallen, eller tilbygning af en sal, for at gøre hallen mere fleksibel og brugervenlig for de interessenter og aktører, man gerne vil trække ned i hallen. Ligeledes er der planer om at etablere en springgrav. Hallen skal gerne blive meget mere fleksibel, og der vil kunne foregå mange flere mindre aktiviteter samtidig.
Udvidelse og sammenflytning udvikler hallen til et Multicenter og opfylder visionen og behovet, hvilket er et afgørende første skridt mod at få skabt et centralt samlingssted for byens borgere. Ved at kombinere det frivilligt drevne aktivitetshus, som hallen i dag er, med det kuraterede og faciliterende kulturtilbud, som biblioteket er, skabes et hus, som er relevant for et meget bredt udsnit af Lunderskovs borgere – uanset om de søger kultur, idræt, fællesskaber eller underholdning. Fordi der skabes en så direkte og intuitiv sammenhæng mellem byens idrætsarena og byens kulturelle center, vil Lunderskov Multicenter give mulighed for samarbejder og synergier på tværs af foreninger, aldersgrupper og formål – lån en bog om fodbold; hør et foredrag i foyeren; kom til skak, badminton og fællesspisning, m.m.
Hallens bestyrelse arbejder i samarbejde med de lokale interessenter og arkitekten videre på at præcisere skitser og økonomi, så projektet kan klargøres til projektering.
Møde hvor nuværende og evt. kommende aktører har dialog om projektet.
Bilag
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Lokaldemokratiudvalget drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 01-12-2021
Godkendt.
Ole Alsted
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet:
- Ingen.
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 01-12-2021
Godkendt.
Ole Alsted
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 01-12-2021
Godkendt.
Ole Alsted
Resumé
Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen. Dette gøres ved, at hvert medlem skal underskrive ved at trykke på ”Godkendt”.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.