Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
07-09-2016 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Arbejdsmarkedsudvalget |
Sted: |
Udvalgslokalet |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 16/3092
Resumé
Hidtil har forvaltningen udarbejdet etårige beskæftigelsesplaner for de kommende aktiviteter og indsatser på Jobcenter Kolding. Arbejdsmarkedsudvalget har fået løbende opfølgninger på målene i løbet af året.
Det foreslås at ændre denne kadence, så beskæftigelsesplanen fremover bliver firårig og derved følger budgetårene. Desuden foreslås det, at der opsættes udviklingsmål for samme periode.
På Arbejdsmarkedsudvalgets møde skal det drøftes, om man fremover ønsker flerårige beskæftigelsesplaner med udviklingsmål.
På mødet vil Beskæftigelses- og integrationsdirektør, Michael Petterson, holde oplæg omkring emnet.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses, og integrationsdirektøren foreslår,
at forslaget om, at forvaltningen udarbejder fireårige beskæftigelsesplaner, drøftes.
Sagsfremstilling
Forvaltningen har hidtil udarbejdet en beskæftigelsesplan for det kommende års aktiviteter og indsatser på Jobcenter Kolding. Denne har været for et år ad gangen, hvor Arbejdsmarkedsudvalget har fået løbende opfølgninger på målene i løbet af året.
Det foreslås at ændre denne kadence, så beskæftigelsesplanen fremover bliver firårig og derved følger budgetårene. Desuden foreslås det, at der opsættes udviklingsmål for samme periode.
Kolding Kommunes budget er flerårigt og indgås for perioden 2017 – 2020. En sammenhæng imellem budget og strategier for de enkelte områder kan skabe genkendelighed i service og oplevelser for både borgere og virksomheder.
En flerårig retning af beskæftigelsesindsatsen kan med fordel understøttes af udviklingsmål. Målene udvælges ud fra de store indsatsområder og opsættes således, at det efterfølgende er muligt at sammenholde indsatserne i Kolding Kommunes udvikling med sammenlignelige kommuner.
Arbejdsmarkedsudvalget vil få en løbende opfølgning på udviklingsmålene, ligesom der løbende vil blive orienteret omkring resultater og indsatser.
På Arbejdsmarkedsudvalgets møde vil Beskæftigelses- og integrationsdirektør, Michael Petterson, holde oplæg omkring emnet. Udvalget skal drøfte, om man fremover ønsker flerårige beskæftigelsesplaner med udviklingsmål som led i den politiske styring af beskæftigelsesindsatsen i Kolding Kommune.
Sagsnr.: 15/2357
Resumé
Forvaltningen har udarbejdet en midtvejsstatus på beskæftigelsesministerens og Koldings mål i beskæftigelsesplan 2016.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
I beskæftigelsesplanen for 2016 er der opstillet 16 mål for beskæftigelsesindsatsen i 2016. De 4 mål er udmeldt af Beskæftigelsesministeren, de sidste 12 mål er udmeldt af Jobcenter Kolding. Beskæftigelsesplanen for 2016 er inddelt i en række kapitler, hvorunder der er opstillet et eller flere mål. Gennemgangen af de 16 mål følger den samme kapitelstruktur som beskæftigelsesplanen for 2016.
Status er lavet på baggrund af tilgængelige data, hvilket for de fleste mål vil sige 1. halvår af 2016. Det er derfor stadig tidligt at konkludere noget endeligt i forhold til opfyldelsen af måltallene for 2016.
Gennemgangen af de enkelte mål er lavet i tabeloversigt. Grundet formatet og af hensyn til læsevenlighed, er statussen medtaget som bilag.
Bilag
Sagsnr.: 16/6293
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og integrationsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Formålet med topartsaftalen ”Bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge” er at forenkle en lang række regler på integrationsområdet, at forbedre kommunernes muligheder for at boligplacere og at intensivere og målrette beskæftigelsesindsatsen.
Aftalen består af mere end 50 initiativer og har nedenstående hovedelementer
Fra asylcenter til kommune
- Screening af flygtninges kompetencer allerede i asylfasen
- Bedre visitering fra Udlændingestyrelsen til en kommune
- ”Turbodansk” i overgangsfasen fra en flygtning får asyl til ankomst i kommunen
Integrationsindsatsen
- Tidlig virksomhedsrettet indsats og nytilkomne flygtninge skal mødes som jobparate
- Integrationsprogrammet afkortes til 1 år med mulighed for forlængelse i optil 5 år i alt
- Mere erhvervsrettet danskundervisning
- Mere fleksible regler
- Fokuseret finansiering
Styrke kommunernes mulighed for at boligplacere nytilkomne flygtninge
- De udvidede muligheder for at boligplacering af flygtninge betyder at der på nationalt plan skal etableres 12.000 nye permanente- og midlertidige boliger.
- De 2 vigtigste tiltag er sikret via 2 puljer - en pulje på 640 mio. kr. til medfinansiering af små almene boliger, der kan målrettes flygtninge – samt en pulje på 150 mio. kr. samlet set for 2016 og 2017, hvor kommunerne kan søge penge til at etablere midlertidige boliger.
Økonomi
- Der er afsat 25 millioner kr. i 2016 og 50 millioner kr. i 2017 til at styrke den virksomhedsrettede indsats på landsplan.
- Der er afsat 150 millioner kr. til etablering af midlertidige boliger og 640 millioner kr. til at bygge mindre almene boliger.
- Desuden ligger det i aftalen, at kommunerne modtager 50 pct. refusion i 2016 og 2017 af kommunale driftsudgifter til midlertidig indkvartering på op til 2.000 kr. pr. måned pr. borger, når der er taget højde for beboernes egenbetaling, samt et forhøjet integrationstilskud på 225 mio. kr. i 2016, så det i alt bliver 425 mio. kr. i 2016.
Økonomiske incitamenter for kommunerne
- 75.000 kr., hvis en flygtninge eller familiesammenført kommer i arbejde eller uddannelse indenfor de første tre år.
- 50.000 kr., hvis det sker inden for det fjerde eller femte år
- 32.000 kr. for bestået prøve i dansk
- 25.000 kr. for hver ekstra flygtning eller familiesammenført der kommer i beskæftigelse i forhold til året før
Status i Kolding
Nyt værktøj til de højtuddannede
Kolding Kommune afprøver i august måned 2016 et helt nyt screeningsværktøj. Det er Integrationsnet (en del af Dansk Flygtningehjælp), som har fået 6,5 millioner fra Industriens Fond til at igangsætte projekt ”Talent Management”. 500 højtuddannede og/eller engagerede asylansøgere får tilbudt en 360 graders afdækning af deres kompetencer og en særlig hurtig beskæftigelsesindsats, som skal bringe dem i job indenfor det første ½ år. Afdækningen finder sted før flygtningene bliver boligplaceret og skal sikre et godt match mellem flygtningene og de jobmuligheder, der findes i de deltagende kommuner. Udover Kolding Kommune deltager Sønderborg, Aabenraa, Haderslev, Tønder, København, Vordingborg, Billund, Vejen og Tårnby også i projektet, som understøtter topartsaftalens intentioner i forhold til at forbedre visiteringen fra asylcenter til kommune.
Ny indsats til flygtninge med f.eks. traumer
Boligplacering af flygtninge
Kolding Kommune har den 15. juni 2016 ansøgt de 2 puljer, som skal styrke mulighederne for boligplacering af flygtninge. Der er i starten af juli 2016 meddelt tilsagn fra begge puljer. I forhold til tilskud til opførelse af nye små almene boliger, er kommunen blevet tildelt en ramme på kr. 12.262.745 svarende til op imod 200 boliger. Desuden har kommunen fået et tilskud på 3,03 mio. kr. til etablering af midlertidige boligtilbud.
· Link til aftaleteksten ”Bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge”: http://uibm.dk/filer/nyheder-2016/aftaletekst-bedre-rammer-for-at-modtage-og-integrere-flygtninge.pdf
Sagsnr.: 16/14596
Resumé
Arbejdsmarkedsudvalget har tidligere besluttet at kigge på integrationsindsatsen i Kolding Kommune. Den nuværende indsats indeholder bl.a. implementeringen af topartsaftalen, som er gennemgået i punkt 3 på denne dagsorden.
Der vil på mødet blive givet en mundtlig gennemgang af den nuværende integrationsindsats i Kolding Kommune, og udvalget skal efterfølgende drøfte, hvordan den fremadrettet kan prioriteres og tilrettelægges. Fokus er på beskæftigelsesindsatsen, som retter sig imod de 18 – 64 årige, og ses over den 3 årige integrationsperiode, som vedtaget i integrationsloven.
Arbejdsmarkedsudvalgets drøftelse skal munde ud i, at forvaltningen på et senere møde fremlægger et forslag til, hvordan indsatserne, i forhold til at sikre en vellykket integration konkret, kan udmøntes.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og integrationsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Sagsnr.: 15/20095
Resumé
Som en konsekvens af det stigende behov for en mere omfattende integrationsindsats har Byrådet åbnet en integrationspulje på 400.000 kr.
Formålet med puljen er:
”Integrationspuljen, fællesprojekt mellem en virksomhed og en forening/en organisation. Puljen kan søges af foreninger, institutioner og virksomheder, som sammen skaber projekter målrettet en vellykket integration, der kan relatere sig til såvel fritids- som arbejdslivet, og som fokuserer på mødet mellem den danske kultur, norm og dannelser og andre folkeslag.
Formålet er, gennem foreningers, institutioner og virksomheders samarbejde og engagement at fremme mulighederne for beskæftigelse, udvikling af netværk, relationer og sikring af mellemfolkelig forståelse.
Ansøgningerne godkendes endeligt at Arbejdsmarkedsudvalget”.
Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på sit møde den 2. december 2015, at projekter, der kan få midler fra puljen, skal opfylde nedenstående retningslinjer/kriterier:
- Projekterne skal aktivt inddrage borgerne i Kolding Kommune på tværs af etnicitet.
- Projekterne skal være åbne for alle uanset etnisk, national, kulturel eller religiøs baggrund.
- Virksomheder, foreninger, eller organisationer, som ansøger om midler skal høre hjemme i Kolding Kommune.
- Virksomheder, foreninger eller organisationer uden for Kolding Kommune kan kun få støtte i specielle tilfælde.
- Det skal fremgå af projekterne, at Kolding Kommune har ydet støtte.
- Integrationspuljen støtter ikke projekter, som er gennemført, og heller ikke udgifter til rejser og ophold.
Det er Arbejdsmarkedsudvalget, som behandler ansøgningerne, og der kan løbende søges midler fra puljen. For perioden 2016 – 2019 er der afsat 400.000 kr., der er pt bevilget midler for 52.580 kr., og der er 347.420 kr. tilbage i puljen.
Ny ansøgning til puljen
Der er den 24. juli 2016 indgået en ansøgning til integrationspuljen fra Dansk Flygtningehjælp Frivilliggrupper. (www.flygtning.dk)
Dansk Flygtningehjælps Frivillighus ønsker med projektet at danne rammen om en multietnisk madklub, som kan skabe netværk med både frivillige og repræsentanter fra byens virksomheder.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Som en konsekvens af det stigende behov for en mere omfattende integrationsindsats har Byrådet åbnet en integrationspulje på 400.000 kr.
Formålet med puljen er:
”Integrationspuljen, fællesprojekt mellem en virksomhed og en forening/en organisation. Puljen kan søges af foreninger, institutioner og virksomheder, som sammen skaber projekter målrettet en vellykket integration, der kan relatere sig til såvel fritids- som arbejdslivet, og som fokuserer på mødet mellem den danske kultur, norm og dannelser og andre folkeslag.
Formålet er, gennem foreningers, institutioner og virksomheders samarbejde og engagement at fremme mulighederne for beskæftigelse, udvikling af netværk, relationer og sikring af mellemfolkelig forståelse.
Ansøgningerne godkendes endeligt at Arbejdsmarkedsudvalget”.
Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på sit møde den 2. december 2015, at projekter, der kan få midler fra puljen, skal opfylde nedenstående retningslinjer/kriterier:
- Projekterne skal aktivt inddrage borgerne i Kolding Kommune på tværs af etnicitet.
- Projekterne skal være åbne for alle uanset etnisk, national, kulturel eller religiøs baggrund.
- Virksomheder, foreninger, eller organisationer, som ansøger om midler skal høre hjemme i Kolding Kommune.
- Virksomheder, foreninger eller organisationer uden for Kolding Kommune kan kun få støtte i specielle tilfælde.
- Det skal fremgå af projekterne, at Kolding Kommune har ydet støtte.
- Integrationspuljen støtter ikke projekter, som er gennemført, og heller ikke udgifter til rejser og ophold.
Det er Arbejdsmarkedsudvalget, som behandler ansøgningerne, og der kan løbende søges midler fra puljen. For perioden 2016 – 2019 er der afsat 400.000 kr., der er pt bevilget midler for 52.580 kr., og der er 347.420 kr. tilbage i puljen.
Om ansøgningen fra Dansk Flygtningehjælps Frivilliggrupper
Målgruppe:
Primært nyankomne flygtninge samt herboende flygtninge, sekundært forskellige indvandrergrupper i Kolding.
Formål og indhold
Den forventede effekt er at skabe større tværkulturel forståelse, styrke netværksdannelsen og samtidig styrke flygtninges kendskab til både dansk kultur og det danske arbejdsmarked.
Rekruttering til projektet
Madklubberne er et afprøvet koncept, og det forventes at mellem 300 – 400 vil deltage over et år. Det er frivillige, som står for at rekruttere deltagere til madklubben, herudover vil både Sprogskolen og Job & Sprog vil informere deres kursister om initiativet.
Kriterierne og formål med integrationspuljen
Ansøgningen lever op til kriterierne for udbetaling af midler, i forhold til at være åben for alle etniske grupper. Der er både involveret en forening (Dansk flygtningehjælps Frivilliggrupper), flere virksomheder (Villes Slagtehus, Super Basar, Easyfood og Wurth) og 2 organisationer (Sprogskolen og Job & Sprog).
Der er fokus på netværksdannelse på tværs af nationalitet og etnicitet, ved at deltagerne får mulighed for at komme i kontakt med både frivillige og repræsentanter fra lokale virksomheder. At der er virksomheder, som deltager bidrager til at projektet lever op til formålet om at fremme beskæftigelsen.
Økonomi
Der søges om 30.000 kr. til indkøb af råvarer.
Bilag
Sagsnr.: 15/20095
Resumé
Som en konsekvens af det stigende behov for en mere omfattende integrationsindsats har Byrådet åbnet en integrationspulje på 400.000 kr.
Formålet med puljen er:
”Integrationspuljen, fællesprojekt mellem en virksomhed og en forening/en organisation. Puljen kan søges af foreninger, institutioner og virksomheder, som sammen skaber projekter målrettet en vellykket integration, der kan relatere sig til såvel fritids- som arbejdslivet, og som fokuserer på mødet mellem den danske kultur, norm og dannelser og andre folkeslag.
Formålet er, gennem foreningers, institutioner og virksomheders samarbejde og engagement at fremme mulighederne for beskæftigelse, udvikling af netværk, relationer og sikring af mellemfolkelig forståelse.
Ansøgningerne godkendes endeligt at Arbejdsmarkedsudvalget”.
Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på sit møde den 2. december 2015, at projekter, der kan få midler fra puljen, skal opfylde nedenstående retningslinjer/kriterier:
- Projekterne skal aktivt inddrage borgerne i Kolding Kommune på tværs af etnicitet.
- Projekterne skal være åbne for alle uanset etnisk, national, kulturel eller religiøs baggrund.
- Virksomheder, foreninger, eller organisationer, som ansøger om midler skal høre hjemme i Kolding Kommune.
- Virksomheder, foreninger eller organisationer uden for Kolding Kommune kan kun få støtte i specielle tilfælde.
- Det skal fremgå af projekterne, at Kolding Kommune har ydet støtte.
- Integrationspuljen støtter ikke projekter, som er gennemført, og heller ikke udgifter til rejser og ophold.
Det er Arbejdsmarkedsudvalget, som behandler ansøgningerne, og der kan løbende søges midler fra puljen. For perioden 2016 – 2019 er der afsat 400.000 kr., der er pt bevilget midler for 52.580 kr., og der er 347.420 kr. tilbage i puljen.
Ny ansøgning til puljen
Der er den 18. august 2016 indgået ansøgning til integrationspuljen fra kunstmuseet Trapholt (www.trapholt.dk) til at etablere et integrationsprojekt mellem Trapholt og Kolding kommunes modtageklasser.
Projektet retter sig, over en 3 årig periode, mod Kolding Kommunes modtageklasser og har fokus på, at åbne for sprogtilegnelse og selvforståelse. Projektet er inspireret af erfaringer fra kunstmuseet Louisiana.
Der skal ansættes en projektleder og 2 projektansatte, herudover skal der bruges midler til grafiker og kommunikation. Der ansøges om 240.000 kr.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Som en konsekvens af det stigende behov for en mere omfattende integrationsindsats har Byrådet åbnet en integrationspulje på 400.000 kr.
Formålet med puljen er:
”Integrationspuljen, fællesprojekt mellem en virksomhed og en forening/en organisation. Puljen kan søges af foreninger, institutioner og virksomheder, som sammen skaber projekter målrettet en vellykket integration, der kan relatere sig til såvel fritids- som arbejdslivet, og som fokuserer på mødet mellem den danske kultur, norm og dannelser og andre folkeslag.
Formålet er, gennem foreningers, institutioner og virksomheders samarbejde og engagement at fremme mulighederne for beskæftigelse, udvikling af netværk, relationer og sikring af mellemfolkelig forståelse.
Ansøgningerne godkendes endeligt at Arbejdsmarkedsudvalget”.
Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på sit møde den 2. december 2015, at projekter, der kan få midler fra puljen, skal opfylde nedenstående retningslinjer/kriterier:
- Projekterne skal aktivt inddrage borgerne i Kolding Kommune på tværs af etnicitet.
- Projekterne skal være åbne for alle uanset etnisk, national, kulturel eller religiøs baggrund.
- Virksomheder, foreninger, eller organisationer, som ansøger om midler skal høre hjemme i Kolding Kommune.
- Virksomheder, foreninger eller organisationer uden for Kolding Kommune kan kun få støtte i specielle tilfælde.
- Det skal fremgå af projekterne, at Kolding Kommune har ydet støtte.
- Integrationspuljen støtter ikke projekter, som er gennemført, og heller ikke udgifter til rejser og ophold.
Det er Arbejdsmarkedsudvalget, som behandler ansøgningerne, og der kan løbende søges midler fra puljen. For perioden 2016 – 2019 er der afsat 400.000 kr., der er pt bevilget midler for 52.580 kr., og der er 347.420 kr. tilbage i puljen.
Om ansøgningen fra kunstmuseet Trapholt
Målgruppe
Eleverne i Kolding Kommunes 7 modtagerklasser.
Formål og indhold
Formålet med projektet er, over en 3 årig periode, at bruge kunsten til at åbne for sprogtilegnelse og selvforståelse, nye samværsformer og indsigt i dansk kultur. I det første år skal der idegenereres, udarbejdes undervisningsforløb, som afprøves med pilotklasse, evalueres og justeres.
Der er i projektet indbygget 4 besøg på Trapholt, og gennem undervisningsforløb skal eleverne udvikle en metode til sprogudvikling og fortolkning af egen virkelighed. Forældremøder vil det første år blive afholdt på Trapholt. Projektet er inspireret af erfaringer fra Kunstmuseet Louisiana og udviklet i samarbejde med Munkevængets skole, som også har peget på behovet.
Økonomi
Emne | Antal | Pris | Samlet |
Projektleder | 180 timer | a 340 kr. | 61.200 kr. |
Projektansat på Trapholt | 160 timer | a 300 kr. | 46.800 kr. |
Projektansat Munkevænget skole | 160 timer | a 300 kr. | 46.800 kr. |
Grafiker | 128 timer | a 275 kr. | 26.400 kr. |
Kommunikation | 96 timer | a 340 kr. | 12.240 kr. |
Materiale | | | 24.953 kr. |
Kørsel | | | 9.950 kr. |
I alt | | | 240.000 kr. |
Kriterierne og formålet med integrationspuljen
Projektet lever op til kriterierne om, at der både skal være en virksomhed (Kunstmuseet Trapholt) og en organisation (Munkevængets skole) involveret.
Projekter er ikke åben for alle etniciteter, idet elever i modtagerklasser er karakteriseret ved, at de ikke har sproglige forudsætninger for at kunne deltage i almindelig klasseundervisning. Der vil derfor formentlig ikke være børn med etnisk dansk baggrund i modtageklasserne.
Aldersmæssigt er eleverne i modtagerklasserne mellem 6 og 17 år, hvilket indebærer at projektet ikke lever op til puljens formål om at fremme beskæftigelsesmuligheder.
Bilag
Sagsnr.: 16/14471
Resumé
Byrådets tidsplan for budget 2017 bestemmer, at alle udvalg senest den 15. september 2016 skal drøfte ”Fordeling af besluttet reduktion af serviceudgifter på udvalg med udgangspunkt i direktionens forslag til fordeling.”
Udvalgets drøftelse sker med udgangspunkt i den vedtagne budgetprocedure for 2017 sammenholdt med de forslag, der blev forelagt på Byrådets seminar den 12. august 2016. Drøftelsen i udvalget omfatter som udgangspunkt:
- Tværgående strategiske projekter
- Personalepolitiske tiltag
- Andel af generelt omstillingskrav fra 2018 på 0,3 %
- Opstramning på Arbejdsmarkedsområdet (Vedrører ikke serviceudgifter)
- Handlingsplan for realisering af effektiviseringsmålet
- Eventuelle ”endnu ikke realiserede besparelser” indeholdt i budgetbidraget
- Sikring af, at der ikke er fremsendt ”uafviselige ændringsforslag”.
Endvidere er ”budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold” (MED-aftalens §8, stk. 6) beskrevet under sagsfremstillingen.
Sagen behandles i
Forslag
Det foreslås, at det meddeles borgmesteren, at
- Politikområdets andel af strategiske projekter tages til efterretning og placeres i en pulje til senere udmøntning, idet udvalget medvirker til realisering af det samlede måltal.
- Politikområdets andel af personalepolitiske tiltag og andel af omstillingskrav på 0,3 % årligt fra 2018 realiseres som anført under sagsfremstilling.
- Merbeskæftigelse på arbejdsmarkedsområdet har betydning for budgetbidraget for arbejdsmarkedspolitikken
- Handlingsplan for realisering af effektiviseringsmålet ikke giver anledning til yderligere bemærkninger.
- Politikområdets budgetbidrag ikke indeholder ”endnu ikke realiserede besparelser”.
- Udvalget ikke har fremsendt ændringsforslag, der kan betegnes som ”uafviselige” for politikområdet.
Sagsfremstilling
Andel af direktionens tværgående strategiske projekter
Tværgående strategiske projekter er organiseret i 5 temaer med et samlet måltal fordelt således
I hele 1.000 kr. | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
Styring, organisation og økonomi | 9.050 | 10.150 | 12.150 | 14.550 |
Sundhed på tværs | 6.850 | 8.000 | 8.000 | 8.000 |
Udsatte børn og familier | 125 | 500 | 2.000 | 4.600 |
Unge | 1.025 | 2.350 | 2.850 | 2.850 |
Integration på tværs | 2.950 | 4.000 | 5.000 | 5.000 |
I alt | 20.000 | 25.000 | 30.000 | 35.000 |
Under de 5 overskrifter er ca. 20 delprojekter. Efter budgettets vedtagelse vil der ske en realisering af hvert delprojekt via nedsatte projektgrupper. Direktionen er styregruppe og sikrer den samlede realisering af det besluttede måltal.
Det samlede måltal er skønsmæssigt fordelt på politikområder med det formål at fordele ansvaret for målets realisering. En realisering af det samlede måltal og de enkelte delprojekter forudsætter, at der altid ses på tværs af den samlede organisation. Det kan være med til at effektivisere arbejdsgange, give borgeren en øget service, forebygge i forhold til at borgere bliver en ”sag” m.v. Den enkelte projektgruppe vil senest i første kvartal 2017 beskrive ændringer i ressourceforbrug, service m.v.
Skønsmæssigt er 3,1 mio. kr. i 2017, 3,850 mio. kr. i 2018, 5,0 mio. kr. i 2019 og 5,0 mio. kr. fra 2020 henført til arbejdsmarkedspolitikken. Beløbet kan henføres til følgende delprojekter:
- Samarbejde på tværs af forvaltningerne hvor mere effektiv integration af flygtninge skal ske gennem optimering af tilbud og et øget samarbejde på tværs af kommunen. Andel for arbejdsmarkedspolitikken udgør 2,6 mio. kr.
- Unge med henblik på at skabe bedre og mere målrettede overgang mellem grundskole og ungdomsuddannelser og arbejdsmarkedet for unge med sociale, personlige, og helbredsmæssige og faglige udfordringer. Andel for arbejdsmarkedspolitikken udgør 0,500 mio. kr.
Den konkrete realisering vil givetvis medføre en ændret fordeling af det samlede måltal. Når det enkelte projekt afsluttes vil Byrådet kunne beslutte en ændret fordeling. I det omfang realiseringen bliver mindre end det samlede måltal beslutter Byrådet om det manglende provenu skal tillægsbevilges eller om det enkelte udvalg vil skulle realisere alternative besparelser. Det tilstræbes, at konkret gevinst ved det enkelte delprojekt er afklaret senest i 1. kvartal 2017.
Andel af personalepolitiske tiltag
Udvalgets andel af rammebesparelse på i alt 10,0 mio. kr. vedrørende personalemæssige tiltag er beregnet til 0,0 mio. kr. årligt fra 2017.
Andel af generelt omstillingskrav på 0,3% fra 2018
Udvalgets andel af omstillingskrav på i alt 11,038 mio. kr. i 2018, 22,074 mio. kr. i 2019 og 33,051 mio. kr. i 2020 er beregnet til 0,018 mio. kr. i 2018, 0,035 mio. kr. i 2019 og 0,053 mio. kr. i 2020.
Omstillingskravet skal ses i sammenhæng med regeringsaftalens forudsætning om en effektivisering i kommunerne på årligt 0,5 mia. kr. fra 2017. Forholdsvist svarer det for Kolding Kommune til 8 mio. kr. i 2017 stigende til 16 mio. kr., 24 mio. kr. og 32 mio. kr. de følgende år.
Besparelsen for arbejdsmarkedspolitikken realiseres ved en mere effektiv indsats.
Øget beskæftigelse på arbejdsmarkedsområdet
Besparelsen vedrørende merbeskæftigelse er på 7,0 mio. kr. årligt fra 2017.
Forslag til udmøntning rummer to tiltag:
- Tiltag 1: Områder hvor vi burde gøre det bedre
- Tiltag 2: Områder hvor der økonomisk skal investeres i bedre effekter
Tiltag 1
Den eksterne analysen skal munde ud i en række anbefalinger til beskæftigelsesindsatser, der kan føre til en øget beskæftigelse. Dette forventes at give en besparelse på 4,8 mio. kr. Besparelsen fordrer en investering på administrationsområdet på 1,2 mio. kr. i personale og ekstern analyse.
Tiltag 2
Besparelsen realiseres ved en investering i en bedre beskæftigelsesindsats for:
Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtager over 30 år, hvor psykisk sårbare ledige får hjælp til at mestre hverdagen og komme i arbejde eller uddannelse. Indsatsen vil være inspireret af Sherpa-modellen. Dette forventes at give en besparelse på 3,0 mio. kr. Besparelsen fordrer en investering i beskæftigelsesindsatsen på 0,800 mio. kr. på arbejdsmarkedsområdet.
Flere dagpengemodtagere med mere end 1 års ledighed i job. Dette skal ske via en bedre beskæftigelsesindsats, herunder via opkvalificering. Dette forventes at give en besparelse på 2,0 mio. kr. Besparelsen fordrer en investering i beskæftigelsesindsatsen på 0,800 mio. kr. på administrationsområdet.
Eventuel andel af handlingsplan for endelig realisering af effektiviseringsmålet
Der resterer pr. 11. august 2016 realisering af ca. 25 mio. kr. i 2017 og årligt mellem 27 mio. kr. og 29 mio. kr. i 2018 til 2020. Jævnfør handlingsplan forventes det samlede effektiviseringsmål realiseret senest medio 2017.
De igangværende indsatser, der skal realisere effektiviseringsmålet består af:
- Igangværende udbud, SKI-aftaler m.v.
- Udbud af monopolbrudssystemer
- Lokaleoptimering inkl. lejemål
- Energihandleplan
- Sundhedscenter og Låsbyhøj, driftsoptimering
- Gadebelysning, energiafgiftsfradrag
- Rengøring, optimering
- Digitale møder
- Arbejdsskader
- Egen momskontrol
- Sundhed, 1 %
- Særligt dyre enkeltsager, refusion
- Bidrag fra eksterne analyser
- Overskud, overførselssag.
Ingen af indsatserne forventes at have betydning for arbejdsmarkedspolitikken
Eventuelle ”endnu ikke realiserede besparelser” indeholdt i udvalgets budgetbidrag
Der er ikke indeholdt nogen ikke realiserede besparelser i udvalgets budgetbidrag.
Sikre at ingen ændringsforslag indeholdt i kataloget kan betegnes som ”uafviselige”
Udvalget har ikke fremsendt ændringsforslag, der kan betegnes som uafviselige.
Budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold
Ifølge Kolding Kommunes MED-aftale skal MED-udvalgene have mulighed for at drøfte budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold.
Såvel tværgående strategiske projekter, personalepolitiske tiltag, generelle omstillingskrav og effektiviseringsmålet indeholder ændringer, der har betydning for arbejds- og personaleforhold.
Det tilstræbes, at eventuel personalereduktion kan realiseres ved naturlig afgang idet der af den enkelte konkrete indsats klart vil fremgå hvilke arbejdsgange, der effektiviseres og hvilke arbejdsgange, der ikke længere skal udføres med henblik på fortsat at sikre sammenhæng mellem opgaver og normering.
I processen vil MED-udvalget blive inddraget iht. MED-aftalens § 7.
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 16/14482
Resumé
På Arbejdsmarkedsudvalgets møde vil der blive holdt et oplæg omkring kontanthjælpsloftet.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og integrationsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Den 20. august 2016 har medlem af Arbejdsmarkedsudvalget, Lis Ravn Ebbesen (SF) sendt nedenstående mail til forvaltningen med et ønske om, at der optages et dagsordenspunkt, hvor der redegøres for kontanthjælpsloftets betydning for borgerne i Kolding Kommune.
På Arbejdsmarkedsudvalgets møde vil der blive holdt et oplæg omkring kontanthjælpsloftet.
”Kontanthjælpsloftets betydning i Kolding
Handicaprådet er meget optaget af, hvordan kontanthjælpsloftet vil ramme Koldings borgere.
Og det er vi også i SF. Derfor ønskes der en redegørelse om både virkninger og hjælpemuligheder.
- hvor mange borgere mister dele af eller hele deres boligsikring og særlig støtte til høje boligudgifter, når kontanthjælpsloftet rammer den 1 oktober 2016. – Hvor mange af dem er inden for handicapområdet?
- hvor mange borgere, risikerer, at måtte gå fra hus og hjem, fordi de mister boligsikring og særlig støtte til høje boligudgifter, når kontanthjælpsloftet rammer den 1 oktober 2016.- Hvor mange af dem er inden for handicapområdet?
- hvordan er lovgivningen i forhold til krav om genhusning af en enlig mor eller far og hvordan koordineres kontanthjælpssystemet og familieafdelingen
- hvordan er samarbejdet med boligforeningerne både de i loven foreskrevne og vore egne retningslinjer
Sagsnr.: 16/10265
Resumé
Jobcenter Kolding vil indgå i et projekt, som Dansk Handicap Forbund har igangsat. Projektet startes op primo 2017.
Formålet med projektet er at fremme beskæftigelsen for personer med handicap, herunder udvikle nye metoder til at fastholde og bringe personer med handicap ind på arbejdsmarkedet. Målgruppen er personer med handicap, der løbende forværres (progredierende handicap).
Projektet handler om at udvikle og afprøve de eksisterende netværk mellem virksomhederne og i fællesskab skabe ny relationer og derved dele viden om job og jobåbninger forskellige steder. Der er fokus på en virksomhedsrettet indsats overfor små og mellemstore virksomheder (2-50 medarbejdere).
Borgerne kommer i virksomhedspraktik og efterfølgende gerne i fast beskæftigelse. Projektet skal udvikle og afprøve netværksstyring, som tager udgangspunkt i virksomhedernes eksisterende relationer til hinanden.
Ca. 60 borgere og 32 virksomheder indgår i projektet i Kolding.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Jobcenter Kolding vil primo 2017 indgå i et projekt, som Dansk Handicap Forbund har igangsat med støtte fra ansøgningspuljen: ”Initiativer for personer med handicap” under satspuljen. Faxe, Kalundborg og Frederiksberg Kommuner deltager også i projektet.
Forventninger omkring deltagelse i projektet
Formålet med projektet er at fremme beskæftigelsen for personer med handicap, herunder udvikle nye metoder til at fastholde og bringe personer med handicap ind på arbejdsmarkedet.
Formålet med projektet er at fremme beskæftigelsen for personer med handicap, herunder udvikle nye metoder til at fastholde og bringe personer med handicap ind på arbejdsmarkedet.
Jobcenter Kolding har valgt at deltage i projektet som led i den generelle indsats for at skabe endnu bedre netværk ude på de lokale virksomheder. Udover selve formålet med dette konkrete projekt, er det hensigten, at et projekt som dette kan være med til at skaffe borgere med handicap en plads på arbejdsmarkedet.
Styrkelsen af netværk kan nemlig være med til at skabe flere åbninger til den voksende gruppe af borgere, der er visiteret til et fleksjob. Desuden er det med til at sikre et endnu bedre samarbejde med virksomheder for at fastholde de borgere i job, der allerede er i arbejde men som rammes af sygdom eller handicap.
Hvilke borgere kan deltage i projektet
Målgruppen er personer med progredierende bevægelseshandicap på arbejdsmarkedet, f.eks. personer med leddegigt, sclerose eller muskelsvind, som befinder sig på kanten af eller udenfor arbejdsmarkedet. Et progredierende handicap er et handicap, der forventes at blive forværret over tid.
Indholdet i projektet
Projektet handler om at udvikle og afprøve de eksisterende netværk mellem virksomhederne og i fællesskab skabe ny relationer og derved dele viden om job og jobåbninger forskellige steder. Der er fokus på en virksomhedsrettet indsats overfor små og mellemstore virksomheder (2-50 medarbejdere).
Deltagerne kommer i virksomhedspraktik, og målet er, at de efterfølgende får fast beskæftigelse. Projektet skal udvikle og afprøve netværksstyring, som tager udgangspunkt i virksomhedernes eksisterende relationer til hinanden.
Virksomhederne deler viden i netværk
De små og mellemstore virksomheders lokale netværk organiseres i klynger (ca. 32-40 virksomheder), der giver mulighed for i højere grad, at sikre det rigtige match mellem virksomhed og medarbejder.
I klyngen indgår den enkelte virksomhed i et forpligtigende fællesskab med andre om skabelse af praktikpladser, fastholdelse og inklusion af medarbejderen. I projektet vil klyngestrukturen have den fordel, at medarbejderen (med progredierende bevægelseshandicap) kan overflyttes til en anden virksomhed, som har behov og bedre mulighed for at gøre brug af de kompetencer og den arbejdsevne, som medarbejderen har.
Virksomhedsmentorer leder klyngerne
Til at facilitere og understøtte klyngesamarbejdet og virksomhederne skal der i hver af de deltagende jobcentre findes en række virksomhedsmentorer, der har godt kendskab til de lokale virksomheder. Uddannelse og faglig ledelse af mentorerne foretages af Dansk Handicap Forbund.
På Jobcenter Kolding skal der findes 4 virksomhedsmentorer til at varetage opgaven. Hver mentor vil facilitere omkring 8 virksomheder i et netværk, så der i Kolding er én klynge.
Det forventes, at omkring 60 borgere vil deltage i projektet og at ca. halvdelen af dem vil finde varig beskæftigelse. Projektet fortsætter indtil medio 2019.
Bilag
Sagsnr.: 10/4520
Resumé
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 07-09-2016
Beskæftigelses- og integrationsdirektøren orienterede om:
Sagsnr.: 14/8370
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
at Arbejdsmarkedsudvalget drøfter, om der er behov for at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Bilag