Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
06-06-2018 09:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Lokaldemokratiudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 16/9504
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen præsenterer i samarbejde med kommunens Designsekretariat erfaringer om, hvordan der på forskellige måder arbejdes med borgerinvolvering i Kolding Kommune via designprocesser, samt hvilke udfordringer og gevinster dette medfører. Projektet ”Smart Spildevand” og planlægning af nyt byområde i Eltang præsenteres som to case eksempler på dette.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at præsentationen tages til efterretning, og indgår i drøftelsen af hvordan udvalget ønsker at arbejde videre med denne del af udvalgets opgaver.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 06-06-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Borgerinvolvering gennem designprocesser
Det har flere gange vist sig, at inddragelse af borgerne giver et bedre beslutningsgrundlag, mere effektive løsninger og mere holdbare resultater, end hvis løsninger udvikles uden involvering af borgerne.
Designprocesmodellen sikrer, at indsigter i behov bliver til ideer, der bliver til løsninger, som kan afprøves, så de rigtige løsninger til sidst kan implementeres.
I Kolding Kommune findes de rigtige løsninger primært via en designproces, som er opdelt i 6 faser (se bilag 2). Designprocesmodellen sætter retning og hjælper med at styre og planlægge design- og innovationsopgaver og fungerer også som dialogredskab mellem eksterne leverandører og samarbejdspartnere.
Borgerinvolvering i designprocesser er bl.a. et redskab til at se verden med borgernes øjne. Ofte vurderes en løsning ud fra vores egen faglighed, erfaring og professionalisme, men ved at operere på borgernes præmisser, kan vi få øjnene op for andre løsninger, end dem vi normalvis er i stand til at identificere.
Smart Spildevand
Som et case eksempel på hvordan vi arbejder med borgerinvolvering i By- og Udviklingsforvaltningen, vil klimatilpasningsprojektet ”Smart Spildevand” blive præsenteret på mødet.
Smart Spildevand er et 3-årigt EU-projekt til 10 mio. kr., som afsluttes i marts 2019. Projektet er derfor stadig i gang, hvilket betyder at de resultater, som præsenteres på mødet, stadig ikke er de endelige konklusioner.
Formålet med projektet er at udarbejde et skitseforslag for tre forskellige geografiske områder, som skal være med til at klimasikre Kolding by og samtidig sikre en besparelse på ca. 15,2 tons CO2/år. Med udgangspunkt i designprocessen er skitseforslagene udarbejdet sammen med borgerne, med det formål at undersøge og understøtte at regnvand kan være med til at skabe nye muligheder og mere værdi for borgerne i de forskellige områder. De gode erfaringer, som bliver gjort i projektet, skal bl.a. ende ud i en borgerinddragelsesmodel, som kan bruges af andre klimatilpasningsprojekter i kommunen (se bilag 1).
For at kunne give et kvalificeret bud på en model andre kan drage nytte af, er der gennem hele projektet arbejdet undersøgende og struktureret med forskellige borgerinvolverende metoder for at indsamle erfaringer og viden om konkrete virkemidler og metoder.
På mødet vil de tre forskellige områder (Brændkjær, Vifdam og Søgade/Slotssøen) blive præsenteret med særligt fokus på:
- Hvordan har processen været: hvilke metoder har vi brugt til de forskellige borgergrupper, og hvilke udfordringer og gevinster kan der være forbundet med borgerinvolvering?
- Hvad kræver det af et projekt og dets deltagere, når man involverer borgere?
- Hvilken respons har vi fået fra borgerne?
Planlægning af nyt byområde i Eltang
Som en anden case præsenteres en kombination af byplanlægning og designproces i forbindelse med planlægningen af det nye byområde i Eltang.
I forbindelse med planlægningen af en ønsket byudvikling i den sydlige del af Eltang blev det besluttet at gennemføre en proces baseret på visionen; ”Kolding – vi designer livet”. Planlægningen skulle således ske via en designproces, og et af succeskriterierne var at udvikle en skabelon for en ny planlægningsmodel, der tager udgangspunkt i dialog med projektets interessenter.
Det betød, at processen blev bygget op omkring en dialog med borgere i lokalsamfundet, videnspersoner i Kolding m.fl. og dialog med fremtidige beboere i området. Det betød, at der på et tidligt tidspunkt blev annonceret efter nye beboere, der var interesseret i at skabe rammerne for deres fremtidige boligområde. Dialogprocessen blev gennemført med udgangspunkt i respekten for det følsomme landskab og kulturmiljøet i Eltang.
Designprocessen skulle bl.a. resultere i, at de nye beboere og lokalsamfundet føler et fælles ejerskab til byudviklingsplanerne i Eltang.
På mødet vil der være fokus på følgende:
· Beskrivelse af processen og metoderne
· Udbyttet af indsatsen
· Anbefalinger for fremtidige indsatser
Bilag
Sagsnr.: 18/1847
Resumé
Der uddeles 1 gang årligt 450.000 kr. fra Bydelspuljen. Der er i 2018 indkommet 20 ansøgninger, og der er i alt søgt om midler for 591.590 kr.
Forvaltningen foreslår, at midlerne fordeles ud fra Bydelspuljens formål om vedligeholdelse og forskønnelse af et fælles lokalområde, boligområde eller lignende. Der har, ligesom i de foregående år, været fokus på, at projekterne kommer mange til gode, og at de i stort omfang etableres og vedligeholdes af frivillige.
Efter den administrative gennemgang af årets ansøgninger foreslår forvaltningen, at Bydelspuljen fordeles således, at 15 ansøgere får det fulde beløb, de har ansøgt om, 5 ansøgere får tilsagn, men reduktion i beløbet, og at 1 ansøger ingen penge får, men via Vej & Park får opsat de bænke, der er søgt om midler til.
Via annoncer i Ugeavisen og på elektroniske medier er der i forbindelse med ansøgningsrunden opfordret til, at foreninger går sammen på tværs om at søge puljemidler til fælles projekter, og at disse ansøgninger vil blive opprioriteret. 8 ansøgere har taget opfordringen til sig, og har søgt puljen i fællesskab med andre foreninger.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslaget til fordeling af Bydelspuljen 2018 godkendes.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 06-06-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Der uddeles 1 gang årligt 450.000 kr. fra Bydelspuljen. Der er i 2018 indkommet 21 ansøgninger, og der er i alt søgt om midler for 591.590 kr.
Sidste år søgte i alt 26 ansøgere om midler for 970.422 kr.
På mødet i Lokaldemokratiudvalget den 31. januar 2018 blev det besluttet, at puljemidlerne i 2018, i lighed med de foregående år, fordeles til projekter i bydele i Kolding, der har til formål at forskønne, vedligeholde og at skabe grundlag for fælles aktiviteter.
For at sikre at de beløb der bevilges, bliver til glæde for et større boligområde, har det været et krav, at ansøgningen sendes på vegne af den lokale grundejerforening, andelsforening, borgerforening, boligforening, sportsforening eller lignende forening.
Det har endvidere været en forudsætning, at projektet skal være offentligt tilgængeligt, og at foreninger, der går sammen om at søge midler til større fælles projekter, har størst chance for at modtage midler fra puljen.
Det har været kommunikeret til ansøgerne, at der ved en bevilling fra puljen følger krav om en vis grad af frivillig indsats fra beboerne i området, fx til anlæg og vedligehold, og at der ikke gives bidrag til tidsbegrænsede aktiviteter.
Via annoncer i Ugeavisen og på elektroniske medier er der, i forbindelse med ansøgningsrunden, opfordret til, at foreninger går sammen på tværs om at søge puljemidler til fælles projekter, og at disse ansøgninger vil blive opprioriteret. 8 ansøgere har taget opfordringen til sig, og har søgt puljen i fællesskab med andre foreninger.
I løbet af 2018 vil Lokaldemokratiudvalget få mulighed for at drøfte eventuelle ændringer af kriterierne for ansøgning og tildeling til Bydelspuljen i 2019.
En gruppe af administrative medarbejdere i forvaltningen har gennemgået årets ansøgninger. Efter den administrative gennemgang af årets ansøgninger foreslår forvaltningen, at Bydelspuljen fordeles således, at 15 ansøgere får det fulde beløb, de har ansøgt om, 5 ansøgere får tilsagn men reduktion i beløbet, og 1 ansøger ingen penge får, men via Vej & Park får opsat de bænke, der er søgt om midler til.
Ansøgninger til bydelspuljen 2018
Ansøgningerne er i 2018 indsendt elektronisk med nærmere beskrivelse af projektet, herunder graden af lokal deltagelse og tværgående samarbejde. Ansøgningsprocessen er for ansøgernes skyld bevidst holdt meget enkel, uden større krav til projektbeskrivelser, beregninger, fotos og skitseringer.
Som det kan ses på nedenstående kort over fordeling af de ansøgte projekter i hhv. 2017 og 2018, viser der sig en stor geografisk spredning af projekterne.
Nedenstående er en kort gennemgang af alle indkomne ansøgninger, med forvaltningens bemærkninger og anbefaling til tildelt beløbsramme.
Foreningernes ansøgte beløb står nævnt i parentes.
Projekterne er i år inddelt i 6 kategorier:
”Socialt Fællesskab”, ”Forskønnelse”, ”Renovering”, ”Profilering af bydelen”, ”Kunst” og ”Opgradering”*.
*”Opgradering” af et projekt, henviser til, at foreningen har søgt Bydelspuljen flere gange, og søger til videreførelse/færdiggørelse af projektet.
En del af projekterne har et ben ind i to eller flere af kategorierne.
Ansøgning:
1. | Fra Bramdrupdam Borgerforening, Bramdrupdam Lokalråd, Toften og Bramdrupdam Sports- og mødecenter (grønne arealer vedligeholdes af Lejerbo. Petanquebane vedligeholdes af Bramdrupdam Lokalråd).
Kort opsummering af ansøgning: Der søges til 2 petanquebaner med internationale mål, samt overdækket opholdssted med bænk og bord. Bygges op som en slags busskur i træ, da det er vigtigt med læ for regn og vind.
Projektkategori: Socialt fællesskab.
Forventet primær målgruppe: Petanquespillere. Beliggenhed ved aktivitetscenter for ældre.
Forvaltningens bemærkninger: Der indgås aftale med aktivitetscenter Toften om opsætningen og fremtidigt vedligehold.
Afledt drift: Ingen øget afledt drift.
Forvaltningen foreslår tildelt: 50.000 kr. (50.000 kr.)
|
2. | Fra Dalby Torvs Venner (skolens areal).
Kort opsummering af ansøgning: Man ønsker i Dalby at skabe bedre omgivelser i lokalmiljøet, der binder generationer sammen og skaber et aktivt uderum/mødested. Der er lavet en udviklingsplan for området, og i år søges penge til rydning af bevokset område mellem hal og skole, etablering af faldsand og opbygning af en tarzanbane. Foreningen søger også tilskud fra andre fonde.
Projektkategori: Socialt fællesskab/opgradering.
Målgruppe: Skolebørn/børn/unge/familier.
Forvaltningens bemærkninger: Spændende projekt, som kommunen tidligere har støttet. Tarzanbanen kræver byggetilladelse.
Afledt drift: Dalby Skole (ansvarshavende) i samarbejde med Dalby GF og Dalby Torvs Venner.
Forvaltningen foreslår tildelt: 50.000 kr. (50.000 kr.)
|
3. | Fra Folehavens Grundejerforening (stien ejes af foreningen).
Kort opsummering af ansøgning: Penge til renovering, herunder ny belægning af skolestien. Benyttes meget af områdets beboere.
Projektkategori: Renovering.
Målgruppe: Skolebørn samt øvrige, der bruger stien som gennemgang.
Forvaltningens bemærkninger: Ansøgning lever op til puljens formål. Stor frivillig tilslutning.
Afledt drift: Ingen øget afledt drift.
Forvaltningen foreslår tildelt: 15.000 kr. (15.000 kr.)
|
4. | Fra Foreningen Sigbrit (offentligt areal).
Kort opsummering af ansøgning: Foreningen vil gerne skabe mere fokus på bydelen, og søger derfor penge til 5 "Velkommen til Brændkjær"-skilte samt opsætning heraf. Opsætningen skal laves professionelt, men driften varetages af bestyrelsen. Der ansøges desuden om tilskud til renovering af tarzanbanen.
Projektkategori: Profilering af bydelen/renovering.
Målgruppe: Alle borgere i Brændkjær.
Forvaltningens bemærkninger: Arkitekturteamet og Bydesigngruppen arbejder pt. blandt andet med netop skiltning i bydele, herunder formål, udseende og relevans. Derfor indstilles der ikke penge til skiltning i år, men i stedet foreslås midler tildelt renovering af den meget brugte, og deraf meget slidte tarzanbane.
Afledt drift: Foreningen Sigbrit afholder udgifter til drift og legepladsinspektion.
Forvaltningen foreslår tildelt: 25.000 kr. (25.000 kr.)
|
5. | Fra Grundejerforeningen Klintevej (offentligt areal).
Kort opsummering af ansøgning: Der søges midler til to bænke, som skal placeres ved søen. Alternativt to af de bænke kommunen stiller op forskellige steder. Hvis kommunen stiller bænke til rådighed, sørger foreningen for placering og støbning.
Projektkategori: Forskønnelse.
Målgruppe: Voksne ved legepladsen og forbipasserende på tur rundt om søen.
Forvaltningens bemærkninger: Der leveres to bænke af Vej og Park til max. 10.000 kr.
Afledt drift: Vej og Park (166 kr. pr. år pr. bænk).
Forvaltningen foreslår tildelt: 10.000 kr. (10.000 kr.)
|
6. | Fra Grundejerforeningen Kastanievænget (privat areal).
Kort opsummering af ansøgning: I samarbejde med en arkitekt er der udarbejdet driftsplan for det naturskønne område, uden brug af sprøjtemidler. Dele af planen er allerede implementeret (fælles samlingssted og udskiftning af trappe som forbinder Kastanievænget og Ådalen). I år søges til plantning af forskellige træsorter, opsætning af fuglekasser og forbedring af forbindende stisystem øst/vest.
Projektkategori: Forskønnelse/opgradering.
Målgruppe: Områdets beboere samt alle brugere af naturområdet.
Forvaltningens bemærkninger: Godt og gennemarbejdet projekt, og fint med den overordnede plan med sammenhængende idéer.
Afledt drift: Ingen øget afledt drift.
Forvaltningen foreslår tildelt: 25.000 kr. (25.000 kr.)
|
7. | Fra Grundejerforeningen FRIGGA (grundejerforeningen vedligeholder arealet).
Kort opsummering af ansøgning: Tidligere har foreningen afgravet rabatter, sået nyt græs, fældet store træer og plantet nye, nedlagt legeplads og lavet ny til børn i alle aldre. Næsten i mål, bl.a. med midler fra puljen. Mangler kun nyt fælles redskabsskur til opbevaring af telte, bænke, værktøj, m.m.
Projektkategori: Forskønnelse/opgradering.
Målgruppe: De frivillige, der står for driften af området.
Forvaltningens bemærkninger: Hele området kan afsluttes. Passer ind i samlet plan
Afledt drift: Ingen øget, afledt drift.
Forvaltningen foreslår tildelt: 15.000 kr. (15.000 kr.)
|
8. | Fra Grundejerforeningen Odins Ager (de grønne områder er netop overdraget til foreningen).
Kort opsummering af ansøgning: Området er ved at være etableret. Der spilles allerede bold, men der savnes 2 bord-bænkesæt, 1 til område med fodboldmål og 1 ved BlueKoldings regnvandsbassin. Senere skal der spares op og søges penge til en lille legeplads. Har fundet bord-bænkesættene, der er i galvaniseret stål og genbrugsplast.
Projektkategori: Forskønnelse/Socialt fællesskab.
Forventet primær målgruppe: Familier, der benytter området.
Forvaltningens bemærkninger: Projekt lever fint op til formål, fint med genbrugsmaterialer til bænkene.
Afledt drift: Ingen øget afledt drift.
Forvaltningen foreslår tildelt: 9.090 kr. (9.090 kr.)
|
9. | Fra Harte Bridgeklub (Kommunens sti).
Kort opsummering af ansøgning: Der søges midler til 2 bænke, der kræver mindst muligt vedligehold langs kanalen/stien, der går fra Esbjergvej ind mod Kolding. Siddepladser til hvil for at nyde natur og dyreliv.
Projektkategori: Forskønnelse.
Forventet primær målgruppe: Alle som benytter stien som gennemgang.
Forvaltningens bemærkninger: Godt formål. Forvaltningen foreslår Jessing Listebænk. Placering aftales med Vej og Park.
Afledt drift: Vej og Park. 166 kr. pr. bænk pr. år.
Forvaltningen foreslår tildelt: 8.000 kr. (8.000 kr.)
|
10. | Fra Lupinparkens Grundejerforening (grundejerforeningens fællesareal).
Kort opsummering af ansøgning: Renovering af legeplads. Fik sidste år, via puljen, penge til besøg af legepladsekspert, der lavede en skitse med forslag og prisoverslag for renovering. Foreningen vil nu gerne i gang med renovering af legepladsen.
Projektkategori: Renovering/socialt fællesskab.
Målgruppe: Børnefamilier.
Forvaltningens bemærkninger: Der mangler rekreative områder i boligområdet. Mange små børn og dagplejemødre. Godt med genopbygning af legepladsen. Forvaltningen foreslår at frivillige fjerner dårlige legeredskaber, og at puljen støtter selve anlægsarbejdet, så området står klar til efterfølgende at påbegynde de enkelte delprojekter.
Afledt drift: Ingen øget afledt drift.
Forvaltningen foreslår tildelt: 25.000 kr. (25.000 kr.)
|
11. | Fra Haveforeningen Djævlekløften (kommunalt ejet areal, men kolonihaveforeningen passer området).
Kort opsummering af ansøgning: I forbindelse med etablering af ny toiletbygning og udslagssted ønskes forbedring af området, at gøre det mere attraktivt, og der søges i den forbindelse midler til bord-bænkesæt og plantekasser.
Projektkategori: Forskønnelse/socialt fællesskab.
Målgruppe: Kolonihavens brugere, forbipasserende.
Forvaltningens bemærkninger: Tilskud til bord-bænkesæt i hårdt træ eller genbrugstræ.
Afledt drift: Ingen øget afledt drift.
Forvaltningen foreslår tildelt: 3.500 kr. (3.500 kr.)
|
12. | Fra Petersbjerg Grundejerforening (privat areal).
Kort opsummering af ansøgning: Stort område med over 450 medlemmer i grundejerforeningen. Man vægter det sociale fællesskab højt, og har allerede fantastisk legeplads, boldbane og petanquebane. Mangler nu borde-bænkesæt til placering forskellige steder i området.
Projektkategori: Forskønnelse/Socialt fællesskab.
Målgruppe: Områdets beboere.
Forvaltningens bemærkninger: Til glæde for mange beboere. Lever op til puljens formål.
Afledt drift: Ingen øget afledt drift.
Forvaltningen foreslår tildelt: 15.000 kr. (15.000 kr.)
|
13. | Fra Seest Bydelsråd i samarbejde med Bakkeskolen (skolen ejer arealet).
Kort opsummering af ansøgning: Der søges om midler til indkøb af musikinstrumenter til Seest Musikpark. Instrumenterne er vedligeholdelsesfrie, og designet til udendørs brug, på en måde, så der ikke kræves særlige egenskaber eller musikkundskaber for at benytte dem. Man kan skabe spontane koncerter, skabe sin egen musikoplevelse eller bare benytte instrumenterne, når man kommer forbi. Der søges i etaper.
Projektkategori: Socialt fællesskab/opgradering.
Forventet primær målgruppe: Skoleelever/lærere, børn og unge, m.fl.
Forvaltningens bemærkninger: Foreningen fik midler sidste år, fint formål, sjovt tiltag. Skolen er involveret i ansøgningen og har givet grønt lys til placering og projekt. Kommunen har undersøgt placering mht. evt. støj m.v. Ok. Byggetilladelse er indsendt og imødekommet.
Afledt drift: Bakkeskolen og Seest Bydelsråd.
Forvaltningen foreslår tildelt: 40.000 kr. (40.000 kr.)
|
14. | Fra Seest Samling (kommunalt areal, men Seest Samling drifter området).
Kort opsummering af ansøgning: Der søges midler til nyt legehus på legepladsen ved Seest Samling, da det tidligere legehus nedbrændte efter groft hærværk. Legehuset var meget brugt. Ansøgte beløb er kun til materialer, legehuset opbygges af frivillige.
Projektkategori: Renovering/socialt fællesskab/opgradering.
Målgruppe: Daginstitutions- og dagplejebørn, børn, børnefamilier.
Forvaltningens bemærkninger: Fuldt forståeligt med ny ansøgning.
Afledt drift: Ingen øget afledt drift.
Forvaltningen foreslår tildelt: 15.000 kr. (15.000 kr.)
|
15. | Fra Socialforeningen Rækkehusene, Goldbækparken (privat areal).
Kort opsummering af ansøgning: Udvidelse af fliseområde, så der er plads til barnevogne/ kørestolsbrugere samt til beplantning langs plads for hygge og læ. Desuden søges til flagstang til fælles fejringer.
Projektkategori: Socialt fællesskab.
Målgruppe: Alle beboere i området.
Forvaltningens bemærkninger: Fint formål til glæde for mange. På længere sigt vil det være en god idé med samlet plan for det grønne område.
Afledt drift: Ingen øget afledt drift.
Forvaltningen foreslår tildelt: 15.000 kr. (15.000 kr.)
|
16. | Fra A/B Østerhøj (privat areal).
Kort opsummering af ansøgning: Opsætning af 6 store uglekasser og 10 små fuglekasser (området er plaget af rotter, som ugler forhåbentlig kan hjælpe med at bekæmpe).
Projektkategori: Forskønnelse.
Målgruppe: Borgere i boliger, der plages af rotter. Desuden alle i området, der kan nyde godt af øget fugleaktivitet.
Forvaltningens bemærkninger: Midler til trailerlift og materialer. Opsætning aftales i samarbejde med Vej og Park.
Afledt drift: Ingen øget afledt drift.
Forvaltningen foreslår tildelt: 5.000 kr. (10.000 kr.)
|
17. | Fra Beboerforeningen Tre-i-En (Andelsboligforeningen Grønningen, Ejerforeningen Dyrehavegårdsparken og Andelsboligforeningen Byparken). (H.C. Petersens Vej er offentlig vej).
Kort opsummering af ansøgning: Foreningen vil skabe kunst ud fra områdets historie. I 2016 fik de tilskud til gavlmaleri, i 2017 tilskud til skulptur. I 2018 søges til "Skebænk" for at hylde sølvsmed Hans Hansen, der havde smedje/fabrik på H.C. Petersens Vej (der ansøges om 60.000 kr.). Desuden søges endvidere midler til "Erindringsgaden" Graacksvej, hvor man tænker stentøjsskilte opsat på husene langs gaden, for at fortælle deres respektive historie. Kunstner er keramiker Henrik Fischer (der ansøges om 50.000 kr.). Hele projektet vil gerne spille op til kommunens designstrategi.
Projektkategori: Forskønnelse.
Målgruppe: Alle foreningernes medlemmer, forbipasserende, bl.a. til Legeparken.
Forvaltningens bemærkninger: Godt formål, flot plan for området, hvor der lægges vægt på både design og den spændende historie for området. Der foreslås at give midler til "Skebænken".
Afledt drift: Ingen øget, afledt drift.
Forvaltningen foreslår tildelt: 60.000 kr. (110.000 kr.)
|
18. | Fra Grundejerforeningen Seestgårdvej (andelsboligforening 1, andelsboligforening 2, Juvelparkens Andelsboligforening og de privatejede huse i området (privatejet område).
Kort opsummering af ansøgning: Der søges om penge til ny legeplads med klatretårn, rutsjebane, gynger, vippedyr og sandkasse. Ønsker socialt samlingssted. En anden legeplads er for langt væk til de mindre børn, og en stor vej skal krydses. En færdigpakke med legeplads er vedhæftet ansøgning, og foreningerne mangler dertil tilkøb af faldunderlag, sand, grus, beton og bord/bænkesæt.
Socialt fællesskab.
Målgruppe: Områdets børnefamilier, især små børn.
Forvaltningens bemærkninger: Der mangler en samlet plan tilpasset området. Midler foreslås til skitseplan, hvor der tages hensyn til terræn/beplantning/sol/skygge mv. Næste år kan evt. ansøges om delelementer til projektet. Ved opbygning af legeplads, kræves byggetilladelse og legepladsinspektion anbefales.
Afledt drift: Ingen øget afledt drift.
Forvaltningen foreslår tildelt: 15.000 kr. (100.000 kr.)
|
19. | Fra Grundejerforeningen Sønderlunden (privat areal).
Kort opsummering af ansøgning: Udbedring og forskønnelse af højre og venstre hjørne ved indkørsel til Sønderlunden. Fældning af nuværende buskads, opfyldning af jord, planering af halv meter bred strækning til ny græsrabat mellem fliser og grøft. Plantning af nye træer og buske langs nye græsrabat.
Projektkategori: Forskønnelse.
Målgruppe: Foreningens beboere samt gæster til området.
Forvaltningens bemærkninger: Der gives tilskud til generel forskønnelse. Der ønskes en skitseplan for, hvordan man tænker området fremover skal fremstå.
Afledt drift: Ingen øget afledt drift.
Forvaltningen foreslår tildelt: 10.000 kr. (40.000 kr.)
|
20. | Fra Vonsild Iværk (Vonsild Centralskoles areal).
Kort opsummering af ansøgning: Vonsild Iværk er i færd med et stort projekt omkring sportspladsen, med naturen som vigtig medspiller (HedeDanmark har lavet skitseplan). Det færdige projekt vil være til glæde for alle aldersklasser i Vonsild. Det koster mange penge, og der søges pt. fonde, men det har lidt længere tidshorisonter. Derfor søges i år til delprojekt, nemlig fornyelse af gamle boldområde ved skolen. Nyt faldunderlag, bander, alternative boldspil samt lysanlæg. Vonsild Iværk har 75.000 kr. fra to tidligere bydelspuljeansøgninger, som kan lægges til dette års puljemidler.
Projektkategori: Socialt fællesskab.
Målgruppe: Skolebørn/børn/unge/familier/sportsudøvere.
Forvaltningens bemærkninger: Vil gerne støtte projektet, som er til glæde for især områdets børn og unge.
Afledt drift: Ingen øget afledt drift.
Forvaltningen foreslår tildelt: 25.000 kr. (30.000 kr.)
|
21. | Fra Langagervej 55-67 (offentligt areal).
Kort opsummering af ansøgning: Tilskud til 2 nye bænke. Har altid haft to bænke for enden af vejen; Styrker det sociale samvær, og besøgende til det grønne område kan stoppe op og nyde udsigten.
Projektkategori: Forskønnelse.
Målgruppe: Beboere i området, forbipasserende.
Forvaltningens bemærkninger: Aftalt i forvaltningen, at to nye bænke opstilles af Vej og Park.
Afledt drift: Ingen øget afledt drift. (Kræver ikke ekstra udgifter, 2 gamle bænke udskiftes med 2 nye).
Forvaltningen foreslår tildelt: 0 kr. (6.000 kr.)
|
Perspektivering
I forhold til den kommende proces med at udarbejde nye kriterier for fordeling af midlerne i Bydelspuljen, kan det være interessant at se lidt nærmere på henholdsvis projekt- og ansøgertyper. Herunder følger lidt uddybende kommentarer om disse.
Fællesansøgninger fra bydele
Vi har i år modtaget 8 ansøgninger fra bydele, der har fundet sammen om at søge til et projekt i et større fællesområde. Det gælder flg.:
- Byparken (beboerforeningen Tre-i-En, andelsboligforeningen Grønningen, ejerforeningen Dyrehavegårdsparken, andelsboligforeningen Byparken)
- Bramdrupdam (borgerforening, lokalråd, Toften og Sports- og Mødecenter)
- Dalby (skole, kommune, lokale interessenter)
- Seest (grundejerforeningen Seestgårdvej, andelsforening 1, andelsforening 2, Juvelparkens andelsforening, de privatejede huse)
- Seest (bydelsråd i samarbejde med Bakkeskolen)
- Seest (Seest Samling)
- Vonsild (Vonsild Iværk, skole, sportsforeninger, lokale interessenter)
- Brændkjær (Frivilligforeningen Sigbrit)
En række ansøgninger bygger videre på projekter, hvor der tidligere er tildelt midler fra Bydelspuljen. Forvaltningen vurderer på baggrund af ovenstående, at der en række steder i Kolding by er ildsjæle og forskellige former for organiseringer, som kan forventes at kunne danne grundlag for etablering af mere formelle bydelsråd. Den store geografiske spredning af projekterne i både 2017 og 2018 understøtter denne vurdering.
Projekttyper - opsamling
Socialt fællesskab
11 ansøgere søger penge til projekter til opbygning af nyt fællesområde, eller til videreudvikling af allerede eksisterende fællesområde.
Disse typer projekter underbygger et socialt fællesskab, og knytter an til nye, løbende aktiviteter og dermed yderligere social aktivitet og fællesskab.
Forskønnelse
11 ansøgere søger til forskønnelse af deres fællesområde, herunder til opsætning af borde/bænke, blomsterbede, m.v. Under samme kategori er ansøgere, som gerne vil gøre forholdene bedre for natur, plante- og dyreliv i et grønt område i tilknytning til boligområdet. F.eks. fuglekasser, udbedring af vandrestier, plantning af træer, buske, m.v.
Opgradering
5 ansøgere vil gerne opgradere deres allerede eksisterende fællesområde, som de tidligere har fået midler til. F.eks. til flere legeredskaber, bålsted til bålhytten, træer og buske til terrassen, som de fik penge til sidste år, etc.
Renovering
4 ansøgere. I år søges bl.a. til renovering af skolesti og boldbane.
Profilering af bydel
1 ansøger. Brændkjær har søgt helt specifikt til skilte, der skal profilere deres boligområde og understrege fællesskabet.
Kunst
1 ansøger. Foreningen har de to foregående år fået midler til kunstprojekter (skulptur og gavlmaleri), der støtter deres storstilede og flerårige plan om at skabe kunst som forskønnelse og oplevelser, og som samtidig understøtter hele områdets historie.
Afledt drift:
Kommunen drifter ikke på private arealer.
Ved opsætning af udstyr, m.v. på kommunens arealer forudsættes det at alle anlæg driftes af ansøger.
Hvor der kræves byggetilladelse og evt. legepladsinspektion, afholdes udgifter ligeledes af ansøger.
I dette års puljeansøgerfelt skal fire bænke fremover driftes af vej og Park, anslået udgift hertil: I alt ca. 1.000 kr. pr. år.
Sagsnr.: 17/687
Resumé
Landsbykonferencen afholdes 27. oktober 2018 i Arena Syd i Vamdrup.
Der er indgået et samarbejde med Region Syddanmark og Landdistrikternes Fællesråd foruden LandsbyForum omkring planlægning og afvikling af arrangementet.
Programmet er fortsat åbent.
Endeligt program forventes udsendt ultimo august med endelig tilmelding primo oktober.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter og kommer med input til programmet til Landsbykonferencen.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 06-06-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Landsbykonference ”Landsbyen Lever”, der måtte aflyses i efteråret 2017 pga. manglende tilmeldinger, forventes afviklet lørdag 27. oktober 2018 i en revideret form. Konferencen afholdes i Arena Syd i Vamdrup.
Formålet er at fejre de frivilliges store arbejde i form af inspiration, erfaringsudveksling og netværksdannelse med landsbyfæller fra vores nabokommuner.
Den primære målgruppe er frivillige i landsbyerne, men indholdet vil også være interessant for centerbyer og bydele.
Politikere og embedsmænd, der arbejder med landsbysamarbejde og udvikling af disse, vil naturligt finde arrangementet relevant.
Lokalråd og landsbyråd i den sydjyske del af region Syddanmark inviteres gennem de lokale landdistrikts-/landsbykoordinatorer.
Desuden inviteres Lokaldemokratiudvalget, Kolding Kommunes Kontaktforum, Centerbygruppen og kendte bydelsråd i kommunen. Der annonceres i lokale ugeaviser og på sociale medier.
Der nedsættes en arbejdsgruppe med deltagelse af Kolding Kommune, Region Syddanmark, KontaktForum og Landdistrikternes Fællesråd.
Forvaltningen ønsker med samarbejdet med Landdistrikternes fællesråd at få nye vinkler på landsbyudvikling og dermed appellere til en bredere deltagergruppe.
Program:
Der er opstillet et råprogram, for den 27. oktober, der indtil videre betragtes som en strukturering af dagens forløb.
Det vurderes at tidsrummet 9-14 med et tætpakket program kan appellere til et bredere publikum end et heldagsprogram med kun et spor. Der arbejdes med en model, hvor ”Markedspladsen” med mulighed for netværksdannelse og inspiration er et væsentligt indhold, og hvor deltagerne selv bestemmer, hvor mange oplæg de tilmelder sig/lytter til.
Endeligt program forventes udsendt ultimo august med endelig tilmelding primo oktober.
Økonomi
Region Syddanmark og Kolding Kommune har begge afsat 250.000 kr. til planlægning og afvikling af konferencen.
Af det oprindelige budget på 500.000 kr. var der i 2017 et forbrug på 157.350 kr., hvoraf de 100.000 kr. blev brugt til planlægning og kommunikation omkring konferencen.
Der henstår således 342.650 kr. til gennemførelse.
Sagsnr.: 18/515
Resumé
Der tages en indledende politisk drøftelse af input og ønsker til ændringsforslag til budget 2019. Konkrete forslag til ændringsforslag vil blive forelagt til behandling på mødet i Lokaldemokratiudvalget den 15. august 2019.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter og kommer med input til udarbejdelse af ændringsforslag til budget 2019-2022, som vil blive forelagt til politisk behandling på mødet i Lokaldemokratiudvalget den 15. august 2018.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 06-06-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Der tages en indledende politisk drøftelse af input og ønsker til ændringsforslag til budget 2019.
Forvaltningen vil på baggrund af drøftelsen udarbejde konkrete forslag til ændringsforslag, som efterfølgende vil blive forelagt til behandling på mødet i Lokaldemokratiudvalget den 15. august 2018.
Sagsnr.: 18/2958
Resumé
Ultimo april 2018 er forventningerne til Lokaldemokratipolitik, serviceudgifter for 2018 følgende:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 06-06-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Regnskabet for Lokaldemokratipolitik forventes at være lig med budgettet.
Regnskabet pr. 30.04.2018 ser således ud:
I kr. | Korrigeret budget | Forbrug | I % |
Bydelspuljen | 450.000 | - |
|
Landsbypuljen | 2.818.000 | 542.391 | 19 |
Pulje til centerbyer | 824.000 | 30.240 | 4 |
Landsbykoordinator, forsøg på Stenderuphalvøen | 175.000 | 175.000 | |
Planer for landsbyfællesskaber | 275.000 | - |
|
I alt | 4.542.000 | 747.631 | 16 |
Bemærkning til Økonomiudvalget
Der er intet at bemærke.
Der følges løbende op på budgetnoterne ved de administrative budgetopfølgninger. Når noterne er gennemført vil de fremgå af denne sag samt på kommunens hjemmeside. For Lokaldemokratipolitik er der én note vedrørende Landsbykoordinator.
Sagsnr.: 18/2958
Resumé
Budgetbidraget for Lokaldemokratipolitik svarer til den vedtagne budgetramme for perioden 2019 - 2022. Rammerne revideres løbende og blev fremsat på økonomiudvalgets møde d. 24. april.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 06-06-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Budgetbidraget er udarbejdet i overensstemmelse med budgetprocedure 2019. Bidraget, der svarer til budgetrammen, betyder et uændret serviceniveau set i forhold til 2018. Rammen er den nuværende, men revideres løbende og fremlægges på økonomiudvalgets møde 4. juni 2018.
Bevillingsrammen for Lokaldemokratipolitik er udnyttet således (i hele 1.000 kr.):
| 2018 | 2019 | 2020 | 2021 |
Bevillingsramme | 3.850 | 3.849 | 3.849 | 3.849 |
Budgetbidrag | 3.850 | 3.849 | 3.849 | 3.849 |
Difference | 0 | 0 | 0 | 0 |
Bidraget er i overensstemmelse med den korrigerede bevillingsramme for Lokaldemokratipolitik.
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Lokaldemokratiudvalget drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 06-06-2018
Udvalget deltager i indvielse af Skanderupstien den 6. juni kl. 16:30-17:30.
Udvalget deltager i fælles besigtigelsestur med KLF og KKC den 20. juni kl. 15:00-20:00.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet:
· Indvielse af Skanderupstien den 6. juni kl. 16.30-17.30
· Fælles besigtigelsestur med KLF og KKC den 20. juni kl. 15.00-20.00
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 06-06-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 06-06-2018
Godkendt.