Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
07-05-2019 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Seniorudvalget |
Sted: |
Elbo-Køkkenet - Taulov |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
Forslag om udpegning af midlertidig protokolfører for Seniorudvalget.
Af forretningsordenen for Seniorudvalget fremgår af § 5, stk. 2, at ”Den relevante direktør og/eller en af denne – med udvalgets samtykke – udpeget person, deltager som protokolfører”.
Sagen behandles i
Seniorudvalget.
Forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at Karin Damgaard udpeges som midlertidig protokolfører for Seniorudvalget.
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Godkendt.
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
Køkkenchef for Elbo-Køkkenet, Heidi Persson Schmølz, forestår rundvisning og orientering om Elbo-Køkkenet.
Der vil efterfølgende være prøvesmagning af mad fra Elbo-Køkkenet.
Sagen behandles i
Seniorudvalget.
Forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 18/9021
Resumé
I 2018 har 7 plejehjem og hjemmehjælpsgrupper haft sundhedsfaglig tilsyn og 2 har haft social-og plejefaglige tilsyn af Styrelsen for Patientsikkerhed.
Styrelsen vurderer, at plejeenhederne generelt udfører sundhedsfaglig og social-og plejefaglig virksomhed på en patientsikker måde.
De 7 sundhedsfaglige tilsyn blev alle vurderet til at udgøre ’mindre problemer af betydning for patientsikkerheden’.
De 2 social – og plejefaglige tilsyn blev vurderet til at udgøre ’ingen eller mindre betydning for den fornødne social- og plejefaglige kvalitet’.
Kolding kommunes Enhed for kvalitet og læring deltager i tilsynsbesøgene og har efterfølgende vurderet at alle plejeenheder har arbejdet engageret og målbevidst med at følge op på styrelsens henstillinger og udarbejdet handleplaner med det formål at sikre den nødvendige sundhedsfaglige og social- og plejefaglige kvalitet.
Sammenfattende tilsynsrapport fremgår af bilaget.
Leder af Enheden for Kvalitet og Læring, Kirsten Stabel, deltager på mødet.
Sagen behandles i
Seniorudvalget
Forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Styrelsen for Patientsikkerhed fører tilsyn på udvalgte behandlingssteder og plejeenheder i både det offentlige og private sundhedsvæsen ud fra en løbende vurdering af, hvor der kan være størst risiko for patienternes sikkerhed. Dette sker blandt andet på baggrund af klagesager, henvendelser fra patienter og ved at følge mediernes omtale af sundhedsfaglige problemstillinger. Cirka 10 % af alle behandlingssteder og plejeenheder udvælges hvert år.
Kolding Kommune er ansvarlig for at sikre, at der arbejdes med de fund og henstillinger, som Styrelsen for Patientsikkerhed finder og beskriver i deres tilsynsrapporter.
Tilsynet 2018 på det sundhedsfaglige område
Seniorområdet har i 2018 haft 7 risikobaserede sundhedsfaglige tilsyn af Styrelsen for Patientsikkerhed på nedenstående steder: Kirsebærhaven plejehjem, Teglgårdsparken plejehjem, Seest hjemmehjælpsgruppe, Taps hjemmehjælpsgruppe, Elim plejehjem, Attendo Vonsild Have plejehjem og Kære Pleje hjemmehjælp.
Tilsynets havde i 2018 fokus på medicinering og overgange i patientforløb for den kronisk syge patient.
Styrelsen vurderer tilsynet ud fra følgende kategorier:
- Ingen problemer af betydning for patientsikkerheden
- Mindre problemer for patientsikkerheden
- Større problemer for patientsikkerheden
- Kritiske forhold af betydning for patientsikkerheden
Styrelsen for Patientsikkerhed har vurderet, at alle 7 plejeenheder i Kolding Kommune udfører sundhedsfaglig virksomhed på en patientsikker måde.
Ud fra interview af ledere, medarbejdere og borgere og journalaudit hos 3 borgere pr. sted har Styrelsen for Patientsikkerhed konkluderet, at der på seniorområdets plejeenheder kun var fund af ’mindre problemer af betydning for patientsikkerheden’.
Enhed for kvalitet og læring har sammenfattet styrelsens fund. De sundhedsfaglige henstillinger der efterfølgende er arbejdet med er f.eks:
- At der fremgår en oversigt over patienternes sygdomme og funktionsnedsættelser og at den skal revideres ved ændringer i patientens tilstand.
- At den sundhedsfaglige dokumentation er overskuelig og systematisk og føres i én journal – her henvises til overgangsperioden fra Care Omsorgssystem til Nexus.
- At det fremgår af dokumentationen, hvilke aftaler der er lavet med behandlende læger om kontrol og behandling af patientens kroniske sygdomme og handicap.
Enhed for kvalitet og læring har været i dialog med plejeenhederne og vurderet at de har arbejdet målbevidst med at følge op på tilsynene. Der har været iværksat samarbejdsmøder imellem hjemmehjælpsgrupperne og sygeplejen, hvor fund og henstillinger er drøftet. Tiltag er planlagt og beskrevet i handleplaner med henblik på læring og kvalitetssikring af de sundhedsfaglige indsatser.
Tilsynet 2018 på det social-og plejefaglige område
Styrelsen for Patientsikkerhed udpegede to plejeenheder på seniorområdet til det risikobaserede social-og plejefaglige tilsyn i 2018. Bramdrupdam hjemmehjælp og Elim plejehjem. Styrelsens samlede vurdering for de to plejeenheder var ’ingen eller mindre betydning for den fornødne social- og plejefaglige kvalitet’.
Enhed for kvalitet og læring har sammenfattet styrelsens fund. Styrelsens fund og de social- og plejefaglige henstillinger der efterfølgende arbejdes med er f.eks:
- At borgerens vaner og ønsker er kendt eller kan fremfindes af relevante medarbejdere.
- At eventuelle aftaler med pårørende eller nære relationer er kendt eller kan fremfindes af relevante medarbejdere.
Enhed for kvalitet og læring har været i dialog med plejeenhederne og vurderet, at der er arbejdet målbevidst med at følge op på tilsynets fund, og at tiltag er planlagt og beskrevet i en handleplan, med henblik på at sikre den fornødne social-og plejefaglige kvalitet.
Bilag
Sagsnr.: 18/33524
Resumé
BDO har, for Senior- og sundhedsforvaltningen, gennemført tilsynsbesøg hos de kommunale og private leverandører af hjemmehjælp i Kolding Kommunes i 2018.
Tilsynet omhandler både det socialfaglige tilsyn (pleje og omsorg mm) og det sundhedsfaglige tilsyn (videredelegerede sygeplejeindsatser, medicinadministration mm).
BDO har været på tilsynsbesøg hos 4 kommunale hjemmehjælpsgrupper og hos de 3 private leverandører. Tilsynsbesøgene har omfattet interview med borgere og medarbejdere samt observationer og gennemgang af dokumentation.
Tilsynet samlede vurdering er, at de 7 leverandører af hjemmehjælp er velfungerende og at pleje, omsorg og sundhedsfaglige indsatser udføres med en god faglig kvalitet.
Sammenfattende tilsynsrapport fremgår af bilaget.
Leder af Enheden for Kvalitet og Læring, Kirsten Stabel, deltager på mødet.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Ældrerådet (orientering)
Forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Senior- og Sundhedsforvaltningens tilsyn med leverandørerne af hjemmehjælp udføres af BDO ud fra nedenstående koncept:
- Interview med 5-6 borgere, 3-4 medarbejdere og en eller flere ledere.
- Observationer og gennemgang af dokumentation
- Fokus på dialog og praksisnær kvalitetsudvikling
- Nem og overskuelig tilsynsrapport for hver hjemmehjælpsgruppe, der kan anvendes i den fortsatte kvalitetsudvikling
- Helhedsorienteret billede af den enkelte borger med fokus på læring ud fra konkrete problemstillinger.
Enheden for kvalitet og læring i Kolding Kommune har en tæt dialog med BDO. Der er fokus på, at tilsynet fortsat udvikles, så det bliver så praksisnært og dialogbaseret som muligt med fokus på intentionerne i Selvværd og Sammenhæng. Ligeledes vil der være fokus på, at antallet af interviewede borgere og medarbejdere er tilstrækkelig i forhold til at give et retvisende billede af den enkelte hjemmehjælpsgruppe.
Resultat af tilsyn 2018
BDO vurderer hvert hjemmehjælpsgruppe på en skala, hvor 5 er ”I meget høj grad opfyldt” og 1 er ”I meget lav grad opfyldt”.
Det samlede tilsynsresultat for hver af de 7 hjemmehjælpsgrupper for henholdsvis det socialfaglige og sundhedsfaglige tilsyn fremgår nedenfor:
Socialfaglig tilsyn:
Sundhedsfagligt tilsyn:
Ovenstående figur viser at den gennemsnitlige score for det socialfaglige tilsyn ligger mellem 4,0 og 4,8 mens gennemsnittet for det sundhedsfaglige tilsyn ligger mellem 3,5 og 4,8.
Tilsynet vurderer leverandørerne på 5 forskellige områder, f.eks personlig pleje, praktisk hjælp og dokumentation. Flere hjemmehjælpsgrupper scorer relativt lavt på dokumentation. Det er tilsynets vurdering at dette blandt andet skal ses i lyset af indførelsen af Nexus og Fælles Sprog 3 og at alle hjemmehjælpsgrupper arbejder systematisk med at indarbejde Nexus og Fælles Sprog 3.
Tilsynet oplever samlet set, at hjemmehjælpsgrupperne i Kolding Kommune er velfungerende, og at de lever op til det vedtagne serviceniveau på området.
2018 er det første år BDO foretager tilsynsbesøgene for Kolding Kommune på hjemmehjælpsområdet. Der foreligger derfor ikke sammenligningstal for tidligere år.
Anbefalinger 2018
Tilsynet er i 2018 kommet med anbefalinger der f.eks omhandler at borgernes aktuelle funktionsniveau altid skal ajourføres i journalen eller at medicinlister skal ajourføres. Tilsynet anbefaler derfor at overholdelse af retningslinjer for medicinhåndtering fortsat bør have et skærpet ledelsesfokus.
Enheden for kvalitet og læring oplever generelt, at BDO’s tilsynsmodel fungerer tilfredsstillende og at tilsynsrapporterne for den enkelte hjemmehjælpsgruppe udgør et vigtigt dialogredskab i kvalitetsudviklingen af hjemmehjælpsgrupperne. Enheden for kvalitet og læring oplever, at hjemmehjælpsgrupperne arbejder aktivt og systematisk med tilsynsresultaterne og anbefalingerne heri.
Til orientering fremgår nedenfor udviklingen i antal klager over leveringen af hjemmehjælp fra 2015 til 2018:
| 2015 | 2016 | 2017 | 2018 |
Personlig pleje | 22 | 12 | 8 | 6 |
Praktisk hjælp | 11 | 12 | 2 | 1 |
Madlevering | 5 | 2 | 1 | 2 |
Andet | 3 | 8 | 1 | 1 |
I alt | 41 | 34 | 12 | 10 |
Madservice:
Enheden for kvalitet og læring har, som supplement til BDO’s tilsyn af hjemmehjælp, belyst borgernes tilfredshed med kvaliteten af maden i madservice ved telefoninterview af 17 madservicekunder. Af nedenstående figur fremgår, at andelen af borgere der er ’meget tilfreds’ eller ’tilfreds’ med kvaliteten af maden er steget fra 82% i 2016 til 94% i 2018:
|
Borgertilfredshed
| ||
|
2016 |
2017 |
2018
|
Meget tilfreds | 35% | 29 % | 65 % |
Tilfreds | 47% | 48 % | 29 % |
Hverken / eller | 14% | 23 % | 6 % |
Utilfreds | 3% | 0 % | 0 % |
Meget utilfreds | 1% | 0 % | 0 % |
Bilag
Sagsnr.: 19/642
Resumé
BDO har, for Senior- og sundhedsforvaltningen, gennemført tilsynsbesøg på Kolding Kommunes plejehjem i 2018. BDO har været på tilsynsbesøg på alle 13 plejehjem dvs både de 10 kommunale og de 3 private plejehjem.
Tilsynsbesøgene har omfattet et socialfagligt tilsyn (bilag 1) og et medicinrettet tilsyn (bilag 2).
Vedrørende det socialfaglige tilsyn vurderer BDO, at plejehjemmene generelt er velfungerende.
Vedrørende det medicinrettede tilsyn vurderer BDO, at plejehjemmene generelt efterlever instrukser og retningslinjer vedrørende medicinhåndtering i tilfredsstillende grad.
Tilsynet er foregået ved interview med beboere og personale, observationer på plejehjemmene og gennemgang beboernes medicin.
De to sammenfattende tilsynsrapporter fremgår af bilagene.
Leder af Enheden for Kvalitet og Læring, Kirsten Stabel deltager på mødet.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Ældrerådet (orientering).
Forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Senior- og Sundhedsforvaltningens tilsyn på plejehjemmene udføres af BDO ud fra nedenstående koncept:
- Interview med 2-5 beboere, 3-4 medarbejdere, en eller flere ledere samt evt. pårørende
- Gennemgang af 3 beboeres medicin på hvert plejehjem
- Observationer og gennemgang af dokumentation
- Fokus på dialog og praksisnær kvalitetsudvikling
- Nem og overskuelig tilsynsrapport for hvert plejehjem, der kan anvendes i den fortsatte kvalitetsudvikling på plejehjemmet
- Helhedsorienteret billede af den enkelte beboer med fokus på læring ud fra konkrete problemstillinger.
- At tilsynskonceptet fortsat udvikles i sammenhæng med Kolding Kommunes fokus på Selvværd og Sammenhæng.
Enheden for kvalitet og læring i Kolding Kommune har en tæt dialog med BDO. Der er fokus på, at tilsynet fortsat udvikles, så det bliver så praksisnært og dialogbaseret som muligt med fokus på intentionerne i Selvværd og Sammenhæng. Ligeledes vil der være fokus på, at antallet af interviewede beboere og medarbejdere er tilstrækkelig i forhold til at give et retvisende billede af det enkelte plejehjem.
Resultat af tilsyn 2018
BDO vurderer hvert plejehjem på en skala, hvor 5 er ”I meget høj grad opfyldt” og 1 er ”I meget lav grad opfyldt”.
Det samlede tilsynsresultat for hvert af de 13 plejehjem for henholdsvis det socialfaglige og det medicinrettede tilsyn fremgår nedenfor:
Socialfaglige tilsyn:
Ovenstående figur viser, at mange plejehjem i 2018 ligger på cirka samme niveau som i 2017. Bertram Knudsens Have, Olivenhaven og Vonsildhave scorer noget højere i 2018 end 2017. Dette kan blandt andet skyldes, at de anbefalinger der var fra tilsynet 2017 er implementeret i hverdagen og at de pågældende plejehjem er blevet bedre til at arbejde på tværs af afdelingerne/husene, hvilket giver borgerne en oplevelse af bedre kvalitet og tilfredshed med den leverede hjælp.
Elim og Kirsebærhaven scorer lavere i 2018 end 2017. Dette kan blandt andet skyldes, det fald der er i forhold til dokumentation i Nexus. På Kirsebærhaven kan det ligeledes skyldes at der har været rekrutteringsproblemer og der har være en del afløsere.
Samlet set er tilfredsheden på de 13 plejehjem steget en anelse fra 2017 til 2018.
Tilsynet oplever samlet set, at Kolding Kommunes plejehjem er meget velfungerende, og at der arbejdes målrettet med kommunens aktuelle udviklingsområder. Kvaliteten af hjælpen er generelt høj og samarbejdet med borgerne er respektfuldt med afsæt i et rehabiliterende sigte.
Anbefalinger 2018
Tilsynet er i 2018 kommet med konkrete anbefalinger til plejehjemmene, f.eks at dokumentationen altid er retvisende og ajourført.
Enheden for kvalitet og læring oplever generelt, at BDO’s tilsynsmodel fungerer tilfredsstillende og at tilsynsrapporterne for det enkelte plejehjem udgør et vigtigt dialogredskab i kvalitetsudviklingen af plejehjemmene. Enheden for kvalitet og læring oplever, at plejehjemmene arbejder aktivt og systematisk med tilsynsresultaterne og anbefalingerne heri.
Medicinrettet tilsyn:
Ovenstående figur viser, at plejehjemmene generelt scorer mellem 4,2 og 5 i det medicinrettede tilsyn. Et enkelt plejehjem, Kirsebærhaven, ligger på 3,4.
På de 12 plejehjem der har opnået en score mellem 4,2 og 5 er det tilsynets vurdering, at manglerne relativt let kan udbedres. På Kirsebærhaven har tilsynet afdækket mangler der fortsat vil kræve en ledelsesmæssig bevågenhed og en målrettet indsats og opfølgning fra de medicinansvarlige medarbejdere. På Kirsebærhaven anbefaler tilsynet f.eks, at:
- Medarbejdernes kendskab til retningslinjer for medicinhåndtering ajourføres.
- Der udelukkende opbevares præparater og væsker med relevans for medicinhåndtering i borgers medicinskab.
- At doseringsæsker konsekvent er mærket med borgers navn og cpr.nr.
Tilsynet oplever samlet set, at plejehjemmene generelt efterlever instrukser og retningslinjer vedrørende medicinhåndtering i tilfredsstillende grad.
Anbefalinger 2018
Tilsynet er i 2018 kommet med konkrete anbefalinger til medicinhåndtering på plejehjemmene, f.eks at der altid fremgår anbrudsdato/ åbningsdato på medicin.
Seniorområdet har erfaring med, at medicinområdet er et af de områder hvor der opstår flest utilsigtede hændelser. Derfor har forvaltningen valgt, at BDO i tilsynet i 2018 har haft særskilt fokus på medicinhåndtering. Forvaltningen ser BDO’s anbefalinger som værdifulde input til, hvordan retningslinjer, instrukser og praksis kan udformes så utilsigtede hændelser vedrørende medicin minimeres.
Enheden for kvalitet og læring oplever generelt, at BDO’s tilsynsmodel fungerer tilfredsstillende og at tilsynsrapporterne for det enkelte plejehjem udgør et vigtigt dialogredskab i kvalitetsudviklingen af plejehjemmene. Enheden for kvalitet og læring oplever, at plejehjemmene arbejder aktivt og systematisk med tilsynsresultaterne og anbefalingerne heri.
Bilag
Sagsnr.: 19/10068
Resumé
Ultimo marts 2019 er forventningerne til nedenstående politikområder følgende:
Seniorpolitik, serviceudgifter:
Regnskabsresultatet for 2019 forventes at være tæt på det korrigerede budget på 677,1 mio. kr. Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudsige den forventede overførsel til 2020, men et foreløbigt skøn er tæt på 0 kr.
Seniorpolitik, øvrige områder uden for servicerammer (lejetab ældreboliger):
Regnskabsresultatet for 2019 forventes at være tæt på det korrigerede budget på 1,7 mio. kr. Der forventes ingen overførsel til 2020.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Ældrerådet (orientering), Økonomiudvalget (fælles sag), Byrådet (fælles sag).
Forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at orienteringen om budgetopfølgning pr. 31. marts 2019 tages til efterretning,
at bevillingskontrollen godkendes med de i sagsfremstillingen nævnte korrektioner.
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Ultimo marts 2019 er forventningerne til nedenstående politikområder følgende:
Seniorpolitik, serviceudgifter
Regnskabsresultatet for 2019 forventes at være tæt på det korrigerede budget på 677,1 mio. kr. Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudsige den forventede overførsel til 2020, men et foreløbigt skøn er tæt på 0.
Seniorpolitik, øvrige områder uden for servicerammer (lejetab ældreboliger):
Regnskabsresultatet for 2019 forventes at være tæt på det korrigerede budget på 1,7 mio. kr.
Nærværende opfølgning danner grundlag for den bevillingskontrol, der samlet set gennemføres i Kolding Kommune primo 2019. Bevillingskontrollen indeholder følgende ansøgninger under Seniorudvalgets politikområde:
- Udgifter til IT og telefoni for 2019 og 2020-2023 – Seniorpolitikkens budget reduceres med 478.000 kr. i 2019 og 252.000 kr. årligt fra 2020.
- Fra skævdelingspuljen tilføres Seniorpolitikken 407.000 kr. i 2019 og 543.000 kr. årligt fra 2020 på baggrund af yderligere beregningen.
- Budget på 510.000 kr. årligt til bruger-/pårørendeguide flyttes fra Seniorpolitik til Sundhedspolitik fra 2019.
- Reduktion af administrative stillinger flyttes fra seniorpolitik til administrationspolitik. Seniorpolitikkens budget reduceres med 813.000 kr. årligt fra 2019.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Sagsnr.: 19/10812
Resumé
Forslag til tidsplan for budgetlægning 2020.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Ældrerådet (orientering).
Forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at tidsplanen godkendes.
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget har i møde den 19. februar 2019 godkendt budgetstrategi 2020. Ud fra denne er forslag til tidsplan for budgetlægningen 2020 under Seniorudvalgets politikområde udarbejdet.
Bilag
Sagsnr.: 17/5273
Resumé
I 2018 var der 39 indberetninger eller ansøgninger om magtanvendelse på seniorområdet. Antallet har været faldende siden 2016.
Seniorområdet vurderer at faldet, blandt andet, skyldes målrettet undervisning og vejledning af plejepersonalet i at forebygge magtanvendelse.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Ældrerådet (orientering).
Forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Nedenfor fremgår opgørelse over magtanvendelser på seniorområdet efter servicelovens § 125 – 129. Magtanvendelse er oftest relateret til borgere med demens. Alle magtanvendelser, undtagen 1 fra en hjemmehjælpsgruppe, er foregået på plejehjem eller Vesterløkke.
Magtanvendelse kan ske efter konkret ansøgning og godkendelse fra forvaltningen eller uden forudgående godkendelse, når det i situationen vurderes fagligt nødvendigt.
Nedenstående tabel viser antal årlige magtanvendelser i perioden 2015 - 2018:
| 2015 | 2016 | 2017 | 2018 |
Alarmsystemer | 21 | 45 | 11 | 1 |
Fastholdelse eller føren | 28 | 30 | 22 | 20 |
Hygiejnesituation | 3 | 8 | 9 | 8 |
Tilbageholdelse i boligen | 0 | 0 | 0 | 0 |
Stofseler | 5 | 18 | 13 | 4 |
Flytning uden samtykke | 14 | 13 | 15 | 6 |
I alt | 70 | 114 | 70 | 39 |
Senior- og Sundhedsforvaltningen vurderer, at faldet i antal magtanvendelser siden 2016, blandt andet, skyldes målrettet undervisning til medarbejdere, løbende vejledning af demenskonsulenterne omkring borgerne og demensrejseholdets indsats.
Faldet i antal magtanvendelser vedr. alarmsystemer skyldes en ændret praksis i forhold til at afgørelserne er blevet gjort tidsubegrænset og samtidig en større opmærksomhed på at alarm og pejlesystemer kan bruges og ”bevilges” af plejepersonalet hvis borgerne ikke modsætter sig det.
Faldet i antal magtanvendelser i forhold til stofseler skyldes ændret praksis i forhold til perioden for hvor længe afgørelsen er gældende. Tidligere var det typisk 6 måneder. Nu gives der op til 18 måneder.
Bilag
Sagsnr.: 19/9599
Resumé
På seniorområdet skal der – ligesom på det øvrige sociale område - offentliggøres sagsbehandlingsfrister i sager, hvor en borger kan søge om hjælp.
Oplysninger om de aktuelle sagsbehandlingsfrister på de enkelte lovområder er indsamlet med henblik på, at fristernes længde vurderes og fastsættes.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Ældrerådet (høring), Seniorudvalget
Forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at sagsbehandlingsfristerne fastsættes som foreslået i vedlagte bilag,
at sagen sendes til høring i Ældrerådet
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Seniorudvalget drøftede sagsbehandlingsfristerne og sendte sagen til høring i ældrerådet.
Sagsfremstilling
Det fremgår af retssikkerhedslovens § 3, stk. 2 at:
”Kommunalbestyrelsen skal på de enkelte sagsområder fastsætte frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøgning, til afgørelsen skal være truffet. Fristerne skal offentliggøres. Hvis fristen ikke kan overholdes i en konkret sag, skal ansøgeren skriftligt have besked om, hvornår ansøgeren kan forvente en afgørelse”.
Kompetencen til på Seniorudvalgets område at fastsætte fristerne er delegeret fra Byrådet til Seniorudvalget. Seniorudvalget skal således fastsætte og offentliggøre generelle frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøgning om ydelse, til der er truffet afgørelse, for de retsområder der i henhold til styrelsesvedtægten er delegeret til Seniorudvalget.
Fristen skal som udgangspunkt fastsættes for hvert sagområde. Hvis fristen ikke kan overholdes, skal ansøgeren have skriftlig besked om, hvornår afgørelse kan forventes.
I vedhæftede bilag fremgår de aktuelle sagsbehandlingsfrister. Fristerne svarer til den tid, det i øjeblikket tager at behandle 80 – 90 % af sagerne på de enkelte sagsområder.
Som det fremgår af bilaget er sagsbehandlingstiden reduceret på en række bevillinger i forhold til sidste år. De højere sagsbehandlingstider sidste år skyldtes, at Senior- og Sundhedsrådgivningen midlertidigt var påvirket væsentlig af implementering af nyt omsorgssystem og sagsbehandlingsmetode, hvilket trak mange medarbejderressourcer til udvikling, afklaring, undervisning, indtastning og opfølgning i forhold til borgere og samarbejdspartnere.
Sagsbehandlingstiden er således tilbage på niveau med 2017 bortset fra visitation til ældre- og plejeboliger som fortsat er 6 uger, da der er stor søgning og visitationen forudsætter at der ses på borgerens samlede funktionsniveau og behov for hjælp, inden der kan bevilges ældre- eller plejebolig. Desuden er sagsbehandlingsfristen på selvudpegede hjælpere og selvudpegede ansatte fortsat på 4 uger, da der tale om omfattende sagsbehandling ved disse bevillinger.
Bilag
Sagsnr.: 17/21392
Resumé
Gæstehuset Vesterløkke består af to midlertidige palliative aflastningspladser for borgere og pårørende, hvor den døende ønsker at dø hjemme. Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af, hvad der tilbydes på de to pladser og hvem der kan benytte de to pladser jf. bilag.
Kvalitetsstandarderne vil efterfølgende blive udarbejdet som en folder til brug for borgerne.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Social- og Sundhedsudvalget (høring), Ældrerådet (høring) og Seniorudvalget.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at forslag til kvalitetsstandard for de to døgnpladser på Gæstehuset Vesterløkke sendes til høring i Social- og Sundhedsudvalget og Ældrerådet.
Nyt forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at forslag til kvalitetsstandard for de to døgnpladser på Gæstehuset Vesterløkke med den redaktionelle ændring godkendes.
Beslutning Seniorudvalget den 04-04-2019
Seniorudvalget godkendte,
at kvalitetsstandard for de to døgnpladser på Gæstehuset Vesterløkke sendes i høring, med den redaktionelle ændring, at liggende transport ikke er omfattet af kvalitetsstandarden,
at Region Syddanmark gøres opmærksom på udgifterne til den liggende transport.
Trille Nikolajsen
Karina Lorentzen
Beslutning Ældrerådet den 11-04-2019
Ældrerådet anbefaler kvalitetsstandarden og tilslutter sig Seniorudvalgets beslutning fra 4. april 2019.
Inger Rotne
Henry Clausen
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-04-2019
Social- og Sundhedsudvalget havde ingen bemærkninger til kvalitetsstandarden.
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
Seniorudvalget og Social- og Sundhedsudvalget besluttede ultimo december 2018, at forvaltningen i samarbejde med Hospicegruppen skulle arbejde videre på placering og organisering af to palliative aflastningspladser for døende borgere og deres familier, der ønsker at dø hjemme. De to pladser er nu etableret som Gæstehuset Vesterløkke, og de er en ny type pladser der blandt andet er udviklet på baggrund af initiativer under En Værdig Død. Det er blivende finanslovsmidler, som har til formål at understøtte kommunernes arbejde med at skabe rammerne for en værdig død for ældre.
Behovet for ophold i Gæstehus Vesterløkke afklares så vidt muligt af sygeplejersken med specialfunktion i palliation, der er tilknyttet de to pladser i Gæstehuset. Denne giver besked til Senior- og Sundhedsrådgivningen om det tilbudte ophold.
Rådgiver i Senior- og Sundhedsrådgivningen træffer efterfølgende afgørelse om opholdet i Gæstehus Vesterløkke og sender en skriftlig og begrundet afgørelse til borgeren.
Sygeplejersken med specialfunktion i palliation og Senior- og Sundhedsrådgivningen anvender kvalitetsstandarderne som grundlag for at bevilge eller give afslag på borgerens ansøgning. Kvalitetsstandarderne skal ses som en ramme, idet det altid vil være en konkret individuel vurdering, der afgør om borgerens ansøgning imødekommes eller der gives afslag.
Ordningen evalueres efter tre måneder.
Bilag
Sagsnr.: 19/1732
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen har foretaget tilstandsvurdering af kommunes bygninger for perioden 2020-2023.
Sagen behandles i
Seniorudvalget
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bygningsvedligeholdelse for Seniorpolitik 2020-2023 tages til efterretning
Nyt forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at bygningsvedligeholdelse for Seniorpolitik 2020-2023 tages til efterretning.
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
Bygningsvedligeholdelse for perioden 2020-2023 for ejendomme under Seniorpolitik.
Bilag
Sagsnr.: 19/8473
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen har i lighed med tidligere år udarbejdet en energiredegørelse, som i detaljer redegør for energiforbruget i de kommunale ejendomme.
Energiredegørelsen giver et overblik over energiforbruget i de kommunale ejendomme i perioden 2015-2018. Forbruget er vurderet i forhold til Energihandlingsplan III, hvori der er fastsat konkrete målsætninger til reduktion af el, vand og varme i 2022.
Sagen behandles i
Seniorudvalget
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Energiredegørelse 2018 tages til efterretning
Nyt forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at Energiredegørelse 2018 tages til efterretning.
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
Energiredegørelsen for 2018 omhandler Kolding Kommunes forbrug af el, vand og varme i kommunens ejede og lejede ejendomme.
Det samlede forbrug er opgjort for perioden 2015-2018 samt opgjort for hvert politikområde i perioden 2016-2018.
Redegørelsen omfatter en vurdering og fremlægning af:
- Mål og planer for energibesparelser i de kommunale ejendomme
- Investeringer i energibesparende tiltag
- Kolding Kommunes samlede forbrug af el, vand og varme
- Forbruget under de enkelte politikområder
- De kommunale ejendommes samlede miljøbelastning
- Den årlige forrentning opnået af investeringer i Energihandleplanen
Redegørelsen udarbejdes med udgangspunkt i Energihandlingsplan III, som løber fra 2015 til og med 2022 og er samtidig en status for reduktion af CO2-emissioner i kommunens ejendomme.
Kolding Kommunes målsætninger for energi- og vandforbrug samt CO2-emissioner for ejede og lejede bygninger:
El-, vand- og varmeforbrug
Mål Energihandlingsplan III:
Varme: Reduktion på 10% i 2022 i forhold til 2015
El: Reduktion på 17% i 2022 i forhold til 2015
Vand: Reduktion på 20% i 2022 i forhold til 2015
Udover de i Energihandlingsplan III opstillede mål for reduktion af forbrug på el, vand og varme, har Kolding Kommune indgået følgende eksterne aftaler:
Klimakommune/Dansk Naturfredningsforening: CO2 Reduktion med 2% om året.
Covenant of Mayors: CO2 reduktion på 20% i perioden 2007-2020.
Status for reduktion af energi- og vandforbrug i forhold til målsætninger (forbrug pr. m²):
Elforbrug:
Det samlede elforbrug er i perioden 2015 til 2018 er faldet med i alt 4,7% til 27,8 kWh/m2.
Der er i 2018 gennemført en del investeringer i elbesparende tiltag, herunder en del konvertering til LED-belysning. Det forventes at det forholdsvise ambitiøse mål for 2022 vil kunne opnås.
Vandforbrug:
Vandforbruget er steget i 2018 med 4,5% ift. 2015, primært på grund af tørken. Såfremt målet om en besparelse på 20% i 2022 skal opnås vil der skulle igangsættes flere vandbesparende tiltag i årene fremover.
Der er i den kommende periode planlagt en optimering af lækagesikring, montering af flere vandbesparende armaturer, samt adfærdskampagner med fokus på vandbesparelser.
Varmeforbrug:
Varmeforbruget er faldet i 2018 ift. 2015 med 0,45%. Varmeforbruget opgives i kWh/m2 og holdes op imod målet for 2022. På grund af øget varmeforbrug siden 2015 er der igangsat flere initiativer, som delvist kan være årsag til at forbruget igen begynder at falde.
CO2-udledning
CO2-belastningen i perioden 2006 til 2018 samt den forventede belastning frem til 2022:
Det forventede CO2-udslip er vurderet i forhold til det forventede energiforbrug frem til 2022. Der er i beregningerne anvendt kendte CO2-tal, herunder blandt andet det forhold at TVIS i midten af 2017 gik over til en næsten CO2-neutral varmeforsyning baseret på flis, som også giver et fald i 2018.
CO2-udledningen via kommunale ejendommes energiforbrug er sammenholdt med de CO2-mål, kommunen har forpligtet sig til gennem Covenant og Mayors (CO2-reduktion på 20 % i årene 2007-2020) og Klimakommune via Danmarks Naturfredningsforening (CO2 reduktion på 2 % om året fra 2007 og indtil 2021). Disse mål gælder dog for hele kommunen, og ikke kun for forbruget i de kommunale ejendomme.
Det samlede CO2-regnskab opgøres i de Grønne Regnskaber.
Forrentning af investeringer i Energihandlingsplanen.
Den årlige forrentning er beregnet ud fra den forventede besparelse i kWh pr. år og i forhold til årets investeringer til energispareprojekter. Energihandleplanen havde i 2018 en forrentning på 10,5 % pr. år eller 928.000 kr. excl. moms i forhold til en investering på 8.819.000 kr. excl. moms.
Investeringsniveau samt tilbagebetalingstid for energiinvesteringer fordelt på el, vand og varme i 2018:
Energiinvesteringer i el | 6.472.600 kr. | tilbagebetalingstid | 8,7 år |
Energiinvesteringer i vand | 187.995 kr. | tilbagebetalingstid | 5,5 år |
Energiinvesteringer i varme | 4.103.018 kr. | tilbagebetalingstid | 8,4 år |
Forventede aktiviteter i 2019:
El:
Planlagte aktiviteter:
- Fokus på ejendomme med særligt højt energiforbrug.
- Fornyelse af belysning (nye armaturer, LED).
- Adfærdskampagne i storkøkkener.
- Adfærdskampagne: Energibesparelser i Børnehøjde.
Vand:
Planlagte aktiviteter:
- Testopsætning af forskellige vandsparearmaturer.
- Forbedrede løsninger til vandalarmer.
- Afprøvning af nudgingprojekt til at afkorte brusebadstider i idrætshaller.
Varme:
Planlagte aktiviteter:
- Fokus på ejendomme med særligt højt energiforbrug.
- Udskiftning til energirigtige vinduer.
- Ny CTS strategi for bedre styring af varmeinstallationer.
- Efterisolering (teknisk, klimaskærm).
Bilag
Sagsnr.: 19/13941
Resumé
Seniorområdet har 15. april 2019 modtaget 2.6 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsens pulje ’Forsøgsordning med befordring af mennesker med en demensdiagnose’. Puljemidlerne muliggør, at hjemmeboende borgere med en demensdiagnose kan blive visiteret til og anvende handicapkørselsordningen på lige fod med gangbesværede og svagtseende borgere.
Projektperioden løber frem til 1.april 2021.
Forvaltningen informerer i løbet af maj om ordningen i lokalaviser mm. Det forventes at de første borgere med demensdiagnose vil blive visiteret til handicapkørsel umiddelbart herefter.
Sagen behandles i
Seniorudvalget
Forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Senior- og Sundhedsforvaltningen har 15. april 2019 modtaget 2.6 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsens pulje ’Forsøgsordning med befordring af mennesker med en demensdiagnose’.
Midlerne skal bruges til at hjemmeboende borgere med demensdiagnose kan bruge handicapkørselsordningen på lige fod med gangbesværede og svagtseende borgere.
Det betyder, at hjemmeboende borgere med demensdiagnose får mulighed for at bruge handicapkørsel til fritidsformål, indkøbsture, familiebesøg mm. Der kan køres 104 ture pr. år og der bliver mulighed for at få en ledsager med under transporten hvis behov herfor.
Senior- og Sundhedsforvaltningen skønner at 80 hjemmeboende borgere med demensdiagnose vil blive visiteret til ordningen og at 25 heraf vil have behov for ledsagelse under transporten.
Ordningen omfatter ikke borgere med demensdiagnose der bor på plejehjem eller borgere der er i udredning for demens.
Projektperioden løber frem til 1.april 2021.
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
Næstformand i Seniorudvalget, Birgitte Kragh (V), foreslår ved mail af 25. marts 2019,
”at der igangsættes et forsøg med digital stemmegengivelse, som kan reducere anvendelsen af “kolde hænder” (dokumentation mm) og samtidig øge mængden af “varme hænder” (pleje mm). Resultatet kan blive at vi kan kvalitetsudvikle Seniorområdet i Kolding, uden tilførsel af ekstra økonomiske ressourcer.
På KL topmødet den 21. Og 22. marts præsenterede firmaet Netcompany nye digitale løsninger som kunne flytte 25 pct. af arbejdsopgaverne på et plejecenter fra dokumentation til pasning og pleje. Det er altså muligt for personalet ved hjælp af digitale stemmegengivelse, mundtligt at dokumentere løbende ved en “stuegang” istedet for efterfølgende at dokumentere skriftligt.
På den baggrund foreslås at der igangsættes et forsøg/projekt”.
Tilføjelse til resumé
På baggrund af møde med Netcompany forstår forvaltningen, at omtalte 25% tidsbesparelse er baseret på et konkret forsøg på et plejehjem i Aalborg Kommune med telefondiktering fra plejepersonale til sekretær. Der er således ikke tale om et konkret program til stemmegenkendelse men derimod et forsøg med hvordan diktering fra plejepersonalet til sekretær kan reducere den tid plejepersonalet bruger på dokumentation.
Forvaltningen finder ambitionen om at minimere tidsforbruget på dokumentation relevant. Forvaltningen har positive erfaringer med touchskærme i beboernes boliger på 3 plejehjem, der blandt andet muliggør at plejepersonalet nemt og hurtigt kan skrive i journal, kontrollere at borgeren har fået medicin og varetage dokumentation af andre hverdagsopgaver. Forvaltningen vurderer at den bedste måde at minimere tidsforbruget på dokumentation, og flytte administrationstid til borgernær plejetid, er ved at indføre touchskærme i borgernes boliger på alle kommunen plejehjem.
På ovenstående baggrund forventer forvaltningen at udarbejde et udvidelsesforslag til budget 2020 i forhold til indførelsen af touchskærme i borgernes boliger på kommunens plejehjem.
Forvaltningen foreslår, på ovenstående baggrund, at der pt ikke laves konkret forsøg med stemmegenkendelse på plejehjem. Forvaltningen har fokus på om der udvikles intelligente stemmegenkendelsesprogrammer der med fordel kan anvendes, f.eks ved dokumentation af sygeplejefaglige opgaver eller i andre sammenhænge hvor der er høje dokumentationskrav.
Sagen behandles i
Seniorudvalget
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at sagen drøftes.
Nyt forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at sagen drøftes
Beslutning Seniorudvalget den 04-04-2019
Seniorudvalget godkendte, at sagen optages på dagsordenen og at forvaltningen undersøger mulighederne for igangsættelse af et forsøg/projekt med digital stemmegengivelse.
Trille Nikolajsen
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Seniorudvalget besluttede
at der pt. ikke laves konkret forsøg med stemmegenkendelse
at udviklingen på området med stemmegenkendelse følges
at grundet de positive erfaringer med touchskærme på 3 plejehjem, og potentialet for at reducere tiden brugt på dokumentation ved at indføre touchskærme i borgerens bolig på plejehjemmene i Kolding Kommune, anmodes forvaltningen om at udarbejde budgetudvidelsesforslag på gradvis indførelse af touchskærme på alle plejecentre.
Sagsfremstilling
Netcompany afviklede i efteråret 2017 et forsøg på Lindholm plejehjem i Aalborg med fokus på at gøre arbejdsgangene mere hensigtsmæssige og spare tid på dokumentation. Netcompany fandt, blandt andet, at tiden anvendt på dokumentation kunne reduceres med ca. 25% ved at plejepersonalet indtalte beskeder til sekretær der herefter indtastede oplysningerne i rette journalsystemer. Netcompanys tidsbesparelse var, blandt andet, baseret på at plejepersonalet ikke skulle bruge tid på at finde kontorplads, logge ind i forskellige it systemer og navigere rundt i It programmer.
Forsøget med at indtale beskeder som en sekretær herefter indtastede var således et eksempel på, hvordan der kunne spares tid, hvis en optimal stemmegenkendelsesfunktion direkte kunne træde i sekretærens sted. Netcompany har således ikke udviklet et konkret stemmegenkendelsesprogram men har lavet forsøg med, hvordan tiden på dokumentation kunne reduceres på Lindholm plejehjem hvis den ’optimale’ stemmegenkendelsesfunktion fandtes.
Netcompanys forsøg tog udgangspunkt i de givne forhold på Lindholm plejehjem. Her var praksis, at plejepersonalet, efter borgerbesøg, gik til en arbejdscomputer (på kontor eller andetsteds) og indtastede oplysningerne via computer i relevante it systemer.
I Kolding Kommune har plejehjemmene i en årrække haft fokus på, hvordan dokumentation kan foregå sammen med borgerne. Formålet er at plejepersonalet bruger mindst mulig tid på dokumentation og at plejepersonalet inddrager borgeren i hvad der dokumenteres direkte i borgerens hjem på touchskærm.
Konkret har 3 plejehjem, Bertram Knudsens Have, Olivenhaven og Kirsebærhaven siden 2013/2017 haft touchskærme i borgernes boliger. Skærmene, der er små vægmonterede touchskærme, muliggør f.eks. at plejepersonalet nemt og hurtigt kan skrive i journal, kontrollere at borgeren har fået medicin og varetage dokumentation af andre hverdagsopgaver.
Touchskærmene er således en velfungerende planlægningsløsning, som skaber værdi for både borgere og medarbejdere – mere nærhed for borgerne, fordi medarbejderne har relevante oplysninger på skærmen og et effektivt og tidsbesparende dokumentationsværktøj for personalet der kan foretage dokumentation hos borgerne frem for at skulle gå retur til kontorplads.
Grundet de positive erfaringer med touchskærme på 3 plejehjem ser forvaltningen et potentiale for at reducere tiden brugt på dokumentation ved at indføre touchskærme i borgernes bolig på alle kommunens plejehjem.
Netcompany anfører samtidig, at udviklingen af en stemmegenkendelsesfunktion (der på intelligent vis kan navigere i forskellige It systemer) af omkostningsmæssige årsager bør være et projekt i større skala, f.eks. i KL regi.
På ovenstående baggrund foreslår forvaltningen at der pt ikke laves konkret forsøg med stemmegenkendelse. Til orientering kan nævnes, at talegenkendelsesfunktionen Siri i et vist omfang allerede anvendes (især i hjemmeplejen) og at forvaltningen generelt har fokus på om der er talegenkendelsesprogrammer, eller anden teknologi, der med fordel kan indføres for at minimere tiden plejepersonalet bruger på dokumentation og hermed styrke tiden der bruges på pleje.
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter, medlemmer af Seniorudvalget.
Sagen behandles i
Seniorudvalget
Forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at Seniorudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget
varetager andre kommunale erhverv.
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Ingen nye aktiviteter med deltagelse fra udvalgsmedlemmerne.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer,
punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for
varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet
eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Seniorudvalget.
Forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
Orientering fra Seniorområdet.
- Resultat af undersøgelse om brandsikkerhed på plejehjem
- Pulje målrettet ældre ensomme mænd
- Status på indsatser for handleplan/ekstern Senioranalyse - vikarforbrug
Sagen behandles i
Seniorudvalget.
Forslag
Den konstituerede Senior- og Sundhedsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Seniorudvalget den 07-05-2019
Der blev orienteret om:
- Resultat af undersøgelse om brandsikkerhed på plejehjem
- Pulje målrettet ældre ensomme mænd
- Status på indsatser for handleplan/ekstern Senioranalyse – sygefravær og vikarforbrug
- Seniortræf den 22. maj 2019