Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
04-01-2017 10:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Seniorudvalget |
Sted: |
Vesterløkke, Vesterløkke 10 |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 16/17524
Resumé
Seniorområdet i Kolding Kommune varetager den palliative indsats i samarbejde med Sundhedscenter Kolding, de praktiserende læger, regionens hospitaler/Det Palliative Team og de omkring liggende hospice samt interesseorganisationer, som f.eks. Kræftens Bekæmpelse.
Sagen behandles i
Forslag
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
I Kolding kommune varetages indsatser for palliation inden for Seniorområdet og Sundhedsområdet. Indsatserne inden for Seniorområdet omfatter alle palliative borgere og deres pårørende, der har behov herfor. Inden for Sundhedsområdet omfatter indsatserne borgere og deres pårørende med kræft. Palliation og rehabilitering er indsatser, der er tæt forbundne og skal ses i sammenhæng.
Palliation er et specialeområde, hvor målet for indsatsen er, at lindre borgerens lidelse, uanset om lidelsen er af fysisk, psykisk, social eller eksistentiel/åndelig art.
Inden for Seniorområdet er målgruppen for palliativ indsatser borgere (børn, unge og voksne) med livstruende sygdom og palliative behov samt deres pårørende.
Der er aktuelt ansat tre sygeplejersker med speciale i palliation, som bl.a. fungerer som tovholdere for borgere og deres pårørende i terminalforløb. I Kolding Kommune var der i 2015, 347 borgere visiteret til ydelsen palliation.
I Kolding Kommunes palliative indsatser har der inden for Seniorområdet de seneste 3 år med afsæt i midler fra Kræftplan III, været fokus på styrkelse af indsatser til pårørende, kvalitetssikring af den palliative sygepleje samt kompetenceudvikling af basispersonalet og af de ansatte sygeplejersker med speciale funktion i palliation.
Der er fokus på at yde en værdig og god palliativ indsats, uanset om borgeren er i eget hjem, midlertidig ophold eller bor på et af kommunens plejecentre.
Aktuelle palliative indsatser
Borgere med en terminalregistrering og deres pårørende får tilbudt:
- Opstarts- og opfølgningsbesøg ved sygeplejerske med speciale i palliation. Til indsatsen hører en systematisk behovsvurdering ud fra borgerens perspektiv, kontakt til samarbejdspartnere internt og eksternt, udarbejdelse af plejeplaner og vejledning af borger og pårørende om mulige tilbud til hjælp og støtte i forløbet.
- Pårørende til borger med terminalerklæring får tilbudt pårørendesamtaler målrettet pårørendes egne behov. Indsatsen er et projekt der forløber til maj 2017.
- Pårørende tilbydes sorgstøtte til efterladte, individuelt og i gruppeforløb.
Aktuelle rehabiliterende indsatser
Borgere der:
- har kræftsygdom
- er pårørende til borgere med kræftsygdom
- har mistet en pårørende til kræftsygdom (efterlevende)
har nedenstående muligheder:
- behovsvurderingssamtaler
- individuelle støttende samtaler til borgere med kræftsygdom, pårørende og efterlevende. Der tilbydes som udgangspunkt 5 samtaler.
- personlig rådgivning ved rådgiver fra Kræftens bekæmpelse
- gruppeforløb for pårørende og efterlevende. 5 sessioner efter forudgående individuel vurdering
- mindfulnessforløb for borgere med kræftsygdom og deres pårørende.
- ”Naturkræfter” – et forløb for mænd med kræftsygdom. Foregår i naturen.
- træning på hold i Sundhedscenter Kolding
- forløbskoordination og vejledning til anden relevant hjælp og støtte.
I værdighedsmidlerne er der afsat 1 mio. om året til den brede palliative indsats fra 2017 og frem til 2020. På baggrund af værdighedsmidlerne:
- frikøbes tre sygeplejersker med speciale i palliation til udelukkende borgerrettede besøg med fokus på palliation i eget hjem og på de private plejecentre
- frikøbes to sygeplejersker med speciale i KOL (lungesygdom) 4 timer ugentligt til målrettede borgerbesøg med fokus på KOL og palliation
- ansættes en sygeplejerske med speciale funktion i palliation med ansvar for borgerforløb på kommunens plejecentre.
Bilag
Sagsnr.: 16/20528
Resumé
På Seniorudvalgsmøde i oktober 2016 blev der truffet beslutning om, at forvaltningen skal arrangere en temadag for udvalget, hvor der indhentes inspiration til brug for iværksættelse af initiativer for pårørendeområdet. Som tilføjelse til beslutningen opfordres Social- og Sundhedsudvalget til også at deltage.
På Social og Sundhedsudvalget i november 2016 træffes beslutning om at deltage, med tilføjelsen, at der søges indsigter hos Ældrerådet, Handicaprådet og Udsatterådet.
Senior- og Socialforvaltningen har lavet et oplæg til temadagen med overskriften: ”At være pårørende i Kolding Kommune”. I forberedelsen af temadagen søges der indsigter hos pårørende i Kommunen, samt hos Ældrerådet, Handicaprådet og Udsatterådet.
Indsigterne præsenteres på dagen. På temadagen tiltænkes det også, at invitere ekstern oplægsholder som kan inspirere udvalgene til mulige initiativer fremadrettet.
Dato for temadag: Afholdes den 9. marts 2017 fra kl. 9.00 -13.00.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Senior- og Socialforvaltningen har udarbejdet et udkast til, hvordan temadagen: ”At være pårørende i Kolding Kommune” kan gennemføres.
Formål med temadagen
At de politiske udvalg inspireres i forhold til mulige fremtidige pårørendeinitiativer i kommunen.
Programpunkter til temadagen
Pkt. 1 Indsigter og potentialer i forhold til at være pårørende i Kolding Kommune
Inden temadagen laves interview med pårørende i Kolding. Indsigter og potentialer fra interview testes af på dialogmøder med handicap- ældre- og udsatterådet.
På temadagen præsenteres indsigter og potentialer. Repræsentanter blandt de interviewede pårørende inviteres med til at formidlingen.
Pkt. 2 Inspiration udover kommunegrænsen
Eksterne oplægsholder inviteres til at inspirere udvalgene i forhold til kommunens arbejde fremadrettet med pårørendeinitiativer.
Pkt. 3 Diskussion af mulige fremtidige pårørendeinitiativer i Kolding Kommune.
Diskussionen faciliteres ud fra de indsigter og potentialer, der er identificeret via interview med pårørende, Ældrerådet, Handicaprådet og Udsatterådet.
Deltagere: Seniorudvalget og Social- og Sundhedsudvalget.
Sagsnr.: 14/8397
Resumé
Seniorområdet har 20 brugerstyrede huse fordelt i Kolding by, Centerbyerne og mindre lokalsamfund i Kolding Kommune.
Seniorområdet har i 2016 afholdt et projekt der omhandler ’Fremtidens Brugerstyrede Huse’. De 3 brugerstyrede huse, Toften, Huset Storegade og Olivenhaven, har deltaget i projektet.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
Sagsfremstilling
Seniorområdet har i 2016 afviklet projekt ’Fremtidens Brugerstyrede Huse’. 3 brugerstyrede huse, Toften, Huset Storegade og Olivenhaven har deltaget i projektet.
Formålet har været at belyse, hvordan de brugerstyrede huse fungerer i dag og drøfte, hvordan ’Fremtidens Brugerstyrede Hus’ skal fungere.
Nogle af de centrale spørgsmål der er blevet drøftet i projektperioden er:
- Hvordan kan de brugerstyrede huse få flere brugere?
- Hvordan kan de brugerstyrede huse få flere frivillige?
- Hvordan kan de brugerstyrede huse i højere grad målrette aktiviteterne til bestemte grupper?
- Hvordan kan de brugerstyrede huse i højere grad blive et samlingssted på tværs af generationerne?
- Hvordan kan de brugerstyrede huse arbejde med deres image?
De 3 brugerstyrede huse der har deltaget i projektet har arbejdet med et eller flere af ovenstående spørgsmål. Seniorområdet har støttet med konsulentbistand. Repræsentanter fra Ældrerådet har, via deres tilknytning til pågældende huse, deltaget i projektet. Projektperioden har f.eks. resulteret i, at:
- De 3 brugerstyrede huse har været på fælles temadag til Seniorhuset i Odense.
- Toften har blandt andet arbejdet med, hvordan de kan skaffe flere frivillige og brugere via presseomtale og reklame i forskellige situationer (f.eks. ved den lokale Brugs). Toften har ligeledes overvejelser om et fælles ’åbent hus’ arrangement for alle de 20 brugerstyrede huse.
- Olivenhaven har afholdt en temadag for alle de frivillige med henblik på, at få ideer til, hvordan de brugerstyrede aktiviteter på Olivenhaven kan/ skal fungere i fremtiden. Ud fra de forslag og ideer der blev drøftet på dagen, har brugerrådet besluttet at holde et åbent hus arrangement i 2017.
- Huset Storegade har afholdt et åbent hus arrangement. De har fokus på at etablere nye aktiviteter, blandt andet madlavning for mænd. Huset Storegade arbejder ligeledes på at lave ’netværksbesøg’, hvor de besøger de to andre brugerstyrede huse der har været med i projektet.
Projektperioden har vist, at deltagerne fra de brugerstyrede huse har fundet projektet relevant og aktivt arbejdet med udviklingen af ’Fremtidens Brugerstyrede Hus’.
Projektperioden har samtidig vist, at ’Fremtidens Brugerstyrede Hus’ ikke er et ’færdigt produkt’, men at udviklingen heraf skal ses som en fortløbende proces.
Aktivitetskonsulenterne vil fremadrettet bruge erfaringerne fra projektperioden til at understøtte den fortsatte udvikling af de pågældende 3 brugerstyrede huse samt de andre 17 brugerstyrede huse indenfor seniorområdet.
Sagsnr.: 16/21083
Resumé
Den 1. november 2016 gik Kolding kommune i drift med ny version af Økonomisystemet – Prisme 2015.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at ovenstående tages til efterretning.
Beslutning Seniorudvalget den 04-01-2017
Godkendt.
Sagsnr.: 15/1021
Resumé
Fra 1. januar 2017 overgår Klippekortordningen fra puljemidler til kommunalt bloktilskud. På baggrund af evalueringen af Klippekortordningen foreslås det, at Klippekortordningen fra 1. januar 2017 omfatter:
- Alle borgere der er visiteret til ’fuldstændig’ eller ’omfattende’ hjemmehjælp dag og aften (automatisk tildeling). Borgere der er visiteret til minimum ’moderat’ hjemmehjælp dag og aften og som, ud fra kriterier nedenfor, skønnes at have behov for Klippekort (konkret individuel vurdering).
- At ydelsen fastsættes til 45 minutter pr uge.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at kvalitetsstandarden for Klippekort godkendes.
Sagsfremstilling
Seniorområdet foretog i oktober/ november 2016 en evaluering af Klippekortordningen. 38 brugere og 8 hjemmeplejeledere indgik i evalueringen.
På baggrund af evalueringens resultater, og bloktilskudsrammen på ca. 2.4 millioner fra 1. januar 2017, foreslår Seniorområdet en kvalitetsstandard for Klippekort fra 1. januar 2017 der omfatter:
- Alle borgere der er visiteret til ’fuldstændig’ eller ’omfattende’ hjemmehjælp dag og aften (automatisk tildeling). Borgere der er visiteret til minimum ’moderat’ hjemmehjælp dag og aften og som, ud fra kriterier nedenfor, skønnes at have behov for Klippekort (konkret individuel vurdering).
- At ydelsen fastsættes til 45 minutter pr uge.
Ad 1: I evalueringen anførte 89 % af brugerne og 58 % af hjemmeplejelederne, at de syntes det var godt med den automatiske tildeling. Derfor foreslås det, at borgere der får ’fuldstændig’ eller ’omfattende’ hjemmehjælp dag og aften tildeles klippekortet automatisk fra 1. januar 2017. Denne gruppe borgere tilhører de svageste hjemmehjælpsmodtagere. Samtidig anførte 43 % af hjemmeplejelederne, at den automatiske tildeling medførte, at en del borgere fik klippekort selvom de ikke havde behov. Derfor foreslås det, at de ’moderate’ hjemmehjælpsmodtagere, hvoraf nogle kan være blandt de svageste hjemmehjælpsmodtagere, kan bevilges klippekort ud fra en konkret individuel vurdering ud fra nedenstående kriterier:
- At borgeren får minimum moderat hjælp i såvel dag- og aftentimerne.
- At borgeren kan deltage aktivt i den ønskede aktivitet.
- At borgeren har vanskeligt ved at færdes på egen hånd.
- At borgeren har intet eller kun et spinkelt socialt netværk.
- At Klippekortydelsen vurderes at medvirke til forbedring af borgerens livskvalitet.
Ovenstående betyder, at de borgere der får ’fuldstændig’ eller ’omfattende’ hjemmehjælp dag og aften automatisk fortsætter i Klippekortordningen fra 1. januar 2017. Når nye borgere visiteres til ’fuldstændig’ eller ’omfattende’ hjemmehjælp dag og aften vil de i afgørelsesbrevet blive informeret om, at de også modtager Klippekort (borgeren kan altid frasige sig Klippekortordningen).
Ovenstående betyder, at de borgere der fra 1. september til 31. december 2016 midlertidigt fik Klippekort, ikke automatisk forsætter i Klippekortordningen fra 1. januar 2017. Denne gruppe af ’moderate’ hjemmehjælpsmodtagere omfatter 349 borgere. Disse borgere kan ansøge Senior- og Sundhedsrådgivningen om at få Klippekort. Senior- og Sundhedsrådgivningen foretager herefter en konkret individuel vurdering ud fra ovenstående kriterier/ gældende kvalitetsstandard. Senior- og Sundhedsrådgivningen vurderer at 80-90 af de ’moderate’ vil blive visiteret til Klippekortordningen.
Ad 2: I evalueringen anførte 79 % af borgerne, at de 60 minutter var lige tilpas og 79 % anførte, at 30 minutter pr. uge vil være for lidt eller alt for lidt. Blandt hjemmeplejelederne anførte 80 % at de 60 minutter var alt for meget eller for meget og 50 % anførte, at 30 minutter pr. uge vil være OK.
Evalueringen viser således, at hovedparten af de adspurgte borgere mener at 30 minutter er for lidt til det enkelte klip. Samtidig peger halvdelen af hjemmeplejelederne på, at 30 minutter er acceptabelt for et klip og at 60 minutter er alt for meget.
På ovenstående baggrund foreslår Seniorområdet, at tidsrammen for klippekort fastsættes til 45 minutter pr. uge. Borgere der ønsker at bruge tiden til aktiviteter der tager over 45 minutter har mulighed for at spare sammen over flere uger. De 45 min. kan spares sammen til maksimalt 4½ timer. Tidsrammen i andre kommuner er typisk 30 minutter pr uge.
Det forventes, at 80 - 100 borgere vil modtage Klippekortet automatisk fordi de får ’fuldstændig’ eller ’omfattende’ hjemmehjælp dag og aften. Det forventes, her ud over, at 80 - 90, af de borgere der får minimum ’moderat’ hjemmehjælp dag og aften, vil blive visiteret til Klippekortordningen ud fra en konkret individuel vurdering.
Ovenstående forventes at kunne finansieres inden for bloktilskudsrammen fra 1. januar 2017. Forbruget følges løbende og Klippekortordningen evalueres i december 2017.
Forslag til kvalitetsstandard for Klippekort 2017 fremgår af bilaget.
Beslutning Seniorudvalget den 07-12-2016
Godkendt.
Beslutning Ældrerådet den 15-12-2016
Beslutning Seniorudvalget den 04-01-2017
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 16/20388
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
Sagsfremstilling
Nødkald bevilges til borgere med faldtendens eller en sygdom der kræver hurtig sygeplejefaglig assistance, og hvor der ikke kan tilkaldes hjælp på anden vis.
Etablering af nødkaldeanlæg hos en borger koster typisk 4-8.000 kr. afhængig af, om borgeren allerede har elektronisk nøglecylinder og om der er eksisterende nødkaldeanlæg, der kan genbruges.
Nødkald er pt bevilget til 642 borgere i Kolding Kommune. Registreringer fra Trekantområdets Brandvæsen, der modtager nødkaldene, viser, at borgerne anvender nødkaldet i meget forskelligt omfang. I perioden 1. juli til 31. september 2016 har de 642 borgere anvendt nødkaldet således:
Antal nødkald 1/7 – 31/9 2016 | Antal borgere |
0 | 173 |
1-4 | 268 |
5-9 | 80 |
10-19 | 64 |
20-49 | 37 |
50-99 | 11 |
100 + | 9 |
Seniorområdet foreslår, at målgruppen for bevilling af nødkald justeres til også at omfatte borgere, der har et kommunikationshandicap, som ikke kan afhjælpes ved træning eller hjælpemidler. Der kan typisk være tale om borgere med stærkt nedsat syn eller hørelse, alvorlig afasi og lignende.
Som følge af ovenstående foreslås målgruppen for nødkald tilpasses:
Fra: ’Borgere med faldtendens eller en sygdom, der kræver hurtig sygeplejefaglig assistance og hvor der ikke kan tilkaldes hjælp på anden vis.
Til: ’Borgere med faldtendens eller en sygdom, der kræver hurtig sygeplejefaglig assistance og hvor der ikke kan tilkaldes hjælp på anden vis. Ved vurdering af om borgeren kan tilkalde hjælp på anden vis lægges vægt på om borgeren har et væsentligt kommunikationshandicap, som ikke kan afhjælpes ved hjælp af træning eller hjælpemidler. Der kan typisk være tale om stærkt nedsat syn eller hørelse, alvorlig afasi og lignende’.
Revurdering foretages på baggrund af en konkret og individuel vurdering på grundlag af gældende kvalitetsstandard. Revurdering af borgerens bevilling af nødkald kan, blandt andet, forekomme, hvis borgeren ikke længere er i stand til at anvende nødkaldet efter formålet eller hvis borgeren, efter afsluttet rehabiliteringsforløb, har forbedret sit funktionsniveau.
Beslutning Seniorudvalget den 07-12-2016
Godkendt.
Beslutning Ældrerådet den 15-12-2016
Beslutning Seniorudvalget den 04-01-2017
Godkendt med præcisering af kvalitetsstandarden, i det det skal indgå i vurderingen, at borgere der har faldtendens og som er for konfuse til at ringe eller modtager medicin som gør dem omtågede kan få nødkald.
Sagen sendes til orientering i Ældrerådet.
Bilag
Sagsnr.: 15/18085
Resumé
Kvalitetsstandarderne for 2017 fremsendes til godkendelse. I forhold til 2016 er der sket følgende ændringer:
- Klippekort – er behandlet i tidligere dagsordenspunkt, da den omhandler en ændring i serviceniveau.
- Nødkald – er behandlet i tidligere dagsordenspunkt, da den omhandler en ændring i serviceniveau.
- Forebyggende hjemmebesøg – kvalitetsstandarden er tilpasset ny lovgivning.
- Afløsning - I august 2016 besluttede Seniorudvalget at udvide den vejledende tid afsat til afløsning i eget hjem fra 2 timer ugentligt til op til 3½ time ugentligt. (Denne ændring i serviceniveau er indført fra august 2016).
- Pasning af døende/plejevederlag – kvalitetsstandarden er blevet tilpasset i forhold til en forventningsafstemning af, hvilke opgaver der varetages af henholdsvis modtager af plejevederlag og kommunen. Ændringen vil ikke påvirke serviceniveauet.
- Ekstra ressourcer til særlige behov – Den nuværende kvalitetsstandard ’Fast vagt’ omdøbes til ’Ekstra ressourcer til særlige behov’. Herved åbnes der mulighed for en konkret forventningsafstemning mellem borgere, pårørende, visitation og leverandør om den bedst mulige løsning af det særlige behov, der er opstået i hjemmet. Ændringen vil ikke påvirke serviceniveauet.
Sagen behandles i
Forslag
at kvalitetsstandarderne for 2017 godkendes.
Sagsfremstilling
Kvalitetsstandarderne skal godkendes en gang årligt. Kompetencen hertil er uddelegeret af Byrådet til Seniorudvalget, jf. Byrådets beslutning den 8. april 2013.
I tidligere dagsordenspunkter er kvalitetstandard for ’Klippekort’ og ’Nødkald’ medtaget som separate sagsfremstillinger, da de medfører en ændring i serviceniveau.
Derudover er der i kvalitetsstandarderne for 2017 sket nedenstående ændringer, som ikke medfører en ændring i serviceniveau:
Forebyggende hjemmebesøg
Med virkning fra den 1. januar 2016 er lovgivningen om forebyggende hjemmebesøg ændret og der er åbnet mulighed for en bredere vifte af indsatser på området. Samtidig er aldersgrænsen for årligt tilbud om forebyggende hjemmebesøg hævet til 80 år. Kommunen er således forpligtet til at tilbyde et forebyggende hjemmebesøg til alle borgere, der fylder 75 år og derefter årligt fra borgeren fylder 80 år. Lovændringen har samtidig åbnet mulighed for at tilbyde individuelle besøg eller gruppeaktiviteter for sårbare grupper i alderen 65 – 79 år. Ovenstående lovgivningsmæssige ændring indarbejdes i kvalitetsstandarden for forebyggende hjemmebesøg.
Afløsning
Seniorudvalget besluttede i august 2016 at udvide den vejledende tid afsat til afløsning i eget hjem fra 2 timer ugentligt til op til 3½ timer ugentligt.
Pasning af døende/plejevederlag
En væsentlig del af det gode møde med døende og pårørende, der ønsker at indgå i pasning af den døende, er en forventningsafstemning om, hvilke opgaver der varetages af henholdsvis modtager af plejevederlag og kommunen. Forventningsafstemningen finder sted ved modtagelse af ansøgning om plejevederlag. For at understøtte forventningsafstemningen ønskes det, at grundlaget for drøftelsen præciseres i kvalitetsstandarden. Ændringen vil ikke påvirke serviceniveauet.
Ekstra ressourcer til særlige behov
I vores nuværende kvalitetsstandarder har vi en ydelse, som vi benævner ”Fast vagt”, og som bevilges til borger på grundlag af ansøgning. Med henblik på at sikre fleksibel løsning af borgerens behov i særlige tilfælde, foreslås det at ændre benævnelsen til ”Ekstra ressourcer til særlige behov”. Herved åbnes der mulighed for en konkret forventningsafstemning mellem borgere, pårørende, visitation og leverandør om den bedst mulige løsning af det særlige behov, der er opstået i hjemmet. Ændringen vil ikke påvirke serviceniveauet.
Herudover er der i Kvalitetsstandarderne for 2017 foretaget mindre ændringer af administrativ eller sproglig karakter.
Bilag
Sagsnr.: 16/18655
Resumé
Byrådet skal udarbejde og offentliggøre en tilsynspolitik for hjemmeplejen. Tilsynspolitikken godkendes en gang årligt.
Tilsynspolitikken omfatter kommunens tilbud efter Servicelovens §83, dvs. personlig og praktisk hjælp og madservice til borgere i eget hjem.
I forhold til Tilsynspolitikken 2016 er den primære ændring, at der i Tilsynspolitikken 2017 er indføjet et uddybende afsnit omhandlende tilsyn med madservice.
Sagen behandles i
Forslag
Senior– og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
I forhold til Tilsynspolitikken 2016 er den primære ændring, at der i Tilsynspolitikken 2016 er indføjet et uddybende afsnit omhandlende tilsyn med madservice.
Tilsynspolitikken for hjemmeplejen 2017 fremgår af bilaget.
Tilsynspolitikken indeholder retningslinjer og procedurer for, hvordan der ledelsesmæssigt og via kvalitetskonsulenterne føres tilsyn med kommunens leverandører, hjælpens udførelse og hvordan der følges op på tilsynsresultaterne.
Tilsynspolitikken indeholder også retningslinjer for, hvordan der følges op på, at hjælpen svarer til borgerens aktuelle behov, og hvordan den løbende tilbagemelding fra leverandører herom skal foregå.
Tilsynspolitikken revideres og godkendes mindst én gang årligt.
Tilsynet med levering af hjemmehjælp i eget hjem foretages hovedsageligt af kvalitetskonsulenterne. Leverandørerne forpligter sig i den indgåede kontrakt til at levere hjælpen i henhold til afgørelserne og i overensstemmelse med kommunes kvalitetstandarder. En administrativ medarbejder kontrollerer, at kvaliteten af de leverede ydelser svarer til det aftalte via stikprøver af fakturaer.
Kvalitetskonsulenterne arbejder efter en fastlagt metode, som er beskrevet i tilsynspolitikken. Det fremgår blandt andet heraf, at der foretages kontrol hos 15-20 % af de borgere, der er bevilget hjælp, at borgerne interviewes i forhold til tilfredshed med den leverede hjælp og at kvalitetskonsulenterne foretager observationer i borgerens hjem for at sikre overensstemmelse mellem den bevilgede hjælp og det konstaterede serviceniveau.
Kvalitetskonsulenterne giver tilbagemeldinger til leverandørerne og følger op derpå. Ligeledes udarbejder kvalitetskonsulenterne en årlig rapport, der behandles i Seniorudvalget i februar/marts måned. Derudover sker der en løbende kontrol fra rådgiverne og hjemmeplejens ledelse.
Beslutning Seniorudvalget den 07-12-2016
Beslutning Ældrerådet den 15-12-2016
Beslutning Seniorudvalget den 04-01-2017
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 16/22023
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Seniorområdet har fokus på efteruddannelse og kompetenceløft af medarbejderne på seniorområdet. Tidligere udskrivninger fra sygehusene, tiltagende kompleksitet i sygeplejen og på plejecentrene samt hjemmeplejens fokus på rehabilitering er eksempler på, at der kontinuerligt er behov for kompetenceudvikling af medarbejderne.
Seniorområdet har såvel interne som eksterne kompetenceudviklingstiltag. Nogle af de centrale samarbejdspartnere/ kompetenceudviklingsforløb er:
- AMU Kurser: I samarbejde med SOSU skolerne er der de sidste år uddannet måltidsambassadører og forflytnings- og teknologivejledere. Ligeledes er der sket opkvalificering af medarbejderne på demensområdet, rehabiliteringsområdet og køkkenområdet (Køkkenområdet er i samarbejde med EUV Vest). Der afholdes løbende opfølgningskurser for nye medarbejdere. I 2017 bliver det tekniske servicepersonale tilbudt et kompetenceløft til ejendomsserviceteknikere.
- Specialesygeplejersker: Specialesygeplejersker afholder temadage, hvor relevant plejepersonale undervises i konkrete specialeområder, f.eks. sårsygepleje.
- Læringspartnerne: Læringspartnerne følger plejepersonalet i konkrete arbejdssituationer og forestår kompetenceløft ud fra konkrete praksisnære situationer, f.eks. medicinhåndtering.
- Sygeplejen: Sygeplejen oplæres på Kolding Sygehus (eller andre sygehuse) i konkrete nye arbejdsopgaver.
- Akutteamet: Kompetenceløfter sygeplejen i varetagelsen af nye sygeplejefaglige opgaver.
Ud over ovenstående kompetenceforløb deltager medarbejderne i konferencer, temadage og konkrete uddannelsesforløb efter behov.
Ovenstående foregår inden for rammerne af seniorområdets kompetenceudviklingsstrategi, der har til formål at sikre, at medarbejderne kontinuerligt besidder de relevante kompetencer.
Beslutning Seniorudvalget den 04-01-2017
Godkendt.
Sagsnr.: 16/5167
Resumé
Med udgangspunkt i Handicaprådets fokusområde ”Tilgængelighed”, er der, på baggrund af et fælles møde mellem formændene for Teknikudvalget og Social- og Sundhedsudvalget, udarbejdet en procesplan for arbejdet med tilgængelighed under titlen ”Vi designer tilgængelighed”. Processen løber over det næste år, og vil have fokus på udvikling og samskabelse - Borgerne skal være med til at designe tilgængelighed i det offentlige rum.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Arbejdet med tilgængelighed er et tværfagligt lærings- og udviklingssamarbejde mellem By- og Udviklingsforvaltningen og Senior- og Socialforvaltningen. Formålet er, i samarbejde med borgerne, at skabe en fælles platform for tilgængelighed, som løbende udvikles gennem afprøvninger og erfaringer.
Igennem processen udvikles en tilgængelighedsstrategi/principper for, hvordan kommunen fremadrettet arbejder med tilgængelighed i det offentlige rum. Dette for at sikre, at strategi/principper integreres i daglige arbejdsprocesser og procedurer – gennem løbende borger/interessentinvolvering for sikres ejerskab, opmærksomhed og vidensdeling.
Endelig skabes en platform for systematisk og langsigtet borger-dialog, der et tilpasset til håndtering af udfordringer omkring tilgængelighed. Til dette videreudvikles den kendte Giv-et-praj app.
Forskellige borgergrupper og medarbejdere vil blive involveret gennem designmetoder, deltagelse på workshops, brugertests og sparring på tilgængelighed. Der vil i foråret 2017 blive nedsat en sparringsgruppe af borgere, der skal følge projektet undervejs. De vil bl.a. blive inviteret til at gå en tur med projektgruppen for at forklare nogle af de tilgængelighedsudfordringer de oplever i Kolding by forårsaget af funktionsnedsættelse(r).
Tilgængelighedsarbejdet vil i 2017 desuden munde ud i:
1) En tilgængelighedsmanual, der operationaliserer strategien/principperne. Dette for at sikre, at tilgængelighed tænkes ind som et naturligt element i nybyggeri/renovation samt andre tiltag i det offentlige rum.
2) Et oversigtskort over udvalgte strækninger (”red zones”), udpeget af borgerne. Målet er, at der ved nybyg/renovation på disse red zones sættes særligt fokus på temaet tilgængelighed. Vi starter med et afsæt i Kolding by for at oparbejde erfaringer.
3) Udvikling af et tilgængelighedsspor i Giv-et-praj-app’en, med det formål at skabe en platform for systematisk indsamling af tilgængelighedsudfordringer baseret på borgernes oplevelser. App’en står selvfølgelig ikke alene, men skal understøttes af kommunikative tiltag såvel af evt. andre platforme afhængigt af afdækkede behov hos borgerne.
Sagsnr.: 16/22131
Resumé
Næstformand i Seniorudvalget, Per Bødker Andersen, har i mail af 16. december 2016 anmodet om følgende optages på dagsordenen:
”I lyset af, at regeringen har afsat penge til renovering af plejehjemskøkkener, angiveligt med det formål, at madproduktionen skal ske på plejehjemmene, skal jeg bede om, at vi på førstkommende udvalgsmøde får optaget et punkt til drøftelse af, hvilket beløb Kolding kommune skal søge af den afsatte pulje.
Jeg skal ligeledes bede om, at det materiale, som blev udarbejdet til den tidligere drøftelse, vedhæftes dagsordenen.”
Tilføjelse til resumé
Sundheds- og Ældreministeriet har 3. februar 2017 udmøntet puljen ’Renovering, etablering eller genetablering af lokale køkkener på plejecentre’. Puljen er en ansøgningspulje på 425 mio kr. Midlerne fordeles som engangsbeløb i 2017.
Seniorområdet foreslår, at der ansøges om 5,2 mio. kr til renovering og udvidelse af køkkenerne på Kongsbjerghjemmet, Kongebrocentret, Munkensdam, Olivenhaven og Vesterlykke. Disse køkkener leverer både mad til plejecentrets beboere og til eget eller nærliggende cafeterier.
Formålet er at øge egenproduktion af mad på de 5 plejecentre, herunder at duften af mad og oplevelsen af madlavningen kommer tættere på plejecenterbeboerne og cafeteriakunderne.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Tilføjelse til sagsfremstilling
Som led i finanslovsaftalen 2017 er der afsat 425 mio. kr til at renovere, etablere eller genetablere lokale køkkener på plejecentre. Beløbet er et engangsbeløb i 2017 og Sundheds- og Ældreministeriet udlodder midlerne som en ansøgningspulje. Ansøgningsfristen er 28. marts 2017.
Sundheds- og Ældreministeriet anfører, at målet med puljemidlerne er at bringe måltidet og madlavningen tættere på så mange ældre som muligt.
På ovenstående baggrund finder seniorområdet det relevant at renovere og udvide køkkenerne på Kongsbjerghjemmet, Kongebrocentret, Munkensdam, Olivenhaven og Vesterlykke. En renovering og udvidelse af de 5 køkkener muliggør, at der produceres mere mad på plejecentret, at duften af mad bliver et centralt sanseindtryk i cafeteriaområdet og at såvel plejecentrets beboere som cafeteriakunder vil opleve at madproduktionen kommer tættere på og at man som beboer eller cafeteriakunde kan komme med ønsker til menuen.
Ovenstående muliggør desuden, at beboerne i højere grad kan inddrages i planlægningen og tilberedningen af maden. Målet hermed er at fastholde den identitet og hverdag beboerne havde før de flyttede på plejecenter og at madlavningen i endnu højere grad tænkes ind i det rehabiliterende sigte på plejecentrene.
Beregningerne i bilag 4 angiver, hvad det koster at renovere, ombygge og anskaffe inventar der gør køkkenerne i stand til at selv at producere 40% af deres kød, sovs og biretter (og få 60% fra Elbo). For de omtalte 5 køkkener vurderes engangsudgiften til renovering og den årlige merudgift ved selv at producere 40% af maden at være:
Plejecenter (prisfremskrevet 2017) | Ændring | Engangs-udgift til ændring | Årlig driftsudgifter, herunder lønudgifter** |
Kongsbjerghjemmet/ Toftegården | Renovering af køkken | 1.050.000 | 264.000 |
Kongebrocentret | Udvidelse af køkken | 2.441.000 | 493.000 |
Munkensdam | Renovering af køkken | 786.000 | 237.000 |
Vesterlykke | Renovering af køkken | 2.218.000 | 192.000 |
Olivenhaven (cafe) | | 0 | 254.000 |
(evt Vesterled for at få ansøgt beløb op?) | | (3.317.000) | (324.000) |
| | | |
Cafeterierne; inventar mm* | Inventar og indretning i cafeterier | 500.000??? | |
I alt 2017 | | 6.995.000 | 1.440.000 |
- Kommunal medfinansiering | | 1.749.000 | |
Puljeansøgning | | 5.246.000 | |
* Seniorområdet finder det relevant, at de fysiske rammer i cafeteriaområderne forbedres, så de i højere grad afspejler ønsket om hjemlig produceret med, duftoplevelser og helhedsindtrykket omkring madoplevelsen. Herunder muligheden for at dyrke og anvende egne producerede krydderurter og grøntsager og muligheden for at ’åbne’ køkkenerne fysisk op, så madproduktionen i højere grad bliver synlig.
** Øgede driftsudgifter omfatter lønudgifter til mere køkkenpersonale, øgede forbrugsudgifter, vareindkøb og fratrukket reduktionen i udgiften til Elbo.
Seniorområdet vurderer at det ansøgte beløb er fornuftigt i forhold til Kolding Kommunes størrelse.
Seniorområdet noterer samtidig, at det ikke via puljemidlerne er muligt at søge om dækning af de relaterede driftsudgifter på 1.4 millioner pr år. Finansiering af driftsudgifterne er en forudsætning for at kunne efterleve intentionerne i 40/60 modellen. Alternativt vil egenproduktionen af mad komme til at foregå mere sporadisk og ikke blive en daglig erstatning for Elbo mad. Seniorområdet foreslår på ovenstående baggrund at finansieringen af driftsomkostningerne drøftes.
Beslutning Seniorudvalget den 04-01-2017
Beslutning Seniorudvalget den 01-03-2017
Bilag
Sagsnr.: 16/344
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter, medlemmer af Seniorudvalget.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at Seniorudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale erhverv.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet | Deltagere | Afbud |
Studietur til Hospice i Måløv, den 26.januar 2017, kl. 8.00 | ||
| | |
| | |
Sagsnr.: 16/344
Resumé
Orientering om udvalgt nyt fra Seniorområdet.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Dagsordenspunktet er alene et orienteringspunkt, hvorfor der ikke kan træffes beslutning under punktet, idet dette i hver enkelt sag ville kræve forudgående optagelse af et punkt på dagsordenen.
Beslutning Seniorudvalget den 04-01-2017
Godkendt.