Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
16-08-2018 08:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Arbejdsmarkedsudvalget |
Sted: |
Udvalgslokalet |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 15/6335
Resumé
Arbejdsmarkedsudvalget har det politiske ansvar for veteranindsatsen i Kolding Kommune, som koordineres af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. I efteråret 2015 vedtog Arbejdsmarkedsudvalget og Byrådet Kolding Kommunes veteranpolitik.
Målgruppen for indsatsen
I Kolding Kommune er der 628 veteraner bosiddende og det forventes, at ca. 10% af disse har særlige udfordringer med baggrund i deres udsendelse i tjeneste og dermed et særligt behov for støtte. Desuden påregner man 8 pårørende til hver veteran, som også kan være berørt.
Aktuelt har 20 veteraner et forløb ved Jobcenter Kolding, desuden møder 30 veteraner op til de forskellige netværksarrangementer, der afholdes.
Handleplan i forlængelse af Veteranpolitikken
I 2016 vedtog Arbejdsmarkedsudvalget en Handleplan for veteranindsatsen, som yderligere uddybede, hvordan indsatsen organiseres og praktiseres.
Generelt tænkes der altid i netværk og mulighederne i civilsamfundet, når der igangsættes aktiviteter eller tiltag.
Organiseringen af veteranindsatsen i Kolding Kommune med veterankoordinator, et korps af veterantovholdere samt et praksisfællesskab på tværs af Kolding Kommune, betyder at:
- Veterankoordinatoren har ansvar for koordination af indsatsen i kommunen mellem tovholderne (praksisfællesskabet)
- Veterantovholdere er placeret centralt i jobcentret
- Temadrøftelser i praksisfællesskabet sikrer videnopsamling og –deling omkring veteranindsatsen
- Der er én indgang til veterankoordinatoren via e-mail, mobil eller Facebook.
Anbefalinger til den videre indsats
Det foreslås, at man fortsætter med den nuværende handleplan, dog med enkelte rettelser. Der er derfor vedhæftet en version af handleplanen med forslag til korrektioner indføjet med rødt. Der er sket enkelte ændringer i arbejdet med veteranerne, og listen af samarbejdspartnere er udvidet.
Etableringen af facebooksiden har været afgørende for at skabe rammerne for, at veteranerne selv kan skabe de indsatser og tiltag, de har behov for både privat og i forhold til igen at være i beskæftigelse.
Desuden giver de nuværende indsatser for videndeling imellem både offentlige og private organisationer gode muligheder for videndeling og en god kontaktflade, når der er behov for indsatser på tværs af sektorerne.
Økonomi
Fra 2017 er der årligt afsat 100.000 kr. i det kommunale budget til indsatser for veteraner og deres pårørende.
Der bliver holdt et oplæg af veterankoordinatoren og arbejdsmarkedschefen på mødet.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at udvalget drøfter veteranindsatsen i Kolding Kommune, og
Sagsfremstilling
I efteråret 2015 vedtog Byrådet Kolding Kommunes veteranpolitik (bilag). Den sætter rammerne for, hvordan kommunen bedst anerkender og sammensætter den indsats, veteranerne og deres familier har brug for, når en normal hverdag hjemme i Kolding skal etableres.
Politikken har fokus på tre indsatsområder:
- Koordination af indsatserne for veteranerne i Kolding Kommune
- Formidling af viden om kommunens indsatser for veteraner og deres pårørende
- Anerkendelse og opmærksomhed omkring veteranernes indsats i internationale missioner.
Arbejdsmarkedsudvalget har det politiske ansvar for veteranindsatsen i Kolding Kommune, som koordineres af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Senior- og Socialforvaltningen er en central samarbejdspartner på området.
Målgruppen for indsatsen
I Kolding Kommune er der 628 veteraner bosiddende og det forventes, at ca. 10% af disse har særlige udfordringer med baggrund i deres udsendelse i tjeneste og dermed et særligt behov for støtte. Desuden påregner man 8 pårørende til hver veteran, som også kan være berørt.
Aktuelt har 20 veteraner et forløb ved Jobcenter Kolding, desuden møder 30 veteraner op til de forskellige netværksarrangementer, der afholdes.
Handleplan i forlængelse af Veteranpolitikken
I 2016 vedtog Arbejdsmarkedsudvalget en Handleplan for veteranindsatsen (bilag), som yderligere uddybede, hvordan indsatsen organiseres og praktiseres. Det foreslås, at man fortsætter med den nuværende handleplan, dog med enkelte rettelser. Der er derfor vedhæftet en version af handleplanen med forslag til korrektioner indføjet med rødt. Der er sket enkelte ændringer i arbejdet med veteranerne, og listen af samarbejdspartnere er udvidet.
Desuden blev en række initiativer vedtaget bl.a. oprettelse af en facebookgruppe, som veterankoordinatoren administrerer, og som benyttes som en vigtig indgang til koordinatoren men også til at skabe netværk mellem veteranerne, og hvor også de pårørende har mulighed for at skabe kontakt til hinanden.
Indsatsen for veteranerne består i dag af tre elementer:
- Den konkrete indsats for veteraner og deres pårørende, som er i kontakt med Kolding Kommune
- Aktiviteter og tiltag udsprunget fra facebooksiden
- Formaliseret samarbejde og videndeling med andre parter.
Nedenfor følger en status på disse elementer i indsatsen. Generelt tænkes der altid i netværk og mulighederne i civilsamfundet, når der igangsættes aktiviteter eller tiltag. Årsagen er, at veteranerne skal opleve en følelse af fællesskab og via deltagelse i aktiviteter og tiltag, skal de støttes i hjælp-til-selvhjælp.
Derfor er facebooksiden også central i dette arbejde, hvor veterankoordinatoren faciliterer indsatserne, men ikke selv er primus motor på dem – det skal veteranerne og deres pårørende selv være. Koordinatorens rolle er mere som igangsætteren og den stabile ressource, samtidig med at vedkommende er indgangen til Kolding Kommune.
1) Den konkrete indsats for veteraner og deres pårørende i kontakt med Kolding Kommune
- Koordination af indsatsen – og én indgang til Kolding Kommune.
- Sikring af sammenhæng i veteranens forløb på tværs af kommunen og sundhedsvæsnet
- Videnopsamling og –deling blandt udpegede veterantovholdere i Kolding Kommune.
Organiseringen af veteranindsatsen i Kolding Kommune med veterankoordinator, et korps af veterantovholdere samt et praksisfællesskab på tværs af Kolding Kommune, betyder at:
- Veterankoordinatoren har ansvar for koordination af indsatsen i kommunen mellem tovholderne (praksisfællesskabet)
- Veterantovholdere er placeret centralt i jobcentret og i Senior- og Socialforvaltningen og sikrer forløbene det enkelte sted
- Temadrøftelser i praksisfællesskabet sikrer videnopsamling og –deling omkring veteranindsatsen
- Der er én indgang til veterankoordinatoren via e-mail, mobil eller Facebook.
2) Aktiviteter og tiltag udsprunget fra facebooksiden
Efteråret 2017 blev der oprettet en facebookside – ”veterankoordinator Kolding”. Her kan alle følge med i nyt om veteranindsatsen, og der er mulighed for at få kontakt til andre veteraner/pårørende. Siden er blevet en stor succes. Den skaber synlighed omkring koordinatoren og kontakten kan ske hurtigt.
Facebooksiden giver også hurtig og effektiv information om indsatser, aktiviteter, vidensdeling på området med videre, og der kommer mange henvendelser ind denne vej, Der foregår en stor ideudvikling om konkrete tiltag, som sættes i gang efterfølgende. Nogle af dem gennemgås nedenfor.
Netværksmøder /cafemøde for veteraner
Der afholdes netværks- og cafemøder en gang om måneden for veteraner, hvor der er fokus på netværk og uformelle snakke og konkrete aktiviteter. Pt. deltager 15 veteraner, og netværksmøderne har bl.a. etableret bål i Terapihaven og skydning i Kolding Skytteforening.
Princippet for afholdelse af møderne er, at der arbejdes ud fra ”ringe i vandet” og veteranernes behov. Dvs. at en veteran tager en ny veteran med til næste møde. Endvidere skal aktiviteterne alene ske ud fra, hvad veteranerne selv efterspørger. Koordinatoren faciliterer det, men de driver det selv.
Spilcafe
Formålet med spilcafeen er at sætte to eller flere veteraner med særlige behov (ensomhed og isolation) ud for at møde andre i et trygt og uformelt miljø. Tanken er at sikre gode body-ordninger, og støtte og hjælpe hinanden i gang og have en at snakke med. Dvs. igen en indsats, som de selv driver.
Erhvervsnetværk
Der er etableret et netværk med i alt 6 virksomheder, som udnytter deres egne netværk, så veteraner kan komme ud på arbejdsmarkedet, og fungere som mentorer for hinanden. Ved behov understøtter veterankoordinatoren de enkelte forløb i netværket, og også andre tiltag, der får veteranerne ud på arbejdsmarkedet igen.
Ride4rehab
Sammen med to veteraner deltager koordinatoren i cykelløbet Ride4rehab i august 2018. Det starter i Frederikshavn og slutter på Kastellet i København. Koordinatoren cykler med fra Frederikshavn til Fredericia, og deltagerne kører igennem Kolding den 2. september 2018.
Samarbejde med Red Barnet
Der er indledt et samarbejde med organisationen Red Barnet, som har tilbud målrettet veteraner med tilknytning til Afdelingen for Traume- og Torturoverlevere (ATT) i Trekantområdet. Der er tale om sommerlejr for børn samt oplevelsesklubber, og koordinatoren deltager som frivillig på sommerlejr i uge 28 2018.
Prøvetur for veteraner i Kolding Klatreklub
Til efteråret er der arrangeret prøvetur for veteraner i Kolding Klatreklub, og der er igen fokus på bodyordninger. Arrangementet sker også i et samarbejde med Socialområdet.
3) Formaliseret samarbejde
Der er etableret samarbejde med både andre offentlige og frivillige organisationer. F.eks. Veterancentret som er Forsvarets tilbud til veteranerne med én samlet indgang i hele Danmark. Lokalt har de en afdeling i Fredericia. Desuden med Veteranstøtten som er et frivilligt tilbud, hvor veteraner støtter veteraner, dvs. alle der har været udsendt i en international mission.
Samarbejde med andre kommuner
Sammen med to andre kommuner har Kolding stået i spidsen for at etablere ”Syddansk Veteranforum” for professionelle aktører på området. Her deltager kommuner, Veterancentret, læger, politiet, militæret med mange flere. Næste møde i Syddansk Veteranforum afholdes i Kolding.
5. september 2018 er flagdag for udsendte
I september 2018 afholdes den årlige flagdag for udsendte, hvor man ærer både veteranerne og mindes, dem der ikke kom hjem. Denne afholdes også i Kolding, og her deltager Veterankoordinatoren også for at gøre opmærksom på kommunens indgang til området.
Anbefalinger til den videre indsats
Det foreslås, at man fortsætter med den nuværende handleplan. Etableringen af facebooksiden har været afgørende for at skabe rammerne for, at veteranerne selv kan skabe de indsatser og tiltag, de har behov for både privat og i forhold til igen at være i beskæftigelse.
Desuden giver de nuværende indsatser for videndeling imellem både offentlige og private organisationer gode muligheder for videndeling og en god kontaktflade, når der er behov for indsatser på tværs af sektorerne.
Økonomi
Fra 2017 er der årligt afsat 100.000 kr. i det kommunale budget til indsatser for veteraner og deres pårørende.
Der bliver holdt et oplæg af veterankoordinatoren og arbejdsmarkedschefen på mødet.
Bilag
Sagsnr.: 17/18459
Resumé
At være uden bolig er en ekstra barriere i forhold til at starte på job eller uddannelse. I november 2017 var der 30 unge på uddannelseshjælp uden fast bolig.
En bolig kan være med til at skabe ro og struktur om livet, og det er særlig vigtigt for denne gruppe af unge, og der er derfor fokus på det i deres beskæftigelsesindsats.
I november 2017 valgte Arbejdsmarkedsudvalget at sætte et projekt i gang for at afhjælpe bolig- og hjemløshed.
Ultimo juni 2018 er status:
- 6 unge er fraflyttet kommunen
- 14 unge er kommet i egen bolig
- 14 unge er pt bolig- eller hjemløse.
Det er lykkes at afhjælpe bolig- og hjemløshed for en stor del af gruppen, samtidig med at der løbende kommer nye unge til, der også søger et sted at bo. Der arbejdes desuden med at fastholde dem i den nye bolig.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Sagsfremstilling
At være uden bolig er en ekstra barriere i forhold til at starte på job eller uddannelse. I november 2017 var der 30 unge på uddannelseshjælp uden en fast bolig. I stedet boede de på forsorgshjem eller sofasurfede hos venner eller familie.
Der kan være forskellige årsager til, at de unge er uden bolig, men typisk spiller (a) dårlig økonomi, (b) misbrug eller (c) svære psykiske lidelser som skizofreni, Borderline og ADHD en rolle. Disse unge kæmper derfor med andre udfordringer udover ikke at have en bolig.
En bolig er med til at skabe ro og struktur om livet, og det er særlig vigtigt for denne gruppe af unge. Derfor er det afgørende at tage hånd om boligløsheden hurtigt i deres beskæftigelsesindsats.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen havde på daværende tidspunkt følgende indsatser for de boligløse unge:
- Den unge kan opprioriteres til en bolig. Borgeren kan selv finde informationen på kommunens hjemmeside, eller rådgiveren kan opprioritere vedkommende
- Jobcentret kan hjælpe den unge med bolig og økonomi, bl.a. at få adgang til forskellige boligportaler, og mentorer kan støtte
- Økonomisk Rådgivning tilbyder åben rådgivning – bl.a. også boligrådgivning og om mulighederne for hjælp til indskud m.v.
- I Økonomisk Rådgivning er der dagligt rådgivere, der kan deltage i en samtale.
For at gøre en ekstra indsats for gruppen af unge, besluttede det daværende Arbejdsmarkedsudvalg at igangsætte et projekt for at afhjælpe bolig- og hjemløshed for unge i en beskæftigelsessituation.
Det vil sige at udover de indsatser, der allerede blev tilbudt, blev følgende sat i gang som et projekt i perioden 1. januar – 31. december 2018:
- To medarbejdere fik opgaven med at skaffe boliger til de unge under 30 år, der mangler en bolig
- Det blev som en håndholdt indsats, hvor medarbejderne blev kontaktpersonen if. at skaffe boliger og sørge for de nødvendige praktiske foranstaltninger i den forbindelse
- De to medarbejdere blev ansvarlige for boligopgaven, men den unge beholdt fortsat sin rådgiver.
Ressourcerne til projektet blev fundet ved omprioritering indenfor det eksisterende budget, som var afsat til gruppen.
Status på projektet august 2018
Da projektet blev lanceret i november 2017 var der en gruppe på 30 unge borgere, der var bolig- eller hjemløse. Dette tal har forandret sig undervejs i forløbet, idet nogle har fundet en bolig eller er fraflyttet kommunen, og tilsvarende er andre unge i dag uden egen bolig og tælles derfor med i gruppen.
Ultimo juni 2018 er status på gruppen af bolig- eller hjemløse unge:
- 6 unge er fraflyttet kommunen
- 14 unge er kommet i egen bolig
- 14 unge er pt bolig- eller hjemløse.
Der er udarbejdet handleplaner for de 14 unge, hvor der er fokus på at skaffe dem en permanent bolig, men også på at arbejde med deres misbrugsproblemer og psykiske og sociale udfordringer. Status er derfor, at det lykkes at få de unge ud i egen bolig, men at der løbende kommer nye til, der mangler en bolig.
Ændret opgaveløsning
Fra starten af projektet, blev opgaven med at skaffe boligen givet til de medarbejdere, der har en relation til den unge f.eks. rådgiver eller mentor. Det skal være den medarbejder, der har relationen til den unge, som skal hjælpe med at finde en bolig.
Fastholdelse i den nye bolig
Årsagen er bl.a. at det ikke kun handler om at skaffe boligen, men i lige så høj grad om at fastholde den og lære at få en hverdag til at fungere. Og her skal der være en tillidsfuld relation, for at kunne arbejde med at lære at det er nødvendigt at lufte ud, vaske tøj, have styr på økonomien osv. Det vil sige enten tager rådgiver eller mentor den rolle, hvis de er tættest på den unge, men nogle af de unge har en støtte-kontaktperson fra Senior- og Socialforvaltningen, og der er det nærliggende, at de i stedet går ind i opgaven.
Efter den unge er etableret i bolig, bliver der derfor fulgt op på, om de kan klare hverdagen det nye sted, og om der er overblik over økonomien. For de unge, der ikke har en mentor eller støtte-kontaktperson, vil det være en medarbejder fra Økonomisk Rådgivning, der ringer til dem og tager snakken. Her følger også et tilbud om hjælp til at få overblikket over økonomien, hvis det har vist sig at være sværere end forventet.
Ikke alle vil have en bolig
Der er nogle af borgerne fra gruppen, som ikke ønsker at få en bolig, men har valgt enten at være foruden én eller at bo anderledes f.eks. i et kolonihavehus. Nogle har meget høje forventninger til niveauet eller den geografiske placering af boligerne eller stiller specifikke krav til f.eks. at kunne medbringe husdyr, som ikke kan opfyldes.
Sagsnr.: 17/7644
Resumé
Arbejdsmarkedsudvalget har en ambition om, at alle skal have en plads på arbejdsmarkedet. Med udgangspunkt i erfaringer fra Odense Kommune, som fik flyttet mange borgere fra at være aktivitetsparate til at blive jobparate, blev det på udvalgsmødet den 7. juni 2017 besluttet at igangsætte projektet ’Flere skal med” i Kolding.
Projektet skal gøre en ekstra indsats for de aktivitetsparate borgere, der har været på kontanthjælp i mere end 5 år.
Pr. 30. april 2018 er 144 ud af 475 borgere afsluttet fra projektet, som løber frem til august 2019.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses – og Integrationsdirektøren indstiller,
Sagsfremstilling
Baggrund
Arbejdsmarkedsudvalget har en ambition om, at alle borgere skal være aktive og i job. Det skal ske med udgangspunkt i den enkeltes kompetencer og evner. De borgere, der har sociale, fysiske eller psykiske problemer skal have hjælp til at håndtere disse udfordringer. Men ønsket er, at alle skal have en plads på arbejdsmarkedet, hvilket også er vedtaget i beskæftigelsesplanen.
I juni 2017 havde Kolding Kommune 471 borgere, der havde været på kontanthjælp, integrationsydelse eller uddannelseshjælp i over 5 år.
For at hjælpe denne gruppe tættere på arbejdsmarkedet igangsatte Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen projektet ”Flere skal med i Kolding” efter inspiration fra Odense Kommune.
Projektet startede efterfølgende op 1. august 2017 og løber frem til den 31. august 2019.
Formål
Projektets formål er, at flest mulige borgere i målgruppen får helt eller delvist fodfæste på arbejdsmarkedet i form af ordinære timer.
Projektet skal også hjælpe de borgere, hvor langvarig sygdom er en forhindring for arbejde, til at få en tværfaglig indsats.
STAR - Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, udloddede samtidig en pulje til projekter, der arbejdede med denne målgruppe. Der blev efterfølgende i perioden 2017-2019 søgt og bevilliget 4,4 mio. kr. til projektet.
Status
Siden listen med de 471 borgere blev trukket, er der arbejdet i sagerne på ”almindelig vis” frem mod projektstart. Efter starten af projektet er alle sager blevet screenet efter den 3-trinsmodel, som ligger i projektet:
1. Den virksomhedsrettede indsats, her er 255 borgere i Kolding Kommune
2. Borgere med en sag, som skal forelægges Rehabiliteringsteamet, her er 159 borgere i Kolding Kommune
3. Tværfaglig indsats nødvendig, hvor der ikke er udsigt til ordinære timer i projektperioden, her er 33 borgere i Kolding Kommune.
Pr. 30. april 2018 er 144 borgere afsluttet fra projektet.
(Bilag 1 - Beskrivelse af 3-trinsmodel)
Foreløbige resultater
Der er pr. 5. juni 2018 311 borgere tilbage fra den oprindelige liste på 475, der fortsat arbejdes med at få i job, uddannelse eller til anden bedre matchende indsats.
En meget stor andel, 98 personer, af de oprindeligt 475, er blevet afklaret og har været forbi Rehabiliteringsteamet. I denne forbindelse er der bevilget fleksjob til 17 personer, jobafklaringsforløb til 1 person, ressourceforløb til 44 personer og førtidspension til 36 personer.
Det viser sig, at en tidlig, tæt kontakt med jobkonsulenten - også før en eventuel praktik- er fremmende for at rykke mod beskæftigelse.
Det samme gælder fokus på den virksomhedsrettede indsats og skærpet opmærksomhed på, at enkelte borger kommer derhen, hvor de rettelig hører til, hvad enten det er en helt anden indsats, fleksjob eller førtidspension.
En del af responsen fra borgeren har været, at det opleves som positivt, at der arbejdes mere med udgangspunkt i styrkelse af relationen og kontakten mellem borgeren og den enkelte medarbejder.
Det betyder, at planlægningen af og dialogen om, hvad borgeren har brug for og kan og hvad der fra kommunens side er muligt at matche med, afklares tidligere i forløbet.
Derved kan der arbejdes med forløb, som er tilstrækkeligt forventningsafstemte, ligesom det understøttes, at der kan handles på eventuelle udfordringer tidligt i forløbet. Blandt udfordringerne kan være at sikre fremmøde i en praktik eller at fastholde og styrke de ressourcer som allerede eksisterer hos en borger.
STAR - Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, pr. juni 2018
Fordelingen i screeningen på landsplan viser et næsten ens mønster fra kommune til kommune. På landsplan fordeler borgerne således:
Gruppe 1 55% (Kolding 57%)
Gruppe 2 33% (Kolding 35%)
Gruppe 3 2% (Kolding 7%)
Borgere, som har fået tildelt en jobkonsulent:
Landsplan 88%
Kolding 100%
Andel af borgere, som er i virksomhedsrettet forløb:
Landsplan 24%
Kolding 26%
Andel i job/uddannelse:
Landsplan 6%
Bilag
Sagsnr.: 17/980
Resumé
I forlængelse af reformen af det forberedende område skal der etableres en ny statslig institution, kaldet forberedende grunduddannelse (FGU).
Kolding Kommune har lavet et samarbejde med Vejen Kommune om én fælles FGU-institution, som skal rumme to FGU-skoler. Der vil blive en FGU-skole i hver kommune, og institutionen med ledelse, sekretariat mv. vil blive placeret i Kolding Kommune.
Indstillingen er, at der udpeges et medlem fra Byrådet som repræsentant fra Kolding Kommune i den nye FGU-bestyrelse.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget, Økonomiudvalget samt Byrådet.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at der udpeges et medlem af Byrådet som repræsentant fra Kolding Kommune i FGU-bestyrelsen, og
at samme byrådsmedlem også udpeges som kontaktperson for den første bestyrelse.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 16-08-2018
Arbejdsmarkedsudvalget indstiller, at Michael Krogh bliver udpeget.
Sagsfremstilling
I forlængelse af reformen af det forberedende område skal der etableres en ny statslig institution, kaldet forberedende grunduddannelse (FGU).
FGU skal erstatte de hidtidige tilbud i produktionsskoler, almen voksenundervisning (fra VUC), erhvervsgrunduddannelse, kombineret ungdomsuddannelse, forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning for voksne.
Målgruppen er unge under 25 år, der har brug for faglig eller personlig opkvalificering for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse.
FGU i Kolding
Kolding Kommune har lavet et samarbejde med Vejen Kommune om én fælles FGU-institution, som skal rumme to FGU-skoler. Der vil blive en FGU-skole i hver kommune, og institutionen med ledelse, sekretariat mv. vil blive placeret i Kolding Kommune.
Undervisningsministeriet har ultimo juni godkendt samarbejdet mellem Kolding Kommune og Vejen Kommune.
Etablering af FGU-bestyrelsen
Undervisningsministeriet skal modtage navne på de personer, der skal indgå i den første FGU-bestyrelse. Det skal senest ske den 24. august 2018.
Bestyrelsen sammensættes af 3 kommunalt udpegede repræsentanter, 1 repræsentant for erhvervsskolerne, 1 repræsentant fra arbejdsmarkedets organisationer (A-siden), 1 repræsentant for arbejdsmarkedets organisationer (B-siden) samt en medarbejder repræsentant. Dertil kommer to tilforordnede medarbejder- og elevrepræsentanter.
Kolding og Vejen kommuner er blevet enige om, at Vejen udpeger 2 medlemmer til bestyrelsen, og Kolding udpeger 1 medlem til bestyrelsen.
Til gengæld kan Kolding Kommune vælge at udpege yderligere to bestyrelsesmedlemmer til den midlertidige bestyrelse, som sidder det første år. Efter det første år vil den endelige bestyrelse overtage ansvaret, og det vil blive uden de to ekstra bestyrelsesmedlemmer, som Kolding Kommune kan vælge nu.
Indstillingen er, at der udpeges et medlem fra Byrådet som repræsentant fra Kolding Kommune, og at samme byrådsmedlem også bliver kontaktperson for den første bestyrelse.
Videre proces
Når bestyrelsen er godkendt, skal bestyrelsens kontaktperson indkalde til første møde, hvor bestyrelsen konstitueres. Det sker efter den 1. september 2018.
Bestyrelsens første opgaver bliver at ansætte en leder for institutionen, fastlægge retningslinjer for institutionens drift og udfærdige en endelig vedtægt for FGU samarbejdet i Kolding og Vejen kommuner.
Senere skal den endelige bestyrelse nedsættes, når vedtægterne for den nye institution er klar. Det skal ske inden august 2019, hvor de nye elever starter på FGU.
Bilag
Sagsnr.: 17/19874
Resumé
I december 2017 drøftede Arbejdsmarkedsudvalget, Kulturudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget samt Social- og Sundhedsudvalget retningen på budgetnoteprojektet om ungested/Youthplace. Meldingen fra udvalgene var, at de unge skulle involveres i processen så tidligt som muligt.
Der vil blive gennemført designproces fra august til og med oktober 2018, hvor et bredt udsnit af Kolding Kommunes unge inddrages.
Målgruppen er unge mellem 14 og 25 år, og der er opmærksomhed på at få inddraget unge på tværs af køn, alder, bopæl, uddannelsesstatus og sociale forhold. Formålet bliver, at skabe indsigter og mulighedsrum omkring de unges oplevelse af og behov for fællesskaber.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget, Kulturudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget samt Social- og Sundhedsudvalget.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Sagsfremstilling
Byrådet vedtog i budget 2018 en budgetnote om et ungested/Youth-Place i Kolding Kommune. Budgetnoten lyder:
”I Finland er der etableret steder (Youth-places) hvor byens unge kan samles under et tag. Der er tale om et sted, hvor alle typer af unge kan droppe ind og nyde godt af fællesskabet. Der er tale om unge med forskelle i social status, køn, alder, etnisk baggrund, velfungerende, problembærere, kriminelle m.v.
Stedet bygger på tanker om, hvad ”ung til ung-aktivitet” kan skabe af selvværd, glæde og livskvalitet. I det omtalte ”ungested” er der også tilknyttet en lang række faglige/pædagogiske/terapeutiske medarbejderressourcer, som er klar når de unge ønsker at der tages hånd om deres problemer. Det foreslås, at der senest maj 2018, under det tværgående strategiske projekt ”klar til voksenlivet” er gennemført en proces, hvor der udarbejdes et projektoplæg til etablering af et ”ungested” i Kolding. Processen skal inddrage allerede eksisterende projekter som f.eks. ”Space”.
Projektoplægget udarbejdes på tværs af politikområder og forvaltningsopdelinger, og skal indeholde forslag til målgrupper, aktiviteter, medarbejderkompetencer, fysisk placering, økonomi m.v.”
I december 2017 drøftede Arbejdsmarkedsudvalget, Kulturudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget samt Social- og Sundhedsudvalget retningen på projektet om ungested/Youthplace.
Meldingen fra udvalgene var, at de unge skulle involveres tidligt i at beskrive, hvad de gerne vil have og har brug for. Derfor skal det undersøges, hvad det egentligt er for nogle fællesskaber, de unge har brug for.
I maj 2018 blev udvalgene orienteret mundtligt om, at der vil blive igangsat en designproces fra august til og med oktober 2018.
I designprocessen skal et bredt udsnit af Kolding Kommunes unge inddrages. Målgruppen er derfor unge mellem 14 og 25 år, og der er opmærksomhed på at få inddraget unge på tværs af køn, alder, bopæl, uddannelsesstatus og sociale forhold.
Formålet bliver, at skabe indsigter og mulighedsrum omkring de unges oplevelse af og behov for fællesskaber.
I denne proces skal der gennemføres interviews, observationer og feltstudier, som skal give et billede af de unges behov og ønsker. Arbejdet skal resultere i indsigter og et mulighedsrum, som byrådet forventes at skulle drøfte i november 2018.
Ud fra denne drøftelse kan der igangsættes mere konkrete initiativer for de unge i kommunen.
Denne tilgang er i fuld overensstemmelse med ”Borgerens Centrum” og ”Vi designer livet”.
Designprocesessen vil også inddrage eksisterende viden fra de relevante fagområder og viden om, hvilke tiltag Kolding Kommune allerede har iværksat for de unge. Ligeledes vil viden fra bl.a. ”Selvværd og Sammenhæng” og talentudviklingskonceptet blive anvendt.
Sagsnr.: 15/20095
Resumé
I 2015 besluttede Byrådet at oprette en integrationspulje, som skulle sikre at lokale borgere og flygtninge via aktiviteter og arrangementer fik mulighed for at lære hinanden at kende.
Baggrunden for oprettelsen af puljen var, at Kolding Kommune i 2015 modtog omkring 200 flygtninge.
Midler fra integrationspuljen kan søges af foreninger, institutioner og virksomheder, som sammen skaber projekter målrettet en vellykket integration.
Projekterne kan relatere sig til såvel fritids- som arbejdslivet, og der skal være fokus på mødet mellem den danske kultur, normer og andre folkeslag.
Formålet med at ændre på præmisserne for puljen er et forøget fokus på, at integration er mere end blot de aktiviteter, der foregår i den treårige integrationsperiode.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget (16. august 2018) og Multikulturelt Forum (23. august 2018).
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at ændringen i målgruppen godkendes, og
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 16-08-2018
Sagsfremstilling
I 2015 besluttede Byrådet at oprette en integrationspulje, som skulle sikre, at lokale borgere og flygtninge via aktiviteter og arrangementer får mulighed for at lære hinanden at kende.
Baggrunden for oprettelsen af puljen var, at Kolding Kommune i 2015 modtog omkring 200 flygtninge.
Midler fra integrationspuljen kan søges af foreninger, institutioner og virksomheder, som sammen skaber projekter målrettet en vellykket integration.
Projekterne kan relatere sig til såvel fritids- som arbejdslivet, og der skal være fokus på mødet mellem den danske kultur, normer og andre folkeslag.
Integration rummer mange aspekter
Formålet med at ændre på præmisserne for puljen er et forøget fokus på, at integration er mere end blot de aktiviteter, der foregår i den treårige integrationsperiode.
Nogle borgere overgår til at være på kontanthjælp, så også for denne gruppe borgere kan der være relevante aktiviteter og projekter, som kan få glæde af puljen. F.eks. understøttelse af den boligsociale indsats og forskellige kulturelle arrangementer.
Desuden er antallet af modtagne flygtninge faldet siden 2015, og i 2018 skal Kolding Kommune modtage 16 flygtninge. På den baggrund er der udarbejdet et forslag til at fokusere på en ny målgruppe, således at midlerne fremover bevilges til initiativer og projekter, som retter sig mod nedenstående målgrupper fra blandede boligområder.
- Integrationsborgere på langvarig forsørgelse
- Kvinder med anden etnisk baggrund end dansk.
Nyt fokus støtter op omkring indsatser fra debatmødet
Den 4. april 2018 inviterede Kolding Kommune alle interesserede borgere, foreninger, organisationer og virksomheder til et debat møde om regerings ghettoudspil ”Et Danmark uden parallelsamfund – ingen ghettoer i 2030) ”.
Deltagerne blev bedt om at komme med forslag til indsatser, som kan være med til at forebygge dannelse af parallelsamfund og indsatser, som kan få Kolding Kommunes 2 blandede boligområder af ghettolisten.
Et ændret fokus på en ny målgruppe støtter op omkring flere af de temaer, som der blev peget på, på debatmødet.
Retningslinjer for bevillinger:
- Beløbsgrænsen for administrative bevilliger er kr. 15.000,-
- Formandskabet i Arbejdsmarkedsudvalget kan bevilge beløb på ansøgninger op til kr. 30.000,-
- Ansøgninger over dette beløb skal forelægges for Arbejdsmarkedsudvalget, som løbende orienteres om ansøgninger til puljen
- Integrationspuljen støtter ikke, projekter der allerede er gennemført eller udgifter til rejser og ophold
- Der skal minimum være midler til at igangsætte 10 projekter årligt
- Med det formål at fastholde et udviklingsperspektiv foreslås det, som noget nyt, at der maksimalt kan ydes tilskud til det samme arrangement/projekt 2 gange.
Der resterer pr. 1. juli 2018 203.958 kr. i puljen.
Bilag
Sagsnr.: 14/1068
Resumé
På politisk dialogmøde den 4. september 2018 skal det drøftes, hvilke områder man politisk i Job7.dk-regi ønsker at samarbejde omkring. Hver udvalgsformand har 10 min. til rådighed på mødet til at give sit bud på mulige samarbejdsområder.
Udvalget skal drøfte, hvilke emner der skal fremlægges af udvalgsformanden i Kolding Kommune på dialogmødet.
Inden drøftelsen vil jobcenterchefen give en kort introduktion til Job7.dk-samarbejdet.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at udvalget drøfter nye mulige samarbejdsområder i Job7.dk-samarbejdet.
Bilag
Sagsnr.: 17/16783
Resumé
Ledelsesinformationen for Virksomhedsservice giver en generel status for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens samarbejde med de lokale virksomheder.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder kvartalsvis ledelsesinformation, der viser status på:
- Antal virksomhedskontakter
- Jobordrer
- Samarbejdsgrad med virksomhederne
Endvidere er der vedlagt bilaget ”Erhvervs- og Arbejdsmarkedsbarometer Kolding Kommune. Et analyseredskab, der giver et overblik over erhvervs- og arbejdsmarkedsudviklingen i Kolding Kommune på kvartalsvis basis.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Sagsfremstilling
Formålet med den kvartalsvise ledelsesinformation for virksomhedsservice er at give en status på de mest centrale indikatorer for samarbejdet med de lokale virksomheder.
”Erhvervs- og arbejdsmarkedsbarometer Kolding Kommune” er udarbejdet af konsulenthuset Højbjerre Brauer Schultz. Rapporten beskriver udviklingen i en række erhvervs- og arbejdsmarkedsindikatorer i Kolding Kommune, samt en prognose for arbejdskraftsefterspørgslen fordelt på brancher og kvalifikationsniveau.
Virksomhedssamarbejder
I første halvår 2018 har der været 3.684 virksomhedskontakter. Heraf har der været kontakt til 1.554 unikke virksomheder. Langt hovedparten af disse virksomheder er beliggende i Kolding Kommune.
Udover den løbende virksomhedskontakt, så har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i 2018 afholdt tre jobdatingarrangementer, hvor virksomheder, der efterspørger arbejdskraft, kan møde ledige borgere. De tre jobdatingarrangementer har været afholdt på hhv. Alfa Laval i januar, Bygma i marts og på Lillebæk & Co i maj.
Jobordrer og besatte job ved jobordrer
Kontakten til virksomhederne har bl.a. resulteret i 367 jobordrer i 1. halvår 2018, hvilket er en stigning i forhold til samme periode sidste år, hvor antallet var 301.
Af de 374 modtagne jobordrer er 178 job blevet besat. 61 jobordrer arbejdes der fortsat med.
Samarbejdsgrad
Samarbejdsgraden med virksomhederne er et udtryk for, hvor mange virksomheder, hvor der er indgået aftaler om virksomhedspraktik, løntilskud eller fleksjob set i forhold til antallet af virksomheder. Målingen foretages af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og viser ”år til dato 2018” et omfang på 26,8 procent set i forhold til 26,6 procent for samme periode i 2017.
Erhvervs- og arbejdsmarkedsbarometer
Af ”Erhvervs- og arbejdsmarkedsbarometer Kolding Kommune 1. kvartal 2018” fremhæves det særligt at:
- Et fald i antallet af opslåede stillinger sammenlignet med samme kvartal i 2017
- Ens niveau i antallet af virksomheder der rekrutterer
- 264 nye virksomheder i Kolding Kommune i 1. kvartal 2018
- En stigning i beskæftigelsen på med 616 personer siden sidste kvartal
- Et stigende antal udenlandske borgere ansat i Kolding Kommune i forhold til samme kvartal sidste år.
Højbjerre Brauer Schultz samlede konjunkturbillede er:
”Tallene for E&A barometret 1. kvartal 2018 peger overordnet på et solidt ”pres” på arbejdsmarkedet med stagnerende ledighed, stigende beskæftigelse og relativ høj efterspørgsel på arbejdskraft. Der er således fortsat risiko for mangelsituationer og flaskehalsudfordringer på arbejdsmarkedet. ”
Bilag
Sagsnr.: 18/19575
Resumé
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er blevet bedt om at udarbejde en redegørelse til Arbejdsmarkedsudvalget omkring oplevelsen af den service, Jobcenter Kolding yder. Baggrunden er borgeroplevelser af kontakten med jobcentret, konkret med udgangspunkt i en sag med en borger tilknyttet jobcentret.
Der har været forskellige ønsker til det indholdsmæssige, og redegørelsen er udarbejdet ud fra følgende præmisser:
Den konkrete personsag - borgeren har klaget over afgørelsen, og sagen er derfor sendt til Ankestyrelsen. Når afgørelsen fra Ankestyrelsen foreligger, vil Arbejdsmarkedsudvalget modtage en fortrolig redegørelse omkring denne.
Input fra borgerne – i forløbet med omtale af sagen både i traditionelle og sociale medier har der været udsagn på bl.a. facebook. Det har været ønsket, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skulle undersøge disse udtalelser. Når en borger udtaler sig på facebook eller i andre medier, skal dette kunne ske, uden at man som medborger efterfølgende bliver kontaktet af kommunen omkring sine udtalelser.
Borgere i Kolding Kommune kan klage til Borgerrådgiveren i Kolding Kommune over jobcentret, og de klager indgår i redegørelsen. Dette gennemgås i bilaget fra borgerrådgiveren, hvor klager modtaget i første halvdel af 2018 gennemgås.
Gennemførte tiltag for at skabe en bedre serviceoplevelse for borgerne - i redegørelsen er indarbejdet en oversigt over politisk og administrativt besluttede tiltag, som allerede er implementeret på jobcentret og i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Nogle tiltag er blevet foreslået af borgere og interessegrupper, nogle af ansatte i jobcentret, mens andre har været politisk fremsatte og besluttet.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 16-08-2018
Udvalget drøftede den konkrete redegørelse. Udvalget afventer en tilbagemelding fra Ankestyrelsen på personsagen, og vil handle ud fra denne efterfølgende.
Udvalget er enige om at ville se på tiltag og muligheder for at flere borgere oplever en indsats, der er endnu mere meningsfuld for dem, og at forvaltningen går i dialog med borgergrupper i Kolding Kommune med henblik på at få konkrete løsningsforslag, udvalget kan gå videre med.
Sagsfremstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er blevet bedt om at udarbejde en redegørelse til Arbejdsmarkedsudvalget omkring oplevelsen af den service, Jobcenter Kolding yder. Baggrunden er borgeroplevelser af kontakten med jobcentret, konkret med udgangspunkt i en sag med en borger tilknyttet jobcentret.
Der har været forskellige ønsker til det indholdsmæssige, og indledningsvis følger her nogle bemærkninger til de rammer, hvorunder redegørelsen er udarbejdet:
Den konkrete personsag - borgeren har klaget over afgørelsen, og sagen er derfor sendt til Ankestyrelsen. Desuden er der hensynet til fortrolighed omkring borgerens forløb, hvilket betyder, at en offentliggørelse af detaljer ikke kan foregå i et dagsordenspunkt. Når afgørelsen fra Ankestyrelsen foreligger, vil Arbejdsmarkedsudvalget modtage en fortrolig redegørelse omkring denne.
Input fra borgerne – i forløbet med omtale af sagen både i traditionelle og sociale medier har der været udsagn på bl.a. facebook. Det har været ønsket, at forvaltningen skulle undersøge disse udtalelser. Når en borger udtaler sig på facebook eller i andre medier, skal dette kunne ske, uden at man som medborger efterfølgende bliver kontaktet af kommunen omkring sine udtalelser. I forhold til de kommentarer, der fulgte på facebook, kan det ikke med sikkerhed fastslås, hvilke udsagn der er fra borgere i Kolding Kommune, og som i givet fald ville være serviceret af Jobcenter Kolding.
Borgere i Kolding Kommune kan klage til Borgerrådgiveren i Kolding Kommune over jobcentret, og de klager indgår i redegørelsen. Dette gennemgås i bilaget fra borgerrådgiveren, hvor klager modtaget i første halvdel af 2018 gennemgås.
En anden måde at redegøre for borgernes oplevelse er antallet af klagesager over afgørelser, der træffes af jobcentret. Der henvises her til sagen om ”Ankestyrelsen – sager og afgørelser” andetsteds i dagsordenen. I denne sag er der en oversigt over klager over afgørelser i jobcenteret sammenholdt med niveauet på landsplan.
Gennemførte tiltag for at skabe en bedre serviceoplevelse for borgerne - i redegørelsen er indarbejdet en oversigt over politisk og administrativt besluttede tiltag, som allerede er implementeret på jobcentret og i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Nogle tiltag er blevet foreslået af borgere og interessegrupper, nogle af ansatte i jobcentret, mens andre har været politisk fremsat og besluttet.
I oversigten over tiltag indgår ligeledes de forskellige interessegrupper og samarbejdspartnere, der er pt er i dialog om servicen fra jobcentret. I oversigten fremgår ligeledes rammer for tidligere tilfredshedsmålinger i jobcentret. De forskellige tiltag er vedtaget og igangsat siden 2013 for at fremme og forbedre serviceoplevelsen i kontakten med jobcentret. Ved igangsættelsen af dem har der været fokus på at fremme kvaliteten i sagsbehandlingen og forbedre kritikpunkter, der er modtaget fra borgere, interesseorganisationer og virksomheder.
Kritikpunkterne og de deraf følgende tiltag handlede bl.a. om at skabe:
- bedre skriftlig og mundtlig kommunikation
- en indgang til jobcentret
- kontinuitet i den enkelte borgers forløb
- at lytte til kritik
- bedre dialog og kommunikation om afgørelser
- dialog med interessegrupper og borgergrupper
- at møde borgeren i vedkommendes sag.
Henvendelser til Borgerrådgiveren om Jobcenter Kolding og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
I perioden 1. januar 2018 – 30. juni 2018 har der været 22 henvendelser til Borgerrådgiveren omkring jobcentret/forvaltningen.
I 10 af de 22 henvendelser har årsagen til borgernes henvendelse været grundet i utilfredshed i et eller andet omfang. Det drejer sig om de henvendelser, der omhandler procesretfærdighed og klager.
”Procesretfærdighed” omfatter sager, hvor borgere indledningsvist er utilfredse, men hvor sagerne løses ved en samtale mellem borgeren, afdelingen og borgerrådgiveren. ”Klager” omfatter henvendelser, hvor borgere vælger at klage eller at fastholde en klage.
De 10 af henvendelserne, hvor årsagen var procesretfærdighed eller klage har haft følgende temaer:
- 6 af dem har handler om kommunikation
- 6 af dem har handlet om arbejdsmarkedsrelaterede spørgsmål
- 5 af dem har vedrørt økonomiske spørgsmål
- 2 af dem har vedrørt forvaltningsretlige spørgsmål.
6 af de 10 temaer har omhandlet flere temaer.
Tilfredshedsmålinger
I 2015 og 2017 blev der gennemført tilfredshedsmålinger. Det skete i regi af de ændringer, der var indført på Jobcenter Kolding som resultat af indførelsen af Det Hjertelige Jobcenter i 2013. Ændringerne blev gennemført som resultat af den kritik, der igennem en periode var udtalt af jobcentrets arbejde og møde med borgerne, samt de forslag til nye måder at gøre tingene på, som både borgere, interesseorganisationer og samarbejdspartnere have foreslået.
I tilfredshedsmålingen i 2015 blev der vurderet på:
- Indretning af cafeen og samtalerummene
- Brevene
- Samtalerne
- Telefonbetjeningen
I 2017 blev der foretaget en mindre justering i målingen, og her blev der målt på:
- Brevene
- Samtalerne
- Telefonbetjeningen
- Samarbejdet med virksomhederne
Begge tilfredshedsmålinger inddrog kvalitative interview, kvantitative spørgeskemaundersøgelser og inddragelse af statistisk materiale, Vurderingen af samarbejdet mellem virksomhederne og jobcentret skete ud fra en undersøgelse, som blev foretaget af Dansk Erhvervsfremme, hvor over 700 virksomheder blev spurgt.
Bilag
Sagsnr.: 18/19573
Resumé
Medlem af Arbejdsmarkedsudvalget, Benny Dall (Ø), har den 2. august 2018 henvendt sig for at få et punkt på dagsorden i udvalget.
Enhedslisten ønsker, at udvalget tager stilling til indførelsen af brugertilfredshedsmålinger for de borgere, der er tilknyttet jobcentrets afdelinger.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 16-08-2018
Udvalget er enig om at fortsætte arbejdet med tilfredshedsmålinger. Udvalget ønsker, at borgerindsigter og forskellige muligheder undersøges for at udvikle tilfredshedsmålinger. Det ses i sammenhæng med processen besluttet i punkt 9.
Sagsfremstilling
Medlem af Arbejdsmarkedsudvalget, Benny Dall (Ø), har den 2. august 2018 henvendt sig for at få et punkt på dagsorden i udvalget.
Enhedslisten ønsker, at udvalget tager stilling til indførelsen af brugertilfredshedsmålinger for de borgere, der er tilknyttet jobcentrets afdelinger.
”På vegne af Enhedslisten skal jeg hermed anmode om at der optages en sag på det kommende møde i Arbejdsmarkedsudvalget, omhandlende indførelse af bruger tilfredsheds måling omfattende borgere der er tilknyttet Jobcentrets afdelinger.
Enhedslisten foreslår at udvalget tager stilling til indførelse af brugertilfredsheds målinger, omfanget af dem, relevante sagsforløb, og hvor ansvaret for målingerne forankres.
Det er Enhedslistens indstilling at brugertilfredsheds målinger er et relevant værktøj til at få udtrykt hvor godt borgerne føler sig forstået og imødekommet under sagsforløb i jobcentrets afdelinger.
Enhedslisten anbefaler at forvaltningen iværksætter et forberedende arbejde der kan danne baggrund for Arbejdsmarkedsudvalget endelige beslutning om omfanget og kvaliteten af målingerne.
Det er ydermere Enhedslistens opfattelse af placeringen af ansvaret for målingerne bør ske udenfor den berørte fagforvaltning, og passende kunne placeres hos Borgerrådgiveren.
Såfremt beslutning herom skal tages af økonomiudvalg og eller byråd anbefaler vi at Arbejdsmarkedsudvalget anmoder økonomiudvalget om at der optages en sag herom.”
Sagsnr.: 18/9910
Resumé
Arbejdsmarkedsudvalget skal vedtage forslag til budget 2019 med tilhørende overslagsår 2020-2022.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at orienteringen tages til efterretning, og
at budgetbidraget vedtages og sendes til Centralforvaltningen med henblik på at indgå i kommunens samlede budgetforslag.
Sagsfremstilling
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren oplyser, at budgetbidraget er:
Arbejdsmarkedspolitik, serviceudgifter (1.000 kr.)
| 2019 | 2020 | 2021 | 2022 |
Bevillingsramme (KL) | 31.489 | 38.161 | 42.168 | 42.168 |
Budgetbidrag | 31.489 | 38.161 | 42.168 | 42.168 |
Difference | 0 | 0 | 0 | 0 |
Arbejdsmarkedspolitik, overførsler (1.000 kr.)
| 2019 | 2020 | 2021 | 2022 |
Bevillingsramme (KL) | 1.293.402 | 1.314.061 | 1.324.698 | 1.341.696 |
Budgetbidrag | 1.275.835 | 1.296.494 | 1.307.131 | 1.324.129 |
Difference | 17.567 | 17.567 | 17.567 | 17.567 |
I forhold til den af KL skønnede udvikling for overslagsårene 2020-2022 er indregnet en reduktion på 20 pct. Baggrunden for dette er, at udviklingen i 2017 og 2018 i Kolding Kommune har været gunstig sammenlignet med udviklingen på landsplan. Dette er gjort i dialog med den centrale økonomiafdeling.
Det samlede budgetbidrag er 17,567 under KLs kommunefordelte skøn for de samlede udgifter i 2019. Budgetrammen for Kolding Kommunes budget 2019 er på den baggrund ændret til 1.275,835 mio. kr. Forudsætningerne for budgetbidraget tager udgangspunkt i Finansministeriets forventninger til udviklingen på arbejdsmarkedsområdet for 2019, fordi Finansministeriets skøn også er det, der ligger til grund for udligninger og afregninger mellem stat og kommune.
I nedenstående tabeller ses det forventede antal fuldtidspersoner og udgiftsniveau for de enkelte ydelsesgrupper i 2019. Der sammenlignes med det forventede niveau i bevillingskontrollen pr. 30. juni 2018, som fremsendes til Arbejdsmarkedsudvalget pr. 16. august 2018.
Udgiftsudviklingen fra 2018 til 2019 skyldes fremskrivning af pris- og lønniveauet i 2019 og ændrede refusionsmæssige forudsætninger på driftsudgifterne. Pris- og lønfremskrivning udgør ca. 26 mio. kr. Udviklingen i antallet af borgere på ydelse forventes at være faldende i forhold til 2018.
Konsekvenserne af ny lovgivning i Lov og cirkulære er indarbejdet i budgetforslaget. I de kommunale driftsudgifter til beskæftigelsesordninger er indarbejdet en besparelse på 14 mio. kr. på vejledning og opkvalificering. Dette skyldes regeringens aftale om at fjerne statens refusioner til kommunerne på driftsudgifter til vejledning og opkvalificering.
Antal fuldtidspersoner fordelt på ydelser
| Bevillingskontrol 30. juni 2018 | Budgetforslag 2019 |
Udvikling |
A-dagpenge | 1.115 | 1.075 | -40 |
Kontanthjælp | 1.270 | 1.255 | -15 |
Uddannelseshjælp | 535 | 515 | -20 |
Integrationsborgere på integrationsydelse |
190 |
170 |
-20 |
Sygedagpenge | 1.086 | 1.100 | 14 |
Fleksjob og ledighedsydelse |
1.645 |
1.645 |
0 |
Revalidering | 15 | 30 | 15 |
Jobafklaring | 423 | 410 | -13 |
Ressourceforløb | 310 | 330 | 20 |
Førtidspension | 3.170 | 3.150 | -20 |
I alt | 9.759 | 9.680 | -79 |
Beløb i 1.000 kr. | Bevillingskontrol 30. juni 2018 | Budgetforslag 2019 |
Udvikling |
Serviceudgifter | 31.040 | 31.489 | 449 |
EGU – ungdomsuddannelser
|
1.648 |
1.681 |
33 |
Integration
| 25.591 | 37.841 | 12.250 |
Førtidspension, tillæg og kontante ydelser
|
369.323 |
374.051
|
4.728 |
Sygedagpenge
| 123.055 | 115.692 | -7.363 |
Kontant- og uddannelseshjælp
|
266.438 |
263.119 |
-3.319 |
Dagpenge til forsikrede ledige
|
134.630 |
133.488 |
-1.142 |
Revalidering | 2.987
| 5.557 | 2.570 |
Fleksjob, ledighedsydelse og revalidering
|
120.667
|
121.060 |
393 |
Ressource- og jobafklaring
| 93.070 | 92.777 | -293 |
Ledighedsydelse
| 41.442 | 39.776 | -1.666 |
Beskæftigelsesordninger (herunder kommunale beskæftigelsestilbud, seniorjob mv.)
|
85.519 |
90.793 |
5.274 |
Overførsler i alt | 1.264.370 | 1.275.835 | 11.465 |
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 18/9684
Resumé
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren oplyser, at budget- og bevillingskontrollen pr. 30. juni 2018 for Arbejdsmarkedsudvalgets område viser følgende bevillingsmæssige ændringer:
Bevillingskontrollen pr. 30. juni 2018 viser, at der er et samlet mindreforbrug på overførsler på 27,2 mio. kr., hvilket kan henføres til færre udgifter til aktivering og ydelser som følge af færre borgere.
Budgettet til integrationsuddannelsen (IGU) og minifleksjobpuljen flyttes fra overførsler til serviceudgifter.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at budget- og bevillingskontrollen tages til efterretning, idet Arbejdsmarkedsudvalgets driftsbevilling i 2018 reduceres med 27,1 mio. kr., der tilføres udligning og generelle tilskud til imødegåelse af den udmeldte midtvejsregulering af overførselsindkomsterne for 2018.
at budgettet på serviceudgifterne reduceres med 1,285 mio. kr.
at IGU og minifleksjobpuljen flyttes fra overførsler til serviceudgifter.
Sagsfremstilling
Bevillingskontrollen pr. 30. juni 2018 viser, at der forventes et samlet mindreforbrug på overførsler på 27,2 mio. kr., hvilket kan henføres til færre udgifter til aktivering og ydelser som følge af færre borgere. Derudover er der et behov for at flytte udgifter fra overførsler til serviceudgifter.
| Korrigeret budget 2018 | Bevillingskontrol 30. juni 2018 | Difference (primo-medio) |
Serviceudgifter | 32.325 | 31.040 | -1.285 |
Boliger til flygtninge | 1.704 | 726 | -978 |
Produktionsskoler | 3.984 | 3.000 | -984 |
Løn til løntilskud | 3.131 | 1.000 | -2.131 |
Egne puljer (integrationspulje mv.) |
1.364 |
2.526 |
1.162 |
Lægeerklæringer | 6.777 | 5.684 | -1.093 |
Fleksjobpulje | 15.365 | 18.104 | 2.739 |
Overførsler | 1.290.256 | 1.263.130 | -27.126 |
EGU | 2.082 | 1.648 | -434 |
Integration | 20.629 | 25.591 | 4.962 |
Førtidspension og personlige tillæg mv. |
371.977 |
369.323 |
-2.654 |
Sygedagpenge | 117.726 | 123.055 | 5.329 |
Kontant- og uddannelseshjælp |
286.123 |
266.437 |
-19.686 |
Forsikrede ledige | 130.077 | 133.388 | 3.311 |
Revalidering | 2.623 | 2.987 | 364 |
Fleksjob | 126.591 | 120.667 | -5.924 |
Ressource- og jobafklaringsforløb |
95.207 |
93.070 |
-2.137 |
Ledighedsydelse | 39.416 | 41.442 | 2.026 |
Driftsudgifter til den kommunale beskæftigelsesindsats |
97.806 |
85.520 |
-12.083 |
De primære årsager til mindreforbruget på overførsler skyldes faldende ydelser til kontant- og uddannelseshjælp samt et fald i driftsudgifterne til den kommunale beskæftigelsesindsats i forhold til korrigeret budget.
Serviceudgifterne for området forventes at holde sig inden for budgetrammen.
Budgetopfølgningen indeholder derudover følgende bevillingsmæssige ændringer:
Budgettet til integrationsuddannelsen (IGU) på 2 mio. kr. skal flyttes fra overførsler til serviceudgifter.
Minifleksjobpuljen på 1,5 mio. kr., der blev vedtaget af Arbejdsmarkedsudvalget i forbindelse med Budget 2018, skal flyttes fra overførsler til serviceudgifter.
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 16/3092
Resumé
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har udarbejdet en status på Beskæftigelsesministerens og Kolding Kommunes mål i beskæftigelsesplan 2018.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Sagsfremstilling
I beskæftigelsesplanen for 2017 til 2020 er der opstillet 12 mål for beskæftigelsesindsatsen i Kolding Kommune. De 4 mål er udmeldt af Beskæftigelsesministeren, de sidste 8 mål er udmeldt af Jobcenter Kolding.
Beskæftigelsesplanen for 2017 til 2020 er inddelt i en række kapitler, hvorunder der er opstillet et eller flere mål. Gennemgangen af de 12 mål følger den samme kapitelstruktur som beskæftigelsesplanen.
Status er lavet på baggrund af tilgængelige data. For nogle af målene er der endnu ikke opdaterede målinger for 2017. Det er derfor stadig tidligt at konkludere noget endeligt i forhold til opfyldelsen af måltallene for 2017. Dog viser opgørelsen, at Kolding Kommune er godt på vej til at opfylde hovedparten af de opstillede mål.
Gennemgangen af de enkelte mål er lavet i tabeloversigt. Grundet formatet og af hensyn til læsevenlighed, er statussen medtaget som bilag.
Bilag
Sagsnr.: 17/13423
Resumé
I forbindelse med vedtagelse af beskæftigelsesplan 2017-2020 blev der samtidig vedtaget udviklingsmål for 2017-2020. Kolding Kommune skal klare sig bedre på følgende områder:
1. Arbejdsløshedsdagpenge
2. Kontant- og uddannelseshjælp
3. Sygedagpenge og jobafklaring
4. Kommunikation og service til borgere og virksomheder.
Punktet giver en status på de første tre udviklingsmål.
En status på udviklingsmålene for august 2018 vil blive præsenteret på mødet.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
I forbindelse med vedtagelse af beskæftigelsesplan 2017-2020 blev der samtidig vedtaget udviklingsmål for 2017-2020. Kolding Kommune skal klare sig bedre på følgende områder:
- Arbejdsløshedsdagpenge
- Kontant- og uddannelseshjælp
- Sygedagpenge og jobafklaring
- Kommunikation og service til borgere og virksomheder.
For hver målgruppe er der opstillet udviklingsmål, som måles ud fra følgende metode:
- Antal borgere på forsørgelse
- Varighed på forsørgelsesydelsen målt som antal borgere over et år på ydelsen og langtidsledighed for a-dagpengemodtagere.
- Resultater – effekten af indsatsen målt på job og uddannelse en måned efter endt forløb
- Virksomhedsvendt indsats målt på andelen af borgere i virksomhedsrettede tilbud.
Service og kommunikation vil primært blive målt gennem tilfredshedsundersøgelser.
Det virksomhedsvendte udviklingsmål skal ses som et middel til at opnå udviklingsmålene. Opfyldelse af udviklingsmålene sker ved en beregning af gennemsnittet for:
- Antal borgere på forsørgelse
- Varighed på forsørgelsesydelsen målt som antal borgere over et år på ydelsen og langtidsledighed for a-dagpengemodtagere.
- Resultater – effekten af indsatsen målt på job og uddannelse en måned efter endt forløb.
En status på udviklingsmålene for august 2018 vil blive præsenteret på mødet.
Sagsnr.: 13/8530
Resumé
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder månedlig ledelsesinformationen, der viser:
Del 1 – nøgletal for den generelle udvikling på beskæftigelsesområdet.
Under del 1 vises nøgletal for udviklingen i ledighedsprocenten, øvrige borgere på ydelse samt udviklingen i antal arbejdspladser og virksomheder.
Del 2 - udvikling i antallet af borgere tilknyttet Jobcenter Kolding.
Under del 2 vises udviklingen det seneste år for alle målgrupper.
Del 3 – status på de væsentligste persongrupper i beskæftigelsesindsatsen.
Under del 3 vises for den enkelte målgruppe tilgang og afgang i antallet af borgere, varighed og udvikling i aktivering fordelt på tilbudstyper.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Sagsfremstilling
Formålet med de månedsvise nøgletal er at give en status på de mest centrale indikatorer for beskæftigelsesindsatsen i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.
I Kolding Kommune var ledighedsprocenten i juni 2018 lavere end gennemsnittet af kommunerne i jobcenterklyngen og for hele landet. Ledighedsprocenten var 3,3% i Kolding Kommune mod 3,9% i hele landet.
I juni 2017 var ledighedsprocenten i Kolding Kommune på 3,8% og 4,2% for hele landet.
Sygemeldte og ledige med andre problemer ud over ledighed udgjorde i maj 2018 18,3% af arbejdsstyrken i Kolding Kommune. Samme tal var i maj 2017 18,8%, hvilket svarer til et fald på 231 personer.
Der var i maj 2018 i alt 36.518 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere med bopæl i Kolding Kommune. Det er en stigning på 467 fuldtidsbeskæftigede i forhold til maj 2017.
Antallet af arbejdspladser i Kolding Kommune var i maj 2018 i alt 41.519 fuldtidsbeskæftigede. Det er en stigning på 877 arbejdspladser i forhold til maj 2018.
Antal personer fordelt på målgrupper
Bilag
Sagsnr.: 13/8530
Resumé
Ledelsesinformation for integrationsområdet viser en status på antallet af borgere, omfattet af integrationsloven, en status på boligtilbud til flygtninge samt en oversigt over anvendte aktiveringstilbud, i form af danskuddannelse m.v.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder månedsvis ledelsesinformation for integrationsområdet til Arbejdsmarkedsudvalget, der viser:
Del 1
Del 1 viser et overblik over antallet af nye borgere i Kolding Kommune samt et overblik over den arbejdskraft, som er kommet med det ekstraordinære antal flygtninge. Derudover viser del 1, hvor mange personer, der deltager i IGU-forløb.
Del 2
Del 2 viser en opfølgning på tilbud om boligplacering til flygtninge samt en status på antallet af kursister på Sprogskolen Kolding, fordelt på skolens forskellige kursustilbud.
Del 3
Del 3 viser en status på de væsentligste persongrupper i integrationsindsatsen. Der henvises til det vedlagte bilag, for en gennemgang af tabeller og figurer nævnt i beskrivelsen af del 3.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Sagsfremstilling
Del 1 – nøgletal for arbejdskraft og beskæftigelse
Figur 1: Andel beskæftigede flygtninge og familiesammenførte, som ankom til kommunerne i løbet af 2014 og 2015
Tabel 1: Tilgang af personer omfattet af integrationsprogram og aktuelt antal
Tabel 2: Uddannelsesniveau for personer omfattet af integrationsprogram
Note: Uddannelsesniveauet er fastlagt efter uddannelsessystemet i oprindelseslandet. En persons højeste uddannelsesniveau fremgår af oversigten.
Tabel 3: Brancheerfaring for personer omfattet af integrationsprogram
Tabel 4: Antal personer, som er overgået til arbejde eller uddannelse fordelt efter varighed af integrationsindsats, juni 2018
Tabel 5: Antal personer, der har haft ordinære løntimer (småjobs)
Figur 2: Antal personer, som er påbegyndt i IGU-forløb i Kolding Kommune
Del 2 – boligtilbud, danskopkvalificering og Sprogskole Kolding
Tabel 6: Oversigt over anvendt boligkapacitet til midlertidig boligplacering til flygtninge samt ejerforhold for boligerne, ultimo juli 2018
Tabel 7: Oversigt over anvendt boligkapacitet til permanent boligplacering til flygtninge, ultimo juli 2018
Figur 3: Antal personer, som deltager i danskundervisning på Sprogskolen Kolding eller danskuddannelse ved ”Job og Sprog – Dansk Flygtningehjælp”
Figur 4: Antal personer, som deltager i forberedende voksenundervisning eller ordblindeundervisning på Sprogskolen Kolding
Bilag
Sagsnr.: 18/19517
Resumé
Sagen vil indeholde en kvartalsvis orientering om antallet af sager, der indbringes for Ankestyrelsen, og hvordan de afgøres. Der sammenlignes med resten af landets kommuner.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Sagsfremstilling
Ankestyrelsen behandler bl.a. klagesager på beskæftigelsesområdet, og de udgiver statistik over, hvordan sager indbragt for dem afgøres. De anvender følgende begreber i deres statistik:
Stadfæstelse betyder, at Ankestyrelsen er enig i kommunens afgørelse.
Ændring betyder, at afgørelsen er forkert, og Ankestyrelsen ophæver kommunens afgørelse.
Hjemvisning betyder, at Ankestyrelsen sender sagen tilbage til kommunen, som er førsteinstans. Kommunen skal behandle sagen og afgøre den igen. Årsag til hjemvisning kan f.eks. være manglende oplysninger eller sagsbehandlingsfejl.
Henvisning betyder, at Ankestyrelsen ikke behandler sagen. Det kan f.eks. være, fordi Ankestyrelsen ikke er den rigtige myndighed og derfor sender klagen videre til en anden instans.
Antal afgørelser indbragt for Ankestyrelsen vedrørende Kolding
Note 1: Da lovgivningen under Lov om aktiv Socialpolitik er delt med andre forvaltninger i kommunen vises antallet ikke, da det omfatter en gruppe personer, som ikke er tilknyttet Beskæftigelses-og Integrationsforvaltningen.
Note 2: Øvrige love er: Integrationsloven, Kontantydelsesloven, Lov om kompensation til handicappede i erhverv, Repatrieringsloven samt Lov om seniorjob.
For så vidt angår de viste tal vedrørende sanktioner var der 2.376 omfattet af lovgivningen om sanktioner, heraf blev 265 sanktioneret og 7 sager indbragt for Ankestyrelsen.
Antallet af afgjorte sager er det antal sager, Ankestyrelsen har modtaget vedrørende Kolding Kommune. Sagerne er ikke nødvendigvis modtaget i det kvartal, de er afgjort.
Antal afgørelser indbragt for Ankestyrelsen vedrørende hele landet
Sagsnr.: 17/22434
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 16-08-2018
Formanden for Arbejdsmarkedsudvalget orienterede om:
- Møde med LEV
- Jobmesse i Skovparken
- Jobdating
- KL´s Jobcamp