Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
03-09-2014 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Arbejdsmarkedsudvalget |
Sted: |
Udvalgsværelset |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 13/9235
Resumé
Jobcenter Kolding har hyret reklamebureauet Bureau 117 til at varetage markedsføringen af ”Kolding i arbejde”. Dette er gjort for at sætte endnu mere fokus på projektet.
Kampagnen løber fra uge 39 til og med uge 42.
Kampagnen består af annoncering i aviser, ude i bylivet (outdoor-medier), samt via direct mail og telefonopkald til virksomhederne.
Det forventes, at der opnås flere direkte jobordre og flere jobrotationspladser via kampagnen. Ligesom det forventes, at der skabes flere praktikpladser, og at der skabes flere iværksættere.
Der vil på mødet være en kort præsentation af Bureau 117’s oplæg til kampagnen. Oplægget forventes at have en varighed af 15-20 min og vil blive præsenteret af Jobcenteret eller af Bureau 117.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at arbejdsmarkedsudvalget godkender kampagnematerialet.
Sagsfremstilling
Projekt ”Kolding i arbejde” har været igangsat siden sommeren 2013. Formålet er, at få 500 koldingensere i arbejde fra 2014 og til 2016. Hvis det lykkes, får erhvervslivet til gengæld sænket dækningsafgiften med 1,2 promille p.a.
Målet er, at det skal være lettere at få job eller drive en virksomhed i Kolding Kommune. Derfor samarbejder Kolding Kommune, Business Kolding, IBC og LO om projekt ”Kolding i arbejde”.
Projekt hviler på 4 grundelementer:
1) Jobformidling
2) Jobrotation
3) Praktikpladser
4) Iværksætteri
Jobcenter Kolding tog i foråret 2014 kontakt til Bureau 117, da man så et behov for styrke markedsføringen af og kendskabet til projektet.
Bureauet 117’s oplæg indeholder blandt andet følgende elementer:
- En brochure der fortæller om projektet ”Kolding i arbejde”
- Annoncer i Kolding Ugeavis
- Facebook (brug af den eksisterende facebookside)
- Outdoor
- Direct mail
Uge 39-42: Annoncering i Kolding Ugeavis
Uge 40-41: Annoncering i Jyske Vestkysten
Uge 39-41: Annoncering ude i bylivet, busskure, busbagender, reklamebander på Dieselvej, på Fynsvej.
Uge 40-41: Direct mail, brochure og følgebrev til udvalgte virksomheder.
Jobcentret følger op med telefonopkald til virksomhederne ift. et evt. besøg på virksomheden, mere viden om jobcentrets produkter etc.
Bureau 117 har udarbejdet en brochure, som beskriver de 4 elementer i ”Kolding i arbejde”, samt fortæller succeshistorier fra borgere og jobcentrets medarbejdere ift. ”Kolding i arbejde”.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 03-09-2014
Godkendt med den bemærkning, at de input, der blev givet under punktets behandling, indarbejdes i kampagnematerialet.
Sagsnr.: 14/7222
Resumé
Jobcenter Kolding har søgt og fået tilsagn om puljemidler til et projekt, hvor fokus er på jobrettet opkvalificering af dagpengemodtagere med en ledighed på 39 uger eller mere samt borgere på arbejdsmarkedsydelse.
Projektet startede i august og gennemføres i et samarbejde mellem VEU Center Trekantsområdet, 3F, Krifa og Jobcenter Kolding.
Det forventes, at ca. 100 borgere bliver en del af projektet.
Projektet afsluttes i december 2014.
Beskæftigelsesregion Syddanmark gennemfører en løbende opfølgning på borgernes progression.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
På finansloven for 2014 er der afsat en bevilling på i alt 41,8 mio. kr. til jobrettet opkvalificering af langtidsledige. Jobcenter Kolding modtager for hver deltager i projektet 11.000 kr. Beløbet skal medvirke til at finansiere kursusudgiften og udgifter forbundet med den individuelle kompetencevurdering via VEU Centeret.
Målgruppen for bevillingen er afgrænset til ledige dagpengemodtagere og borgere på arbejdsmarkedsydelse som:
· Er ufaglærte
· Er over 30 år
· Er motiverede for at deltage i opkvalificering
· Har en samlet ledighedsanciennitet på mindst 6. måneder.
Konkret tilbydes opkvalificeringen til ca. 100 interesserede medlemmer i 3F og Krifa. Umiddelbart efter at borgerne er blevet optaget i projektet henvises projektdeltagerne til VEU Center for åben vejledning med henblik på nærmere at tilrettelægge en uddannelsesplan.
For hver deltager i projektet modtager Jobcenter Kolding 11.000 kr. Beløbet skal medvirke til at finansiere kursusudgiften og udgifter forbundet med den individuelle kompetencevurdering via VEU Centeret.
Herefter begynder de på et individuelt kompetenceafklaringsforløb (IKV-forløb) med henblik på at afklare deres kompetencer og forudsætninger i forhold til den ønskede uddannelse.
Opkvalificeringsforløbene er individuelle, kan have en varighed op til ca. 3. uger og foregår på uddannelsesinstitutioner, som er godkendt til at gennemføre uddannelsen. Opkvalificeringen målrettes følgende brancheområder:
- Metal, herunder svejsning
- Energi, primært isolering
- Bygge & anlæg, herunder vejkurser
- Social og sundhed
- Servicebranchen, herunder rengøring
Opkvalificeringsforløbene igangsættes ca. 3 uger efter IKV-forløbet og i den forbindelse anvendes følgende kursustyper:
- Certifikatkurser
- Relevante arbejdsmarkedskurser
- Grundlæggende voksenuddannelser
Opkvalificeringsforløbenes varighed afhænger af borgerens kvalifikationer og tidligere erfaring, og derfor vil varigheden på et opkvalificeringsforløb svinge imellem et par dage og op til 3 uger.
Projektdeltagerne kommer ligeledes i virksomhedspraktik og løntilskud med henblik på at afprøve deres ny-erhvervede kompetencer.
I løbet af projektperioden bliver projektdeltagerne også tilbudt at deltage i en jobklub på Jobcenter Kolding i de perioder, hvor de ikke er på kursus, i løntilskud eller virksomhedspraktik.
I jobklubben får de ledige rådgivning i forhold til jobsøgning og mulighed for at udveksle erfaringer med andre ledige. Jobklubberne er brugerstyret, dvs. det er projektdeltagernes forslag til aktiviteter og temaer, som er styrende for indholdet på jobklubmøderne. Herudover deltager medarbejdere fra Jobcenter Koldings virksomhedsservice også på jobklubarrangementer og orienterer om konkrete ledige stillinger.
Projektet afsluttes i december 2014, hvorefter de projektdeltagere, som fortsat er ledige, skal i virksomhedspraktik eller løntilskud.
Beskæftigelsesregion Syddanmark gennemfører en løbende opfølgning på borgernes progression.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 03-09-2014
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 13/8530
Resumé
Forvaltningen udarbejder månedligt ledelsesinformationen, der viser
- Udviklingen i andelen af borgere på overførselsindkomst
- Udviklingen i andelen af jobklare ledige, og deres andel i Kolding Kommune, nabokommunerne og hele landet,
- Tilbudsoversigt for Jobcenter Kolding målgrupper,
- Ankestatistik over tid fordelt på afgørelsestyper og lovgivning.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at arbejdsmarkedsudvalget tager orientering til efterretning.
Sagsfremstilling
Under udarbejdelse
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 03-09-2014
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 13/13442
Resumé
Kontanthjælpsreformen har været i kraft siden årsskiftet og i den anledning har forvaltningen udarbejdet en status på de iværksatte initiativer.
Status vedrører følgende initiativer:
- Den nye visitation på Jobcenter Kolding, hvor ledige hurtigt henvises til et aktivt tilbud, når de søger om hjælp.
- De 2 satellitkontorer, som skal klargøre uddannelsesparate unge til at overgå til en ordinær uddannelse.
- Jobklub, hvor jobparate kontanthjælpsmodtagere og åbenlyst uddannelsesparate ved siden af et aktivt tilbud også deltager i jobklub-arrangementer 1 gang i ugen, hvor fokus er på jobsøgningsstrategi mv.
- Erhvervsmentorer, som skal styrke overgangen til virksomhedsrettet indsats og til ordinær beskæftigelse.
- Etablering af flere virksomhedscentre til de udsatte kontanthjælpsmodtagere
- Koordinerende sagsbehandlere, som er som er med til at sikre, at indsatsen er tværfaglig og koordineret på tværs af de kommunale forvaltninger.
- Tværfaglige teams, som skal understøtte den koordinerende sagsbehandlers arbejde ved at være et professionelt sparringsforum.
- Kolding Kommunes mentorkorps, som bl.a. skal være personlig vejleder og støtte til de borgere, der ikke kan deltage i et aktivt tilbud.
- Udskrivningskoordinator, som i forbindelse med en borgers udskrivning fra psykiatrisk indlæggelse, skal hjælpe borgeren med at koordinere og genetablere et normalt hverdagsliv med bolig, familie, økonomi, netværk og arbejde.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
1. Ny visitation
Reformens intentioner |
Kommunen skal i tæt samarbejde med den unge gennemføre en tidlig visitation senest en uge efter, at den unge har henvendt sig om hjælp. Formålet med den tidlige visitation er, at de unge hurtigt får fokus på at søge og begynde på en uddannelse. Visitationen skal afdække ressourcer og udfordringer i forhold til uddannelse for at kunne iværksætte den rette indsats for den enkelte, således at den unge støttes og hjælpes til at overkomme barrierer på uddannelsesvejen. |
Det har vi gjort i Kolding |
Den nye visitation foregår på Dieselvej 6, hvor tre rådgivere og en medarbejder fra Ungdommens Uddannelsesvejledning tager imod alle borgere, som henvender sig om hjælp. Borgerne henvender fysisk sig i Café Kolding. I forbindelse med visitationen bliver jobparate unge under 30 år henvist til et aktivt tilbud inden for 2 uger, mens jobparate voksne bliver henvist til et aktivt tilbud inden for 4 uger. Alle unge under 30 år uden en erhvervs-kompetencegivende uddannelse får et uddannelsespålæg, når de bliver visiteret. Uddannelsesparate og aktivitetsparate henvises i forbindelse med visitationen straks til en FVU-test (Forberedende Voksenundervisning) og begge målgrupper henvises til et aktivt tilbud inden for 4 uger. Åbenlyst uddannelsesparate indkaldes ved første samtale til en ny samtale én uge senere, hvor de skal vælge, hvilken nytteindsats, de ønsker at påbegynde umiddelbart efter 2. samtale. I denne periode har de mulighed for at finde et fritidsjob, så de kan forsørge sig selv frem til studiestart. Aktivitetsparate voksne henvises, i overensstemmelse med lovens bestemmelser, til et aktivt tilbud ikke senere end 6 måneder fra deres første henvendelse. |
Vurdering:
Det er Jobcenter Koldings vurdering, at ”Vend i døren” har været en
stor succes. I april er det f.eks. lykkedes at vende 33 unge i døren,
således at de ikke nåede at modtage uddannelseshjælp.
I den forbindelse er det er positivt for de unges videre forløb, at de
allerede ved første henvendelse kan få en uddannelsesafklarende
samtale med en medarbejder fra Ungdommens
Uddannelsesvejledning.
Det har også en positiv indflydelse på de unges videre forløb, at de
ved første henvendelse bliver gjort opmærksom på deres
rådighedsforpligtelse og hvor mange timer de reelt behøver at
arbejde for at tjene et beløb svarende til uddannelseshjælp.
2. Uddannelse til alle unge uden erhvervskompetencegivende
Uddannelse
Reformens intentioner |
Kontanthjælpsreformen har til hensigt, at alle unge mennesker skal have de bedste muligheder for at få en stabil og varig tilknytning til arbejdsmarkedet. Indsatsen overfor unge under 30 år uden uddannelse skal have et entydigt fokus på at hjælpe den enkelte i uddannelse og støtte den unge i overgangen fra at være i beskæftigelsessystemet til uddannelse. Den uddannelsesrettede indsats skal så vidt muligt også foregå i et uddannelsesmiljø. |
Det har vi gjort i Kolding |
Jobcenter Kolding har etableret satellitkontorer på IBC og Hansenberg, som skal klargøre uddannelsesparate til at overgå til ordinær uddannelse samt styrke fastholdelsen af uddannelsesparate i ordinær uddannelse. Med de 2 enheder laver Kolding en samlet indsats, hvor alle relevante fagpersoner ift. uddannelse er samlet på ét sted. For at styrke både overgangen og fastholdelsen i ordinær uddannelse vil Kolding Kommune være repræsenteret på erhvervsuddannelserne af rådgivere fra Jobcenter Kolding, Ungdommens Uddannelsesvejledning, Ungekontakten og Misbrugscentret. Satellitkontoret på IBC har været i drift siden den 1. april 2014, mens satellitkontoret på Hansenberg har været i drift siden den 2. maj 2014. Jobcenter Kolding har også oprettet erhvervsmentorer. Erhvervsmentorerne består af virksomhedsledere, og indgår som et frivilligt tilbud til de unge, der er motiverede i forhold til at få andres input til valg af uddannelse mv. Erhvervsmentorerne kan give op til 3 samtaler i løbet af 3 måneder og fungerer som rollemodeller og motivere de unge. |
Vurdering:
Satellitkontoret vurderes at have en positiv indflydelse på
Fastholdelsen af de unge i uddannelsessystemet, fordi de unge i
højere grad identificerer sig med uddannelsesmiljøet, når de dagligt
færdes på en uddannelsesinstitution. Herudover er de unge også
tilfredse med, at de ikke behøver besøge mange forskellige adresser,
når de har brug for råd og vejledning i forhold til deres uddannelse. I
den forbindelse er det også de unges oplevelse, at samtalerne er
mere afslappende, fordi de ikke længere foregår på et kommunalt
kontor.
Herudover styrker satellitkontoret også fastholdelsesindsatsen, fordi
der løbende sker en videndeling og erfaringsudvekling mellem
medarbejderne. Samtidig styrker satellitkontorer også muligheden
for, at medarbejderne løbende kan benytte hinandens
spidskompetencer.
I forhold til erhvervsmentorerne er det for tidligt at foretage en
vurdering, fordi de først er startet op i juni måned.
3. Jobrettet indsats for jobparate kontanthjælpsmodtagere
Reformens intentioner |
Kontanthjælpsreformen bygger på den grundlæggende idé, at alle der kan arbejde, skal i arbejde. Derfor er alle jobparate voksne og unge under 30 år med en erhvervskompetencegivende uddannelse forpligtet til at bidrage og gøre, hvad de kan for at finde et arbejde. |
Det har vi gjort i Kolding |
Sideløbende med at jobparate er i et aktivt tilbud, deltager de også i jobklub-arrangementer én gang i ugen, hvor fokus er på jobsøgningsstrategi mv. Medarbejdere fra Jobcenter Koldings jobformidling deltager på jobklub-arrangementerne, hvor de formidler job, vejleder borgere i forhold til, hvor der aktuelt er behov for arbejdskraft, og hvad borgerne kan gøre for at komme i betragtning til dem. Der er etableret 5 hold, som hver har en varighed på 13 uger. Af de 5 hold er det ene reserveret til åbenlyst uddannelsesparate unge under 30 år, mens de 4 andre hold er for jobparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år. Der kan maksimalt være 20 deltagere på et hold. De første hold startede i februar og løber frem til medio maj, hvorefter der starter 5 nye hold. Jobklubben varetages i det daglige af medarbejdere med mange års erfaring fra kommunalt projektarbejde. |
Vurdering:
Borgerne får det største udbytte af jobklubberne, når der er besøg af
medarbejdere fra konkrete virksomheder, som fortæller om hvilke
krav de har til kommende ansatte og hvad de som ledige skal gøre i
forhold til blive ansat netop i den virksomhed.
Der har indtil videre været en betydelig gennemstrøm af borgere i
jobklubberne, fordi de kommer i arbejde, begynder på en uddannelse
eller begynder i et løntilskud. Derfor er det nødvendig, at
jobklubberne fremadrettet har et løbende optag. Fra 2015 vil der
være et løbende optag i jobklubberne.
4. Alle aktivitetsparate skal have en aktiv indsats
Reformens intentioner |
Kontanthjælpsreformen er også et opgør med at borgere kan få udbetalt offentlig forsørgelse og samtidig være passive. Derimod skal have en aktiv beskæftigelsesindsats, hvis de er i stand hertil. |
Det har vi gjort i Kolding |
Jobcenter Kolding har etableret nye virksomhedscentre på hhv. Overmarksgården, Marielund/Altarp, Bilka, IBC og ”Den Centrale Rengøringstjeneste”. Den virksomhedsrettede indsats for aktivitetsparate styrkes hermed, fordi de nye virksomhedscentre har specialkendskab til målgruppen. |
Vurdering:
Virksomhedscentrene har kun været i drift siden marts/april, så det er
stadig tidligt at foretage en generel vurdering af de aktivitets parates
udbytte af de forskellige virksomhedscentre. Dog vurderes særligt
borgere med anden etnisk baggrund end dansk at have gavn af
virksomhedscentret ”Den Centrale Rengøringstjeneste” pga. de
gode jobmuligheder. Pga. de gode jobmuligheder i
rengøringsbranchen henvises især denne gruppe til dette
virksomhedscenter.
5. Tværfaglig indsats, herunder koordinerende sagsbehandler
Reformens intentioner |
Den koordinerende sagsbehandler skal sikre, at indsatsen overfor aktivitetsparate er tværfaglig og koordineret på tværs af de kommunale forvaltninger og andre myndigheder. |
Det har vi gjort i Kolding |
For at understøtte den koordinerende sagsbehandlers arbejde har Kolding Kommune nedsat et tværfagligt team bestående af repræsentanter fra forskellige forvaltningsområder. Det tværfaglige team er et professionelt sparringsforum, hvor den koordinerende sagsbehandler har mulighed for at få drøftet sin sag og få input til indsatser til borgerens videre forløb. |
Vurdering:
Det var i starten en udfordring at finde den rette arbejdsform i forhold
til at inddrage det tværfaglige team i konkrete sager. Derfor er
arbejdsgangene blevet justeret, således at det tværfaglige
team i højere grad bliver et uformelt forum, hvor den koordinerende
sagsbehandler kan drøfte tilrettelæggelsen af en tværfaglig indsats.
6. Mentor til aktivitetsparate
Reformens intentioner |
Alle aktivitetsparate, som ikke er i stand til at deltage i et aktivt tilbud, har ret til en mentor. Mentoren skal være personlig vejleder og støtte borgeren i forhold bolig, økonomi, transport, struktur på hverdagen, vækning og behandling. Herudover skal mentoren være en motiverende partner, som følger op på at der arbejdes hen imod målet om job/uddannelse og finde løsninger i samarbejde med borgeren. |
Det har vi gjort i Kolding |
Jobcenter Kolding har etableret et mentorkorps bestående af 6 medarbejdere, og der henvises løbende borgere hertil. Aktuelt er ca. 140 borgere tilknyttet en mentor, hvor de i gennemsnit har en ugentlig kontakt af en times varighed. Hvis borgeren er tilknyttet psykiatri eller handicapafdelingen og derigennem har tilknyttet støttekontaktperson, hjemmevejleder eller lignende, varetages mentorfunktionen i psykiatri og handicaprådgivningen. Endelig fungerer case-managers for projekt helhedsorienteret indsats for udsatte familier som mentor for de borgere, der er tilknyttet projektet. Af de 140 borgere er ca. 110 tilknyttet Jobcenter Koldings mentorkorps, mens ca. 30 borgere er tilknyttet mentorer fra socialforvaltningens tilbud. |
Vurdering:
I 2014 har 203 borgere indtil videre været tilknyttet en mentor og af
disse er 32 overgået til et aktivt tilbud. I den forbindelse er det en
stor fordel, at mentoren bevarer en vis kontakt med borgeren i den
første tid, efter at han/hun er begyndt i et aktivt tilbud. Mentorens
støtte i overgangsperiode medvirker til, at borgeren fortsætter i en
aktiv indsats og hermed kommer nærmere det almindelige
arbejdsmarked.
7. Udskrivningskoordinator
Reformens intentioner |
Udskrivningskoordinatoren skal i forbindelse med udskrivning fra psykiatrisk indlæggelse, hjælpe borgeren med at etablere et normalt hverdagsliv med bolig, familie, økonomi, netværk og arbejde. Endvidere skal udskrivningskoordinatoren understøtte borgeren i, at deltage i meningsfulde aktiviteter i hverdagen, og hjælpe frem mod uddannelse eller job. |
Det har vi gjort i Kolding |
Jobcenter Kolding har indgået et samarbejde med hjemmestøtten til sindslidende i socialforvaltningen om at løse opgaverne forbundet med udskrivningskoordinator. |
Vurdering:
Udskrivningskoordinatoren er begyndt den 1. juni, så det er endnu for
tidligt at foretage en generel vurdering. På nuværende tidspunkt har
7 borgere takket ja til tilbuddet.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 03-09-2014
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
Sagsnr.: 14/8370
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at Arbejdsmarkedsudvalget drøfter om der er behov for at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grundlag af en protokolleret beslutning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 03-09-2014
Der forelå intet til drøftelse.
Sagsnr.: 10/4520
Resumé
Kommunaldirektøren vil på mødet give en orientering om udvalgt nyt fra arbejdsmarkedsområdet.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 03-09-2014
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
Sagsnr.: 13/12094
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 03-09-2014
Udvalget tog orienteringen til efterretning.