Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
03-11-2021 12:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 17/14905
Resumé
Udvalgets valgperiode lakker mod enden. I den forbindelse lægger forvaltningen op til, at udvalget evaluerer udvalgspolitikken og fokusområderne og giver anbefalinger videre til næste byrådsperiode.
På mødet vil forvaltningen præsentere udvalget for de væsentligste iværksatte indsatser til understøttelse af Udvalgspolitikkens målsætninger i perioden.
Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter de væsentligste udfordringer over de næste fire år inden for udvalgets ressortområde og sender en række anbefalinger videre til det nye udvalg.
Udover ovenstående har direktionen gennemført en evaluering blandt udvalgsmedlemmerne af deres oplevelse af arbejdsformen i de politiske udvalg i de seneste fire år. Resultatet heraf drøftes også.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter redegørelsen – herunder de væsentligste udfordringer i den kommende valgperiode – og tager stilling til anbefalinger til det nye udvalg,
at udvalget drøfter resultatet af den gennemførte spørgeskemaundersøgelse af arbejdsformen i udvalgene.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 03-11-2021
Drøftet. Udvalget anbefaler, at der arbejdes videre med de foreslåede indsatsområder - helhedsorienteret planlægning, klimaindsats og grøn omstilling og bynatur og rekreative områder.
Sagsfremstilling
Baggrund
De politiske udvalg, der betjenes af By- og Udviklingsforvaltningen, blev i første halvdel af 2018 præsenteret for en politikudviklingsproces, der havde til formål at implementere Kolding Kommunes vision i de enkelte fagudvalg og integrere Borgerens centrum og relevante FN verdensmål i en samlet udvalgspolitik for hver enkelt udvalg.
Politikken skulle være 4-årig, men give rum for, at verden udvikler sig og udfordringer ændrer sig. Der blev derfor udarbejdet en overordnet politik for Plan-, Bolig- og Miljøudvalgets politikområder med 3 gennemgående temaer og en række fokusområder.
Politikkens overordnede målsætninger er at understøtte:
- Attraktive byer og bosætning
- Erhvervsvækst
- Natur og landskaber.
Politikkens fokusområder er at arbejde for:
- Mere plads til natur
- Varieret boligudbud
- Den attraktive by
- Erhvervsvækst og grønomstilling.
Der blev foretaget en grundig midtvejsevaluering af Udvalgspolitikken i december 2020, hvor status på de igangsatte initiativer til understøttelse af politikkens mål og fokusområder blev forelagt udvalget. Drøftelserne i udvalget gav anledning til, at forvaltningen fortsatte arbejdet med de eksisterende fokusområder. Midtvejsevalueringen indeholdt en redegørelse for hvilke initiativer, der skulle arbejdes videre med i den resterende periode.
Der er kommunalvalg den 16. november 2021, og et nyt udvalg starter op efter årsskiftet.
Forvaltningen foreslår, at udvalgspolitikken fornys i den kommende byrådsperiode og, at der udvikles nye fokusområder.
Forvaltningen vil arbejde for, at klæde de nyvalgte udvalgsmedlemmer på fagligt, og en vigtig del af dette er det afgående udvalgs evaluering af den eksisterende politik, samt en vurdering af de væsentligste udfordringer for den nye periode.
Forvaltningen vurderer at de væsentligste udfordringer for den kommende periode og dermed også fundamentet for fremtidige målsætninger og fokusområder til det nye udvalg er:
- Helhedsorienteret planlægning.
Kolding Kommune er i en positiv udvikling, hvilket i denne valgperiode bl.a. kommer til udtryk ved flere enkeltstående store projekter. I den kommende periode foreslås det, at der i endnu højere grad tænkes i en helhedsorienteret planlægning, hvor erhvervsvækst, byudvikling, klima, energi, infrastruktur og marked skal balanceres - og hvor sammenhængen mellem de nye projekter styrkes.
- Klimaindsats og grøn omstilling.
Forvaltningen foreslår, at der fortsat arbejdes for en realisering af indsatser, der understøtter Kolding Kommune i at opnå Bæredygtighedsstrategiens mål om klima i balance, mangfoldig natur, vand som ressource og bæredygtige fællesskaber.
- Bynatur og rekreative områder.
Forvaltningen foreslår, at der arbejdes for at sikre et grønt nærmiljø for alle Kolding Kommunes boligområder, en nem adgang til rekreative muligheder langs kyst, ådale, naturområder og landskaber, samt at der generelt arbejdes for at sikre biodiversiteten i kommunen.
Se bilag ”Evaluering af udvalgspolitik for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget 2019-22”
Udover ovenstående har direktionen gennemført en evaluering blandt udvalgsmedlemmerne af deres oplevelse af arbejdsformen i de politiske udvalg i de seneste fire år.
Evalueringen skal klæde direktionen og forvaltningen på til at arbejde med at styrke rammer, arbejdsform og politisk betjening i den kommende byrådsperiode.
Forud for udvalgsmødet har forvaltningen sendt et spørgeskema til hver politiker med en række spørgsmål om deres oplevelse af arbejdsformen i de udvalg, hvor de hver især er repræsenteret. Spørgsmålene er ens på tværs af udvalg.
Se bilag ”Koncept og spørgeramme for evaluering af udvalgenes arbejdsform 2017-2021” og ”Bevarelse for Plan-, Bolig og Miljøudvalget”.
Bilag
Sagsnr.: 20/16631
Resumé
AP Pension har udarbejdet helhedsplan for udvikling af området ved Holmsminde og Riberdyb – Kolding Å.
Helhedsplanen rummer den overordnede disponering af området med forbindelser, nye pladser, placering af byggeri og parkeringshuse m.m.
Helhedsplanen er afsættet for de juridiske og økonomiske aftaler mellem Kolding Kommune, AP Ejendomme og Det Åbne Boligfællesskab.
Derudover er det udgangspunktet for den kommende lokalplanlægning for området.
Forvaltningen anbefaler, at helhedsplanen for Kolding Å-bydelen godkendes idet det vurderes at helhedsplanen til fulde lever op til visionen for udbuddet incl. de 10 strategiske temaer.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig-, og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren og By- og udviklingsdirektøren foreslår,
- at helhedsplanen for Kolding Å-bydelen godkendes og lægges til grund for færdiggørelsen af de juridiske og økonomiske aftaler mellem Kolding Kommune, AP Ejendomme og Det Åbne Boligfællesskab,
- at det principgodkendes, at parkeringen etableres i 2 parkeringshuse som vist i den overordnede disponering af helhedsplanen, idet den endelige placering og parkeringshusenes kvalitet afklares og godkendes af Byrådet i forbindelse med igangsætningen af lokalplanlægningen for 1. etape,
- at forvaltningen pålægges at iværksætte en analyse af de fremtidige krydsningsmuligheder over jernbanen på en strækning fra Kolding Å-bydelen til og med banegårdspladsen.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 03-11-2021
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Den 28. april 2020 accepterede byrådet AP Ejendommes tilbud om at købe de udbudte arealer ved Riberdyb og Holmsminde, idet køber blev forpligtet til at udarbejde en helhedsplan for området.
Der har gennem processen med udarbejdelse af helhedsplanen været løbende involvering af byråd, borgere og interessenter.
I forhold til byrådet, har helhedsplanprocessen været fremlagt på et byrådsseminar på Hotel Koldingfjord den 27. oktober 2020. På et byrådsseminar den 25. maj på By- og Udviklingsforvaltningen redegjorde AP’s rådgivere i hovedtræk for helhedsplanens besvarelse af de 10 udviklingstemaer fra udbuddet. Den 21. september 2021 blev det seneste byrådsseminar afholdt med udgangspunkt i Riberdyb 10 og en byvandring i området.
Der er desuden afholdt to større borgerarrangementer, hvoraf det ene var virtuelt den 10. februar og det andet som åben tegnestue i Riberdyb 10 den 23. august 2021.
Derudover er der løbende gennem Riberdyb 10 kommet input, og der er gennemført dialog med dialogmøder med centrale naboer.
Forudsætning
Afsættet for helhedsplanen har været det afgivne tilbud fra AP samt det program, som blev udarbejdet af Kolding Kommune forud for udbuddet.
Formålet med helhedsplanen har været at sikre, at det blev belyst hvordan den fremtidige byudvikling skal finde sted i et område med en stor kompleksitet.
Området har en central beliggenhed i Kolding og en indbygget kvalitet med åen som et gennemgående element. Der er mange forhold, der skal tages hensyn til. Arealet er relativt stort, men også meget irregulært, da det gennemskæres af både jernbanen og åen samtidigt med, at det er indlejret i den eksisterende by. Der er desuden nogle tekniske forhindringer i form af forsyningsledninger og spildevandsbassin i jorden og vejadgange til eksisterende ejendomme.
Ovenstående betyder også at i forhold til projektområdets samlede areal på ca. 30.000 m2, udgør det bebyggede areal alene godt halvdelen svarende til ca. 16.000 m2 bebyggeligt areal.
Vignetten viser projektområdet på 30.000 m2 og det bebyggelige areal på ca. 16.000 m2.
Bebyggelsens disponering
Helhedsplanen åbner op for, at der kan opføres ca. 38.000 etagemeter i området. Det er et bærende princip, at bebyggelsen er åben, så man kan bevæge sig gennem byen, både af gadeforløb og mere snørklede bagveje som i middelalderbyen. Bygningstyperne bliver dels åbne karréer med variation i etagehøjden, der bygger videre på den omgivende by, og dels typer som pakhuse og punkthuse, f.eks. parkeringshusene, der trækker på den industrielle arv i området. Helhedsplanen lægger op til et varieret gadeforløb, hvor bebyggelsen langs banen, som udgangspunkt, er disponeret med bygninger i op til 7 etager, der danner ryg mod nord og skærmer den øvrige bydel mod støj. Langs med åen mod syd bliver den nye by gradvist lavere og sollyset finder vej gennem porte og passager.
Det er anbefalet i helhedsplanen, at håndtere parkering ved etablering af 2 parkeringshuse.
Ved at håndtere parkeringen i to parkeringshuse i kanten af området, opnås et hovedsagligt bilfrit bykvarter.
Der er fokus på bæredygtighed, og der arbejdes henimod at DGNB-certificere bydelen til ”Guld” og svanemærke boligerne. Bygningerne klimasikres til kote 2,5.
Arkitektur
Sammenhængen med den omkringliggende by er særlig vigtig ved etableringen af et nyt midtbykvarter. Der benyttes en række arkitektoniske virkemidler for at opnå en velfungerende bydel, der også hænger sammen med den eksisterende by.
Porte og passager
- Åbne stueetager
- Frem- og tilbagetrækninger
- Variation i etageantal og tagformer
- Materialer
Portåbninger og passager er tænkt som vigtige sprækker i bydelen, sprækker, der skal sikre visuelle forbindelser og samhørighed mellem gaderum og gårdrum. Udvalgte steder, langs åen eller ved små bydelspladser, vil der være mulighed for delvist åbne stueetager. For at undgå lange monotone facader, er der disponeret med markante forskydninger mellem hver opgang/bygningskrop. For at opnå en mangfoldig og varieret by sigter helhedsplanen mod en stor grad af variation i antal etager og tagformer. Der er i den omgivende by en overvægt af røde teglbygninger, som gør dette materiale oplagt. Det er dog vigtigt at bevare områdets sammensatte karakter ved også at arbejde med andre materialer som eksempelvis træ, stål og beton eller andre toner af tegl.
Helhedsplanens overordnede disponering af arealet.
Byrum og forbindelser
De offentlige byrum centrerer sig omkring Åen som det identitetsskabende naturtræk igennem området. Åens landskabelige rum skal styrkes som en identitetsskaber for bydelen og en biokorridor fra land til by. Å-rummet skal opleves blåt og grønt, og give plads til rekreation, fordybelse og byliv. Bylivet skal koncentreres, så der med kritisk masse skabes mest muligt aktivitet centralt i bydelen. På den måde bliver bydelen en aktiv del af handelsbyen — uden at konkurrere med det eksisterende gågadenetværk. Det centrale byrum bliver kvarterspladsen, som er central beliggende nord for åen og med udadvendte funktioner i de tilstødende stueetager. Langs banen kommer der en urban kile med udendørs sport, street art m.m. De offentlige byrum suppleres af mindre, lokale pladser og grønne baggårde, der har en mere tilbagetrukket og privat karakter, men er tilgængelige for alle.
Byrummene i Kolding Å skal afvikle regnvand og oversvømmelser gennem udvalgte indgreb i terrænnet og kantzoner, som samtidig skaber spændende byrumsoplevelser, kontakt til vandet og privathed i bygningernes stueetager.
De centrale greb i området bliver:
- Ny bro over Kolding å – bylivsbroen
- Kvarterspladsen, som det store samlende nye byrum på nordlige side af åen, som kombineres med å-trappe, der giver en direkte adgang til åen
- Å-promenaden på den sydlige del af åen som kombineres med passage langs åen på begge sider.
- Grønne baggårde og lokale pladser
- En urban kile op mod jernbanen