Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
01-03-2017 08:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Fritids- og Idrætsudvalget |
Sted: |
Mødelokale 2.1, 2. sal |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 06/15512
Resumé
I forbindelse med anlæg af Sjølund Mulitiarena, fremsender Den selvejende institution Sjølund Multiarena ansøgning om godkendelse af, at der optages et lån på 1.100.000 kr. hos Kommunekredit og anmoder samtidig om at der gives en kommunegaranti på 1.100.000 kr. som sikkerhed for optagelse af kreditforeningslånet.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at Fritids- og Idrætsudvalget drøfter ansøgningen og finansieringen af den,
Sagsfremstilling
Den selvejende institution Sjølund Multiarena har henvendt sig til Kolding Kommune med ønske om en kommunegaranti som sikkerhed for optagelse af et kreditforeningslån til brug for opførelse af en multiarena, samt en godkendelse af låneoptagelsen.
Byrådet besluttede 14. december 2015 at godkende etablering af en halfacilitet i Sjølund med et kommunalt anlægstilskud på 5 mio. kr. Den samlede finansiering af anlægsprojektet på i alt 7.975.000 kr. var oplyst således: 5,0 mio. kr. i anlægstilskud, en egenfinansiering og om nødvendigt ved optagelse af et mindre lån.
Den selvejende institution har ved lokale initiativer rejst et beløb på ca.1.875.000 kr. og anmoder nu om en kommunegaranti på 1.100.000 kr. for et lån på 1.100.000 kr. En kommunal garantistillelse udløser deponeringspligt i henhold til lånebekendtgørelsens bestemmelser.
Den selvejende institution har indhentet 2 lånetilbud og har valgt det billigste tilbud fra Kommunekredit. De anmoder nu Byrådet om at godkende låneoptagelsen i form af kommunal garantistillelse. En garantistillelse betyder, at der vil skulle opkræves garantiprovision af den til enhver tid værende restgæld. Garantiprocenten beregnes med udgangspunkt i markedsrenten i forhold til en konkret risikovurdering samvejet med de 2 modtagne lånetilbud. Garantiprocenten fastsættes herefter til 1,0 %, der opkræves årligt af den til enhver tid værende restgæld.
Der er indgået og tinglyst en vederlagsfri lejekontrakt på det kommunale areal, hvorpå hallen ønskes placeret, hvilket også var en del af byrådsbeslutningen i december 2015.
Centralforvaltningens bemærkninger
Kommuner skal opkræve vederlag på markedsvilkår og skal herved udfolde rimelige og sædvanlige bestræbelser på at afklare markedsvilkårene i det konkrete tilfælde. Herunder skal en garantistillelse ske i overensstemmelse med EU’s statsstøtteregler. Kommuner må imidlertid ikke tjene på en garantiprovision, dvs. garanti skal alene dække kommunens risiko og ikke mere end, hvad der følger af statsstøttereglerne. Denne garantiprovision skønnes mindst at skulle være 0,4%, og denne sats kan kun bruges ved ekstrem høj kreditvurdering af det pågældende selskab. Forsyningsvirksomheder kan få en høj kreditvurdering mens f.eks. selvejende institutioner alt andet lige er undergivet markedsvilkår og dermed må siges at være i større risiko for at gå konkurs. Ved henvendelse til advokater, KL m.fl. er oplyst, at der foretages en individuel vurdering i hver sag og at der derfor ikke kan gives en generel "markedspris/bidragssats" og ej heller et generelt niveau. Den ovenfor anførte garantiprovision er fastsat med udgangspunkt heri.
Beslutning Fritids- og Idrætsudvalget den 01-03-2017
4 udvalgsmedlemmer (Jesper Elkjær, Annie Terp Thomsen, Hanne Dam og Ole Alsted) indstiller til Økonomiudvalget, forslaget stillet af Jesper Elkjær om, at der sker deponering som beskrevet, og at finansieringen sker ved tillægsbevilling.
Søren Rasmussen tog forbehold for sin stilling.
Et andet udvalgsmedlem (Eea Haldan Vestergaard) anbefaler at Økonomiudvalget drøfter sagens principielle karakter.
Fritids- og Idrætsudvalget besluttede at afvente responsum for generel stillingtagen for praksis fremover i denne type af sager.
Sagsnr.: 17/1455
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at udarbejdet udkast til fælles regnskabsopstilling for selvejende hallers regnskabsaflæggelse godkendes og indgår som bilag A i Leje- og støtteaftalen.
Sagsfremstilling
Børne- og Uddannelsesforvaltningen oplyser, at Økonomi og Indenrigsministeriet i 2014 har udsendt ny fortolkning vedrørende momsrefusionsordning for regioner og kommuner, som fastslår, at der ikke ud fra positivlistens bestemmelser kan hjemtages moms af et tilskud ydet af en kommune til en momsregistreret tilskudsmodtager.
Den tidligere gældende skabelon, benævnt Brugs- og Støtteaftale, indeholder både tilskud og betaling for godkendte foreningers benyttelse af haller. Den nye aftale, som ændrer navn til Leje- og Støtteaftale, vil blive opdelt på tilskud og leje for de momsregistrerede selvejende haller og tilskud og brugerbetaling for de ikke momsregistrerede selvejende haller.
Der vil fortsat kun blive tale om, at aftalen indgås for 1 år ad gangen og fremsendes hvert år efter forhandling med de selvejende haller til orientering for Fritids- og Idrætsudvalget. Skabelon for aftale mellem Kolding Kommune og de selvejende haller har været gældende siden 1. januar 1993, revideret og godkendt af Byrådet 14. november 2005, ligesom tillæg til aftalen vedrørende hallernes drift af cafeteria/cafe er godkendt i Byrådet 29. september 2014.
Hidtil har der ikke for kommunen været forskel på, om en selvejende tilskudsmodtager er momsregistreret eller ej. Er tilskudsmodtageren ikke momsregistreret, er der ingen ændringer. Er tilskudsmodtageren momsregistreret bevirker den nye fortolkning, at kommunen ikke længere kan hjemtage tilskudsmoms af den del af tilskuddet, der kan henføres til det momsregistrerede område.
Kolding Kommune indgår hvert år aftale med 3 selvejende haller, der ikke er momsregistreret og 8 haller, der er momsregistreret.
På baggrund af præciseringen har Børne- og Uddannelsesforvaltningen i december 2014 afholdt møde med BDO Kommunernes Revision for drøftelse af sagen. På mødet blev den tidligere gældende skabelon for indgåelse af aftaler med selvejende haller gennemgået og drøftet. Til orientering kan det oplyses, at revisionen var bekendt med gældende aftale, idet aftalen tidligere har været drøftet også i forhold til problematikken om moms og ikke moms på kommunale tilskud til de selvejende haller. Konklusionen på mødet med BDO Kommunernes Revision blev, at Børne- og Uddannelsesforvaltningen fra 2017 blev pålagt at ændre aftalernes indhold som beskrevet ovenfor.
Den tidligere aftale - Brugs- og Støtteaftale - byggede på 3 grupperinger: Prioritetsudgifter, betaling for brugere og andet.
I den nye aftale - Leje- og Støtteaftale - er det alene opdelingen i § 1 samt aftalens navn, der ændres, mens øvrige paragraffers indhold er uændret.
De nye regler vedrørende momsafløftning vil betyde en årlig merudgift for Kolding Kommune på 1,8 mio. kr. i manglende momsrefusion i forhold til de tidligere indgåede aftaler mellem kommunen og de selvejende haller.
En væsentlig årsag til beløbets størrelse er, at 3 af de selvejende haller er gået fra at være delvis momsregistreret til at være 100 procent momsregistreret, hvilket har indflydelse på kommunens kontering af tilskud og betaling for godkendte foreningers benyttelse.
Der vil blive fremsendt særskilt sag til politisk behandling vedrørende den manglende finansiering.
Samtidig med ovennævnte har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i efteråret 2015 udsendt orienteringsbrev vedrørende øget fokus på anvendelse af kommunalt tilskud til selvejende haller.
I samarbejde med BDO Kommunernes Revision har forvaltningen udarbejde udkast til ny fælles regnskabsopstilling for selvejende haller, som har været forelagt hallernes bestyrelser og revision på et fællesmøde den 10. oktober 2016. Regnskabsopstillingen skal sikre en ensartet aflæggelse af tilskud samt opdeling af aktiviteter fordelt på henholdsvis aktiviteter kommunen lovligt må støtte samt kommercielle aktiviteter.
Ny skabelon samt fælles regnskabsopstilling er gældende for regnskabsåret 2017.
Bilag
Sagsnr.: 17/1455
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og Uddannelsesdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Økonomi og indenrigsministeriet har lavet en præcisering af reglerne omkring momsrefusion ved tilskud til momsregistrerede modtagere. De har i momsrefusionsordning for regioner og kommuner fastslået, at der ikke ud fra positivlistens bestemmelser kan hjemtages moms af et tilskud ydet af en kommune til en fuldt ud momsregistreret tilskudsmodtager.
Kolding Kommune indgår hvert år leje- og støtteaftale med 11 haller. Kolding Kommune har gennemgået aftalerne med hallerne og har konstateret, at der er 8 fuldt ud momsregistrerede haller, hvoraf Kolding Kommune ikke kan hjemtage moms af tilskud ydet til disse haller.
Konsekvensen heraf er en merudgift på 1,8 mio. kr. årligt for Kolding Kommune ved uændret tilskud til hallerne.
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 16/21988
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
at udkastet til kriterier for pulje om sportsmarkedsføringsaftaler indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
I Kolding Kommunes budget for 2017 og i overslagsårene er der afsat en pulje på 150.000 kr. under Fritids- og Idrætsudvalget til indgåelse af sportsmarkedsføringsaftaler med mindre eliteklubber. For at kunne udmønte beløbet skal der fastsættes kriterier for udvælgelse af klubber, der kan indgås sportsmarkedsføringsaftaler med. Eliteidrætsrådet er blevet anmodet om at fremkomme med et udkast til kriterier for udmøntning af puljen.
Det foreslås at lægge nedenstående kriterier til grund for at indgå sportsmarkedsføringsaftaler med mindre eliteklubber:
- klubben skal være hjemmehørende i Kolding Kommune,
- idrætsgrenen skal være organiseret under et DIF anerkendt forbund,
- klubben skal have udøvere med et vurderet potentiale til at vinde EM, VM eller OL medaljer på seniorniveau indenfor en fireårig periode,
- idrætsgrene med Team Danmark disciplinanalyse har fortrinsret.
Puljen er oprettet for at tilgodese klubber i mindre idrætsgrene, der ikke har den daglige fokus fra medierne, før der opnås internationale medaljer. Der er derfor lagt et sigte på internationale medaljer til EM, VM eller OL på seniorniveau indenfor en periode på fire år. Det kan være nuværende seniorudøvere eller talenter med potentiale, der kan danne baggrund for, at der indgås en aftale.
For at idrætsgrenen har en national bevågenhed skal den pågældende idrætsgren være organiseret under et DIF anerkendt forbund. Klubber i idrætsgrene, der har gennemgået en disciplinanalyse hos Team Danmark vægtes højere, idet denne beskriver sportens internationale udbredelse og dens elitære niveau.
Kolding Kommunes eksponering på kort sigt afhænger af klubbens nuværende seniorniveau, og derfor foreslås to niveauer. Klubber, der allerede præsterer på internationalt seniorniveau, kan opnå en sportsmarkedsføringsaftale til en værdi af 30.000 kr., mens klubber der vurderes potentielt at kunne præstere på internationalt seniorniveau kan opnå en sportsmarkedsføringsaftale til en værdi på 20.000 kr. Værdien foreslås at være på minimum 20.000 kr. for at støtten har en betydning for klubbens arbejde. Der forventes at kunne indgås 5-7 aftaler.
Klubber, der ønsker en sportsmarkedsføringsaftale skal indsende ansøgning, der skal indeholde begrundelse for det sportslige potentiale samt en beskrivelse af Kolding Kommunes modydelser.
Ansøgningerne kan behandles to gange årligt i Fritids- og Idrætsudvalgets møder i maj og december måned efter indstilling fra Eliteidrætsrådet. Ansøgninger skal derfor være forvaltningen i hænde senest 14 dage før de ordinære møder i Eliteidrætsrådet i april og november måned.
Puljen er forbeholdt foreninger, der ikke har en anden sports- markedsføringsaftale med Kolding Kommune.
Beslutning Eliteidrætsrådet den 10-01-2017
Forslaget indstilles til godkendelse, med den ændring,
Beslutning Fritids- og Idrætsudvalget den 01-02-2017
Beslutning Fritids- og Idrætsudvalget den 01-03-2017
at klubben skal have vundet DM,
at det i vurderingen kan indgå, at klubben kan have udøvere med et vurderet potentiale til at vinde EM, VM eller OL medaljer på seniorniveau indenfor en seksårig periode,
at Team Danmarks disciplinanalyse kan indgå i vurderingen, og
at der minimum kan gives et tilskud på 10.000 kr.
Sagsnr.: 17/1887
Resumé
Merete Due Paarup og Ole Alsted foreslår på vegne af Venstre, at Børne- og Uddannelsesforvaltningen og By- og Udviklingsforvaltningen i samarbejde med relevante institutioner udarbejder et oplæg til en ”Kolding-model”, der gør det nemt og overskueligt for skoler og daginstitutioner aktivt at bruge natur- kultur- og idrætsoplevelser i den daglige planlægning.
Sagen behandles i
Forslag
Sagsfremstilling
Kolding kommune har masser at byde på, når det gælder kultur-, natur- og idrætsoplevelser.
Forslagsstillerne vil sikre at Kolding Kommunes elever i folkeskoler og daginstitutioner gør mere aktivt brug af de mange muligheder.
Det kan i dag være svært for lærere og pædagoger at overskue, hvilke muligheder, der passer ind i hvilke læringsplaner, og det kan være en udfordring for skolerne at have ressourcer til at arrangere og lave aftaler.
På kulturområdet har der nu i tre år været forsøg med skole-kulturdatingarrangementer, og der er etableret en pulje, hvor skoler og kulturinstitutioner kan søge midler til udvikling af nye samarbejder.
Alligevel kan det være en udfordring for kulturinstitutioner og idrætsforeninger at have målrettede og lige-til-at-gå-til-forløb, der har den rette kvalitet i forhold til læringsplaner klar.
For at styrke overblik og synlighed af de mange tilbud foreslår forslagsstillerne, at By- og Udviklingsforvaltningen og Børne- og Uddannelsesforvaltningen i samarbejde med institutioner og foreninger udarbejder et oplæg til en Kolding-model, der via overblik og synliggørelse af de mange tilbud kan hjælpe skoler og daginstitutioner til en nemmere planlægning.
Målet er en model/onlineportal, der både bidrager til en endnu højere kvalitet i undervisningen ved at give et overblik over, hvordan de enkelte tilbud matcher læreplanerne og sikrer en aktiv brug af de mange tilbud i skoler og daginstitutioner.
Til arbejdet kan der søges inspiration hos blandt andet Københavns Kommunes onlineportal ”Kulturrygsækken”, eller Varde Kommunes model, der blandt andet sikrer at alle kommunens skoleelever hvert år møder kulturtilbud, der svarer til det klassetrin de går på.
Kolding-modellen skal udover at synliggøre natur- kultur- og idrætstilbud til skoler og daginstitutioner også inkludere muligheden for andre forløb i den åbne skole, som f.eks. erhvervsbesøg eller Hansenbergs X-house m.m.
Såfremt forslaget fremmes, foreslår forvaltningen at opgaven med at udarbejde et oplæg placeres hos skole-kultur-arbejdsgruppen.
Oplægget kan indeholde en skitse til en portal, der forankres hos Pædagogisk Central og skoleporten.dk.
Arbejdsgruppen skal sikre inddragelse af idræts- og miljøinstitutioner og oplægget skal ud over skitsen indeholde et budget til indkøb og drift af en portal inklusiv arbejdstid til vedligeholdelse.
Sagsnr.: 17/2750
Resumé
For Fritids- og Idrætspolitik er forbrugsprocenten vedrørende serviceudgifter på 32,7 %. På samme tidspunkt sidste år var forbrugsprocenten 36,0 %.
Der forventes et regnskab lig det korrigerede budget.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
For Fritids- og Idrætspolitik kan budgetrealiseringen pr. 20. februar 2017 vedrørende serviceudgifter opstilles således:
Beløb i hele 1.000 kr.):
Fritids- og Idrætspolitik | Korrigeret budget | Forbrug | Forbrugs- procent 20/2-17 | Forbrugs- procent 20/2-16 | Note |
Fritid og Idræt | 32.100 | 16.026 | 49,9 % | 35,7 % | 1 |
Lystbådehavne | -124 | 0 | 0,0 % | 0,0 % | |
Folkeoplysnings- og fritidsaktiviteter | 42.977 | 8.518 | 19,8 % | 36,2 % | 1 |
I alt | 74.953 | 24.544 | 32,7 % | |
Note 1: Grundet ændret kontering af leje- og støtteaftaler med selvejende haller, skal der ske omplacering af budgetbeløb fra Folkeoplysning til Fritid og Idræt – afventer oprettelse af kontoafsnit i Prisme.
Sagsnr.: 17/509
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Sagsnr.: 14/8346
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller fra Byrådets udvalg på grundlag af en protokolleret beslutning.
Som eksempler på andre kommunale hverv kan bl.a. nævnes:
Bilag
Sagsnr.: 15/1141
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Bilag