Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
09-04-2015 10:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Arbejdsmarkedsudvalget |
Sted: |
Hotel Vejlefjord |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 15/5638
Resumé
Michael Jensen (S) anmoder i e-mail af 26. marts. 2015 om optagelse af punkt på Arbejdsmarkedsudvalgets dagsorden:
”Jeg vil gerne på Arbejdsmarkedsudvalgsmødet den 9. april have en redegørelse for gennemgangen af de 540 sager omhandlende gensidig forsørgelsespligt, man skriver at man dags dato altså den 26. marts 2015 har fået KL redegørelse for de rejste problemstillinger, derfor vil det være relevant at få at vide om man har sagsbehandlet efter reglerne i de 540 sager”.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Sagsnr.: 14/4567
Resumé
I august 2014 besluttede Arbejdsmarkedsudvalget, at Kolding Kommune årligt skal anmode Udlændingestyrelsen om at modtage særlige flygtningegrupper på baggrund af de forhold (profiler), som Udlændingestyrelsen udmelder i starten af året.
Ifølge integrationsloven skal alle nyankomne flygtninge boligplaceres i en kommune i forbindelse med, at der meddeles opholdstilladelse. For at sikre den bedst mulige integration af disse udlændinge i Danmark, beder Udlændingestyrelsen kommunerne om at komme med forslag til den fremtidige modtagelse af de nyankomne flygtninge. Dette sker via et visiteringsskema. Skemaet skal være indsendt til Udlændingestyrelsen inden d. 31. april 2015.
På baggrund af Udlændingestyrelsens udmeldte profil for 2015, anbefaler jobcentret og den tværkommunale embedsmandsgruppe, at Kolding Kommune indsender visiteringsskemaet til Udlændingestyrelsen med ønske om at modtage unge flygtninge fra Iran, Afghanistan samt kvoteflygtninge fra Syrien og flygtninge fra Eritrea.
Kolding Kommune er interesseret i at modtage kvoteflygtninge fra Syrien, da der ofte er tale om familier, og idet at kvoteflygtninge kommer i større grupper. Det vil kunne medvirke til en mere målrettet integrationsindsats i kommunen. På jobcentret er der ansat to integrationsmedarbejdere, som er med til at sikre en god modtagelse af flygtningene, hvilket letter etableringsopgaven – specielt ved større grupper.
Ud fra samme præmis er Kolding Kommune interesseret i iranske flygtninge. Den nuværende gruppe af iranske flygtninge er pt. ikke ret stor, og dette skyldes formentlig, at når den 3-årige integrationsperiode er overstået, flytter de nuværende iranere og bosætter sig i andre kommuner, hvor der er større grupper af iranere.
På grund af den nuværende boligsituation i Kolding Kommune, er det lettest at boligplacere familier eller unge under 25 år.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at Arbejdsmarkedsudvalget godkender forvaltningens prioritering af de ønskede grupper af flygtninge.
Sagsfremstilling
I 2015 forventer Udlændingestyrelsen, at der vil blive visiteret 12.000 personer til boligplacering i kommunerne. Heraf skal Kolding kommune modtage 215 personer.
I forlængelse heraf kan styrelsen oplyse, at størstedelen af de personer, der får opholdstilladelse i Danmark, og som bliver visiteret til boligplacering i 2015 forventes at stamme fra Syrien, Eritrea, Afghanistan, Iran og Rusland.
Udlængestyrelsen tilstræber i størst muligt omfang at visitere de kommende udlændingegrupper til boligplacering på baggrund af kommunernes visiteringsskemaer.
Ved afgørelsen om boligplacering lægges i høj grad vægt på den enkelte udlændings personlige forhold, herunder mulighederne for at skabe et netværk i en kommende bopælskommune. Målet er at sikre bedre forudsætninger for en vellykket integration blandt andet ved, at den enkelte udlænding, som udgangspunkt bliver boende i kommunen.
I Kolding Kommune foregår processen ved, at Jobcenter Kolding udarbejder et forslag til det visiteringsskema, som skal sendes til Udlændingestyrelsen. Forslaget sendes til høring i den tværkommunale embedsmandsgruppe med repræsentanter fra Børne- og Uddannelsesforvaltningen, Senior- og Socialforvaltningen, By- og Udviklingsforvaltningen og Centralforvaltningen.
Nedenfor gennemgås de ønsker og anbefalinger, som Centralforvaltningen har givet, og som de øvrige forvaltninger har tilsluttet sig.
Ønsker om nationalitet
På nuværende tidspunkt har Kolding Kommune flygtninge fra Afghanistan, Iran, Syrien, Somalia, Armenien, Sri Lanka, statsløse fra Syrien, den russiske føderation, Tjetjenien og Eritrea.
Kolding Kommune ønsker i 2015 at modtage unge flygtninge fra Iran og Afghanistan. Desuden ønsker kommunen at modtage kvoteflygtninge fra Syrien og flygtninge fra Eritrea.
Sprog – tolkemuligheder på Jobcenter Kolding
Jobcenter Kolding har en fast tilknyttet tolk, som taler både dari og farsi, og som dermed dækker både de afghanske og iranske flygtninge. Derudover har jobcentret en tolk ansat, der taler arabisk, og dermed kan dække de syriske flygtninge.
Ønsker om særlige persongrupper – bl.a. ud fra boligsituationen
Kolding Kommune er interesseret i at modtage kvoteflygtninge fra Syrien, da der ofte er tale om familier, og idet at kvoteflygtninge kommer i større grupper. Det vil kunne medvirke til en mere målrettet integrationsindsats i kommunen. På jobcentret er der ansat to integrationsmedarbejdere, som er med til at sikre en god modtagelse af flygtninge, hvilket letter etableringsopgaven – specielt ved større grupper.
Ud fra samme præmis er Kolding Kommune interesseret i iranske flygtninge. Den nuværende gruppe af iranske flygtninge er pt. ikke ret stor, og dette skyldes formentlig, at når den 3-årige integrationsperiode er overstået, flytter de nuværende iranere og bosætte sig i andre kommuner, hvor der er større grupper af iranere.
På grund af den nuværende boligsituation i Kolding Kommune, er det lettest at boligplacere familier eller unge under 25 år.
Andre særlige ønsker – fokus på arbejdspladser og uddannelsesmuligheder
Jobcenter Kolding har et samarbejde med Ungdomsskolen PULS, som er et målrettet tilbud til unge flygtninge (op til 25 år), som har fokus på at komme i uddannelse og arbejde. De almene fag i tilbuddet tilbydes sammen med andre danske unge, hvilket er med til at bidrage til en god integration. Derudover er der fokus på uddannelsespraktikker, så de unge kan tillære sig det danske sprog på en arbejdsplads, samtidig med at de unge bliver klædt på til valg af fremtidig uddannelse i Danmark.
Endvidere samarbejder jobcentret med Sprogskolen Kolding om et erhvervsrettet undervisningsforløb, sideløbende med almindelig danskuddannelse. Formålet med det erhvervsrettet undervisningsforløb er at klæde integrationsborgerne på til, efter et 10-ugers forløb, at komme ud i en virksomhedspraktik.
Praktikken har fokus på de kompetencer, der er nødvendige for at kunne begå sig på det danske arbejdsmarked. Derudover satses der på uddannelsespraktikker for de unge integrationsborgere, således at den unge klædes på til at kunne tage en uddannelse. Desuden er der i Kolding Kommune et internationalt gymnasium, hvilket også passer til målgruppen samt muligheden for at få dem videre i et uddannelsesforløb.
Endelig skal det nævnes, at Jobcenter Kolding har et samarbejde med Børne- og Familiehuset og har tilknyttet familieguides til familier med børn under 18 år. Det er med til at sikre, at der tages hånd om børnene, så nytilkomne flygtningebørn får en god start på deres nye liv i Danmark. Denne indsats er samtidig med til at forebygge fremtidige problemer for børnene og deres familier.
Som et nyt tiltag ønsker Kolding Kommune primært at modtage flygtninge fra omkringliggende asylcentre. Årsagen til dette ønske er, at jobcentret så kan indgå et samarbejde omkring undervisning af asylansøgerne, allerede inden de opnår opholdstilladelse. En fremrykket indsats på asylcentrene, med deltagelse af integrationsmedarbejderne fra jobcentret, skal være med til at forberede de nye flygtninge på en god og hensigtsmæssig opstart i deres nye kommune.
Bilag
Sagsnr.: 14/18800
Resumé
I forbindelse med budgetnote 0.10 Campus Beach, blev der nedsat en arbejdsgruppe med det formål at undersøge muligheden for en Campus Beach ved græsarealet øst for Marina Syd. Samt at kigge på mulighederne for at det kan ske via nyttejob.
Budgetnote 0.10 Campus Beach
Der etableres et nyt og aktivt rum for midlertidigheden – en Campus Beach på og ved græsarealet øst for Marina Syd. Området kan forskønnes med blandt andet strandsand og opholdsmøbler, som sikrer at såvel studerende, som familier kan samles og bruge området. Den praktiske udførelse kan ske via nyttejobs/aktiveringsprojekter, f.eks. oprettelse af naturkorps.
By- og Udviklingsforvaltningen og Centralforvaltningen har vurderet området og mulighederne for etablering. Ud fra en vurdering af de fysiske forhold anbefales det at opgive projektet ved Campus Beach, og at Centralforvaltningen kigger på muligheden for etableringen af nyttejob andre steder i kommunen.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren indstiller at,
udvalget følger anbefalingerne om ikke at fortsætte med planen om en Campus Beach, og at Centralforvaltningen fortsætter med at vurdere muligheden for etableringen af nyttejob andre steder i kommunen.
Sagsfremstilling
I forbindelse med budgetnote 0.10 Campus Beach, blev der nedsat en arbejdsgruppe med det formål at undersøge muligheden for at opføre en Campus Beach ved græsarealet øst for Marina Syd. Samt at præsentere konkrete scenarier for hvordan Campus Beach kan opføres – bl.a. via oprettelse af nyttejob.
Budgetnote 0.10 Campus Beach
Der etableres et nyt og aktivt rum for midlertidigheden – en Campus Beach på og ved græsarealet øst for Marina Syd. Området kan forskønnes med blandt andet strandsand og opholdsmøbler, som sikrer at såvel studerende, som familier kan samles og bruge området. Den praktiske udførelse kan ske via nyttejobs/aktiveringsprojekter, f.eks. oprettelse af naturkorps.
By- og Udviklingsforvaltningen har vurderet, om det er uhensigtsmæssigt at etablere en Campus Beach. Dette er baseret på den rapport, der blev udarbejdet i forbindelse med etableringen af Rebæk strand i 2005 og desuden ud fra erfaringer og anden viden omkring området.
Tre faktorer er væsentlige ved vurdering af området:
- Der er mudderbund ved Marina Syd, som ikke vil kunne erstattes med en sandbund.
- Badevandskvaliteten ved Marina Syd er dårlig og det er ikke et velegnet sted at opfordre til badning
- Støjhensyn omkring Skamlingvejen betyder, at der skal anlægges støjdæmpende foranstaltninger, hvis hele græsområdet skal kunne benyttes.
Der foregår en dialog mellem forvaltningerne omkring oprettelse af nyttejob som ønsket i budgetnoten.
Sagsnr.: 13/8530
Resumé
- borgere på overførselsindkomst
- jobklare ledige
- borgere på offentlig forsørgelse i Kolding Kommune, nabokommunerne og hele landet
- oversigt over anvendte tilbud, samt
- afgørelser til/fra Ankestyrelsen
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Sagsnr.: 14/14849
Resumé
Kommunale Ejendomme har foretaget tilstandsvurdering af kommunes bygninger for perioden 2016-2019.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at bygningsvedligeholdelse for arbejdsmarkedspolitik 2016 - 2019 tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Bygningsvedligeholdelse for perioden 2016-2019 for ejendomme under Arbejdsmarkedspolitik.
Bilag
Sagsnr.: 14/8370
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at Arbejdsmarkedsudvalget drøfter om der er behov for at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.