Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
13-11-2019 07:45:00 |
---|---|
Udvalg: |
Børne- og Uddannelsesudvalget |
Sted: |
Marielundskolen og Børnehus |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 18/27667
Resumé
Skoleleder Henrik Balle Lauridsen viser rundt på Marielundskolen og Børnehus, og orienterer om skolens arbejde med specialeleverne og forsøget på udslusning af flest mulige elever til almen skolerne.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget den 13/11 2019.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
Marielundskolen og Børnehus er et af Kolding kommunes specialtilbud, målrettet elever i sociale og/eller følelsesmæssige udfordringer. Der er store forskelle i elevernes grader af vanskeligheder. Dette kan ses afspejlet i den pædagogiske og undervisningsmæssige praksis ved, at personalet tager afsæt i den enkelte elevs vanskelighed. Fælles for elevgruppen er behovet for, at skoletilbuddet udviser en meget stor grad af rummelighed.
Der planlægges generelt i disse tilbud med tydelighed, genkendelighed og forudsigelighed.
Personalet skal være gode rollemodeller, og de skal være troværdige og vedholdende i relationen. Målet er, at den enkelte elev tilegner sig en højere grad af indre stabilitet/styring, og derved opbygger sit selvværd, og opnår en social acceptabel omgangsform, og igen kan blive en del af folkeskolen i Kolding Kommune.
Marielundskolen arbejder målrettet med reinklusion, i betydningen af at eleven vender tilbage til almen området. Først og fremmest er reinklusion en mulighed der er fremkommer i dialogen mellem elev, forældre og lærer/pædagog, ved skole-hjem samtalerne. Når alle parter er enige om, at det er en god ide, tager Marielundskolen kontakt til en mulig modtagende skole.
Marielundskolen følger udslusningen ved henvendelser efter 3 og 12 måneder.
Lidt fakta omkring Marielundskolen:
Marielundskolen og Børnehus har 78 elever i skoledelen fordelt med
- 26 elever i indskoling i 3 klasser
- 36 elever i mellemtrin i 4 klasser
- 16 elever i udskoling i 2 klasser.
I børnehuset er der indmeldt 13 børn og yderligere 5 er på vej.
Siden 2016 har der været visiteret 95 elever og heraf er der udskrevet 73 elever til
- Folkeskole - 25 elever
- Efterskole - 11 elever
- Andre mere indgribende specialtilbud - 7 elever
- Ådalskolen/Karen Blixen - 7 elever
- Udmeldte - 21 elever (dækker over - ”bare gået ud af skolen”, videre til en lærerplads, arbejdsforhold i UU-regi, Talentudviklere, rejst til andre kommuner (almindelig flytninger)
Sagsnr.: 19/14564
Resumé
Økonomiudvalget drøftede i maj 2019 en række forslag til klimaindsatser fra det nationale Ungeklimaråd. Udvalget besluttede at oversende et forslag om oprettelse af et lokalt ungeklimaråd til Ungdomsrådet. Ungdomsrådet fik til opgave udfærdige forslag til, hvordan et ungeklimaråd kan etableres.
Ungdomsrådet har gennemført en proces, hvor de unge blev involveret, og der fremlægges tre koncepter for, hvordan et ungeklimaråd kan se ud.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget til orientering samt Økonomiudvalget.
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren foreslår,
at de tre koncepter for et ungeklimaråd drøftes.
at der tages stilling til Ungeklimarådets anbefaling af koncept nr. 3 – herunder ønsket om økonomisk tilskud på 25.000 kr. pr. år.
at Ungeklimarådet bistås af By- og Udviklingsforvaltningens Klima & Bæredygtighedsafdeling og forankres under Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 06-11-2019
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget indstiller Ungeklimarådets anbefaling af koncept nr. 3 til godkendelse, herunder, at Ungeklimarådet bistås af By- og Udviklingsforvaltningens Klima og Bæredygtighedsafdeling og forankres under Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Benny Dall
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Godkendt.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget drøftede i maj 2019 en række forslag til klimaindsatser fra det nationale Ungeklimaråd. Økonomiudvalget besluttede at oversende et forslag om oprettelse af et lokalt ungeklimaråd til Ungdomsrådet. Ungdomsrådet fik til opgave udfærdige forslag til, hvordan et ungeklimaråd kan etableres.
Ungdomsrådet gennemførte herefter en proces, hvor de unge blev involveret i at drøfte, hvordan et Ungeklimaråd i Kolding kan se ud.
Ungdomsrådet har i processen indhentet viden og erfaringer fra bl.a. Det Nationale Ungeklimaråd og Frederikshavns Ungeklimaråd. Derudover har Ungdomsrådet afholdt en workshop med inviterede unge og politikere, hvor der blev idégenereret i forhold til udvikling af koncepter. I den efterfølgende dialog med de unge har Ungerådet beskrevet 3 forskellige koncepter for et lokalt ungeklimaråd.
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget har været orienteret om processen for etableringen af et ungeklimaråd.
Koncept 1 – Lille model: Selvkørende og begrænset kommunal støtte
Ungeklimarådets formål er at sætte klimaet øverst på dagsordenen, og samle unge og andre generationer i demokratiske processer, hvor de unge oplever at blive hørt, får mulighed for at deltage aktivt i planlægning og realisering af forskellige klimainitiativer.
I dette koncept har ungeklimarådet mere karakter af en aktionsgruppe, der kan lave events og indsatser, end et politisk rådgivende organ.
Ungeklimarådet har kontakt til en kommunal embedsmand, der kan støtte ungeklimarådet ved behov, fx omkring søgning af fondsmidler. Embedsmanden ses som en sparringspartner og deltager ikke i Ungeklimarådets møder, men hjælper Ungeklimarådet med at orientere sig i de muligheder, det har for at lave klimatiltag.
Ungeklimarådet ønsker på sigt at kunne fungere uden økonomisk støtte fra kommunen, men i begyndelsen er der brug for dette.
Koncept 2 – Stor model: Kommunal sekretariatsbetjening og økonomisk støtte til aktiviteter
Ungeklimarådets formål er at samle unge i demokratiske processer omhandlende klima, hvor de unge oplever at blive hørt, og har mulighed for at deltage aktivt i planlægning, gennemførsel og evaluering af forskellige klimainitiativer.
I dette koncept er ungeklimarådet en blanding af en aktionsgruppe, der kan lave events og indsatser, og et politisk rådgivende organ.
Ungeklimarådets mødeaktivitet er støttet af en embedsmand, der også deltager i møderne. Embedsmanden vil udvide sine opgave fra driftsmæssig karakter til også at skulle uddanne, danne og samskabe i samspil med de unge i kommunen.
Det forventes at ressourcebehovet vil være en embedsmand, der bruger 1 dag om ugen på at støtte ungeklimarådet. Dertil ønskes 100.000 kr. til at støtte aktiviteter, events mv. i lighed med Ungdomsrådet i Kolding.
Koncept 3 – Middel model: Kommunal sekretariatsstøtte og begrænset økonomisk støtte
Ungeklimarådets formål er at samle unge i demokratiske processer omhandlende klima, hvor de unge oplever at blive hørt, at være handlende og at have mulighed for at deltage aktivt i planlægning, gennemførsel og evaluering af forskellige klimainitiativer.
I dette koncept er ungeklimarådet mere en aktionsgruppe, der kan lave indsatser, end et politisk rådgivende organ.
Der afsættes dog støtte fra en kommunal embedsmand på op til 2 dage om måneden. Embedsmanden vil have samme typer opgaver, som i koncept 2, dog mindre intensivt og mindre understøttende ift. de unges egne aktiviteter. Der ønskes 25.000 kr. pr. år. til at støtte ungeklimarådets aktiviteter og indsatser.
Uanset hvilket koncept der vælges, så vil formen på Ungeklimarådet løbende blive evalueret og eventuelt tilrettet, så det altid stemmer overens med de unges behov og hverdag.
Ungdomsrådets anbefaling
Ungdomsrådet besluttede i oktober 2019 at anbefale koncept 3 for et Ungeklimaråd, idet der ønskes en balance mellem kommunal støtte til aktiviteterne, men også tilstrækkelig frihed til de unge.
Det foreslås at Ungeklimarådet placeres under Ungdomsrådet. Ungeklimarådet vil samarbejde og sparre med By- og Udviklingsforvaltningen og relevante politiske udvalg, som f.eks. Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Ungdomsrådet planlægger at lave et Kick Off event for det nye Ungeklimaråd d. 11. november 2019. Det forventes gennemført, uanset hvilket koncept der vælges.
Ungdomsrådet har besluttet at støtte Ungeklimarådet med et engangsbeløb på 10.000 kr. til opstarten generelt, herunder afholdelsen af Kick Off eventet.
Forvaltningernes bemærkninger
By- og Udviklingsforvaltningen og Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er enige om, at der skal findes et koncept, hvor Ungeklimarådet kan agere frit og engagere sig i de tiltag, som de finder meningsfulde. Samtidig forventes det, at Ungeklimarådets indsatser kan spille fint sammen med de tiltag, som primært løftes via By- og Udviklingsforvaltningen og er forankret under Plan-, Bolig- og Miljøudvalget. På den baggrund anbefaler forvaltningerne koncept 3, hvor der sikres støtte som beskrevet i via By- og Udviklingsforvaltningens Klima & Bæredygtighedsafdeling – og herunder cirkulær økonomi programmet.
Mellem forvaltningerne sikres en bagvedliggende koordinering i forhold til Ungdomsrådet og Ungeklimarådet.
Sagsnr.: 18/21328
Resumé
Kommunen tilbyder i dag 10. klasse på kommunens 10. klassecenter på Brændkjærskolen samt på IBC og Hansenberg.
Der pågår i øjeblikket et udviklingsarbejde om kommunens fremtidige 10. klassestilbud, som endnu ikke er afsluttet. Udvalget skal derfor tage stilling til, om den nuværende aftale om 10. klasse med IBC forlænges til skoleåret 2020/2021.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget den 13/11 2019, Økonomiudvalget 19/11 2019 og Byrådet 26/11 2019.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at den nuværende aftale om 10. klasse med IBC forlænges for skoleåret 2020/2021.
at det tages til efterretning, at Hansenberg ikke ønsker at forlænge den nuværende aftale om 10. klasse for skoleåret 2020/2021.
at det justerede kommissorium for et fremtidigt 10. klassestilbud godkendes.
at forslag til et nyt 10. klassestilbud drøftes i august 2020 med henblik på ikrafttræden august 2021.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Indstilles til godkendelse.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
Kommunen tilbyder i dag 10. klasse på kommunens 10. klassecenter på Brændkjærskolen samt på IBC og Hansenberg.
10. klassestilbud i skoleåret 2019/2020
Brændkjærskolen:
Kommunens 10. klassecenter på Brændkjærskolen har 135 elever fordelt på otte klasser, hvoraf to er specialklasser. Skolen tilbyder tre linjer:
- ”Erhverv” for elever der er uafklarede med deres valg af ungdomsuddannelse
- ”Idræt” for elever der vil fremme deres idrætsfaglige og social kompetencer
- ”Studieforberedende” for elever der vil tage en gymnasial ungdomsuddannelse, f.eks. stx (almen studentereksamen), hhx (merkantil studentereksamen), htx (teknisk studentereksamen) eller hf.
IBC:
IBC har 44 elever i 10. klasse fordelt på to klasser. Skolen tilbyder to linjer:
- ”Event og Innovation” for elever som vil arbejde kreativt med udvikling af konkrete event, primært inden for detail
- ”Business 10 EUX” for elever som vil tage EUX Business (erhvervsfaglig studentereksamen) eller hhx på IBC. Eleverne får på uddannelsen både 10. klasse-uddannelsen og det første merkantile grundforløb på eux-uddannelsen.
Det ene tilbud på IBC er et ordinært 10. klassetilbud, som er fuldt finansieret af kommunen. Det andet tilbud er finansieret med en 20/20-ordning, hvor 20 uger af uddannelsen er finansieret af kommunen og 20 uger er finansieret ved statstaxameter.
Hansenberg:
Hansenberg har én 10. klasse med 16 elever. Skolen tilbyder linjen ”HANSENBERG10” for elever, der vil tage en gymnasial eller erhvervsfaglig ungdomsuddannelse. På ”Hansenberg10” kombinerer eleverne 10. klasse og 1. grundforløb på en erhvervsuddannelse. Eleverne kan begynde direkte på grundløb 2, hvis de fortsætter på en erhvervsuddannelse.
Kommunens aftale med Hansenberg er en 20/20-ordning, hvor 20 uger af uddannelsen er kommunalt finansieret og 20 uger er finansieret ved statstaxameter.
Hansenberg har tilkendegivet, at skolen ikke ønsker at forlænge driftsaftalen omkring en 20/20-model, når den nuværende driftsaftale udløber med udgangen af indeværende skoleår.
Et fremtidigt 10. klassestilbud
Partierne i Byrådet har aftalt et overordnet politisk grundlag for Byrådsperioden 2018 – 2021, herunder blandt andet et ønske om at sikre et spændende og relevant 10. klassestilbud med særligt fokus på overgang til erhvervsuddannelse, f.eks. i samarbejde med IBC og Hansenberg.
Der er udarbejdet et kommissorium for arbejdet med et nyt 10. klassestilbud, som udvalget godkendte den 12. december 2018. De planlagte aktiviteter i 2019 er forsinkede, og den forventede implementering af det nye tilbud udskydes fra august 2020 til august 2021. En grund til forsinkelsen er, at forvaltningen i arbejdet med et nyt tilbud ønsker at inddrage anbefalinger fra det ekspertudvalg, der i marts 2019 blev nedsat som led i udmøntning af aftalen Fra folkeskole til faglært – Erhvervsuddannelser til fremtiden. Aftalen er indgået mellem den tidligere regering og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti. Ekspertudvalget forventes at komme med sine anbefalinger ultimo 2019.
På grund af den udskudte implementering, skal udvalget skal tage stilling til, om den nuværende aftale om 10. klasse med IBC skal forlænges for skoleåret 2020/2021. IBC har tilkendegivet, at de ønsker at forlænge den nuværende aftale. Hansenberg har tilkendegivet, at de ønsker ikke at forlænge den nuværende aftale om 10. klasse for skoleåret 2020/2021.
En anden konsekvens af den udskudte implementering er, at kommissoriet – herunder tidplanen – for udarbejdelsen af et fremtidigt 10. klassestilbud skal justeres. Et justeret kommissorium er vedlagt som bilag.
Bilag
Sagsnr.: 18/1203
Resumé
Skolebestyrelserne og dagtilbudsbestyrelserne har de senere år haft tilknyttede kontaktpersoner udpeget af og blandt medlemmerne fra det stående udvalg.
Idet Pernille Øhlenschlæger udtræder, og Henrik Nielsen indtræder i Børne- og Uddannelsesudvalget skal der udpeges ny kontaktperson.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget den 13/11 2019.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at udvalget tilslutter sig forslaget til politisk kontaktperson jævnfør sagsfremstillingen.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Godkendt, idet Tanya Buchreitz Løwenstein overtager funktionen som kontaktperson for Daginstitutionen Kernehuset fra Merete Due Paarup.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
Med udpegningen af kontaktpersoner til bestyrelserne i daginstitutioner og skoler påtager Børne- og Uddannelsesudvalgets medlemmer sig uformelt at have kontaktforpligtelsen til bestyrelserne på den måde, at der ikke er tale om medlemskab af de pågældende bestyrelser, men bestyrelserne kan 1 – 2 gange om året invitere det pågældende medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget til at deltage i et konkret dagsordenspunkt på bestyrelsens dagsorden.
Det foreslås, at Henrik Nielsen overtager Pernille Øhlenschlægers daginstitutioner og skoler. Henrik Nielsen udpeges dermed som kontaktperson til bestyrelserne i skoler og daginstitutioner jævnfør nedenstående skema.
Børne- og Uddannelsesudvalgsmedlem | Selvejende institutioner, skoler, daginstitutioner
|
Henrik Nielsen | Ødis Skole Børnehuset Søbo |
Henrik Nielsen | Sdr. Bjert Centralskole Daginstitutionen Firkløveret/Børneuniverset, Sdr. Stenderup Sdr. Bjert Menighedsbørnehave – selvejende
|
Bilag
Sagsnr.: 19/30549
Resumé
Forslag til takster i 2020 for forældrebetaling på dagpasningsområdet, herunder takst for et sundt frokostmåltid samt takster for privat børnepasning og takster for tilskud til private institutioner er beregnet på baggrund af dagtilbudslovens kapitel 5 om kommunens tilskud til dagtilbud og forældrenes egenbetaling.
Takster for dagpleje, vuggestuer, børnehaver og integrerede daginstitutioner er beregnet ud fra det samlede driftsbudget. Forældrenes egenbetaling udgør 25%.
Taksterne kan derfor ikke fremsendes til politisk vedtagelse, før budgettet er endeligt godkendt i Byrådet.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at forslaget til takster for 2020 godkendes.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Indstilles til godkendelse.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
Forslag til forældrebetalingstakster for 2020 for kommunal dagpleje og kommunale institutioner, idet antallet af rater er fastsat til 11 årlige rater, således at juli måned er betalingsfri. I parentes er angivet de tilsvarende forældrebetalingstakster for 2019:
Institutionstyper | Takst pr. måned i 11 måneder - kr. - | |
Kommunal dagpleje: |
| |
| Heldags | Kr. 3212 (kr. 3158) |
Daginstitutioner: Vuggestuer: |
| |
| Heldags | Kr. 3708 (kr. 3813) |
Børnehaver: |
| |
| Heldags Småbørnsgrupper 2 år 25 timers modul (Vester Nebel) 35 timers modul (Vester Nebel) Over 35 timers modul (Vester Nebel) | Kr. 1977 (kr. 2033) Kr. 3175 (kr. 3265) Kr. 1205 (kr. 1240)
Kr. 1688 (kr. 1735)
Kr. 1977 (kr. 2033) |
Integrerede institutioner: |
| |
| Heldags, 0 – 2 år Heldags, 3 – 6 år | Kr. 3705 (kr. 3813) Kr. 1977 (kr. 2033) |
Når taksterne for daginstitutionerne er faldet, skyldes det besparelserne vedtaget i budgetforliget.
Forældrene i kommunale og selvejende daginstitutioner skal afholde udgifterne til et sundt frokostmåltid.
Der er afholdt afstemning om en kommunal organiseret frokostordning i børnehaver med virkning for perioden 1. juli 2019 – 30. juni 2021.
Der afholdes afstemninger om en kommunal organiseret frokostordning i vuggestuer i november 2019.
Forslag til takst for et sundt frokostmåltid i børnehaver i 2020. I parentes er angivet den tilsvarende takst for 2019:
| Takst pr. måned i 11 måneder - kr. - |
Et sundt frokostmåltid | 677 (661) |
Forslag til takst for et sundt frokostmåltid i vuggestuer i 2020:
| Takst pr. måned i 11 måneder - kr. - |
Et sundt frokostmåltid | 677 |
Jf. dagtilbudslovens kapitel 15 skal der ydes tilskud til privat pasning. Tilskuddet skal udgøre minimum 75% af den billigste nettodriftsudgift pr. plads (ekskl. støttepædagogudgifter) i et dagtilbud i samme aldersgruppe i kommunen. Kolding Kommune har ydet minimumstilskud siden lovteksten trådte i kraft 1. oktober 2005. Tilskuddet udbetales i 12 månedlige rater.
Forslag til tilskud til privat pasning i 2020. I parentes er angivet det tilsvarende tilskud for 2019:
Institutionstyper | Takst pr. måned i 12 måneder - kr. - |
0 – 2 år | Kr. 6453 (kr. 8469) |
3 – 5 år | Kr. 3778 (kr. 5264) |
Disse takster er gældende for nye børn, der indskrives i private pasningsordninger fra 1. januar 2020. De børn, der allerede er indskrevet pr. 31. december 2019 vil bibeholde den ”gamle” takst beregning:
Institutionstyper | Takst pr. måned i 12 måneder - kr. - |
0 – 2 år | Kr. 8604 (kr. 8469) |
3 – 5 år | Kr. 5037 (kr. 5264) |
Jf. dagtilbudslovens kapitel 5 skal der ydes tilskud til private institutioner.
Private institutioner har ret til et driftstilskud, et administrationsbidrag og et bygningstilskud pr. barn, der er optaget i institutionen.
Tilskuddet fastsættes ud fra udgiftsniveauet (ekskl. støtteudgifter) i kommunen og afregnes med de private institutioner i 12 månedlige rater.
Forslag til tilskud til private institutioner i 2020:
Tilskud pr. barn pr. år | 0 - 2 år | 2 årige | 3 - 6 år | |||
Fuld tid | Deltid | Fuld tid | Deltid | Fuld tid | Deltid | |
Driftstilskud | 106.217 | 53.109 | 94.587 | 47.293 | 58.913 | 29.456 |
Administrationstilskud (2,1%) | 3.185 | 1.593 | 2.934 | 1.467 | 1.827 | 913 |
Bygningstilskud (4,1% og 3,2%) | 6.219 | 3.109 | 4.470 | 2.235 | 2.784 | 1.392 |
Samlet tilskud | 115.621 | 57.811 | 101.991 | 50.995 | 63.523 | 31.762 |
Note: Ved tilskuddets beregning er der taget udgangspunkt i en åbningstid på minimum 50 timer om ugen. Driftstilskuddet nedsættes for institutioner med reduceret åbningstid.
Sagsnr.: 19/30553
Resumé
Forslag til takster for 2020 for SFO, Special SFO og kommunale fritidsklubber, kørekort til lille knallert samt egenbetaling til efterskoleophold, når Kolding Kommune yder ekstraordinær kommunestøtte.
Taksterne for SFO, Special SFO og de kommunale fritidsklubber fastsættes ikke som en fast andel af driftsudgifterne. Taksterne fastsættes alene ud fra politisk prioritering, der dog ikke kan overstige de samlede driftsudgifter.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at forslaget til takster for 2020 godkendes.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Et flertal (Børne- og Uddannelsesudvalget med undtagelse af Benny Dall og Mette Voss) indstiller taksterne til godkendelse.
Et mindretal (Benny Dall, Enhedslisten og Mette Voss, SF) ønsker at fastholde forældrebetalingen på 2019 niveau eller lavere.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
Taksterne er beregnet med baggrund i det politisk vedtagne serviceniveau og fremskrevet med
KL’s pris og lønskøn. Takster nævnt i besparelsesforslag er tilsvarende fremskrevet fra 2019 prisniveauet til 2020 priser.
Følgende takster for 2020 foreslås, idet de tilsvarende takster for 2019 er anført i parentes:
Taksten for SFO (0. – 3. klasse) 1677 kr. pr. mdr. i 11 måneder (1465 kr.) og Special SFO (0. – 9. klasse) fastsættes til 1677 kr. pr. måned i 11 måneder (1465 kr.), idet juli er betalingsfri.
Taksten for SFO i sommerferien (3 uger i juli) fastsættes til 566 kr. pr. uge.
Taksten for en plads i kommunal fritidsklub fastsættes til:
2-3 dages modul: 224 kr. pr. måned i 11 måneder, idet juli er betalingsfri (212 kr.)
4-5 dages modul: 336 kr. pr. måned i 11 måneder, idet juli er betalingsfri (319 kr.)
Den ugentlige egenbetaling for et efterskoleophold, hvor Kolding Kommune yder ekstraordinær kommunestøtte fastsættes til 336 kr. (328 kr.).
For lovpligtigt førstehjælpskursus for knallertkørere under 18 år fastsættes taksten til 373 kr.
Taksten for kørekort til lille knallert i regi af Ungdomsskolen er fastsat ved lov (lov nr. 626 af
12. juni 2013) og udgør pt. 490 kr. Taksten for ny/ekstra teoretisk praktisk prøve er pt. 220 kr. og er ligeledes fastsat ved nævnte lov.
Sagsnr.: 19/32180
Resumé
Pladskapaciteten på daginstitutionsområdet i Kolding midtby udfordres de kommende år af et stigende antal småbørn og af afledte konsekvenser af parallelsamfundspakkens lov om bedre fordeling i dagtilbud. Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren har fået til opgave at undersøge mulighederne for etablering af nye private institutioner, udvidelse af de eksisterende tilbud og løsningsforslag til etablering af en ny kommunal daginstitution.
Dette arbejde er i gang. Som en del heraf belyses her rammer og vilkår samt økonomi for kommunalt anlæg af en daginstitution.
By- og Udviklingsforvaltningen er inddraget i arbejdet, og på mødet deltager afdelingsleder Michael Pagaard Madsen fra Kommunale Ejendomme med et oplæg.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget den 13/11 2019.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Godkendt.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
Pladskapaciteten i Kolding midtby bliver de kommende år udfordret af den demografiske udvikling og af Parallelsamfundspakkens lov om bedre fordeling i daginstitutioner. Under behandlingen af budget 2020 var der enighed om, at der skal etableres 1-2 nye daginstitutioner i Kolding midtby de kommende år. Det fremgår af en budgetnote i betænkningen til budget 2020.
De fornødne pladser skal etableres i enten privat eller kommunalt regi. Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren har fået til opgave at undersøge mulighederne for etablering af nye private institutioner, udvidelse af de eksisterende tilbud og løsningsforslag til etablering af en ny kommunal daginstitution. Dette arbejde er igangsat.
For at belyse muligheder for etablering af en daginstitution i kommunalt regi oplyses Børne- og Uddannelsesudvalget om de rammer, vilkår og krav, der er til etablering af en daginstitution.
Der er lovmæssigt fastlagt en række forskellige krav til etablering af en daginstitution. Det gælder arbejdsforhold, brandsikkerhed, adgangsforhold og parkering, særlige krav til lys- og lydforhold, rumindretning m.m.
Rækken af særlige krav er afgørende for omkostningsniveauet, både når der skal bygges en ny daginstitution, og når eksisterende bygninger, der ikke er opført til formålet, skal omdannes til daginstitution. Omdannelse af en eksisterende bygning til daginstitution kan i sidste ende blive en dyrere løsning end opførelse af en helt ny institution. Bilag 1 viser dette via en sammenligning af to konkrete løsninger, nemlig ombygning af Fuglehøj på Dyrehavevej 101 og etablering af en ny daginstitution. For at kunne sammenligne de to cases er udgifter til grundkøb og eventuel nedrivning undladt i beregningen.
De to cases viser, at en nybygget institution vil kunne rumme 36 flere børn end en institution på Dyrehavevej 101. Når der korrigeres herfor og laves en sammenligning af håndværkerudgifterne, bliver meromkostningerne 37.000 kroner pr. barn ved ombygningen af Dyrehavevej 101 i forhold til udgifterne til bygning af en ny institution.
Andre cases med ombygning af eksisterende bygninger til institutionsbrug vil kunne nærme sig udgiften til en nybygget institution. En ombygget institution vil aldrig kunne sidestilles med en ny institution, hverken på funktion, nærhed mellem stuer og toiletter, arkitektur eller indeklima. Desuden kan en nybygget institution imødekomme den optimale sammensætning mellem vuggestuebørn, børnehavebørn og personale, og legepladsens areal kan tilpasses det fastlagte børnetal.
På mødet holder afdelingsleder Michael Pagaard Madsen fra By- og Udviklingsforvaltningen et oplæg om lovkrav og vilkår for de fysiske rammer ved etablering af en daginstitution og deres afsmittende effekt på udgifterne.
Bilag
Sagsnr.: 19/32416
Resumé
De kommende års pres på kapaciteten i dagtilbud i Kolding midtby er anledning til, at såvel Børne- og Uddannelsesudvalgets resolution fra mødet den 9. oktober 2019 som en budgetnote i betænkningen til budget 2020 har givet Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren til opgave at afdække, hvordan kapaciteten kan udvides, herunder at afdække mulighederne for etablering af en eller flere nye private institutioner.
Der er udarbejdet en handleplan, som indeholder en række af mulige veje, der kan bidrage til løsning af kapacitetsudfordringen. Den indebærer tværfagligt samarbejde med særligt Strategisk Vækst og By- og Udviklingsforvaltningen.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget den 13/11 2019.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at sagen drøftes,
at handleplanen godkendes.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Sagen blev drøftet og godkendt, idet udvalget præciserede, at alle tiltag skal tilgås ligeligt.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
På Børne- og Uddannelsesudvalgets møde den 9. oktober 2019 blev det i forlængelse af sagen ”Kapacitet i dagtilbud: udsatte boligområder og midtbyen generelt” besluttet, at Børne- og Uddannelsesudvalget senest i januar 2020 tager stilling til, hvilke andre redskaber end nybyggeri, der skal bringes i spil.
En budgetnote fra betænkningen til budget 2020 understreger, at ”Den demografiske udvikling på børneområdet viser et stigende antal småbørn, hvilket betyder at pladskapaciteten i Kolding midtby er udfordret. (…)
Det pålægges Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren, at afklare mulighederne for etablering samt drift af daginstitutioner i privat regi, da den kommunale økonomi i form af likviditet belastes mindst herved. Sideløbende hermed forberedes en sag på en løsning i kommunalt regi, der vil blive bragt i spil, såfremt den private løsning ikke findes muligt.”
På baggrund af begge disse opgaver og for at bidrage med løsninger igangsættes en handleplan med fokus på at etablere flere pladser i dagtilbud. Der arbejdes med en række forskellige tiltag:
- Styrkelse af udbuddet af pladser i private daginstitutioner via udvidelse af eksisterende tilbud.
- Styrkelse af udbuddet af pladser i private daginstitutioner via etablering af nye tilbud.
- Udvidelse af dagplejen i midtbyen.
- Udvidelse i antallet af private pasningsordninger i midtbyen.
- Omdannelse af gæstedagpleje til vuggestuepladser.
- Afdækning af mulighed for etablering af stordagpleje.
- Afdækning af mulighed for at udvide kapaciteten i de eksisterende kommunale institutioner.
- Afdækning af muligheder for at udvide kapaciteten via en ny kommunal daginstitution.
Handleplanen involverer samarbejder på tværs. I samarbejde med Strategisk Vækst arbejdes med tiltrækning og samarbejde med investorer, der kobles til Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningens kendskab til driftsoperatører. Dertil kommer et samarbejde med By- og Udviklingsforvaltningen både i forhold til mulige nye private daginstitutioner og i forhold til rammer og vilkår for udvidelse af eksisterende institutioner og rammer for ombygning eller renovering af eksisterende kommunale bygninger til optimering af kapacitet og endelig til projektring og byggeledelse af en eventuel ny kommunal daginstitution.
Handleplanen er virksom, så længe der er kapacitetsudfordringer. Et første mål er, at der på Børne- og Uddannelsesudvalgets møde d. 15. januar 2020 er tilstrækkelig afklaring til, at der kan tages stilling til, om der skal startes planlægning af en ny kommunal daginstitution. Derfor suppleres handleplanen af et notat, der redegør for fire forskellige måder at etablere og drive en daginstitution. Notatet er en overordnet beskrivelse af bl.a. etableringsmuligheder, faglige og strukturelle overvejelser samt økonomi forbundet med de forskellige modeller. Notatet har til formål at skabe et beslutningsgrundlag for valg af model og dermed den videre vej frem. Notatet har tidligere været bilag til en sag om kapacitetsudvidelse på Børne- og Uddannelsesudvalgets møde i november 2018.
Handleplanen og notatet er vedlagt som bilag. De suppleres fra december 2019 med månedlig opfølgning og månedlig ledelsesinformation til Børne- og Uddannelsesudvalget om kapaciteten i distrikterne.
Bilag
Sagsnr.: 19/26409
Resumé
Ansøgning om udgiftsneutral tillægsbevilling til anlægsbevilling vedr. p. nr. 4987 Skovbrynet, midlertidig genhusning.
Ansøgningen indeholder ombygning og anvendelsesændring af tidligere klubhus på Dyrehavevej 110 til midlertidig genhusning af daginstitution Skovbrynet.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen godkendes.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Indstilles til godkendelse.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
Der søges om tillægsbevilling til anlægsbevilling på 800.000 kr., idet rådighedsbeløbet afsættes som følger:
| Udgift i kr. |
Nødvendig anlægsbevilling | 4.600.000 |
Nuværende anlægsbevilling | 3.800.000 |
Tillægsbevilling til anlægsbevilling | 800.000 |
Ansøgningens finansiering
Tillægsbevillingen finansieres af det afsatte rådighedsbeløb afsat i budget 2019 til p. nr. 4988 Ny daginstitution, Midtbyen, projektering.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ingen bemærkninger.
Sagsnr.: 19/15859
Resumé
Bevillingskontrollen ultimo 2019 danner grundlag for udarbejdelsen af det forventede årsregnskab for 2019, hvorfor der er foretaget en total gennemgang og analyse af samtlige bevillings- og budgetposter.
På Børnepolitik forventes det oprindelige budget overholdt, svarende til at det overførte merforbrug på 7,5 mio. kr. fra 2018 videreføres til 2020.
På Uddannelsespolitik forventes et mindreforbrug på 5 mio. kr. Det medfører at den positive overførsel på 15,3 mio. kr. fra 2018 reduceres med 10,3 mio. kr.
Der er foretaget en rammekorrektion vedrørende Dagplejens lokaler i hallen i Lunderskov. Korrektionen er indeholdt i bevillingskontrollen.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget den 13/11 2019, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Børne-, uddannelses- og arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at bevillingskontrollen godkendes.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Indstilles til godkendelse.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
Nærværende bevillingskontrol indeholder en rammekorrektion vedrørende Dagplejens lokaler i hallen i Lunderskov jf. nedenfor.
På både Børne- og Uddannelsespolitik holder de forudsætninger, der tidligere er meldt ud i opfølgningen til Økonomiudvalget.
På Børnepolitik forventes det oprindelige budget overholdt. Som følge af et overført merforbrug på 7,5 mio. kr. fra 2018, medfører det også i 2019 et tilsvarende merforbrug, der videreføres til 2020.
På Uddannelsespolitik er der overført et 15,3 mio. kr. fra 2018, mens en negativ overførsel på 29 mio. kr. er fordelt i årene fra 2020 og frem. Der forventes et mindreforbrug på 5 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget, svarende til at den positive overførsel reduceres med 10,3 mio. kr.
Hele 1.000 kr. | Korr. budget | Forventet regnskab | Mer- / mindreforbrug |
Børnepolitik | 438.308 | 445.808 | -7.500 |
Uddannelsespolitik | 951.258 | 946.258 | 5.000 |
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
Serviceudgifter | Note | Beløb (netto) | Heraf overførsel mellem bevillingsområder |
Børnepolitik Drift
|
1 |
13.000 |
13.000 |
Note 1: Dagplejen bruger anvender et lokale i hallen i Lunderskov. Udgiften til rengøringen på 13.000 kr. bogføres under Fritids- og idrætspolitik. Vi ønsker derfor at flytte budgettet fra børnepasningspolitik til fritids- og idrætspolitik.
Sagsnr.: 19/13603
Resumé
Ultimo oktober 2019 er forventningerne til Børnepasningspolitik og Uddannelsespolitik,
serviceudgifter for 2019 følgende:
- Regnskabet for Børnepasningspolitik forventes at vise et merforbrug på 7,5 mio. kr. svarende til overførslen fra 2018.
- Regnskabet for Uddannelsespolitik forventes at vise et mindreforbrug på 5 mio. kr. Det medfører at den positive overførsel på 15,3 mio. kr. fra 2018 reduceres med 10,3 mio. kr.
- Vedrørende Børnepasningspolitik forudsættes dog en opmærksomhed på udviklingen i demografien samt afledte økonomiske udfordringer. Der ses herudover høje forbrugsprocenter på dagplejen som følge af at vedtagne besparelser ikke har kunnet udmøntes fuldt ud i årets første måneder, men det forventes at kunne imødegås af tilbageholdenhed på øvrige konti.
- Uddannelsespolitik er under pres bl.a. som følge af et stigende antal elever med behov for specialundervisning samt særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse. Hertil kommer, at der er effektiviseringskrav, der ikke er blevet udmøntet på de decentrale enheder, og dermed belaster de centrale konti i 2019.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget den 13/11 2019.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Godkendt.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
Børnepasningspolitik
Regnskabet for Børnepasningspolitik, serviceudgifter forventes at være lig det oprindelige budget, og der forventes derfor en negativ overførsel på 7,5 mio. kr. til 2020, svarende til overførslen fra 2018. Forbrugsprocenten de første 10 måneder ligger 0,1 procentpoint højere end på samme tidspunkt i 2018.
For Børnepasningspolitik kan budgetrealiseringen ultimo oktober 2019 vedrørende serviceudgifter opstilles således:
(Beløb i hele 1.000 kr.):
Børnepasningspolitik | Korrigeret Budget | Forbrug | Forbrugs- Procent | Forbrugs-procent i 2018 | Note |
Fælles formål | 49.786 | 44.557 | 89,5 | 93,6 |
|
Dagplejen | 96.882 | 83.625 | 86,3 | 83,2 | 1 |
Daginstitutioner | 250.578 | 210.095 | 83,8 | 84,6 |
|
Tilskud til puljeordninger, private klubber og institutioner | 24.879 | 19.849 | 79,8 | 82,0 | 2 |
Særlige tilbud | 16.183 | 13.217 | 81,7 | 67,2 | 3 |
I alt | 438.308 | 371.344 | 84,7 | 84,5 |
|
Note 1: Dagplejens budget er reduceret med 7,2 mio. kr. i 2019 som følge af faldende børnetal. Der er foretaget tilsvarende korrektioner, men på grund af opsigelsesvarsler m.v. har det ikke haft fuld effekt i årets første måneder. Der forventes som følge heraf et mindre merforbrug i 2019.
Note 2: Den lavere forbrugsprocent skyldes en lavere andel børn i private pasningstilbud end forventet ved budgetlægningen.
Note 3: Den højere forbrugsprocent i 2019 skyldes, at budgettet vedrørende fælles udgifter til særlige tilbud er teknisk blevet justeret i 2019.
Uddannelsespolitik
Regnskabet for Uddannelsespolitik, serviceudgifter forventes at vise et mindreforbrug på 5 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget ved udgangen af året. Der forventes dermed en overførsel på 5 mio. kr. til 2020. Dette skal dog ses i sammenhæng med, at der har været en overførsel på 15,3 mio. kr. fra 2018, der dermed er reduceret med 10,3 mio. kr.
For Uddannelsespolitik kan budgetrealiseringen ultimo oktober 2019 vedrørende serviceudgifter opstilles således:
Beløb i hele 1.000 kr.):
Uddannelsespolitik | Korrigeret Budget | Forbrug | Forbrugs- Procent | Forbrugs- Procent i 2018 | Note |
Almen folkeskole m.v. | 602.795 | 498.378 | 82,7 | 87,2 | 1 |
Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning | 19.860 | 16.048 | 80,8 | 79,5 |
|
Børnespecialundervisning | 151.516 | 126.229 | 83,3 | 83,7 |
|
Bidrag til statslige og private skoler | 83.133 | 83.133 | 100,0 | 99,9 | 2 |
Efterskoler og ungdomskostskoler | 21.540 | 21.735 | 100,9 | 100,0 | 3 |
Ungdommens Uddannelsesvejledning | 11.383 | 8.470 | 74,4 | 79,5 |
|
Specialpædagogisk bistand til voksne | 15.088 | 13.092 | 86,8 | 82,4 | 4 |
Ungdomsuddannelse til unge med særlige behov | 20.861 | 16.104 | 77,2 | 84,5 | 5 |
Produktionsskoler m.v. | 248 | 248 | 99,9 | 100,1 | 6 |
Ungdomsskolevirksomhed | 24.834 | 20.268 | 81,6 | 79,7 | 7 |
I alt | 951.258 | 803.705 | 84,5 | 88,2 |
|
Note 1: Den lavere forbrugsprocent skal ses i sammenhæng med merforbruget i 2018 samt den tillægsbevilling der er givet til området i 2019. Det skal bemærkes, at skolernes opsparing er forudsat uændret fra sidste år i ovenstående skøn. Dette er fortsat forventningen, men udviklingen følges nøje, da skolernes økonomi er under pres som følge af besparelser.
Note 2: Er afregnet samlet i juli måned.
Note 3: Er afregnet.
Note 4: Den høje forbrugsprocent afspejler udestående indtægter på 3,5 mio. kr. fra Fredericia Kommune. Der forventes et mindre merforbrug på området.
Note 5: Forbrugsprocenten lå højt i 2018 som følge af indkøb af bus.
Note 6: Der er afregnet for hele året.
Note 7: Merforbruget i forhold til sidste år skyldes blandt andet langtidssygdom med højere vikarudgifter til følge.
Yderligere bemærkninger: Der er ingen yderligere bemærkninger.
Sagsnr.: 19/13443
Resumé
Økonomichef Rune Wentzel Helms vil på mødet fremlægge nøgletal på Børne- og Uddannelsesudvalgets område. Der orienteres om:
- Løfteevne.
- Normering på dagtilbudsområdet.
- Læseresultater.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget den 13/11 2019
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Godkendt.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Bilag
Sagsnr.: 18/34318
Resumé
Deltagelse i aktiviteter.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget den 13/111 2019.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at udvalget på mødet drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget
varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Udvalget godkendte:
Udvalgets deltagelse i KL’s Børne og Unge Topmøde i Aalborg den 30. -31. januar 2020.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets
medlemmer, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af
andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller fra Byrådets
udvalg på grundlag af en protokolleret beslutning. Som eksempler på andre kommunale hverv
kan bl.a. nævnes:
- Forelæggelse af sag for statslig myndighed
- Deltagelse i forhandling med andre kommuner
- Besigtigelse i en bestemt sag
- Deltagelse i borgermøder
- Venskabsbybesøg.
Beslutning i forbindelse med dette dagsordenspunkt har alene det formål, at tilvejebringe
dokumentation for de af udvalgets medlemmer, der får udbetalt erstatning for tabt
arbejdsfortjeneste. Beslutningen, herunder oplistning på oversigten, er således ikke udtryk for
tilmelding til aktiviteten.
Der er indkommet følgende aktiviteter til drøftelse:
- Møde i Børneområdets dialogforum den 22. oktober 2019, kl. 19-21 på Pædagogisk Center.
- KL’s Børn & Unge Topmøde i Aalborg den 30. – 31. januar 2020.
Bilag
Sagsnr.: 18/37896
Resumé
Orientering om nyt på Børne- og Uddannelsesudvalgets område.
Følgende bilag er vedlagt til orientering:
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget den 13/11 2019.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Godkendt.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Bilag
Sagsnr.: 17/22612
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget den 13/11 2019.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 13-11-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Tanya Buchreitz Løwenstein