Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
09-09-2020 07:45:00 |
---|---|
Udvalg: |
Børne- og Uddannelsesudvalget |
Sted: |
KUC, mødelokale Konference 1 |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/23182
Resumé
Byrådet har med indgåelse af budgetforliget for 2021 afsat 16 mio. kr. til Børne- og Uddannelsesområdet. Det er Børne- og Uddannelsesudvalget, der udmønter midlerne til børneforliget.
På Børne- og Uddannelsesudvalgets møde d. 19. august 2020 besluttede udvalget, at Udvalget ønsker en temadrøftelse om udmøntning af børneforliget. Drøftelserne vil tage udgangspunkt i forslag, som underbygger hensigten med børneforliget.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 9. september 2020.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter og evt. beslutter udmøntningen af børneforliget 2021.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 09-09-2020
Drøftet. Der var enighed om, at de drøftede emner konkretiseres og forelægges udvalget på mødet i oktober 2020.
Sagsnr.: 17/15934
Resumé
I oktober 2017 fik PPR tildelt 11,7 mio. kr. fra Socialstyrelsen til at gennemføre et 3-årigt projekt ”Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR”. Projektet afsluttes d. 31. december 2020. Projektet består af tre indsatser, ”Stærk fra Start”, ”Diamantforløb” og ”Professionsudvikling”.
Børne- og Uddannelsesudvalget orienteres her om indsatsen ”Stærk fra start” i PPR-projektet, som er målrettet spædbørn 0-2 år og deres familier.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 9. september 2020.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 09-09-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
I oktober 2017 fik PPR tildelt 11,7 mio. kr. fra Socialstyrelsen til at gennemføre et 3-årigt projekt ”Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR”. Projektet afsluttes d. 31. december 2020. Projektet består af tre indsatser, ”Stærk fra Start”, ”Diamantforløb” og ”Professionsudvikling”.
Børne- og Uddannelsesudvalget orienteres her om indsatsen ”Stærk fra start” i PPR-projektet, som er målrettet spædbørn 0-2 år og deres familier.
I ”Stærk fra Start” foregår der en tidlig opsporing og foregribende indsats målrettet spædbørn født i familier, som er for sårbare til at deltage i sundhedsplejens øvrige indsatser, eller som falder uden for målgruppen for andre indsatser. Indsatsen er valgt, fordi forskning i tilknytningsteori igennem mange år har dokumenteret betydningen af de følelsesmæssige relationer, som et barn indgår i med sine nærmeste omsorgsgivere fra fødslen. Barnet er afhængig af følelsesmæssig tilknytning for at udvikle sig.
Målgruppen for ”Stærk fra Start” er således familier, hvor forældrene er udfordrede ift. at skabe en struktur i hverdagen, der underbygger en positiv udvikling hos barnet. Det kan også være forældre, der har svært ved at indtage en naturlig forældrerolle, eller forældre der har svært ved at aflæse og imødekomme barnets behov, og hvor barnets sociale og følelsesmæssige trivsel ikke udvikler sig i en positiv retning. Endelig kan det være børn i familier, hvor forældrene har psykiske eller begavelsesmæssige vanskeligheder, der udfordrer dem.
Der har siden indsatsens start i maj 2018 til august 2020 deltaget 124 familier. Dertil har fire familier takket nej til at deltage i perioden. Af de 124 sager er der aktuelt 57 aktive sager og 67 afsluttede sager. Størstedelen af sagerne afsluttes til sundhedsplejen eller uden yderligere opfølgning.
Det er primært sundhedsplejen, som visiterer familier til ”Stærk fra Start”. 96 (77,4%) af sagerne er kommet fra sundhedsplejen, mens de resterende er indstillet fra Familieambulatoriet, dagtilbud eller PPR. Når familien er visiteret, deltager sundhedsplejersken i ”Stærk fra Starts” første møde i familien for at overlevere opgaven.
Via ”Stærk fra Start” bidrager PPR til at understøtte, at forældre og barn oplever succes med samværet med hinanden fra første dag. Indsatsen skal både sikre, at PPR kommer tidligt ind, men også at der tidligt og foregribende bliver skabt en positiv relation til de familier, som forventeligt får brug for støtte og indsatser løbende igennem barnets liv. ”Stærk fra Start” bidrager til at understøtte den følelsesmæssige tilknytning mellem forældre og barn.
Der er ingen begrænsninger på, hvor mange besøg familien kan få i ”Stærk fra Start”. Det afhænger af familiens behov og udfordringer. I ”Stærk fra Start” er der god tid til at få opbygget en god relation til familien, og der arbejdes med det, der giver mening for familien. En tilgang kan f.eks. være parterapi eller redskabet Tryghedscirklen (gruppeforløb for forældre). Det kan også være rådgivning og hjælp til dagligdagsopgaver i en spædbørnsfamilie, som f.eks. hjælp til søvnrutiner og gode madvaner. Indsatsen har oplevet en meget positiv feedback fra forældre og i samarbejdet med sundhedsplejerskerne.
Tabellen neden for viser alderen på børnene i de familier, der er visiteret til ”Stærk fra Start”.
Aldersfordeling ved projektopstart | Antal børn | Procent |
Ufødt | 17 | 13,71 |
0-3 måneder | 40 | 32,26 |
4-6 måneder | 19 | 15,32 |
7-9 måneder | 21 | 16,94 |
10-12 måneder | 5 | 4,03 |
13-18 måneder | 14 | 11,29 |
19-24 måneder | 4 | 3,23 |
> 2 år | 4 | 3,23 |
Total | 124 | 100% |
Projektmidlerne fra Socialstyrelsen, der har finansieret ”Stærk fra Start”, udløber pr. 31. december 2020. Der er i dag ansat to medarbejdere i PPR til at gennemføre ”Stærk fra Start”-forløbene. De to medarbejdere har kompetence og erfaring i forhold til 0 – 1 års området og særligt i forhold til at arbejde forebyggende med familierne. Den ene medarbejder er fastansat i PPR, mens der ikke inden for de nuværende økonomiske rammer er mulighed for at fastansætte den anden PPR-medarbejder i den nuværende funktion efter projektophør.
Socialstyrelsen har udvalgt konsulenthuset Deloitte til at varetage slutevalueringen af det samlede puljeprojekt ”Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR”, hvor i alt 11 kommuner har modtaget puljemidler til PPR. I Kolding Kommune er det således Deloitte, der varetager en slutevaluering af de tre indsatser ”Stærk fra Start”, ”Diamantforløb” og ”Professionsudvikling”. Slutevalueringen forventes offentliggjort i vinteren 2020/2021.
Børne- og Uddannelsesudvalget præsenteres på mødet for en kort film med nogle af de forældre, der har deltaget i indsatsen.
Sagsnr.: 19/13962
Resumé
Kvalitetsrapporten er en evaluering af kvaliteten i Kolding Kommunes folkeskoler.
Evalueringen bygger på oplysninger om de resultater, skolerne opnår med hensyn til elevernes læring, trivsel, overgang til ungdomsuddannelse, bevægelse, kompetencedækning og inklusion. Skolernes resultater holdes op imod de nationale mål for folkeskolen for at vurdere om kvaliteten er tilfredsstillende.
I kvalitetsrapporten tegnes der – som i den forrige kvalitetsrapport fra 2018 – et positivt billede af kvaliteten i kommunens folkeskoler. Det faglige niveau og elevernes trivsel er tilfredsstillende.
Status for skolevæsenets arbejde med de nationale mål for folkeskolen vurderes som tilfredsstillende eller meget tilfredsstillende.
Kvalitetsrapporten giver ikke anledning til udarbejdelse af handleplaner med henblik på at forbedre det faglige niveau, jf. Folkeskoleloven § 40 a.
Tilføjelse til resumé
17 skoler har indsendt en udtalelse om kvalitetsrapporten. Skolebestyrelserne anerkender samlet set kommunens flotte resultater inden for faglighed og trivsel, og de udtrykker generelt stor tilfredshed med resultaterne på egen skole.
Tilføjelse 2 til resumé
På grund af en ny bekendtgørelse er der udarbejdet et tillæg til kvalitetsrapporten. Seks skoler har indsendt en udtalelse til tillægget.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 15. januar 2020, høring i skolebestyrelser, Børne- og Uddannelsesudvalget d. 11. marts, høring af tillæg i skolebestyrelser, Børne- og Uddannelsesudvalget d. 9. september 2020 og Byrådet d. 22. september 2020.
Forslag
Børne-, Uddannelses og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter kvalitetsrapporten 2020.
at kvalitetsrapporten sendes til udtalelse hos skolebestyrelserne jf. Folkeskoleloven § 40 a, stk. 3.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 09-09-2020
Indstilles til godkendelse.
Nyt forslag
Børne-, Uddannelses og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at kvalitetsrapporten 2020 godkendes.
2. nye forslag
Børne-, Uddannelses og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at kvalitetsrapporten 2020 med tillæg godkendes.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 15-01-2020
Godkendt, idet udvalget anerkender det samlede kommunale skolevæsens flotte resultater.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 11-03-2020
Indstilles til godkendelse.
Jakob Ville
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Udarbejdelse af kvalitetsrapporten er lovpligtig, jf. Folkeskoleloven § 40 a. De nærmere krav til rapportens udarbejdelse er fastsat i Bekendtgørelsen om kvalitetsrapporter. Rapporten er udarbejdet i henhold til bekendtgørelsen, dog ikke inden for overgang til ungdomsuddannelse. De oplysninger, der ifølge bekendtgørelsen er obligatoriske til at belyse området, var ved rapportens udarbejdelse ikke tilgængelige. Der er derfor anvendt andre oplysninger.
Kvalitetsrapporten består af:
- Kvalitetsrapporten 2020 – skoleområdet
- Bilag 1: Resultater Kolding Kommune og hele landet, almenområdet
- Bilag 2: Resultater skoler inkl. de nationale test, almenområdet (Fortrolige. Ikke offentliggjort)
- Bilag 3: Data, specialområdet
- Bilag 4: Resultater Kolding Kommune og hele landet, de nationale test, almenområdet (Fortrolige. Ikke offentliggjort)
Der er udarbejdet et resumé af rapporten. Dette er vedlagt som bilag til sagen.
Kvalitetsrapportens hovedkonklusioner
I kvalitetsrapporten tegnes der et positivt billede af kvaliteten i kommunens folkeskoler. Oplysningerne om skolernes resultater viser, at eleverne har et højt udbytte af undervisningen, og at de trives.
Det faglige niveau vurderes som meget tilfredsstillende. Sammenlignet med landsgennemsnittet er det faglige niveau i kommunen højt. På alle de faglige resultatoplysninger ligger Kolding Kommune på niveau med eller over landsgennemsnit i de to skoleår, som er i fokus i rapporten. I perioden er det faglige niveau stigende i matematik, mens der er en vigende tendens i dansk læsning. I begge fag løftes eleverne markant bedre, end man kan forvente ud fra deres sociale baggrund.
Med hensyn til elevernes trivsel, tegnes der i rapporten også et tilfredsstillende billede. Eleverne trives i højere grad end eleverne på landsplan.
Kolding Kommune placerer sig bedre end landsgennemsnittet inden for gennemførelse af ungdomsuddannelse, inklusion på almenskolerne og kompetencedækning. Mange elever gennemfører således en almen ungdomsuddannelse, kommunen inkluderer 94,9 procent af eleverne i de almene skoler, og kommunen har en høj kompetencedækning.
I forhold til specialområdet, så trives eleverne godt.
Som i den forrige kvalitetsrapport fra 2018 er det indtrykket, at der arbejdes konstruktivt med de nationale mål for folkeskolen. Status for skolevæsenets arbejde med målene vurderes som ”meget tilfredsstillende” eller ”tilfredsstillende” for seks af de i alt syv mål, der følges op på i rapporten. Et mål skal undersøges nærmere. Se oversigten i tabel 2.1 herunder.
Tabel 2.1: Status for skolevæsenets arbejde med de nationale og andre mål for folkeskolen.
Mål |
Vurdering |
Mål opfyldt | |
Eleverne opnår et højere fagligt niveau, når de forlader folkeskolen – herunder at flere elever opnår karakteren 02 i dansk og matematik. | Meget tilfredsstillende | Nej | |
Folkeskolen skal understøtte, at alle 25-årige skal have gennemført en ungdomsuddannelse, være i uddannelse eller beskæftigelse. | Meget tilfredsstillende | Nej | |
Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. | Dansk | Tilfredsstillende | Nej |
Matematik | Meget tilfredsstillende | Ja | |
Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater. | Dansk | Tilfredsstillende | Nej |
Matematik | Meget tilfredsstillende | Ja | |
Tilliden til og trivslen i folkeskolen skal styrkes blandt andet gennem respekt for professionel viden og praksis. | Tilfredsstillende | Nej | |
Eleverne skal bevæge sig i løbet af skoledagen. | Skal undersøges nærmere | - | |
Der skal være fuld kompetencedækning i folkeskolen. | Meget tilfredsstillende | Nej |
På trods af det generelt høje niveau i skolevæsenet er der et fokuspunkt. Det drejer sig om resultaterne i dansk læsning. Her er der faldende resultater i de nationale test. Særligt 4. og 6. årgangs resultater giver anledning til opmærksomhed.
I dansk læsning kalder elevernes læselyst i 4.-9. klasse desuden på opmærksomhed. Forvaltningen vil analysere området nærmere med henblik på at komme med anbefalinger til, hvordan udviklingen kan vendes. Anbefalingerne vil – udover større læselyst – bidrage til at understøtte skolernes arbejde med at skabe bedre resultater i de nationale test på 4. og 6. årgang.
Handleplaner
Ifølge Folkeskoleloven skal der som en del af kvalitetsrapporten udarbejdes en handleplan, hvis niveauet i skolevæsenet som helhed eller på den enkelte skole ikke er tilfredsstillende. Handleplanen skal indeholde opfølgende initiativer med henblik på at forbedre niveauet, jf. Folkeskoleloven § 40 a.
Denne kvalitetsrapport giver ikke anledning til at udarbejde handleplaner.
Proces
Kvalitetsrapporten skal inden behandlingen i Byrådet sendes til udtalelse hos skolebestyrelserne, jf. Folkeskoleloven § 40 a, stk. 3.
Kvalitetsrapporten sendes til udtalelse sammen med en valgfri skabelon til skolebestyrelsernes udtalelse. Skabelonen vil indeholde hjælpespørgsmål til skolebestyrelsens drøftelse af rapporten. Tiltaget er nyt i forhold til kvalitetsrapporten 2018 og skal imødekomme en udtalelse til rapporten fra 2018. Skabelonen er vedlagt som bilag til sagen.
Det bemærkes, at kvalitetsrapportens indhold er endeligt, mens rapportens layout er under udarbejdelse. Det endelige layout foreligger, når rapporten sendes til udtalelse på skolerne.
Tilføjelse til sagsfremstilling
I sagsfremstillingen til udvalgets behandling af rapporten i januar fremgår det, at bilag 2 er fortroligt. Bilag 2 består imidlertid af både bilag 2a og bilag 2b, hvoraf alene bilag 2b er fortroligt.
Kvalitetsrapporten består af:
- Kvalitetsrapporten 2020 – skoleområdet
- Bilag 1: Resultater Kolding Kommune og hele landet, almenområdet
- Bilag 2a: Resultater skoler, almenområdet
- Bilag 2b: Resultater skoler inkl. de nationale test, almenområdet (Fortrolige. Ikke offentliggjort)
- Bilag 3: Data, specialområdet
- Bilag 4: Resultater Kolding Kommune og hele landet, de nationale test, almenområdet (Fortrolige. Ikke offentliggjort)
Der er modtaget udtalelser fra 17 skolebestyrelser.
Følgende to skoler har ingen bemærkninger til kvalitetsrapporten 2020: Aalykkeskolen og Dalby Skole.
Følgende 15 skolebestyrelser har bemærkninger til rapporten: Bramdrup Skole, Brændkjærskolen, Sjølund-Hejls Skole, Alminde-Viuf Fællesskole, Bjert Centralskole, Ødis Skole, Lyshøjskolen, Sdr. Vang Skole, Munkevængets Skole, Harte Skole, Kongsbjergskolen, Eltang Skole og Børnehave, Fynslundskolen og bh. Spiren, Ådalsskolen og Skanderup-Hjarup Forbundsskole.
Udtalelserne er vedlagt som bilag til sagen.
Resume af skolebestyrelsernes udtalelser
Kommunens resultater:
Skolebestyrelserne anerkender samlet set kommunens flotte resultater om faglighed og trivsel.
Skolernes resultater:
Skolebestyrelserne udtrykker generelt stor tilfredshed med skolens resultater.
Læsevaner og læselyst:
Skolerne påpeger gode erfaringer på egen skole med at understøtte elevernes læsevaner og læselyst.
Nogle skoler tilkendegiver deres støtte til en kommunal indsats på området, og efterspørger ressourcer til arbejdet.
En skole ser gerne, at hele udgiften til hjælpemidler til ordblinde elever ligger i forvaltningen.
Bevægelse i undervisningen:
Skolerne forholder sig til egne resultater og indsatser. Tre skoler beskriver erfaringer til inspiration for andre.
Andre kommentarer:
En del skoler ser udfordringer i at bibeholde det høje niveau inden for faglighed og trivsel i kommunen på grund af de økonomiske nedskæringer på skoleområdet. En skole ser gerne, at Børne- og Uddannelsesudvalget konkret forholder sig til de lærings- og trivselsmæssige konsekvenser af besparelserne.
En skole opfordrer til kompetenceløft gennem uddannelse af medarbejdere inden for fagspecifikke områder.
En skole oplever, at en del elever skal vente for lang tid, inden de får et specialpædagogisk tilbud. Skolen er af den overbevisning, at hvis eleverne får et specialpædagogisk tilbud tidligere i skoleforløbet, er mulighederne for re-inklusion større.
Andre kommentarer vedrørende forhold på den enkelte skole:
Lyshøjskolen: ”udtrykker bekymring for den manglende fysiske udviklingsplan for Lyshøjskolen set i lyset af at boligmassen øges i skoledistriktet, men er orienteret om, at der er en på vej”.
Bramdrup Skole: ”er utilfredse med, at der ikke nævnes gode eksempler/historier fra dagligdagen på Bramdrup Skole i den samlede kvalitetsrapport. Skolebestyrelsen og ledelsen på Bramdrup Skole arbejder med at forbedre narrativet gennem tæt dialog med lokalsamfundet, og derfor er det ærgerligt at disse historier ikke bliver præsenteret for politikerne i kvalitetsrapporten, hvilket skolen var blevet lovet”.
Skanderup-Hjarup Forbundsskole: ”Vi mangler en oversigt over Forbundsskolens samlede resultat, og kan derfor udtale os om de fine resultater for Forbundsskolens specialklasser. Specialklasserne hedder ikke længere HIK-klasserne, men 1.-4.S, hvilket vi ønsker rettet”.
Forvaltningens bemærkninger til udtalelserne
Hjælpemidler til ordblinde elever:
Ordblinde elever skal ifølge Folkeskoleloven stilles de nødvendige kompenserende hjælpemidler til rådighed, så de kan følge undervisningen på lige fod med deres kammerater. Forvaltningen afholder udgiften til de kompenserende læse- og skrive teknologiske programmer (softwaren). Skolen afholder udgiften til computer (hardwaren).
Besparelser skoleområdet:
De vedtagne besparelser på skoleområdet, som skolebestyrelserne referer til, blev besluttet i forbindelse med budgetarbejdet for 2019 og 2020, som vedrører henholdsvis skoleårerne 2019/2020 og 2020/2021. Kvalitetsrapporten er bagudrettet og beskriver skolevæsenets resultater for skoleårerne 2017/2018 og 2018/2019, hvor disse besparelser endnu ikke var implementeret.
Kompetenceudvikling:
I samarbejde med skolerne er forvaltningen i øjeblikket i gang med at udarbejde en kompetenceplan, der beskriver behovet for kompetenceudvikling i skolevæsenets som helhed og enkelte skolers særlige behov.
Visitering til specialskoler:
Processen for visitation til specialtilbud er ændret i indeværende skoleår med henblik på at kunne visitere tidligere. I indeværende skoleår har der været tre visitationsprocesser mod tidligere en. Tiltaget evalueres i foråret 2020.
I forbindelse med budgetaftalen for 2020 blev det besluttet, at kommunens specialområde skal omstilles, således at den specialpædagogiske bistand i højere grad bibeholdes på det almene skoleområde og færre elever henvises til specialundervisning. De nærmere rammer for omstillingen er endnu ikke besluttet. Afsættet for omstillingsprocessen er, at det enkelte barn modtager det tilbud, de har behov for, uagtet om det er inden for almen- eller specialområdet.
Lyshøjskolen, fysisk udviklingsplan:
Lyshøjskolens fysiske udviklingsplan blev godkendt af Børne- og Uddannelsesudvalget i foråret 2019. Forvaltningen vil i løbet af foråret 2020 gå i dialog med skolen om, hvordan planen kan udmøntes. Udgifter forbundet med de konkrete forslag til planens udmøntning skal godkendes politisk.
Bramdrup Skole, den gode historie:
Historien fra Bramdrup Skole indarbejdes i den version af rapporten, der behandles af byrådet.
Skanderup-Hjarup Forbundsskole, resultater og navn specialklasser:
Skanderup-Hjarup Forbundsskoles samlede resultater inden for faglighed og trivsel på almenområdet fremgår af rapportens bilag 2b. Bilaget er fortroligt, da det indeholder resultater af de nationale test, men er sendt til udtalelse sammen med den øvrige rapport. Bilaget kan drøftes på mødet i skolebestyrelsen, men må ikke rundsendes forud for mødet.
Navnet på skolens specialklasser er rettet.
Offentliggørelse af rapporten
Efter Byrådets godkendelse offentliggøres rapporten og skolebestyrelsernes udtalelser til
rapporten på www.kolding.dk. Dette er et lovkrav, jf. Folkeskolelovens § 40 a, stk. 4.
Opfølgning på rapporten
Forvaltningen vil følge op på kvalitetsrapporten ved afholdelse af læringssamtaler
med skolerne. Her drøftes den enkelte skoles arbejde med at indfri de nationale mål for folkeskolen.
Tilføjelse 2 til sagsfremstilling
Bramdrup Skole, den gode historie
Historien fra Bramdrup Skole er indarbejdet i kvalitetsrapporten jf. skolens høringssvar i første runde.
Ny bekendtgørelse om kvalitetsrapporter – tillæg i høring
Med virkning fra d. 18. marts 2020 kom der en ny bekendtgørelse om kvalitetsrapporter. Der er på den baggrund udarbejdet et tillæg til kvalitetsrapporten 2020, som indeholder de nye oplysninger, der jf. bekendtgørelsen skal indgå i rapporten.
Tillægget indeholder følgende oplysninger for hver skole:
- Andel af elever med fuld afgangsprøve i 9. klasse
- Afkortning af skoledagens længe, herunder anvendelsen af de midler der er frigivet som konsekvens af afkortningen.
- Anvendelse af midler frigivet til kvalitetsløft af den understøttende undervisning samt frigivne midler som følge af en afkortning af den samlede undervisningstid på 0.-3. klassetrin.
’Tillæg til kvalitetsrapporten 2020, skoleområdet’ er vedlagt som bilag til sagen.
Udtalelser
Der er modtaget udtalelser fra følgende seks skolebestyrelser: Alminde-Viuf Fællesskole, Harte Skole, Eltang Skole og Børnehave, Sdr. Vang Skole, Vamdrup Skole og Aalykkeskolen.
Følgende to skoler har ingen bemærkninger til tillægget: Harte Skole og Eltang Skole og Børnehave.
Følgende fire skoler har bemærkninger til rapporten: Alminde-Viuf Fællesskole, Sdr. Vang Skole, Vamdrup Skole og Aalykkeskolen.
Udtalelserne er vedlagt som bilag til sagen.
Resumé af skolebestyrelsernes udtalelser
Alminde-Viuf Fællesskole og Aalykkeskolen har mindre rettelser til timetallet for skolens mellemtrin og udskoling.
Sdr. Vang Skole ser gerne, at kortere skoledage og mulighed for yderligere holddeling/to-voksentimer prioriteres. Skolen har erfaring med, at eleverne føler større tryghed og har færre konflikter.
Vamdrup Skole forklarer, hvorfor nogle elever ikke har taget den fulde afgangsprøve.
Forvaltningens bemærkninger til udtalelserne
Alminde-Viuf Fællesskole og Aalykkeskolen: Timetallet er rettet i tillægget.
Vamdrup Skole: I skoleåret 2019/2020 tog fem af skolens elever ikke den fulde afgangsprøve. Ingen af disse elever var fritaget fra at gå til afgangsprøve, men var fraværende til en eller flere prøver. Efterfølgende har eleverne fravalgt muligheden for at tage de pågældende afgangsprøver ved sygeprøven. Derudover havde skolen to ’privatister’, hvilket er elever fra f.eks. en prøvefri skole, som ønsker at tage en eller flere afgangsprøver på en folkeskole.
Tidsfrister
Som følge af den nye bekendtgørelse er fristen for vedtagelsen af kvalitetsrapporten flyttet fra 31. marts 2020 til 1. oktober 2020.
Bilag
- Resumé kvalitetsrapporten 2020, skole.pdf
- Skolekvalitetsrapport 2020.pdf
- Valgfri skabelon til skolebestyrelsens eventuelle udtalelse
- Bilag 1. Resultater Kolding Kommune og hele landet almenområdet
- bilag 2a. Resultater skoler, almenområdet
- Bilag 3. Data, specialomraadet.pdf
- Høringssvar rapport samlet
- Tillæg til kvalitetsrapporten på skoleområdet 2020
- Høringssvar tillæg samlet.pdf
Sagsnr.: 17/17179
Resumé
Godkendelse af mødeplan for Børne- og Uddannelsesudvalget 2021.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 9. september 2020.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at mødeplanen for 2021 godkendes, og
at Børne- og Uddannelsesudvalgets møder afholdes på Ålegården 1. Enkelte udvalgsmøder vil blive afholdt på andre adresser.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 09-09-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Der er udarbejdet et forslag til mødeplan for Børne- og Uddannelsesudvalget for 2021. Som udgangspunkt afholdes møderne den anden onsdag i måneden, kl. 07:45 – 12.00 på Ålegården 1, 6000 Kolding. Enkelte møder kan afholdes på andre adresser.
Møderne foreslås afholdt på følgende datoer:
- 13. januar 2021
- 10. februar 2021
- 10. marts 2021
- 14. april 2021
- 12. maj 2021
- 9. juni 2021
- 18. august 2021
- 8. september 2021
- 6. oktober 2021
- 10. november 2021
- 8. december 2021
Der afholdes ikke møde i juli måned. Mødedatoerne er koordineret med den øvrige mødeaktivitet for Byrådets medlemmer.
Sagsnr.: 19/15544
Resumé
Medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget Jakob Ville, V, anmoder om at få nedenstående punkt behandlet på mødet i Børne- og Uddannelsesudvalget.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 9. september 2020.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at sagen drøftes.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 09-09-2020
Sagen blev drøftet, idet forvaltningen på udvalgets møde i oktober gennemgår procesplan for den netop vedtagne aftale mellem lærerne og kommunerne.
Sagsfremstilling
Medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget Jakob Ville, V, ønsker følgende punkt optaget på udvalgets dagsorden:
”Jakob Ville vil godt på vegne af Venstre have en gennemgang af procesplanen for den netop vedtagede aftale imellem lærerne og Kommunerne.”
Resumé
Ultimo juli 2020 er forventningerne til Børnepasningspolitik og Uddannelsespolitik,
serviceudgifter følgende:
- Regnskabet for Børnepasningspolitik forventes at udvise et mindreforbrug på 6,0 mio. kr. som følge af lavere børnetal end budgetteret.
- Regnskabet for Uddannelsespolitik forventes at udvise et mindreforbrug på 20 mio. kr.
Corona-pandemien vil betyde både mindre udgifter på nogle områder og merudgifter på andre områder set i forhold til det kendte udgiftsniveau. Størrelsen følges tæt og afrapporteres for det enkelte område.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 9. september 2020.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 09-09-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Månedsopfølgningen er foretaget på baggrund af juli tal. Opdaterede forbrugstal for august er vedhæftet som bilag.
Børnepasningspolitik
For børnepasningspolitik er forbrugsprocenten ultimo juli 2020 vedrørende serviceudgifter 58,2% mod 59,8% sidste år. Over året forventes det, at Børnepolitik får et mindreforbrug på 6,0 mio. kr., som overvejende skyldes et lavere børnetal end budgetteret.
Børnepasningspolitik Beløb i hele 1.000 kr. | Korrigeret Budget | Forbrug | Forbrugs- procent juli 2020 | Forbrugs-procent juli 2019 |
Fælles formål1 | 34.070 | 20.573 | 60,4% | * |
| 27.311 | 14.694 | 53,8% | 61,3% |
| 28.241 | 14.676 | 52,0% | 52,1% |
Dagplejen | 107.960 | 66.099 | 61,2% | 60,0% |
Daginstitutioner | 299.414 | 170.270 | 56,9% | 58,6% |
Specialområdet –særlige tilbud | 15.502 | 8.776 | 56,6% | 56,5% |
I alt | 456.946 | 265.718 | 58,2% | 59,8% |
1) Indeholder indtægter fra forældrebetaling, hvorfor nettobeløbet fremstår lavt. Af samme grund er forbrugsprocenten på området ikke sammenlignelig med øvrige områder.
Fælles formål
Forbrugsprocenten for fællesområdet er pr. juli måned 2020 et udtryk for, at der i maj og juni måned er sket en del afregninger til andre afdelinger for bl.a. Glidende overgang, ekstra rengøring ifb. Corona, teknisk service og IT. Juli måned er ydermere betalingfri på forældrebetalingen, således at der ingen indtægt er med i juli måned. Det forventes udlignet i de sidste måneder af året.
Under fælles formål er der afsat pulje til tilkøbspladser, såfremt det budgetteret børnetal for 2020 blev større end forventet. Denne pulje samt en regulering i institutionerne for færre børn end budgetteret forventes at give overskud. Private pasningsordninger forventes også at give overskud som følge af lavere børnetal.
Dagplejen
Dagplejens børnetal er nedadgående, og tilpasningen af personalet presser økonomien i dagplejen, da effekten af tilpasningen af personalet først ses efter et halvt år pga. lange opsigelsesperioder, feriepengeafregning osv.
Ligesom der fra 2019 til 2020 blev reduceret i børnetal, forventes det også, at der vil være færre børn i dagplejen i 2021. Der er derfor tilpasset i personalet hen over sommeren, og dette bevirker flere udgifter til opsigelser, feriepengeafregning mv. i 2020.
Dagplejen har fra 2019 overført et underskud på 1,0 mio. kr., og det forventes, at der er yderligere 2,0 mio. kr. i underskud i 2020 som følge af personaletilpasningen.
Underskuddet i dagplejen forventes dækket inden for den samlede ramme på Børnepasningsområdet.
Daginstitutioner
Daginstitutionerne forventes samlet set at overholde budgettet for 2020. En del projekter, der blev udskudt fra 2019 og yderligere er udskudt pga. Corona, forventes igangsat hen over efteråret.
Specialområdet - særlige tilbud
Der har været overbelægning på specialinstitutionen Løvetand i første halvår. Fra august laves der en permanent opnormering for at imødegå presset.
Området følges tæt og er meget påvirkeligt overfor dyre enkeltsager, så en ændring i udviklingen kan hurtigt påvirke resultatet.
Coronapandemi
Ultimo juli måned er der samlet registreret udgifter, som direkte kan henføres til Coronapandemien på ca. 4,2 mio. kr. (4,455 mio. kr. inkl. værnemidler). Heraf er indkøb af diverse inventar og ekstra rengøringsartikler en udgift på nuværende tidspunkt for 0,650 mio. kr.
Der er brugt for 2,0 mio. kr. til ekstra personale i forbindelse med genåbningen, og der er afregnet for 1,184 mio. kr. for ekstra rengøring til Rengøringsafdelingen.
Der er afregnet ca. 0,3 mio. kr. i forældrebetaling for de børn, der var på orlov de to uger, det var muligt.
På Børnepasningsområdet er der nogle få områder, hvor der i forbindelse med nedlukningen har været færre udgifter end normalt. Det drejer sig om forsyningsudgifter, løse vikarer, gæstevederlag til dagplejerne og kørsel. Samlet en mindreudgift på under 0,500 mio. kr.
Der vil fortsat komme udgifter, som kan henføres til Coronapandemien. Det gælder særligt værnemidler, hvor der forventes en udgift på 0,321 mio. kr. for perioden frem til nu, samt rengøring. Det fulde omfang af udgifterne til værnemidler og rengøring kendes endnu ikke.
Uddannelsespolitik
For uddannelsespolitik er forbrugsprocenten ultimo juli 2020 vedrørende serviceudgifter 60,6% mod 62,6% sidste år. Den lavere forbrugsprocent skal ses i sammenhæng med,
at de overførte midler fra 2019 er relativt høje grundet den økonomiske opbremsning i 2019. Det skal bemærkes, at udskudte udgifter fra 2019 forventes at reducere de decentrale enheders forventelige overskud i 2020.
Det forventes, at der samlet kan overføres 20 mio. kr. til 2021.
Uddannelsespolitik Beløb i hele 1.000 kr. | Korrigeret Budget | Forbrug | Forbrugs- procent juli 2020 | Forbrugs-procent juli 2019 |
Fælles formål | 156.661 | 123.907 | 79,1% | 83,3% |
-heraf frie grundskoler og efterskoler | 108.337 | 107.762 | 99,5% | 98,7% |
Skoler og SFO´er incl. evt. specialtilbud | 594.861 | 343.298 | 57,7% | 59,4% |
Specialskoler | 85.178 | 45.352 | 53,3% | 57,7% |
Ungeenhed | 72.589 | 40.328 | 55,6% | 57,2% |
Tværgående enhed for læring | 36.937 | 20.326 | 55,0% | 54,0% |
I alt | 946.226 | 573.211 | 60,6% | 62,6% |
Fælles formål
Forbrugsprocenten ligger 4,2 procentpoint lavere i forhold til juli 2019. Dette skal ses i sammenhæng med de overførte midler fra 2019, som er relativt høje grundet den økonomiske opbremsning i 2019. Derudover er besparelser under fælles formål udmøntet i 2020. Der er endvidere under efter- og videreuddannelse posteret en indtægt fra staten, som skal anvendes i frem mod år 2024.
Corona-pandemi
Nedlukningen af det offentlige Danmark som følge af Coronapandemien vil i forhold til det kendte udgiftsniveau medføre mindre udgifter på nogle områder og merudgifter på andre områder.
Ultimo juni måned er der samlet registreret ekstraudgifter, som direkte kan henføres til Coronapandemien på ca. 2,83 mio. kr. (3,046 mio. kr. inkl. værnemidler)
Ekstraudgifterne fordeler sig på indkøb af diverse inventar og rengøringsartikler og beløber sig til 0,670 mio. kr. Der er brugt 0,930 mio. kr. på ekstra personale i forbindelse med genåbningen. Endvidere er der afregnet 0,9 mio. kr. for ekstra rengøring til den centrale Rengøringsafdeling. Der er beregnet en mindre indtægt på forældrebetalingen på 0,330 mio. kr., da børn blev meldt ud af SFO under nedlukningen. Udgift til værnemidler forventes at beløbe sig til 0,216 mio. kr.
Der har været en mindreudgift til befordring af elever på ca. 1,000 mio. kr. Under nedlukningen var der et mindreforbrug på el, vand og varme. Der ses dog ikke over året en besparelse/mindre forbrug på disse konti.
Der vil fortsat komme udgifter, som kan henføres til Coronapandemien specielt til værnemidler og rengøring. Dette er der ikke taget højde for i budgetopfølgningen.
Frie grundskoler og efterskoler
Udgiften til frie grundskoler og efterskoler bogføres en gang årligt i juli måned. Udgiften er i 2020 på 107.762, hvorfor der er et mindre overskud på kontoen på 0,575 mio. kr.
Skoler og SFO´er inkl. evt. specialtilbud
Forbrugsprocenten ligger 1,7 procentpoint lavere i forhold til juli 2019, hvilket skal ses i sammenhæng med de overførte midler fra 2019, som var relativt høje grundet den økonomiske opbremsning i 2019. Det skal bemærkes, at udskudte udgifter fra 2019 forventes at reducere de decentrale enheders forventelige overskud i 2020. Derudover viser forbrugsprocenten, at skolerne udviser tilbageholdenhed i anvendelse af ressourcer. Dette forventes dog at udligne sig i løbet af efteråret.
Specialskoler
Forbrugsprocenten ligger 4,4 procentpoint lavere i forhold til juli 2019, hvilket skal ses i sammenhæng med de overførte midler fra 2019, som var relativt høje grundet den økonomiske opbremsning i 2019. Derudover er budgetterne fra d. 1. august 2020 øget på specialundervisningsområdet, da der er visiteret flere elever til specialskoler fra dette tidspunkt. Lønudgifterne bogføres fra august måned.
Specialskolernes fysiske kapacitet er under pres. På Specialcenter Ådalsskolen er der igangsat en mindre ombygning af en tidligere garage, som finansieres inden for den økonomiske ramme under Uddannelsespolitik.
Ungeenhed
Forbrugsprocenten ligger lidt lavere i år i forhold til samme tid sidste år. Det ses at implementerede besparelse nu begynder at have effekt.
Efter visitationen for STU-elever kan vi se en udvikling i et højere antal af elever, der skal til andre kommuner. Dette er der en særskilt opmærksomhed på. Budgettet forventes at blive overholdt.
Institutionerne på området har som følge af den økonomiske situation i 2019 øget overførslen til 2020 blandt andet gennem udskydelse af indkøb og renoveringer m.v. Det forventes derfor, at overførslen til 2021 vil være lavere.
På Ungdomsskolen har forbrugsprocenten indtil dato ligget højere end forventet. Dette skyldes, at effekten af besparelserne besluttet i budget 2020 har været forsinket på grund af opsigelsesvarsler m.v. Pr. 31. juli 2020 ses dog fuld effekt af implementeringen, da forbrugsprocenten ligger på 55,8 %.
Tværgående enhed for læring
Forbrugsprocenten ligger nu på samme niveau i år som på samme tidspunkt sidste år for tværgående enhed for læring.
Det forventes at budgettet overholdes.
Bilag
Sagsnr.: 19/13443
Resumé
Børneområdet v/ Merete Lund Westergaard om:
- Kapacitetsdata for børneområdet, Kolding Kommune
- Lov om bedre fordeling i dagtilbud, tilslutningsprocent
- Indskrivning af børn.
Børne- og Skoleområdet v/ Merete Lund Westergaard og Karen Mortensen om:
- Behovsåbent i dagtilbud og SFO, status for sommeren 2020.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 9. september 2020.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 09-09-2020
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 19/37103
Resumé
Deltagelse i ekstraordinære aktiviteter.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 9. september 2020.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at udvalget på mødet drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget
varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 09-09-2020
Der forelå intet til drøftelse.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets
medlemmer, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af
andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller fra Byrådets udvalg på grundlag af en protokolleret beslutning. Som eksempler på andre kommunale hverv kan bl.a. nævnes:
- Forelæggelse af sag for statslig myndighed
- Deltagelse i forhandling med andre kommuner
- Besigtigelse i en bestemt sag
- Deltagelse i borgermøder
- Venskabsbybesøg.
Beslutning i forbindelse med dette dagsordenspunkt har alene det formål at tilvejebringe
dokumentation for de af udvalgets medlemmer, der får udbetalt erstatning for tabt
arbejdsfortjeneste. Beslutningen, herunder oplistning på oversigten, er således ikke udtryk for tilmelding til aktiviteten.
Bilag
Sagsnr.: 19/37393
Resumé
Orientering om nyt på Børne- og Uddannelsesudvalgets område.
Søren Bork Hansen orienterer om gentænkning af vejledningsindsatsen for kommunens 9. klasses elever.
Karen Mortensen orienterer om lærernes arbejdstidsaftale og parallelsamfundsindsats - skoleområdet.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 9. september 2020.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 09-09-2020
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 17/22612
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget d. 9. september 2020.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 09-09-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.