Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
18-12-2014 16:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Koldings Arbejdsmarkedsråd |
Sted: |
Admiralen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 13/14225
Resumé
Der er udarbejdet forslag til årsplan 2015 for Det Lokale Beskæftigelsesråd.
I årsplanen indgår rådets mødedatoer samt en oversigt over hvilke emner, der som minimum bliver behandlet på møderne.
Sagen behandles i
Det Lokale Beskæftigelsesråd.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at årsplanen for 2015 godkendes.
Sagsfremstilling
Af lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats § 46 fremgår det, at de lokale beskæftigelsesråd har til opgave at overvåge resultaterne og effekterne af beskæftigelsesindsatsen i jobcentrene og at rådgive de ansvarlige for beskæftigelsesindsatsen om tiltag og forbedringer i indsatsen.
De lokale beskæftigelsesråd skal inddrages i udarbejdelsen af beskæftigelsesplanen og kan indstille de ansvarlige for beskæftigelsesindsatsen (Arbejdsmarkedsudvalget), at der sker ændringer i planen.
Til brug for løsning af de opgaver, får de lokale beskæftigelsesråd stillet en række redskaber til rådighed. Dette kan f.eks. være resultatrevisionen eller den årlige analyserapport fra Beskæftigelsesregion Syddanmark.
Det Lokale Beskæftigelsesråd udarbejder en strategiplan, som indeholder oversigter over de områder, som rådet ønsker at sætte fokus på de kommende år. Årsplanen og strategiplanen skal i fællesskab medvirke til at sikre, at rådet systematisk modtager fyldestgørende information om udviklingen på arbejdsmarkedet.
Elementer i årsplanen for 2015
Årsplanen indeholder de elementer, der som minimum indgår i rådets arbejde i 2015. Det vil sige, at årsplanen udelukkende fokuserer på den formelle hovedopgave, som består i at overvåge resultater og effekter af Jobcentrets beskæftigelsesindsats samt at rådgive om tiltag til forbedringer af indsatsen.
Årsplanen har, ud fra en planlægningsmæssig vinkel, til formål at skabe overblik over de væsentligste emner i forhold til rådgivning af Arbejdsmarkedsudvalget.
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 18-12-2014
Årsplanen godkendtes, dog skal der findes et andet tidspunkt for afvikling af fællesseminaret den 9.-10. april 2015.
Bilag
Sagsnr.: 13/16098
Resumé
Orientering om Det Lokale Beskæftigelsesråds regnskab pr. 1. december 2014 samt en oversigt over igangsatte projekter.
De igangsatte projekter omhandler de projekter, som Det Lokale Beskæftigelsesråd har bevilget midler til.
Sagen behandles i
Det Lokale Beskæftigelsesråd.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 18-12-2014
Det Lokale Beskæftigelsesråd tog orienteringen til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 13/9235
Resumé
Forvaltningen har udarbejdet en opfølgning på det foreløbige udbytte af efterårets markedsføringskampagne af Kolding i arbejde.
Som et led i Kolding i arbejde-kampagnen har Jobcenter Koldings virksomhedskonsulenter fra medio oktober og frem til udgangen af november gennemført 334 virksomhedsbesøg hos virksomheder i Kolding Kommune. I alt er der planlagt 445 virksomhedsbesøg.
På nuværende tidspunkt har virksomhedsbesøgene bl.a. medført 47 jobordrer og hhv. 6 ønsker om jobrotation og 5 ønsker om en voksenlærling. Herudover har virksomhedsbesøgene resulteret i 49 aftaler om et nyt virksomhedsbesøg.
Det foreløbige udbytte af kampagnen vurderes som værende positivt og det bekræfter, at der er interesse for Jobcenter Koldings serviceprodukter blandt virksomhederne i Kolding Kommune.
Det er samtidig vigtigt ikke at anskue udbyttet af kampagnen isoleret, men mere som et led i et længere træk, der skal fremme interessen Jobcenter Koldings serviceprodukter blandt kommunens virksomheder.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget og Det Lokale Beskæftigelsesråd.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at opfølgningen drøftes.
Sagsfremstilling
Det Lokale Beskæftigelsesråd bevilgede i august 2014 275.000 kr. til en markedsføringskampagne af Kolding i arbejde, da man så et behov for at styrke kendskabet til projektet.
Markedsføringskampagnen havde primært fokus på at udvide virksomhedernes kendskab til Jobcenter Koldings jobformidling. Herudover havde markedsføringskampagnen fokus på at øge kendskabet til projekt Kolding i arbejde, Jobcenter Koldings forskellige servicetilbud, og derved øge antallet af virksomhedshenvendelser til Jobcenter Kolding.
Kampagnen bestod af følgende elementer:
- Annoncer i Kolding Ugeavis og Jydske Vestkysten
- Udsendelse af brochurer til 3.500 virksomheder i Kolding Kommune med 1 eller flere ansatte
- Opfølgning på udsendelse af brochure ved at jobcentrets job- og virksomhedskonsulenter ringer til de 3.500 virksomheder
- Reklame på 3 busbagender på udvalgte ruter
- 4 storformat plakater placeret på centrale busskure
- 2 partnerbannere hos IBC og Hansenberg
- 6 virksomhedsbannere hos Autocentralen, Volkswagen Kolding Biler, Flügger i Christiansfeld, Shell i Lunderskov, 3F i Vamdrup og Innovationsfabrikken i Kolding
- Banner på bygningen på Dieselvej 6
Uge 38-41 + 44 og 47: Annoncering i Kolding Ugeavis
Uge 40-41: Annoncering i Jyske Vestkysten
Uge 39-41: Annoncering ude i bylivet, busskure, busbagender, reklamebanner på Dieselvej, på Fynsvej.
Uge 40-41: Brochure og følgebrev sendt til udvalgte virksomheder.
Annoncerne i Kolding Ugeavis bestod af små artikler om virksomheder i Kolding Kommune, der havde fået et udbytte ved at benytte sig af nogle af jobcentrets tilbud. Desuden var der indsat foto og cv på ledige borgere tilmeldt jobcentret.
Udbytte af markedsføringskampagnen:
Annoncerne havde desværre ikke den effekt, at lokale virksomheder kontaktede jobcentret for at komme i kontakt med de ledige. Størst effekt havde den annonce, som handlede om iværksætteri. Den førte til en del henvendelser til House of Innovation, som jobcentret samarbejder med om kurser til ledige, der overvejer at blive selvstændige.
Samlet set har annoncerne dog været en del af markedsføringen for at fortælle de lokale virksomheder om de mange forskellige slags ledige, der er tilknyttet jobcentret og via artiklerne også om nogle af de tilbud, virksomhederne kan benytte sig af.
På Jobcenter Kolding blev annoncekampagnen fulgt op af en massiv indsats ved at ringe rundt til de 3.500 virksomheder, der havde modtaget folderen, for at arrangere besøg af en job- eller virksomhedskonsulent.
Jobcenter Koldings virksomhedskonsulenter har i forlængelse af kampagnen gennemført 334 virksomhedsbesøg hos virksomheder i Kolding Kommune. Besøgene blev gennemført fra medio oktober til udgangen af november 2014. I alt er der planlagt 445 virksomhedsbesøg.
Tabellen nedenfor viser det foreløbige udbytte af kampagnen og virksomhedskonsulenternes virksomhedsbesøg.
Udbytte | Antal |
Jobordrer | 47 |
Jobrotation | 6 |
Voksenlærling | 5 |
Ny samarbejdsaftale | 6 |
Fleksjob | 9 |
Løntilskud | 20 |
Virksomhedspraktik | 61 |
Aftale om et nyt besøg | 49 |
Andet* | 44 |
Ikke noget udbytte | 123 |
(Kilde: Opgørelser udarbejdet på tilbagemelding fra virksomhedskonsulenter)
*Andet spænder forholdsvis bredt og rummer bl.a. møder, hvor konklusionen f.eks. var, at virksomheden pt. er uafklaret ift. deres ønsker, nuværende samarbejdsaftale med Jobcenter Kolding kører videre, virksomheden kontakter Jobcenter Kolding ved konkret behov samt at et aftalt møde ikke blev til noget alligevel.
Vurdering af kampagnens udbytte:
I første omgang er det vigtigt ikke at anskue udbyttet af kampagnen isoleret, men også se udbyttet som et led i et længere træk, der skal fremme interessen Jobcenter Koldings serviceprodukter blandt kommunens virksomheder.
Antallet af virksomhedsbesøg, som kom i stand i forbindelse med Jobcenter Koldings telefonopkald til virksomheder, overrasker positivt. Ydermere er det positivt, at virksomhedsbesøgene har medført 6 nye samarbejdsaftaler og 49 aftaler om nye besøg. Der er således konkret interesse blandt virksomhederne i kommunen for at samarbejde med Jobcenter Kolding fremadrettet, og det er vigtigt, at fastholde fokus på dette udviklingspotentiale.
Flertallet af de besøgte virksomheder var virksomheder, som Jobcenter Kolding i forvejen har eller har haft et samarbejde med tidligere. Men det er også lykkedes at få foden inden for blandt nye virksomheder. Hér er der i høj grad tale om små virksomheder.
Herudover er det særligt de små virksomheder, som har fået øjnene op for Jobcenter Koldings jobformidling som alternativ til private vikarbureauer i forbindelse med virksomhedskonsulenternes besøg. Derimod havde de større virksomheder i overvejende grad allerede kendskab til Jobcenter Koldings Jobformidling.
Helt konkret er det også positivt, at virksomhedsbesøgene har medvirket til, at 58 ledige (jobordrer + jobrotation og voksenlærling) potentielt kan forlade ledighedskøen og træde ind på arbejdsmarkedet. Det svarer til, at virksomhedsbesøgene har en succesrate på ca. 17 %. Hvis de 47 jobordrer udelukkende bliver besat med ledige a-dagpengemodtagere, kan det betyde en besparelse på ca. 6,2 mio. kr. i offentlig forsørgelse.
Der er efterfølgende blevet taget hånd om alle jobordrer, langt de fleste har Jobcenter Koldings jobformidling taget sig af, mens enkelte jobordrer er blevet løst uden om jobformidlingen.
Antallet af ordrer på hhv. fleksjob, løntilskud og virksomhedspraktik viser også, at der er mange virksomheder i Kolding Kommune, som ønsker at bidrage til et rummeligt og fleksibelt arbejdsmarked.
Desværre er interessen for at ansætte en voksenlærling på nuværende tidspunkt ikke særlig stor, hvilket bl.a. skal ses i lyset af, at der fremadrettet forventes et stigende behov for faglært arbejdskraft i Region Syddanmark. Her er således også et udviklingspotentiale i forhold til at udbrede voksenlærlingekampagnen, som kampagnen ikke har forløst.
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 18-12-2014
Det Lokale Beskæftigelsesråd drøftede opfølgningen.
Sagsnr.: 14/6268
Resumé
På Det Lokale Beskæftigelsesråds møde den 7. maj 2014 blev der bevilget midler fra LBR til en erhvervs- og uddannelsesmesse.
Messen blev afviklet den 24. september 2014 i Trefor Arena i Kolding, i samarbejde med Jobcentrene i Haderslev og Vejen, der også havde fået bevilget midler fra deres respektive LBR.
Messen blev besøgt af ca. 1600 borgere og der deltog 82 udstillere, der var en blanding af virksomheder, uddannelsesinstitutioner og andre interessenter.
Størstedelen af både udstillere og borgere var tilfredse med messen. 65 % af borgene svarede, at de var blevet inspireret og afklaret på messen.
Samarbejde med de andre jobcentre var godt og det gav større værdi for udstillere og borgere, da der kunne tilbydes et større udvalg af virksomheder, samt samle en større målgruppe af borgere.
Udgifterne til messen løber op i kr. 146.077, hvoraf Koldings andel er på kr. 75.051,16.
Sagen behandles i
Det Lokale Beskæftigelsesråd.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at evalueringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
I samarbejde med Vejen og Haderslev jobcentre afholdte Jobcenter Kolding en erhvervs- og uddannelsesmesse i Trefor Arena den 24. september 2014.
Messen blev besøgt af ca. 1600 borgere og der deltog 82 udstillere, der var en blanding af virksomheder, uddannelsesinstitutioner og andre interessenter.
Alle deltagere fik udleveret et evalueringsskema vedrørende messen. 408 borgere og 69 udstillere udfyldte skemaet.
Udstillerevaluering (Den samlede evaluering er vedlagt som bilag 1)
Af de 82 udstillere der deltog, svarede 69 udstillere på evalueringen. Som det fremgår af nedenstående, var der stor tilfredshed med selve afviklingen af messen, lokalerne og standen samt samarbejdet med jobcentrene om messen.
Hvor tilfreds er du med: | Meget tilfreds/ tilfreds % | Hverken/eller % | Utilfreds/ meget utilfreds % |
Selve afviklingen af messen | 93 | 6 | 0 |
Lokalerne og standen | 96 | 1 | 1 |
Forplejningen | 78 | 13 | 6 |
Jeres udbytte af messen | 75 | 19 | 6 |
Samarbejdet med jobcentrene om messen | 84 | 12 | 1 |
Den måde du blev kontaktet vedrørende deltagelse i messen | 78 | 13 | 0 |
Der kom bl.a. følgende kommentarer:
”Pæne stande og god plads”, ”Rigtig godt med fordelingen af borgere hen over dagen”, ”Super velorganiseret”.
På spørgsmålet om udbyttet af messen var der 75 % der svarede meget tilfreds/tilfreds og 19 % svarede hverken/eller. Med hensyn til udbyttet af messen, bliver der bl.a. svaret: ”Svært at kende udbyttet af messen”, ”Ikke så mange til vores målgruppe”, ”Vi var her for at vise flaget. Vi havde ingen konkrete jobs med”. Desuden kom der forslag om, at invitere studerende med næste gang, også skoleelever.
Som det ses af nedenstående tabel, var 93 % meget tilfreds/tilfreds med messen.
Generel tilfredshed: | Meget tilfreds/ tilfreds % | Hverken/eller % | Utilfreds/ meget utilfreds % |
Hvor tilfreds er du alt i alt med messen? | 93 | 1 | 3 |
93 % af udstillerne, der har svaret på evalueringen, svarer ja til, at de ønsker at deltage i en messe næste år.
En uge før messen skulle afholdes, var der 100 tilmeldte udstillere. Desværre meldte 14 afbud inden messen og 4 mødte ikke op, dermed blev resultatet, at 82 udstillere deltog i messen.
Ud af de 18, der alligevel ikke deltog, var 17 af dem virksomheder, hvor det ellers var forventet, at de medbragte regulære ordinære jobs.
Begrundelserne for afbuddene var forskellige: Sygdom, vigtigt møde, mistede ordrer, ingen ledige stillinger o.l. De der udeblev på selve dagen undskyldte med sygdom, vigtig opgave og at de havde glemt det.
Borgerevaluering (Den samlede evaluering er vedlagt som bilag 2)
Der blev udleveret evalueringsskema til alle borgere, der deltog i messen, svarende til ca. 1600 personer. Af disse har 408 svaret på evalueringen.
Ja % | Nej % | |
Kom du for at finde et job? | 84 | 16 |
Fik du kontakt med en eller flere arbejdsgivere? | 77 | 19 |
Fik du nogle aftaler med hjem? | 27 | 64 |
Fik du talt med en eller flere vikarbureauer? | 60 | 37 |
Fik du nogle aftaler med hjem? | 23 | 69 |
Fik du talt med en eller flere uddannelsesinstitutioner? | 52 | 46 |
Er du blevet inspireret eller afklaret i forhold til dine fremtidige valg? | 65 | 29 |
Som det fremgår af evalueringen kom 84 % for at finde et job og det ses tydligt, at det er arbejdsgiverne, de ønsker at komme i kontakt med (77 %) fremfor vikarbureauerne (60 %).
27 % fik aftaler med hjem fra arbejdsgiverne og 23 % fik aftaler med hjem fra vikarbureauerne, hvilket viser, at mange af de borgere der mødte op, havde kompetencer der var efterspurgte.
52 % benyttede sig også af muligheden for at tale med uddannelsesinstitutionerne.
Alt i alt følte 65 % at de var blevet inspireret og afklaret på messen.
En af deltagerne skrev følgende i sin evaluering: ”Jeg kan kun anbefale denne messe til alle, der er ledige eller i opsagt stilling, som jeg. Allerede efter 1 time havde jeg et større netværk, end da jeg kom. Og det er jo det, det handler om. Tak”.
Andre kom med kommentarer som ”Rigtig godt initiativ og mange stande”, ”Flere messer af denne slags, tak”.
Arbejdsgruppens evaluering af messen
Arbejdsgruppen mødtes efter messen for at evaluere hele forløbet.
Samarbejdet før og under messen:
Samarbejdet har været godt og alle i arbejdsgruppen har bidraget med alt det, de formåede. Arrangementet var velorganiseret og godt forberedt.
Trefor Arena:
Beliggenheden var god og lokalet var stort og rummeligt. Opstillingen af standene og fordelingen var god, og det sorte gardin fungerede godt som rumdeler. Mange udstillere gav udtryk for, at det var dejligt, at man kunne se sin sidemand og de andre udstillere. Af evalueringen fremgik det, at 96 % af udstillerne var meget tilfredse eller tilfredse med lokaler og stand.
Trefor Arena har under hele forløbet virket uerfaren med at afholde messer, men har samtidig med været meget opsat på at yde en god service og forsøgt at leve op til de ønsker, der er fremkommet.
Maden levede ikke op til forventningerne, hvilket også fremgår af udstillernes evalueringer, hvor 6 % var utilfreds eller meget utilfreds med forplejningen.
Pressedækning af messen
Før messen blev der udsendt pressemeddelelser af flere omgange og heldigvis var de lokale aviser flinke til at bringe disse. På selve messedagen blev TV Syd og de lokale aviser inviteret til at besøge messen. De lokale aviser deltog og publicerede efterfølgende gode artikler om messen.
Ud over den gratis pressedækning, reklamerede de tre jobcentre yderligere for messen i de lokale medier. De sidste fire dage op til messen blev der købt radiospots i Radio Skala for at promovere denne.
Flere virksomheder med
Ifølge phonerfirmaet, der inviterede virksomhederne til at deltage på messen, var begrundelserne for ikke at deltage mange og meget forskellige, så som tidsmange, måske næste år, ingen interesse, optaget på datoen, ingen jobs for tiden, manglende ressourcer.
Det anbefales at bruge et phonerfirma igen næste år, med en eventuel bidragsfinansiering for udstillerne, f.eks. 1.000 kr., for deltagelse. Dette for at undgå afmeldinger op til messen, og for at få medfinansieret messen.
Økonomi for messen
Udgifterne til messen løber op i 146.077 kr., hvoraf Koldings andel er på kr. 75.051,16, så regnskabet holder sig indenfor det aftalte budget.
Samlet vurdering
Messen var en succes, hvilket evalueringerne også viser.
Fordelen ved at samarbejde med andre jobcentre giver større værdi for udstillere og borgere, idet det er muligt at tilbyde et større udvalg af virksomheder, samt samle en større målgruppe af borgere.
Arbejdsgruppen har dog alligevel følgende forslag til forbedringer til næste års messe:
- Jobopslagene på jobcenterstanden skal være tydeligere med angivelse af brancher, og der skal være faste konsulenter ved opslagene
- Ginerne skal hænge sammen med jobopslagene og messedeltagerne (og kun vise områder, der er repræsenteret på messen)
- Det skal fremgå tydeligere, hvem der kan informere om flexjob, jobrotation o.l. på jobcenterstanden
- Der skal være en stand, hvor man kan få vejledning til sit CV og som på messen i år, få taget et CV foto
- Bag på deltagerevalueringen skal der være en oversigt med standene
- Virksomhederne skal gøre det mere synligt, hvilke jobs de kan tilbyde
- Der skal være en mere synlig og tydelig oversigt over virksomhederne
- To workshops er passende, hvoraf den første afholdes om formiddagen kl. 10.00 og 10.30 og gentages om eftermiddagen kl. 12.30 og 13.00
- På hjemmesiden skal der være flere informationer som f.eks. tegning over standene, hvad forplejningen består af, hvad der kan lejes af ekstra udstyr o.l.
- På hjemmesiden skal det også tydeligøres, at udstillere ikke kan forlade messen før tid
Følgende bør man også forholde sig til inden næste messe:
- Hvordan får vi flere virksomheder til at møde op?
- Hvordan sikrer man, at ingen udebliver?
- Skal uddannelsesinstitutionerne sende deres studerende til messen?
- Skal afgangsklasserne i folkeskolerne inviteres med?
- Er 6 timer for længe at afholde messe?
- Skal der være mere fælles markedsføring?
- Hvordan sikrer vi, at borgerne kommer – skal invitationen gøres mere spændende, eller har rådgiverne en rolle her?
Næste års messe
Næste års messe ønskes afholdt i Haderslev. Tidspunkt og økonomisk grundlag for messen er endnu ikke fastlagt.
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 18-12-2014
Det Lokale Beskæftigelsesråd tog evalueringen til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 13/8076
Resumé
Den 8. maj 2013 bevilgede Det Lokale Beskæftigelsesråd midler til frikøb af en medarbejder 2 timer/ugentligt i 52 uger, i alt kr. 18.049,20 i forbindelse med Projekt Morfar.
Projekt Morfar handler om at få ressourcestærke efterlønnere/seniorer til at hjælpe unge mellem 15 og 25 år, som har særlige udfordringer, i gang med en ungdomsuddannelse og samtidig hjælpe dem tættere på en tilknytning til arbejdsmarkedet.
Ungdomsskolen i Kolding har lavet en evaluering af projektet. I alt har 7 seniorer/morfædre med 30 % udskiftning og 11 unge i alderen 13 – 25 år været / er tilknyttet projektet. Ud af de unge har der været frafald på 3, der ikke har kunnet / villet fastholdes i projektet. 7 unge er fortsat tilknyttet projektet og i uddannelse / arbejde, mens 1 er ude af projektet – og det vides ikke om pågældende fortsat er i uddannelse / arbejde.
De unge stammer fra Ungdomsskolens egne rækker samt fra henholdsvis IBC og Hansenberg.
Ungdomsskolen fortæller i sin evaluering, at erfaringen i projektet har vist, at de unge får en ny tro på fremtiden og egne muligheder igennem det opbyggede tillidsbånd generationerne imellem. Desuden har det vist sig at støtte og hjælp til de små udfordringer i hverdagen har stor betydning for fastholdelsen af de unge i uddannelse.
Sagen behandles i
Det Lokale Beskæftigelsesråd.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at evalueringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Ungdomsskolen i Kolding udviklede i 2013 projekt Morfar, og ansøgte i den forbindelse Det Lokale Beskæftigelsesråd om midler til frikøb af 2 løntimer pr. uge i 52 uger. Det Lokale Beskæftigelsesråd bevilligede de ansøgte midler kr. 18.049,20 til projektet på mødet den 8. maj 2013.
Projektets formål var, at finde frivillige seniorer og efterlønnere, med kontakt til arbejdsmarkedet, der havde lyst og overskud til at hjælpe unge med særlige behov til at komme tættere på uddannelse/arbejdsmarked eller fastholde dem i disse.
Målgruppen for projektet var unge med tilknytning til ungdomsskolerne i Kolding Kommune i alderen 15-25 år, og som potentiel var på vej til at droppe ud af en ungdomsuddannelse. Samt seniorer, ressourcestærke voksne, der har forladt arbejdsmarkedet, men stadig har tilknytning til arbejdslivet.
Projektets forløb
Ideen til projektet blev skabt på landsplan. Ungdomsskolen i Kolding blev i 2012 bekendt med, at projekt Morfar kørte med stor succes på ungdomsskolen i Vejle.
Efter at have deltaget i et erfarings- og evalueringsmøde for projektet i Vejle, besluttedes det at implementere ideen på Ungdomsskolen i Kolding. En styregruppe/arbejdsgruppe bestående af lederen af dagundervisningen, klublederen samt projektleder Torben Olesen blev nedsat og projektet var klar til at blive søsat tidligt i foråret 2013.
Jydske Vestkysten bragte en artikel i avisen med en invitation til informations- og hvervemøde for potentielle seniorer med interesse for projektet. Resultatet heraf blev, at syv seniorer M/K med vidt forskellig baggrund meldte sig til projektet.
Et tilsvarende antal unge inden for målgruppen indgik efterfølgende en aftale/kontrakt med en Morfar M/K. Der blev i løbet af projektet gjort nogle erfaringer til læring, som siden er udnyttet i et videre arbejde.
Evaluering af projektet
Ifølge Ungdomsskolen har det vist sig, at små udfordringer kan få stor betydning, og at dette sammen med det tillidsforhold, der er opbygget mellem generationerne i projektet, har en afgørende betydning fremadrettet for de unge. De får en ny tro på fremtiden og egne muligheder.
I hele forløbet har der været 3 unge, der ikke har kunnet / villet fastholdes i projektet. Dette er taget til efterretning, og evaluering af deres forløb er brugt som læring i forhold til visitering af unge til projektet fremadrettet. Undervejs i forløbet har der desuden været en udskiftning af Morfædre M/K på omkring 30 %.
Der afholdes fællesmøder hver anden måned med de aktive Morfædre M/K. Møderne bruges til erfaringsudveksling, drøftelse af videre forløb osv. Desuden inviteres med mellemrum oplægsholdere – f. eks. fra ungebehandlerne i Misbrugscenteret.
I alt har 11 unge i alderen 13 – 25 år været / er tilknyttet projektet. 7 er fortsat tilknyttet projektet og fortsat i uddannelse / arbejde. 3 er ude af projektet - men fortsat i uddannelse, mens 1 er ude af projektet og det er uvist om, personen stadig er i uddannelse.
De unge kommer fra Ungdomsskolens egne rækker samt fra henholdsvis IBC og Hansenberg.
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 18-12-2014
Det Lokale Beskæftigelsesråd tog evalueringen til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 13/8080
Resumé
Jobcenter Kolding og Lemvigh Müller fremsendte den 8. maj 2013 en ansøgning til Det Lokale Beskæftigelsesråd, om midler til projekt ’’Ung på arbejdsmarkedet’’ og fik bevilget 180.000 kr. til projektet.
Projektet henvendte sig til unge under 30 år, som lider af Asberger, ADHD eller som er sent udviklede. Det overordnede mål med projektet var, at de henviste unge skulle i uddannelse eller job.
Oprindeligt skulle projektet være startet i foråret 2013, men en omstrukturering på Jobcentret, og senere en fordobling af ordretilgangen hos Lemvigh-Müller, betød at projektet først startede den 1. marts 2014.
Kontanthjælpsreformen, der trådte i kraft den 1. januar 2014, har for ungegruppen bevirket, at fokus blev flyttet fra arbejde til uddannelse. Rekrutteringsgrundlaget var således ikke længere til stede til ungeprojektet, som fremadrettet skulle visiteres til uddannelsestilbud eller ikke var i stand til at modtage et virksomhedsrettet tilbud.
Derfor har det været nødvendigt at lukke projektet. Dette skete den 30. september 2014.
Sagen behandles i
Det Lokale Beskæftigelsesråd.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Baggrunden for projektet var, at det var svært, at finde rette tilbud til unge med Asberger, ADHD eller de sent udviklede, hvorigennem de kunne stabiliseres og motiveres tilstrækkeligt til, at de kunne komme videre i uddannelsessystemet eller på arbejdsmarkedet.
Indhold i projektet
Projektet var bygget op af flere trin. De unge, der blev visiteret til projektet, startede ud med et 4-ugers forløb, hvor de var ude på virksomheden 2-3 timer dagligt, sideløbende med, at der blev arbejdet med barrierer for fremmødestabilitet. Der blev i denne periode koblet en social mentor tæt på de unge.
Efter 4 uger overgik den unge til et mere opgaverettet forløb, hvor timetallet i virksomheden blev øget samtidig med, at den unge i større grad varetog konkrete funktioner i virksomhedens arbejdsområder (lager, logistik og transport). De unge ville derefter skulle indgå i eksisterende teams. Sideløbende med de øvrige tiltag blev der undervist i FVU-forløb og arbejdet med parallelindsatser.
Derudover blev de unge tilbudt at få økonomisk vejledning, uddannelsesvejledning og vejledning i jobsøgning.
Som udgangspunkt var forløbet på 13 uger, hvorefter der skulle ske udslusning til EGU eller erhvervsuddannelserne. For nogle unge var 13 uger for kort tid, og disse fik mulighed for at blive i virksomheden, indtil de var klar til at overgå til et uddannelsesforløb.
Virksomheden skulle fortsat være nærværende for de unge under uddannelsen i den forstand, at de unge var sikret praktikperioder, der kunne foregå på virksomheden.
For hver deltager blev der udarbejdet der en jobplan og en praktikaftale (hos Lemvigh-Müller).
Kontanthjælpsreformen og nye uddannelsestilbud
Kontanthjælpsreformen, der trådte i kraft den 1. januar 2014, har for ungegruppen bevirket, at fokus blev flyttet fra arbejde til uddannelse.
Der er i den forbindelse blevet etableret forskellige uddannelsesrettede tiltag til de unge på uddannelseshjælp. Et af tiltagene er særlige hold med FVU undervisning, hvor der er kun er 8 unge på hvert hold.
Herudover er der oprettet et særligt tilbud på IBC, hvor der er tilknyttet 20 unge med forskellige problematikker. Tilbuddet indeholder blandt andet: Personlig udvikling, undervisning i dansk og matematik, kostvejledning, besøg på andre uddannelsesinstitutionerne, virksomhedsbesøg, kultur og samfundsforståelse, politik og afklaring i forhold til uddannelse.
Der er blevet etableret et lignende tilbud på Hansenberg, hvor indholdet dog er mere praktisk, og foregår på de forskellige værksteder på Hansenberg. Herudover tilbydes også dansk- og matematikundervisning og personlig og faglig udvikling.
Den oprindelige målgruppe til ungeprojektet blev således, jævnfør lovgivningen, visiteret til disse tilbud i stedet. Nogle blev også visiteret til jobcentrets egne projekter i Job og Aktiv eller andre aktiviteter, hvor der ofte er mentorer tilknyttet.
Restgruppens kendetegn er bl.a. massivt misbrug, plettede straffeattester, social angst og svære psykiske sygdomme, hvorfor disse ikke var parate til en virksomhedsrettet indsats.
Efter kontanthjælpsreformen var rekrutteringsgrundlaget til ungeprojektet ikke længere til stede, da de unge fremadrettet skulle visiteres til uddannelsestilbud. Derfor har det været nødvendigt at lukke projektet. Dette skete 30. september 2014.
På dette tidspunkt havde projektet modtaget 98.550 kr. Det resterende beløb på 81.450 kr. kommer derfor ikke til udbetaling.
Projektets forløb
Selvom kontanthjælpsreformen var trådt i kraft pr. 1. januar 2014, blev der alligevel henvist enkelte unge til projektet. Der blev i perioden februar til september visiteret ni unge. Alle havde været til informationssamtale og besøg på virksomheden inden.
- Tre unge meldte efterfølgende fra. Af disse har to nu tilknyttet en social mentor og en er uden tilbud.
- Tre begyndte hurtigt at få udeblivelser, og meldte senere fra på trods af massiv støtte fra social mentor og tovholder. Årsagerne var ondt i benet, kunne ikke overskue det og kunne pludselig ikke se noget formål med praktikken. For disse er der nu tilknyttet en mentor til den ene, en støtte-kontakt person til den anden og den tredje er tilmeldt et FVU forløb.
- Af de sidste tre er en blevet selvforsørgende fra 1. juni, en er ordinær ansat med personlig assistance og en er stadig i afklarende aktivitet.
Det oprindelige succeskriterium var, at 50 % af de unge, der påbegyndte ungeprojektet, skulle være i job eller uddannelse senest et år efter, at de var startet i forløbet. Af de seks, der deltog i projektet, er to kommet i ordinær beskæftigelse og en i anden intern aktivitet.
Målet blev altså ikke nået, da kun 33 % kom i job eller uddannelse. Resultatet skal ses i lyset af, at kontanthjælpsreformen trådte i kraft, og flyttede fokus fra arbejde til uddannelse, hvilket medførte at projektet stoppede før planlagt.
Har vi lært noget?
- Da ansøgningen blev skrevet, vidste man ikke, hvordan kontanthjælpsreformen ville se ud pr. 01-01-14 og kunne ikke forudsige, at den virksomhedsrettede del blev nedtonet på bekostning af uddannelse
- Den oprindelige målgruppe var for snæver. Mange af de unge havde for eksempel mere end en diagnose
- Mange i målgruppen egnede sig ikke til virksomhedsrettede aktiviteter
- Den manglende mødestabilitet gjorde, at det ikke var muligt at hjælpe den enkelte
Udfordringerne som dette projekt har oplevet, er også til stede i dag i de uddannelsesrettede aktiviteter på IBC og kommer sikkert også på Hansenberg. Her har man dog andre muligheder for at fastholde de unge, selvom de har manglende mødestabilitet. Den manglende mødestabilitet kan dog medføre, at den unge må bruge længere tid på at gennemføre et uddannelsesforløb. Forhåbentlig vil den unge blive motiveret af at befinde sig på et uddannelsessted – og derved lykkes at få gennemført et uddannelsesforløb
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 18-12-2014
Det Lokale Beskæftigelsesråd tog evalueringen til efterretning.
Sagsnr.: 10/31160
Resumé
Kommunaldirektøren vil på mødet give en orientering om nyt fra forvaltningen.
Sagen behandles i
Det Lokale Beskæftigelsesråd.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 18-12-2014
Det Lokale Beskæftigelsesråd tog orienteringen til efterretning.
Sagsnr.: 10/31160
Resumé
For at sikre en maksimal inddragelse af Det Lokale Beskæftigelsesråds baglande, orienterer rådets medlemmer på mødet om nyt fra deres organisationer.
Sagen behandles i
Det Lokale Beskæftigelsesråd.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 18-12-2014
Det Lokale Beskæftigelsesråd tog orienteringen til efterretning.