Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
12-09-2018 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Teknik- og Klimaudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 16/18155
Resumé
Miljøudvalget besluttede den 3. april 2017, at den eksisterende vandforsynings- og grundvandsbeskyttelsesplan skulle revideres.
Den eksisterende plan forholder sig ikke i tilstrækkelig grad til de aktuelle udviklingstendenser og behov indenfor vandforsyning samtidig med, at den er en hindring for nogle af vandværkernes ønsker. Endelig er der emner, der vil være hensigtsmæssige at forholde sig til i forhold til den fremtidige forsyningssikkerhed.
Forud for en kommende planrevision er der behov for en politisk drøftelse og en efterfølgende stillingtagen til retning i forhold til pejlemærkerne.
Første del af drøftelserne tages på dette møde, og andel del tages på udvalgets møde i oktober 2018.
Drøftelserne indeholder to pejlemærker ”vandforsyningsstruktur” samt ”central eller decentral indvinding og forsyning”.
Herefter fastlægger udvalget, på mødet i december 2018, de bærende principper for en revision af planen.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at dilemmaerne indenfor vandforsyningsstruktur og vandværker drøftes.
Sagsfremstilling
Miljøudvalget besluttede den 3. april 2017, at den eksisterende Vandforsynings- og grundvandsbeskyttelsesplan skulle revideres, idet den nugældende plan ikke i tilstrækkelig grad forholder sig til forskellige aktuelle udviklingstendenser og behov indenfor vandforsyning samtidig med, at den er en hindring for nogle af vandværkernes ønsker. Endelig er der emner, der vil være hensigtsmæssige at forholde sig til i forhold til den fremtidige forsyningsstruktur og -sikkerhed.
Forud for en kommende planrevision er der behov for en politisk drøftelse og efterfølgende stillingtagen til retning i forhold til pejlemærkerne samt de tilhørende scenarier og virkemidler.
Figur 1 viser en samlet oversigt over emner/pejlemærker, der præsenteres på udvalgsmøderne i henholdsvis september og oktober 2018.
Figur 1. Pejlemærker fordelt på de to udvalgsmøder.
I det følgende præsenteres de dilemmaer, der skal drøftes indenfor pejlemærkerne ”Central eller decentral indvinding og forsyning” samt ”Vandforsyningsstruktur”.
I bilag 1 findes et notat med forslag til scenarier og virkemidler samt angivelse af den nuværende praksis på området.
Sigtet med de forskellige virkemidler er at opretholde og højne forsyningssikkerheden på de almene vandværker i Kolding kommune.
Inddragelse af vandværkerne i Kolding kommune
Kolding Kommune har som optakt til arbejdet med en revision af planen foretaget en interviewrunde med 10 af de almene vandværker svarende til ca. 1/3 af de almene vandværker.
De 10 almene vandværker repræsenterer 64 % af de tilsluttede forbrugere i Kolding kommune. Temaerne omfattede bl.a. emner som vandforsyningsstruktur, udvikling og tendenser.
Formålet med interviewene var dels at få afdækket, hvorvidt der efter vandværkernes opfattelse er forhold i den eksisterende Vandforsynings- og grundvandsbeskyttelsesplan, der bør ændres, og dels, om der er noget Kolding Kommune kan gøre bedre.
Kolding Kommune har efterfølgende afholdt to møder, hvor både TREFOR Vand og Kolding Vandråd deltog. Vandrådet repræsenterer hovedparten af vandværkerne i Kolding kommune. Derudover har Kolding Kommune afholdt et møde med TREFOR Vands ledelse, hvor emner relateret til forsyning i flere kommuner blev diskuteret.
Formålet med møderne var at præsentere vandværkerne for de forskellige pejlemærker og dilemmaer, som Teknik- og Klimaudvalget efterfølgende skal forholde sig til. Vandværkernes holdninger til de forskellige pejlemærkers scenarier og virkemidler fremgår af bilag 1.
Tema 1: Central eller decentral indvinding og forsyning
Udvalget skal på baggrund af en præsentation på udvalgsmødet, af den nuværende situation og forskellige scenarier, forholde sig til nedenstående dilemmaer.
Dilemmaer til diskussion |
Skal Kolding Kommune have en decentral forsyning og bibeholde flest mulige vandværker og en spredt indvinding, eller skal kommunen have færre vandværker og en spredt indvinding? |
Skal Kolding Kommune affinde sig med den naturlige udvikling, der sker (færre vandværker), eller skal kommunen gå ind og påvirke forsyningsstrukturen? |
Skal Kolding Kommune have en central forsyning med få vandværker? |
På udvalgsmødet i december 2018 ønskes en politisk tilkendegivelse af, hvorvidt Byrådet vil prioritere en decentral eller en central vandindvinding og arbejde aktivt for at fremme dette. |
Tema 2: Vandforsyningsstruktur
Pejlemærket ”Vandforsyningsstruktur” er kun relevant, hvis der fortsat ønskes en decentral indvinding i Kolding kommune. Det indeholder følgende dilemmaer til diskussion.
Dilemmaer til diskussion |
Skal alle vandværker, uanset størrelse, have samme krav til forsyningssikkerhed, eller skal de deles op i to kategorier (Nøgle- og basisvandværker)? |
Hvor langt ønsker Byrådet at gå i forhold til brug af virkemidler for at højne forsyningssikkerheden på de almene vandværker? |
Skal alle vandværker behandles ens, eller er det ok at differentiere f.eks. i forhold til tilsynsfrekvens? |
Ønsker politikerne selv at indgå i en direkte dialog med vandværkerne via et nedsat politisk rejsehold? |
På udvalgsmødet i december 2018 ønskes en politisk tilkendegivelse af, i hvor høj grad Byrådet vil være styrende i forhold til antal og fordeling af vandværker samt, hvilken tilgang Byrådet ønsker for at højne forsyningssikkerheden. |
Det videre forløb
Første del af drøftelserne tages på mødet i september 2018, og andel del tages på mødet i oktober 2018.
På udvalgsmødet til december 2018 skal der tages beslutninger om, hvilke retninger en revision af planen skal tage. Dernæst påbegyndes en revision af den eksisterende Vandforsynings- og grundvandsbeskyttelsesplan. I forbindelse med revision af planen inddrages vandværkerne i arbejdet.
Når der foreligger et udkast til planen, præsenteres den igen for Teknik- og Klimaudvalget med henblik på at blive sendt i offentlig høring. Høringen kan give anledning til justeringer af planen.
Efter høringen sendes planen til vedtagelse i Teknik- og Klimaudvalget eller indstilles til fornyet høring, hvis ændringerne er af betydelig karakter.
Forslag til tidsplanen er opsummeret i nedenstående tabel:
Periode | Aktivitet |
September 2018 | 1. politiske møde om vandforsyningsstruktur - drøftelse |
Oktober 2018 | 2. politiske møde om vandforsyningsstruktur - drøftelse |
December 2018 | 3. politiske møde om Vandforsyningsstruktur - retningsangivende synspunkter - Beslutningssag |
Januar 2019 | Revision af plan påbegyndes - Inddragelse af vandværkerne |
3. kvartal 2019 | Politisk vedtagelse om at sende udkast i 8 ugers offentlig høring |
4. kvartal 2019 | Eventuel justering af plan i forhold til indkomne høringssvar |
4. kvartal 2019 | Politisk vedtagelse af Vandforsynings- og grundvandsbeskyttelsesplan |
Bilag
Sagsnr.: 17/14905
Resumé
På baggrund af Teknik- og Klimaudvalgets temamøder i starten af 2018 samt seminaret før sommerferien, har By- og Udviklingsforvaltningen udarbejdet et forslag til en udvalgspolitik 2018-2021 samt fokusområder for 2018-2019 for Teknik- og Klimaudvalget. Forslaget kan se i bilaget.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter forslag til udvalgspolitik 2018-2021, herunder de anbefalede fokusområder for 2018-2019.
Sagsfremstilling
Proces og udvalgspolitik
Vedhæftede forslag til udvalgspolitik for Teknik- og Klimaudvalget er skabt i fællesskab af politikere og medarbejdere i Kolding Kommune med input fra eksterne og samarbejdspartnere.
Udvalgspolitikken tager afsæt i Kolding Kommunes vision og i mindsettet Borgerens Centrum, og skal markere den politiske retning for udvalgets virke i perioden 2018-2021.
Udvalget har, på et heldagsseminar i maj 2018, drøftet de mange centrale fagområder, tendenser, dilemmaer og udfordringer, som ligger under udvalgets ansvarsområde. Drøftelserne er nu bearbejdet til vedhæftede forslag til en udvalgspolitik samt en række 2-årige fokusområder.
Til mødet ønskes udvalgets overordnede godkendelse af forslaget samt angivelse af, hvilke ændringer, tilføjelser med videre, der ønskes foretaget.
By- og Udviklingsforvaltningen vil fremlægge den endelige tekst til ’Udvalgspolitik for Teknik- og Klimaudvalget 2018-2021’ – påtrykt ’FORELØBIG indtil opdateret vision foreligger’ til udvalgsmødet i oktober/november 2018.
Når det aktualiserede visionsdokument foreligger, vil udvalget få lejlighed til at sammenholde udvalgspolitikken og fokusområderne med visionsdokumentet. Ønskede ændringer foretages og udvalgspolitikken vil blive endelig vedtaget, trykt og publiceret.
Fokusområder
På baggrund af udvalgsseminaret i maj 2018, og de vigtigste tendenser, dilemmaer og udfordringer på området, foreslår forvaltningen følgende fokusområder under hvert tema i udvalgspolitikken:
For så vidt angår Trafik og mobilitet anbefales følgende fokusområder for 2018-2019:
- Bedre fremkommelighed ved adfærdsændringer, vejudbygninger og intelligent trafikstyring
- Øget trafiksikkerhed med særlig fokus på adfærdsregulerende tiltag
For så vidt angår Anlæg og drift af veje, parker og grønne områder anbefales følgende fokusområder for 2018-2019:
- Forbedring af kvalitet og levetid af veje og broer
- Ren og indbydende Kolding midtby gennem synlig og effektiv drift
- Mere grønt i byerne
For så vidt angår Klimatilpasning anbefales følgende fokusområder for 2018-2019:
- Forhindre oversvømmelser i kystnære områder
- Indtænke klimatilpasningshensyn og merværdier i planlægning samt bygge- og anlægsopgaver
- Inspirere og aktivere borgere til at håndtere regnvand på egen grund
For så vidt angår Rent vand anbefales følgende fokusområder for 2018-2019:
- Minimering af spildevandsoverløb til vandløb, søer og kyst
- Forsyningssikkerhed og drikkevandskvalitet
For så vidt angår Affald og genbrug anbefales følgende fokusområder fra 2018-2019:
- Øge andelen af affald, der genbruges, herunder gøre Kolding kendt som frontløber for cirkulær økonomi
- Prioritere affaldsløsninger, der tilbyder stor frihed, mange valgmuligheder og et højt serviceniveau for borgere og virksomheder
Handlinger
Forvaltningen vil i løbet af det næste halve år udarbejde forslag til handlinger under fokusområderne for at gøre dem mere operationelle og sikre tæt dialog med udvalget omkring ambitionsniveau og ønsket retning inden for fokusområderne.
Samspil
Samspil, dialog og kommunikation er vigtige elementer i implementeringen af denne udvalgspolitik. Det gælder ikke mindst politisk og administrativt.
I flere henseender er der således også fællestræk og samarbejdsområder imellem denne udvalgspolitik og andre udvalgspolitikker. Eksempelvis spiller hele temaet ’Anlæg og drift af veje, parker og grønne områder’ rigtig fint sammen med fokusområdet ’Grønne byer’ i udvalgspolitikken for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Ligeledes kan ’Mere plads til den vilde natur i og uden for byerne’, der er fokusområde for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget sammentænkes med dette tema.
Som det også sås ved ’bogstationerne’ i 2017, i blandt andet Nicolai kompleksets gård, der blandt andet handlede om at videregive bøger til nye læsere, i stedet for at smide dem på genbrugspladsen, er der potentiale for at dyrke samspillet mellem kulturen og for eksempel opgaverne under Affald og genbrug i endnu højere grad.
Der er potentiale for samspil stort set alle steder - mellem alle politikområder - og de skal dyrkes systematisk.
Bilag
Sagsnr.: 16/5167
Resumé
Kolding Kommunes Tilgængelighedsstrategi 2018-21 blev vedtaget i december 2017.
Som en del af Tilgængelighedsstrategien kan borgerne gøre Kolding Kommune opmærksom på tilgængelighedsproblemer via app’en ’Giv et praj’.
Der er afsat 250.000 kr. årligt til at udbedre tilgængelighedsproblemer, som borgerne gør opmærksomme på.
Det foreslås, at de 250.000 kr. i 2018 anvendes til projekterne prioriteret i sagen, og at resterende midler overgår til næste års pulje.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget (høring) og Handicaprådet (høring).
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslag om at anvende de 250.000 kr. i 2018 til de i sagen prioriterede forslag sendes i høring i Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget og Handicaprådet,
at projekterne godkendes, såfremt der ikke kommer væsentlige ændringer i forbindelse med høringen,
at et eventuelt overskud i midlerne i tilgængelighedspuljen 2018 overføres til puljen for 2019,
at såfremt der ikke kommer væsentlige ændringer i forbindelse med høringen, anvendes tilgængelighedspuljen temabaseret, som beskrevet i sagsfremstillingen.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 12-09-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Kolding Kommunes Tilgængelighedsstrategi 2018-21 blev vedtaget i december 2017. Formålet med tilgængelighedsstrategien er at sætte fokus på, hvordan man ’indretter’ Kolding kommune, så alle, uanset funktionsniveau, kan deltage i samfundslivet.
At ’indrette’ Kolding kommune, så alle kan deltage på lige fod, handler blandt andet om at tage udgangspunkt i borgerens centrum. Borgerne kan derfor bruge app’en ’Giv et praj’ til hurtigt og nemt at gøre opmærksom på oplevede udfordringer med tilgængelighed i kommunen.
Der er afsat 250.000 kr. årligt til at imødekomme de konkrete tilgængelighedsudfordringer, som borgerne gør Kolding Kommune opmærksomme på.
Den årlige prioritering af, hvordan de 250.000 kr. anvendes til at styrke tilgængeligheden, sker i Teknik- og Klimaudvalget efter høring i Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget og Handicaprådet, jævnfør udvalgsbeslutning herom.
Der er samlet indsendt 54 praj frem til og med første halvår 2018. Der er dog en lang række af dem, som er almindelige driftsopgaver, som udføres løbende, og som derfor ikke indgår i prioriteringen af midlerne i tilgængelighedspuljen.
Af bilaget fremgår de resterende 16 praj, som er de forslag/emner, borgerne har sendt ind via ’Giv et praj’ app’en. Ligeledes fremgår den skønnede udgift til realisering af forslagene/emnerne.
Der er opstillet en prioritering af emnerne, som basere sig på nytteværdien i tiltagene, og som tager udgangspunkt i selve tilgængelighedsstrategien.
Nytteværdien er et udtryk for, hvor mange borgere, uanset eventuelle handicap eller ej, der kan få glæde af det konkrete tiltag. Nytteværdien er skønnet ud fra antal brugere, og relevansen af tiltaget, samt om der har været situationer, som relaterer sig til den konkrete mangel, eksempelvis, hvis der er sket en ulykke eller lignende.
Det foreslås, at de 250.000 kr. i 2018 anvendes på 11 emner, der har fået prioritet 1 eller 2. Emnerne fremgår af bilaget.
Realiseringen af emnerne vil i givet fald ske fra efteråret 2018.
Nogle af emnerne kan af planlægningsmæssige eller vejrmæssige årsager først iværksættes i 2019.
De resterende midler i puljen foreslås reserveret som buffer til de nævnte emner, og såfremt, der er overskud efter udførslen, at midlerne tilgår tilgængelighedspuljen for 2019.
Tilgængelighedsstrategien arbejder med en konkret ”red-zone” i midtbyen, hvor der er størst færdsel, og sigtet er at sikre bedst mulig tilgængelighed for flest muligt.
Dette peger på, at der i fremtidige indsatser bør arbejdes med en tematisering af indsatsen, så der i det enkelte år sikres maksimalt fokus på en konkret problemstilling.
Tematiseringen, og de konkrete indsatser, vil være i tæt sammenhæng med den kommende Bydesignmanual.
By- og Udviklingsforvaltningen har ud fra de mange forskellige input via ’Giv et praj’, og zonen, som er udpeget i tilgængelighedsstrategien, udarbejdet 3 temaer, som fokuserer indsatsen de kommende år (årstal angivet i parentes).
De 3 temaer, der foreslås, og hvor et tema kan være i fokus i det konkrete år, er:
- Signalanlæg i ”red-zone” i midtbyen (2019)
- Gangruter i ”red-zone” i midtbyen og omkringliggende områder (2020)
- Adgang til naturområder i Kolding By (2021)
De enkelte temaer er beskrevet nærmere i vedlagte bilag.
De konkrete temaer vil danne udgangspunkt for både en forvaltningsmæssig gennemgang af de konkrete områder ud fra temaet, og et fokus på temaet via ’Giv et Praj’, suppleret med input fra interessenter.
Bilag
Sagsnr.: 18/21784
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen har udarbejdet en statusredegørelse på mobiliteten i Kolding kommune. Redegørelsen er en status og evaluering af kommunens Mobilitetsplan fra 2016.
Denne første status/redegørelse danner rammerne for forvaltningens fremtidige statusredegørelser. Redegørelsen er et dynamisk dokument, der opdateres løbende på baggrund af forvaltningens analyser af fremkommelighed, trafiksikkerhed, kollektiv trafik m.m.
Af redegørelsen fremgår prioriteringslister, der angiver, hvor der er de største behov for forbedringer af fremkommeligheden, trafiksikkerheden, parkeringsbehov og anbefalinger til prioritering af nye cykelstier.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 12-09-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Kolding Kommunes Mobilitetsplan 2016-2027 udpeger tiltag, der skal sikre en god mobilitet i Kolding kommune. Tiltag, der blandt andet omfatter påvirkning af transportmiddelvalg, store investeringer i infrastruktur på tværs af transportformer samt tiltag, der kan sikre, at trafikanterne kommer sikkert frem.
De nødvendige tiltag skal løbende justeres og nye tiltag skal tilføjes projektlisterne, så forbedringerne følger udviklingen og behovene. By- og Udviklingsforvaltningen har derfor udarbejdet denne første version af en statusredegørelse for Mobilitetsplanen. Forvaltningen vil løbende opdatere redegørelsen, så der er et opdateret beslutningsgrundlag for investeringer i mobilitet i Kolding kommune.
Mobilitetsplanen fokuserer på 6 temaer; Fremkommelighed, Parkering, Cykelfremme, Kollektiv trafik, Trafiksikkerhed og Sundhed.
Forvaltningen har udarbejdet en statusredegørelse for de fem første temaer. Temaet Sundhed fremgår ikke som et særskilt emne, men indgår som deleffekter af tiltag for cykelfremme og trafiksikkerhed.
Formålet med redegørelsen er:
· at skabe et beslutningsgrundlag for investeringer i mobiliteten i kommunen gennem en løbende opdatering af behovene,
· at synliggøre udførte og kommende tiltag i forhold til forbedret mobilitet,
· at følge målene fra Mobilitetsplanen i forhold til den ønskede udvikling.
For hver af de fem temaer redegøres for:
· Målsætning og delmål for temaet.
· Status indenfor temaet. Hvordan har udviklingen været de seneste år.
· Hvad har Kolding Kommune udført indenfor temaet.
· Hvad vil Kolding Kommune gøre (besluttede tiltag).
· Prioriteringsliste med anbefalede tiltag.
Fremkommelighed
Kolding Kommune har de senere år investeret kraftigt i nye vej- og stianlæg. Et højt investeringsniveau, der blandt andet er muliggjort grundet oprettelsen af Mobilitetsfonden. Investeringerne har været nødvendige og vil fortsat være nødvendige, da trafikken stiger.
Trafikken stiger endnu mere, end det var forventet ved udarbejdelsen af Mobilitetsplanen.
Bilejerskabet er steget med 23 % i Kolding kommune over de seneste 10 år, og folk pendler længere til arbejde.
Forvaltningen har udarbejdet et trafikindeks for Kolding kommune, hvor det er muligt at vurdere den årlige trafikudvikling på vejnettet.
Figur 1. Trafikken stiger på vejnettet i Kolding kommune.
I de seneste par år er der investeret i flere væsentlige tiltag, der er medvirkende til at sikre en god mobilitet. Forvaltningen har via kommunens trafikmodel vurderet, hvor der fremadrettet vil opstå trafikafviklingsproblemer på kort, mellem og lang sigt.
Grundet den store vækst i trafikken, er der behov for ombygning af en lang række kryds. Krydsene fremgår af redegørelsen.
Behovet for strækningsombygninger svarer til det angivne behov i Mobilitetsplanen.
En del af de trafikale udfordringer i Kolding kommune skyldes også udfordringer på statsvejnettet. Kommunen er løbende i dialog med Vejdirektoratet om behovet for udbygninger, herunder særligt behovet ved Kolding Øst samt behovet for en ny tilslutning i området ved Vranderupvej.
En påvirkning af trafikanternes transportadfærd kan være en billig måde at øge mobiliteten, hvorfor forvaltningen fortsat vil afsøge mulighederne for at påvirke transportadfærden. Forvaltningen vil desuden undersøge mulighederne for at øge mobiliteten igennem nye teknologiske muligheder.
Parkering
Det fremgår af Mobilitetsplanen, at det altid skal være muligt at finde en parkeringsplads i Kolding Midtby og centerbyerne. I centerbyerne viser opgørelserne, at dette altid er muligt. I Kolding er der også altid ledig kapacitet, men muligheden for at finde en ledig plads er forskellig i de enkelte dele af bymidten. Muligheden for at finde en ledig parkeringsplads styres af restriktioner i form af tidsbegrænset parkering eller betalingsparkering, så de mest attraktive parkeringspladser udnyttes bedst muligt.
Etablering af dynamisk parkeringshenvisning i Kolding medvirker til, at det er blevet nemmere at finde en ledig parkeringsplads. Systemet har reduceret den parkeringssøgende trafik. Parkeringshenvisningssystemet vil blive udbygget de kommende år, så endnu flere parkeringsområder medtages i systemet.
Forvaltningen vil løbende søge at optimere udbuddet af parkeringspladser, herunder muligheden for at etablere et parkeringshus, gerne som et OPP samarbejde.
Kollektiv trafik
Efter omlægningen af det kollektive trafiknet i 2015 har brugerne taget det nye system til sig.
Kolding Kommune har gennemført flere tiltag for at fremme brugen af den kollektive trafik. I 2017 og 2018 tilbydes borgere over 67 år et billigt buskort, hvilket kan medvirke til at flere bruger den offentlige trafik - også uden for spidsbelastningsperioden.
For at forbedre forholdene for den kollektive trafik, er der etableret bussluser på Dyrehavegårdsvej og i Mazantigade, så disse forbindelser fungerer som en buskorridor. I udvalgte kryds i Kolding er der etableret busprioritering.
Kolding Kommune vil fortsat arbejde for at gøre den kollektive trafik attraktiv.
Cykelfremme
Cykeltrafikken er faldet på landsplan de senere år med undtagelse af i København og Aarhus. En tendens, der også er gældende for Kolding. Kolding Kommune ønsker at vende denne udvikling, da cykling er en sund og bæredygtig transportform.
Kolding Kommune ønsker at fremme cyklisme ved at etablere bedre forhold for cyklister. Med en markant indsats i tiltag, såsom nye stier, cykelparkering og adfærdspåvirkning, forventer Kolding Kommune, at udviklingen kan vendes.
Kolding Kommune anlægger i disse år og de kommende år nye cykelstier, der vil medvirke til at gøre det endnu mere attraktivt at cykle.
By- og Udviklingsforvaltningen arbejder med en prioriteringsliste til nye stier. Prioriteringslisten skal medvirke til, at der er kendskab til, hvilke stier, der vurderes af have den største effekt for cyklisterne.
Trafiksikkerhed
Uheldsudviklingen i Kolding Kommune går den rigtige vej. Antallet af uheld med dræbte, alvorligt og let tilskadekomne er mere end halveret fra 2010 til 2017 i Kolding kommune. Faldet er primært sket for de lettere tilskadekomne.
Der er gennemført tiltag for at forbedre trafiksikkerheden. Dette er sket ved krydsombygninger, fartdæmpende foranstaltninger, skolevejsprojekter samt etablering af stier. Der gennemføres desuden løbende trafiksikkerhedskampagner.
Der er fortsat behov for at forbedre trafiksikkerheden igennem målrettede tiltag. Forvaltningen har udarbejdet en udpegning af uheldsbelastede kryds og strækninger.
Bilag
Sagsnr.: 16/742
Resumé
Byrådet besluttede i forbindelse med budget 2015 at afsætte 90 mio. kr. til en Infrastrukturpulje til at finansiere/medfinansiere 10 infrastrukturprojekter.
Det er efterfølgende besluttet at afholde udgiften til støjskærm ved Bramdrupdam med 10,5 mio. kr., som tages fra projektet Fynsvej/Jens Holms Vej.
Yderligere er tilført 1.050.000 kr. i budgettet vedrørende udbygning af Vejlevej i forbindelse med etableringen af Bauhaus.
Endeligt blev der ved regnskabsafslutningen 2017 tilført 1.255.000 kr. til Infrastrukturpuljen, som var restbudgettet ved afslutningen af fire mindre anlægsprojekter. Dette beløb er endnu ikke disponeret.
Status på projekter 100 % finansieret af infrastrukturpuljen viser et forventet merforbrug på 11.125.000 kr.
På projekter delvis finansieret af infrastrukturpuljen vil der være et mindreforbrug på 10.300.000 kr.
Med baggrund i ovenstående foreslås det at ændre det afsatte budget mellem de delvist finansierede projekter, de 100% finansierede, det endnu ikke disponerede budget.
I forbindelse tilretning af budgettet ansøges der om udgiftsneutrale tillægsbevillinger til anlægsbevillingerne p.nr. 4610 Infrastrukturudbygning ved Kolding Sygehus, p.nr. 4725 Infrastrukturpulje og p.nr. 4781 Supercykelsti Kolding-Christiansfeld.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 12-09-2018
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede i forbindelse med budget 2015 at afsætte 90 mio. kr. til en infrastrukturpulje til at finansiere en række af de projekter, der er beskrevet i Mobilitetsplanen.
Puljen understøttede det daværende Teknikudvalgs overordnede politik: ”For at skabe optimale muligheder for udvikling og vækst vil vi arbejde for bæredygtige trafikformer. Vi vil gennem infrastrukturudbygninger sikre fremkommeligheden på det overordnede vejnet med trafiksikkerhed i højsædet, ligesom vi vil arbejde for et veludbygget og sammenhængende cykelstinet.”
Nedenfor er skema over alle drifts- og anlægsprojekter, der er helt eller delvist finansieret af infrastrukturpuljen.
Skemaet er delt op i anlægsprojekter finansieret 100 % af infrastrukturpuljen, driftsprojekter finansieret 100 % af infrastrukturpuljen, projekter, som er delfinansieret af infrastrukturpuljen, og endnu ikke disponeret rådighedsbeløb.
(beløb i 1.000 kr.)
Anlægsprojekter 100 % finansieret af infrastrukturpuljen | Anlægs-bevilling | Heraf finansieret af infrastruk-turpuljen | Forventet rest ved projekt-afslutning |
1. Østerbrogade/ Skamlingvejen | 2.300 | 2.300 | 200 |
2. Vestre Ringgade/Tøndervej | 20.000 | 20.000 | -2.000 |
3. Fynsvej/Jens Holms Vej | 0 | 0 | 0 |
4. Højvangen/Petersminde | 5.200 | 5.200 | -5.000 |
5. Vester Nebel til Dybvadbro | 7.500 | 7.500 | -2.625 |
6. Arena Syd | 3.300 | 3.300 | -1.700 |
7. Udbygningsaftale vedr. Vejlevej | 1.050 | 1.050 | 0 |
8. Projektering og udbud | 1.200 | 1.200 | 0 |
|
|
|
|
SUM 100% finansiering anlæg | 40.550 | 40.550 | -11.125 |
|
|
|
|
Driftsprojekter 100 % finansieret af infrastrukturpuljen | Drifts-bevilling | Heraf finansieret af infrastruk-turpuljen | Forventet rest ved projekt-afslutning |
9. ITS | 12.000 | 12.000 | 0 |
|
|
|
|
SUM 100% finansiering drift | 12.000 | 12.000 | 0 |
|
|
|
|
Projekter delvis finansieret af infrastrukturpuljen | Anlægs-bevilling | Heraf finansieret af infrastruk-turpuljen | Forventet rest ved projekt-afslutning |
10. Infrastrukturudbygning ved Sygehus, Ndr. Ringvej/Skovvangen | 48.000 | 22.000 | 12.800 |
11.A Taps til Vonsild (supercykelsti) | U 16.038 I -6.404 | U 4.721 I -6.404 | U 2.500 I 0 |
11.B Haderslevvej (supercykelsti) | U 4.346 I -1.735 | U 1.279 I -1.735 | U 0 I 0 |
12. Støjskærm E45 | 20.000 | 10.500 | 0 |
|
|
|
|
SUM delfinansiering | U 88.384 I -8.139 | 38.500 0 | 10.300 0 |
|
|
|
|
Endnu ikke disponeret | Anlægs-bevilling | Heraf finansieret af infrastruk-turpuljen | Forventet rest ved projekt-afslutning |
13. Overførte midler fra projekter der er afsluttet |
| 1.255 | 1.255 |
|
|
|
|
SUM endnu ikke disponeret |
| 1.255 | 1.255 |
|
|
|
|
TOTAL SUM | U 139.734 I -8.139 | 92.305 0 | 430 0 |
Ovenstående skema viser, at der vil være et merforbrug på projekter 100 % finansieret af infrastrukturpuljen på 11.125.000 kr.
På projekter delvis finansieret af infrastrukturpuljen vil der være et mindreforbrug på 10.300.000.
Derudover er der i forbindelse med regnskabsafslutningen 2017 blevet overført 1.255.000 kr. til infrastrukturpuljen i forbindelse med afslutningen af 4 mindre anlægsprojekter. Dette beløb er endnu ikke disponeret.
Bemærkninger til skemaet ovenfor:
1. Østerbrogade/Skamlingvejen
Krydsudvidelsen blev gennemført i 2017/2018 og er nu afsluttet. Det samlede budget er 2,3 mio. kr., og der forventes et restbudget på ca. 200.000 kr.
2. Udvidelse af krydsene Vestre Ringgade/Tøndervej/Seest Bakke
Der er udarbejdet projekter for en rundkørsel og en krydsudvidelse med flere vognbaner og svingbaner. Det billigste og bedste projekt er en krydsudvidelse. Der er p.t brugt 1,7 mio. kr. på skitseprojektering, simuleringer, visualiseringer, borgermøder samt sagsbehandling. Budgettet er på 20 mio. kr.
I løbet af efteråret 2018 skal der udarbejdes et detailprojekt samt påbegyndes eventuelle ekspropriationer. Det forventes, at projektet kan påbegyndes i marken i foråret 2019.
Hvis der vælges en løsning med cykeltunneler, må der forventes en budgetoverskridelse på ca. 2 mio. kr.
3. Fynsvej/Jens Holms Vej krydsudvidelse
Anlægsoverslaget dækker kun den kommunale del af finansieringen svarende til 2/5 af anlægsudgifterne, mens Kolding Havn finansierer 1/5 og Staten, i forbindelse med en forventelig kommende Havnepakke 3, finansierer 2/5 af udgifterne.
Den kommunale andel af anlægsudgiften er meget usikker og kan forventes at koste op mod 15 mio. kr. Der blev oprindeligt afsat 10,5 mio. kr. til projektet. De 10,5 mio. kr. er efterfølgende brugt til finansiering af støjskærmen mod E45 ved Bramdrupdam, hvilket betyder, at projektet ikke kan gennemføres.
4. Højvangen/Petersminde, signalregulering
I forbindelse med signalreguleringen skal der eksproprieres arealer til at anlægge et regulært 4-benet kryds. Anlægsprisen blev i 2013 vurderet til 6,3 mio. kr. og i 2015 blev prisen vurderet til 7 mio. kr. eksklusive ekspropriation.
Forvaltningen har arbejdet med forskellige løsninger for at tilgodese lokale interesser i området. Forvaltningen vurderer, at de budgetterede 5,2 mio. kr. ikke kan dække udgifterne til krydsombygningen. Krydsombygningen forudsætter, at der skal eksproprieres arealer til ombygningen, og der må forventes en budgetoverskridelse på 4-5 mio. kr.
5. Cykelsti fra Vester Nebel til Dybvadbro
Forvaltningen har tidligere udarbejdet et groft anlægsoverslag på cykelstien på 7,5 mio. kr. Cykelstien er færdig og i løbet af efteråret 2018 etableres der LED–marks på strækningen. LED-marks giver et ledelys for cyklisterne. Anlægsprisen blev 2,6 mio. kr. dyrere end budgetteret. Budgetoverskridelsen skyldtes primært fordyrelse af bro samt større ekspropriationsomkostninger end forventet. Samlet pris er 10,1 mio. kr.
6. Arena Syd, anlæg af p-pladser
Der blev i 2013 udarbejdet et anlægsoverslag for anlæg af ca. 200 p-pladser i grus på den modsatte side af Røddingvej. På baggrund af et borgermøde afholdt i januar 2017 blev projektet ændret til en omdannelse af eksisterende p-plads foran Arena Syd samt udvidelse af eksisterende p-plads foran Ådalsskolen. Projektændringen har sammen med behov for anlæg af nyt afvandingssystem medført en fordyrelse af projektet på 1,2 mio. kr.
Teknikudvalget foreslog på deres møde i december 2017, at budgetudvidelsen dækkes af mindreforbrug vedrørende infrastrukturudbygninger ved sygehuset.
Der er efterfølgende, og mod forventning, fundet store mængder muld under den eksisterende p-plads ved Arena Syd. Dette er blevet udskiftet og har fordyret projektet med yderligere 0,5 mio. kr.
7. Udbygningsaftale vedrørende Vejlevej
Der blev indgået en udbygningsaftale for at sikre vejadgang fra Vejlevej til ”Danfoss-grunden” på strækningen mellem krydset Vejlevej/Ny Esbjergvej og Vejlevej/Egtved Alle.
8. Projektering og udbud
Det afsatte budget forventes brugt til konsulentbistand i forbindelse med projektering og udbud.
9. ITS
Gennemføres etapevist. De 12 mio. kr., der blev afsat, er overført til drift.
De første 3 faser er gennemført; Vejlevej - Vestre Ringgade – Tøndervej – Sydbanegade. Signalanlæg samordnes og efterfølgende udrulles det på det resterende overordnede vejnet.
Der er indtil videre afholdt udgifter for 4,8 mio. kr. og budgettet forventes at holde.
10. Infrastrukturudbygning ved Kolding Sygehus, Ndr. Ringvej/Skovvangen
Det samlede afsatte budget til infrastrukturudbygningen udgør 48 mio. kr. Heraf blev anlægsprisen vedrørende krydset Ndr. Ringvej/Skovvangen i 2015-priser vurderet til 34 mio. kr., hvoraf de 22 mio. kr. finansieres af infrastrukturpuljen, mens de resterende 12 mio. kr. finansieres af de allerede afsatte midler til infrastrukturforbedringer i forbindelse med udvidelsen af Kolding Sygehus. Der forventes et mindreforbrug på 12,8 mio. kr.
Mindreforbruget skyldes primært generelt lave entreprenørpriser, herunder et stort fald i prisen på spunsvæggen, idet projektet kunne rykkes lidt mere mod syd, så spunsvæggen kunne gøres mindre.
11. Supercykelsti fra Christiansfeld til Kolding
11.A Taps-Vonsild
Cykelstien er færdig til ibrugtagen efter mange forsinkelser primært på grund af vejret. I 2019 udlægges der slidlag.
På grund af forhøjede udgifter til ekspropriation og til ekspropriationsprocessen, forventes der merudgifter på 2,5 mio. kr.
11.B Haderslevvej
Cykelstierne mellem Tøndervej og Agtrupvej blev færdige ultimo 2017. Derudover er der gennemført en række cykelfremmetiltag i signalkrydsene på strækningen.
12. Støjskærm E45
Projektet med at etablere en op til 6 m høj støjskærm langs motorvejen ved Bramdrupdam pågår og forventes afsluttet omkring årsskiftet 2018/19. Der forudsættes fra statslig side en kommunal medfinansiering på 20 mio. kr.
13. Overførte midler fra projekter, der er afsluttet
Budgettet stammer fra fire mindre anlægsprojekter, der blev afsluttet i 2017. Restbudgetterne udgjorde 1.255.000 kr., som blev besluttet overført til infrastrukturpuljen.
Det afsatte beløb foreslås disponeret til at dække en del af det forventede merforbrug på infrastrukturprojekterne.
De infrastrukturelle projekter bør ses i sammenhæng i forhold til mobilitetsplanen og som sådan ses som én samlet portefølje af tiltag, der i sammenhæng, skaber mobilitetsforbedringer.
Med baggrund i helhedstankegangen bør det overvejes at udvikle infrastrukturpuljen i stil med byggemodningsrammen, hvor Byrådet én gang årligt prioriterer, hvilke projekter, der skal gennemføres.
Som ovenstående skema viser, er infrastrukturpuljen under pres. Der mangler 11.125.000 kr. for at kunne realisere de vedtagne forslag.
By- og Udviklingsforvaltningen foreslår, at der af de overskydende midler vedrørende infrastrukturudbygningen ved Kolding Sygehus tilbageføres 10.300.000 kr. til infrastrukturpuljen, og der overføres 2.500.000 kr. til supercykelstien.
Herudover foreslår forvaltningen, at der af de endnu ikke disponerede 1.255.000 kr. disponeres 825.000 kr. til at være med til at dække det ventede merforbrug. De resterende 430.000 kr. fastholdes som ikke disponerede midler til at inddække eventuelle afvigelser i de igangværende projekter.
De bevillingsmæssige konsekvenser
Der ansøges om udgiftsneutrale tillægsbevillinger til anlægsbevillinger for følgende projekter:
| Udgift |
P.nr. 4610 Infrastrukturudbygning ved Kolding Sygehus | -12.800.000 kr. |
P.nr. 4725 Infrastrukturpulje | 10.300.000 kr. |
P.nr. 4781 Supercykelsti Kolding-Christiansfeld | 2.500.000 kr. |
Rådighedsbeløbene fordeles i 2018 således:
| Udgift |
P.nr. 4610 Infrastrukturudbygning ved Kolding Sygehus | -12.800.000 kr. |
P.nr. 4725 Infrastrukturpulje | 10.300.000 kr. |
P.nr. 4781 Supercykelsti Kolding-Christiansfeld | 2.500.000 kr. |
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 18/22123
Resumé
Vejdirektoratet udgiver hvert år en rapport med status for statsvejnettet. Rapporten giver et overblik over tilstanden og udviklingen på de veje, som staten har ansvaret for.
Rapporten for 2018 beskriver bl.a., at trafikvæksten har været særlig stor i Trekantområdet ved Vejlefjordbroen og ved Kolding Øst.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 12-09-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Vejdirektoratet udgiver hvert år en rapport med status for statsvejnettet.
Rapporten giver et overblik over tilstanden og udviklingen på de veje, som staten har ansvaret for, og beskriver bl.a. vejtrafikkens udvikling, kapacitet og trængsel, erhvervslivets transporter og trafiksikkerhed - Status for statsvejnettet 2018.pdf
Rapporten for 2018 viser, at trafikken over Vejlefjordbroen i perioden 2010-2017 er steget med 40–45 % i myldretiden og en tilsvarende stigning kan ses ved Kolding Øst.
De to strækninger er henholdsvis de 6. og 7. mest belastede motorvejsstrækninger i Danmark.
Intet tyder på, at trafikvæksten falder fremover, så den nuværende trængsel forventes blot at blive forværret. Allerede i dag opleves der kritisk trængsel på Vejlefjordbroen og ud for Kolding Øst i morgenmyldretiden. Dette vil kun blive forstærket fremover.
Koldings nærhed til motorvejsnettet har stor betydning for trafikafviklingen på det overordnede vejnet i Kolding by. Sammenbrud på motorvejsnettet mærkes meget hurtigt i Kolding by og flaskehalse på vejnettet i Kolding by mærkes på motorvejsnettet.
Derfor er det endnu vigtigere end tidligere, at investeringerne i infrastrukturen lokalt koordineres mellem Kolding Kommune og Vejdirektoratet. Ligeledes er det vigtigt, at der fortsat afsættes midler til analyser og fremkommelighedstiltag for at sikre fremkommeligheden på vejnettet i regionen. Trafikvæksten i Kolding by har også været rekordhøj med et gennemsnit på næsten 3 % om året mod tidligere 1,5 %.
Jyllands-Posten har kommenteret rapporten i en artikel den 3. juli 2018 - https://jyllands-posten.dk/indland/trafik/ECE10730066/traengslen-paa-danske-veje-stiger-markant-og-det-fortsaetter/
Artiklen har bl.a. udtalelser fra Vejdirektoratets trafikdirektør og branchedirektør for transport i Dansk Industri.
Sagsnr.: 17/15376
Resumé
Vejdirektoratet ønsker, at motorvejskryds Kolding Øst ombygges.
By- og Udviklingsforvaltningen er enig i de valgte løsningsforslag.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
By- og Udviklingsforvaltningen er blevet kontaktet af Vejdirektoratet med henblik på løsningsforslag til at forbedre fremkommeligheden i Motorvejskryds Kolding Øst.
Det sydlige rampekryds ved Sønderjyske Motorvej M50, TSA 62 Kolding Ø er af Vejdirektoratet udpeget som trængselsplet.
Tilslutningsanlægget Kolding Øst servicerer trafikanter til/fra motorvej E20/E45 samt Kolding og har funktion som et ruderanlæg med til- og frakørsel i begge retninger – se nedenstående billede.
Vejdirektoratet ejer til- og frakørslerne til rundkørslen og har derfor stor interesse i, hvordan trafikken bliver afviklet, specielt fra frakørselsramperne, og de har i den forbindelse i 2012 udarbejdet et projektforslag med tilhørende anlægsoverslag. Dette er i samarbejde med Kolding Kommune blevet opdateret i sommeren 2018.
En ændring af forholdene på stedet er en del af Mobilitetsplanens fokus på øget fremkommelighed. Af Mobilitetsplanen fremgår løsning på mellemlang sigt, det vil sige i 2021-2026, med en forventet anlægsudgift på 7 mio. kr.
Der er gennem længere tid registreret trængselsproblemer, specielt i morgenmyldretiden, hvor der ses lange kødannelser på frakørslerne fra motorvejen samt på Nørreskovgårdsvej og Fynsvej. Det drejer sig bl.a. om kørsel ind i rundkørslen fra Fynsvej og fra motorvejsramperne fra øst henholdsvis vest, hvor der periodevis forekommer tilbagestuvning ud på motorvejen.
Problemerne skyldes i stor udstrækning, at trafikanterne primært benytter det højre spor i cirkulationsarealet. Dette på trods af, at der er 2-sporet cirkulationsareal, og trafikanterne ikke skal ud af første ben.
Billede fra dronefilm den 14. september 2017 kl. 7.57.
Billede fra dronefilm den 19. september 2017 kl. 16.20.
Der er undersøgt to forskellige løsningsforslag til forbedring af trængselsproblemerne i rampekrydset.
Det ene forslag består af en signalregulering af rundkørslen. Det andet forslag består af en ombygning af rundkørslen med 2-sporede frafarter på ramperne fra motorvejen, turbineafmærkning mod Fynsvej samt en shunt fra Nørreskovgårdsvej til Fynsvej.
Kapacitetsanalysen viser, at de korteste kølængder om morgenen ses i forslaget med signalregulering af rundkørslen. En signalregulering af rundkørslen vurderes mest robust i forhold til afvikling af stigende trafikmængder, men i forhold til afvikling af dagens trafik giver signalløsningen en højere samlet forsinkelse end shuntløsningen.
I shuntløsningen ses primært kø på de to motorvejsfrakørsler. Særligt kølængden på frakørsel fra øst reduceres, mens effekten på frakørslen fra vest er mindre.
Kølængden på Nørreskovgårdsvej reduceres markant ved etablering af shunt til Fynsvej. Om eftermiddagen ses de korteste kølængder i shuntløsningen.
Prisen for signalløsningen er beregnet til 25,7 mio. kr., og prisen for shuntløsningen er beregnet til 12,0 mio. kr.
Vejdirektoratet anbefaler, at der arbejdes videre med shuntløsningen.
Shuntløsningen er billigst og har en høj samfundsøkonomisk forrentning. Shuntløsningen har en førsteårs-forrentning på 55 %. Løsningen forventes at reducere kølængderne på frakørslen fra øst og Nørreskovgårdsvej samt have en mindre effekt på kølængden på frakørslen fra vest.
Valg af shuntløsning på nuværende tidspunkt udelukker ikke en senere udbygning med trafiksignaler, hvis trafikudvikling eller udvikling i trafikmønstrene bliver anderledes end forventet.
Forslaget er fra Vejdirektoratet indstillet til deres pulje for projekter, men er pt. ikke prioriteret.
Der er ikke taget stilling til eventuel kommunal medfinansiering.
Sagsnr.: 18/8393
Resumé
Region Syddanmark har sendt Redegørelse for råstofområdet i Region Syddanmark i høring.
Regionen træffer på baggrund af redegørelsen og de høringssvar, der indkommer, beslutning om, om Råstofplan 2016 skal revideres.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at høringssvar godkendes og sendes til Regionen.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 12-09-2018
Godkendt.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 05-09-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Regionen har til opgave at lave en plan for indvinding og forsyning med råstoffer på land. Råstofplanen danner rammerne for fremtidig indvinding og forsyning med råstoffer i regionen. Rammerne fastlægges gennem en strategi for forsyning, retningslinjer, graveområder, hvor råstofindvinding skal foregå, og interesseområder, der reserverer arealer til fremtidens råstofindvinding.
Formålet med råstofplanen er at sikre, at den fremtidige råstofindvinding understøtter en økonomisk og miljømæssig bæredygtig udvikling, baseret på en balance mellem på den ene side erhvervsinteresser og samfundets behov for råstoffer og på den anden side hensynet til blandet andet miljøbeskyttelse, vandforsyningsinteresser og en hensigtsmæssig byudvikling.
Af råstofloven fremgår det, at kommunerne er bundet af råstofplanen i deres planlægning og administration.
Regionsrådet skal hvert 4. år gennemgå råstofplanen og beslutte, om den skal revideres. Sidste gang spørgsmålet om revision blev behandlet i regionsrådet var i 2014, hvor det blev besluttet at lave en ny råstofplan.
Der kan være mange grunde til at revidere råstofplanen. For eksempel kan der siden sidste beslutning om planrevision være sket en samfundsmæssig eller økonomisk udvikling, der gør at andre mængder eller typer af råstoffer efterspørges, eller der kan være ønsker om en anden strategi eller andre retningslinjer.
Regionen udfører løbende kortlægning af råstofressourcer, og den viden, der opnås gennem disse kortlægninger, kan medføre, at det vil være hensigtsmæssigt at ændre på udpegningen af grave- og interesseområder. Et andet eksempel er arealer, der er færdiggravede, og derfor kan tages ud af planen og frigives til anden anvendelse end råstofindvinding.
Regionen træffer beslutning om revision af planen på baggrund af en redegørelse, som de har udarbejdet og sendt i høring hos relevante parter, herunder Kolding Kommune.
Redegørelsen er sendt i høring i perioden den 21. juni 2018 til 26. september 2018.
Forvaltningen har udarbejdet udkast til høringssvar til Regionen.
Af høringssvaret fremgår det, at forvaltningen finder det hensigtsmæssigt, at udpegning af nye graveområder og interesseområder sker på baggrund af en konkret kortlægning, der sandsynliggør, at der er råstofforekomster, der er rentable at indvinde. Dermed udlægges fortrinsvis arealer, hvor der er en reel interesse i at indvinde råstoffer.
Desuden er det hensigtsmæssigt, at allerede udlagte områder udtages af råstofplanen, hvis det på baggrund af en konkret kortlægning viser sig, at restforekomsten enten er så begrænset eller utilgængelig, at det ikke er rentabelt at indvinde. Disse arealer bør frigives, så de ikke fremadrettet er bundet i anvendelsen.
Forvaltningen er enig i, at forsyningshorisonten skal svare til efterspørgslen i to planperioder svarende til 24 år for Trekantområdet.
Såfremt der skal udpeges nye områder, bør der udtages allerede udpegede områder, så den samlede mængde udpegede områder alene svarer til efterspørgslen i to planperioder.
Høringssvaret er vedlagt som bilag til denne sag.
Hvis Regionen beslutter at revidere råstofplan 2016, gennemføres den nedenfor viste proces.
Foruden at Kolding Kommune har modtaget redegørelsen i høring, vil kommunen desuden blive hørt i forbindelse med indkaldelse af ideer og forslag samt i forbindelse med planforslaget.
Bilag
Sagsnr.: 18/3949
Resumé
Ejeren af ejendommen Fjordvej 92, Kolding, ønsker at erhverve en del af den offentlige vej Fjordvej og inddrage arealet til sin ejendom.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at en del af den offentlige vej Fjordvej – vejlitra 7000f, Nr. Bjert By, Nr. Bjert – nedlægges som offentligt vejareal, så arealet kan afhændes til ejeren af Fjordvej 92, 6000 Kolding.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 12-09-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Ejeren af ejendommen Fjordvej 92, Kolding, ønsker at erhverve en del af den offentlige vej Fjordvej og inddrage arealet til sin ejendom.
Byrådet har på møde den 24. april 2018 tiltrådt salg af vejarealet til ejeren under forudsætning af, at Teknik- og Klimaudvalget træffer beslutning om at nedlægge vejarealet, som matrikulært skal sammenlægges med ejendommen Fjordvej 92. Med nedlæggelsen af vejarealet kan salget gennemføres endeligt.
Køber afholder samtlige omkostninger i forbindelse med nedlæggelsen af vejarealet, herunder udgifterne til landinspektør.
Ejendommen Fjordvej 92 er markeret med rødt på oversigtskortet.
Vejarealet, der ønskes nedlagt, er markeret med blåt på oversigtskortet.
Det pågældende areal er en del af den offentlige vej Fjordvej, og arealet skal således administreres efter bestemmelserne i lov nr. 1520 af 27. december 2014 om offentlige veje (vejloven).
I henhold til vejlovens § 124, stk. 2, skal vejen opretholdes helt eller delvist som vej, hvis den efter matrikelkortet er eneste adgangsvej til en ejendom eller nogen af ejendommens lodder, og der ikke samtidig etableres anden vejadgang, eller hvis vejarealet i øvrigt er af vigtighed for en ejendom.
Arealet er ikke eneste adgangsvej, og er ikke vigtigt at opretholde som vejareal, da arealet er et tilplantet og meget skrånende rabatareal, som ikke tjener vejformål.
Langs Fjordvej er der endvidere etableret fortov, og der er således ikke behov for at reservere areal til dette formål.
Forvaltningen anbefaler derfor, at arealet nedlægges som vejareal.
Høring
Nedlæggelsen af vejarealet sker i henhold til vejlovens § 124, stk. 7, hvorefter der gælder en høringsfrist på minimum 8 uger. Sagen har været sendt i høring i perioden 26. juni 2018 til og med 21. august 2018.
Høringssvar
Der er indkommet bemærkninger fra ejeren af ejendommen Fjordvej 90.
Bemærkningerne vedrører baggrunden for overdragelsen af arealet samt ejerens bekymring for, om arealet i skel mellem ejendommene Fjordvej 90 og 92 indgår i salget, idet ejeren af ejendommen Fjordvej 90 har opført en støttemur i skel mod ejendommen Fjordvej 92.
Forvaltningens bemærkninger til høringssvar
Overdragelsen bunder i købers ønske om en højere bebyggelsesprocent på ejendommen. Det areal, der agtes afhændet, berører ikke arealet mod ejendommen Fjordvej 90, hvorpå der er opført en støttemur.
Sagsnr.: 18/19421
Resumé
Affaldsplanen gælder i henhold til affaldsbekendtgørelsen for planperioden 2014 til 2024, men skal revideres som minimum hvert 6. år.
Miljøstyrelsen har udmeldt, at de nationale målsætninger på affaldsområdet først vil foreligge i foråret 2020. EU’s fremtidige mål på affaldsområdet er dog vedtaget og kendte frem til 2035.
Hvis affaldsplanen først revideres efter de nationale mål foreligger, kan en kommunal affaldsplan tidligst træde i kraft primo 2021. By- og Udviklingsforvaltningen foreslår derfor, at man reviderer den eksisterende affaldsplan, så den gælder i byrådsperioden 2018-2021.
En revision af den eksisterende affaldsplan nu, vil give et godt overblik over de erfaringer, der allerede er gjort, samt en god ramme for den fremtidige udvikling.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forvaltningen iværksætter en revidering af affaldsplanen.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 12-09-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Den seneste kommunale affaldsplan blev vedtaget i 2014 og har været under implementering siden. Nye affaldsordninger er indført; storskrald og udvidelse af miljøstationer og andre er stadig undervejs; ny genbrugsplads på Bronzevej og indsamling af madaffald.
Affaldsplanen gælder i henhold til affaldsbekendtgørelsen for planperioden 2014 til 2024, men skal revideres som minimum hvert 6. år.
Miljøstyrelsen har meddelt, at nye nationale målsætninger vil gælde tidligst fra medio 2020. EU’s fremtidige mål på affaldsområdet er dog vedtaget og kendte frem til 2035. Se bilag 1 fra Miljøstyrelsen.
De måltal, Miljøstyrelsen har meldt ud, omfatter både husholdningernes og erhvervslivets affaldsmængder. Kommunerne indsamler kun husholdningernes affald. Måltallet for husholdningernes affaldsmængder er 50 % genbrug i 2022. Kolding Kommune genbrugte i 2017 36 %, men forventer at nå de 50 %, når madaffaldsindsamlingen er fuldt indfaset.
En revision af affaldsplanen på nuværende tidspunkt, med de allerede vedtagne EU-mål som grundlag, frem for at vente på de nationale mål, vil sikre, at planen kommer til at følge denne byrådsperiode og give Byrådet mulighed for at justere både igangværende indsatser og beslutte nye indsatsområder, f.eks. tiltag til omstilling til en mere cirkulær økonomi.
Planens rammer og indhold
Affaldsplanen skal overholde Affaldsbekendtgørelsens krav til indhold: en indledning, en kortlægningsdel, en målsætningsdel og en planlægnings- og handlingsplansdel.
Indledning:
Ophæng til nationale mål og lovgrundlag, historik m.m.
Kortlægningsdel:
Skal indeholde en beskrivelse af, hvilke affaldsordninger, der tilbydes kommunens borgere og virksomheder, og hvilke samarbejder Kolding Kommune indgår i på tværs af kommunegrænserne.
Kortlægning i eksisterende affaldsplan justeres.
Målsætningsdel:
Denne del skal indeholde en status på den tidligere affaldsplans målopfyldelse og indsamlede affaldsmængder. Hvor langt er kommunen i forhold til målet om 50 % genbrug af husholdningernes affald?
Planlægnings- og handlingsplansdel for 2018-2021:
Selve handlingsplanen skal ikke indeholde mange nye tiltag, men mere udgøre en revidering og konsolidering af eksisterende ordninger med fokus på serviceniveau og optimering, herunder:
Færdiggørelse af ny genbrugsplads på Bronzevej | 2019 (eksisterende) |
Fuld implementering af indsamling af madaffald | 2020 (eksisterende) |
Tiltag i forhold til cirkulær omstilling | 2019-2021 (Nye tiltag) |
Videreudvikling af genbrugsindsamlingerne | 2019-2021 (eksisterende) |
Undersøge muligheder for mere direkte genbrug | 2019-2021 (Nye tiltag) |
Industri 4.0 tiltag | 2019-2021 (Nye tiltag) |
Økonomi og finansiering forudsættes at kunne holdes inden for den eksisterende bevillingsramme
Tidsplan og proces
Arbejdet med planen kan påbegyndes medio september 2018 og udkast kan ligge færdig til mødet i Teknik- og Klimaudvalget den 12. december 2018.
Den offentlige høring kan herefter foregå i januar og februar 2019 – en mere detaljeret tidsplan findes i Bilag 2.
Bilag
Sagsnr.: 18/2923
Resumé
Ultimo august 2018 er forventningerne til Teknik- og Klimaudvalgets politikområder, som omfatter Vej- og Parkpolitik, Forsyningspolitik, en andel af Miljøpolitik (Klima- og Bæredygtighed) og en andel af Administrationspolitik, følgende:
- Regnskabet for Vej- og Parkpolitik forventes at være 1 mio. kr. mindre end det korrigerede budget.
- Regnskabet for Forsyningspolitik forventes at balancere.
- Regnskabet for Klima og Bæredygtighed forventes at være 400.000 kr. mindre end det korrigerede budget.
Regnskabet for Teknik- og Klimaudvalgets andel af administrationspolitik overskrider budgettet, men det skal ses i sammenhæng med By- og Udviklingsforvaltningens andel af det samlede budget vedrørende administrationspolitik.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 12-09-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Regnskabet for Vej- og Parkpolitik forventes at være 1 mio. kr. mindre end det korrigerede budget, og der forventes dermed en overførsel til 2019 på 1 mio. kr.
Forsyningspolitik forventes at balancere i forhold til det korrigerede budget.
Regnskabet for Teknik- og Klimaudvalgets andel af administrationspolitik overskrider budgettet, men det skal ses i sammenhæng med By- og Udviklingsforvaltningens andel af det samlede budget vedrørende administrationspolitik.
Vedrørende Klima- og Bæredygtighed forventes der en overførsel på 400.000 kr. vedrørende højvandssikring Grønninghoved/Binderup, da det ikke forventes, at projektet kan færdiggøres i 2018.
Bemærkning til Økonomiudvalget: Den forventede overførsel vedrørende Vej- og Parkpolitik er et foreløbigt skøn. Skønnet skyldes primært usikkerheden i forhold til udgifterne til vintervedligeholdelse samt de budgetterede udgifter til busdrift. For Klima- og Bæredygtighed vedrører de 400.000 kr. højvandssikring Grønninghoved/Binderup, som ikke forventes at kunne færdiggøres i 2018.
I forbindelse med budgetvedtagelsen for 2018 er der under Vej- og Parkpolitik medtaget driftsprojekter, hvor eksterne interessenter inddrages i planlægningsprocessen. Inddragelsesprocesserne risikerer at udskyde projektgennemførslen, hvilket kan have budgetmæssige betydninger, idet det kan blive nødvendigt at overføre driftsmidler til efterfølgende år.
Nedenfor er skematisk oversigt over status pr. ultimo august 2018 for ovennævnte områder.
Vej- og Parkpolitik | ||||
Budgetområde | Korrigeret budget i kr. | Forbrug i kr. | Forbrugs-% | Note |
Grønne områder inkl. skove, strande, kolonihaver og projekter | 14.460.877 | 6.220.279 | 43,01% |
|
Tværgående vejformål | 9.921.274 | 2.990.287 | 30,14% |
|
Drift (maskiner, lønninger, arbejde for andre, driftsbygninger | 221.039 | -78.353 | -35,45% | 1 |
Administration (Anlæg og Drift området) | 15.171.293 | 12.002.985 | 79,12% |
|
Parkering | -4.770.759 | -2.958.773 | 62,02% |
|
Vedligeholdelse af belægninger, broer, tunneller og p-arealer | 26.115.547 | 12.983.046 | 49,71% |
|
Rabatter, afvanding, renhold og graffitifjernelse | 30.857.486 | 17.235.490 | 55,86% |
|
Vejbelysning | 6.067.435 | 3.567.972 | 58,81% |
|
Færdselsregulerende og sikkerhedsfremmende foranstaltninger | 5.783.288 | 3.875.684 | 67,02% |
|
Fornyelse af belægninger | 35.271.030 | 8.943.786 | 25,36% |
|
Vinterdrift | 14.189.706 | 9.924.331 | 69,94% |
|
Busdrift | 52.649.084 | 36.239.532 | 68,83% |
|
Pulje til nytænkning af den offentlige trafik | 976.000 | 258.210 | 26,46% |
|
Lufthavn og jernbane | 4.597.700 | 3.508.472 | 76,31% |
|
I alt | 211.511.000 | 114.712.948 | 54,23% |
|
Note 1:
Det lille nettobudget samt forskudt bogføring af udgifter og indtægter bevirker en svingende forbrugsprocent.
Forsyningspolitik | ||||
Budgetområde | Korrigeret budget i kr. | Forbrug i kr. | Forbrug | Note |
Fælles formål | 9.071.881 | -91.273.466 | -1.006,11% |
|
Dagrenovation/restaffald | -1.223.110 | 23.233.349 | -1.899,53% |
|
Storskrald | -323.517 | 1.082.650 | -334,65% |
|
Glas, papir og pap | -1.011.799 | 1.975.831 | -195,28% |
|
Farlig affald | -72.588 | 1.435.868 | -1.978,11% |
|
Genbrugsstationer | -2.028.745 | 15.023.468 | -740,53% |
|
Øvrige ordninger | 3.188.270 | 1.486.225 | 46,62% |
|
Tjenestemænd | 1.637.585 | 648.981 | 39,63% |
|
I alt | 9.237.977 | -46.387.093 | -502,13% | 1 |
Note 1:
Størstedelen af indtægterne i form af renovationsbidrag opkræves 2 gange årligt, mens udgifterne afholdes løbende over året. Derfor vil der være store procentuelle udsving hen over året. Indtægten er bogført under Fælles formål, men vil blive fordelt ud på de øvrige områder ultimo året.
Miljøpolitik | ||||
Budgetområde | Korrigeret budget i kr. | Forbrug i kr. | Forbrug | Note |
Klima og bæredygtighed | 2.238.970 | 423.532 | 18,92% |
|
Administrationspolitik | ||||
Budgetområde | Korrigeret budget i kr. | Forbrug i kr. | Forbrug | Note |
Teknik- og Klimaudvalget | 39.725 | 46.086 | 116,01% | 1 |
Note 1
Regnskabet for Teknik- og Klimaudvalgets andel af administrationspolitik overskrider budgettet, men det skal ses i sammenhæng med By- og Udviklingsforvaltningens andel af det samlede budget vedrørende administrationspolitik.
I forbindelse med vedtagelsen af Budget 2018 er der vedtaget en række bevillingsnoter og budgetposter for Teknik- og Klimaudvalgets områder.
Der sker en løbende ajourføring af bevillingsnoterne på Kolding.dk, og der vil ske en kvartalsvis orientering af Økonomiudvalget af de bevillingsnoter, hvor der er sket en statusændring.
Når noterne er gennemført, vil de også fremgå af denne sag.
Der henvises i øvrigt til sag nr. 7 på Teknik- og Klimaudvalgets møde den 7. februar 2018, hvoraf noter og budgetposter fremgår.
Gennemførte noter
(sag 4 på Økonomiudvalgets dagsorden den 4. september 2018):
0.16 | Busser uden tidsplan | Afsluttet | April 2018 |
0.17 | Banegårdsplads med udsyn | Afsluttet | August 2018 |
0.18 | Cykelpulje | Afsluttet | Marts 2018 |
0.19 | Rengøring af Bymidte | Afsluttet | Juni 2018 |
0.20 | Udbygning af vejnet i Steppingområdet i forbindelse med råstofudgravning |
Afsluttet |
August 2018 |
0.21 | Grøn drift, forskønnelse af byområder | Afsluttet | Juni 2018 |
0.22 | Genvurdering af grundlaget for at lukke Plovfuren | Afsluttet | Juni 2018 |
0.23 | Gratis Kompost | Afsluttet | Ultimo 2017 |
0.25 | Borchs Gård som grøn oase | Afsluttet | April 2018 |
Sagsnr.: 17/22368
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 12-09-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Der er udarbejdet et forslag til mødeplan, der som udgangspunkt fastlægger møderne i Teknik- og Klimaudvalget til 2. onsdag i måneden i tidsrummet kl. 13.00-16.00.
Møderne afholdes fortrinsvis på By- og Udviklingsforvaltningen, der kan dog også være møder, der afholdes ude af huset.
Mødedatoer og –tider er koordineret med den øvrige mødeaktivitet for Byrådets medlemmer.
Bilag
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Teknik- og Klimaudvalget drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet:
· Ingen.
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By- og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 12-09-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Bilag
- Støjskærm mod motorvejen ved Bramdrupdam - status
- Kørselskontoret, ny vognmand
- Politiets afgørelse af sag mod Henning Lyhne om træfældning på kommunalt ejet areal
- Test af intelligent håndtering af affald i det offentlige rum
- Forsøg med nedgravede affaldsløsning i vejareal
- "Flyttesalg" hos RE:USE
- Status og fremdrift på nyt genbrugscenter på Bronzevej
- Afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet vedr. Genbrugspladsen i Lunderskov
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 12-09-2018
Godkendt.