Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
22-01-2020 08:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Social- og Sundhedsudvalget |
Sted: |
Låsbyhøj |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 18/27209
Resumé
Formand for Social- og Sundhedsudvalget Karina Lorentzen (F) og Formand for Børne- og Uddannelsesudvalget Kristina Jørgensen (O) har anmodet om en redegørelse om overvægt blandt børn i Kolding Kommune.
Ifølge P4 viser den Nationale Sundhedsprofil, at Kolding Kommunes skolebørn er blandt de mest overvægtige i landet. Således skulle 14% af kommunens børn være overvægtige mod 0,7% i Gentofte.
Overvægt kan være udfordrede i forhold til den enkeltes selvværd, ligesom et langt liv med overvægt kan grundlægges i barndommen og ender med at give helbredsproblemer i voksenlivet. Derfor giver det mening at sætte forebyggende ind.
Kristina Jørgensen (O), Formand for Børne- og Uddannelsesudvalget samt Karina Lorentzen (F) Formand for Social- og Sundhedsudvalget foreslår derfor:
- at det undersøges, hvorfor Kolding Kommune ligger så højt placeret og om der er særlige målgrupper, udvalget skal være opmærksom på, samt at der eventuelt kommer konkrete bud på løsninger for at imødegå overvægt,
- at det undersøges, om projekt Ligevægt kan udbredes til folkeskoleelever, således at der bliver et lignende tilbud til dem.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget og Børne- og Uddannelsesudvalget
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 24-10-2018
Social- og Sundhedsudvalget besluttede at pålægge forvaltningen at undersøge, hvilken fremtidig indsats der vil være den rette for projektet børn med overvægt.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 14-11-2018
Godkendt.
Pernille Øhlenschlæger Pedersen
Sagsfremstilling
P4 refererer i radioen den 9. juli 2018 til en artikel i Jyske Vestkysten, hvori det fremgår, at Kolding Kommunes skolebørn er blandt de mest overvægtige i landet. Således skulle 14% af kommunens børn være overvægtige mod 0,7% i Gentofte.
Senior- og Socialforvaltningen har siden undersøgt tallene fra artiklen i Jyske Vestkysten. Med hensyn til overvægtige børn i Kolding, så henvises der til børn fra årgang 2004, det vil sige børn på 14 år, og der refereres til den Nationale Sundhedsprofil som kilde. Det er forvaltningens opfattelse, at det må være en forkert henvisning i artiklen, eftersom den Nationale Sundhedsprofil ikke indeholder data fra borgere under 16 år. Forvaltningen vurderer, at data må være fra den Nationale Børnedatabase fra Sundhedsstyrelsen, hvor det også er muligt at genfinde tallet 14% svært overvægtige børn fra 2004 i Kolding Kommune.
Tallet er ifølge Sundhedsstyrelsen ikke validt – og giver ikke er retvisende billede af antallet af svært overvægtige børn i Kolding Kommune, grundet indberetningsudfordringer på det tidspunkt.
Sammenlignes med procentsatsen af overvægtige børn på 13 år (årgang 2005) og på 15 år (årgang 2003), så er de henholdsvis på 3,2% og 1,6 %.
Der er ikke nogen umiddelbar forklaring på, at netop årgang 2004 bør skille sig så markant ud. Tallene, som der henvises til, er fra den Nationale Børnedatabase under Sundhedsstyrelsen, og der har frem til 2012 været store udfordringer med data herfra. Senior- og Socialforvaltningens opfattelse er således, at børn i Kolding Kommunen ikke skiller sig ud fra landsgennemsnittet.
Senior- og Socialforvaltningen har ikke et klart billede af, om der er særlige grupper af børn, der er særligt overvægtige i Kolding Kommune, men ifølge Sundhedsstyrelsens ”Vejledning til skolesundhedstjenesten om opsporing af overvægt og tidlig indsats for børn og unge i skolealderen” fra 2014 beskrives, at børn og unge udgør en særlig målgruppe i forebyggelsen af overvægt. Dels grundlægges livsstil tidligt, dels øger overvægt i barndommen og især i teenageårene risikoen for at blive overvægtig som voksen. 70% af dem, der er overvægtige som unge, bliver det også som voksne. Børn med overvægtige forældre udvikler hyppigere svær overvægt, hvilket kan være relateret til såvel genetiske faktorer som til familiens mad- og motionsvaner. Således bidrager forebyggelse og behandling af overvægt hos børn og unge, ifølge Sundhedsstyrelsen, til at forebygge overvægt hos voksne.
Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning kan fysiske komplikationer opstå allerede i barndommen hos børn og unge med svær overvægt.
I vejledningen peges også på, at overvægt, og især svær overvægt, hos børn og unge har både fysiske og psykiske konsekvenser. I barndommen fylder psykosociale problemer mest, f.eks. i form af mobning og drilleri, lavere selvværd og ringere livskvalitet. Mange overvægtige børn og unge har det svært psykisk og socialt. Nogle trækker sig fra det sociale samvær pga. deres overvægt, mens andre måske er udsatte for drilleri og mobning, hvilket gør, at de isolerer sig og derved bliver ensomme.
Sundhedsstyrelsens billede af hvilke grupper af børn, der har størst sandsynlighed for at udvikle overvægt, underbygges af en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet (bragt i Information 2014, men opdateret i 2018). Undersøgelsen viser, at der er forskel på forekomsten af overvægt hos piger og drenge – drenge har en stigende tendens til at udvikle overvægt, men tendensen blandt pigernes var faldende.
Undersøgelsen viser en sammenhæng mellem overvægt og socialklasse. Forekomsten af overvægt og fedme blandt børn af forældre med kort uddannelse (grundskole eller erhvervsfaglig uddannelse) var således 74% højere, og forekomsten af decideret fedme var 112% højere sammenlignet med børn af forældre med mellemlang eller lang videregående uddannelse. Undersøgelsen viste, at det især er børn og unge fra lavindkomstfamilier, der udvikler overvægt og fedme. Svær overvægt forekommer i højere grad i befolkningsgrupper med de korteste uddannelser og en lav indkomst.
Senior- og Socialforvaltningen er i gang med at afsøge, om tilgangen i Ligevægt kan foldes ud, dvs. ingen vejning, ingen forbudte madvarer, mere psykologi, mere fokus på trivsel og bevægelse sammen med andre i forhold til børn, med de forbehold at børn er en anden målgruppe end voksne.
Senior- og Socialforvaltningen er i gang med at undersøge, hvilke forskelle der er i de nuværende tilbud til børn med overvægt i kommunen, samt hvilke forskelle og ligheder der er mellem disse tilbud og Ligevægt.
Udviklingskonsulent og Projektleder for implementeringen af Ligevægt-indsatsen Ditte Priebe Jønsson giver en status herfor på mødet.
Tilføjelse til resumé 18.09.2019
Social- og Sundhedsudvalget besluttede den 24. oktober 2018 at pålægge forvaltningen at undersøge, hvilken fremtidig indsats der vil være den rette for projektet ”Børn med overvægt”. Forvaltningen har siden været i gang med at afsøge, om tilgangen i Ligevægt kan foldes ud, dvs. ingen vejning, ingen forbudte madvarer, mere psykolog og større fokus på trivsel og bevægelse sammen med andre i forhold til børn. Årsagen til at dette undersøges separat for børn er, at børn er en anden målgruppe end voksne.
Forvaltningen gør opmærksom på at procenttallet for overvægtige børn i Kolding Kommune ikke er korrekt.
På mødet vil hovedtemaerne fra indsigterne blive præsenteret af projektleder Ditte Priebe Jønsson og leder af Sundhedsplejen Annette Balsgaard.
Nyt forslag 18.09.2019
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-09-2019
Orienteringen blev taget til efterretning med den tilføjelse, at udvalget anerkender det store arbejde med indsigterne, og ser frem til at blive præsenteret for forslagene til nye løsninger i december 2019.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 09-10-2019
Godkendt.
Henrik Nielsen
Benny Dall
Tilføjelse til sagsfremstilling 18.09.2019
På baggrund af erfaringer fra projekt ”Ligevægt for voksne” er Socialforvaltningen nysgerrig på, om der også er brug for justeringer i den tilgang og de metoder, der anvendes til børn, som kæmper med mad, krop og vægt.
Undersøgelsen sker som en designproces, hvor projektgruppen på nuværende tidpunkt har indsamlet indsigter fra skolebørn - herunder børn, som benytter kommunens tilbud om vægttab eller som tidligere har benyttet det. Derudover har der været interviews med forældre, lærere og medarbejdere fra Vægtstopperne. Indsigterne fra interviewene fremlægges på mødet.
Forvaltningen forventer at kunne præsentere Social- og Sundhedsudvalget for forslag til nye løsninger i december 2019.
Tilføjelse til resumé 22.01.2020
På mødet den 18. september 2019 blev Social- og Sundhedsudvalget præsenteret for indsigterne fra børn, forældre, lærere og sundhedsplejesker i Kolding Kommune i forhold til, hvad der fylder for børn, hvad der er vigtigt og svært samt perspektiver i relation til mad, krop og vægt.
Opdagelsesfasen er sidenhen færdiggjort. Dette er sammenholdt med de tidligere præsenterede borger-indsigter, som har givet et samlet billede af vigtige hovedindsigter i projektet. Herefter er der udviklet mulighedsrum og opstart på løsningsforslag.
På mødet gives et kort resume af hovedindsigterne, de udarbejdede mulighedsrum samt forslag til opstart på løsninger. Dette bliver præsenteret af projektleder Ditte Priebe Jønsson og konstitueret leder af Sundhedsplejen Louise Mønsted.
Sagen behandles i 22.01.2020
Social- og Sundhedsudvalget og Børne- og Uddannelsesudvalget
Nyt forslag 22.01.2020
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Social- og Sundhedsudvalget godkendte;
at de foreslåede løsningsforslag, hvor der anvendes en anden tilgang i forhold til børn og overvægt, iværksættes i form af prøvehandlinger,
at udvalget får en evaluering af de iværksatte prøvehandlinger i juni måned.
Tilføjelse til sagsfremstilling 22.01.2020
På mødet den 18. september 2019 blev Social- og Sundhedsudvalget præsenteret for indsigterne fra børn, forældre, lærere og sundhedsplejesker i Kolding Kommune i forhold til, hvad der fylder for børn, hvad der er vigtigt og svært samt perspektiver i relation til mad, krop og vægt.
Opdagelsesfasen er sidenhen færdiggjort. Der er blevet interviewet en bred pallette af fagpersoner og eksperter, og der er indhentet forskning og erfaring. Dette er sammenholdt med de tidligere præsenterede borger-indsigter, som har givet et samlet billede af vigtige hovedindsigter i projektet. Herefter er der udviklet mulighedsrum og opstart på løsningsforslag.
På mødet gives et kort resume af hovedindsigterne, de udarbejdede mulighedsrum samt forslag til opstart på løsninger. Dette bliver præsenteret af projektleder Ditte Priebe Jønsson og konstitueret leder af Sundhedsplejen Louise Mønsted.
Sagsnr.: 19/25409
Resumé
Medlem af Social- og Sundhedsudvalget, Benny Dall (Ø), anmoder i mail den 6. september 2019 om optagelse af følgende sag på dagsorden:
”Enhedslisten foreslår:
At der igangsættes en proces for at afklare behov for fremtidige boligtilbud til de borgere der i dag enten er hjemløse, boligløse, beboer i Hyttebyen, beboer på forsorgshjem her eller i anden kommune, eller på anden måde i bolignød.
At processen har til hensigt at vi politisk får indsigt i hvilke forventninger gruppen af borgere har til bolig.
At processen, i forlængelse af indsigter fra lignende proces for bostøtte i eget hjem, giver indsigt i hvilke forventninger til sociale styrker og relationer i forbindelse med boligen borgerne eftersøger
At forslag til procesplan fremlægges for udvalget på decembermødet.
Baggrund for sagen:
Brugerne af forsorgshjem, sofasurfing, og de der bliver hjemløse ændrer sig,
Det er derfor på tide at få undersøgt hvilke forventninger disse grupper har til den bolig de synes er perfekt. Det være sig både boligen som fysisk ramme, såvel som boligen som ramme for netværk og boligrelaterede aktiviteter.
Hertil kommer at Kolding Kommune de kommende år står overfor at skulle tage stilling til påtrængende renoveringer af såvel forsorgshjem som hyttebyen. Det vil derfor være rettidig omhu at få overblik over om de tilbud vi har i dag står mål med borgernes forventninger”.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at sagen drøftes.
Nyt forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at procesplanen godkendes.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-09-2019
Udvalget godkendte anmodningen om optagelse af sagen på dagsordenen, og at der fremlægges en procesplan for udvalget på decembermødet.
Pernille Hejbøl Øhlenschlæger Pedersen
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Udvalget godkendte procesplanen.
Sagsfremstilling
Baggrund
Kolding Kommune har i hjemløsetællingen i 2019, 72 hjemløse.
Det ses, at Kolding Kommune har en anelse flere på herberg og som sofasurfere end landsgennemsnittet, men samtidig også har lidt færre på gaden og på natvarmestue.
Forvaltningen ønsker at vide mere om, hvilke forventninger disse borgere har til deres kommende behov for såvel midlertidige som permanente boliger. Det være sig både boligen som fysisk ramme, såvel som boligen som ramme for netværk og boligrelaterede aktiviteter.
Hertil kommer, at Kolding Kommune de kommende år står overfor at skulle tage stilling til
påtrængende renoveringer af såvel forsorgshjem som Hyttebyen.
Forundersøgelsen
Forundersøgelsen udgør trin ét i strategien Selvværd og Sammenhæng, hvor vi er nysgerrige på borgernes behov, livssituation og, hvad borgerne oplever der er Selvværd og Sammenhæng for dem. Målgruppen skal føle sig hørt og forstået omkring dette emne. Derudover er trin ét en opstart på en generel involvering af borgerne i udviklingen af fremtidige boliger og boformer.
Der er udarbejdet et forslag til en procesplan for en forundersøgelse, som skal afdække behovene hos målgruppen og dermed danne grundlag for beslutninger om, hvilke retninger forvaltningen skal gå i forhold til udviklingen og etableringen af fremtidige boliger til målgruppen.
De primære mål med forundersøgelsen er:
• At levere indsigter om, hvad borgerne finder vigtigt, for at leve et meningsfuldt liv
• At levere indsigter i, hvilke forventninger disse borgere har til deres kommende behov for såvel midlertidige som permanente boliger
• At indsamle og få overblik over konkrete erfaringer, viden, undersøgelser og projekter relateret til emnet
Målgruppen er udsatte hjemløse borgere over 18 år.
Forslag til procesplan for forundersøgelsen er vedhæftet.
Bilag
Sagsnr.: 20/969
Resumé
Budgetrammen for 2020 udgør:
Socialpolitik, serviceudgifter:
Budgetrammen udgør 299.206.000 kr.
Socialpolitik, overførsler:
Budgetrammen udgør 8.718.000 kr.
Udgifts- og aktivitetsstyringsnotatet er opdateret i forhold til udmøntningen af budgetrammen samt forventet baseline på Indsatstrappen og vil danne grundlag for den løbende budgetopfølgning i 2020.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at udgifts- og aktivitetsstyringsnotatet tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Udgifts- og aktivitetsstyringsnotatet blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Budgetrammen for 2020 udgør:
Socialpolitik, serviceudgifter:
Budgetrammen udgør 299.206.000 kr.
Socialpolitik, overførsler:
Budgetrammen udgør 8.718.000 kr.
Udgifts- og aktivitetsstyringsnotatet er opdateret i forhold til udmøntningen af budgetrammen samt forventet baseline på Indsatstrappen og vil danne grundlag for den løbende budgetopfølgning i 2020.
Bilag
Sagsnr.: 20/1262
Resumé
Finansloven for 2020 indeholder elementer, som har betydning for Socialområdet i Kolding Kommune. I nedenstående er listet de tiltag, som henhører under området, og der forventes en senere udmelding omkring de økonomiske konsekvenser for de respektive områder, når den kommunale andel og fordeling foreligger.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Social- og Sundhedsudvalget tog orienteringen til efterretning med den tilføjelse, at forvaltningen pålægges;
at tage kontakt til Social- og Indenrigsministeriet, hvor Social- og Sundhedsområdet i Kolding Kommune gør opmærksom på, hvilke områder samarbejdet med Regionen allerede er styrket, og hvor Social- og Sundhedsområdet ser fremadrettede potentialer for et styrket samarbejde,
at der løbende tages kontakt til Regionen med henblik på styrkelse af samarbejdet.
Sagsfremstilling
Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet har indgået aftale om finansloven for 2020. Aftaleparterne er enige om at gennemføre nye initiativer på følgende områder, som har betydning for Socialområdet.
I nedenstående er listet de tiltag, som berører Socialområdet i Kolding Kommune. Der forventes en senere udmelding omkring de økonomiske konsekvenser for de respektive områder, når den kommunale andel og fordeling foreligger, hvorefter udvalget vil blive yderligere orienteret.
Styrket psykiatri
Der skal ske en styrkelse af indsatsen for de personer, der lever med psykiske lidelser eller psykisk mistrivsel. Det er imidlertid ikke alle udfordringer, der kan løftes i ét træk. Derfor igangsættes arbejdet med en 10-års plan for Psykiatrien, der skal sætte en langsigtet retning for udviklingen af Psykiatrien og sammenhængen på tværs af områder. Men der er behov for at starte arbejdet allerede nu med konkrete initiativer.
Regeringen vil invitere til forhandlinger med henblik på at indgå en aftale om en 10-års plan for Psykiatrien. Aftaleparterne er enige om, at der i planen skal være særlig fokus på forebyggelse og bedre sammenhæng i indsatsen mellem almen praksis, hospitalspsykiatri (herunder ambulant behandling) og socialpsykiatri (herunder botilbud). Indsatsen for børn og unge samt dobbeltdiagnosticerede skal have et særligt fokus i planen.
Styrket ambulant voldsrådgivning
Der skal ske en styrkelse af den ambulante rådgivning til voldsudsatte og voldsudøvere i nære relationer. Det sker blandt andet gennem etableringen af en pulje til udbredelse af ambulante tilbud, ligesom der gives varig driftsstøtte til eksisterende aktører.
Kvindekrisecentre
Kvinder, der henvender sig til et kvindekrisecenter, skal kunne modtage den hjælp og rådgivning, de har brug for. For at sikre, at kvinder, der er i målgruppen for kvindekrisecentre, hurtigt får den hjælp, de har brug for, afsættes en ramme i 2020 og frem til flere pladser på kvindekrisecentre og psykologhjælp. Udmøntningen af rammen drøftes i Social- og Indenrigs- ministeriet med aftalepartierne.
Styrket efterværn til tidligere anbragte
Der skal ske en styrkelse af indsatsen for at forebygge hjemløshed blandt tidligere anbragte unge. Aftaleparterne er derfor enige om at prioritere midler til en efterværnspulje, der kan søges af døgninstitutioner, socialpædagogiske opholdssteder, herberger og andre sociale døgn- og overnatningstilbud til udsatte unge, til indsatser som kan hjælpe tidligere anbragte unge videre ud i egen bolig.
Sagsnr.: 20/1564
Resumé
Den 2. december 2019 vedtog regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet finansloven for 2020.
Finansloven 2020 berører Sundhedsområdet på 2 måder:
- Styrket forebyggelsesindsats mod rygning i forhold til udsattegrupper, hvor der afsættes 10 mio. kr. årligt i perioden 2020-2023
- 1.000 flere sygeplejersker skal ansættes i sundhedsvæsenet fra 2021
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Social- og Sundhedsudvalget tog orienteringen til efterretning med den tilføjelse, at
forvaltningen pålægges;
at tage kontakt til Social- og Indenrigsministeriet, hvor Social- og Sundhedsområdet i Kolding Kommune gør opmærksom på, hvilke områder samarbejdet med Regionen allerede er styrket, og hvor Social- og Sundhedsområdet ser fremadrettede potentialer for et styrket samarbejde,
at der løbende tages kontakt til Regionen med henblik på styrkelse af samarbejdet.
Sagsfremstilling
Finansloven 2020 berører Sundhedsområdet på 2 områder:
- Styrket indsats mod rygning. For at understøtte forebyggelsesindsatsen i forhold til udsatte grupper, afsættes 10 mio. kr. årligt i perioden 2020-2023 til en forsøgsordning. Dette med henblik på at understøtte kommunernes forebyggelsesindsats med rygestopkurser og rygestopmedicin til de udsatte borgere, der indgår i et rygestopforløb.
Den øgede forebyggelsesindsats på tobaksområdet svarer til ca. 160.000 kr. til Kolding Kommune, såfremt midlerne fordeles efter bloktilskudsnøglen.
- Flere sygeplejersker skal ansættes i sundhedsvæsenet fra 2021. Dette kan eventuelt give udfordringer i forhold til at fastholde og rekruttere sygeplejersker til den kommunale sygepleje. Konkret er der pt. ikke rekrutteringsudfordringer i Kolding Kommunes sygepleje.
Sagsnr.: 14/2770
Resumé
Social – og Sundhedsudvalget besluttede i april 2019, at de gerne ville have en orientering om den kommende informationsindsats om projektet ”Tandpleje til udsatte”.
Projektet blev etableret i 2014 i et samarbejde mellem tandplejen og jobcentret. Det gennemføres i samarbejde med frivillige privatpraktiserende tandlæger, personale fra Modtagelse og Service (Økonomisk Rådgivning) samt Folkekøkkenet.
Formålet var at fremme udsatte borgeres tandsundhedstilstand. Via opsøgning, rådgivning og støtte har man søgt at gøre det nemmere for udsatte borgere at benytte eksisterende muligheder for tandpleje og tandbehandling.
I forbindelse med udarbejdelse af informationsmateriale om tandplejen besluttede Modtagelse og Service, at der var et behov for at udarbejde et større informationsmateriale til borgerne om søgning af enkeltydelser generelt – herunder mulighed for støtte til tandpleje – og behandling.
Materialet blev udarbejdet hen over sommeren/efteråret 2019 og blev undervejs testet af borgere fra Grenen i Kolding – et specialiseret tilbud til borgere med autismespektrumforstyrrelser. Formålet med testen var at sikre, at informationsmaterialet var letforståeligt for alle målgrupper af borgere.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget.
Forslag
Børne-, Uddannelses– og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Nyt forslag
Den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 16-01-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Historik
På Social – og Sundhedsudvalgets møde 24. april 2019 besluttede udvalget at der skulle gives en orientering om den kommende informationsindsats om ”tandpleje til udsatte”.
Projektet ”Tandpleje for udsatte” blev etableret i 2014 i et samarbejde mellem tandplejen og jobcentret. Projektet gennemføres i samarbejde med frivillige privatpraktiserende tandlæger, personale fra Modtagelse og Service (Økonomisk Rådgivning) samt Folkekøkkenet.
Formålet var at fremme udsatte borgeres tandsundhedstilstand. Via opsøgning, rådgivning og støtte har man søgt at gøre det nemmere for udsatte borgere at benytte eksisterende muligheder for tandpleje og tandbehandling.
I 2017 blev konceptet ændret en smule, således at de åbne konsultationer i Folkekøkkenet blev afløst af faste ugentlige konsultationer i Tandplejens lokaler med henviste borgere fra jobkonsulenter i jobcentret.
Der har generelt været stor søgning til projektet, ligesom der blandt de borgere, der er mødt frem, har været et omfattende behov for nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet tandbehandling.
I perioden 12. april 2018 til 16. december 2019 har der i alt været 139 henvisninger til tandprojektet. Heraf har 45 personer afsluttet deres tandbehandling, mens 47 personer fortsat er i gang med tandbehandlingen. Projektet er godkendt til at forsætte til midlerne er brugt. Ved afslutningen af budget 2018 var der 299.000 kr. tilbage af den oprindelig bevilling på 740.000 kroner.
Udarbejdelse af informationsmateriale om tandplejen
I forbindelse med udarbejdelse af informationsmateriale om tandplejen besluttede Modtagelse og Service, at der var et behov for at udarbejde et større informationsmateriale til borgerne om søgning af enkeltydelser generelt – herunder mulighed for støtte til tandpleje – og behandling.
Materialet blev udarbejdet hen over sommeren/efteråret 2019 og blev undervejs testet af borgere fra Grenen i Kolding – et specialiseret tilbud til borgere med autismespektrum-forstyrrelser. Formålet med testen var at sikre, at informationsmaterialet var letforståeligt for alle målgrupper af borgere.
Modtagelse og Service har planer om tillige at udarbejde en kort informationsfilm om søgning af enkeltydelser. Der er ansøgt og bevilget midler fra puljen ”Borgerens centrum” til udstyr og kompetenceudvikling, så Modtagelse og Service selv er i stand til fremadrettet at udarbejde kommunikationsmateriale til brug for alle borgere i jobcentret.
Bilag
Sagsnr.: 20/666
Resumé
Konsulentfirmaet Muusmann har i samarbejde med Herning Kommune gennemført et serviceeftersyn af Handicap- og Psykiatriområdet. I den forbindelse blev Kolding Kommune inviteret til at deltage i en benchmarking af udgiftsniveauet for 2015-2018 (hovedvægt på 2018) med Herning, Holstebro, Ringkøbing-Skjern og Viborg kommuner.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Sagen udsættes til næste møde.
Sagsfremstilling
Der orienteres på mødet om de væsentligste resultater for Kolding Kommune af benchmarkingen.
Sagsnr.: 19/3274
Resumé
Social- og Sundhedsudvalget har på udvalgsmødet 23. januar 2019 drøftet arbejdsmiljøet i Familierådgivningens Afsnit for børn. Social- og Sundhedsudvalget anerkender vigtigheden af et godt arbejdsmiljø, og har derfor bedt forvaltningen om løbende at få en status på arbejdet med arbejdsmiljøet i Afsnit for børn.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Orienteringen blev taget efterretning.
Sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalget har bedt forvaltningen om en løbende status på sygefraværstallene og arbejdet for at styrke arbejdsmiljøet. I denne udvalgssag gives status for den senest afsluttede måned, december 2019. Status er vedhæftet som bilag.
Der er ikke længere igangværende tiltag i Familierådgivningens Afsnit for børn, da alle tiltag er afsluttet. Dette skyldes, at der på baggrund af tiltagene nu opleves en stor arbejdsglæde og faglig stolthed i Familierådgivningens Afsnit for børn. HR har været tovholder på forskellige initiativer og har netop afsluttet det sidste initiativ ultimo december 2019.
Endvidere har konsulentfirmaet Implement konkluderet, at Familierådgivningen, herunder Afsnit for børn, er en afdeling, hvor der er indarbejdet en klar systematik og procedurer i arbejdet med byens børn og unge. Alt sammen arbejdsgange, der giver den enkelte medarbejder en tryghed og en styrke i arbejdet.
Derudover er der afleveret ledelsestilsyn for Familierådgivningen i december 2019, som Afsnit for børn er en del af, hvoraf det blandt andet fremgår, at der fortsat er lovmedholdelighed i sagerne. Der bliver lavet undersøgelser, truffet afgørelser og ført tilsyn i sagerne, hvilket blandt andet også betyder, at de respektive tidsfrister ved børnesamtaler og undersøgelser bliver overholdt.
Bilag
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
På mødet gives en status på den igangværende sammenlægning af Folkekøkkenet og Regnbuen, ligesom udkast til procesplan forelægges til orientering.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
På mødet gives en status på den igangværende sammenlægning af Folkekøkkenet og Regnbuen, ligesom udkast til procesplan forelægges til orientering.
Sagsnr.: 20/435
Resumé
Social- og Sundhedsudvalget har bedt om en status vedr. Socialforvaltningens brug af det eksterne konsulentfirma Brorson Consult.
Det kan oplyses, at Socialforvaltningen endvidere har modtaget en henvendelse fra Ankestyrelsen, dateret den 20. december 2019. I henvendelsen anmoder Ankestyrelsen om besvarelse af en række spørgsmål, som omhandler brugen af eksterne konsulentfirmaer.
Besvarelsen skal danne bagrund for en vurdering af lovligheden af kommuners anvendelse af konsulenter inden for det sociale område. Ankestyrelsen skal bruge udtalelsen til at vurdere, om der er anledning til at rejse en tilsynssag. Det er Social- og Indenrigsministeriet, der har bedt Ankestyrelsen om at tage spørgsmålet op.
Socialforvaltningen har indgået to kontraktaftaler med Brorson Consult. Samarbejdet med Brorson Consult vedrører alene konsulentbistand. Brorson Consult har til opgave at yde Kolding Kommune sparring i udvalgte sager, så der er den nødvendige gennemsigtighed mellem borgerens behov, indsats og taksten, der skal betales til leverandøren.
Som det fremgår af de to kontrakter, vedrører samarbejdet med Brorson Consult borgere, som modtager støtte efter serviceloven §§ 85, 103, 104, 107, 108 eller sociale indsatser, der kan sidestilles hermed. Det er alene Kolding Kommune, der varetager den sagsbehandling og træffer de afgørelser, der er forbundet med den hjælp, der ydes til borgerne.
Samarbejdet indebærer desuden ikke, at Brorson Consult foretager sagsforberedende skridt som eksempelvis indhentelse af oplysninger, udarbejdelse af udkast til partshøring, udarbejdelse af udkast til afgørelse eller lignende.
På baggrund af Social- og Sundhedsudvalgets anmodning og henvendelsen fra Ankestyrelsen, har Socialforvaltningen påny gennemgået kontrakterne med Brorson Consult med henblik på vurdering af lovligheden. Det vurderes, at Brorson Consult ikke udøver myndighedsarbejde, og at samarbejdet med Brorson Consult falder indenfor lovgivningens rammer. Der er alene tale om bistand til socialfaglig forhandling, og derved vedbliver myndighedsansvaret og kompetencen enten hos rådgiver eller leder i Kolding Kommune.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget, Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget og Byrådet.
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at Social- og Sundhedsudvalget drøfter samarbejdet med Brorson Consult,
at Social- og Sundhedsudvalget indstiller udkast til besvarelse til Ankestyrelsen til Byrådets godkendelse.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Et flertal i udvalget, bestående af Kristina Jørgensen, Trille Nikolajsen, Henrik Nielsen og Tobias K.J. Jørgensen, besluttede at samarbejdet med det eksterne konsulentfirma genoptages med baggrund i behovet for opkvalificering op kompetenceudvikling af medarbejdere.
Et mindretal i udvalget, bestående af Hans Holmer, Hanne Dam og Benny Dall, stemte imod at samarbejdet genoptages, og foreslår at samarbejdet med det eksterne konsulentfirma fortsat sættes i bero frem til februar måned, hvor udvalget nærmere får belyst antallet af sager, som forvaltningen forventer, der skal samarbejdes om.
Et enigt Social- og Sundhedsudvalg indstiller udkast til besvarelse til Ankestyrelsen til Byrådets godkendelse.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 22-01-2020
Et flertal i udvalget, bestående af Kristina Jørgensen, Trille Nikolajsen, Henrik Nielsen, Ole Martensen og Tobias K. J. Jørgensen, besluttede at samarbejdet med det eksterne konsulentfirma genoptages, med baggrund i behovet for opkvalificering op kompetenceudvikling af medarbejdere.
Et mindretal i udvalget, bestående af Elvis Comic og Benny Dall, stemte imod at samarbejdet genoptages, og foreslår at samarbejdet med det eksterne konsulentfirma fortsat sættes i bero frem til februar måned, hvor udvalget nærmere får belyst antallet af sager, som forvaltningen forventer, der skal samarbejdes om.
Et enigt Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalg indstiller udkast til besvarelse til Ankestyrelsen til Byrådets godkendelse.
Sagsfremstilling
Baggrund for samarbejdet
Socialforvaltningen i Kolding Kommune oplever, at forhandlingerne omkring indsats og takster for borgere på sociale tilbud har fået et øget fokus hos de eksterne leverandører, idet leverandørerne har fået en langt mere professionel tilgang til forhandlingerne og desuden møder talstærkt og repræsentativt op.
Desuden oplever Socialforvaltningen, at det er komplekst at sikre den nødvendige gennemsigtighed i sagerne, så der er sammenhæng mellem borgernes behov, indsatsen og den takst, der skal betales. Der er mange forskellige sammensætninger af takster hos leverandørerne – eksempelvis har leverandøren en godkendt takst på Tilbudsportalen, men den suppleres ofte af tillægstakster, som leverandøren kræver forhandlet i den enkelte sag.
For Kolding Kommunes myndighedsfunktioner og økonomi har der derfor vist sig at være et behov for, at den enkelte sagsbehandler/rådgiver opkvalificeres og i udvalgte sager får hjælp/sparring til at sikre, at der er den nødvendige sammenhæng og gennemsigtighed mellem borgerens behov, indsatsen og taktsten.
Det overordnede formål for samarbejdet har derfor været at sikre gennemsigtighed i borgersager, hvor borgerne opholder sig på sociale tilbud. Der er særlig fokus på tilbud, der drives af andre kommuner, regioner eller private.
Det var hensigten, at samarbejdet med Brorson Consult skulle indledes med et uddannelsesforløb for socialrådgiverne i Psykiatri- og Handicapafdelingen.
På baggrund af Kolding Kommunes økonomiske situation blev gennemførelse af uddannelsen udsat. Samarbejdet blev i stedet indledt med, at Brorson Consult i enkelte sager skulle yde hjælp og sparring for at sikre den gennemsigtighed, som er beskrevet ovenfor.
Det er Kolding Kommune der prioriterer og vælger hvilke sager, der ønskes sparring til.
Konsulentfirmaets opgaver
Brorson Consult har til opgave at bistå med at sikre den nødvendige gennemsigtighed mellem borgerens behov, den indsats der ydes og den takst, der skal betales til leverandøren. Dette opnås ved en såkaldt socialfaglig forhandling ud fra modellen ”Behov-Indsats-Takst”. Borgerens behov er altid udgangspunktet, og dermed også pejlemærket for indsatsen. Taksten er i denne kontekst alene en konsekvens af den indsats, der er relevant at yde i relation til borgerens behov. I socialfaglig forhandling er takst derfor ikke selvstændigt forhandlingsparameter.
Når behov og indsats er klarlagt, skal dette som nævnt relateres til taksten. Her forekommer det i socialfaglige forhandlingssager, at taksten enten er for høj eller for lav i relation til den indsats, der skal leveres til borgeren. Her vil borgeren derfor ikke opleve en ændring i indsats, men der er alene tale om en tilpasning af taksten, således den matcher indsatsen. Dette kræver oplysning af takstsammensætning, takstvilkår og kontraktvilkår. Om taksten justeres op eller ned vil derfor afhænge af, hvordan den forventede indsats matcher i det konkrete tilbuds takststruktur.
Brorson Consult yder således alene konsulentbistand til den socialfaglige forhandling, som Kolding Kommune har ansvaret for.
Brorson Consult har til opgave at bistå Kolding Kommune med at sikre gennemsigtighed i udvalgte sager. Det overordnede formål er at der skal være overensstemmelse mellem behov, indsats og takst. Som det fremgår af de to kontrakter vedrører samarbejdet med Brorson Consult borgere, som modtager støtte efter serviceloven §§ 85, 103, 104, 107, 108 eller sociale indsatser, der kan sidestilles hermed.
Det er alene Kolding Kommune der varetager den sagsbehandling og træffer de afgørelser, der er forbundet med den hjælp der ydes til borgerne.
I samarbejdet med Brorson Consult har Kolding Kommune ikke overladt myndighedskompetence til konsulentfirmaet. Samarbejdet indebærer desuden ikke, at Brorson Consult foretager sagsforberedende skridt, som eksempelvis indhentelse af oplysninger, udarbejdelse af udkast til partshøring, udarbejdelse af udkast til afgørelse eller lignende.
Det er Socialforvaltningens vurdering, at Brorson Consult ikke udøver myndighedsarbejde og at samarbejdet med Brorson Consult falder indenfor lovgivningens rammer. Der er alene tale om bistand til socialfaglig forhandling, og derved vedbliver myndigansvaret og kompetencen enten hos rådgiver eller leder i Kolding Kommune, Socialforvaltningen.
Det kan bemærkes, at Socialforvaltningen, på baggrund af den tidligere Falck sag, har været særlig opmærksom på vurdering af, om der ved samarbejdet med Brorson Consult er overgivet myndighedskompetence.
Indhold af kontrakterne
Kolding Kommune har indgået to kontrakter med Brorson Consult. Kontrakterne er indgået den 23. maj 2019 og den 22. september 2019.
Kontrakten af 23. maj 2019 vedrører konsulentbistand, der består i forhandling af takster for borgere på sociale tilbud i henhold til servicelovens paragraffer. Der er tale om borgersager, hvor der forhandles med henblik på en ændring i indsats og/eller takst. Om konsulent-bistanden fremgår desuden, at konsulentfirmaet yder konsulentbistand til sagsgennemgang og forhandling af borgersager, som foregår ved at Kolding Kommune retter henvendelse til Brorson Consult, når der ønskes sparring til takstindplacering for borgere, der modtager støtte i henhold til servicelovens §§ 85,103,104,107,108 eller sociale indsatser, der kan sidestilles hermed.
Kolding Kommune kan modtage sparringen via telefon, mail eller ved fremmøde, alt efter hvad der aftales og findes formålstjenstligt i den enkelte sag.
Ved al forhandling og sparring er der tale om konsulentbistand, og dermed vedbliver myndighedsansvaret og kompetencen, enten hos socialrådgiver eller leder i Kolding Kommune. Brorson Consult varetager således ikke myndighedsansvar, ligesom der heller ikke udøves myndighedsarbejde.
Kolding Kommune kan benytte konsulentfirmaets bistand til forhandling i op til 130 borgersager, men er ikke forpligtet hertil.
Prisen for ovenstående klippekort udgøres af en engangsbetaling på 10 procent af den forhandlede besparelse i hver af de 130 borgersager i de næste 12 måneder, tillagt moms og kørsel. Såfremt der ikke forhandles en årlig besparelse, afregnes derfor intet ud over kørsel.
Den anden kontrakt er indgået den 22. september 2019. Denne kontrakt vedrører sparring til takstindplacering for borgere, der indflytter på et social tilbud, eller hvor leverandør søger om øgning af takst.
Sparringen leveres via telefon, mail eller fremmøde, alt efter hvad der aftales i den givne sag.
Ved al forhandling og sparring er der tale om konsulentbistand, og dermed vedbliver myndighedsansvaret og kompetencen, enten hos socialrådgiver eller leder i Kolding Kommune. Brorson Consult varetager således ikke myndighedsansvar, ligesom der heller ikke udøves myndighedsarbejde.
Kolding Kommune kan benytte konsulentfirmaets bistand til forhandling i op til 30 borgersager, men er ikke forpligtet hertil.
Ifølge aftalen sker der fakturering på timebasis, således at timeprisen udgør 1600 kr. plus moms. Såfremt der bliver behov for fremmøde, regnes transporttid med en vægtning på 50% samt der afregnes for kørte km med 3,56 kr. pr. km tillagt moms.
Denne kontrakt har Kolding Kommune endnu ikke benyttet sig af.
Status på samarbejdet med Brorson Consult
Sager om borgere i botilbud, hvor der har været afholdt belysningsmøder:
Socialforvaltningen har alene afholdt belysningsmøder på henholdsvis Psykiatri- og Handicapområdet for de sager, hvor der ikke er den nødvendige gennemsigtighed i forhold til borgerens behov, den indsats der ydes og den takst, der skal betales til leverandøren. Det er sager, hvor taksten på bostedet udgør mere end grundtakst. Det vil sige, det er borgere, der betales ekstra til (tillægsydelser) på de respektive bosteder.
Psykiatri:
Gennemgang af borgersager på Psykiatriområdet har vist, at der i 25 borgersager ikke har været den nødvendige gennemsigtighed mellem behov, indsats og takst.
I 10 borgersager har der været afholdt belysningsmøder. Ingen af sagerne har vist et forhandlingspotentiale.
I 12 borgersager var der planlagt belysningsmøder i december måned 2019 og januar måned 2020, men møderne er indtil videre aflyst, som følge af udvalgets beslutning i december måned 2019.
I 3 borgersager afventes der en tilbagemelding fra bostederne om mødedato.
Handicap:
Gennemgang af borgersager på Handicapområdet har vist, at der i 55 borgersager ikke har været den nødvendige gennemsigtighed mellem behov, indsats og takst.
I 10 borgersager har der været afholdt belysningsmøder. Ingen af sagerne har vist et forhandlingspotentiale.
I 3 borgersager var der planlagt belysningsmøder i januar måned 2020, men møderne er indtil videre aflyst, som følge af udvalgets beslutning i december måned 2019.
I 4 borgersager afventes der en tilbagemelding fra bostederne om mødedato.
I 38 borgersager er der endnu ikke fastlagt mødedato for et belysningsmøde.
Bilag
Sagsnr.: 20/703
Resumé
Der er tilrettelagt en fælles inspirationstur for Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget.
Inspirationsturen er planlagt den 19. februar, hvor udvalgene har ordinært møde, og turen går til Odsherreds Kommune og til Settlementet i København.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at program for inspirationsturen tages til efterretning.
Nyt forslag
Inspirationsturen indeholder besøg hos Odsherred Kommune, der som den første offentlige arbejdsplads har indført en firedags arbejdsuge, som led i en forsøgsordning.
Efterfølgende besøges Settlementet på Vestrebro, som løbende har over 100 frivillige og omkring 50 ansatte. Mere end 1.000 borgere får årligt hjælp i et af Settlementets tilbud.
Der afholdes desuden ordinære udvalgsmøder under transporten.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Programmet for inspirationsturen blev taget til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 22-01-2020
Programmet for inspirationsturen blev taget til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 19/34936
Resumé
Stomiprojektet er et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Odense Kommune, Region Midt og Region Syddanmark om at skabe en smidigere overgang fra region til kommune for borgere med permanent stomi. Det er også en del af økonomiaftalens opdrag om at skabe nye og bedre samarbejdsformer med fokus på det gode borgerforløb og en effektivisering af økonomien på tværs af region og kommuner.
Som en del af stomiprojektet kommer der snart et fælles udbud og en ny fælles løsningsmodel på stomiområdet.
Samarbejdet omkring stomiudbuddet kan ses som første skridt mod en organisering og en serviceplatform, som kan anvendes på andre borgernære produktområdet på sundhedsområdet.
Kolding Kommune har tilkendegivet et ønske om at være en del af dette fælles udbud og den nye fælles løsningsmodel. Den endelige beslutning om tilslutning forventes at skulle træffes i 2020, når den færdige fælles løsning kendes.
Tilføjelse til resumé 22.01.2020
Sagen har været i høring i Handicaprådet.
Handicaprådets høringssvar er vedhæftet som bilag
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget, Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget og Seniorudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør og den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Nyt forslag 22.01.2020
Den konstituerede Socialdirektør og den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at Handicaprådets høringssvar tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-12-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 18-12-2019
Orienteringen blev taget til efterretning med den tilføjelse, at sagen sendes høring i Handicaprådet.
Beslutning Seniorudvalget den 07-01-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Social- og Sundhedsudvalget tog høringssvaret fra Handicaprådet til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 22-01-2020
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget tog høringssvaret fra Handicaprådet til efterretning.
Sagsfremstilling
Stomiprojektet er et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Odense Kommune, Region Syddanmark og Region Midtjylland, og blev igangsæt med det hovedformål at sætte borgerne i centrum ved at skabe en smidigere overgang fra region til kommune for borgere med permanent stomi. Stomiprojektet understøtter også økonomiaftalernes opdrag til region og kommuner om at skabe en bedre og mere sammenhængende offentlig sektor.
Som en del af stomiprojektet er der blevet udarbejdet en analyse, som kortlægger mekanismerne på markedet for stomiprodukter, hvordan området ser ud i dag og hvilke forbedringspotentialer der er for både borgerne og for kommunernes udgifter på området.
Ifølge analysen af stomiområdet på tværs af kommuner er området præget af uensartede tilgange og uklarheder i samarbejdet mellem kommuner og regionen til gene for borgeren. Det er ifølge analysen også præget af uhensigtsmæssigheder i forhold til de markedsmekanismer der gør sig gældende på det kommunale område og som resulterer i højere omkostninger. Analyserapporten er vedlagt som bilag til orientering.
På baggrund af stomiprojektets opdrag og analysens fund er der nu en fælles løsning på stomiområdet på vej. Den nye fælles løsning indebærer et fælles udbud på stomiprodukter og en ny organisering i et eller flere fælles servicecentre.
Den foreslåede løsningsmodel
Den foreslåede løsningsmodel indebærer, at der igennem et udbud indgås en aftale med et fælles sortiment af ens produkter og priser for kommuner og regioner.
For at administrere dette fælles produktsortiment indeholder løsningen også:
- Et fælles it-systemet til bestilling og bevilling
- Fælles lager og logistik
- Sundhedsfaglig support
- Administrativ service og support
Opgaven vil skulle løses igennem en fælles serviceplatform. Her er der på nuværende tidspunkt to muligheder i spil. Den første er, at kommunerne i Region Syddanmark tilslutter sig det Fælles Servicecenter, som allerede eksisterer i Region Midt. Den anden er en decentral løsning af serviceplatformen, hvor kommuner går sammen i mindre klynger.
Det er ikke muligt at være med i stomiudbuddet uden også at tilslutte sig den fælles serviceplatform.
På længere sigt er det meningen, at den nye løsningsmodel bliver en organisering og en serviceplatform, som kan anvendes på andre borgernære produktområder inden for sundhedsområdet. Tanken er dermed, at kommunerne igennem en fælles serviceplatform kan skabe rammen for yderligere tiltag, der kan styrke det borgernære sundhedsvæsen og som kan danne rammen for yderligere indkøbsbesparelser i fremtiden.
Beslutningen om tilslutningen til stomiudbuddet er dermed både en beslutning om dette konkrete udbud, men også en mere principiel beslutning om hvorvidt Kolding Kommune ønsker at være en del af denne løsningsmodel fremadrettet på sundhedsområdet.
De økonomiske forudsætninger
Der er udarbejdet en business case for et fælles udbud og en fælles løsning forankret i Region Midts eksisterende Fælles Servicecenter. Driftsomkostningerne og de løbende vedligeholdelsesomkostninger er i business casen 1.492 kr. per stomiborger om året. Dertil kommer en engangsomkostning ved opstart på 1,35 mio.kr., som skal fordeles mellem alle kommunerne i Region Syddanmark. Foreløbige beregninger viser, at det samlet set er udgifter, som Kolding Kommune som minimum kan forventes at hente hjem set i forhold til den nuværende løsning.
Den fulde business case for en decentral løsning med lokale servicecentre i klynger af kommuner i Region Syddanmark kendes ikke, men en foreløbig business case viser, at løsningen sandsynligvis vil være dyrere end løsningen med Fælles Servicecenter.
Der ligger en række antagelser i begge business cases på oplysninger, som endnu ikke kendes. Det er bl.a. en forudsætning for økonomiberegningerne er, både Region Midtjylland, Region Syddanmark samt de respektive kommuner tilslutter sig løsningen på stomiområdet.
Når udbuddet er kørt, så vil business casen blive vurderet igen, og hvis business casen ikke holder, eller hvis de forventede omkostninger ikke som minimum er på niveau med omkostningerne i dag, så vil projektet ikke fortsætte.
Stomiområdet i Kolding Kommune
Stomiprodukter til borgere i Kolding Kommune administreres i dag af kommunens egen hjælpemiddelafdeling. Der er anslået 300 personer med stomi i Kolding Kommune. Social- og Sundhedsudvalget besluttede d. 22. oktober 2014 en procedure på stomiområdet der betyder, at borgerne som udgangspunkt har mulighed for at beholde deres nuværende stomiprodukter, hvis de ønsker det.
En tilslutning til det fælles stomiudbud vil betyde, at borgerne ikke længere vil have denne mulighed for frit og uden ekstra omkostninger at vælge produkter på hele markedet for stomiprodukter, som de har i dag. Borgere med stomi vil med den nye fælles løsning skulle afprøve de stomiprodukter der er i det fælles produktsortiment efter udbuddet. Det vil være muligt at planlægge en tryg overgang til nye stomiprodukter, fx ved hjælp af kommunens stomisygeplejerske. Samtidig vil bevilling af hjælpemidler, som stomiprodukterne er en del af, altid bero på en konkret, individuel vurdering, som giver mulighed for at give dispensation, hvis en stomibruger fx oplever særlige gener ved de nye produkter eller hvis produkterne giver en allergisk reaktion på huden.
Beslutning om tilslutning til stomiudbuddet
Forvaltningen har på baggrund af de tilgængelige oplysninger besluttet at tilkendegive til regionen og de øvrige kommuner, at Kolding Kommune ønsker at tilslutte sig stomiudbuddet og samarbejdet i en fælles serviceplatform. Den endelige beslutning om tilslutning forventes at skulle træffes i 2020, når den færdige fælles løsning kendes.
Bilag
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Deltagelse i ekstraordinære kommunale aktiviteter, medlemmer af Social- og
Sundhedsudvalget.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at Social- og Sundhedsudvalget drøfter, om der er behov for at et eller
flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale erhverv.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Udvalget har anmodet Tobias K. J. Jørgensen om at deltage i følgende aktiviteter:
- Interview omkring Selvværd og Sammenhængs strategien i Socialforvaltningen den 26. november 2019 fra kl. 13.00-15.00
- Temadrøftelse omkring samarbejdsaftalerne og §18 midlerne den 27. november 2019 fra kl. 8.30-12.00
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer,
punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for
varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet
eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Bilag
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra Social- og Sundhedsområdet;
- Det gode liv (Anonym Alkoholbehandling)
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.