Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
11-04-2018 08:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Børne- og Uddannelsesudvalget |
Sted: |
Bramdrup Skole |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 17/625
Resumé
Christian Haugk, næstformand i Børne- og Uddannelsesudvalget, udtræder af Byrådet pr. 31. marts 2018.
Der skal derfor vælges en ny næstformand i Børne- og Uddannelsesudvalget.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Valget foretages som et flertalsvalg i henhold til § 24, stk. 1, i lov om kommunernes styrelse.
Sagsnr.: 18/1203
Resumé
Skolebestyrelserne og dagtilbudsbestyrelserne har de senere år haft tilknyttede kontaktpersoner udpeget af og blandt medlemmerne fra det stående udvalg. Det foreslås, at ordningen fortsætter jf. fordelingen i sagsfremstillingen
Idet Christian Haugk udtræder som byrådsmedlem og næstformand i Børne- og Uddannelsesudvalget pr. 31. marts 2018, bedes udvalget udpege kontaktpersoner til:
- Bakkeskolen
- Børnehaven Højvang
- Børnehaven Løvetand
- Harte Skole
- Børnehaven Sønderled
- Munkevængets Skole
- Pinjevejens Børnehus
- Daginstitutionen Palmealle
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at udvalget tilslutter sig forslaget til politisk kontaktperson jævnfør sagsfremstillingen.
Sagsfremstilling
Med udpegningen af kontaktpersoner til bestyrelserne i daginstitutioner og skoler påtager Børne- og Uddannelsesudvalgets medlemmer sig uformelt at have kontaktforpligtelsen til bestyrelserne på den måde, at der ikke er tale om medlemskab af de pågældende bestyrelser, men bestyrelserne kan 1 – 2 gange om året invitere det pågældende medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget til at deltage i et konkret dagsordenspunkt på bestyrelsens dagsorden.
Det foreslås, at Hanne Dam udpeges til bestyrelserne i skoler og daginstitutioner jævnfør nedenstående skema.
Selvejende institutioner, skoler, daginstitutioner
| |
Hanne Dam | Bakkeskolen Børnehaven Højvang Børnehaven Løvetand
|
Hanne Dam | Harte Skole Børnehaven Sønderled
|
Hanne Dam | Munkevængets Skole Pinjevejens Børnehus Daginstitutionen Palmealle
|
Sagsnr.: 17/980
Resumé
For nogle unge kan livet med uddannelse, bolig, sundhed, egen bolig og fodfæste på arbejdsmarkedet være uoverskueligt. Disse unge risikerer at blive afhængige af offentlige ydelser resten af deres liv.
Derfor har Kolding Kommune igangsat et strategisk tværgående projekt, der skal forbedre kommunens arbejde med at forebygge problemerne ud fra tilgangen om borgerens centrum.
Efter en designproces med inddragelse af folkeskoleelever og deres forældre samt unge under og over 18 år, har de tre forvaltninger fundet en helt ny og fælles, forebyggende løsning, som skal hjælpe de unge til at blive selvhjulpne og selvforsørgende.
Arbejdsmarkedschefen, Skolechefen, Social- og Handicapchefen samt Udviklingschefen fra Senior- og Socialforvaltningen deltager på mødet.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget den 4/4 2018, Børne- og Uddannelsesudvalget (orientering) den 11/4 2018 og Social- og Sundhedsudvalget (orientering) den 18/4 2018.
Forslag
Senior- og Socialdirektøren, Børne- og Uddannelsesdirektøren samt Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at det fælles talentspejderkoncept godkendes, og
at Arbejdsmarkedsudvalget beslutter, at der investeres 3 mio. kr. årligt til ansættelse af talentspejderne.
Nyt forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 11-04-2018
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 04-04-2018
Sagsfremstilling
Unge menneskers mulighed for at blive selvhjulpne og selvforsørgende er afgørende for deres selvværd og livskvalitet. Men for nogle unge kan livet med uddannelse, bolig, sundhed, egen bolig og fodfæste på arbejdsmarkedet være uoverskueligt.
Disse unge risikerer at blive afhængige af offentlige ydelser resten af deres liv. Eksempelvis modtog næsten 5 % af de unge i Kolding Kommune mellem 18 og 25 år uddannelseshjælp eller kontanthjælp i 2017.
Beskrivelse af indsigter
Kolding Kommune har igangsat et tværgående strategisk projekt, kaldet ’Klar til voksenlivet’, hvor man siden foråret 2017 har arbejdet på at finde en fælles, tværgående løsning, som kan hjælpe disse unge. Det er sket i tæt samarbejde mellem Skoleområdet, Social- og handicapområdet samt Arbejdsmarkedsområdet.
Løsningen er bygget på en fælles forståelse af:
- at den unges behov og ønsker skal være i centrum
- at løsninger skal koordineres på tværs af fagområder
- at kommunen skal forebygge og investere i løsninger på tværs af fagområder.
Der er gennemført en designproces med unge fra 8. klasser, 9. klasser, unge på 16-18 år samt unge over 18 år, der ikke er i uddannelse eller job. Forældre til unge i udskolingen er også blevet inddraget.
De unge gav blandt andet udtryk for, at de ikke ønsker at skille sig negativt ud, og de vil gerne føle sig ”almindelige”. Hvis de har personlige udfordringer, vil de ikke presses til at snakke om det med voksne, de ikke kender eller ikke har tillid til.
De unge lægger således stor vægt på tillid og relationer, hvis de skal åbne sig og spørge om hjælp. Derfor er det vigtigt, at de har nem adgang til nogle voksne, som de har tillid til, og som kan hjælpe dem.
Talentspejder-konceptet
De tre forvaltninger foreslår en fælles løsning. Fra 8. klasse screenes de unge, som kan være i risiko for at få udfordringer med at tage en uddannelse eller blive selvforsøgende. Allerede fra dette tidspunkt skal de tilbydes en tværgående indsats.
Denne indsats formes som et talentudviklingsforløb. Her får de unge og deres forældre et tilbud om at deltage i forløbet. Den unge vil blive koblet med en personlig ’talentspejder’, der sammen med den unge og familien skal finde ud af, hvordan den unge kan få udviklet sine talenter. Målet er, at gøre de unge selvhjulpne og selvforsørgende.
Helt praktisk skal talentspejderne fungere som coach, støtteperson og kontaktperson for den unge. Talentspejderen skal hjælpe den unge med at få adgang til forvaltningernes eksisterende indsatser. Men talentspejderen skal også kunne se muligheder, alternative veje og eventuelt nye indsatser, der kunne give mening for den unge.
Derfor skal talentspejderen have direkte kontakt til en gruppe af fagspecialister fra forvaltningerne, kaldet ’specialistgruppen’. Derved kan den unge få hjælp fra de relevante fagpersoner, UDEN at den unge selv skal løbe rundt i systemet. Det klarer talentspejderen for den unge.
Den unge skal opleve, at talentspejderen er den gennemgående figur, som hjælper og understøtter, når den unge har behov for det.
Fremtid
Denne løsning er unik for Kolding og det er helt nyt, at de unge så tidligt mødes med en koordineret, tværfaglig indsats. Tankegangen bygger på vores fælles målsætning i kommunen om altid at tage udgangspunkt i borgerens centrum og at skabe selvværd og sammenhæng for borgeren.
Derudover er løsningen i overensstemmelse med de intentioner og krav om én kontaktperson og én plan på tværs, som ligger i den kommende lovgivning omkring den Forberedende Grunduddannelse (FGU) og den ’sammenhængende kommunale ungeindsats’. Derfor vil denne løsning kunne danne grundlag for tilpasningen af Koldings indsats for de unge.
I første omgang vil unge med de tungeste socialsager ikke blive inkluderet i talentudviklingsforløbene, da de allerede får betydelige indsatser. Dog kan de blive inkluderet, hvis det vurderes, at de er klar til det.
Forslag
Forslaget indebærer, at der ansættes af 6 talentspejdere, der skal hjælpe de unge i Koldings folkeskoler. Talentspejderne skal have deres daglige gang på skolerne, hvor de skal opbygge relationer til de unge og gennemføre talentudviklingsforløbene. Organisatorisk placeres de under Unge- og Aktivitetschefen på Arbejdsmarkedsområdet.
Bag talentspejderne etableres en ny ’specialistgruppe’ af fagspecialister, som skal understøtte talentspejderne i at finde de bedste løsninger på de unges udfordringer. Disse fagpersoner kommer fra social-, uddannelses- og arbejdsmarkedsområderne.
Økonomi
Ansættelsen af talentspejderne kræver en investering på 3 mio. kr. årligt. Disse midler findes ved at foretage en omprioritering af den aktive beskæftigelsesindsats for de unge.
Investeringen i den øgede kvalitet skal reducere behovet for (a) beskæftigelsesindsatser, (b) offentlig forsørgelse samt (c) øvrige kommunale udgifter til disse unge på længere sigt.
Arbejdsmarkedschefen, Skolechefen, Social- og Handicapchefen samt Udviklingschefen fra Senior- og Socialforvaltningen deltager på mødet.
Sagsnr.: 18/2625
Resumé
I kvalitetsrapporten 2017 på børneområdet opsummeres og vurderes kvaliteten i Kolding Kommunes dagtilbud på et generelt niveau. Det sker på baggrund af oplysninger om børneområdets visionsarbejde og nøgletal.
Kvalitetsrapporten for 2017 og de tilhørende delrapporter fortæller om et børneområde med stort fokus på kvalitet i dagtilbuddene, men vidner også om områder, der skal have fortsat fokus.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at kvalitetsrapporten 2017 godkendes.
Sagsfremstilling
Baggrunden for udarbejdelse af rapporten var oprindeligt Økonomiaftalen fra 2010 mellem regeringen og KL. Aftalen medførte et krav til kommunerne om at offentliggøre faglige kvalitetsoplysninger om dagtilbudsområdet. Dette krav er nu bortfaldet, men Kolding Kommune har fortsat sit arbejde med kvalitetsrapporten, da den har vist sig at være et godt værktøj til kvalitets- og udviklingsarbejde.
Det er ambitionen, at kvalitetsrapporten skal være let læselig og overskuelig, så læseren hurtigt kan danne sig et overblik over kvaliteten i kommunens dagtilbud.
Kvalitetsrapporten er et redskab, der har tre formål. For det første skal den skabe refleksion over lokal pædagogisk praksis i det enkelte dagtilbud, og for det andet skal den generere brugbar information til borgere, politikere, tværfaglige samarbejdspartnere, ledelse og forvaltning. For det tredje er den et element i det pædagogiske tilsyn.
Kvalitetsrapportens hovedkonklusioner og anbefalinger:
Kvalitetsrapporten for 2017 og de tilhørende delrapporter fortæller om et børneområde med stort fokus på kvalitet i dagtilbuddene, men vidner også om områder, der skal have fortsat fokus.
Hurtig tidlig indsats:
Der er stor fokus på tidlig indsats. Andelen af børn, der vurderes – på børnelinealen - til ikke at være i optimal udvikling er steget lidt, hvilket til dels kan skyldes et øget fokus på tidlig indsats og inklusion. I dagplejen er antallet af underretninger steget markant i 2017 for at kunne give børnene en hurtig målrettet indsats.
Anbefaling: Det anbefales fortsat at fokusere på hurtig og tidlig indsats.
Uddannelse - herunder program for læringsledelse:
Endnu engang er både lederes og pædagogers uddannelsesniveau hævet siden foregående år. Mere end en tredjedel af alle pædagoger har mindst ét diplommodul. Blandt dagtilbudslederne har 93% enten en diplom i ledelse eller en anden længerevarende lederuddannelse.
Program for læringsledelse er i fuld gang og der kan allerede på nuværende tidspunkt konstateres ændringer i den pædagogiske praksis til gavn for børnene. Nogle ledere oplever det dog udfordrende at formå at give medarbejderne den fornødne tid til programmet.
Anbefaling: Der afsøges muligheder for at søge puljer, herunder kommunale eller statslige, der kan bringes i spil med det formål at give medarbejderne mere tid til arbejdet med program for læringsledelse.
Skoleudsættelser:
Antallet af skoleudsættelser er steget lidt siden forrige år. Der er ikke umiddelbart nogen forklaring herpå.
Anbefaling: Det anbefales fortsat at følge udviklingen i antallet af skoleudsættelser med henblik på at få det rette antal skoleudsættelser. Også set i forhold til antal børn, der går 0. klasse om. Der er planlagt særlig indsats i samarbejde med skoleområdet i forhold til udsatte børns overgang fra dagtilbud til skole.
Sygefravær
Der har i 2017 været foretaget en intensiveret indsats på 8 daginstitutioner med henblik på at nedbringe det kortvarige sygefravær. Og det kortvarige sygefravær er faldet i 2017, mens det langvarige er steget.
Anbefaling: Det anbefales fortsat at have fokus på sygefraværet.
Kvalitetsrapporten er vedlagt som bilag.
Bilag
Sagsnr.: 17/1887
Resumé
Børne- og Uddannelsesudvalget, Fritids- og Idrætsudvalget og Kulturudvalget bad i marts 2017 Børne- og Uddannelsesforvaltningen og By- og Udviklingsforvaltningen om at udarbejde et oplæg til en Kolding-model for en læringsrygsæk, der skulle gøre det nemt og overskueligt for skoler og daginstitutioner at bruge natur-, kultur- og idrætsoplevelser i den daglige planlægning.
Forvaltningerne har nu udarbejdet en oversigt over de elementer, der kan indgå i en kommende læringsrygsæk, herunder skoletjenester, eksterne læringsrum og projekter, der har modtaget støtte via skolekulturpuljen.
På baggrund af et tidligere afholdt mini-visionsforløb om læringsrygsækken, oversigt over skoletjenester og den snarlige evaluering af skole-kulturpuljen, forventer forvaltningerne at kunne fremsætte et forslag til læringsrygsæk inden sommerferien 2018.
Sagen behandles i
Kulturudvalget 10/4 2018, Fritids- og Idrætsudvalget 10/4 2018 og Børne- og Uddannelsesudvalget 11/4 2018.
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren og By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen om skoletjenester tages til efterretning.
at udvalgene tager en første drøftelse af principper og rammer for en læringsrygsæk med henblik på input til endelig oplæg herfor, der forelægges på udvalgsmøder i juni måned 2018.
Beslutning Kulturudvalget den 10-04-2018
Beslutning Fritids- og Idrætsudvalget den 10-04-2018
Orientering om skoletjeneste blev taget til efterretning, og sagen blev drøftet.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 11-04-2018
Ad 1. ”at”: Godkendt.
Ad 2. ”at”: Drøftet, idet udvalget ønsker, at overvejelser vedrørende transport indgår i det videre arbejde.
Sagsfremstilling
Børne- og Uddannelsesudvalget, Fritids- og Idrætsudvalget og Kulturudvalget bad i marts 2017 Børne- og Uddannelsesforvaltningen og By- og Udviklingsforvaltningen om at udarbejde et oplæg til en Kolding-model for en læringsrygsæk, der skal gøre det nemt og overskueligt for skoler og daginstitutioner at bruge natur-, kultur- og idrætsoplevelser i den daglige planlægning. I juni 2017 bad Børne- og Uddannelsesudvalget og Kulturudvalget derudover over om, at sagen vedrørende læringsrygsæk indgår i analyse vedrørende skoletjeneste.
Børne- og Uddannelsesforvaltningen og By- og Udviklingsforvaltningen har nu afdækket kommunens skoletjenester og andre eksterne læringsrum pr. marts 2018 i oversigtark, der beskriver skoletjenester ud fra skoletjenestekategorier, besøgstal og økonomi. Desuden oplistes de projekter, der har fået støtte via skole/kulturpuljen. Arkene er vedlagt som bilag til sagen.
Skoletjenester:
En skoletjeneste er et undervisningsforløb, som tilbydes skolerne af en forening/organisation/institution.
Der er i alt 8 udbydere af skoletjenester til skolerne i Kolding Kommune:
Der er under Kulturpolitikken afsat 230.000 kr. årligt til skoletjeneste vedrørende designlærer.
Der er under Uddannelsespolitikken afsat 250.000 kr. årligt til skoletjeneste vedrørende Koldinghus.
Skoletjenesten på Koldingbibliotekerne, Sønderjyllands Symfoniorkester og Renovation finansieres af institutionernes driftsbudget, mens Trapholt og Christiansfeld Centret arbejder med brugerbetaling fra skolerne eller en kombination.
Den private virksomhed Kulturforum Würth tilbyder uden beregning en skoletjeneste til kommunens folkeskoler.
Der er fra og med 2018 ikke længere afsat budgetmidler til skoletjenesten på Stadsarkivet. Kulturudvalget og Børne- og Uddannelsesudvalget har besluttet at tildele et beløb på 200.000 kr. fra skole/kulturpuljen, så allerede planlagte forløb i skoleåret 2017/2018 kan gennemføres. Skoletjenesten på Stadsarkivet udfases derfor fra og med skoleåret 2018/2019.
Skoletjenesten på Trapholt og Koldinghus har flest besøgende med besøgstal på 3.000-4.000 årligt de forgangne 3 år.
Bibliotekerne, Symfoniorkestret og Stadsarkivet har mellem 1.000 og 1600 besøgende årligt. Stadsarkivets forløb har på de eksisterende tre skoleår mere end fordoblet antallet af deltagere.
Væsentligste eksterne læringsrum:
Et eksternt læringsrum er et sted, hvor skoler kan afvikle undervisning og som stilles til rådighed af foreninger/organisationer/institutioner. En Oversigt over de væsentligste eksterne læringsrum fremgår af bilag til sagen.
Skole/Kulturpuljen:
Under Kulturpolitik er der fra 2016 årligt afsat en skole/kulturpulje på 500.000 kr.
Puljen støtter udviklings og samarbejdsprojekter mellem skole- og kulturinstitutioner, som ellers ikke ville være blevet gennemført.
Den forventede effekt af puljen over en toårig periode er følgende:
- Et stærkt øget antal samarbejdsprojekter
- Folkeskolelærere med kompetencer til at agere i kulturprojekter og – aktiviteter
- Etablering af netværker/partnerskaber mellem skoler og kulturinstitutioner, der på længere sigt kan give skoler muligheden for at profilere sig med særlige kulturelle fokusområder
- Flere elever, der mestrer æstetiske udtryk (skriver, tegner, spiller osv.) og som gennem kultur bliver i stand til at forholde sig til og reflektere over det fællesskab og det samfund, de er en del af
- Styrkede sociale fællesskaber mellem eleverne i de enkelte projekter
- Kolding på landkortet ift. positiv omtale af konkrete projekter puljen vil medføre
Der arbejdes i øjeblikket på en evaluering af effekterne af skole/kulturpuljen.
I skoleåret 2016/2017 blev der ydet støtte fra puljen til i alt 8 projekter.
I skoleåret 2017/2018 blev der ydet støtte fra puljen til i alt 9 projekter, hvoraf ét projekt fra skoleåret 2018/2019 er overgået til egen drift, dette er Brass-band på Christiansfeld Skole).
Overskydende puljemidler fra budget 2017 på i alt 200.000 kr. er tildelt gennemførelsen af planlagte skoletjenesteforløb fra Stadsarkivet i skoleåret 2017/2018. Derefter udfases dette forløb, hvis der ikke findes midler til videreførelse.
Videre forløb med læringsrygsæk:
Der blev den 14. september 2017 afviklet et mini-visionsforløb om læringsrygsækken på Legeskibet i Kolding Havn, hvor udvalgspolitikere, medarbejdere fra forvaltningerne og Business Kolding deltog og gav input til en Kolding-model for en læringsrygsæk. På baggrund af disse input, samt den udarbejde oversigt over skoletjenester og den snarlige evaluering af skole-kulturpuljen, forventer forvaltningerne at kunne fremsætte et forslag til principper og rammer for en læringsrygsæk inden sommerferien 2018.
Bilag
Sagsnr.: 17/4616
Resumé
På mødet i Børne- og Uddannelsesudvalget 15. august 2017 behandlede udvalget udmøntningen af omstillingskravet på 0,3 % årligt fra 2018. På Børnepasningspolitik blev omstillingskravet realiseret for hele perioden 2018 – 2021. På Uddannelsespolitik blev omstillingskravet kun realiseret i 2018 og 2019.
På Uddannelsespolitik resterer derfor 4,073 mio. kr. i 2020 og 6,820 mio. kr. i 2021. Hertil kommer den endelige udmøntning af effektiviseringsmålet samt øvrige effektiviseringer på Uddannelsespolitik. Effektiviseringer på Børnepasningsområdet blev udmøntet i forbindelse med udarbejdelse af budget 2018.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at udvalget på mødet beslutter hvilke besparelsesforslag, der skal udmønte udvalgets andel af effektiviseringer, øvrige effektiviseringer samt resterende del af omstillingskrav 2020 og 2021.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 11-04-2018
at udmøntningen af den resterende del af omstillingskravet og andelen af effektiviseringen på uddannelsespolitik 2018- 2021 hentes på den samlede ramme for uddannelsespolitik, idet der generelt skal arbejdes med omlægninger af strukturel karakter, herunder det tværgående sigte, samt større fokus på decentral økonomistyring.
at det anbefales over for økonomiudvalget, at udviklingspuljen for folkeskolen for 2019 kan indgå i den samlede ramme for uddannelsespolitik til udvalgets samlede strategiske prioritering.
at udvalget løbende orienteres om iværksatte tiltag samt den økonomiske målopfyldelse.
Sagsfremstilling
I regeringsaftalen for 2017 blev det aftalt, at kommunerne årligt skulle effektivisere med 0,5 mia. kr., svarende til et årligt omstillingskrav på 0,3 % fra 2018. Dvs. 0,6 % i 2019, 0,9 % i 2020 og 1,2 % i 2021. Hertil kommer beslutning i Byrådet den 24. april 2017 om at realisere effektiviseringsmålet fuldt ud. Desuden en række uspecificerede effektiviseringer som følge af bl.a. indgåelse af indkøbsaftaler.
Udvalgets andel af effektiviseringer samt resterende andel af omstillingskravet på 0,3 % udgør:
| 2018 | 2019 | 2020 | 2021 |
| - mio. kr. - | |||
Realisering af effektiviseringsmålet | 3,636 | 3,063 | 3,718 | 3,718 |
Øvrige effektiviseringer | 365 | 365 | 365 | 365 |
Omstillingskravet | 0 | 0 | 4,073 | 6,820 |
I alt | 4,001 | 3,428 | 8,156 | 10,903 |
Uddannelsespolitik:
Der fremsættes følgende muligheder for besparelser, idet disse besparelser har mindst effekt på kvaliteten i det samlede skolevæsen:
Note | Reduktionsmuligheder | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 |
|
| -1.000 kr. - | |||
1 | Reduktion af normering på Ødis Skole | 0,500 | 0,500 | 0,500 | 0,500 |
2 | Øget holddannelse, 1 | 0,500 | 1,200 | 1,200 | 1,200 |
3 | Øget holddannelse, 2 | 1,000 | 2,400 | 2,400 | 2,400 |
4 | Reduceret tildeling til SFO | 2,600 | 2,600 | 2,600 | 2,600 |
5 | Reduceret tildeling til SFO | 5,200 | 5,200 | 5,200 | 5,200 |
6 | Reduceret tildeling til SFO | 7,800 | 7,800 | 7,800 | 7,800 |
7 | Øget undervisningsandel på skolerne, 5 timer | 2,200 | 2,200 | 2,200 | 2,200 |
8 | Øget undervisningsandel på skolerne, 10 timer | 4,400 | 4,400 | 4,400 | 4,400 |
9 | Ændret tildeling, Specialområdet |
| 0,500 | 1,000 | 1,000 |
10 | Reduktion af normering på Sdr. Stenderup | 0,500 | 0,500 | 0,500 | 0,500 |
Ad 1:
Reduktion af normering Ødis Skole.
Elevudgift på Ødis Skole: 79.100 kr.
Gennemsnit i Kolding Kommune: 50.600 kr.
Forvaltningen foreslår en reduktion på 1 Personale-enhed (PE) med virkning fra august 2018. Dette vil medføre øget holddannelse på tværs af årgange (aldersintegreret undervisning).
Ny Elevudgift: 74.100 kr.
Ad 2 og 3:
Skolereformen rummer mulighed for øget holddannelse, således at der kan arbejdes i hold på tværs af årgange og på tværs af klasser.
Det giver således mulighed for at have hold, der har en anden størrelse end almindelig klasser.
Eksempelvis i idræt kan der planlægges med 3 klasser og 2 undervisere. Ved at tildele således at hhv. 1 % eller 2 % af al undervisning skal foregå ved at lave hold (slå 2 klasser sammen til en eller 3 klasser til 2) kan der spares hhv. 1,2 mio. kr. eller 2,4 mio. kr.
I dag er forældrebetalingsandelen 66,7 %. Ved at reducere tildelingen til SFO med hhv. 5 %, 10 % eller 15 %, så realiseres der en besparelse på hhv. 2,6 mio. kr., 5,2 mio. kr. eller 7,8 mio. kr. Ved at fastholde forældrebetalingen på nuværende niveau vil den procentvise forældrebetalingsandel stige til hhv. 68,8 %, 71,1 % eller 73,5 %.
Ad 7 og 8:
Den kombinerede undervisningsnorm er i dag 755 timer pr. år (fagopdelt undervisning: 720 timer pr. år og understøttende undervisning: 1.015 timer pr. år). Ved at hæve denne med hhv. 5 eller 10 timer årligt kan der spares hhv. 2,2 mio. kr. eller 4,4 mio. kr.
En øget gennemsnitligt undervisningsnorm vil medføre en reduktion af tid til øvrige opgaver på skolerne, eksempelvis færre timer til efteruddannelse, forberedelse, professionelt samarbejde, skole/hjemsamarbejde, faglig vejledning.
Ad 9:
Forvaltningen foreslår en evaluering af specialtilbuddene i Kolding Kommune og tildelingen til disse.
Der foreslås at indarbejde en effektivisering på 1 million.
Det samlede budget på området i 2018 er 148.2 millioner kroner.
Ad 10:
Reduktion af normering Sdr. Stenderup.
Elevudgift på Sdr. Stenderup: 107.700 kr.
Gennemsnit i Kolding Kommune: 50.600 kr.
Forvaltningen foreslår en reduktion på 1 PE med virkning fra august 2018. Dette vil medføre øget holddannelse på tværs af årgange (aldersintegreret undervisning).
Ny elevudgift: 91.100 kr.
Sagsnr.: 17/4616
Resumé
Økonomiudvalget besluttede på møde 13. marts 2018 under punktet ”Byrådets økonomiske mål, opfølgning pr. 31. januar 2018”, at udvalgene udarbejder en redegørelse for, hvordan udvalgene vil realisere deres 2018-budget. Jf. denne dagsordens pkt. 7 er der redegjort for realisering af omstillingskravet 0,3 % og effektiviseringsmålet. Dette punkt redegør således alene for realisering af provenuet vedr. de tværgående strategiske projekter.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at redegørelsen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget besluttede på møde 13. marts 2018 under punktet ”Byrådets økonomiske mål, opfølgning pr. 31. januar 2018”, at udvalgene udarbejder en redegørelse for, hvordan udvalgene vil realisere deres 2018-budget. Redegørelsen skal tage udgangspunkt i den opgørelse af provenu, som fremgår af dagsordenpunktet:
Børnepasningspolitik (mio. kr.) | 2018 |
Tværgående strategiske projekter | 0,953 |
Forøgelse af tværgående strategiske projekter | 0,339 |
I alt | 1,292 |
|
|
Uddannelsespolitik (mio. kr.) | 2018 |
Tværgående strategiske projekter | 2,475 |
Forøgelse af tværgående strategiske projekter | 0,735 |
I alt | 3,210 |
Det samlede provenu ved de strategiske projekter forventes realiseret gennem de tidligste gevinstrealiseringer i forbindelse med nævnte projekter, bl.a. ved indsatsernes forventede konsekvenser på specialområdet.
Sagsnr.: 16/10300
Resumé
Børne- og Uddannelsesudvalget pålagde på mødet den 2. oktober 2017,
at drøfte bevillingen af de i budgetforliget afsatte midler til ”Udviklingspulje, folkeskolen” med repræsentanter fra skolelederforening, BUPL og DLF forinden et forslag til udmøntning af midlerne forelægges udvalget på møde marts/april 2018.
Der forelægger nu forslag til udmøntning af den afsatte udviklingspulje på 5.000.000 kr., som skal understøtte udviklingen af fremtidens skole.
Der er forud for den endelige udvælgelse af projekter blevet gennemført en løbende proces med repræsentanter fra de faglige organisationer, FOA, BUPL og DLF samt skolelederforeningen.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 11-04-2018
Godkendt, idet udvalget orienteres om den endelige udmøntning på udvalgets møde den 9. maj 2018.
Sagsfremstilling
Der er modtaget 29 ansøgninger, og på baggrund af de opstillede kriterier er 17 projekter prioriteret. Den anslåede udgift for de prioriterede projekter er 7.112.000 kr.
Beløbet overstiger således den afsatte ramme, og på den baggrund vil forvaltningen/skolechefen indgå dialog med skolerne med det formål at undersøge muligheder for at alle projekter kan gennemføres indenfor den afsatte ramme på 5.000.000 kr.
Af nedenstående fremgår hvilke skoler og projekter, der er prioriteret.
Harte Skole | Udrulning af Co-teaching |
Bakkeskolen | Inkluderende læringsmiljø med afsæt i Co-teaching |
Sdr. Bjert Centralskole | Faglige sammenhænge baseret på Co-teaching |
Christiansfeld Skole | Inkluderende læringsmiljø med afsæt i Co-teaching |
Alminde-Viuf Fællesskole | Integration af bevægelse i undervisningen med Co-teaching |
Skanderup-Hjarup Forbundsskolen | Kroppen som kognitiv ressource |
Fynslundskolen | Motorik og bevægelse som læringsforudsætning |
Brændkjærskolen | Fablab |
Alminde-Viuf Fællesskole | Fablab |
Bakkeskolen | Fablab – 21st Century Skills |
Sdr. Bjert Centralskole | Fremtidens skole med fremtidens udstyr |
Bramdrup Skole | Elevmotivation i udskolingen |
Munkevænget Skole | E-sport som valgfag |
Sjølund-Hejls Skole | Vores skole |
Ødis Skole | Lokalområdet som inkluderende læringsmiljø |
Dalby Skole | Den alternative børnehaveklasse |
Christiansfeld Skole | Klar til at lære |
De enkelte ansøgninger kan rekvireres hos forvaltningen.
Sagsnr.: 18/5013
Resumé
By- og Udviklingsforvaltningen har udarbejdet Energiredegørelse 2017 for årene 2015-2017. Energiredegørelsen giver et overblik over energiforbruget i de kommunale bygninger fra 2015-2017. Disse forbrugsoversigter er vurderet i forhold til Energihandlingsplan III, hvori der er fastsat konkrete målsætninger til reduktion af el, vand og varme i 2022.
Sagen behandles i
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Energiredegørelsen for 2017 omhandler Kolding Kommunes forbrug af el, vand og varme i kommunens ejede og lejede ejendomme.
Det samlede forbrug er opgjort for perioden 2006-2017 samt opgjort for hvert politikområde i perioden 2015-2017.
Redegørelsen omfatter en vurdering og fremlægning af:
- Mål og planer for energibesparelser i de kommunale ejendomme
- Investeringer i energibesparende tiltag
- Kolding Kommunes samlede forbrug af el, vand og varme
- Forbruget under de enkelte politikområder
- De kommunale ejendommes samlede miljøbelastning
- Den årlige forrentning opnået af investeringer i Energihandleplanen
Redegørelsen udarbejdes med udgangspunkt i Energihandlingsplan III, som løber fra 2015 til og med 2022 og er samtidig en status for reduktion af CO2-emissioner i kommunens ejendomme.
Status for energiforbruget i 2017, er et fald i forhold til el, vandforbruget er stagneret, og varmeforbruget er steget en anelse.
Der er mange udfordringer i, blandt andet at få trimmet de tekniske installationer, så de kun kører efter behov og ikke med overtemperaturer eller efter lukketid. Der er oven i det, en oplevelse af at krav til indeklimaet er blevet væsentlig højere. Dette medfører ofte en stigning i energiforbruget. Samtidig har adfærd en stor betydning, både positivt og negativt.
Der investeres i både, el, vand og varmebesparende tiltag gennem Energihandleplanen. Der arbejdes med tekniske installationer, klimaskærmsforbedringer i samarbejde med vedligehold, samt at der køres adfærdskampagner og undervisning til serviceledere i eget CTS-anlæg. Energiforbrug overvåges over Energistyringsprogrammet Greenline og dermed kan meget overforbrug stoppes i tide.
Bilag
Sagsnr.: 17/18427
Resumé
Forslag til revideret vedtægt for Center for specialundervisning for unge og voksne (CSV) pr. 1. maj 2018.
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget den 11/4 2018, Byrådet 24/4 2018.
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at forslaget til revideret vedtægt med bilag godkendes med virkning fra 1. maj 2018.
Sagsfremstilling
Ændringerne til styrelsesvedtægten består i konsekvensrettelser samt omformulering af tekst, herunder bl.a. konsekvensrettelser som følge af yderligere tilførte opgave på kommunikationsområdet fra Regionen.
Da der alene er tale om konsekvensrettelser, har forvaltningen administrativt indhentet udtalelse fra CSV´s bestyrelse.
Bente Ellegaard (leder af CSV) oplyser, at der ikke modtaget kommentarer til ændringerne af styrelsesvedtægten for CSV fra bestyrelsen.
Revideret styrelsesvedtægt inkl. bilag er vedlagt som bilag, samt kopi af tidligere styrelsesvedtægt.
Bilag
Sagsnr.: 18/6291
Sagen behandles i
Børne og Uddannelsesudvalget den 11/4 2018, Økonomiudvalget den 17/4 2018, Byrådet den 24/4 2018.
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at anlægsregnskabet for 2017 over afsluttede anlægsarbejder over 2 mio. kr. godkendes.
Sagsfremstilling
Af Kolding Kommunes principper for økonomistyring vedrørende aflæggelse af anlægsregnskaber fremgår, at det bevillingsansvarlige udvalg årligt skal aflægge anlægsregnskaber for afsluttede anlægsarbejder, hvor bruttoudgifterne overstiger 2 mio. kr. med henblik på behandling i Økonomiudvalg og Byråd.
Afsluttede anlægsarbejder for 2017 over 2 mio. kr. – Børnepasningspolitik:
Projekt nr. | Beskrivelse | U/I | Bevillingsbeløb | Forbrug | Afvigelse |
|
|
| - hele 1.000 kr. - | ||
4655 | Bygningsvedligehold | U | 9.752 | 9.772 | -20 |
4839 | Køkkenfaciliteter | U | 1.371 | 1.381 | -10 |
Note/anm. – angiver merforbrug/mindreindtægt.
U/I- udgifter/indtægter.
Afsluttede anlægsarbejder for 2017 over 2 mio. kr. – Uddannelsespolitik:
Projekt nr. | Beskrivelse | U/I | Bevillingsbeløb | Forbrug | Afvigelse |
|
|
| - hele 1.000 kr. - | ||
4649 | Bygningsvedligehold | U | 23.095 | 22.909 | 186 |
4824 | Marielundskolen - førskoletilbud | U | 1.300 | 1.372 | -72 |
Note/anm. – angiver merforbrug/mindreindtægt.
U/I- udgifter/indtægter.
Bilag
Sagsnr.: 17/4616
Resumé
Ultimo marts 2018 er forventningerne til Børnepasningspolitik og Uddannelsespolitik, serviceudgifter for 2018 følgende:
- Regnskabet for Børnepasningspolitik forventes at være lig det korrigerede budget d.d.
- Regnskabet for Uddannelsespolitik forventes at være lig det korrigerede budget d.d.
- Der forventes ingen overførsel til 2019.
- Børnepasningspolitik er ikke under pres.
- Uddannelsespolitik er under pres bl.a. som følge af en ikke-retvisende afregningsmodel for befordring.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og Uddannelsesdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Regnskabet for Børnepasningspolitik, serviceudgifter forventes at være lig det korrigerede budget d.d., og der forventes ingen overførsel til 2019.
For Børnepasningspolitik kan budgetrealiseringen ultimo marts 2018 vedrørende serviceudgifter opstilles således:
(Beløb i hele 1.000 kr.):
Børnepasningspolitik | Korrigeret Budget | Forbrug | Forbrugs- Procent | Forventet forbrugs- procent | Note |
Fælles formål | 55.693 | 13.383 | 24,0 | 25,0 | |
Dagplejen | 103.943 | 29.500 | 28,4 | 25,0 | 1 |
Daginstitutioner | 234.708 | 50.310 | 21,4 | 25,0 | 1 |
Tilskud til puljeordninger, private klubber og institutioner | 24.666 | 6.909 | 28,0 | 25,0 | 2 |
Særlige tilbud | 16.467 | 3.409 | 20,7 | 25,0 | |
I alt | 435.477 | 103.511 | 23,8 | 25,0 |
|
Note 1: Dagplejens merforbrug modsvares af daginstitutionernes mindreforbrug. Det skyldes, at udgifter til gæstehuse er fuldt ud udgiftsført på dagplejen og fuldt ud indtægtsført på daginstitutionerne. Set under ét (dagpleje og institutioner) er forbrugsprocenten 23,6.
Note 2: Merforbruget skyldes sæsonudsving. Antallet af børn topper frem til 1. april, hvor de ældste børn går i glidende overgang. Set over hele året forventes budgettet af holde.
Regnskabet for Uddannelsespolitik, serviceudgifter forventes at være lig det korrigerede budget d.d., og der forventes ingen overførsel til 2019.
For Uddannelsespolitik kan budgetrealiseringen ultimo marts 2018 vedrørende serviceudgifter opstilles således:
Beløb i hele 1.000 kr.):
Uddannelsespolitik | Korrigeret Budget | Forbrug | Forbrugs- Procent | Forventet forbrugs- procent | Note |
Almen folkeskole m.v. | 598.473 | 146.074 | 24,4 | 25,0 |
|
Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning | 24.020 | 5.249 | 21,9 | 25,0 |
|
Børnespecialundervisning | 152.780 | 37.376 | 24,5 | 25,0 |
|
Bidrag til statslige og private skoler | 81.608 | 0 | 0,0 | 0,0 |
|
Efterskoler og ungdomskostskoler | 20.332 | 1.104 | 5,4 | 6,0 |
|
Ungdommens Uddannelsesvejledning | 11.565 | 2.556 | 22,1 | 25,0 |
|
Specialpædagogisk bistand til voksne | 12.334 | 3.526 | 28,6 | 31,1 |
|
Ungdomsuddannelse til unge med særlige behov | 19.270 | 6.091 | 31,6 | 25,0 | 1 |
Produktionsskoler m.v. | 766 | 440 | 57,4 | 73,1 |
|
Ungdomsskolevirksomhed | 22.562 | 5.528 | 24,5 | 25,0 |
|
I alt | 943.710 | 207.944 | 22,0 | 22,5 |
|
Note 1: Merforbruget på Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov skyldes
1) at der er indkøbt en bus som ”afskrives” over 6 år,
2) at der er forudbetalt husleje for hele året og 3) at der er betalt for 5 forløb ved Aspit for 1. halvår. Periodiseres der for disse forhold er forbrugsprocenten 24,8 %.
Bemærkning til Økonomiudvalget:
Der forventes et regnskab lig det korrigerede budget d.d., men der er fortsat problemer med afregning af befordring af elever til specialundervisningstilbud og børn til specialinstitution. Der arbejdes på at udarbejde en retvisende afregningsmodel i forbindelse med ny leverandør (buskørsel) pr. 1. april 2018.
Yderligere bemærkninger: Der er ingen yderligere bemærkninger.
Sagsnr.: 17/17464
Resumé
Formand for Børne- og Uddannelsesudvalget Kristina Jørgensen, Dansk Folkeparti, anmoder om, at få nedenstående punkt behandlet på mødet i Børne- og Uddannelsesudvalget.
“Egenomsorg på børne- og ungeområdet
Social- og Sundhedsudvalget er ved forskellige lejligheder blevet orienteret om, at medarbejdere på tværs af Senior- og Socialforvaltningen i forskellige arbejdsanliggender støder på borgere, som har en mangefuld hygiejne og egenomsorg.
Social- og Sundhedsudvalget er i den forbindelse blevet nysgerrige på, hvilke indsatser omkring egenomsorg der findes på 0-18 årsområdet og om nogle af disse kan ses i en sammenhæng på tværs af borgergrupper og forvaltninger.
Forvaltningen anmodes om at orientere udvalget om de nævnte forhold”.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
Sagsnr.: 17/22635
Sagen behandles i
Bilag
Sagsnr.: 17/22616
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdiretøren foreslår,
Bilag
- Uddannelsespolitik - Bygningsvedligeholdelse 2019-2022
- Børnepasningspolitik - Bygningsvedligeholdelse 2019-2022
- Orientering om forsøg i Kolding med afkortning af skoledagens længde
- Aktuel status for realisering af beslutninger vedr. budget 2018 med overslagsår
- Ny styring og budgettildeling i Fremtidens Skole.pdf
- Status på udbygning af og ved Dalby og Vonsild skoler
- Uddannelsesområdet- fælles formål
- Børnepasningspolitik- fælles formål
- Administrationsgrundlag for skoleåret 2018- 2019
Sagsnr.: 18/1028
Resumé
Partierne i det nye byråd har aftalt et overordnet politisk grundlag for denne byrådsperiode.
Børne- og Uddannelsesudvalgets ansvarsområder fra det politiske grundlag drøftes med henblik på en præcisering af de enkelte punkter samt prioritering over den 4 årige periode.
Sagen behandles i
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at grundlaget for Byrådets arbejde 2018-2021 drøftes for så vidt angår Børne- og Uddannelsesudvalgets ansvarsområder.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 11-04-2018
Sagsfremstilling
Grundlaget for Byrådets arbejde 2018-2021 er politiske tilkendegivelser, som partierne vil arbejde for i form af konkrete tiltag, analyser og indsatser. Det kan f.eks. betyder, at der skal analyseres eller undersøges nærmere, før der kan træffes en politisk beslutning. Hvert udvalg skal sikre, at emnerne tages på i de relevante udvalg.
For Børne- og Uddannelsesudvalget er de politiske målsætninger i henhold til grundlaget følgende:
”Der arbejdes med at sikre en sammenhængende børnepolitik (0-18 år), og ”Fremtidens skole” er udgangspunktet for den videre udvikling af skoleområdet.
Med udgangspunkt i barnets og familiens centrum skal vi analysere muligheder, behov og ønsker på dagtilbudsområdet, og vurdere antal pladser, modulordninger, brug af private dagtilbud og fleksible åbningstider. Herunder alternative/supplerende pasningsmuligheder og eventuelle konsekvenser heraf, inklusiv økonomi. Muligheder og konsekvenser ved at nedsætte forældretaksterne afdækkes.
I arbejdet med skolernes og dagtilbuddenes rolle i lokalsamfundet, kan der etableres børneuniverser i lokalområder, og der skal være et fælles fokus på flere ressourcestærke elever på Bramdrup, Brændkjær, Munkevænget og Harte skoler. I processen med udviklingsplaner, skal der ses på forældresamarbejde, skolebestyrelsernes rolle og funktion og afklaring af større decentral selvbestemmelse.
Når eleverne nærmer sig afslutning i folkeskolen, skal vi sikre et spændende og relevant 10. klasses tilbud, fx. i samarbejde med IBC og Hansenberg med særligt fokus på overgang til erhvervsuddannelserne.
Ud fra skolernes behov, nytænkes tilbuddene fra pædagogisk center, fx. som mobile enheder, sammen med bibliotek. På specialområdet skal der være fokus på inkluderende læringsmiljøer.
I samarbejde med Kultur gennemføres Børne- og Ungefolkemødet med inddragelse af foreningslivet”
Bilag