Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
15-09-2020 11:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Byrådet |
Sted: |
Byrådssalen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/17569
Resumé
Borgmesteren fremsender budgetforslag for perioden 2021 til 2024 til Økonomiudvalgets og Byrådets 1. behandling.
Budgetforslaget består af udvalgenes bidrag til budgetforslaget fremsendt i overensstemmelse med den af Byrådet vedtagne budgetprocedure for 2021.
I budgetforslaget er konsekvens af samtlige byrådsbeslutninger til og med mødet den 1. september 2020 indregnet. Endvidere er indregnet konsekvensen af økonomiaftalen mellem regeringen og KL.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at budgetforslag 2021 med tilhørende budgetoverslag for årene 2022, 2023 og 2024 indstilles til Byrådets tiltrædelse med henblik på overgang til 2. behandling
at bevillingsregler for 2021 vedtages som anført under sagsfremstillingen
at budgetnoter for 2021 vedtages som anført under sagsfremstillingen
at udvalgenes frist for at fremsende ændringsforslag forlænges til den 31. januar 2021.
Sagsfremstilling
Budgetforslaget viser en samlet kasseforøgelse på 93,532 mio. kr. i 2021. Samlet set er der for perioden 2021 – 2024 en kasseforøgelse på 113,940 mio. kr.
Budgetforslaget fremgår af nedenstående bevillingsoversigt.
I nedenstående er indregnet konsekvens af budgetforliget indgået den 23. juni 2020, samt tekniske ændringer.
Bevillingsregler:
Serviceudgifter
Der meddeles en nettodriftsbevilling pr. udvalg. Der vil kunne budgetomplaceres inden for den meddelte bevilling, såfremt bevillingens materielle indhold ikke ændres.
Takster og gebyrer fastsættes af Byrådet, der i særlige tilfælde kan delegere kompetencen til Økonomiudvalget. Særligt for enkeltstående arrangementer gælder, at by- og udviklingsdirektøren er bemyndiget til at fastsætte taksten.
For de decentrale budgetenheder genbevilges et overskud i det følgende budgetår, idet overskuddet maksimalt kan udgøre 3% af bevillingen.
For underskud (overskridelse) kan der maksimalt overføres et underskud på 3% af politikområdets samlede bevilling til følgende år. Det overførte underskud fordeles med 33,3% i hvert af de følgende 3 år med henblik på at styrke udvalgenes mulighed for langsigtet styring. Underskud (overskridelse) ud over de 3% eftergives af Byrådet i forbindelse med godkendelsen af regnskabet.
For centrale områder, puljer m.v. vurderes konkret, hvorvidt et overskud eller underskud skal genbevilges i det følgende år. Vurderingen foretages med udgangspunkt i konkrete begrundelser.
Den samlede overførsel for centrale og decentrale enheder kan maksimalt udgøre 100 mio. kr. Den samlede overførsel godkendes endeligt af Byrådet.
Indkomstoverførsler
Der meddeles en nettodriftsbevilling pr. udvalg. Der vil kunne budgetomplaceres inden for den meddelte bevilling, såfremt bevillingens materielle indhold ikke ændres. Der er som udgangspunkt ikke overførselsadgang.
Anlægsbevillinger og rådighedsbeløb
Rådighedsbeløb afsat på investeringsoversigten kan først bruges, når anlægsbevilling er meddelt af Byrådet. Anlægsbevillinger søges særskilt for det enkelte projekt. Ikke forbrugte rådighedsbeløb kan søges overført ved bevillingskontrollen ultimo året. For beløb op til 5 % af projektets rådighedsbeløb gælder, at de kan medtages i genbevillingssagen.
Finansielle bevillinger
Bevillingerne for renter, skatter, tilskud og moms meddeles brutto. Øvrige budgetposter har karakter af kapitalposter uden bevillingsmæssig funktion. Der er ikke overførselsadgang.
Tillægsbevillinger
Ansøgninger om tillægsbevillinger skal, inden forelæggelse for det stående udvalg, være ledsaget af et forslag til finansiering inden for eget bevillingsområde. Centralforvaltningens bemærkninger skal fremgå af samtlige dagsordenspunkter indeholdende økonomi inden behandling i udvalg.
Budgetdelegation
De stående udvalg kan delegere bevillingen eller dele heraf til forvaltningsdirektøren, der kan videredelegere inden for egen organisation. Den samlede delegation fremgår af oversigt benævnt ”Disponerings- og budgetomplaceringsdelegation”, der udarbejdes efter budgettets vedtagelse.
Delegationen skal foretages således, at enhver økonomisk disposition entydigt kan henføres til en budgetansvarlig person. Delegationen gælder for såvel budgetansvar, ret til at budgetomplacere og ret til at disponere inden for bevillingens materielle indhold.
Befolkningsprognose og boligudbygningsplan
Den nyeste befolkningsprognose, herunder den nyeste boligudbygningsplan, vedtaget af Byrådet, anvendes som forudsætningsdel i forbindelse med budgetlægningen.
Nye budgetnoter i 2021
1. Udviklings- og omstillingspulje, børneområdet
Socialdirektøren, Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren og Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren pålægges i samarbejde at sikre udviklings- og omstillingstiltag inden for området, der med udgangspunkt i evidensbaseret effekt, har til formål at sikre, at flere børn, med udgangspunkt i en helhedsorienteret indsats målrettet den samlede familie, oplever en tryg og harmonisk opvækst. En højnelse af kvaliteten vil sikre at flere børn får en uddannelse og dermed højne børnenes livskvalitet.
2. Tværgående analyse af det samlede administrationsområde
Kolding Kommunes niveau for administrationsudgifter var i 2019 højere end i fire øvrige 6-byer og for landets 98 kommuner som helhed. Selvom kommunens administrationsudgifter er reduceret marginalt sammenlignet med 2017, er niveauet stadig højere end det burde være, givet Kolding Kommunes rammevilkår. Der er derfor behov for at sikre, at de administrative processer og arbejdsgange er effektive, værdiskabende og at der er god ressourceudnyttelse.
Det pålægges kommunaldirektøren at gennemføre en intern/ekstern analyse af kommunens administration med udgangspunkt i:
• Udvikling i udgifter til administration
• Kortlægning af set-up, roller og ansvarsfordeling
• Kortlægning af de tværgående processer og arbejdsgange.
Analysens fokus er primært på Kolding Kommunes administration, og der gennemføres ikke en særskilt benchmarking. Ekstern benchmarking inddrages efter behov, hvor der tages udgangspunkt i eksisterende analyser, herunder Social- og Indenrigsministeries benchmarking af kommunernes udgifter til administration og ledelse i 2019.
Analysens resultater skal foreligge, så det kan præsenteres for Byrådet i juni 2021.
Budgetnoter (tekniske) videreføres uændret i 2021
1. Redegørelse om budgetrealisering samt finansbudget
Kommunaldirektøren er pålagt månedligt at fremsende redegørelse til Økonomiudvalget omkring forventningerne til den samlede budgetrealisering. Forvaltningsdirektørerne skal tilvejebringe bidrag for eget område, såfremt kommunaldirektøren anmoder herom.
Kommunaldirektøren er pålagt at udarbejde et finansbudget for budgetperioden. Finansbudgettet fremsendes til Økonomiudvalgets godkendelse i februar måned, og der udarbejdes månedligt en opfølgningsredegørelse til forelæggelse for Økonomiudvalget.
2. Mad til seniorområdet
Det aftales, at prisen for mad til borgeren leveret fra Elbo Køkkenet og private leverandører, ikke må stige mere end den almindelige P/L-fremskrivning i 2021, set i forhold til prisen den 1. januar 2020.
Eventuelt øgede omkostninger ved madproduktion m.v., som ikke inddækkes ved P/L-fremskrivningen, er et fælles anliggende i 2021, der finansieres ved at Seniorpolitik tilføres midler svarende hertil.
3. Frivilligt social arbejde
Social- og Sundhedsudvalget bemyndiges til, på Byrådets vegne, at træffe afgørelse om fordeling af de såkaldte § 18 midler, inden for rammen af den på årsbudgettet afsatte bevilling. Social- og Sundhedsudvalget kan endvidere subdelegere retten til fordeling af tilskud indtil 15.000 kr. til Socialdirektøren.
4. Kantinepriser
Økonomiudvalget bemyndiges til at fastsætte priserne i kantinerne henhørende under administrationspolitik.
5. International aktivitet
Økonomiudvalget bemyndiges til, på Byrådets vegne, at træffe afgørelse om internationale aktiviteter, inden for rammen af den på årsbudgettet afsatte tilskuds bevilling.
6. Lov- og cirkulæreprogram, statslige tilskud m.v.
For at fastholde en stram styring skal alle fremtidige tilskud fra staten afledt af regeringsaftalen, lov- og cirkulæreprogrammet, Finansloven m.v. i første omgang placeres i en central pulje under Økonomiudvalget.
Det vil være op til det enkelte udvalg, inden for eget område, at vurdere om opgaven kan løses inden for de eksisterende rammer. Vurderer udvalget, at det ikke er muligt at løse opgaven inden for de eksisterende budgetter, fremsendes konkret ansøgning om tillægsbevilling til Økonomiudvalg og Byråd. Forholdsvise andele på under 150.000 kr. udmøntes ikke. I tilfælde, hvor lov- og cirkulæreprogrammet indebærer en reduktion af bloktilskuddet udmøntes reduktionen konkret på de(t) berørte udvalg uanset beløbsstørrelse.
7. Salg af jord og fast ejendom
Det pålægges Kommunaldirektøren at udarbejde en handlingsplan for realisering af de budgetterede salgsindtægter til forelæggelse for Økonomiudvalget i januar måned.
Kommunaldirektøren er pålagt kvartalsvis at fremsende en samlet redegørelse vedrørende den forventede regnskabsrealisering, vedrørende jordpolitik omhandlende køb af jord, byggemodning og salg, inklusiv salg af fast ejendom. Forventes budgettet ikke realiseret, skal redegørelsen indeholde forslag til bevillingsberigtigelse.
Byrådet tilkendegiver, at målet om til enhver tid at have en tilstrækkelig jordreserve til dækning af behovet for bolig- og erhvervsjord, realiseres over tid ved, at området budgetteres udgiftsneutralt. Et realiseret overskud bliver inden for området.
Ændringsforslag og høringssvar
Beslutningen om at disponere Budgetreserven og Investeringsfonden på møde den 2. marts 2021 betyder, at udvalgenes frist for at fremsende ændringsforslag kan forlænges til den 31. januar 2021. I samme periode kvalificeres de allerede fremsendte ændringsforslag.
Oplæg og høringssvar fra Ældrerådet og Handicaprådet vil blive udleveret på mødet.
Beslutning Økonomiudvalget den 15-09-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 15-09-2020
Godkendt.
Merete Due Paarup
Ole Martensen
Yrsa Mastrup