Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
17-03-2020 07:45:00 |
---|---|
Udvalg: |
Økonomiudvalget |
Sted: |
Borgmesterens mødelokale |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/251
Resumé
Der gives en status på regnskabsafslutningen for 2019. Endvidere redegøres for forventningerne til forløbet af 2020 samt budgetprocessen for 2021-2024. Nedenstående sagsfremstilling uddybes på mødet.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at redegørelsen tages til efterretning.
Beslutning Økonomiudvalget den 17-03-2020
Beslutning i henhold til styrelseslovens § 22, stk. 2:
Formanden for Økonomiudvalget tager orienteringen til efterretning, idet delen om budgetproces for 2021 – 24 procedureudsættes til det næste fysiske økonomiudvalgsmøde.
Sagsfremstilling
Regnskabsafslutning for 2019
Regnskabsaflæggelsen for 2019 kan snart afsluttes. Der mangler alene afslutningsposteringer. Det nuværende forbrug under drift, anlæg og finansiering forventes ikke at ændre sig væsentligt i forhold til den nuværende opgørelse.
Forventningerne er som følger:
- Ud af det samlede nettobudget til driftsudgifter på 5.528 mio. kr. forventes et mindreforbrug på 48 mio. kr.
- For anlæg forventes et mindreforbrug på 4 mio. kr. ud af det samlede korrigerede budget på 302 mio. kr.
- Der vil fortsat kunne forekomme ændringer under det finansielle område og under langfristet gæld og finansforskydninger. På det finansielle område er der en afvigelse vedrørende skatter som følge af en korrektion vedrørende indefrosne ejendomsskatter på 8 mio. kr. Afvigelsen har ingen betydning for den samlede regnskabsbalance. Hvad angår langfristet gæld (låneoptagelse og afdrag) viser regnskabet netto en bedre balance, mens der under øvrige finansforskydninger indgår indbetaling af grundkapital. Ikke forbrugt budget overføres til 2020.
Det endelige regnskab behandles af Økonomiudvalget og Byrådet henholdsvis den 21. april 2020 og 28. april 2020. På de samme møder behandles overførselssagen, hvor der sker en godkendelse af overførsler af budgetover- og underskud fra 2019 til de følgende budgetår.
Som hovedregel vil et mindreforbrug på et område blive overført til det berørte politikområde i 2020. For politikområder, der viser en overskridelse for 2019, vil overskridelsen skulle indhentes med 33,3% i hvert af årene 2020, 2021 og 2022.
Der er dog en række områder, hvor det er nødvendigt med en særskilt stillingtagen og beslutning i forhold til den konkrete overførsel. Det gælder blandet andet det budgetgaranterede område på arbejdsmarkedsområdet, hvor der aktuelt forventes et merforbrug på 11 mio. kr.
Forventninger til 2020
Det er afgørende, at alle områder overholder de budgetrammer, der er besluttet for 2020.
Som en del af den løbende økonomiopfølgning udarbejder fagforvaltningerne efter udgangen af hver måned et skøn for forventet årsresultat på politikområdeniveau. Heri indgår en vurdering af de største fokusområder og udfordringer i 2020. Økonomiudvalget har mulighed for at udbede sig en uddybning af specifikke områder til årets første kvartalsopfølgning, som ligger d. 21. april.
I forbindelse med budgetprocessen for 2020 er der fra både politisk og administrativ side udtrykt ønske om en stærkere central økonomistyring, som imidlertid ikke må kompromittere det decentrale budgetansvar. Dette indgår i en bevillingsnote fra vedtagelsen af budget 2020, og der er igangsat en analyse af området, som forventes afrapporteret i 2020. Der er i den forbindelse et ønske om både at styrke og forenkle økonomiopfølgningen. På mødet vil der kort blive redegjort for status på denne proces.
Budgetprocessen for 2021
Der lægges op til en indledende drøftelse af budgetprocessen for 2021, herunder tidsplan og politiske målsætninger. Det er væsentligt, at de vedtagne måltal fra genopretningsplanen 2020 realiseres, og at der fortsat er fokus på stram styring og en fornuftig likviditet.
Sagsnr.: 11/1390
Resumé
Forslag til fordeling af en del af de afsatte midler til internationale aktiviteter i 2020. Fordeles til udveksling af skoleklasser, udveksling af grupper fra Kulturskolen Kolding og medlemskab af ”Union of the baltic cities”.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at børne-, uddannelses- og arbejdsmarkedsdirektøren bemyndiges til at disponere over op til 50.000 kr. til udveksling af skoleklasser fra Kolding Kommune med tilsvarende i udenlandske byer,
at by- og udviklingsdirektøren bemyndiges til at disponere over op til 25.000 kr. til udveksling af grupper fra Kulturskolen Kolding med tilsvarende i udenlandske byer,
at der disponeres 25.000 kr. til medlemsskabet af ”Union of the baltic cities”.
Beslutning Økonomiudvalget den 17-03-2020
Beslutning i henhold til styrelseslovens § 22, stk. 2:
Godkendt af formanden for Økonomiudvalget.
Sagsfremstilling
I budget 2020 er der afsat i alt 100.000 kr. til internationale aktiviteter.
De foreslås fordelt således, at der afsættes 75.000 kr. til internationalt arbejde i form af udveksling af skoleklasser samt grupper fra Kulturskolen Kolding. Beløbet fordeles med 25.000 kr. til Kulturskolen og de resterende 50.000 kr. til Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Restbeløbet på 25.000 kr. foreslås disponeret til medlemskabet af ”Union of the baltic cities”.
Fordelingen af budgettet mellem Kulturskolen og Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ligner fordelingen, som den har været tidligere, dog bortset fra 2013, 2014 og 2018, hvor der blev disponeret ekstra midler i forbindelse med Kulturskolens besøg i Anjo i Japan.
Sagsnr.: 19/6245
Resumé
BlueKolding har ændret selskabets betalingsvedtægter, da der er kommet nye gebyrer til.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at de reviderede betalingsvedtægter for BlueKolding godkendes.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 17-02-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 17-03-2020
Beslutning i henhold til styrelseslovens § 22, stk. 2:
Forslaget indstilles til godkendelse af formanden for Økonomiudvalget.
Sagsfremstilling
BlueKolding har foretaget en vurdering af udgifterne til administration af en række services, og disse udgifter har bestyrelsen besluttet at finansiere med gebyr.
Både typen af gebyr og størrelsen af disse, har Blue Kolding sammenholdt med andre forsyningsselskaber. BlueKolding har besluttet at lægge sig på samme niveau.
De nye gebyrer er: |
|
Håndtering af flytninger | 125 kr. |
Viderefaktureres fra vandværkerne for levering af målerdata | 36 kr. |
Faktura, der ikke afregnes via betalingsservice (pr. stk.) | 49 kr. |
|
|
Eksisterende gebyrer: |
|
Rykkerskrivelser | 100 kr. |
Oprettelse af en betalingsaftale (afdragsordning) | 100 kr. |
De reviderede betalingsvedtægter indeholder følgende ændringer:
Der opkræves et gebyr for håndtering af ejerskifte og fraflytning, herunder udarbejdelse af flytteopgørelser, hos den hidtidige ejer/bruger. Gebyrets størrelse vil fremgår af den gældende prisliste.
Ændringerne er indrammet med gult på side 29 i vedlagte betalingsvedtægt fra december 2019.
Bilag
Sagsnr.: 19/26097
Resumé
TVIS anmoder om fornyet godkendelse af vedtægtsændring på baggrund af Ankestyrelsens afgørelse, hvor Ankestyrelsen har godkendt vedtægtsændringen bortset fra § 7.8 om beslutninger i bestyrelsen.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår, at
vedtægterne for TVIS godkendes.
Beslutning Økonomiudvalget den 17-03-2020
Beslutning i henhold til styrelseslovens § 22, stk. 2:
Forslaget indstilles til godkendelse af formanden for Økonomiudvalget.
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte den 29. oktober 2019 vedtægtsændring i TVIS. Vedtægtsændringen er desuden godkendt i de øvrige ejerkommuner i efteråret 2019.
Vedtægtsændringer i kommunale fællesskaber skal efter godkendelse i ejerkommunerne også godkendes i Ankestyrelsen. TVIS har således indsendt vedtægtsændringen til Ankestyrelsen og har den 16. december modtaget Ankestyrelsens afgørelse.
Ankestyrelsen har oplyst ikke at kunne godkende ordlyden af vedtægternes § 7.8: ”De i bestyrelsen behandlede anliggender afgøres ved simpelt flertal, jf. dog §§ 8.3. og 8.4. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme afgørende."
Ankestyrelsen har i sin afgørelse ved samme lejlighed forhåndsgodkendt en justering af ordlyden, således at § 7.8 i stedet formuleres som følger: ”De i bestyrelsen behandlede anliggender afgøres ved simpelt flertal, jf. dog §§ 8.3. og 8.4. Der er kun truffet beslutning om et fremsat forslag, hvis der er flere stemmer for forslaget end imod det."
Ankestyrelsen har godkendt, at vedtægterne kan træde i kraft fra 1. januar 2020 med efterfølgende godkendelse i TVIS´ bestyrelse og kommunalbestyrelserne.
Bestyrelsen i TVIS har godkendt ændringen ved 1. behandling den 18. december 2019 og 2. behandling den 30. januar 2020 og anmoder nu ejerkommunerne om godkendelse af vedtægtsændringen inklusiv justeringen af § 7.8.
Bilag
Sagsnr.: 20/7998
Resumé
Væksthusene blev etableret i 2007, som en del af kommunalreformen. De er kommunalt ejede, finansieres via bloktilskuddet og retning sættes i en aftale, der forhandles årligt på plads via KKR. I forbindelse med vedtagelse af den nye erhvervsfremmereform blev Væksthuset ændret til Erhvervshuset og i Region Syd valgte man at dele Erhvervshuset i to. Samtidig besluttede man, at der skulle laves en hensigtserklæring ift. hvilke indsatser den enkelte kommune ønsker fokus på.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at hensigtserklæringen godkendes.
Beslutning Økonomiudvalget den 17-03-2020
Beslutning i henhold til styrelseslovens § 22, stk. 2:
Godkendt af formanden for Økonomiudvalget.
Sagsfremstilling
Kolding Kommune medfinansierer som en del af den samlede erhvervsindsats Erhvervshus Syd via bloktilskuddet. I forbindelse med vedtagelse af den nye erhvervsfremmereform (ultimo 2018) har Erhvervshusets opgaver ændret sig, bl.a. ift. at de kan tilbyde deres service til alle virksomheder. Derudover er Erhvervshus Syd, der tidligere både dækkede Fyn og Sønderjylland delt i to, og Kolding Kommunes virksomheder og iværksættere kan søge hjælp i Erhvervshus Syd beliggende i Vojens.
I forlængelse af den nye reform er det besluttet, at der årligt, på baggrund af den resultatkontrakt som indgås imellem KKR og Erhvervshuset, skal laves en hensigtserklæring imellem erhvervsoperatør (Business Kolding), Erhvervshuset og Kolding Kommune. Hensigtserklæringen sætter rammen for, hvilke temaer man vurderer er vigtige for Koldings erhvervsliv og de foreslåede temaer er dannet på baggrund af møder imellem de tre parter.
På baggrund af den nye erhvervsfremmereform ønsker man i Kolding Kommune at sætte en politisk retning erhvervs- og vækstområdet. Denne politik forventes vedtaget første halvår 2020 og skal sætte retning for, hvilke udfordringer man politisk ønsker at adressere. Derfor er vedhæftede hensigtserklæring også et første generation, idet det forventes at en ny vækst- og erhvervspolitik er med til at sætte en tydelig ramme.
Følgende temaer foreslås prioriteret for 2020 med udgangspunkt i erhvervslivet i Koldings styrkepositioner samt udfordringer og med respekt for den arbejdsdeling, der er imellem Erhvervshus og Business Kolding.
- Design
- Grøn omstilling og bæredygtighed
- Digitalisering
- Kompetent arbejdskraft
- Eksport
- Handel – bredt forstået
Efter hensigtserklæringens godkendelse, laves der en handleplan for hvordan der arbejdes mere konkret med de enkelte indsatser.
Bilag
Sagsnr.: 19/33785
Resumé
Byrådet besluttede den 24. september 2019 (pkt. 6), at offentliggøre forslag til tillæg 19 til Kommuneplan 2017-2029 i 8 uger. Med tillægget udpeges risikovirksomhed på Kolding Havn.
Forslag til tillægget har været offentligt fremlagt i perioden fra den 30. september til den 25. november 2019. Der er i høringsperioden ikke indkommet bemærkninger til planforslaget.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at kommuneplantillæg 19 til Kommuneplan 2017-2029 vedtages med den rettelse at området udpeget til risikovirksomhed justeres til at omfatte området, som fremgår af sagsfremstillingen.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 04-03-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Jesper Elkjær
Beslutning Økonomiudvalget den 17-03-2020
Beslutning i henhold til styrelseslovens § 22, stk. 2:
Forslaget indstilles til godkendelse af formanden for Økonomiudvalget.
Sagsfremstilling
Nogle af de gødningstyper, som i dag håndteres på Kolding Havn, er som noget nyt blevet omfattet af risikobekendtgørelsen (Bek. 372 af 25. april 2016). Det betyder, at de virksomheder, som nu håndterer denne gødningstype skal betragtes som risikovirksomheder – også selv om der ikke ændres på typen og mængden af gødning.
Aktuelt har virksomhederne Svane Shipping og Danish Agro miljøgodkendelse til at håndtere og opbevare fast gødning i bygninger på Kolding Havn. For at virksomhederne kan fortsætte de nuværende aktiviteter, uden at der ændres på typen og mængden af gødning, skal der i kommuneplanen ske en udpegning af virksomhederne til risikovirksomhed. Samtidig skal der forud for en revideret miljøgodkendelse ske en konkret vurdering af om risikoforholdene er acceptable.
Eksisterende opbevaring og håndtering af gødning på Kolding Havn er omfattet af risikobekendtgørelsen (Bek. Nr. 372 af 25. april 2016). En miljøgodkendelse forudsætter derfor, at der i kommuneplanen udpeges areal til risikovirksomhed med lokale retningslinjer.
Byrådet vedtog den 24. september 2019 at offentliggøre forslag til tillæg 19 til Kommuneplan 2017-2029.
Høringssvar
Forslag til kommuneplantillægget har været offentligt fremlagt i perioden 30. september 2019 – 25. november 2019. Ved høringsfristens udløb havde forvaltningen modtaget et høringssvar fra Banedanmark, som oplyste, at der ikke var bemærkninger til planforslaget.
Kommuneplantillæggets indhold
Med kommuneplantillægget er der lavet en lokal retningslinje for risikovirksomhed på Kolding Havn, samtidig med at der sker en udpegning af et konkret areal til placering af risikovirksomhed. Inden for arealet kan der tillades virksomhed til opbevaring og håndtering af gødningstyper- og mængder, som er omfattet af den nye risikobekendtgørelse fra 2016.
Med retningslinjen udlægges der en planlægningsafstand på 500 meter omkring arealet til risikovirksomhed. Planlægningsafstanden skal sikre, at hensynet til risikoen for større uheld inddrages i planlægningen for arealerne omkring risikovirksomheden. Der er med denne afstand tale om en opmærksomhedszone i forbindelse med fremtidig planlægning inden for området.
Placeringen af risikovirksomhed på Kolding Havn forhindrer ikke planlægning for de naboarealer, der ligger inden for planlægningsafstanden under forudsætning af, at den samfundsmæssige risiko ligger inden for risikomyndighedernes acceptkriterium.
Fastlæggelse af konkret beregnede sikkerhedszoner og planlægningszoner omkring risikovirksomheden vil først ske i forbindelse med sagsbehandlingen af en risikoanmeldelse. I den forbindelse træffes der afgørelse om, hvorvidt risikoforholdene er acceptable.
Der er lavet en foreløbig risikovurdering/beregning i forhold til opbevaring af gødning inden for de i kommuneplantillægget udlagte arealer. Den viser, at der hverken er en væsentlig individuel risiko eller en samfundsmæssig risiko uden for havnens område.
Med tillægget tilføjes retningslinje 2.3.6 for risikovirksomhed på Kolding Havn. Endvidere tilføjes det til rammebestemmelsen 0041.E1, at der findes risikovirksomhed inden for særligt afgrænset område jf. retningslinje 2.3.6.
Rammebestemmelsens ordlyd tilrettes herudover af hensyn til forståeligheden.
Det offentliggjorte planforslag vedlægges som bilag.
Planforhold
Planområdet er beliggende i kommuneplanens rammeområde 0041.E1, som udlægger området til erhvervsområde med havnerelaterede erhverv - virksomhedsklasse 1-6. Herudover indgår området i et areal, der er omfattet af lokale retningslinjer for ”Virksomheder med særlige beliggenhedskrav”. Nærværende kommuneplantillæg er i overensstemmelse med de overordnede kommuneplanbestemmelser.
Etablering af risikovirksomhed inden for det aktuelle planområde er ligeledes i overensstemmelse med gældende lokalplan 0041-11 Kolding Havn, der udlægger området til virksomhedsklasse 3-6.
Dialog
Forvaltningen har efter høringsperioden været i dialog med Svane Shipping og Danish Agro om kommuneplantillægget og den igangværende proces omkring udvikling af Koldings havneområder.
På baggrund af drøftelserne med Svane Shipping er det forvaltningens vurdering, at det er muligt at indskrænke arealerne, som er udlagt til risikoaktiviteter jf. nedenstående kort, hvorfor forvaltningens skal anbefale, at udpegningen til risikovirksomheder justeres. Det er forvaltningens vurdering, at der ikke skal ske en fornyet høring af denne justering, da der er tale om en mindre udpegning.
Svane Shipping og Danish Agro har fremsendt tilkendegivelser, som signalerer vilje til at indgå i en dialog med både Kolding havn og Kolding Kommune, om evt. at finde en anden placering på havnen, såfremt processen vedr. omdannelsen af havnen viser, at aktiviteterne ligger i vejen for en hensigtsmæssig omdannelse.
Tilkendegivelserne er vedhæftet som bilag
Bilag
Sagsnr.: 14/7943
Resumé
Deltagelse i ekstraordinære kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at Økonomiudvalget drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Økonomiudvalget den 17-03-2020
Udsat til næste møde i Økonomiudvalget.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunens Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer punkt 2 fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grundlag af en protokolleret beslutning.
Sagsnr.: 13/16343
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Beslutning Økonomiudvalget den 17-03-2020
Udsat til næste møde i Økonomiudvalget.
Sagsnr.: 16/5588
Resumé
Orientering fra medlemmerne.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Beslutning Økonomiudvalget den 17-03-2020
Udsat til næste møde i Økonomiudvalget.
Sagsnr.: 13/11387
Resumé
Orientering fra kommunaldirektøren.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Beslutning Økonomiudvalget den 17-03-2020
Udsat til næste møde i Økonomiudvalget.
Bilag