Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
22-06-2017 15:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Koldings Arbejdsmarkedsråd |
Sted: |
Udvalgslokalet |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 16/21991
Resumé
Arbejdsmarkedsudvalget og Koldings Arbejdsmarkedsråd har en ambition om, at flere ufaglærte ledige skal tage imod et uddannelsesløft, der kan gøre dem faglærte. I bestræbelserne på at indfri denne ambition blev ”projekt uddannelsesambassadør” igangsat i marts 2017.
Uddannelsesambassadørens fire kerneaktiviteter er:
- Udbrede viden omkring uddannelsesløft i jobcentret
- Rådgive, vejlede og motivere ledige, som er i målgruppen for uddannelsesløftet
- Sparringspartner og rådgiver for jobcentrets ledelse
- Etablere og vedligeholde samarbejde med VEU-centret, uddannelsesinstitutioner og a-kasser om uddannelsesløftet.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at projektplanen for ”projekt uddannelsesambassadør” godkendes, og
Sagsfremstilling
Kolding Kommune ønsker at give flere ufaglærte ledige et uddannelsesløft, hvilket afspejles i beskæftigelsesplanen for 2017 – 2020. Arbejdsmarkedsudvalget og Koldings Arbejdsmarkedsråd har en ambition om, at flere ledige dagpengemodtagere skal løftes fra ufaglært til faglært.
”Projekt uddannelsesambassadør” er et konkret tiltag i indfrielsen af denne ambition. Projektet har til formål at opbygge samarbejdsstrukturer og kompetencer, så der udvikles en ny metode og fokus internt i jobcentret, hvor flere ledige løftes fra ufaglært til faglært.
Uddannelsesambassadørens fire kerneaktiviteter er:
- Udbrede viden omkring uddannelsesløft i jobcentret
- Rådgive, vejlede og motivere ledige, som er i målgruppen for uddannelsesløftet
- Sparringspartner og rådgiver for jobcentrets ledelse
- Etablere og vedligeholde samarbejde med VEU-centret, uddannelsesinstitutioner og a-kasser om uddannelsesløftet.
Projekts målsætning er, at 30 personer skal begynde på et uddannelsesløft i 2017 og yderligere 60 borgere i 2018.
Status
Uddannelsesambassadøren blev ansat 1. april 2017 og danner sammen med to uddannelseskonsulenter Jobcenter Koldings opkvalificeringsenhed.
I 2017 er der til og med maj igangsat 7 uddannelsesløft.
Deltagelse i Lokale Uddannelsesudvalg (LUU)
- Opkvalificeringsenheden deltager nu i de Lokale uddannelsesudvalg (LUU) på AMU Syd og IBA, og der arbejdes på også at komme til at deltage i udvalgene på IBC, Hansenberg og SDU.
Uddannelsesinstitutionerne
- Opkvalificeringsenheden har etableret og afholdt møder med IBC, EUC Lillebælt, AMU Syd, Hansenberg og IBA. Dagsorden er koordinering på tværs samt et gensidigt samarbejde, hvor bl.a. uddannelsesløft drøftes.
- D. 22. juni deltager repræsentant fra opkvalificeringsenheden i et arrangement på IBA for udenlandske dimittender. Dette sker som led i en samarbejdsaftale, der er indgået med IBA.
VEU Center Trekantområdet
- Der er et tæt samarbejde med VEU Center Trekantområdet i forhold til at planlægge møder for at sikre det tværfaglige samarbejde, så den nødvendige viden udveksles imellem uddannelsesinstitutionerne, jobcentret og Business Kolding omkring aktuelle behov for efteruddannelse. Dette sker bl.a. for at indfri målene i samarbejdsaftalen ”Flere og dygtigere faglærte”.
Intern sparring til rådgiver og jobkonsulenter
- D. 2. maj 2017 blev der afholdt et stormøde for jobcentrets personale, hvor enhedens arbejdsopgaver og fremadrettede plan blev præsenteret.
- Der arbejdes på at sikre en god videndeling omkring behov og tilbud inden for området
- Der afholdes løbende møder med rådgivere og borgere omkring uddannelse og opkvalificering.
Samarbejde med a-kasser
- D. 12. juni 2017 blev der afholdt et dialogmøde med a-kasse ledere og medarbejdere, hvor fokus dels var på en præsentation af jobcentrets opkvalificeringsenhed og dels at informere og diskutere uddannelsesløftordningen.
Aktivitetsplan for Jobcenter Kolding 2017
- Der er udarbejdet en plan over interne og eksterne aktiviteter, som enheden arbejder efter.
Oplæg til borgerne på Jobklubben Jobfokus
- For at sikre et optimalt forløb for borgerne, er der lagt en plan for, hvilke samtaler, der skal afholdes, og hvordan borgerne forberedes på forløbet med uddannelse og efteruddannelse.
- Uddannelseskonsulenterne holder oplæg 1 – 2 gange om måneden i jobklubben.
Uddannelsesstrategi
- Under udarbejdelse.
Bilag
Sagsnr.: 16/21991
Resumé
Jobcenter Kolding har en ambition om at sikre, at erhvervslivet i og omkring Kolding får den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft ved, at flere borgere i Kolding Kommune får en uddannelse og derigennem sikrer sig større tilknytning til arbejdsmarkedet.
For at kunne indfri denne ambition skal der udarbejdes en uddannelsesstrategi, hvor til der er brug for input fra medlemmerne af Koldings Arbejdsmarkedsråd.
Formålet med uddannelsesstrategien er at sikre et mere målrettet fokus på at bruge uddannelse for at sikre kvalificeret arbejdskraft til de brancher, der efterspørger medarbejdere.
Der vil blive holdt et oplæg på mødet, som skal danne baggrund for en drøftelse omkring forskellige temaer. Det ønskes, at styregruppen særligt bidrager med deres viden og erfaringer omkring:
- Målgrupper for uddannelsesløft
- Prioritering af brancher og faggrupper
- Samarbejder med uddannelsesinstitutionerne
- Overgang fra uddannelse til job - koblingen til virksomhederne.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Sagsnr.: 15/12505
Resumé
I maj måned udsendte regeringen sit udspil til en ny tilgang for uddannelse af de unge. Den hedder ”Tro på dig selv – det gør vi”, og gik derefter i gang med at forhandle med de øvrige partier i Folketinget.
Kolding Kommune er en uddannelsesby, hvor der bl.a. sættes mange kræfter ind på at sikre, at de unge kommer i gang med en uddannelse, men særligt at erhvervsuddannelserne vælges.
Der er brug for kvalificeret arbejdskraft, og udspillet viser en retning for at styrke de unges vej frem mod en erhvervsuddannelse. Der vil blive holdt et oplæg om udspillet med fokus på de muligheder, der ses i det for Kolding Kommune.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Sagsnr.: 16/14596
Resumé
I november 2016 vedtog Arbejdsmarkedsudvalget handleplanen ”Flere flygtninge i arbejde eller uddannelse”.
Handleplanen er en 6-punktsplan, som indeholder følgende:
· Asylfasen skal bruges til kompetenceafdækning og udarbejdelse af cv
· Tidlig jobdebut i brancher med mangel på arbejdskraft
· Dansk lærer man i hverdagen
· Fokus på arbejdspladskultur
· De unge skal i uddannelse
· Øge deltagelsen i civilsamfundet.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Sagsfremstilling
I november 2016 vedtog Arbejdsmarkedsudvalget handleplanen ”Flere flygtninge i arbejde eller uddannelse”. Formålet med handleplanen er at øge beskæftigelsen og den kulturelle integration blandt flygtninge i den 3-årige integrationsperiode.
Handleplanen er en 6-punktplan, som indeholder følgende:
· Asylfasen skal bruges til kompetenceafdækning og udarbejdelse af cv
· Tidlig jobdebut i brancher med mangel på arbejdskraft
· Dansk lærer man i hverdagen
· Fokus på arbejdspladskultur
· De unge skal i uddannelse
· Øge deltagelsen i civilsamfundet.
Handleplanen ligger i forlængelse af Kolding Kommunes Integrationspolitik og dækker årene 2017 – 2019. Den tre-årige periode giver mulighed for hurtigere at kunne revidere de alt efter tendenser og udvikling inden for området.
På mødet vil der blive holdt et oplæg med bl.a. en status på Talentmanager, social inklusion, branchepakker og kulturprojektet med Aperian.
Sagsnr.: 13/9235
Resumé
Under overskriften Jobcenter Kolding kan mere end du tror, har forvaltningen i samarbejde med et eksternt kommunikationsbureau udarbejdet en kampagne for Kolding i arbejde. Koldings Arbejdsmarkedsråd har bevilget et rammebeløb på 75.000 kr. til kampagnen.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Sagsfremstilling
På møde den 9. februar 2017 besluttede Koldings Arbejdsmarkedsråd at afsætte et rammebeløb på 75.000 kr. til en markedsføringskampagne målrettet virksomhederne i Kolding. Kampagnen har til formål, at understøtte arbejdet med indsatsområderne i strategien for Kolding i arbejde 2017-2020 og den skal være med til at sikre, at endnu flere kommer i job og uddannelse.
I samarbejde med et eksternt kommunikationsbureau med kendskab til erhvervslivet, har forvaltningen udarbejdet kampagnemateriale som skal være med til at sikrer, at budskabet om Jobcenter Koldings tilbud og services når ud til flest mulige lokale virksomheder.
Kampagnens primære budskaber
En tilfredshedsundersøgelse i forhold til virksomhedernes kendskab, tilfredshed og relevansvurdering af samarbejdet med jobcentret, som blev gennemført forår 2017, har dannet baggrund for arbejdet med at målrette kampagnen.
Undersøgelsen viste blandt andet, at 66% af jobcentrets ikke-brugere angiver, at de ikke kender jobcentret eller kun kender jobcentret en lille smule. Kampagnen skal derfor stille skarpt på jobcentret og Kolding i arbejde som overordnet paraply, så endnu flere virksomheder får kendskab til de mange tilbud og fremadrettet vil bruge jobcentrets services.
Det overordnede budskab for kampagnen er:
Jobcenter Kolding kan mere end du tror.
Herunder udfoldes 4 primære services, som virksomhederne skal kende jobcentret for:
- Gratis og effektiv rekruttering af kvalificeret arbejdskraft
- Ny Småjobservice
- Uddannelse og opkvalificering – arbejdskraft til virksomhedernes behov
- Mindre bøvl – jobcentret klarer papirarbejdet
Medier og markedsføring
Kampagnen føres via medier, der erfaringsmæssigt giver høj grad af synlighed, og som statistisk set benyttes af flest lokale virksomheder. Markedsføringen bringes i følgende medier:
- Printannoncering i Kolding Ugeavis (Helside)
- Direct mail til alle virksomheder i Kolding Kommune
- Facebooksiden Kolding i arbejde (siden er oprettet, men er pt. skjult, og skal kun anvendes til annoncering)
- koldingiarbejde.dk
Kampagnen består af
- 8 annoncer, som løbende kan ses i Kolding Ugeavis og koldingiarbejde.dk
- 8 Facebook-posts, som tids- og indholdsmæssigt følger budskaberne i avisannoncerne
- en pjece, som sendes med direct mail til kommunens virksomheder
På mødet vil rådet blive præsenteret for annoncer og pjece.
Markedsføringsperiode
Kampagnen er designet som ”pop-up” markedsføring, der løber fra 14. juni til 26. oktober 2017. På den måde sikres det, at budskaberne løbende er synlige gennem hele perioden. Direct mail udsendes medio august 2017.
Sagsnr.: 16/20264
Resumé
På vegne af Arbejdsmarkedsudvalget og Koldings Arbejdsmarkedsråd afholdt Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen tirsdag den 9. maj 2017 et arrangement, hvor årets mangfoldigheds- og integrationspriser blev uddelt.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at opfølgningen tages til efterretning, og
Sagsfremstilling
På vegne af Arbejdsmarkedsudvalget og Koldings Arbejdsmarkedsråd afholdt Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen tirsdag den 9. maj 2017 et arrangement, hvor årets mangfoldigheds- og integrationspriser blev uddelt.
Arrangementet fandt sted sidst på eftermiddagen på IBC Innovationsfabrikken i Kolding og bød på et fagligt oplæg fra HR Manager hos Danfoss Burkhart Winski, uddeling af mangfoldigheds- og integrationspriser samt efterfølgende spisning og netværk.
De fire priser blev uddelt til følgende:
- Mangfoldighedsprisen til en virksomhed gik til BabySam, Kolding
- Mangfoldighedsprisen til en mentor gik til Peter Voss, Berendsen Textil Service
- Integrationsprisen til en virksomhed gik til Tricon Electric
- Integrationsprisen til en person el. forening gik til Jesper Grubach, Dansk Flygtningehjælps Frivilliggrupper i Kolding.
Opfølgning
En opfølgning på arrangementet blandt de deltagende virksomheder og foreninger samt interne medarbejdere viser, at der generelt er stor tilfredshed med arrangementet. Arrangementet beskrives som godt og gennemført og med en god balance mellem den faglige, festlige og sociale del.
Samtidig fremhæves de fysiske rammer på IBC Innovationsfabrikken som et optimalt valg – både på grund af lokalerne (auditorie og kantineområde) samt forplejningen.
Ca. 15 virksomheder/foreninger var repræsenteret ved arrangementet. Det var fortrinsvis virksomheder og foreninger/personer, som var nominerede til én af de fire priser. Opfølgningen viser, at der ønskes flere deltagende virksomheder og foreninger, hvis arrangementet skal afholdes igen. I den forbindelse påpeger flere deltagere, at man ved at fastholde formen for årets arrangement, og ved at alle deler den gode oplevelse kan skabe en tradition og sikre flere deltagere i de kommende år.
Sagsnr.: 17/7421
Resumé
På Arbejdsmarkedsudvalgets møde 3. maj 2017 blev det besluttet, at indsende et bidrag til Beskæftigelsesministerens netop igangsatte initiativ om regelforenkling på beskæftigelsesområdet. Bidraget skulle indsendes d. 1. juni 2017, så formandskabet blev bemyndiget til at godkende det bidrag, som forvaltningen udarbejdede på baggrund af bidrag fra medarbejderne og politiske ønsker fra udvalget.
Tidligere på året havde Arbejdsmarkedsudvalget selv lanceret et tiltag med henblik på at udfordre reglerne om gøre tingene ”smartere, kortere og hurtigere”. Dette var sket i forbindelse med vedtagelsen af en ny strategi for projekt ”Kolding i arbejde. ”Ministerens initiativ ligger derfor fint i forlængelse af dette arbejde.
Emner og temaer i det indsamlede materiale
I arbejdet med at indsamle eksempler fra love og regler, der i det daglige skaber udfordringer for borgerne, viste der sig 3 overordnede politiske temaer, som dækker over de i alt 17 emner, der blev samlet ind. Det er oplevelsen, at de fungerer som barrierer på tværs af de forskellige love på området (Lov om Aktiv Beskæftigelsespolitik (LAB), Lov om Aktiv Socialpolitik (LAS), Integrationsloven, Sygedagpengeloven og Forskelsbehandlingsloven).
Styringen i den nuværende lovgivning
Styringen af beskæftigelsesindsatsen bygger i dag på de resultater og effekter, som kommunen skaber ved at få ledige i job og uddannelse. Men for virkelig at kunne lykkes med den dagsorden, er det holdningen hos Kolding Kommune, at vi skal væk fra mikrostyringen af individet, som i virkeligheden utilsigtet ender med at skabe ulighed for den enkelte.
Hvis man i den fremtidige lovgivning skaber nogle andre rammer og åbner for, at borgerne får langt flere valgmuligheder, end de har i dag, vil det kunne gøre en stor forskel. Samtidig er der også behov for et enklere system at forholde sig til, mens de er i det.
Arbejdsmarkedsudvalget vil blive orienteret om eventuelle tilbagemeldinger fra Beskæftigelsesministeriet på indsendelse af bidraget. Desuden vil nye tiltag i projekt ”Kolding i arbejde” også blive forelagt udvalget.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at udvalget drøfter det fremsendte bidrag fra Kolding Kommune til arbejdet om regelforenkling,
Sagsfremstilling
På Arbejdsmarkedsudvalgets møde 3. maj 2017 blev det besluttet, at indsende et bidrag til Beskæftigelsesministerens netop igangsatte initiativ om regelforenkling på beskæftigelsesområdet. Bidraget skulle indsendes d. 1. juni 2017, så formandskabet blev bemyndiget til at godkende det bidrag, som forvaltningen udarbejdede på baggrund af bidrag fra medarbejderne og politiske ønsker fra udvalget.
Tidligere på året havde Arbejdsmarkedsudvalget selv lanceret et tiltag med henblik på at udfordre reglerne om gøre tingene ”smartere, kortere og hurtigere”. Dette var sket i forbindelse med vedtagelsen af en ny strategi for projekt ”Kolding i arbejde. ”Ministerens initiativ ligger derfor fint i forlængelse af dette arbejde.
Emner og temaer i det indsamlede materiale
I arbejdet med at indsamle eksempler fra love og regler, der i det daglige skaber udfordringer for borgerne, viste der sig 3 overordnede politiske temaer, som dækker over de i alt 17 emner, der blev samlet ind. Det er oplevelsen, at de fungerer som barrierer på tværs af de forskellige love på området (Lov om Aktiv Beskæftigelsespolitik (LAB), Lov om Aktiv Socialpolitik (LAS), Integrationsloven, Sygedagpengeloven og Forskelsbehandlingsloven).
Styringen i den nuværende lovgivning
Styringen af beskæftigelsesindsatsen bygger i dag på de resultater og effekter, som kommunen skaber ved at få ledige i job og uddannelse. Men for virkelig at kunne lykkes med den dagsorden, er det holdningen hos Kolding Kommune, at vi skal væk fra mikrostyringen af individet, som i virkeligheden utilsigtet ender med at skabe ulighed for den enkelte.
Men i den nuværende beskæftigelseslovgivning har vi opbygget et system med uoverskuelige regler, hvor en indarbejdet kontrol og mistillid til borgerne er et stort element. Det gør det svært at navigere i som medarbejder og skaber usikkerhed og utryghed for borgerne. Og i sidste ende er det ikke fremmende for at skabe resultater og effekter.
Muligheder ved en forbedret beskæftigelseslovgivning
Hvis man i den fremtidige lovgivning skaber nogle andre rammer og åbner for, at borgerne får langt flere valgmuligheder, end de har i dag, vil det kunne gøre en stor forskel. Samtidig er der også behov for et enklere system at forholde sig til, mens de er i det.
Det vil være en væsentlig måde til at forkorte den periode, som den enkelte borger er i systemet, og hvor de modtager en forsørgelsesydelse. Hvis de selv er med til at vælge netop de redskaber og indsatser, de har brug for. Hvis de får den nødvendige ro uden samtaler, der skal holdes, fordi loven foreskriver det, og generelt får ro fra at bekymre sig om ydelsesskift og ændrede eller begrænsede muligheder, fordi de skifter målgruppe.
Et eksempel kunne f.eks. være en sygemeldt borger, hvor der i dag er krav om en samtale efter 4 uger, men som afventer en operation, der skal foregå en uge efter, at samtalen skal finde sted. Fremover kunne rådgiver og borger vente med at mødes til efter operationen, hvor der er langt større klarhed over, hvad næste skridt skal være, for at borgeren kan komme tilbage til sit job. Borgeren sparer tid og ressourcer til at komme ind til samtalen, og medarbejderen kan i stedet bruge sin tid på en anden borger.
En ideel ny beskæftigelseslovgivning vil skabe plads til, at borgere er forskellige – og derfor også skal behandles forskelligt. Konsekvensen vil så blive, at to borgere ikke længere nødvendigvis får et samme tilbud, og der vil opstå forskelle imellem de forskellige kommuner. Hvis der vælges at indrette en lovgivning med en langt større grad af frihed og valg, vil det være muligt at skabe en beskæftigelseslovgivning, hvor borgerne står hævet over reglerne.
Emner og temaer fra materialet
Bidraget fra Kolding Kommune er skrevet på baggrund af møder med medarbejdere og ledelsen fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som bidrog med eksempler fra deres hverdag og arbejde med borgerne og virksomhederne. Desuden har der været kigget på de forskellige breve og henvendelser, der er rettet til ministeriet og styrelser på vegne af Arbejdsmarkedsudvalget.
På tværs af de forskellige love, som beskæftigelsesområdet er underlagt, viste der sig et mønster i forhold til de udfordringer, hvor det dagligt opleves, at reglerne med fordel kan forenkles. Alle eksemplerne kunne samles i 17 emner, som er angivet nedenfor.
Men der samtidig viste sig 3 overordnede temaer, som udover ønsket om regelforenkling også har karakter af at være politiske emner.
Disse er:
- Den gode samtale – frie rammer og individualitet
- En forsørgelsesydelse til alle – giv tryghed og overblik
- Sanktionering – når borgeren udebliver, og konsekvensen er lang tid undervejs.
De 17 emner, som forslagene er grupperet under uafhængigt af lovgivningen:
· Min plan
· Fleksjob
· Forholdstalskravet
· Ret- og pligttilbud
· Praktikker, løntilskud og voksenlærlinge
· Partshøring og sanktioner
· Samtaler og kontakt til borgerne
· Forlængelse af sygedagpenge
· Jobafklaring
· Lægeattester
· Ressourceforløb
· Rehabiliteringsteamet
· Mentorer
· Ydelsesskift og ydelsesområdet
· Administration af ydelser og indsatser
· Integrationsområdet
· Andre emner og opmærksomhedspunkter
Arbejdsmarkedsudvalget vil blive orienteret om eventuelle tilbagemeldinger fra Beskæftigelsesministeriet på indsendelse af bidraget. Desuden vil nye tiltag i projekt ”Kolding i arbejde” også blive forelagt udvalget.
Bilag
Sagsnr.: 06/17126
Resumé
Forvaltningen udarbejder kvartalsvist en oversigt over kommunens anvendelse af virksomhedspraktikker og job med løntilskud. Der vil desuden være en oversigt over IGU-pladserne.
Oversigten indeholder antallet af borgere, der er ansat i praktik eller løntilskud i private, kommunale, regionale og statslige virksomheder samt foreninger, organisationer og selvejende institutioner.
Herudover bliver Koldings Arbejdsmarkedsråd orienteret om kommunens anvendelse af voksenlærlinge pr. maj 2017.
Oversigten vil blive præsenteret på mødet.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsnr.: 13/8530
Resumé
Del 1 – nøgletal for den generelle udvikling på beskæftigelsesområdet.
Under del 1 vises nøgletal for udviklingen i ledighedsprocenten, øvrige borgere på ydelse samt udviklingen i antal arbejdspladser og virksomheder.
Del 2 - udvikling i antallet af borgere tilknyttet Jobcenter Kolding.
Under del 2 vises udviklingen det seneste år for alle målgrupper. Herunder en særskilt opgørelse for de arbejdsmarkedsparate borgere og borgere, der er til rådighed for nyttejob.
Del 3 – status på de væsentligste persongrupper i beskæftigelsesindsatsen.
Under del 3 vises for den enkelte målgruppe tilgang og afgang i antallet af borgere, varighed og udvikling i aktivering fordelt på tilbudstyper.
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Sagsfremstilling
Del 1 – nøgletal for udviklingen på arbejdsmarkedsområdet
Formålet med de månedsvise nøgletal er at give en status på de mest centrale indikatorer for beskæftigelsesindsatsen i forvaltningen.
I Kolding Kommune var ledighedsprocenten i marts 2017 4,2 pct. Samme tal i marts 2016 var 4,0 pct., hvilket svarer til en ændring i antallet af borgere på 97.
Andelen af øvrige ydelsesmodtagere, dvs. alle ydelsesmodtagere undtagen jobklare ledige, udgjorde i marts 2017 18,6% af arbejdsstyrken i Kolding Kommune. Samme tal var i marts 2016 på 19,5%, hvilket svarer til et fald i antallet af øvrige ydelsesmodtagere på 416.
I takt med, at der siden juli 2016 er flere integrationsborgere, som vurderes for jobparate, er arbejdsstyrken blevet øget. Når en borger på integrationsydelse vurderes jobparat frem for aktivitetsparat, indgår personen i ledighedsprocenten og ikke i tallet for øvrige ydelsesmodtagere.
Antallet af jobparate personer på integrationsydelse er i marts 2017 på 233 mod 1 person i marts 2016. Dette er en landstendens, som også viser sig i landets øvrige kommuner.
Der var i december 2016 i alt 36.302 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere med bopæl i Kolding Kommune. Det er en stigning på 776 fuldtidsbeskæftigede i forhold til december 2015.
Antallet af arbejdspladser i Kolding Kommune var i december 2016 i alt 41.020 fuldtidsbeskæftigede. Det er en stigning på 1.289 arbejdspladser (fuldtids) i forhold til december 2015.
Del 2 - udvikling i antallet af borgere tilknyttet Jobcenter Kolding.
Antal personer med kontaktforløb fordelt på målgrupper
Bilag
Sagsnr.: 13/8530
Resumé
Ledelsesinformation for integrationsområdet viser en status på antallet af borgere omfattet af integrationsloven, en status på boligtilbud til flygtninge samt en oversigt over anvendte aktiveringstilbud i form af danskuddannelse m.v.
Forvaltningen udarbejder månedsvis ledelsesinformation for integrationsområdet til Arbejdsmarkedsudvalget, der viser:
Del 1
Del 1 viser et overblik over antallet af nye borgere i Kolding Kommune samt et overblik over den arbejdskraft, som er kommet med det ekstraordinære antal flygtninge. Derudover viser del 1, hvor mange personer, der deltager i IGU-forløb.
Del 2
Del 2 viser en opfølgning på tilbud om boligplacering til flygtninge samt en status på antallet af kursister på Sprogskolen Kolding fordelt på skolens forskellige kursustilbud.
Del 3
Sagen behandles i
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Sagsfremstilling
Tabel 1: Tilgang af personer omfattet af integrationsprogram
Tabel 2: Uddannelsesniveau for personer omfattet af integrationsprogram
Note: Uddannelsesniveauet er fastlagt efter uddannelsessystemet i oprindelseslandet. En persons højeste uddannelsesniveau fremgår af oversigten. Der arbejdes videre med en præcisering af de konkrete uddannelser under uddannelsesniveauer.
Tabel 3: Brancheerfaring for personer omfattet af integrationsprogram
Tabel 4: Antal personer, som er overgået til arbejde eller uddannelse fordelt efter varighed af integrationsindsats, marts
| 0 - 1 år | 1 - 2 år | 2 - 4 år | 4 - 5 år | I alt - marts | Sen. 12 mån. |
| | | | | | |
Arbejde | 0 | 0 | 2 | 0 | 2 | 27 |
Uddannelse | 1 | 3 | 1 | 0 | 5 | 41 |
| | | | | | |
I alt | 1 | 3 | 3 | 0 | 7 | 68 |
Figur 1: Antal personer, som deltager i IGU-forløb i Kolding Kommune, år til dato
Del 2 – boligtilbud, danskopkvalificering og Sprogskole Kolding
Tabel 5: Oversigt over anvendt boligkapacitet til midlertidig boligplacering til flygtninge samt ejerforhold for boligerne, ultimo april
Midlertidige boliger | Tom | Beboet | I alt | Boligtype |
| | | | |
Basagervej, Kolding | 2 | 0 | 2 | Boligforening |
Havesanger, Kolding | 1 | 0 | 1 | Boligforening |
Sjølundsgade 28, Sjølund | 2 | 3 | 5 | Kommunal |
Kongensgade, Christiansfeld | 3 | 0 | 3 | Boligforening |
I alt | 8 | 3 | 11 | |
Tabel 6: Oversigt over anvendt boligkapacitet til permanent boligplacering til flygtninge, ultimo april
Figur 2: Antal personer, som deltager i danskundervisning på Sprogskolen Kolding eller danskuddannelse ved ”Job og Sprog – Dansk Flygtningehjælp”
Figur 3: Antal personer, som deltager i forberedende voksenundervisning eller ordblindeundervisning på Sprogskolen Kolding
Bilag
Sagsnr.: 15/2480
Sagen behandles i
Forslag
at orienteringen godkendes.
Sagsfremstilling
Bilag
Sagsnr.: 10/31160
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsnr.: 10/31160
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
at orienteringen tages til efterretning.