Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
07-05-2014 11:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Koldings Arbejdsmarkedsråd |
Sted: |
Gæstekantinen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 14/4705
Resumé
Resultatrevisionen 2013 indeholder en gennemgang af Jobcenter Koldings resultater i 2013 sammenlignet med de øvrige jobcentre i klyngen.
Sagen behandles i
Det Lokale Beskæftigelsesråd, Arbejdsmarkedsudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at resultatrevisionen 2013 indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Resultatrevisionen skal jf. § 22 i lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats forelægges Byrådet med bemærkninger fra Det Lokale Beskæftigelsesråd og Beskæftigelsesregion Syddanmark forud for vedtagelsen af budgettet for det kommende år.
Beskæftigelsesregion Syddanmark har den 2. maj 2014 afgivet høringssvar til resultatrevisionen. Høringssvaret er vedhæftet som bilag.
Hovedkonklusionerne fra resultatrevisionen er:
- Der er samlet set sket et fald på 7 % i antallet af borgere på overførselsindkomst (a-dagpenge, kontanthjælp, uddannelseshjælp, sygedagpenge, revalidering, fleksjob, ledighedsydelse, ressourceforløb og førtidspension) fra december 2012 til december 2013, og faldet er det største i hele klyngen.
- Faldet i antallet af personer på a-dagpenge, sygedagpenge og permanente ydelser har været væsentligt større i Kolding end i de kommuner, der har samme rammevilkår.
- I alt var ca. 17,2 % af borgerne på offentlig forsørgelse i Kolding, hvilket var lavere end en forventet andel på ca. 18,2 %. Dette svarer samlet set til 59,5 mio. kr. i færre udgifter til offentlig forsørgelse i Kolding Kommune.
- Måltallene for 2 ud af 3 ministermål er opfyldt.
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 07-05-2014
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 07-05-2014
Forslaget indstilles til godkendelse.
Bilag
Sagsnr.: 14/6768
Resumé
Beskæftigelsesministeren har udmeldt de beskæftigelsespolitiske mål for 2015. De beskæftigelsespolitiske mål for 2015 sætter den overordnede ramme og retning for kommunernes beskæftigelsesindsats.
De fire beskæftigelsespolitiske mål for 2015 er:
- Flere unge skal have en uddannelse
- Langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende indsats, der har sigte på en større tilknytning til arbejdsmarkedet
- Langtidsledigheden skal bekæmpes
- En tættere kontakt og styrket dialog med virksomhederne
Beskæftigelsesministeren har udmeldt de samme beskæftigelsespolitiske mål for 2015 som i 2014, fordi målene for 2014 er godt dækkende for de områder af beskæftigelsespolitikken, hvor der i særlig grad er behov for en styrket indsats i de kommende år.
Sagen behandles i
Det Lokale Beskæftigelsesråd, Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at de beskæftigelsespolitiske mål tages til efterretning og
at de beskæftigelsespolitiske mål indgår i udarbejdelsen af beskæftigelsesplan 2015
Sagsfremstilling
Beskæftigelsesministeren har i brev af den 11. april 2014 udmeldt de beskæftigelsespolitiske mål for 2015.
Der er tale om de samme beskæftigelsespolitiske mål for 2015 som i 2014. Beskæftigelsesministeren mener, at målene for 2014 er godt dækkende for de områder af beskæftigelsespolitikken, hvor der i særlig grad er behov for en styrket indsats i de kommende år. Endvidere understøtter målene implementeringen af de reformer, som regeringen har iværksat og vil iværksætte på beskæftigelsesområdet.
I forhold til ministermål nummer 2 har beskæftigelsesministeren valgt at præcisere, at der ikke udelukkende skal være fokus på forebyggelse af førtidspension, men at jobcentrene generelt skal styrke indsatsen over for alle langvarige modtagere af offentlig forsørgelse.
Beskæftigelsesministeren har også valgt, at der for 2015 ikke vil indgå kvantitative målsætninger for de fire beskæftigelsesmål for 2015. Den enkelte kommune kan fortsat opstille kvantitative mål i beskæftigelsesplanen for 2015 for dermed at understøtte den løbende opfølgning på resultaterne af indsatsen.
Endelig har Kolding Kommune, udover beskæftigelsesministerens mål, også selv mulighed for at fastsætte sine egne beskæftigelsespolitiske mål for indsatsen i 2015.
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 07-05-2014
Taget til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 13/16098
Resumé
Orientering om Det Lokale Beskæftigelsesråds regnskab pr. 1. maj 2014
Sagen behandles i
Det Lokale Beskæftigelsesråd
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
At orienteringen tages til efterretning
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 07-05-2014
Taget til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 14/5245
Resumé
Udvalget tog orientering til efterretning.
Sagen behandles i
Det Lokale Beskæftigelsesråd, Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Situationen på arbejdsmarkedet i Kolding – Kort fortalt
I løbet af 2013 er antallet af beskæftigede i Kolding faldet med ca. 130 personer, dog har faldet i antallet af lønmodtagere bosat i Kolding været mindre end i Syddanmark. Fra 2011 til 2013 er antallet lønmodtagere med bopæl i Kolding faldet med 0,6 % til 34.516. I Syddanmark har det tilsvarende fald været på 1,5 %.
I 2014 forventes beskæftigelsen at stige med ca. 13.500 personer på landsplan. På regionsplan forventes væksten især at komme inden for privat service, byggeriet og i mindre omfang i den offentlige sektor. Såfremt brancherne i Kolding udvikler sig på samme måde som Syddanmark, kan der forventes ca. 410 flere beskæftigede i løbet af 2014 og 2015.
Ledigheden i Kolding er i løbet af 2013 faldet fra 5,5 % til 4,9 % af arbejdsstyrken. Kolding har således en lavere ledighed end i Syddanmark, hvor ledigheden er faldet fra 6,3 % til 5,5 %.
Der er flere årsager til faldet i ledighed i Kolding. Først og fremmest har mange ledige genfundet beskæftigelsen, og derudover er nogle ledige startet i uddannelse. De ledige, som har opbrugt retten til dagpenge, er i de fleste tilfælde fortsat på den særlige uddannelsesydelse eller kontanthjælp. Endelig er nogle ledige blevet selvforsørgende i forbindelse med, at de har opbrugt retten til dagpenge.
I Kolding er knap 18 % af de 16-66 årige på offentlig forsørgelse, hvilket er lidt lavere end gennemsnittet i Syddanmark på knap 20 %. Siden juni 2012 er antallet af borgere blandt Jobcenter Koldings målgrupper faldet med ca. 450 personer til omkring 5.570 personer, hvilket svarer til et fald på 7 %.
Endelig er der et stigende antal borgere i Kolding på langvarig midlertidig forsørgelse. Det afspejler dels en udvikling på arbejdsmarkedet, hvor særligt ufaglærte og unge har vanskelligt ved at finde job samt en øget tilgang til kontanthjælp fra dagpenge og en mindsket afgang fra kontanthjælp til førtidspension.
1. Flere unge skal have en uddannelse
For at få flere unge i uddannelse anbefaler BRS, at jobcentrene har fokus på:
- Alle unge under 30 år skal have uddannelsespålæg og en uddannelsesrettet indsats. Unge med udfordringer skal gøres klar til at tage en uddannelse, f.eks. gennem tværfaglige indsatser, brug af mentorer mv.
- Uddannelsesfokus i indsatsen kan styrkes ved at lade indsats, opfølgning og kontakt med den unge foregå i et uddannelsesmiljø.
- Understøtning af de unges uddannelsesvalg og afdækning af de unges forudsætninger for at gennemføre uddannelser, f.eks. via samarbejde med UU og uddannelsesinstitutioner om vejledningsindsatsen samt brobygningsforløb.
- Fastholde de unge i uddannelse, f.eks. gennem mentorer og etablering af hurtigt reagerende efterværn i samarbejde med UU og uddannelsesinstitutionerne.
- Forebygge at unge starter voksenlivet på kontanthjælp gennem et samarbejde med de mange aktører der omgiver de unge.
2. Styrket indsats til ledige på kanten af arbejdsmarkedet
For at styrke indsatsen overfor udsatte grupper anbefaler BRS, at jobcentrene har fokus på:
- Styring og organisering af den tværfaglige indsats samt sikre tilstrækkelige kapacitet i den tværfaglige indsats.
- Fokus på anvendelsen af ressourceforløb og på at udvikle indsatsen i ressourceforløbene, så alle ressourceforløb har et udviklende sigte med fokus på progression.
- Fremskaffe fleksjob, også til de borgere der har en meget begrænset arbejdsevne. For borgere i fleksjob er det vigtigt, at fastholde fokus på at udvikle arbejdsevnen og det timetal de er i stand til at arbejde.
- Tidlig, aktiv og koordineret indsats overfor udsatte kontanthjælpsmodtagere og sygedagpengemodtagere, for mange kombineret med tværfaglige indsatser.
3. Langtidsledigheden skal bekæmpes
For at forebygge og afhjælpe langtidsledigheden anbefaler BRS, at jobcentrene har fokus på:
- Individuel og målrettet indsats, eksempelvis med udgangspunkt i screeninger og ved at udpege risikogrupper for langtidsledighed.
- Fastholde fokus på den tidlige og intensive kontakt med klart fokus på jobsøgning og på faglig og geografisk mobilitet.
- Kontakten med ledige er knyttet tæt op på den virksomhedsrettede indsats og på formidling af ordinære jobs for at kunne sikre gode match mellem ledige og virksomheder.
- Fokus på virksomhedsrettede tilbud hvor der især er gode effekter af privat løntilskud.
- Fokus på at længerevarende tilbud ikke fastholder deltagerne i ledighed og på at indarbejde jobsøgnings- og udslusningsaktiviteter i de aktive tilbud.
- Sammentænk indsatsen til ét sammenhængende forløb målrettet den enkelte ledige, eksempelvis ved at anvende faglig opkvalificering i kombination med virksomhedsrettede aktiviteter i dialog med virksomhederne.
4. En tættere kontakt og styrket dialog med virksomhederne
For at styrke samarbejdet med virksomhederne anbefaler BRS, at jobcentrene har fokus på:
- Etablere et serviceberedskab der differentierer og målretter formen for og graden af samarbejde og service efter virksomhedens behov.
- Have viden om arbejdsmarkedet, f.eks. hvor der opstår jobåbninger, hvilke virksomheder der tager folk ind, og i hvilke perioder af året de gør det.
- Øge og målrette kontakten til virksomheder indenfor og udenfor kommunen med henblik på at synliggøre og markedsføre de virksomhedsrettede services og styrke samarbejdet om indsatsen.
- Medvirke til at virksomhederne i højere grad synliggør de løbende jobåbninger, bl.a. ved at tilbyde fleksible rekrutteringsformer, der gør det attraktivt for virksomhederne at samarbejde om ledige job.
- Skabe plads til udsatte grupper på arbejdsmarkedet, der kan have gavn af at få foden inden for i rummelige virksomheder via virksomhedspraktik, fleksjob, skånejob mv.
Bemærkninger til debatoplægget
Det er arbejdsmarkedschefens vurdering, at anbefalingerne til beskæftigelsesindsatsen for 2015 har fokus på relevante problemstillinger og anviser brugbare forslag til indsatser.
Anbefalingerne fra debatoplægget og Idékataloget fra fællesseminariet den 3. og 4. april 2015 vil blive indarbejdet i beskæftigelsesplanen for 2015.
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 07-05-2014
Taget til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 14/6268
Resumé
Jobcenter Kolding ønsker at arrangere en erhvervs- og uddannelsesmesse, i samarbejde med Haderslev og Vejen Jobcentre, den 24. september 2014.
Målgruppen for messen er alle virksomheder i Kolding, Vejen og Haderslev, samt jobparate og uddannelsesparate ledige.
Til støtte herfor ansøger Jobcenter Kolding om økonomisk støtte fra Det Lokale Beskæftigelsesråd. Jobcenter Vejen og Jobcenter Haderslev søger også deres respektive LBR om midler, så økonomien løses i fællesskab.
Begrundelsen for en fælles messe for de tre jobcentre, er dels at uddannelsesinstitutionerne servicerer alle tre kommuner og dels at de ledige søger jobs i alle tre kommuner, uden skelen til kommunegrænserne. Desuden kan en større messe, få flere virksomheder til at ønske at deltage og forhåbentligt vil det betyde at der er flere jobs at tilbyde de ledige.
Sagen behandles i
Det Lokale Beskæftigelsesråd
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at LBR i Jobcenter Kolding afsætter et rammebeløb på 75.000 kr. til afvikling af erhvervs- og uddannelsesmesse.
Sagsfremstilling
Jobcenter Kolding ønsker at arrangere en erhvervs- og uddannelsesmesse, i samarbejde med Haderslev og Vejen Jobcentre.
Målgruppen for messen er alle virksomheder i Kolding, Vejen og Haderslev, samt jobparate og uddannelsesparate ledige.
Til støtte herfor ansøger Jobcenter Kolding om økonomisk støtte fra Det Lokale Beskæftigelsesråd. Jobcenter Vejen og Jobcenter Haderslev søger også deres respektive LBR om midler, så økonomien løses i fællesskab.
På messen får virksomhederne og rekrutteringsfirmaerne mulighed for at præsentere sig selv, konkrete jobs og deres forventninger til jobåbninger i fremtiden, for ledige borgere i de tre kommuner. I den forbindelse vil de ledige kunne spørge ind til de uddannelsesmæssige krav til nuværende og kommende jobs i konkrete virksomheder og på den måde blive yderligere motiveret til at påbegynde en uddannelse.
Ved at have de forskellige uddannelsesinstitutioner og andre eksterne samarbejdspartnere med på messen, så får de mulighed for at præsentere sig selv og de uddannelsesmuligheder, der er hos dem, og som forhåbentligt matcher de krav, som virksomhederne stiller.
Endelig giver erhvervs- og uddannelsesmessen mulighed for, at de deltagende virksomheder kan vedligeholde og forbedre deres netværk med andre virksomheder.
På erhvervs- og uddannelsesmessen er det målsætningen, at de ledige får mulighed for både at høre om de uddannelseskrav mv., som de lokale virksomheder har i forhold til at ansætte personer i ordinær beskæftigelse eller praktik- og lærepladser og opsøge de relevante uddannelsesinstitutioner i forhold til at opfylde disse krav. Således er det en central målsætning, at de ledige fra flere sider tilskyndes til et uddannelsesløft, både i forhold til her og nu, men også i forhold til det fremtidige behov for velkvalificeret arbejdskraft i de tre kommuner.
Økonomiske konsekvenser
Aktivitet | Pris (ex. moms) |
Afvikling af erhvervs- og uddannelsesmessen, herunder tilrettelæggelse, synliggørelse og rekruttering af virksomheder | 120.000 kr. |
Morgenmad og frokost til deltagerne. 250 x 100 kr. | 25.000 kr.. |
Diverse udgifter/buffer (f.eks. poloshirts til jobcentermedarbejdere, trykning af flyers o.l.) | 5.000 kr. |
I alt | 150.000 kr.. |
Da fordelingen af antal jobparate ledige og antal virksomheder med lønmodtagere i de tre kommuner, er ca. 50 % til Kolding, 30 % til Haderslev og 20 % til Vejen, foreslås det at omkostningerne for messen fordeles på samme vis, det vil sige 75.000 kr. til Kolding, 45.000 kr. til Haderslev og 30.000 kr. til Vejen.
Bliver omkostningerne lavere, falder den procentvise betalingen tilsvarende.
Jobcenter Kolding styrer budget og regnskab og afregner efterfølgende med Vejen og Haderslev.
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 07-05-2014
Godkendt.
Sagsnr.: 14/7191
Resumé
Der søges om midler hos LBR til evaluering af projekt ”Alternativ uddannelsestilbud til unge kontanthjælpsmodtagere”.
Projektet er for unge under 30 år og foregår i samarbejde med IBC, Kolding.
Der ansøges om 107.000 kr. hos LBR til evaluering af projektet.
Sagen behandles i
Det lokale Beskæftigelsesråd
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
At LBR i Jobcenter Kolding bevilger 107.000 kr. til evaluering af ”Alternativ uddannelsestilbud til unge kontanthjælpsmodtagere”
Sagsfremstilling
Ifølge LBK nr. 731 af 15/06/2010 § 48, stk. 4 kan LBR’s midler anvendes til evaluering og formidling af de initiativer, der er beskrevet i jobcentrets beskæftigelsesplan.
I 2014 er der indgået en aftale med IBC om et alternativt uddannelsestilbud til unge kontanthjælpsmodtagere (se projektbeskrivelsen i den vedhæftede fil).
Formål med evalueringen
At evaluere det nye projekt. Dels for at evaluere de nye samarbejdsformer og dels for at afdække om projektet lever op til de opstillede succesmål.
Tilpasse projektet, hvis det viser sig at der er uhensigtsmæssigheder og derefter evaluere, om tilpasningerne har givet det ønskede resultat.
Overordnede mål
At opsamle viden der kan anvendes i tilsvarende projekter efterfølgende
Aktiviteter
Der vil blive foretaget tre evalueringer. Et i starten af projektet, et efter 12 uger og et efter yderlig 12 uger.
Evalueringen gennemføres som en kombineret effektevaluering og en brugerevaluering. Denne kombinerede tilgang gør det muligt både at afdække om forløbets målbare kvantitative succeskriterier opfyldes og samtidig belyse, hvad i forløbet der virker for de unge.
Ved at kombinere de to forskellige evalueringstilgange sikres det, at forløbets effekt kan måles og dokumenteres, men også at den viden og erfaring der genereres i forløbet trækkes frem, og derved kan bidrage til at kvalificere forløbet undervejs og anvendes i forbindelse med efterfølgende forløb.
Effektevalueringen gennemføres som en spørgeskemaundersøgelse blandt alle involverede parter i forløbet.
Brugerevalueringen er særlig målrettet forløbets indsats i forhold til motivation af de unge. Effekten af motivationsarbejde kan være vanskelig at få frem via spørgeskemaundersøgelser eller traditionelle interviews. Derfor følger og observerer evaluator indsatsen med at motivere de unge. Der vil med denne indsats være mulighed for at spørge ind til konkrete situationer og handlinger, og derved få dybere indsigt i, hvad der konkret virker i forskellige situationer og under hvilke forudsætninger
Projektets varighed
26 uger
Start
Når projektet starter
Rolle og opgavefordeling mellem de implicerede
Jobcenter Koldings opgaver:
· Visitation af deltagere til projektet
· Intensiv opfølgning af deltagerne
· Tilknytte andre relevante ressourcepersoner som f.eks. mentorer o.l.
· Samarbejde med IBC’s undervisere
IBC’s opgaver:
- Undervisning , vejledning, rådgivning af deltagerne
- Udslusning i samarbejde med jobcentret
- Deltagerevalueringer
- Samarbejde med jobcenter og UU
Evaluators opgaver:
· Gennemføre effektevaluering og brugerevaluering af deltagere og involverede fra jobcenter, UU og IBC
· Afdække om projektets succesmål er opfyldt
· Belyse de erfaringer man har gjort sig i projektet
Nyt i forhold til eksisterende initiativer
Der er ikke tidligere gennemført et alternativt uddannelsestilbud til denne målgruppe, hvor tilbuddet afvikles på en uddannelsesinstitution.
Det tværfaglige samarbejde mellem jobcenter, uddannelsesinstitution og UU om denne målgruppe er også nyt.
Budget
Effektevaluering (udarbejdelse og udsending af spørgeskemaer) Brugerevaluering (udarbejde interviewguide, forberede observation- og interviewdage, afholde 3 observations- og interviewdage) Analyse og evalueringsrapport | 31.500 kr. 50.400 kr. 25.200 kr. |
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 07-05-2014
Ikke godkendt.
LBR indstiller at Jobcentret selv kommer med en evaluering.
Bilag
Resumé
For at sikre en maksimal inddragelse af Det Lokale Beskæftigelsesråds baglande, orienterer rådets medlemmer på mødet om nyt fra deres organisationer.
Sagen behandles i
Det Lokale Beskæftigelsesråd.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 07-05-2014
Taget til efterretning.
Resumé
Kommunaldirektøren vil på mødet give en orientering om nyt fra forvaltningen.
Sagen behandles i
Det Lokale Beskæftigelsesråd.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 07-05-2014
Godkendt.