Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
10-04-2018 09:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Kulturudvalget |
Sted: |
Mungo Park Kolding |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 17/22370
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Kulturudvalget holder den 10. april 2018 udvalgsmøde samt efterfølgende temamøde om selvejende institutioner. Begge dele foregår på Mungo Park Kolding.
Direktør Sophie Lauring fra Mungo Park Kolding byder kl. 9 udvalget velkommen i teatrets foyer. Herpå får Kulturudvalget en kort rundvisning på teatret sammen med en introduktion til Mungo Park Kolding.
Sagsnr.: 17/14905
Resumé
Som en del af politikudviklingsprocessen frem mod en udvalgspolitik for 2018-2021, ønsker By- og Udviklingsforvaltningen en forventningsafstemning med udvalget omkring ambitionsniveau, politikudformning, arbejdsgrundlag med videre.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Som en del af politikudviklingsprocessen frem mod en udvalgspolitik for 2018-2021 ønsker forvaltningen en forventningsafstemning med udvalget omkring indhold og format af processen, herunder udvalgsseminaret den 11.-12. juni 2018.
Forvaltningen ønsker en drøftelse omkring ønsket indhold i den kommende udvalgspolitik, format på eventuelt input fra borgere, interessenter med videre eller andre ønsker/holdninger.
Forvaltningen foreslår, at ud over udvalgets drøftelse på mødet, er fundamentet til politikudviklingen følgende:
- Temamøderne januar-maj 2018
- Det Kulturelle Landkort
- Anbefalingerne fra det tidligere udvalg (præsenteres på seminaret)
- Designvisionen, Borgerens Centrum, FN’s verdensmål og cirkulær økonomi
- Konstitueringsaftalen ”Grundlag for Byrådets arbejde 2018-2021”
- Trekantområdets vækststrategi – med særligt fokus på Bosætning, Kultur og Oplevelser
Det tidligere udvalg anbefalede, at det nye udvalg reviderer og fortsat arbejder med politiske fokusområder.
Kulturpolitikken, som den foreligger nu, er udarbejdet før indførelsen af de politiske fokusområder. Begrebs- og metodemæssigt er politikken og fokusområderne derfor ikke afstemt.
Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter, om dette giver anledning til en revidering af politikken.
På temamødet i marts 2018 nedsatte udvalget en arbejdsgruppe, der består af Jesper Elkjær, Merete Due Paarup, Michael Krogh og Per Bødker Andersen. Gruppen fik til opgave at give input til processen på juni-seminaret.
Sagsnr.: 17/1887
Resumé
Børne- og Uddannelsesudvalget, Fritids- og Idrætsudvalget og Kulturudvalget bad i marts 2017 Børne- og Uddannelsesforvaltningen og By- og Udviklingsforvaltningen om at udarbejde et oplæg til en Kolding-model for en læringsrygsæk, der skulle gøre det nemt og overskueligt for skoler og daginstitutioner at bruge natur-, kultur- og idrætsoplevelser i den daglige planlægning.
Forvaltningerne har nu udarbejdet en oversigt over de elementer, der kan indgå i en kommende læringsrygsæk, herunder skoletjenester, eksterne læringsrum og projekter, der har modtaget støtte via skolekulturpuljen.
På baggrund af et tidligere afholdt mini-visionsforløb om læringsrygsækken, oversigt over skoletjenester og den snarlige evaluering af skole-kulturpuljen, forventer forvaltningerne at kunne fremsætte et forslag til læringsrygsæk inden sommerferien 2018.
Sagen behandles i
Kulturudvalget 10/4 2018, Fritids- og Idrætsudvalget 10/4 2018 og Børne- og Uddannelsesudvalget 11/4 2018.
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren og By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen om skoletjenester tages til efterretning,
at udvalgene tager en første drøftelse af principper og rammer for en læringsrygsæk med henblik på input til endelig oplæg herfor, der forelægges på udvalgsmøder i juni måned 2018.
Beslutning Kulturudvalget den 10-04-2018
Ad 1. ”at”: Godkendt
Ad 2. ”at”: Drøftet.
Beslutning Fritids- og Idrætsudvalget den 10-04-2018
Ad 1. ”at”: Godkendt
Ad 2. ”at”: Drøftet.
Fraværende:
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 11-04-2018
Ad 1. ”at”: Godkendt.
Ad 2. ”at”: Drøftet, idet udvalget ønsker, at overvejelser vedrørende transport indgår i det videre arbejde.
Sagsfremstilling
Børne- og Uddannelsesudvalget, Fritids- og Idrætsudvalget og Kulturudvalget bad i marts 2017 Børne- og Uddannelsesforvaltningen og By- og Udviklingsforvaltningen om at udarbejde et oplæg til en Kolding-model for en læringsrygsæk, der skal gøre det nemt og overskueligt for skoler og daginstitutioner at bruge natur-, kultur- og idrætsoplevelser i den daglige planlægning.
I juni 2017 bad Børne- og Uddannelsesudvalget og Kulturudvalget derudover over om, at sagen vedrørende læringsrygsæk indgår i analyse vedrørende skoletjeneste.
Børne- og Uddannelsesforvaltningen og By- og Udviklingsforvaltningen har nu afdækket kommunens skoletjenester og andre eksterne læringsrum pr. marts 2018 i oversigtark, der beskriver skoletjenester ud fra skoletjenestekategorier, besøgstal og økonomi. Desuden oplistes de projekter, der har fået støtte via skole/kulturpuljen. Arkene er vedlagt som bilag til sagen.
Skoletjenester:
En skoletjeneste er et undervisningsforløb, som tilbydes skolerne af en forening/organisation/institution.
Der er i alt 8 udbydere af skoletjenester til skolerne i Kolding Kommune:
Der er under Kulturpolitikken afsat 230.000 kr. årligt til skoletjeneste vedrørende designlærer.
Der er under Uddannelsespolitikken afsat 250.000 kr. årligt til skoletjeneste vedrørende Koldinghus.
Skoletjenesten på Koldingbibliotekerne, Sønderjyllands Symfoniorkester og Renovation finansieres af institutionernes driftsbudget, mens Trapholt og Christiansfeld Centret arbejder med brugerbetaling fra skolerne eller en kombination.
Den private virksomhed Kulturforum Würth tilbyder uden beregning en skoletjeneste til kommunens folkeskoler.
Der er fra og med 2018 ikke længere afsat budgetmidler til skoletjenesten på Stadsarkivet. Kulturudvalget og Børne- og Uddannelsesudvalget har besluttet at tildele et beløb på 200.000 kr. fra skole/kulturpuljen, så allerede planlagte forløb i skoleåret 2017/2018 kan gennemføres. Skoletjenesten på Stadsarkivet udfases derfor fra og med skoleåret 2018/2019.
Skoletjenesten på Trapholt og Koldinghus har flest besøgende med besøgstal på 3.000-4.000 årligt de forgangne 3 år.
Bibliotekerne, Symfoniorkestret og Stadsarkivet har mellem 1.000 og 1600 besøgende årligt. Stadsarkivets forløb har på de eksisterende tre skoleår mere end fordoblet antallet af deltagere.
Væsentligste eksterne læringsrum:
Et eksternt læringsrum er et sted, hvor skoler kan afvikle undervisning og som stilles til rådighed af foreninger/organisationer/institutioner. En oversigt over de væsentligste eksterne læringsrum fremgår af bilag til sagen.
Skole/Kulturpuljen:
Under Kulturpolitik er der fra 2016 årligt afsat en skole/kulturpulje på 500.000 kr.
Puljen støtter udviklings- og samarbejdsprojekter mellem skole- og kulturinstitutioner, som ellers ikke ville være blevet gennemført.
Den forventede effekt af puljen over en toårig periode er følgende:
- Et stærkt øget antal samarbejdsprojekter
- Folkeskolelærere med kompetencer til at agere i kulturprojekter og –aktiviteter
- Etablering af netværker/partnerskaber mellem skoler og kulturinstitutioner, der på længere sigt kan give skoler muligheden for at profilere sig med særlige kulturelle fokusområder
- Flere elever, der mestrer æstetiske udtryk (skriver, tegner, spiller osv.), og som gennem kultur bliver i stand til at forholde sig til og reflektere over det fællesskab og det samfund, de er en del af
- Styrkede sociale fællesskaber mellem eleverne i de enkelte projekter
- Kolding på landkortet i forhold til positiv omtale af konkrete projekter puljen vil medføre
Der arbejdes i øjeblikket på en evaluering af effekterne af skole/kulturpuljen.
I skoleåret 2016/2017 blev der ydet støtte fra puljen til i alt 8 projekter.
I skoleåret 2017/2018 blev der ydet støtte fra puljen til i alt 9 projekter, hvoraf ét projekt fra skoleåret 2018/2019 er overgået til egen drift, dette er Brassband på Christiansfeld Skole.
Overskydende puljemidler fra budget 2017 på i alt 200.000 kr. er tildelt gennemførelsen af planlagte skoletjenesteforløb fra Stadsarkivet i skoleåret 2017/2018. Derefter udfases dette forløb, hvis der ikke findes midler til videreførelse.
Videre forløb med læringsrygsæk:
Der blev den 14. september 2017 afviklet et mini-visionsforløb om læringsrygsækken på Legeskibet i Kolding Havn, hvor udvalgspolitikere, medarbejdere fra forvaltningerne og Business Kolding deltog og gav input til en Kolding-model for en læringsrygsæk.
På baggrund af disse input, samt den udarbejde oversigt over skoletjenester og den snarlige evaluering af skole-kulturpuljen, forventer forvaltningerne at kunne fremsætte et forslag til principper og rammer for en læringsrygsæk inden sommerferien 2018.
Bilag
Sagsnr.: 16/8237
Resumé
Forvaltningen har fået en godkendelse af den ansøgte landzone tilladelse med henblik på at etablere en skulpturpark i Seest Fritidslandskab beliggende Vranderupvej 30, 6000 Kolding.
Det betyder, at forvaltningen nu kan gå i gang med det videre arbejde med etableringen af skulpturparken.
Forvaltningen foreslår at den officielle åbning finder sted i efteråret 2018, f.eks. som en del af Trekantområdets Festuge i uge 35 eller i forbindelse med efterårsferien i uge 42.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget tager forvaltningens beretning til efterretning.
at udvalget godkender forvaltningens forslag om at parken officielt åbnes i sidste halvdel af 2018.
Sagsfremstilling
Historik
Kulturudvalget har på møde den 8. juni 2016 bedt forvaltningen om at undersøge muligheden og behovet for at finde og etablere et område til en skulpturpark for midlertidige og permanente udstillinger, som blandt andet skal give plads til amatørkunsten i Kolding kommune. Gennem etableringen af en skulpturpark understøttes det kulturpolitiske fokusområde ”Borgeren som medskaber”.
På møde i Kulturudvalget den 12. oktober 2016 blev det besluttet, at forvaltningen skulle arbejde videre med placeringen af skulpturparken på ejendommen matr.nr. 11l, m.fl. Seest By Seest beliggende Vranderupvej 30, 6000 Kolding, også kaldet Seest Fritidslandskab.
Det blev endvidere besluttet, at forvaltningen skulle afholde en workshop for lokale kunstnere i forbindelse med Design Week 2017, hvor ideer til indhold i skulpturparken kunne komme på bordet. Denne blev afholdt den 1. juni 2017.
Til workshoppen deltog i alt 16 lokale kunstnere. Forvaltningen fortalte om øvrige kunstprojekter i kommunen, herunder Kulturnatten, hvor kunstnere har mulighed for at byde ind med ideer og projekter, Design Week Kolding, hvor kunst og midlertidige installationer også spiller en rolle, samt Byens PlankeVÆRKER. Louise Secher fra Metroselskabet deltog og fortalte om Byens Hegn i København, hvor hun er projektleder. Dette bl.a. med henblik på at give inspiration til de fremmødte.
Selve workshopdelen gav anledning til refleksion blandt kunstnerne, og stillede bl.a. spørgsmål til, hvordan en åbning af skulpturparken kunne se ud. Her bød de inddelte grupper ind med ideer som f.eks. anvendelse af genbrugsmateriale til kunstinstallationer og skitserede ideer til værker lavet i fællesskab. Herudover bød enkelte kunstnere ind med allerede færdige skulpturer, som meget gerne må komme ud af værkstederne og frem i lyset, f.eks. i skulpturparken.
Landzoneansøgning
Forvaltningen kan oplyse, at der er blev søgt om tilladelse til benyttelse af området i Seest til etableringen af en skulpturpark i januar 2017.
Kulturafdelingen modtog den 13. december 2017 en godkendelse af den ansøgte landzone tilladelse efter § 35, stk. 1, i lov om planlægning til at etablere en skulpturpark på ejendommen matr.nr. 11l, m.fl. Seest By Seest beliggende Vranderupvej 30, 6000 Kolding.
Det betyder, at forvaltningen nu kan gå i gang med det videre arbejde med etableringen af skulpturparken, herunder ovenstående rammesætning og proces vedr. ansøgning, godkendelse og opstilling af kunstværker.
Herudover skal der planlægges en officiel åbning af skulpturparken, samt formidles kendskab om parken til kunstnere i kommunen m.v.
Indhold og rammer
Skulpturparken er tiltænkt midlertidige udstillinger af eksperimenterende kunst- design- og skulpturprojekter i større og mindre skala.
Kulturudvalget godkendte på møde den 19. april 2017 nedenstående oplæg til rammer og indhold:
Forvaltningen foretager en godkendelse af de enkelte projekter. Dette sker i en gruppe med relevante fagpersoner, f.eks. fra drifts-, plan- og kulturafdelingen, som i fællesskab tager stilling til de enkelte indkomne projekter. Udpegningen af en passende placering i skulpturparkens områder foretages og godkendes ligeledes af denne gruppe.
Det vil desuden være samme gruppe, der tager stilling til, hvorvidt skulpturen/værket overholder lovgivning i forhold til byggeri, miljø, højspændingsmaster/ledninger, naboer mv. samt overholder følgende kriterier/retningslinjer:
· At skulpturen eller værket kan placeres oven på jorden, da området er en tidligere losseplads. Det betyder at jordafdækningen på >1m ikke må fjernes eller permanent perforeres.
· At der er tale om en skulptur/kunstværk – ikke et legeredskab.
· At skulpturerne ikke er kommercielle eller forkyndende.
Kunstnerne er selv ansvarlige for:
· At sende en ansøgning og projektbeskrivelse med illustration eller billede til forvaltningen, som bedømmer projektet.
· At finde midler til gennemførelse af projektet, opsætningen samt nedtagningen af skulpturen eller værket, samt udgifterne herved, løbende vedligehold af skulpturen eller værket, herunder også ved evt. hærværk, sikkerheden omkring skulpturen eller værket (f.eks. om forbud mod at klatre på værket eller lign.).
Forvaltningen sørger for, at der opsættes skilte ved området, som indikerer, at der er tale om en skulpturpark.
Der kan på sigt laves stiforløb som en del af den generelle udvikling af Seest Fritidslandskab. Dette vil gøre det nemmere at bevæge sig rundt mellem skulpturerne i parken. Her foreslås midlertidige stiforløb markeret i græsset ved græsslåning.
Åbning af skulpturparken
Forvaltningen foreslår, at den officielle åbning af parken finder sted i efteråret 2018, f.eks. som en del af Trekantområdets Festuge i uge 35 eller i forbindelse med efterårsferien i uge 42.
Der arbejdes på at lave en åbning dels af parken, så den fremadrettet kan blive indtaget af lokale kunstnere, men samtidig også en fernisering på den første udstilling af kunstværker i skulpturparken. Pt. har forvaltningen kontakt til en enkelt kunstner, der helt konkret har interesse for at opstille skulpturer i den kommende skulpturpark.
Åbningen arrangeres med inddragelse af det lokale kunstnermiljø og relevante samarbejdspartnere.
Sagsnr.: 18/4061
Resumé
Kongeåmuseet fremsender årsrapport for 2017.
Årsrapporten udviser et underskud på 38.117,74 kr. Egenkapitalen ultimo 2017 er på 527.854,85 kr.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at årsrapporten for 2017 godkendes.
Sagsfremstilling
Kolding Kommune har indgået en samarbejdsaftale med Kongeåmuseet, som er gældende fra 1. januar 2018 og frem til og med 2019.
Kongeåmuseet har fået et tilskud på 127.368,42 kr. fra Kolding kommune. Entreindtægter udgør 16.695 kr. og øvrige indtægter er tilskud fra Velux og Nordea på samlet 85.000 kr.
Udgifterne har samlet været på 267.181,16 kr. Den største udgift var installeringen af ny trappelift.
Museet er tæt forbundet med Foreningen Kongeåmuseet og Lokalhistorisk arkiv, og deres økonomi hænger sammen. Samlet var der et driftsunderskud på 93.310,20 kr. i 2017, og egenkapitalen er på 527.854,85 ultimo 2017.
I forbindelse med budget 2018 er det årlige kommunale tilskud blevet sat op med 30.000 kr.
Museet har haft 572 i 2017 besøgende samt afholdt en række møder for diverse foreninger.
Bilag
Sagsnr.: 17/22370
Resumé
Byrådet har besluttet, at der skal udpeges kontaktpersoner til en række eksterne institutioner, og at den konkrete udpegning skal foretages af det stående udvalg, som den enkelte bestyrelses ressortmæssigt hører under.
Under Kulturudvalgets ressortområde skal der udpeges en kontaktperson til bestyrelsen for Kvarterhuset i Sydvest Kvarteret.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at der udpeges en kontaktperson blandt Kulturudvalgets medlemmer til bestyrelsen for Kvarterhuset i Sydvest Kvarteret.
Beslutning Kulturudvalget den 10-04-2018
Udvalget besluttede at udpege Hamloui Bahloul som kontaktperson til Kvarterhuset.
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede på mødet den 27. januar 2014, at der udpeges en kontaktperson til bestyrelsen til foreninger/institutioner i hvilke Kolding kommune tidligere har været repræsenteret. Byrådet besluttede, at det er det pågældende stående udvalg, som den enkelte institution ressortmæssigt hører under, der forestår udpegningen.
Bestyrelsen for Kvarterhuset i Sydvest Kvarteret hører dels jf. styrelsesvedtægten og dels naturligt ressortmæssigt under Kulturudvalget.
Sagsnr.: 18/4230
Resumé
Ultimo marts 2018 er forventningerne til kulturpolitik, serviceudgifter for 2018 følgende:
- Regnskabet forventes at være 0,5 mio. kr. mindre end det korrigerede budget.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Regnskabet for kulturpolitik, serviceudgifter forventes at være 0,5 mio. kr. mindre end det korrigerede budget, og der forventes en overførsel til 2019 på 0,5 mio. kr.
Økonomiudvalget besluttede i sag nr. 2 den 13. marts 2018, at udvalgene skal udarbejde en redegørelse for, hvordan udvalgene vil realisere deres 2018-budget. Her forstås hvordan tidligere ikke realiserede reduktioner skal realiseres, samt realisering af yderligere reduktioner på 3 mio.kr. i 2018 og 5 mio.kr. i 2019, der nu fordeles forholdsmæssigt på politikområder.
For Kulturudvalget udgør de ikke realiserede reduktioner 200.000 kr. vedrørende ”samle flere tilbud på samme matrikel – Biblioteker i Lunderskov og Vamdrup” 200.000 kr. samt andelen af henholdsvis 3 mio.kr. og 5 mio.kr., svarende til 77.000 kr. i 2018 og 128.000 kr. i 2019, i alt for Kulturpolitik 277.000 kr. i 2018 og 328.000 kr. I 2018 vil de blive realiseret af overførslerne fra 2017 til 2018 under kulturpolitik.
Bemærkning til ØK: Den forventede overførsel vedrørende kulturpolitik er et foreløbigt skøn.
Nedenfor er skematisk oversigt over status pr. ultimo marts 2018 for kulturpolitikken.
Tekst | Opr. Budget | Korr. Budget | Forbrug pr 31.03.18 | Forbrugs-procent | Note |
Puljer | 3.216.365 | 3.380.365 | 872.221 | 25,80% | 1 |
Kulturinstitutioner | 59.710.774 | 59.845.774 | 15.425.483 | 25,78% | 2 |
Tilskud |
|
|
|
|
|
Museer | 20.056.106 | 19.728.106 | 19.256.829 | 97,61% | 3 |
Teatre | 7.235.577 | 7.335.577 | 9.162.520 | 124,91% | 4 |
Øvrige kulturtilskud | 5.061.528 | 5.028.528 | 3.912.214 | 77,80% | 5 |
Fælles puljer | - | -50.000 | - | 0,00% | 6 |
Fælles Kultur | 3.063.650 | 3.486.650 | 149.231 | 4,28% | 7 |
I alt | 98.344.000 | 98.755.000 | 48.778.498 | 49,39% |
|
Noter: |
- Kulturpuljen
Afsat | 1.274.515 kr. |
Heraf disponeret pr. 31.03.2018 | 659.792 kr. |
| 614.723 kr. |
|
|
Der er disponeret til bl.a. |
|
|
|
Arrangementer udbetalt pr. 31.03.2018 | 262.842 kr. |
Yderligere disponeret | 351.950 kr. |
- Biblioteket har bogført husleje samt katalogiseringsbidrag for hele 2018. MGK har modtaget statstilskud for 1. kvartal 2018. Stadsarkivet har fået udbetalt tilskud fra A.P. Møller Fonden på 1.326.000 kr. som skal dække udgifter til et projekt med Efteruddannelse – nyt autentisk læringsmiljø og strækker sig fra 2017-2020.
- Udbetaling af tilskud.
- Mungo Park og Kolding Teater har fået udbetalt tilskud for hele år 2018, der er modtaget statstilskud for Mungo Park for 1. kvartal 2018.
- Udbetaling af tilskud til bl.a. enkelte lokalhistoriske arkiver, Geografisk Have og Danmarkssamfundet m.m.
- Fælles pulje som styres centralt fra.
- Der kommer udgifter til Skole- og Kulturpuljen samt Søsterhuset m.m.
I forbindelse med vedtagelsen af Budget 2018 er der vedtaget en bevillingsnote og en række budgetposter for kulturudvalgets område.
Der sker en løbende ajourføring af bevillingsnoter på kolding.dk, og der vil ske en kvartalsvis orientering af Økonomiudvalget af de bevillingsnoter, hvor der er sket en statusændring.
Når noten er gennemført, vil den også fremgå af denne sag.
Der henvises i øvrigt til sag nr. 9 på Kulturudvalgets møde den 20. februar 2018, hvoraf noter og budgetposter fremgår.
Bilag
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet | Deltager |
|
|
Godkendte aktiviteter for 2018:
Dato | Aktivitet | Deltagere | Godkendt af Kulturudvalget den: |
12.-13. april 2018 | Bibliotekspolitiske Topmøde 2018 i Herning.
| Michael Stokholm Krogh Merete Due Paarup | 20. februar 2018 |
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Bilag