I statens vandområdeplaner er det angivet, at Kolding Kommune skal gennemføre et vandplansprojekt i Vester Nebel Å ved omløbsstryget ved Elkærholm. Omløbsstryget har et stejlt fald på 12 promille og udgør dermed en spærring for fisk og anden fauna.
Miljøministeren har i september 2020 skrevet til alle landets kommuner, at der skal mere fremdrift i gennemførslen af vandplansprojekterne.
Projektet vil medvirke til at fremme biodiversiteten i et af kommunes kerneområder med høj biodiversitet. Vandløbet er et af de fineste i kommunen og her findes den sjældne fisk smerling. Smerlingen findes kun ganske få steder i Danmark. Et af de 3 vandsystemer, hvor den findes, er i Vester Nebel Å/Kolding Å og her findes landets største bestand. Derfor har vi et særligt ansvar for at passe på arten. Ved vandløbet ses for eksempel også odder og isfugl.
Med projektet udjævnes et kort og meget stejlt omløbsstryg på en lidt længere strækning fra et fald på 12 promille til omkring 3 promille. Vandløbet får derved naturlige faldforhold, og der skabes adgang for fisk og smådyr til 41 km vandløb opstrøms. Projektet forringer ikke den omkringliggende natur og kan desuden fremme biodiversiteten i vandløbet, særligt de sjældne fiskearter i vandløbet.
Forvaltningen har søgt de nødvendige midler hjem til gennemførelse af projektet, og tilsagnet er gældende frem til den 1. oktober 2021.
Projekter af den type gennemføres normalt ved frivillige aftaler med berørte lodsejere. Dette projekt berører 3 lodsejere, heraf er lodsejeren på Elkærholm imod at projektet gennemføres, fordi lodsejeren mener, at nuværende forhold er fine, som de er, og at vandløbsfaunaen ikke har problemer med at komme forbi det stejle stryg. Lodsejeren vurderer, at vandløbsfaunaen ikke får den nødvendige gavn af projektet og ønsker at bevare opstemningen, som skal bestå som et kulturhistorisk ”fyrtårn”. Desuden ønsker lodsejeren, at der ledes en mindre delstrøm fra vandløbet uden om fiskepassagen og til stemmeværket for at sikre et lydbillede af vand, der falder hen over opstemningen.
I det administrative lovgrundlag for gennemførsel af vandplansprojekter er det beskrevet, at vandplansprojekter må etableres med maksimalt 10 promilles fald. Med udgangspunkt i dette mener lodsejeren, at have krav på, at projektet laves med dette maksimale fald.
I samråd med lodsejeren har forvaltningen rettet henvendelse til Fiskeristyrelsen, for at få styrelsens faglige vurdering. Fiskeristyrelsen svarede, at på dette sted i Vester Nebel Å, vil 10 promilles fald ikke sikre optimale passageforhold eller naturlige levesteder, hverken for smerling eller andre arter. Fiskeristyrelsen vurderer, at der skal skabes naturlige faldforhold, hvilket er omkring 3 promille. Ejeren af Elkærholm fastholder, at et vandløbsprojekt skal laves med 10 promilles fald og en delstrøm over det eksisterende stemmeværk.
Det er forvaltningens vurdering, at det ikke er muligt at imødekomme disse krav, hvis kommunen skal sikre faunapassage på lokaliteten i overensstemmelse med plangrundlaget i vandområdeplanen. Et naturligt fald på omkring 3 promille og ingen vandstrøm over stemmeværket er faglig set det rigtige det pågældende sted.
Forvaltningen har siden 2015 været i dialog med lodsejeren på Elkærholm for at finde en løsning. Det har ikke været muligt at finde en model. Forvaltningen foreslår derfor, at der træffes afgørelse om, at projektet gennemføres efter vandløbsloven. Lodsejeren har mulighed for at påklage denne afgørelse til Miljø- og Fødevareklagenævnet. En anden mulighed er, at vente med projektet indtil staten forventeligt vil pålægge kommunen at gennemføre projektet. Det betyder, at bevillingen til projektet skal genansøges.