Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
19-11-2015 16:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Kolding Kommunes Landsbysamarbejde - KKL |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest og 1.2 Øst |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 14/2131
Resumé
Landsbypuljen blev i 2015 styrket med næsten en million kr.
Dette har betydet, at der har været mulighed for at udarbejde flere projekter.
Mange større projekter er blevet udviklet i tæt dialog og for Hejlsminde Strandpark-projektet har det haft den betydning, at projektet nu er klar til en videre behandling i Teknikudvalget.
Mange projekter, anlæg og ny indkøb er færdigafsluttet og det forventes at regnskabet vil balancere.
Den seneste økonomioversigt er vedhæftet som bilag.
Sagen behandles i
Forslag
By-og udviklingsdirektøren foreslår,
at Hejlsminde Strandparkprojekt overdrages til videre sagsbehandling i Teknikudvalget, og
Sagsfremstilling
Projekterne, der omtales nærmere på mødet, er af så stort omfang, at det nødvendigvis må opdeles i etaper. Visse projekter/etaper kan finansieres af Landsbypuljen, men der, hvor det ligger uden for Landsbypuljens formåen, overdrages disse til videre behandling i andre udvalg. Der kan også i Landsbypuljens regi søges andre fonde og puljer.
Hejlsminde Strandpark
Udvikling af Hejlsminde Strandpark-projektet er nu færdigafsluttet og resultatet af den fælles indsats er vedhæftet sagen som bilag. Bilaget skal ses som et samlet ansøgningsmateriale fra Hejlsminde Lokalråd til diverse fonde og puljer.
Arbejdet blev sat i gang i foråret 2014 med nedsættelse af en lokal arbejdsgruppe, Hejlsminde Strandparkudvalg, rådgiver, Signe Moos fra landskabsarkitektfirmaet moos+looft og kommunens landsbykoordinator. Med et yderligere bidrag fra Landsbypuljen i 2015 er der udviklet et havnebad og en mere detaljeret planlægning af Fællespladsen ved havnemester-bygningen.
Hejlsminde Strandpark-projektet er udviklet i tæt samarbejde med forvaltningens kystbeskyttelsesprojekt for at sikre, at planerne kan indgå i en helhed og i en fornuftig sammenhæng med kysten.
Skitseforslaget blev første gang præsenteret på et velbesøgt borgermøde i efteråret 2014 i Hejlsminde Forsamlingshus. Det fremgik, at der er meget, meget stor interesse for at skabe en fremtidssikret udvikling af Hejlsminde, hvor de rekreative tilbud skal være mangfoldige for byen og dens gæster. Samtidig med ønsket om at sikre, at der opføres en promenade langs med kysten, er der også behov for at sikre den tværgående fodgængertrafik.
Derfor har Kolding Byråd afsat midler i 2016 til at imødekomme behovet for øget sikkerhed.
Landskabsarkitekt Signe Moos vil på mødet kort gennemgå Hejlsminde Strandpark-projektet med tegninger, referencefotos og de foreslåede etapeopdelinger.
Fællespladsen med gynger og Ålerusen
Forvaltningen har i samarbejde med Hejlsminde Strandpark-udvalget udarbejdet et forslag til en etapeopdeling med anslået økonomi og forslag til en fremtidig organisering af samarbejdet. Et udspecificeret budget er vedhæftet sagen som bilag.
Planlagte etaper:
1. etape: Høj fodgængersikkerhed…. overslag på 6.570.000 kr.
· anlæg af promenade
· etablering af fodgængerovergange
· forbedring af parkeringsforholdene
2. etape: Fællespladsen…. overslag på 6.690.000 kr.
· tilbygning til havnekontoret
· etablering af opholdsplads med grill og læskærme
· indkøb af inventar
3. etape: Havnebad…. overslag på 6.270.000 kr.
- indramning
- solopgangsplads med omklædning og sauna
4. etape: Forsamlingshus…. overslag i alt 950.000 kr.
· opholdsplads
· café ved kiosk
· parkering
I hver etape er der indregnet ca. 12 % til uforudsete omkostninger og 16 % til udvikling, projektering, fagtilsyn mm.
Ødis Sø-projekt
I forbindelse med udvikling af projektet er der nedsat en arbejdsgruppe, der skal varetage sogneforeningens ønsker i relation til de krav, søbeskyttelsen og landzonebestemmelserne tillader. Opsætning af bro kræver derfor en tilladelse.
Der er også set på Ødis sø-projekt i samarbejde med kommunens Vej og Park og den kommende drift af området og eventuelle muligheder for at etablere et grønt partnerskab.
Beboernes ønsker er baseret på et meget enkelt ønske om at området bliver forskønnet og at der åbnes muligheder for en større anvendelse. Der ønskes en ny belægning på stien, nye informationsskilte og et fælles opholdssted. Behovet for at komme tæt på søen kan løses ved at opsætte en bro, som kan være til glæde for mange mennesker.
Der er ligeledes et stort ønske om at få opsat belysning af stien, da den fungerer som skolesti fra boligerne til skolen syd for Ødis sø.
Der tales meget om kunst og kunstens betydning, og der er et stort ønske om at Ødis skal blive kendt som en landsby med kunstværker.
Der blev afviklet et velbesøgt borgermøde i Ødis i september, hvor der blev givet udtryk for, at man ved at opstille kunst og ved at opsætte en bro kan give området den fornyelse, der er brug for- og derved sikre at Ødis fortsat er et godt sted at bo og måske inspirere nye borgere til at bosætte sig i Ødis.
Forvaltningen foreslog på mødet, at der arbejdes på at få etableret en sti hele vejen rundt om Ødis sø, da det vil fremme sundhed og styrke naturoplevelser til gavn for både skoleelever og beboerne i Ødis.
Dette forslag var der både tilhængere af og modstandere mod.
Ødis Sogneforenings forslag til et nyt rekreativt område ved Ødis sø
Udførelse i etaper og nedsættelse af arbejdsgrupper
På det seneste afholdt møde den 19. oktober i Ødis blev forslaget vedtaget og det blev besluttet, at man som første etape skal opføre broen ved søen, da den har en umiddelbar tiltrækningskraft og synlighed og vil øge muligheden for oplevelser.
Der er igangsat et samarbejde med tømrerafdelingen på Hansenberg om at få lavet broen som et led i elevernes uddannelse.
Det vil gavne økonomien og eleverne fra Hansenberg vil få en udfordring i at lave et rigtigt projekt.
På mødet vil landskabsarkitekt Signe Moos beskrive projektet nærmere og fremvise referencefotos af mulige kunstværker.
Det er aftalt, at der nedsættes arbejdsgrupper, der skal arbejde med at udvikle projektet, ” kunst ved søen” og være med til at udvikle redskaber, der kan bruges af alle, uanset alder, både til leg og motion.
Viuf Aktivitetspark
1. etape med etablering af søen er færdigafsluttet i efteråret. Forinden var der indhentet geotekniske undersøgelser, som påviste, at stedet er velegnet og da bunden består af leraflejringer, er det ikke nødvendigt at etablere en membran.
Det opgravede jord er formet til to mindre bakker, som forventes beplantet i næste etape. På mødet vil Henrik Lindholm gennemgå de følgende etaper.
Jordrup Bypark
Jordrup Bypark er meget tæt på færdiggørelse.
Som det fremgik af besigtigelsesturen i oktober er det ”indmaden”, der mangler. Rammen er lavet og der er allerede en fin tilvækst i beplantningen.
Der har været afholdt et møde med en lokal ”træmand”, som vil stå for at lave træskulpturer og fuglekasser, som eventuelt kan laves i samarbejde med Fynslundskolen (med deltagelse af eleverne fra 5. klasse).
Der er et stort lokalt engagement i færdiggørelsen og al træarbejdet vil blive udført af lokale frivillige kræfter. Eventuelt også med bistand fra eleverne ved Hansenberg. Næste opgave bliver at få prissat materialeudgifter og muligheder for at søge private fonde.
Legepladsgruppen er i gang med at søge private fonde mhp. indkøb af legeredskaber.
Som tidligere oplyst er der lavet en grøn partneraftale omkring vedligeholdelsen af byparken. Frivillige fra Jordrup sørger for græsklipningen og kommunens Vej og Park sørger for renholdelse af de nye tilplantede bede.
Øvrige projekter i Landsbypuljen 2015
På mødet vil der foruden de ovennævnte projekter blive omtalt:
- Solcellebelysningen på stien ved Stepping sø. Anne Busch vil beskrive resultatet nærmere.
- Fitnessredskaberne i Skanderup, der er opstillet ved stien og legepladsen. Laust Bøgesvang vil fortælle om forsøget.
- Sti- og ruteplanen for Eltang. Søren Harding vil fortælle om processen og hvordan der er skabt sammenhæng internt og med det nye boligområde.
Beslutning Kolding Kommunes Landsbyforum - KLF den 19-11-2015
Godkendt.
Bilag