Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
23-10-2019 12:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget |
Sted: |
Udvalgslokalet |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 16/4291
Resumé
Troldhedestien er en 10 km lange natursti på den tidligere jernbanestrækning, der strækker sig fra Kolding til Ferup, der skal være et attraktivt tilbud til alle borgere – også bevægelseshæmmede, handicappede, psykisk sårbare og socialt udsatte, der ikke bruger området særligt meget i dag.
Med projektet ønsker Kolding Kommune at styrke social inklusion, sociale relationer og selvværd for mennesker i området langs Troldhedestien. Projektet vil skabe nye rum og rammer for oplevelser og udfoldelse i naturen. Målet er, at mødet i det fri vil skabe nye fællesskaber mellem borgere med vidt forskellige forudsætninger.
Der er i den seneste periode særligt arbejdet meget med at sætte fællesskabet i spil med naturen og stederne som fælles tredje.
Projektleder Mads Mathias Kyed og projektkoordinator Karen Tønning deltager på mødet for at fortælle om arbejdet og de tiltag, der er i gang og på vej.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Den konstituerede socialdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 23-10-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
Socialforvaltningen og By- og Udviklingsforvaltningen ønsker med projektet Troldhedestien – Mødesteder og oplevelser for alle at styrke social inklusion, sociale relationer og selvværd for mennesker i området langs Troldhedestien.
Den 10 km lange natursti på den tidligere jernbanestrækning skal være et attraktivt tilbud til alle borgere – også bevægelseshæmmede, handicappede, psykisk sårbare og socialt udsatte, der ikke bruger området særligt meget i dag. Sammen med lokale borgere vil Kolding Kommune skabe nye rum og rammer for oplevelser og udfoldelse i naturen. Målet er, at mødet i det fri vil skabe nye fællesskaber mellem borgere med vidt forskellige forudsætninger.
Projektet startede tilbage i 2017, hvor de første foranalyser på baggrund af brugerundersøgelser blev sat i værk med støtte fra følgende fonde; Realdania, Lokale- og anlægsfonden og Friluftsrådet.
De borgere, der har været med i projektet indtil nu og som vil deltage i den videre realisering, kommer fra flere kommunale institutioner og organisationer: Nordhøj, Vækststedet, Kulturhuset, Centervej, Overmarksgården og Marielund.
Projektet åbner løbende op for en bredere målgruppe og inviterer de mennesker ind, som gerne vil være med. Det er eksempelvis en gruppe kvinder med anden etnisk baggrund fra Skovparken.
Flere foreninger tager ligeledes del i projektet som f.eks. Skovtroldene, Kirkecaféen, Dybvadbro Snitterne, Harte Husflidsforening, Kolding09 og Idræt for alle. Derudover er Skovbrynets Børnehave og Børnegården Vester Nebel deltagende ved henholdsvis Skovløberhuset og Dybvadbro.
Handicaprådet, Grønt Råd og Friluftsrådet er alle blevet orienteret om projektet, og har besøgt Dybvadbro Station og givet deres anskuelser med ind i projektet.
I projektet indgår der flere forskellige sociale tiltag og delprojekter:
- Naturen som det fælles tredje
Der er i den seneste periode arbejdet meget med at sætte fællesskabet i spil med naturen og stederne som fælles tredje, da projektets formål er at understøtte det sociale møde mellem mennesker om og i naturen. Dermed er naturen en aktiv aktør i dette projekt, der sammen med de kommende fysiske faciliteter danner rammen og muligheden for, at alle oplever at være en del af de sociale relationer og nye fælleskaber, der opstår her.
Projektet har desuden opmærksomhed på den helende effekt naturen kan have for mennesker, og hvordan naturen dermed fremmer livskvaliteten. Der er en bevidsthed om den effekt og serie af værdier og positive indvirkninger, som ophold i naturen har for den enkelte både fysisk, psykisk og socialt. Her hentes der relevant viden, indsigter og erfaringer fra forskning og andre initiativer rundt om i landet.
Projektet læner sig op ad både Kolding Kommunes Tilgængelighedsstrategi og Outdoorstrategi for at skabe de bedst mulige oplevelser for alle med respekt for omgivelserne.
- Dybvadbro Station
Dybvadbro er blevet et centralt mødested for alle, som ønsker at komme tættere på naturen eller blot være sammen på en anden måde, efter at stedet er blevet færdigrenoveret.
Indvendigt er der tre mødelokaler med adgang til et nyt køkken, samt toiletter, hvoraf et af dem er et handicaptoilet. Lokalerne er blevet indrettet med møbler, der har været en tur forbi Natur og Byg, hvor de er blevet sat i stand. Derudover er der kommet ”nye” møbler og service fra RE:USE. Dybvadbro har fået legetøjstog fra Christiansfeld Legetøjsmuseum. Vækststedet og Nordhøj udstiller i et af lokalerne med kunst lavet af brugere.
I den østlige del af stationsbygningen er der to nyetablerede offentlige toiletter, hvoraf det ene er et handicaptoilet. Derudover er der opsat skraldespand, bord/bænkesæt, insekthotel Handed by Nordhøj og efterhånden blomstrer der flere ting op på Dybvadsbros grønne område.
Bygningen er taget i brug af organisationer, foreninger, institutioner, forskellige afdelinger fra Kolding Kommune, og projektet har haft besøg fra en anden kommune.
Lokalerne kan bookes på Kolding Kommunes foreningsportal. Gennem allerede afviklede arrangementer er projektets formål blevet sat i spil og har styrket naturoplevelser og fællesskaber på tværs af grupper.
- Skov- og naturgruppen fra organisationen Nordhøj er en stor del af projektet i et godt samarbejde med deres pædagog og Nordhøj. Gruppen har i særdeleshed taget ejerskab og engagement i deres arbejde langs Troldhedestien og ved Dybvadbro Station. Desuden står gruppen for naturvejledninger for børnehaver i Kolding Kommune.
- Skovløberhuset er blevet forskønnet af Skov- og Naturgruppen.
I løbet af 2018 og 2019 er Skovløberhusets Kolaug blevet etableret, som et samarbejde mellem kommunen, en lokal landmand og et kolaug af frivillige borgere. Efterhånden opstår der flere inkluderende relationer gennem projektet som Centervej, Kulturhuset og Skov- og Naturgruppen.
- Naturguide på Troldhedestien
Der er i Troldhedestiprojektet igangsat et nyt tiltag – Naturguider - støttet af Friluftsrådet, som skal byde på en helt særlig form for naturvejledning. De er et naturfællesskab, der er med til at åbne vejen til Troldhedestien for alle. Naturguiderne har alle særlige talenter og interesser for naturen, og skal give andre helt særlige oplevelser af naturen.
Delprojektet ønsker at udvikle, etablere og implementere et koncept, der skal hjælpe borgere med særlige udfordringer med, i stigende grad, at guide ligesindede i naturen.
Korpset af naturguider på Troldhedestien skal byde på en helt særlig form for naturvejledning. De er et naturfællesskab, der er med til at åbne vejen til Troldhedestien for andre ligesindede, der normalt ikke bruger området i dag. De vil formidle natur og friluftsliv i det nære og trygge naturlandskab, som Troldhedestien tilbyder, og dermed være medskaber af gode naturoplevelser og vække lysten til at gå på opdagelse i naturen for sig selv og med andre.
Korpset af naturguider er borgere med særlige behov som bevægelseshæmmede, handicappede, psykisk sårbare og socialt udsatte, der af forskellige årsager ofte fravælger aktivitet og ophold i naturen, eller som ikke har opbygget et rigt natur- og friluftsliv. Årsagerne er ikke ens for alle, men erfaringerne fra forskning og vores egne brugerundersøgelser viser, at mange af de sårbare borgere har brug for støtte.
På forskellig vis arbejdes der på at sætte fællesskabet i spil i samarbejde med allerede eksisterende aktiviteter i organisationerne og andre foreninger.
- Kunstrum Kolding
Projektet har taget initiativ til et pilotprojekt om kunst i det offentlige rum, hvor ønsket har været at formidle kultur- og landskabshistorie på Troldhedestien. I dialog med og med økonomisk støtte fra Statens Kunstfond har det resulteret i kunstfaglig rådgivning med projektforslaget Kunstrum Kolding. Dette har åbnet op for interesse og et evt. samarbejde med Trapholt, som har budt ind med nye perspektiver på andre mere borgerinddragende modeller, hvor kunst kunne indgå i projektet. Der er meningen, at kunsten skal kunne understøtte både de tilfældige og planlagte møder mellem forskellige mennesker som et fælles tredje. Hvis der skal arbejdes videre med projektet, er det vigtigt at vægten ligger på at give alle en mulighed for at deltage – og dermed blive en styrkelse af projektet, som rækker endnu længere og bredere ud til også kunst- og kulturverden.
- Social Action står for effektmåling
Måleparametrene er udviklet som målbare begreber, hvorigennem det kan vurderes om det overordnede formål med projektet lykkes.
De fem måleparametre er:
A) Fællesskab (’Social inklusion’)
B) Ejerskab og engagement (’Selvværd’)
C) Uderum som mødested (’Fysik’)
D) Udelivsaktiviteter (’Handling’)
E) Synlighed om områdets muligheder (’Kommunikation’)
Social Action laver løbende effektmåling til projektet gennem elektroniske spørgeskemaer til en fast gruppe borgere.
- Proces i forhold til anlæg af nye rum og rammer langs Troldhedestien
Denne proces er blevet brugt til anlæg af nye rum og rammer i Troldhedesti-projektet:
Fase 1. Brugerinddragelse, indsigter og workshops
Fase 2. Myndighedsbehandling, udbud, tilbage til arkitekterne, fonde og Kolding
Kommune
Fase 3. Realisering
Sagsnr.: 19/25203
Resumé
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget fik, på baggrund af konsulentfirmaet Implements analyse af det specialiserede socialområde, fremlagt et udkast til handleplan for området den 16. august 2019.
Udvalget besluttede i den forbindelse at sende udkast til handleplan for det specialiserede socialområde i høring i forvaltningens MED-system.
Disse høringssvar var vedlagt, da udvalgene endeligt godkendte handleplanen den 18. september.
Udvalgene anerkendte de tilbagemeldinger, der var kommet fra medarbejderne i høringssvarene, og ønskede på den baggrund en opfølgning på de indsigter, der var kommet i høringssvarene.
Der gives en status på arbejdet med handleplanen og en opfølgning på indsigterne fra medarbejdernes høringssvar.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Den konstituerede socialdirektør foreslår,
at opfølgning på indsigterne fra høringssvarene samt status på processen tages til efterretning,
at status på Selvværd og Sammenhæng 1.2 tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 23-10-2019
Udvalget tog opfølgningen på indsigterne fra høringssvarene samt status på processen til efterretning, ligesom status på Selvværd og Sammenhæng 1.2 blev taget til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 23-10-2019
Udvalget tog opfølgningen på indsigterne fra høringssvarene samt status på processen til efterretning, ligesom Status på Selvværd og Sammenhæng 1.2 blev taget til efterretning.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget fik, på baggrund af konsulentfirmaet Implements analyse af det specialiserede socialområde, fremlagt et udkast til handleplan for området den 16. august 2019.
Udvalget besluttede i den forbindelse at sende udkast til handleplan for det specialiserede socialområde i høring i Udsatterådet og Handicaprådet og forvaltningens MED-system.
Disse høringssvar var vedlagt, da udvalgene endeligt godkendte handleplanen den 18. september.
Udvalgene anerkendte de tilbagemeldinger, der var kommet fra medarbejderne i høringssvarene og ønskede på den baggrund en opfølgning på de indsigter, der var kommet i høringssvarene.
Inddragelse af organisationen i arbejdet med handleplanen
På baggrund af dialog med Forvaltningsudvalget har ledelsen taget initiativ til formidling om analysens resultater og handleplanen bredt set i forvaltningen om den forestående proces.
For at sikre inddragelse af ledere og medarbejdere har forvaltningen afholdt to fællesmøder med ledere og medlemmerne af Forvaltningsudvalget.
Første møde blev afholdt den 3. september, hvor oplæg til proces for handleplanen blev drøftet. Tilbagemeldingen på mødet var en generelt tilfredshed omkring inddragelse i processen.
Den 24. september afholdtes endnu et møde, hvor fokusområderne blev præsenteret og efterfølgende godkendt. På mødet drøftedes endvidere forslag til hvordan kommunikation om processen sikres, samt hvordan medarbejderne inddrages.
På baggrund heraf er der afholdt et møde med medarbejderrepræsentanter fra alle lokale MED-udvalg den 4. oktober. Formålet med mødet var at orientere om handleplanen samt at drøfte MED-udvalgenes rolle, og hvordan de kan bidrage til processen.
Der har løbende i processen været afholdt dialogmøder med personalet i de forskellige afdelinger med det formål at sikre indsigt og forståelse af analyse og handleplan, samt at forventningsafstemme i forhold til kommunikation i den kommende proces.
Selvværd og Sammenhæng 1.2
På tværs af det specialiserede socialområde konkluderer analysen fra Implement, at der er behov for at oversætte og konkretisere forvaltningens strategi Selvværd og Sammenhæng endnu mere for at sikre et fælles sprog og mindset omkring strategien.
Der er også behov for at sikre et robust økonomisk fundament for den fremtidige udvikling af området.
Der er derfor, som en del af handleplanen, igangsat projekt Selvværd og Sammenhæng 1.2.
Som en del af Selvværd og Sammenhæng 1.2 er der sammen med medarbejdere og ledere udvalgt fire afdelinger, hvor forvaltningen i de kommende uger vil gå i dybden med, hvordan der arbejdes med Selvværd og Sammenhæng, og hvad der er brug for i den fortsatte implementering. Både medarbejdere og borgere er en del af dette. Projektet vil også have stort fokus på at inddrage den læring og de erfaringer, der allerede er gjort i arbejdet med Selvværd og Sammenhæng. Ledere og medarbejdere i fra hele organisationen vil blive inddraget for at kvalificere de anbefalinger og forslag til løsninger, der kommer ud af projektet.
Anbefalinger og løsninger for Selvværd og Sammenhæng version 1.2 fremlægges for de politiske udvalg i januar 2020.
En mere uddybende status for arbejdet med Selvværd og Sammenhæng 1.2 er vedlagt som bilag.
Opfølgning på indsigterne fra medarbejderne i høringssvarene
Som opfølgning på høringssvarene har ledelsen været i dialog med medarbejderne i organisationen.
Herunder gives en status for hvert af de tre områder.
Voksenområdet, myndighed:
Der har været afholdt to møder med medarbejderne, hvor den konstituerede socialdirektør og næstformanden for forvaltningsudvalget deltog.
Medarbejderne har fremlagt følgende tre punkter:
- Rådgiverne ønsker mere tydelighed på ledelsesstrukturen; Hvem skal de kontakte, og hvilke kompetencer ligger hvor? Der ønskes tydelighed og en beskrivelse på skrift. Dette udarbejdes for både Psykiatri- og Handicaprådgivningen.
- Rådgiverne har brug for en køreplan for implementering af ”Principper for tildeling af bo- og støttetilbud” i praksis. Workshoppen den 9. oktober og den etablerede arbejdsgruppe er første skridt i processen med en køreplan.
- Rådgiverne oplyser at politikerne er velkomne i praktik på myndighedsområdet.
En gruppe af medarbejdere fortæller også, at de er blevet bedre til at tænke kreativt og anderledes, ikke at slippe borgerne, før en anden har taget over, sætte fællesskabet i spil, gå borgerne i møde og tage det, der er inden for deres radar. Det udfordrer dog stadig, når der skal samarbejdes på tværs i fagland.
Voksenområdet, drift:
Medarbejderrepræsentanterne sætter stor pris på at være en del af processen og blive inddraget i arbejdet med Selvværd og Sammenhæng 1.2. Det vil de også rigtig gerne være fremadrettet.
Der er mange ting at forholde sig til lige nu som medarbejder med den nuværende økonomiske situation. Nogle medarbejdere håndterer dette ved at holde fokus på hverdagens arbejde, mens det for andre medarbejdere fylder en del, hvad der kommer til at ske i forhold til økonomien og budget 2020.
Familieområdet (myndighed og drift):
På familieområdet er det oplevelsen, at medarbejderne har fået en grundlæggende forståelse for menneskesynet og tilgangen i Selvværd og Sammenhæng. Der arbejdes nu med at sætte levereglerne i spil, og der er f.eks. arbejdet med at sætte fællesskaberne i spil, både i form af frivillige og netværk. Det kan være svært at skabe sammenhæng, når det involverer aktører ud over eget område.
En af medarbejdergrupperne oplever at have været meget med i første omgang med Selvværd og Sammenhæng, og har derfor ikke behov for at være en del af undersøgelsesprocessen i Selvværd og Sammenhæng 1.2.
Der er generelt en positiv stemning blandt medarbejderne på området.
Bilag
Sagsnr.: 18/28423
Resumé
I forbindelse med budget 2019 besluttede Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 29. august 2018, at den pålagte reduktion af serviceudgifter realiseres under Selvværd og Sammenhæng.
Udvalget besluttede, at udvalget månedsvis drøfter status på reduktionen af
serviceudgifter under Selvværd og Sammenhæng.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Den konstituerede socialdirektør foreslår,
at status og ny model for afrapportering drøftes.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 23-10-2019
Udvalget drøftede og tog status på effekt Selvværd og Sammenhæng – oktober 2019 til efterretning.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
I forbindelse med budget 2019 besluttede Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 29. august 2018, at den pålagte reduktion af serviceudgifter realiseres under Selvværd og Sammenhæng.
Udvalget besluttede, at udvalget månedsvis drøfter status på reduktionen af
serviceudgifter under Selvværd og Sammenhæng.
Oversigt over den økonomiske effekt af Selvværd og Sammenhæng er vedlagt som bilag til drøftelse på mødet.
Den nye model for løbende afrapporteringen vil blive fremlagt til mødet den 20. november 2019.
Bilag
Sagsnr.: 19/6832
Resumé
Ultimo september 2019 er forventningerne til nedenstående politikområder følgende:
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik, serviceudgifter:
- Det korrigerede budget udgør 343.022.000 kr. Budgetrammen er siden august korrigeret med 4,567 mio. kr. som vedrører barselsudligning, refusion af særligt dyre enkeltsager og P/L-skøn (del af genopretningsplanen). Derudover forventes sidste kvartals barselsudligning at udgøre 0,5 mio. kr.
- Det forventede merforbrug i 2019 forventes at udgøre 44,4 mio. kr.
- Merforbruget kan i særdeleshed henføres til køb af døgntilbudspladser, som er blevet dyrere over tid. Derudover er der en regulering for 2017 på ca. 2 mio. kr. vedrørende den objektive finansiering af den sikrede institution Kofoedsminde.
- Udover den almindelige til- og afgang af borgere handler udfordringen på handicapområdet også om overførslen fra 2018 samt periodiseringen af udgifter mellem 2018 og 2019.
- På trods af et generelt lavt forbrug, sammenlignet med andre kommuner, er det ikke muligt at skabe balance mellem budgettet og regnskabet på hjælpemiddelområdet.
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik, overførsler:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 1.250.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2020.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Den konstituerede socialdirektør foreslår,
at budgetopfølgningen for ultimo september 2019 tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 23-10-2019
Budgetopfølgningen for ultimo september 2019 blev taget til efterretning.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
Ultimo september 2019 er forventningerne til nedenstående politikområder følgende:
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik, serviceudgifter:
- Det korrigerede budget udgør 343.022.000 kr. Budgetrammen er siden august korrigeret med 4,567 mio. kr. som vedrører barselsudligning, refusion af særligt dyre enkeltsager og P/L-skøn (del af genopretningsplanen). Derudover forventes sidste kvartals barselsudligning at udgøre 0,5 mio. kr.
- Det forventede merforbrug i 2019 forventes at udgøre 44,9 mio. kr.
- Merforbruget kan i særdeleshed henføres til køb af døgntilbudspladser, som er blevet dyrere over tid. Derudover er der en regulering for 2017 på ca. 2 mio. kr. vedrørende den objektive finansiering af den sikrede institution Kofoedsminde.
- Udover den almindelige til- og afgang af borgere handler udfordringen på handicapområdet også om overførslen fra 2018 samt periodiseringen af udgifter mellem 2018 og 2019.
- På trods af et generelt lavt forbrug, sammenlignet med andre kommuner, er det ikke muligt at skabe balance mellem budgettet og regnskabet på hjælpemiddelområdet.
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelpolitik, overførsler:
- Regnskabet forventes at være lig med det korrigerede budget på 1.250.000 kr.
- Der forventes ingen overførsel til 2020.
Bilag
Sagsnr.: 17/21633
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter, medlemmer af Socialøkonomi-, Handicap- og
Hjælpemiddeludvalget.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Den konstituerede socialdirektør foreslår,
at Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget drøfter om der er behov for,
at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale erhverv.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 23-10-2019
Benny Dall deltager i Fernisering Kunstskolen Nordhøj den 3. november 2019.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer,
punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for
varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter.
Bilag
Sagsnr.: 17/21633
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Den konstituerede socialdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 23-10-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Tanya Buchreitz Løwenstein
Sagsnr.: 17/21633
Resumé
Orientering fra Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddelområdet.
Sagen behandles i
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Den konstituerede socialdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 23-10-2019
Orienteringen blev taget til efterretning.
Tanya Buchreitz Løwenstein