Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
09-12-2020 14:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Teknik- og Klimaudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/25742
Resumé
Teknik- og Klimaudvalget behandlede den 7. oktober 2020 et forslag om erstatning af skolerute 520, 521, 527 og 539 med Flextrafik-ordninger for henholdsvis de befordringsberettigede skoleelever, bosiddende i de berørte områder, og for de ikke-befordringsberettigede skoleelever, bosiddende i Stepping-området. Udvalget besluttede at sende forslaget i høring hos de berørte skoler, Ældrerådet og lokalrådene for Ødis, Vamdrup, Stepping og Christiansfeld. Høringen er nu gennemført.
By- og Udviklingsforvaltningen anbefaler, at de fire skoleruter erstattes med de 2 nye Flextrafik-ordninger, og som en konsekvens af de indkomne høringssvar foreslås dog enkelte justeringer af betingelserne i ordningerne.
Derudover foreslås yderligere en Flextrafik-ordning for unge, der har investeret i et Ungdomskort og har mere end 4,5 km til nærmeste busrute med forbindelse til Kolding. En ordning hvori de unge gratis befordres fra deres bopæl til et busstoppested i Kolding Kommune, hvorfra de har mulighed for at rejse videre med bus til Kolding.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at skoleruter 520, 521, 527 og 539 med virkning fra sommeren 2021 erstattes med:
a) Foreslået Flextrafik-ordning for befordringsberettigede skoleelever bosiddende i de berørte områder, som beskrevet i dagsordenspunktet fra Teknik- og Klimaudvalgets møde den 7. oktober 2020.
b) Foreslået Flextrafik-ordning for ikke-befordringsberettigede skoleelever bosiddende i Stepping-området, som beskrevet i dagsordenspunktet fra Teknik- og Klimaudvalgets møde den 7. oktober 2020 - dog med enkelte tilpasninger beskrevet i nærværende sagsfremstilling.
c) Foreslået Flextrafik-ordning for unge bosiddende i Kolding Kommune, med Ungdomskort og mere end 4,5 km fra bopæl til en busrute eller tog med forbindelse til uddannelsesinstitution, med betingelser som beskrevet i nærværende sagsfremstilling.
at de nye Flextrafik-ordninger køres som forsøgsordning med en varighed på 2 år, hvorefter ordningerne evalueres.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 09-12-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Teknik- og Klimaudvalget behandlede den 7. oktober 2020 et forslag om erstatning af skolerute 520, 521, 527 og 539 med Flextrafik-ordninger for henholdsvis de befordringsberettigede skoleelever, bosiddende i de berørte områder, og for de ikke-befordringsberettigede skoleelever, bosiddende i Stepping-området. Udvalget besluttede at sende forslaget i høring hos de berørte skoler, Ældrerådet og lokalrådene for Ødis, Vamdrup, Stepping og Christiansfeld.
Der foreligger nu høringssvar fra alle de berørte skoler, Ældrerådet samt 3 lokalråd – se også vedlagte bilag.
Med undtagelse af Ældrerådet ser de hørte parter et rationale i at erstatte de 4 skoleruter med Flextrafik på baggrund af den lave passagerbelastning, der er på ruterne. Nogle udtrykker dog bekymring for den virkning, det vil have for bosættelsen i deres lokalsamfund, når den almindelige kollektive trafik erstattes af Flextrafik for udvalgte persongrupper, og de, der ikke er indbefattet heraf, kun har mulighed for at benytte de almindelige Flexturs-produkter, der menes at være et dyrt alternativ til den almindelige kollektive bustrafik.
På baggrund af de indkomne høringssvar anbefaler By- og Udviklingsforvaltningen fortsat at erstatte de 4 skoleruter med de to foreslåede Flextrafik-ordninger.
For at imødekomme nogle af de ønsker og bekymringer, der ytres i høringssvarene, foreslår forvaltningen dog enkelte justeringer i ordningen for de ikke-befordringsberettigede elever:
- Området, hvori elever gående på Stepping Friskole skal være bosiddende for at kunne drage fordele af ordningen, udvides til også at dække i en afstand op til 2,5 km fra rute 520’s ruteføring mellem Stepping mod Ødis. Hermed får potentielle brugere af rute 520 på denne strækning også mulighed for at drage fordele af ordningen.
- Egenbetalingen pr. skoledag ændres til 13 kr. (ca. 260 kr. pr. måned) svarende til prisen på et Ungdomskort pr. gyldighedsdag.
- Elever fra Christiansfeld gående på Ødis Skole, og som på nuværende tidspunkt anvender rute 520 og 521, lægges ind under ordningen til de stopper på skolen. På den måde sikres, at eventuelle nuværende brugere tilbydes et alternativ.
Stepping Friskole og Stepping Landsbyråd udtrykker i deres høringssvar en bekymring for, at de unge bosiddende i deres område og gående på ungdomsuddannelser lades i stikken, såfremt de ikke også tilbydes en form for Flextrafik-ordning.
By- og Udviklingsforvaltningen foreslår derfor, at der etableres en Flextrafik-ordning for unge svarende til den almindelige Plusturs-ordning, der fragter passageren fra dennes bopæl til et busstoppested, hvorfra der kan rejses videre med den almindelige kollektive bustrafik.
Betingelserne i ordningen foreslås som følger:
- Ordningen gælder for unge bosiddende i Kolding Kommune, der har investeret i et Ungdomskort og har mere end 4,5 km (afstand en 10. klasses elev må have til busstoppestedet) fra bopæl til en busrute eller togstation, der kan give videre forbindelse til Kolding.
- Ordningen kan benyttes i den periode, hvori der kan påvises et gyldigt Ungdomskort (som FlexUng-ordningen).
- Ordningen er gratis.
- Rejsen skal ske mellem bopæl og nærmeste busstoppested i Kolding Kommune med videre busforbindelse til uddannelsesinstitutionen. Det, eller de busstoppesteder, der er mulig at rejse til og fra, præciseres for den enkelte passager i optagelsesbrev.
- Der må kun rejses på skoledage for Kolding Kommunes folkeskoler – på øvrige dag kan FlexUng benyttes.
- Der må kun foretages 2 rejser pr. skoledag.
- Den rejsende vil være fremme ved busstoppestedet senest 5 minutter før bussen afgår, men vil kunne være fremme op til 20 minutter før. Det samme gælder ved skift fra bus til Flexbil.
- Der kan forekomme samkørsel med andre.
Ordningen begrænses til kun at gælde på skoledage for kommunens folkeskoler, idet de skoleruter, som ordningen tiltænkes at skulle erstatte, kun køres på disse dage.
Kørslen bestilles via app’en Flextrafik.
Overholdes betingelserne i ordningen ikke, gives først en advarsel. Hvis overtrædelserne fortsætter, vil den unge ikke længere kunne drage nytte af ordningen.
Den foreslåede ordning skiller sig ud fra FlexUng ved ikke kun at være gratis, men også ved, at den giver mulighed for mindre ventetid ved skift mellem flexbil og bus.
Det foreslås, at de nye Flextrafik-ordninger køres som forsøgsordninger i 2 år, hvorefter ordningerne evalueres. Forbruget på ordningerne vil dog blive monitoreret løbende i perioden.
En beregning, gennemført af Sydtrafik, viser, at dækkes det nuværende rejsemønster på de 4 skoleruter i stedet af Flextrafik, vil Kolding Kommunes udgifter til kørslen gå fra ca. 2,1 mio. kr. til ca. 1,1 mio. kr. pr. år. Det skal dog bemærkes, at de foreslåede nye Flextrafik-ordninger for mange skolelever og unge sandsynligvis vil blive betragtet som en bedre service end den, der er i dag med de 4 skolebusruter. Det skal derfor forventes, at der vil blive foretaget flere rejser i de områder, hvor de nye ordninger kommer til at gælde.
Såfremt Sydtrafik har en bestilling på den foreslåede ændrede kørsel pr. 11. december 2020, kan ændringen træde i kraft fra starten af skoleåret 2021/2022.
Bilag
- Oversigt over høringssvar
- Høringssvar samlet
- Høringsbrev til skoler - Høring vedr. eventuelle nye Flextrafik-ordninger i stedet for 4 skoleruter
- Høringsbrev til lokalråd - Høring vedr. eventuelle nye Flextrafik-ordninger i stedet for 4 skoleruter
- Høringsmateriale - Beskrivelse af de foreslåede Flextrafik-ordninger
- På- og afstigertal for Flextur-ordninger 2019.pdf
- Erstatning af skoleruter med Flextrafik
Sagsnr.: 20/32677
Resumé
I forbindelse med realisering af UC Syd bygningen i Campusområdet, har det været nødvendigt at nedlægge en del af parkeringsarealet ved SDU. Der er i byggeperioden fundet midlertidige løsninger til dette parkeringsbehov.
Kommunen har en interesse i at få flere parkeringspladser tilgængelige for offentligheden. Dette kan ske via dobbeltudnyttelse af private p-pladser via app’en Visitors fra ParkPrivate.
For at imødegå udfordringerne med få p-pladser, har forvaltningen igangsat en proces med det formål at arbejde med en strategisk tilgang til at løse nuværende og fremtidige parkeringsudfordringer i Kolding by.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren foreslår,
at redegørelsen for parkeringssituationen i Campusområdet tages til efterretning,
at forvaltningen bemyndiges til at indgå en aftale med ParkPrivate,
at der arbejdes videre med den langsigtede strategi for at sikre tilstrækkelige parkeringsmuligheder i fremtiden, og at dette præsenteres for udvalget før sommerferien 2021.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 09-12-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
P-analysen fra 2018/2019 viser, at der er mangel på parkeringspladser i flere dele af Kolding midtby. Udfordringerne er stadig aktuelle, bl.a. på grund af større byudviklingsprojekter, som Kolding Å og Campusområdet med flere nybyggerier. Dertil kommer større renoveringer af eksisterende ejendomme til andre formål, bl.a. til boligformål.
Senest er parkeringssituationen blevet forværret væsentligt i forbindelse med realiseringen af UC Syd på parkeringsarealet ved SDU, hvor 148 offentlige p-pladser er blevet fjernet fra området. Dette for at sikre byggeplads og sikre tiltrækkeligt med parkeringspladser til SDU, som kommunen har forpligtet sig til tilbage i 2008.
Hvis der ses på den fremtidige byudvikling i Kolding midtby, både på den korte og den lange bane, vil parkeringsudfordringerne fortsætte både under og efter de forskellige byggerier.
Det er derfor vigtigt, at der ved den fremtidige byudvikling tages højde for konsekvenser på parkeringsområdet, så det bliver muligt at være på forkant med løsninger og derved undgå at give borgerne og de besøgende store daglige gener i form af bl.a. manglende parkeringsmuligheder.
Det er derfor nødvendigt, at der tages en politisk beslutning om, hvilken retning forvaltningen skal arbejde ud fra for at sikre tilstrækkelige parkeringsmuligheder i fremtiden.
Parkeringssituationen på SDU
I forbindelse med realisering af UC Syd har det været nødvendigt at nedlægge en del af parkeringsarealet ved SDU.
En del af arealet er solgt til UC Syd, hvorpå der bygges en ny uddannelsesinstitution. Det resterende areal skal delvist anvendes til byggeplads samt parkering. Der er afsat penge til delvis finansiering af et p-hus i samarbejde med UC Syd og SDU på universitetsgrunden.
Det er i byggeperioden nødvendigt at finde midlertidige løsninger til parkering. Der skal findes midlertidige parkering til SDU i form af 272 parkeringspladser samt 148 offentlige parkeringspladser.
Der fundet følgende løsninger:
- Der er etableret en midlertidig offentlig parkeringsplads ved Marina City, som indeholder 100 parkeringspladser.
- Der er indgået aftale med Kolding Havn om etablering af parkering ved Trindholmsgade og Jens Holms Vej. I første omgang 52 parkeringspladser, som efterhånden kan øges op til 120-150 parkeringspladser.
- Der er indgået aftale med Design City om 43 parkeringspladser.
- Der er indgået aftale med BaneDanmark om areal ved Godset, som kan anvendes til parkering til Godset og studerende i Campusområdet. Det er endnu ikke fastlagt, hvor mange parkeringspladser, som kan være på dette areal, men det skønnes at være i størrelsesordenen 80-100 p-pladser.
De indgåede aftaler om midlertidige parkeringspladser kan alle opsiges efter nærmere aftale.
På udvalgsmødet vil forvaltningen give et nærmere overblik over de midlertidige løsninger og den afledte økonomi heraf.
De midlertidige aftaler med private pladsejere, som forvaltningen har forhandlet sig til, er ikke økonomisk holdbare på længere sigt set i forhold til de øvrige parkeringsaftaler Kolding Kommune har med private pladsejere. Derfor skal der findes anden løsning på den lange bane.
Dobbeltudnyttelse af private p-pladser - Visitors
Rundt omkring i Kolding midtby er der mange private p-pladser, som ikke altid er fuldt ud belagt. Der er derfor en del ekstra parkeringskapacitet, som kunne være interessant at få udnyttet for at afhjælpe det parkeringsunderskud, som der er i flere områder af Kolding midtby.
Kommunens Parkeringsanalyse fra 2018/2019 belyser også dette potentiale.
Kommunen har en interesse i at få flere parkeringspladser tilgængelige for offentligheden, hvilket vil kunne opnås ved at indgå aftaler med ejerne af de private parkeringspladser. Udfordringen er dog, hvordan parkeringsmulighederne på de private pladser bliver synlige og overskuelige for offentligheden.
Forvaltningen har derfor været i dialog med et firma, som tilbyder et produkt - Visitors, som nemt og overskueligt kan henvise offentligheden til de private parkeringspladser, som stilles til rådighed som offentlige tilgængelige parkeringspladser. Som en del af deres ydelse står de for at lave aftaler med de private pladsejere ud fra de kriterier, som kommunen har defineret.
Nedenfor er en kort opsummering af de væsentligste punkter omkring produktet - Visitors:
- Visitors er et digitalt og app-baseret smart-city værktøj, som er i stand til at samle og dobbeltudnytte overskydende p-kapacitet.
Visitors fungerer på tværs af pladsejere, p-operatører og type af p-plads. Det vil med andre ord sige, at Visitors kan stille en række private p-arealer, som alligevel står tomme, til rådighed for offentligheden. Den overskydende p-kapacitet samles i en parkeringsgruppe under navnet Kolding.
Parkeringsgruppen viser alle p-pladsernes placeringer, med tilhørende billeder og information om pladserne. Alle i Kolding kan ved at downloade app’en tilmelde sig parkeringsgruppen Kolding og frit benytte p-pladserne. Brugerne kan igennem app’en opnå en digital dagstilladelse til at holde på den ønskede p-plads.
- En anden stor fordel ved Visitors er, at det er et dynamisk system.
Det betyder, at kommunen altid kan skrue op og ned for antallet af p-pladser, hvis behovet ændres. På den måde undgår kommunen at binde kapital i statiske løsninger, i et område, som er inde i en stor udvikling rent byudviklingsmæssigt.
Samtidig giver det miljømæssigt og økonomisk rigtig god mening at udnytte Koldings eksisterende parkeringskapacitet. Ligeledes minimeres søgetrafikken, da borgerne i app’en kan se, hvor der er ledige dagstilladelser i realtid.
- Systemet sikrer ligeledes den bedste udnyttelse af p-pladserne, fordi der hver dag tildeles dagstilladelser efter først til mølle-princippet. Dermed undgår man, at nogle pladser står tomme, fordi personen, som ellers vil have en fysisk tilladelse, ikke anvender pladsen pga. sygdom, ferie m.m.
Kort opsummeret:
1) Visitors samler alle p-pladserne i én parkeringsgruppe, der fungerer på tværs af pladsejere, p-operatører og type af p-plads.
2) Alle kan melde sig gratis ind i parkeringsgruppen Kolding.
3) Alle har de samme muligheder og rettigheder for at holde på pladserne.
4) P-tilladelserne er digitale og kræver intet fysisk bevis i forruden. Nummerpladen er beviset.
Potentialet af private parkeringspladser
Firmaet bag Visitors har lavet en grundig gennemgang af samtlige private p-pladser i hele Kolding midtby. Efterfølgende har de haft kontakt til alle relevante pladsejere og belyst et samlet potentiale på ca. 600 p-pladser fordelt på 25 lokationer i midtbyen (se nedenstående kort).
De private pladsejere er positivt stemt over for at stille p-pladser til disposition for Kolding Kommune som offentlig tilgængelig parkering.
Potentialet er stort og vil kunne afhjælpe manglen på parkeringspladser i Kolding Midt. ParkPrivate tilbyder en løsning, hvor kommunen selv sammensætter den mest egnede løsning i forhold til de parkeringsudfordringer, som er i områderne, samt hvilke vilkår, som skal stilles over for pladsejerne. I forbindelse med en indgåelse af en kontrakt, skal det besluttes, hvor mange af p-pladserne, der skal indgå og på hvilke lokationer.
Forvaltningen anbefaler, at der arbejdes videre med en aftale med ParkPrivate om brug af Visitors, hvor Visitors stilles til rådighed for kommunens borgere og besøgende. I den forbindelse vil forvaltningen fastlægge, hvor mange p-pladser, der skal indgås aftale for til en start. Betalingen for aftalen afholdes inden for Vej- og Parkpolitikområdet (parkeringsområdet).