Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
25-06-2015 15:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Koldings Arbejdsmarkedsråd |
Sted: |
Udvalgslokalet |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 12/14606
Resumé
Med den nye beskæftigelsesreform har grundlaget for LBR Kolding ændret sig. Der er årligt færre midler til rådighed og der ønskes derfor en drøftelse af midlernes anvendelse i forhold til fokusområderne i strategiplanen for 2013-2016. Strategiplanen i sin nuværende form indeholder følgende 7 indsatsområder:
2. De unge
3. Udenlandsk arbejdskraft
4. De udfaldstruede
5. De etniske
6. Det rummelige arbejdsmarked
7. Iværksætteri
På baggrund af drøftelserne ønskes en prioritering af indsatsområder og mål samt en udvælgelse af konkrete fokuspunkter som kan behandles på kommende møder.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at LBR’s strategiplan for 2013-2016 drøftes,
at der udvælges konkrete fokusområder, som kan tematiseres på kommende møder.
Sagsfremstilling
I 2013 udarbejdede LBR en strategiplan for perioden 2013-2016, hvori der blev beskrevet 7 indsatsområder, som rådet fremadrettet ønskede at have særligt fokus på. Med den nye beskæftigelsesreform er vilkårene for LBR Kolding dog ændret markant. Rådet indtager stadig en rådgivende funktion i forhold til arbejdsmarkedsindsatsen, men med færre midler til rådighed må det lokale samarbejde fortsætte under andre rammer og en prioritering af indsatsområderne kan være nødvendig. Der lægges derfor op til, at rådet drøfter en eventuel revidering af den nuværende strategiplan samt prioriterer de eksisterende mål og fokuspunkter.
1. Øge uddannelsesniveauet
Mål: At øge uddannelsesniveauet, så virksomhederne får den arbejdskraft de efterspørger.
Status og aktualitet
Det er fortsat en central opgave i beskæftigelsesindsatsen at øge arbejdsudbuddet både i antal og specifikke kvalifikationer. Der spores i øjeblikket en let stigende beskæftigelse i Syddanmark og den positive udvikling forventes at fortsætte i 2016. Det anslås, at beskæftigelsen i Syddanmark vil stige med 1,2 pct. i perioden 2015-2016, hvilket svarer til 6.600 ekstra job.
Den demografiske udvikling, som også de kommende år vil betyde fortsat fald i arbejdsstyrken, gør det dog sværere for virksomhederne at rekruttere den kvalificerede arbejdskraft, som er forudsætningen for at kunne skabe den ønskede vækst.
Efterspørgslen på faglært arbejdskraft forventes også de kommende år at stige og der vil være mangel på faglært arbejdskraft inden for de fleste brancher. En del virksomheder oplever allerede nu stor mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for bl.a. bygge og anlæg, offshore, privat service, ingeniørfagene samt transport, lager og logistik.
Kolding er den kommune i Syddanmark, der oftest anvender ordinær uddannelse som aktiveringstilbud til dagpengemodtagere. Mens de syddanske jobcentre i gennemsnit anvender ordinær uddannelse som tilbud til 14 pct. af borgerne på dagpenge, får 36 pct. tilbuddet i Kolding.
Særlige fokuspunkter på Jobcenter Kolding
- En ny uddannelsesrettet indsats via den nye beskæftigelsesreform især rettet mod ufaglærte og ledige med den kortvarende uddannelse
- Satellitkontorer på IBC og Hansenberg
- Kolding i arbejde, hvor indsatsområdet flere praktikpladser er omskrevet til flere og dygtigere faglærte.
2. De unge
Mål: At gøre de unge med en uddannelse arbejdsmarkedsparate samt at gøre de unge uden en uddannelse uddannelsesparate.
Status og aktualitet
Målet er fortsat højaktuelt, ikke mindst set i lyset af den stigende efterspørgsel på faglært arbejdskraft og den demografiske udvikling.
I juni 2015 er 48 borgere mellem 16 og 29 år på kontanthjælp i Kolding mens 751 unge modtager uddannelseshjælp. Med en aktiveringsgrad på 85 pct. er Kolding blandt de kommuner i Syddanmark, hvor flest aktivitetsparate unge har fået et aktivt tilbud.
Under lavkonjunkturen på arbejdsmarkedet påbegyndte markant flere unge en ordinær uddannelse og den nye kontanthjælpsreform, der har skærpet reglerne for unge uden uddannelse, bevirker samtidig, at flere unge starter på et uddannelsesforløb. Den større tilgang til uddannelsessystemet gennem de seneste år har betydet, at de syddanske jobcentre modtager et stigende antal unge, der enten har færdiggjort en uddannelse eller som er frafaldet uddannelse.
I 2013 påbegyndte ca. 19 pct. af de ufaglærte unge på kontanthjælp i Kolding en ordinær uddannelse. Heraf frafaldt ca. 34 pct. uddannelsen igen inden for et år. Selvom tallene er fra før reformen trådte i kraft, er der stadig stort behov for initiativer overfor målgruppen. Både indsatser der kan forberede de unge til uddannelse og ikke mindst fastholde de unge i uddannelsen, så de kan matche de stigende kvalifikationskrav på arbejdsmarkedet.
Særlige fokuspunkter på Jobcenter Kolding
- Satellitkontorer på IBC og Hansenberg
- Styrket informationsindsats om lærlinge og elever til byens virksomheder
- Mentorer og erhvervsmentorer
- Samarbejdsaftaler med de vigtigste interessenter på området.
3. Udenlandsk arbejdskraft
Mål: At afdække lokale barrierer, der gør at man ansætter udenlandsk arbejdskraft.
Status og aktualitet
Indsatsområdet er stadig højaktuelt, da antallet af udlændinge der arbejder i Kolding har været svagt stigende de seneste år. I december 2014 var 3.267 udenlandske statsborgere beskæftiget i området. Flertallet er ansat inden for rengøring og operationel service (697 pers.), industri (490 pers.) og handel (397 pers.). En stor del af ansættelserne dækker over deltidsjob idet antallet af fuldtidsbeskæftigede udenlandske statsborgere i perioden var på 2.072.
Jobcenter Koldings jobformidling har i de to år den har eksisteret modtaget 514 jobordre, hvoraf 474 er besat.
Særlige fokuspunkter på Jobcenter Kolding
- Jobcentret har generelt fokus på jobformidling, jobrotation og geografisk mobilitet
- Jobcenter Kolding har oprettet sin egen jobformidling, som nu udvide til det øvrige trekantsområde. Derved øges kontakten til jobcentrene, når virksomhederne skal ansætte deres næste medarbejder
4. De udfaldstruede
Mål: At forhindre udfald af a-kasse dagpenge og hjælpe dem over i noget andet.
Status og aktualitet
Et af de primære formål med beskæftigelsesreformen er netop, at nedbringe langtidsledigheden gennem en individuel og tidlig indsats og forebygge, at ledige dagpengemodtagere mister dagpengeretten. For de udfaldstruede borgere blev der indført nye ordninger, først den særlige uddannelsesydelse og dernæst midlertidig arbejdsmarkedsydelse. Når den midlertidige arbejdsmarkedsydelse om nogle måneder udfases, vil der være mulighed for at modtage kontantydelse.
I Kolding er der ikke længere borgere på den særlige uddannelsesydelse, men 101 modtager midlertidig arbejdsmarkedsydelse.
Jobcentret har derfor gennem lovgivningen stor fokus på langtidsledighed, som er en udfordring ikke mindst for den enkelte. En opgørelse foretaget i perioden 3. kvartal 2013 – 2. kvartal 2014 viser, at sandsynligheden for at finde beskæftigelse falder betydeligt med ledighedsperiodens varighed. Mens 45 pct. af de korttidsledige i Syddanmark går i arbejde eller uddannelse i løbet af tre måneder, så gør det samme sig gældende for kun 21-24 pct. af de langtidsledige.
I december 2014 var 260 langtidsledige dagpengemodtagere tilknyttet Jobcenter Kolding. Det svarer til 17,8 pct. af den samlede gruppe dagpengemodtagere.
Særlige fokuspunkter på Jobcenter Kolding
- Stig på – Det rullende jobcenter
- Jobformidling via Cafe Kolding
- Kolding i Arbejde
- I forbindelse med den nye beskæftigelsesreform er der planlagt en ny langtidsledighedsindsats med inspiration fra projekt Opkvalificering af ledige, der er i risiko for at blive langtidsledige, der viser, at hyppige samtaler bringer flere i arbejde.
5. Flygtninge og indvandrere (De etniske)
Mål: At øge praktikpladser til borgere med anden etnisk baggrund end dansk, som har sproglige barrierer. Socialisering/inklusion til arbejdsmarkedet/uddannelse.
Status og aktualitet
Målet er stadig en væsentlig udfordring, idet både flygtninge og indvandrere har vanskeligt ved at komme i beskæftigelse og specielt efter finanskrisen. Jobcentret arbejder løbende på at øge antallet af praktikpladser, så alle borgere, med behov for en særlig virksomhedsvendt indsats, hjælpes tættere på arbejdsmarkedet. I forhold til de nye flygtninge er der oprettet et tilbud på Sprogskolen Kolding, der hedder Den Erhvervsrettede Sprogskole. I øjeblikket er der 192 borgere tilknyttet tilbuddet, hvoraf 110 er i virksomhedspraktik.
I midten af 1990’erne var ca. 30 pct. af målgruppen i arbejde, men frem til 2008 steg antallet til ca. 60 pct. Gruppen blev dog særligt hårdt ramt af ledighed under finanskrisen, så den seneste opgørelse fra 2013 viser, at kun ca. 45 % af borgerne med anden etnisk baggrund end dansk er i beskæftigelse.
Særlige fokuspunkter på Jobcenter Kolding
- Den erhvervsrettede sprogskole
- Der er fremsat forslag om at øge mentorindsatsen i Skovparken og Munkebo blandt andet med henblik på, at få flere i virksomhedspraktik og dernæst i uddannelse og arbejde
6. Det rummelige arbejdsmarked
Mål: At skabe flere virksomhedspraktikker til de svageste ledige, indtil de kan arbejde i få timer.
Efter Førtidspensions- og fleksjobreformens ikrafttræden er tilgangen til fleksjob steget markant og relativt mange udsatte borgere har fået fleksjob efter den nye ordning. Ca. 0,6 pct. af borgerne i Kolding i alderen 16-64 år er overgået til fleksjob eller ressourceforløb det seneste år mens 4,8 pct. er i risikogruppen for på sigt at overgå til ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension.
Kolding er blandt de kommuner, der i høj grad har benyttet sig af de nye muligheder for at visitere borgere til fleksjob på få ugentlige timer. I juni 2015 er 245 borgere ansat i fleksjob på ti timer eller derunder. Samlet set er 1057 borgere i fleksjob, hvoraf 586 er ansat på gammel ordning og 475 på den nye ordning.
De seneste år har jobcentret arbejdet målrettet på at skabe flere virksomhedspraktikker til de borgere, der ikke er umiddelbart kan starte i ordinær beskæftigelse. Alene fra maj 2014 til maj 2015 er antallet af rehabilitander, aktiveringsparate kontanthjælpsmodtagere og sygedagpengemodtagere som er i virksomhedspraktik i Kolding steget fra 200 til 306.
Særlige fokuspunkter på Jobcenter Kolding
- Den socialøkonomiske strategi i Kolding
- Fokus på at få flere ansat i mikrofleksjob (fleksjob født med progression)
- Fastholde det flerårige fokus på a borgere med nedsat arbejdsevne skal deltage i virksomhedsrettede tilbud.
7. Iværksætteri
Mål: At flere starter egen virksomhed op.
Status og aktualitet
Kolding Kommunes vision, Vi designer livet, har fokus på, hvordan kommunen kan medvirke til, at skabe bedre liv for borgerne gennem bl.a. iværksætteri, social udvikling og uddannelse. Gennem konkrete initiativer skal Kolding gøres til et attraktivt sted at bo og drive virksomhed og bidrage til at gøre byen mere synlig.
I tråd med kommunens vision giver Jobcenter Kolding byens ledige, som har en iværksætter i maven, mulighed for at få viden og konkrete redskaber til at starte selvstændig virksomhed. Siden 2013 har jobcentret samarbejdet med House of Innovation, hvor sammenlagt 55 potentielle iværksættere har deltaget i forløb, og der henvises løbende nye borgere. Senest har jobcentret i samarbejde med IBC afviklet et 6 ugers iværksætterforløb på Innovationsfabrikken i perioden 19.1.2015 – 6.3.2015, med 16 deltagere på holdet.
Generelt var deltagerne begejstrede for forløbet, og mange blev mere afklarede og bedre klædt på i forhold til at starte selvstændig virksomhed. For andre førte forløbet til en konstatering af, at det ikke er iværksættervejen, de skal ad fremover.
Deltagerne kan efter endt forløb deles op i fem forskellige grupper:
Starter selvstændig bibeskæftigelse: 6
Starter op som selvstændig: 3
Klar til at starte op, men mangler kapital: 2
Går i ordinært job: 2
Ønsker ikke at starte op som selvstændig: 3
Særlige fokuspunkter på Jobcenter Kolding
- Fokus på at forbedre og udvide tilbuddet på House of innovation
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 25-06-2015
At de nuværende syv indsatsområder i strategiplanen for indsatsen 2013-2016 også fremadrettet er fokusområder.
At der på de tre næstkommende møder sættes fokus på:
Bilag
Sagsnr.: 15/9195
Resumé
Med beskæftigelsesreformen forsvandt det lovgivningsmæssige grundlag, som LBR tidligere fastsatte sin forretningsorden ud fra.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Som led i beskæftigelsesreformen valgte man fra centralt hold, at nedlægge de hidtidige regionale og lokale beskæftigelsesråd for i stedet at oprette otte nye regionale arbejdsmarkedsråd fra 1. januar 2015.
I Kolding Kommune har man valgt at fortsætte det lokale samarbejde under de nye rammer, så der fortsat sikres et koordineret samarbejde om beskæftigelsesindsatsen mellem a-kasser, uddannelsesinstitutioner, Kolding Kommune og de lokale virksomheder. Det betyder blandt andet, at det nu er kommunen, der årligt bevilliger midler til LBR’s initiativer og arrangementer og at rådets forretningsorden ikke længere er underlagt fastsatte lovgivningsmæssige rammer. På baggrund af de nye vilkår som LBR fremover skal agere under, har forvaltningen revideret forretningsordenen.
En gennemgående ændring er, at henvisninger til specifikke paragraffer i lovgrundlaget er fjernet i den reviderede udgave. Derudover er der foretaget følgende konkrete ændringer:
- §2 hed tidligere Opgaver og sammensætning. Efter revideringen er den adskilt i to selvstændige paragraffer, der nu hedder §2 Opgaver og §3 Funktionsperiode og sammensætning.
- I §2 Opgaver er der tilføjet de konkrete roller og opgaver, som LBR på mødet i februar 2015 besluttede at påtage sig fremadrettet.
- I §3 Funktionsperiode og sammensætning er tilføjet de medlemmer, som rådet består af.
- §4 Beskæftigelsesplanen er revideret i henhold til de nye og lempede regler for udarbejdelse af beskæftigelsesplaner.
- Den tidligere §4, der omhandlede Resultatrevisionen er udgået.
- Mødefrekvensen er ændret fra 6-8 gange om året til 4-5 gange årligt i §7 Mødevirksomhed m.v.
- Sekretariatsbetjeningen af LBR varetages af Kommunaldirektøren og ikke som tidligere af Socialdirektøren, hvilket er rettet i §16 Sekretariatsbetjening.
Bilag
Sagsnr.: 15/2480
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen godkendes.
Bilag
Sagsnr.: 15/8668
Resumé
Status for budgetlægning 2016 - 2019 for arbejdsmarkedsområdet viser foreløbig, at budgetrammen forventes overholdt.
Der vil på mødet blive givet en orientering om tidsplanen for budget 2016.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orientering om tidsplan og status for budgetlægning 2016 - 2019 tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Af tidsplanen for budget 2016 fremgår det, at udvalgene på Byrådsseminar den 22. juni skal give foreløbig tilkendegivelse af konsekvenser af rammeoverholdelse. I øvrigt orienterer kommunaldirektøren om det foreløbige resultat af regeringsaftalen og den balancemæssige situation.
Det forventes, at den tildelte budgetramme for arbejdsmarkedsområdet overholdes. Det forventes dog, at regeringsaftalen vil ændre de samlede forudsætninger for budgetlægningen 2016. Justeringerne kan vedrøre ændrede forudsætninger på landsplan samt effekten af reformer og øvrig lovgivning. Afklaring vil finde sted, når regeringsaftalen er indgået og KL har udsendt reviderede forudsætninger for bloktilskuddets regulering. Konsekvenserne vil være indregnet i de budgetbidrag, der behandles af Arbejdsmarkedsudvalget i august 2015.
- 22. juni 2015: Temadag i Byrådet, udvalgenes tilkendegivelser samt kommunaldirektørens orientering om resultatet af regeringsaftalen og den foreløbige budgetbalance
- 19. august 2015: Arbejdsmarkedsudvalget behandler budgetbidrag for 2016 – 2019
- 7. september 2015: Byrådsseminar samt 1. behandling af budgetforslag 2015.
- 9. – 11. september 2015: Borgmesteren gennemfører budgetforhandlinger med gruppeformændene.
- 21. september 2015: Byrådsgrupper/-medlemmer: Seneste frist for indsendelse af politiske ændringsforslag til Borgmesteren.
- 28. september 2015: Budget 2016 vedtages af Byrådet ved 2. behandlingen.
Jobcentret er en del af administrationspolitikken, der tilgår Økonomiudvalget direkte. Arbejdsmarkedsudvalget har dog mulighed for at fremsende ændringsforslag. For eksempel en investeringsstrategi, hvor en opnormering af de administrative udgifter kan styrke indsatsen og spare penge på arbejdsmarkedsområdets bevilling.
Bilag
Sagsnr.: 15/9572
Resumé
Beskæftigelsesministeren har udmeldt de beskæftigelsespolitiske mål for 2016, som sætter den overordnede ramme og retning for kommunernes beskæftigelsesindsats.
De fire beskæftigelsespolitiske mål for 2016 er:
1. Flere unge skal have en uddannelse
2. Borgere i udkanten af arbejdsmarkedet skal tættere eller ind på arbejdsmarkedet bl.a. gennem en styrket tværfaglig indsats
3. Langtidsledigheden skal bekæmpes
4. Indsatsen for bedre match mellem arbejdsløse og virksomheder skal styrkes
De beskæftigelsespolitiske mål for 2016 bygger videre på målene for 2015 og understøtter implementeringen af de seneste reformer på beskæftigelsesområdet.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at de beskæftigelsespolitiske mål tages til efterretning og
Sagsfremstilling
Beskæftigelsesministeren har i brev af den 22. maj 2015 udmeldt de beskæftigelsespolitiske mål for 2016. De fire beskæftigelsespolitiske mål bygger videre på målene for 2015, da det forventes, at der også i de kommende år vil være et særligt behov for en styrket indsats inden for disse områder. Målene skal samtidig understøtte implementeringen af de seneste års beskæftigelsespolitiske reformer.
I forhold til ministermål nummer 2 har beskæftigelsesministeren valgt at præcisere, at en styrket tværfaglig indsats ikke er målet i sig selv, men en forudsætning for at borgere i udkanten af arbejdsmarkedet kan få muligheden for at genvinde fodfæstet på arbejdsmarkedet.
Beskæftigelsesministeren påpeger i ministermål 4, at der er sat fokus på at sikre bedre match mellem virksomheder og arbejdsløse i forhold til blandt andet at forbygge fremtidige flaksehalsproblemer. Samtidig skal det sikres, at flere borgere i udkanten af arbejdsmarkedet får en virksomhedsrettet indsats.
Endelig har Kolding Kommune, udover beskæftigelsesministerens mål, også selv mulighed for at fastsætte sine egne beskæftigelsespolitiske mål for indsatsen i 2016.
Bilag
Sagsnr.: 10/31160
Resumé
Kommunaldirektøren vil på mødet give en orientering om nyt fra forvaltningen.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 25-06-2015
Det Lokale Beskæftigelsesråd tog orienteringen til efterretning.
Sagsnr.: 10/31160
Resumé
For at sikre en maksimal inddragelse af Det Lokale Beskæftigelsesråds baglande, orienterer rådets medlemmer på mødet om nyt fra deres organisationer.
Sagen behandles i
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Det Lokale Beskæftigelsesråd den 25-06-2015
Det Lokale Beskæftigelsesråd tog orienteringen til efterretning.