Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
08-09-2014 09:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Kulturudvalget |
Sted: |
1.2. Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 14/5191
Resumé
Kulturudvalget afholder en fælles drøftelse med henblik på at afdække Geografisk Haves formål.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget drøfter Geografisk Haves formål med henblik på at udarbejde et udkast til vedtægter.
Sagsfremstilling
Kulturudvalget pålagde på mødet den 8. april 2014 på forslag fra Jesper Elkjær og Merete Due Paarup, at forvaltningen til udvalgsmødet i juni 2014 skulle belyse muligheder og konsekvenser ved at gøre Geografisk Have til en selvejende institution. Udvalget pålagde herefter forvaltningen på mødet den 10. juni 2014, at forberede en strategisk drøftelse for udvalget om havens fremtid.
Med henblik på udvalgets videre drøftelse af Geografisk Haves fremtidige formål kan forvaltningen oplyse følgende:
Formål
Geografisk Haves formål er beskrevet så langt tilbage som fra kommunens overtagelse i 1963, som:
- At Geografisk Have skal være et folkeligt haveanlæg af høj, faglig kvalitet og med en god vedligeholdelsesstandard.
- At udbygning og drift af haven for hovedparten af havens vedkommende skal være i overensstemmelse med grundlæggeren Aksel Olsens idé om en plantesamling, hvor planterne er placeret sammen efter deres naturlige, geografiske hjemsted.
- At havens drift og udbygning skal tilrettelægges således, at anlæg og aktiviteter/arrangementer fortsat er af høj kvalitet, samtidig med, at havens plantesamling er af en anerkendt botanisk og plantemæssig karakter.
Senere blev formålet beskrevet i udviklingsplan for haven i 2007.
- Geografisk Have skal give besøgende i alle aldre en totaloplevelse af have- og landskabskultur samt med sine udstrakte plæner og velholdte beplantninger skabe de bedste rammer for en række kulturtilbud.
- Besøgstallet i Geografisk Have skal være 80.000 i år 2012 svarende til en stigning på over 60% i forhold til besøgstallet fra 2000-2006.
Et eksempel på formål fra en lignende institution kan Botanisk Have i København nævnes.
Formål for Botanisk Have
Botanisk Have skal bidrage til at øge vores viden og forståelse for plante- og svamperigets mangfoldighed – og derigennem fremme kendskabet til planter og svampe samt deres bevarelse. Haven skal endvidere styrke interessen for nationale og globale naturværdier.
Botanisk Have opfylder sine formål ved at:
- Opretholde, udvikle og udbygge de videnskabelige samlinger af levende og præserverede planter og svampe i overensstemmelse med god, international praksis og internationale konventioner
- Stille samlingerne og den information, der knytter sig til dem, til rådighed for forskning, undervisning og formidling
- Forvalte Botanisk Centralbiblioteks samling af botanisk og mykologisk litteratur og arkivalier
- Drive forskning, fortrinsvis i relation til samlingerne
- Deltage i universitetsundervisningen (fortrinsvis af M.Sc.- og Ph.D.-studerende og stipendiater) inden for Botanisk Haves forskningsområder
- Bidrage til bevarelse af planter og svampe, både nationalt og globalt
- Formidle kendskab til planter/svampe og fremme interessen for nationale og globale naturværdier gennem udstillinger, aktiviteter og arrangementer.
Botanisk Have er dog en del af Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet og dermed har en forskningspræget profil og ikke geografisk.
På udvalgsmødet afholdes en faciliteret strategisk drøftelse af Geografisk Haves fremtidige formål og kommentarer herfra vil indgå i forvaltningens videre arbejde med at udforme vedtægter til behandling ved udvalgets møde i november 2014.
Beslutning Kulturudvalget den 08-09-2014
Udvalget besluttede at udsætte punktet til næste møde.
Sagsnr.: 14/13621
Resumé
Skamlingsbankeselskabet har fremsendt ansøgning om forhøjelse af det aktuelle årlige driftstilskud på 125.000 kr. til 250.000 kr.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at stillingstagen til ansøgningen afventer at udviklingsplanen og økonomien herfor er fuldt ud belyst.
Sagsfremstilling
Forvaltningen orienterer om, at Skamlingsbankeselskabet har fremsendt ansøgning om forhøjelse af det aktuelle årlige driftstilskud på 125.000 kr. til 250.000 kr.
Skamlingsbankeselskabet oplyser, at man ønsker at kunne leve op til sit bidrag i implementeringen af udviklingsplanerne, men at der udover udviklingsplanerne ligger en opgave med at holde rammerne ved lige og i overensstemmelse med tidens krav.
Skamlingsbankeselskabet modtager årligt driftstilskud aktuelt i år på 125.000 kr., som reguleres årligt.
Forvaltningen kan oplyse, at Byrådet i foråret 2012 vedtog en udviklingsplan for Skamlingsbanken. By- og Udviklingsforvaltningen har for at realisere planen fremsendt ansøgning for i alt 77 mio. kr. til A.P. Møller Fonden i foråret 2015. Ansøgningen er udarbejdet i samarbejde med Skamlingsbankeselskabet og Mindefonden for Klokkestabelfonden.
A.P. Møller Fonden har lige før sommerferien doneret 40 mio. kr. til projektet og har givet en frist på et år til at finde de resterende midler ved andre fonden, hvilket der arbejdes på.
Driftsselskabet Skamlingsbanken, der består af en repræsentant fra henholdsvis Skamlingsbankeselskabet, Klokkestabelfonden, Kolding Kommune og en lodsejerrepræsentant, bliver ansvarlig for at gennemføre planen og den efterfølgende drift.
I tilknytning til de forskellige oplevelsesaktiviteter, besøgscentret, parkeringspladser, stier m.m. vil der være en årlig afledt drift på ca. 1. mio. kr., som det ikke er muligt at få finansieret af fonde. For at få fondsmidlerne udbetalt er det en forudsætning, at der findes en sikker finansiering af driftsomkostningerne. Der er i de foreløbige budgetrammer for 2015-2018 indarbejdet en årlig drifts underskudsgaranti på op til 1 mio. kr.
Forvaltningen har ikke forholdt sig principielt til ansøgningen, da forvaltningen vurderer, at en stillingstagen bør afvente at udviklingsplanen og økonomien herfor er fuldt ud belyst.
Beslutning Kulturudvalget den 08-09-2014
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 14/12670
Resumé
I budgetforliget for 2014 blev det besluttet at etablere 2 nye biblioteksstationer i 2015. Koldingbibliotekerne har, ud fra hvor mange der bor i de enkelte sogne og afstand til nuværende bibliotekstilbud undersøgt mulige placeringer.
Ud fra bibliotekets erfaringer med de øvrige biblioteksstationer, vil det bedste tilbud være, at placere de 2 nye biblioteksstationer i Jordrup og Hejls.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren forslår,
at de 2 nye biblioteksstationer i 2015 placeres i Jordrup og Hejls.
Sagsfremstilling
Ved budgetforliget for 2014, blev der afsat 246.000 kr. til etablering, samt 218.000 til afledt drift af 2 nye biblioteksstationer i 2015. Koldingbibliotekerne har undersøgt mulige placeringer.
En biblioteksstation er en automat, der giver borgeren mulighed for aflevering og udlån, samt afhentning af reserveret biblioteksmateriale tæt på bopælen. Borgeren kan via bibliotekets hjemmeside, mail eller telefonisk, bestille materialer til afhentning.
Koldingbibliotekerne bringer 2 gange pr. uge materialer ud til biblioteksstationen, samt afhenter materialer der er afleveret via biblioteksstationen.
Biblioteket har taget udgangspunkt i, hvor mange der bor i de enkelte sogne og afstand til nuværende bibliotekstilbud. Her er der 3 naturlige placeringer – Jordrup, Hejls og Stepping.
Ifølge Danmarks Statistik bor der 906 i Hejls sogn, 849 i Jordrup sogn og 847 i Stepping sogn.
Afstand fra Koldingbibliotekernes nuværende tilbud til de 3 mulige placeringer:
Fra Hejls til Christiansfeld Bibliotek: 9,1 km
Fra Hejls til Sdr. Bjert biblioteksstation: 10,4 km
Fra Jordrup til Vester Nebel biblioteksstation: 7,1 km
Fra Jordrup til Lunderskov Bibliotek: 10,3 km
Fra Stepping til Christiansfeld Bibliotek: 9,4 km
Fra Stepping til Vamdrup Bibliotek: 12,7 km
Biblioteksstationen opsættes i en dagligvareforretning, som er et naturligt omdrejningspunkt i lokalsamfundet, og med en lang åbningstid året rundt. Fra de nuværende biblioteksstationer har biblioteket gode erfaringer, omkring den synergieffekt det har, når biblioteksstationerne placeres i dagligvareforretninger. Det sikrer lang åbningstid året rundt, og borgerne vil have lettere ved at finde tidspunkter der passer dem, ligesom der vil være personale tilstede.
Modellen har fungeret i Vester Nebel siden 2008 samt i Sdr. Bjert og Almind fra efteråret 2013.
I Vester Nebel har der det seneste år været 3.308 udlån og 6.388 afleveringer.
I første halvår 2014 har der i Sdr. Bjert været 1.294 udlån og 2.853 afleveringer.
I første halvår 2014 har der i Almind været 644 udlån og 1.500 afleveringer.
I Stepping er der ikke nogen dagligvareforretning og der er derfor ikke mulighed for placering med samme tilgængelighed for borgerne, hvorfor det bedste tilbud vil være, at placere de 2 nye biblioteksstationer i Jordrup og Hejls.
Dagli’Brugsen i Hejls holder åbent fra kl. 7.30 til kl. 20.00 alle ugens dage. LokalBrugsen i Jordrup holder åbent fra kl. 8.00 til kl. 20.00 alle ugens dage.
Koldingbibliotekerne har været i dialog med bestyrerne af brugserne i henholdsvis Jordrup og Hejls, og de er begge interesseret i at indgå et samarbejde omkring biblioteksstationerne.
Beslutning Kulturudvalget den 08-09-2014
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 10/30297
Resumé
Vamdrup Byforum har fremsendt henvendelse om tilladelse til at flytte skulpturen ”Kvindeskikkelse” kaldet ”Frøken Bremer” fra nuværende placering på sydsiden af plænen ved Vamdrup Bibliotek til front af biblioteket ved Jernbanegade.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at flytning af skulptur uden bassin godkendes
at udpegning af den præcise placering sker i samarbejde med By- og Udviklingsforvaltningen.
Sagsfremstilling
Vamdrup Byforum anmoder om tilladelse til at flytte skulpturen ”Kvindeskikkelse”, også kaldet ”Frk. Bremer”, som står ved Vamdrup Bibliotek. De ønsker ligeledes at nedlægge vandbassinet, som skulpturen er placeret ved, med begrundelse i, at der historisk set ikke er en sammenkobling mellem skulptur og bassin jf. skriv fra Skjalden om historien bag ”Frk. Bremers” tilblivelse.
Vamdrup Byforum foreslår, at bassinet ved statuen ”Frk. Bremer” opfyldes og tilsås med græs, således at plænen kan gennemgå den ændring, som der er bevilliget beløb til af Centerbypuljen og derved udnyttes optimalt. Arbejdet består i, at terrænet ved plænen rettes op, så der vil blive et større og jævnt område.
De beskrevne tiltag vil gøre det muligt at afvikle kulturelle og andre arrangementer på sydsiden af bygningen for en større gruppe mennesker samt på en mere hensigtsmæssig måde.
Skulpturen, der er placeret på græsplænen foran biblioteket i Vamdrup, står prominent i dag som en kommentar til biblioteksbygningen. Ved at flytte den, vil den få en mindre prominent placering, men vil få en bedre proportionering i forhold til biblioteksbygningen. Den vil komme bedre til din ret, fordi den i størrelsesforhold vil være bedre i balance med biblioteksbygningen.
Det kan oplyses, at Kultur- og Fritidsudvalget på møde den 12. september 2012 godkendte at skulpturen blev flyttet, dog forudsat at bassinet blev flyttet med. Forvaltningen oplyser, at i forbindelse med Vamdrup Byforums anmodning om flytte skulpturen er der kommet nye oplysninger om sammenkoblingen af skulptur og bassin, som viser, at der ikke ligger nogen historisk baggrund for dette jf. skriv fra Skjalden om historien bag ”Frk. Bremers” tilblivelse.
Flytningen finansieres af Centerbypuljen.
Beslutning Kulturudvalget den 08-09-2014
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 14/9552
Resumé
Der er i alt indkommet 10 ansøgninger om tilskud fra Kultur- og Musikpuljen. 7 ansøgninger om tilskud over 15.000 kr. og 3 ansøgninger om tilskud under 15.000 kr.
Det anbefales, at der til ansøgere om tilskud over 15.000 kr. ydes tilskud/underskudsgaranti til 2 fra Musikpuljen og 3 fra Kulturpuljen.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at der fra Musikpuljen og Kulturpuljen bevilges tilskud/underskudsgaranti til 5 ansøgere med i alt 203.812 kr.
Sagsfremstilling
Der er annonceret i dagspressen med ansøgningsfrist den 15. august 2014 om tilskud fra Kultur- og Musikpuljerne. Der er indkommet i alt 10 ansøgninger om tilskud fra puljerne. 7 ansøgninger om tilskud over 15.000 kr. og 3 ansøgninger om tilskud under 15.000 kr.
For så vidt angår ansøgninger under 15.000 kr. har Byrådet efter indstilling fra Kulturudvalget delegeret til By- og Udviklingsforvaltningen at træffe afgørelse om bevilling.
Ifølge Retningslinjer for tilskud fra Kulturpuljen og Musikpuljen kan der bl.a. ydes tilskud/underskudsgaranti til kulturprojekter og kulturaktiviteter samt til deltagelse i stævner/konkurrencer, udstillinger, festivaler, kunst og lignende, ligesom der kan ydes sæsontilskud til musikformål og uddannelsestilbud til f.eks. workshops og sammenspilsseminarer m.v.
Der resterer inkl. disponerede tilskud på Kultur- og Musikpuljerne i alt ca. 321.000 kr., ca. 127.000 på Kulturpuljen og ca. 194.000 kr. på Musikpuljen inden uddeling.
Fra Kulturpuljen anbefales tilskud og underskudsgaranti på i alt 82.812 kr. (se bilag):
- Netværksforening for Designstudier underskudsgaranti på 20.312 kr. til DesignDebatten på Trapholt den 25. september 2014. Arrangementets formål er at fremme kendskabet til designbegrebets mange forståelses- og anvendelsesmuligheder gennem kultur. Oplægget er, at det vil være debat, hvor Adian Lloyd Hughes vil holde fokus og sikre en oplysende og spædende aften.
(Netværksforening for Designstudier har søgt en underskudsgaranti på 20.312 kr. til DesignDebatten på Trapholt.)
- Carsten Michael Pedersen tilskud på 18.500 kr. til udstilling af fotografier med titlen ”Hvor jeg hører hjemme”. Udstillingen vil være en temaudstilling bestående af 12 store portrætfotos med tekst om kulturmøde og identitet i et fremmed land. Der er optaget i Grønland 2012 samt i Danmark 2014.
(Carsten Michael Pedersen har søgt om tilskud på 25.000 kr. til udstilling af fotografier med titlen ”Hvor jeg hører hjemme”.)
- Nicolai Biograf tilskud på 44.000 kr. til Nicolai Børnebif 2015. Børnebiffen er en biografordning for de 2-6 årige, hvilket både indbefatter daginstitutioner som kommunes borgere, som derved gratis kan komme i biografen til ca. 120 forestillinger i 2015.
(Nicolai Biograf har søgt om tilskud på 44.000 kr. til Nicolai Børnebif 2015.)
Fra Musikpuljen anbefales tilskud på i alt 121.000 kr. (se bilag):
- Kolding Jazzklub tilskud på 25.000 kr. til 11 jazzkoncerter som afholdes på Godset i deres spillesæson 2014/2015.
(Kolding Jazzklub har søgt om tilskud på 25.000 kr. til 11 jazzkoncerter.)
- Pitstop tilskud på 96.000 kr. til honorarstøtte 2015 til ca. 25-30 musikarrangementer.
(Pitstop har søgt om tilskud på 160.000 kr. til honorarstøtte 2015 til 25-30 musikarrangementer.)
Anbefales afslag til (se bilag):
- Museet på Koldinghus, udstilling om Seest-katastrofen, afslag med baggrund i retningslinjer som foreskriver, at der kun i særlige tilfælde ydes tilskud til institutioner, der modtager generelt driftstilskud fra Kolding Kommune. Det vurderes, at det at lave en lokalhistorisk udstilling falder ind under museets opgave med at formidle lokalhistorien.
(Museet på Koldinghus har søgt om tilskud på 20.000 kr. til udstilling om Seest-Katastrofen.
- Christine Balsløw og Jens Magnus, Fynsvej 105 til kulturhus, afslag, da den ansøgte støtte hovedsageligt skal gå til opsætning af glasovn, hvilket retningslinjerne ikke understøtter at give tilskud til, da kulturpuljens formål er tiltænkt arrangementer og det er der ikke tale om her.
(Christine Balsløw og Jens Magnus har søgt om tilskud på 50.000 til udvikling af huset og haven Fynsvej 105 til kulturhus.)
Såfremt at forvaltningens anbefalinger følges vil der på Kultur- og Musikpuljerne i alt restere 117.200 kr., ca. 44.200 kr. på Kulturpuljen og ca. 73.000 kr. på Musikpuljen
Det kan oplyses, at en revidering af retningslinjerne for puljerne er blevet vedtaget på udvalgets møde i august og træder i kraft fra 1. november med første ansøgningsfrist den 1. december 2014. I henhold til de gældende retningslinjer blev der i 2013 ved denne uddeling uddelt 150.000 kr. fra musikpuljen og 123.000 kr. fra kulturpuljen. Ved årets sidste uddeling i december uddeles der normalt af det efterfølgende års midler i puljerne, da ansøgerne ikke når at bruge pengene i det indeværende år.
Næste ansøgningsfrist til puljerne er 1. december 2014 i henhold til de nye retningslinjer, som behandles på udvalgsmøde i januar 2015.
Beslutning Kulturudvalget den 08-09-2014
Udvalget besluttede at give afslag på ansøgerne nr. 1 og 2 fra henholdsvis Museet på Koldinghus (Udstilling om Seest-katastrofen) og Christine Balsløw og Jens Magnus (Fynsvej 105 til kulturhus)
De øvrige ansøgninger blev godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 13/23312
Resumé
Efter omkonstituering i Kolding Byråd er Jan Quvang nu medlem af både Kulturudvalget og Børne- og Uddannelsesudvalget. Da der er sammenfald i møde tidspunkterne, skal Kulturudvalgets møder flyttes, hvorfor forretningsordenen skal ændres.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslag til forretningsorden godkendes.
Sagsfremstilling
Forretningsorden for Kulturudvalget indeholder bl.a. information om mødevirksomhed med fastlæggelse af mødetidspunkter, frister for mødeindkaldelser, udvalgets beslutningsdygtighed, referater, habilitet mv.
På Kulturudvalgets møde den 13. januar 2014 godkendte udvalget forretningsorden, hvor det fremgår at ordinære møder afholdes 2. mandag i hver måned. Det skal nu ændres til 2. onsdag i hver måned.
Beslutning Kulturudvalget den 08-09-2014
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 13/23312
Resumé
Som følge af omkonstitueringer i Kolding Byråd er der behov for at ændre Kulturudvalgets mødetidspunkter.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at den ændrede mødeplan for 2014 godkendes.
Sagsfremstilling
Jan Quvang er både medlem af Kulturudvalget og Børne- og Uddannelsesudvalget. Begge udvalg afholder som udgangspunkt møder om formiddagen 2. mandag om måneden. Derfor er der behov for fremover at flytte Kulturudvalgets møder til 2. onsdag i måneden.
2. mandag i oktober falder i uge 42 (efterårsferie) derfor har udvalgene placeret møderne på alternative tidspunkter uden sammenfald.
Vedrørende novembermøderne er der sammenfald, hvorfor Kulturudvalgets møde skal flyttes.
Decembermøderne er placeret på alternative tidspunkter uden sammenfald.
Dermed er der kun behov for at flytte novembermødet.
Nuværende mødetidspunkter i 2014
Børne- og Uddannelsesudvalget | Kulturudvalget | |
Oktober | 20. oktober kl. 13.00-16.00 | 9. oktober kl. 9.00-11.00 |
November | 10. november kl. 8.15-11.15 | 10. november kl. 9.00-11.00 |
December | 1. december kl. 8.15-11.15 | 8. december kl. 11.30-13.30 |
Forslag til mødeplan for de resterende møder i Kulturudvalget i 2014:
Torsdag den 9. oktober kl. 9.00-11.00 (uændret)
Onsdag den 12. november kl. 9.00-11.00 (ændret)
Mandag den 8. december kl. 11.30-13.30 (uændret)
Fra januar 2015 vil Kulturudvalgets møder blive placeret 2. onsdag i måneden.
Beslutning Kulturudvalget den 08-09-2014
Godkendt.
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By- og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Beslutning Kulturudvalget den 08-09-2014
Godkendt.
Bilag
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Beslutning Kulturudvalget den 08-09-2014
Godkendt.
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale erhverv.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale erhverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Beslutning Kulturudvalget den 08-09-2014
Godkendt.
Bilag