Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
13-01-2021 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Teknik- og Klimaudvalget |
Sted: |
Skypemøde |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 16/1926
Resumé
I budget 2015 blev der afsat 12 mio. kr. til arbejdet med intelligent trafikstyring (ITS) i 2016-2021.
Der gives her en orientering om, hvor langt forvaltningen er nået.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 13-01-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
I henhold til Mobilitetsplanen er der behov for mere kapacitet på vejene, og dette kan ske ved 3 indsatsområder:
? Vejudvidelser
? Intelligent Trafikstyring (ITS)
? Adfærdsændringer
Intelligent Trafikstyring (ITS)
Økonomi
Byrådet besluttede i forbindelse med budget 2015 at afsætte 90 mio. kr. til en Infrastrukturpulje, herunder specifikt 12 mio. kr. til ITS fordelt på årene 2016-2021. Der er på Vej- og Parkpolitikkens budget afsat 2,2 mio. kr. i 2020 og 2021.
Hele det afsatte beløb i 2020, er ikke brugt. Det skyldes, der blev afgivet et meget billigt tilbud på de første 2 etaper. Enhedspriserne fra disse blev efter en forhandling overført til de efterfølgende etaper. Det manglende forbrug af budgettet til ITS er en del af det samlede mindreforbrug på Vej- og Parkpolitikken.
På grund af Corona Ekstrabevilling, og det ændrede anlægsloft, blev der i 2020 frigivet 1,3 mio. kr. ekstra til Lanterner og Fodgængertryk. Dette indebar udskiftning af lanterner til LED i yderligere 11 Signalanlæg samt en udskiftning af fodgængertryk i 18 anlæg, i 11 af dem blev der skiftet til Akustiske tryk.
ITS-Strategi
Midlerne til ITS blev afsat til at etablere og teste Grøn bølge i første omgang på Vejlevej og efterfølgende etablere systemet på det øvrige vejnet.
Der blev udarbejdet en ITS-Strategi, som kom til at bestå af følgende projekter:
- Grøn bølge på følgende strækninger (inklusive overvågning)
Etape I - Vejlevej fra Storcenter til Ndr. Ringvej
Etape II - Vestre Ringgade/Tøndervej Fra Ålykkegade til Riberdyb/Agtrupvej
Etape III - Østerbrogade fra Sdr. Havnegade til Agtrupvej
Etape IV - Ndr. Ringvej Fra Koldingbjerg til Fynsvej
Etape V - Haderslevvej Fra Sdr. Vang til Olgas Alle
Eventuelt Skovvangen ved Sygehuset
- Busprioritering
Etablering af busprioritering ved Busterminalen/Banegården for at minimere forsinkelser for By- og Regionalbusser.
- Fodgængerdetektering
Etablering af infrarød detektering af fodgængere i krydset Jernbanegade - Fredericiagade - Buen, Primært med henblik på at forbedre afviklingen for motorkøretøjer, men også for at forbedre sikkerheden for fodgængere.
- Overvågning
Etablering af overvågning på alle enkeltstående anlæg
- Materiel
Udskiftning af glødepærer til LED i alle lanterner
Udskiftning af Styremaskiner i enkeltstående anlæg
Status
- Grøn bølge - Etape I-V
Efter et større udbud, hvor kommunen udbød Etape I med en option på Etape II, valgte forvaltningen at arbejde videre med en løsning med et Adaptivt styresystem.
I forhold til at lave en grøn bølge med fast omløbstid, er det adaptive dynamisk og justerer selv omløbstiden og fordeler grøntiden i forhold til denne. Løsningen indebærer bl.a., at detekteringen i de enkelte anlæg blev skiftet fra spoler til Radar.
Adaptiv styring
De første 3 etaper er nu i fuld drift og på de sidste 2 etaper er udskiftningen af udstyr påbegyndt.
Krydset Fynsvej - Jensholmsvej er p.t. taget ud af etape IV, da der er for langt til det nærmeste anlæg på kæden. Der er i stedet kommet ny styremaskine i anlægget og nyt program, som giver mere tid til venstresvingende fra nord.
På etape IV mangler der stort set intet hardware, det er mest programmering.
På etape V mangler et par styremaskiner og opsætning af radarer og programmering.
Begge forventes færdige i løbet af 2021.
Selvom anlæggene kører som de skal og giver en fornuftig afvikling af trafikken, forventer forvaltningen løbende at gennemgå dem igen for at se, om der er fejl eller muligheder for yderligere optimering.
Forvaltningen vil også løbende skifte detektering i øvrige anlæg til radar de steder, det er muligt. Bl.a. vil forvaltningen prøve at sætte infrarøde radarer op til detektering af cyklister, idet der er flere steder, hvor der er besvær med at detektere dem ordentligt med traditionelle spoler.
- Busprioritering
Fredericiagade/Behrensvej
Prioriteringen vil virke på strækningen fra krydset Fredericiagade/Behrensvej til krydset Skamlingvejen/Buen.
Her er alle 5 styremaskiner udskiftet, og der er lagt programmer i, som kan styre busprioriteringen.
Systemet er idriftsat i uge 52/2020, og prioriteringen følges nøje i de kommende måneder, for at se og analysere på effekten.
- Fodgængerdetektering
Fodgængerdetektering er etableret i 2017 og fungerer efter hensigten.
- Overvågning
Der er etableret overvågning på etape I-III og IV-V kommer på i løbet af 2021.
Alle fritliggende anlæg, som ikke er på en kæde, er på overvågningen nu.
- Materiel
Arbejdet med at udskifte en del lanterner i signalanlæggene til LED er foregået sideløbende med etableringen af SC Kæderne og dette arbejde er næsten færdiggjort.
Det er meget få anlæg, der mangler af få skiftet lanterner til LED. De resterende forventes skiftet i 2021.
Der mangler stadig at blive skiftet en del fodgængertryk. De resterende forventes udskiftet senest i 2023.
En stor del af fodgængertrykkene skiftes til akustiske tryk, men det ikke muligt i alle kryds pga. krydsenes udformning. Bl.a. er der krav om, at fodgængertrykkene skal stå på linje på tværs af kørebanerne, og dette er ikke altid muligt.
I forbindelse med Corona situationen er der fra flere sider blevet spurgt, om ikke kommunen kunne lave fodgængertryk ”Touch free”, så man kun lige skulle køre hånden forbi dem uden at skulle trykke. Dette har ikke tidligere været muligt, men kommunes leverandør har nu fået lavet disse. En udskiftning til ”touch free” fodgængertryk er dog en større omkostning på mellem ca. 1.350 til 2.500 kr. pr. stk.
Bilag
Sagsnr.: 20/18165
Resumé
Teknik- og Klimaudvalget godkendte i juni 2020 det videre arbejde med en forsøgsordning for asbest for henholdsvis husholdninger og erhverv.
Nu foreligger et forslag til en forsøgsordning for ny asbestordning til udvalgets endelige godkendelse.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forsøgsordningen for asbest fra henholdsvis husholdninger og erhverv godkendes som beskrevet i sagen.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 13-01-2021
Godkendt, idet Teknik- og Klimaudvalget tager til efterretning, at ordningen starter den 1. april 2021.
Sagsfremstilling
Håndtering på genbrugspladserne
Målet med forsøgsordningen er at få så meget asbest væk fra genbrugspladserne som muligt. Fokus bliver derfor fremadrettet, at asbest som udgangspunkt skal afhentes ved affaldskilden.
I forsøgsordningen kan husholdninger og erhverv fortsat aflevere mindre mængder asbestholdigt affald på Kolding Kommunes genbrugspladser (Lunderskov dog undtaget for erhverv). Der indføres en grænse på 50 kg, svarende til 3 helplader á 1 m2, som fremadrettet skal være emballeret, når det medtages på genbrugspladserne.
Mængder over grænsen på 50 kg, samt uemballeret asbestholdigt affald, skal afvises.
Da der er tale om en ny og anden håndtering af asbest i Kolding Kommune, vil forvaltningen etablere en 3 måneders overgangsperiode fra 1. marts til 1. juni 2021, hvor brugerne får mulighed for at vænne sig til den nye ordning, uden at blive afvist.
Bestilling af asbestafhentning
Forvaltningen har haft fokus på, at løsningen skal være enkel at bruge for borgerne. I den forbindelse har Redux – Affald og Genbrug afholdt dialogmøde med en gruppe borgere, som er blevet forelagt den nye ordning, herunder forslag om den digitale løsning. Bemærkningerne fra dialogmødet arbejdes der løbende videre med.
Der bliver tale om en enkel digital løsning, tilsvarende den løsning, som borgere allerede i dag benytter til f.eks. storskraldsordningen.
Den digitale løsning for asbest er delt op for henholdsvis bestilling af bigbags før afhentning og bestilling af asbestafhentning efterfølgende.
Det er planen, at borgere får mulighed for at foretage bestilling på henholdsvis www.kolding.dk samt i affaldsapp, imens virksomheder kun får mulighed for at foretage bestilling på www.kolding.dk.
Kommunikation
Der er udarbejdet en kommunikationsstrategi, som i hovedtræk forventes startet op, når udvalget har haft sagen til behandling. Borgere og virksomheder gøres her opmærksomme på den nye forsøgsordning for asbesthåndtering i Kolding Kommune – en nemmere og mere sikker måde for asbesthåndtering, ligesom de løbende får information og hjælp til korrekt håndtering. En foreløbig tids- og handleplan er vedlagt som bilag.
Transport
Transportopgaven med afhentning af asbest udbydes i underhåndsbud primo januar 2021, dog med forbehold for udvalgets godkendelse.
Med udgangspunkt i tidligere års mængder vurderes det, at der i gennemsnit kan afhentes et læs asbestaffald i ugen.
Økonomi
Husholdninger:
Forsøgsordningen finansieres kollektivt over genbrugspladsgebyret, som godkendt på byrådsmødet den 6. oktober 2020 sammen med de øvrige takster.
Virksomheder/erhverv:
Alle priser nedenfor er ekskl. moms.
Gebyrerne til forsøgsordningen for erhverv er godkendt på byrådsmødet den 6. oktober 2020 sammen med de øvrige takster.
- For afhentning er gebyret i alt 1.545 kr. pr. ton, sammensat af genbrugspladsgebyr, tillægstakst for asbest og afhentningsgebyr.
- For aflevering på genbrugspladsen er gebyret i alt 1.410 kr. pr. ton, sammensat af genbrugspladsgebyr og tillægstakst for asbest. Det vil sige, at håndtering af de maksimale 50 kg asbestaffald til genbrugspladsen vil medføre et gebyr på 70,50 kr.
Implementering
Forsøgsordningen starter den 1. marts 2021 og løber frem til 31. december 2022. Medio 2022 gennemføres en evaluering, som forelægges udvalget til behandling.
Beskrivelsen af asbestforsøgsordningen for henholdsvis husholdninger og erhverv er vedlagt som bilag.
Bilag
Sagsnr.: 20/14822
Resumé
Regeringens Klimaplan danner baggrund for, hvordan der i landets kommuner senest 1. juli 2021 skal indsamles 10 affaldsfraktioner i henteordninger.
Da den nationale affaldsplan er i høring, bekendtgørelser og vejledninger lige trådt i kraft pr. 1. januar 2021, og der fortsat er manglende afklaringer af det udvidede producentansvar for emballage, foreslår forvaltningen, at de eksisterende affaldsordninger i Kolding Kommune tilpasses de nye krav inden den fremtidige affaldsløsning for Kolding Kommune endeligt besluttes.
Det betyder, at alle 10 fraktioner husstandsindsamles medio 2021, men i eksisterende ordninger, og samtidigt igangsættes udarbejdelse af ny affaldsplan, hvor de fremtidige affaldsordninger fastlægges.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at der indføres husstandsindsamling af farligt affald sammen med indsamlingsordningen for mad- og restaffald medio 2021,
at indsamling af storskrald, herunder indsamling af sække med blød plast, hård plast, papir, glas, metal samt tøj, sko og tekstiler samt bundtet pap, suppleres med en sækkeløsning til mad- og drikkekartoner medio 2021, og at borgenre får mulighed for 12 afhentninger årligt,
at udgifterne afholdes af de hensatte midler til klimaplanen jævnfør budget 2021.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 13-01-2021
Godkendt.
Sagsfremstilling
Baggrund
Som orienteret på møde i Teknik- og Klimaudvalget den 7. oktober 2020, har regeringens Klimaplan for en grøn affaldssektor betydet, at der i ny affaldsbekendtgørelse stilles nye krav til kommunernes ordninger for indsamling af affald. Affaldsbekendtgørelsen blev offentliggjort 24. december 2020 med ikrafttrædelse pr. 1. januar 2021.
Samtidig med affaldsbekendtgørelsen er der udarbejdet følgende nye bekendtgørelser og vejledninger, som ligeledes træder i kraft pr. 1. januar 2021.
- Bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet (offentliggjort 18. december 2020)
- Bekendtgørelse om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører mv. (offentliggjort 22. december 2020
- Vejledning om sorteringskriterier for husholdningsaffald (offentliggjort 12. december 2020)
- Vejledning for indsamling af husholdningsaffald (offentliggjort 15. december 2020)
Anden relevant lovgivning for de fremtidige ordninger er beslutningen om organiseringen af det udvidede producentansvar for emballage. Det forventes afklaret i 2021, om det er kommunen eller de private, som i 2025 skal indsamle emballageaffaldet.
Krav i Affaldsbekendtgørelsen betyder, at der skal indsamles 10 fraktioner via en henteordning senest den 1. juli 2021. Mad- og restaffald, plast, papir, pap, glas, metal, mad- og drikkekartoner samt farligt affald. Tekstilaffald skal dog først indgå i en henteordning senest den 1. januar 2022.
Initiativer i Klimaplanen, udkast til National plan for forebyggelse og håndtering af affald 2020-2032 (Handlingsplan for cirkulær økonomi), bekendtgørelser, vejledninger og konsekvenser af det udvidede producentansvar for emballager indeholder behov for større ændringer af kommunens affaldsordninger, hvorfor forvaltningen foreslår, at der arbejdes med implementeringen i tre faser.
Fase 1. Tilpasning af nuværende affaldsordninger til Klimaplanens mål om henteordninger på 10 fraktioner, som kan udføres inden for rammerne af de nuværende affaldsregulativer
Indsamling af mad- og drikkekartoner til genanvendelse er et nyt initiativ i klimaaftalen. Ved at udvide nuværende storskraldsordning med sække til mad- og drikkekartoner vil der fremover kunne indsamles sække med blød plast, hård plast, papir, glas, metal samt tøj, sko og tekstiler, bundtet pap samt mad- og drikkekartoner.
I dag er det kun muligt at få hentet storskrald 6 gange årligt, men for at gøre det mere attraktivt for borgerne, foreslås det, at borgerne får mulighed for 12 afhentninger årligt.
Dertil foreslås en henteordning af kasser med farligt affald implementeret med indsamlingsordningen for mad- og restaffald.
Ved en beslutning i Teknikudvalget den 10. august 2016 blev den røde problemaffaldskasse på 42 liter udfaset bl.a. på baggrund arbejdsmiljømæssige udfordringer i forbindelse med den efterfølgende sortering af kasser på kommunens genbrugspladser. Kassen blev dengang anvendt til farligt affald samt elektronik, batterier, metal, pvc, lyskilder, stikkende/skærende genstande og andet problemaffald, og indeholdt således meget mere end farligt affald. Denne løsning blev i 2016 erstattet af en løsning, hvor borgerne kunne lægge en pose med henholdsvis småt elektronik og batterier på skraldespanden.
Indsamling af farligt affald foreslås implementeret som en del af den nuværende indsamlingsordning for mad- og restaffald som en tillægskontrakt til nuværende indsamling.
Opgaven tænkes som en samlet løsning, der indeholder indsamling, sortering og vask af kasserne samt eventuel indkøb af kasser. Ved denne løsning får borgerne mulighed for at få afhentet farligt affald sammen med mad- og restaffald et antal gange om året Det overvejes, om der kan implementeres en form for bestillerordning, således at borgeren skal bestille afhentning af farligt affaldskasse på samme vis, som der i dag bestilles storskrald.
Indsamling af farligt affald ved etageboliger m.v. foreslås at tage udgangspunkt i den tidligere viceværtordning, men skal tilpasses nuværende rammer.
For at ordningen ikke forveksles med den tidligere røde problemaffaldskasse overvejes, at kasserne får en anden størrelse og farve. Det kunne være en grå eller gul kasse på 21 liter. Kassen er alene til farligt affald, batterier og småt elektronik (ikke metal, stikkende/skærende genstande eller andet problemaffald, som den tidligere røde kasse måtte indeholde).
Det vil fortsat også være muligt at aflevere farligt affald på kommunens genbrugspladser 24/7.
Implementeringen af denne fase forventes gennemført medio 2021.
I fase 1 vil alle borgere således få mulighed for at få hentet de 10 affaldsfraktioner på matriklen pr. 1. juli 2021. Mad- og restaffald i beholdere og plast, papir, pap, glas, metal, mad- og drikkekartoner samt tekstilaffald i sække som en midlertidig ordning. Det vil også være muligt at anvende de nuværende miljøstationer, som ligeledes vil indgå i arbejdet med ny affaldsplan og nye affaldsordninger.
Der er i bekendtgørelsen ikke fastsat krav til, at affaldet skal indsamles i fast indsamlingsmateriel, hvorfor denne løsning tolkes at være i overensstemmelse med bekendtgørelsen.
I forhold til håndteringen af den 10. fraktion ”farlig affald”, som også skal være klar 1. juli 2021, er mulighederne endnu ikke helt afklaret, hvorfor det ikke vil kunne udelukkes, at der kan komme en udfordring i forhold til implementeringsfristen.
Fase 2. Designforløb til ny affaldsplan med udgangspunkt i nye bekendtgørelser, vejledninger og samt en afklaring af producentansvaret
Med udgangspunkt i den nationale affaldsplan igangsættes arbejdet med ny affaldsplan for Kolding Kommune, herunder dialog med borgere og virksomheder. Målet er at få etableret fremtidssikre affaldsløsninger, hvor hensynet til den cirkulære økonomi særligt er i fokus.
Vigtige elementer i denne fase er også en grundig kortlægning af muligheder bl.a. på baggrund af erfaringer og planer i andre kommuner, erfaringer med den nye handlingsplan og lovgivning samt beslutningen om kommunernes rolle i forhold til det udvidede producentansvar på emballage.
Den fremtidige affaldsordning fastlægges således sammen med udarbejdelsen af ny affaldsplan og nye affaldsregulativer.
Fase 3. Nye affaldsordninger implementeres
På baggrund af besluttede affaldsplaner og regulativer planlægges og implementeres nye affaldsordninger, herunder udbud på indkøb og serviceydelser, udbud på afsætning af affald, planlægning af kommunikation m.v.
Økonomi
I budgettet for 2021 er der indarbejdet en indtægt på 11,9 mio. kr. som ”Hensat til Klimaplan”. Beløbet opkræves sammen med øvrige affaldsgebyrer for 2021.
Etablering af indsamlingsordning for farligt affald vil dels ske som en anlægsinvestering skønnet til ca. 5,5 mio. kr. og dels som en årlig driftsudgift inden for en ramme på 2,5–3,0 mio. kr. pr. år. Udvidelse af storskraldsordningen til også at kunne håndtere indsamling af mad- og drikkekartoner skønnes at have en årlig merudgift på mellem 1,0-1,5 mio. kr.
Den samlede udgift på 10 mio. kr. vil dermed kunne afholdes inden for hensættelsen til Klimaplan, som er sket for 2021.
Kommunikation
I 2021 vil fokus være på at formidle tilpasninger af de eksisterende ordninger, så borgere, såvel som udlejere, bliver informeret godt om de nye muligheder og sorteringskriterier.
Der vil her være begrænsede muligheder for at inddrage borgerne. Til gengæld vil der være særlig opmærksomhed på at opsamle borgernes inputs fra dialogen omkring tilpasningerne, så det kan indgå i den fremtidige ordning.
I processen med planlægning af den fremtidige ordning vil kommunikationsplanlægningen sikre tid og mulighed for, at såvel borgere, som politikere, inddrages. Det gælder særligt, hvad angår affaldsplan og affaldsregulativer, hvor dialog- og høringsprocessen er central.
Illustration af tidsperspektiv for nye affaldsordninger
Se bilag med tidsperspektiv for de 10 fraktioner.
Bilag
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Teknik- og Klimaudvalget drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 13-01-2021
Der forelå intet til drøftelse.
Ole Alsted
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet:
- Ingen.
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 13-01-2021
Godkendt.
Ole Alsted
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Bilag
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 13-01-2021
Godkendt.
Ole Alsted
Resumé
Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen. Dette gøres ved, at hvert medlem skal underskrive ved at trykke på ”Godkendt”.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.