Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
11-01-2022 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Senior |
Sted: |
Sundhedscentret, Multisalen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 21/30978
Resumé
Valg af formand i Senior, jf. § 22 i lov om kommunernes styrelse.
Valget foretages efter reglerne om flertalsvalg i henhold til § 24 stk. 1 i Lov om kommunernes styrelse.
Valget ledes af det medlem, der længst har været medlem af udvalget. Længst siddende medlem af Senior er Søren Rasmussen.
Sagen behandles i
Senior
Beslutning Senior den 11-01-2022
Søren Rasmussen (O) blev valgt som formand.
Sagsnr.: 21/30978
Resumé
Valg af næstformand i Senior.
Valget sker efter bestemmelsen om flertalsvalg i den kommunale styrelseslov § 24, stk. 1, medmindre udvalget bliver enige om andet.
Valget ledes af den nyvalgte formand for Senior.
Sagen behandles i
Senior
Beslutning Senior den 11-01-2022
Birgitte Kragh (V) blev valgt som næstformand.
Sagsnr.: 21/30978
Resumé
Godkendelse af forretningsorden for Senior.
Forretningsordenen skal godkendes i 2 på hinanden følgende ordinære møder.
Sagen behandles i
Senior
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at udkast til forretningsorden for Senior godkendes.
Beslutning Senior den 11-01-2022
Godkendt. Ordet ”kan” i sidste linje i §17 ændres til ”bør”: §17 […] endvidere bør offentlig meddelelse ikke gives, inden underretning til den/de berørte parter i en sag har fundet sted.
Bilag
Sagsnr.: 21/30978
Resumé
Forslag om udpegning af referent for Senior.
Af forretningsordenen for Senior fremgår af § 6, stk. 2, at ”Den relevante direktør og/eller en af denne – med udvalgets samtykke – udpeget person, deltager som referent”.
Sagen behandles i
Senior
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at Sekretariatschef Brian Urban udpeges som referent, og jurist Esben Maasbøl udpeges som stedfortræder.
Beslutning Senior den 11-01-2022
Godkendt.
Sagsnr.: 21/30712
Resumé
Der skal godkendes en mødeplan for Senior for 2022.
Sagen behandles i
Senior
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at mødeplan 2022 godkendes.
Beslutning Senior den 11-01-2022
Godkendt, med den tilføjelse at mødernes varighed fastsættes til 2½ time.
Sagsfremstilling
Senior træffer for hvert regnskabsår beslutning om, hvornår og hvor udvalgets møder afholdes.
Fastlæggelse af mødeplan har til formål at lette udvalgsmedlemmernes arbejdstilrettelæggelse og koordinering med arbejdet i Byrådet.
Udvalgets mødeplan kan, af ethvert medlem af udvalget, indbringes for Byrådet til stillingtagen. Bestemmelsen skal sikre, at der ikke af et flertal i udvalget fastsættes en mødeplan, der er uhensigtsmæssig for et mindretal af udvalgsmedlemmerne.
I praksis fastlægges mødeplan for udvalgets ordinære møder i udvalgets forretningsorden, der tillige indeholder bestemmelse om indkaldelse af ekstraordinære udvalgsmøder.
Når coronasituationen tillader det, arrangeres en fælles bustur mellem Senior og Ældrerådet, hvor udvalgsmedlemmerne kan se lokationer for plejehjem, aktivitetshuse, hjemmeplejegrupper, sygeplejeklinikker m.v.
Bilag
Sagsnr.: 21/30978
Resumé
Forvaltningen har udarbejdet delegationsplan for Seniors forretningsområde.
Sagen behandles i
Senior, Økonomi og Strategi, Byrådet.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår, at
delegationsplan for Seniors forretningsområde godkendes og indstilles til Byrådets endelige godkendelse.
Beslutning Senior den 11-01-2022
Godkendt. Indstilles til Byrådets endelige godkendelse.
Sagsfremstilling
Delegationsplanen angiver fordelingen af beslutningskompetence mellem administrationen, Senior, Økonomi og Strategi og Byrådet.
Delegationerne for Senior indgår i en samlet plan, som også omfatter Byråd, Økonomi og Strategi og samtlige stående udvalg.
De stående udvalg forholder sig hver især til den del af den samlede plan, der vedrører eget forretningsområde, og foretager indstilling til Økonomi og Strategi og Byrådet herom.
Der er tale om en videreførelse af den bestående delegationsplan for Seniorudvalget, hvor der dog kan være foretaget sproglige præciseringer og justeringer i forhold til evt. ny eller ændret lovgivning.
Bilag
Sagsnr.: 21/30978
Resumé
Senior udpeger for hver byrådsperiode 2 repræsentanter til styregruppe for plejehjemmet Dreyershus, som er drevet af OK-Fonden.
Sagen behandles i
Senior
Forslag
Senior, - Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at Senior udpeger 2 repræsentanter blandt udvalgets medlemmer til styregruppen.
Beslutning Senior den 11-01-2022
Senior udpegede Birgitte Kragh (V) og Trille Nikolajsen (V).
Sagsfremstilling
Den 7. december 2016 besluttede Seniorudvalget, og efterfølgende Økonomiudvalget og Byrådet, at den politiske repræsentation i Dreyershus skulle bestå af 2 repræsentanter i styregruppen i stedet for 2 repræsentanter i bestyrelsen.
På baggrund af ovenstående foreslår forvaltningen, at Seniorudvalget udpeger 2 repræsentanter blandt Seniors medlemmer til styregruppen for Dreyershus for indeværende byrådsperiode.
Styregruppens arbejde fremgår af in-house kontrakt for Dreyershus, punkt 14:
”Samarbejdet mellem Dreyershus og Kommunen skal ske med baggrund i en dialogbaseret kvalitetsudvikling.
Herved menes, at parterne gennem konstruktiv og udviklende dialog løbende løser opståede usikkerheder, problematikker og konflikter samtidig med, at der sikres en kontinuitet og ensartet praksis omkring drift af Plejecentre hos henholdsvis Kommunen og Dreyershus. Kommunen ønsker således et gensidigt samarbejde mellem Kommunen og Dreyershus, der tager udgangspunkt i gensidig udveksling af informationer og udviklingsideer og diskussion om valg af aktiviteter og handlinger.
Med henblik på at sikre kontinuitet i dialogen nedsættes en Styregruppe samt ad hoc arbejdsgrupper til løsning af særlige opgaver, jfr. nærmere nedenfor.
Styregruppen har det overordnede ansvar for at lede parternes samarbejde i overensstemmelse med bestemmelserne i nærværende kontrakt. Styregruppen består af faste medlemmer fra hhv. Dreyershus og Kommunen, og kan suppleres ved behov. Kommunen og Dreyershus er forpligtet til altid at have udpeget mindst to medlemmer til Styregruppen, med fornøden kompetence til at træffe aftaler for den side de repræsenterer.
Styregruppen afholder møde mindst én gang i kvartalet, eller når der er behov herfor”.
Sagsnr.: 17/17149
Resumé
Kvalitetsstandarderne er en beskrivelse af de forskellige former for hjælp, borgerne på Seniorområdet kan ansøge om, f.eks. praktisk hjælp, personlig pleje og madservice.
Kvalitetsstandarderne for 2022 rummer følgende konkrete ændringer i forhold til 2021:
- Daghjem for borgere med demens udvides til også at omfatte ’Daghjem derhjemme’, hvor en medarbejder tager ud til borgeren i stedet for at borgeren køres i bus til daghjemmet.
- Handicapkørsel for borgere med demensdiagnose der overgår fra projekt til varig drift (under forudsætning af, at finansieringen fra 1. januar 2022 afklares, jf. særskilt dagsordenspunkt herom).
- Følgeskab fortsætter uforandret (under forudsætning af, at finansieringen fra 1. januar 2022 afklares, jf. særskilt dagsordenspunkt herom).
- Visitationskriterierne til plejeboliger er suppleret med en passus om, at beboer- og personalesammensætningen i botilbuddet skal passe til det behov borgeren har.
Tilføjelse til resumé
Sygefravær grundet corona og mangel på personale i hjemmehjælpen medfører behov for øget fleksibilitet i arbejdsplanlægningen, for bedst muligt at kunne yde den hjælp borgerne er visiteret til. Det foreslås derfor, at slette tidsangivelsen om at praktisk hjælp leveres fra mandag til fredag i tidsrummet kl. 8-17 (bilaget side 14). Dette muliggør, at praktisk hjælp også kan leveres i weekenderne eller om aftenen.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Ældrerådet (høring), Senior.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at kvalitetsstandarderne for 2022 sendes til høring i Ældrerådet.
Nyt forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at Ældrerådets høringssvar, vedrørende fastholdelse af tidsangivelsen om at praktisk hjælp leveres fra mandag til fredag i tidsrummet kl. 8-17, ikke imødekommes,
at Ældrerådets høringssvar vedrørende pårørendeguide tilføjes i kvalitetsstandarderne for 2022,
at kvalitetsstandarderne for 2022 godkendes.
Beslutning Seniorudvalget den 30-11-2021
Godkendt.
Per Bødker Andersen
Beslutning Ældrerådet den 09-12-2021
Ældrerådet finder kvalitetsstandarderne 2022 tilfredsstillende, dog ønskes tidspunktet på side 14 bibeholdt, men mandag til fredag slettes, således at den praktiske hjælp kan udføres alle ugens dage, hvis hjælpen ydes i weekenden, skal det være aftalt med borgeren på forhånd.
I forhold til ovenstående kan der udvises fleksibilitet.
Ældrerådet ønsker at der tilføjes oplysninger omkring pårørendeguide, dette kunne være i forbindelse med bisidderne (side 8).
Bent E. Nielsen
Henry Clausen
Inger Rotne
Beslutning Senior den 11-01-2022
Orienteringen blev taget til efterretning.
Formandsbeslutning 17. december 2021
Godkendt ved formandsbeslutning den 17. december 2021. Det præciseres, at tidsbegrænsningen for levering af praktisk hjælp ophæves med virkning pr. 17. december 2021.
Forslag til 11-01-2022
Senior, - Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Kvalitetsstandarderne er en beskrivelse af de forskellige former for hjælp, borgerne på Seniorområdet kan ansøge om, f.eks. praktisk hjælp, personlig pleje og madservice. Kvalitetsstandarderne er beskrevet i en folder, der er skrevet i et let forståeligt og borgernært sprog. Folderen er udarbejdet for at efterleve intentionerne i Selvværd og Sammenhæng, samt beskrive de forskellige ydelser på Seniorområdet på en praksisnær og borgerrettet måde.
Kvalitetsstandarderne fastsætter serviceniveauet i ældreplejen i Kolding Kommune, og godkendes én gang årligt af Seniorudvalget.
Kvalitetsstandarderne for 2022 rummer følgende konkrete ændringer i forhold til 2021:
- Daghjem for borgere med demens udvides til også at omfatte ’Daghjem derhjemme’, hvor en medarbejder tager ud til borgeren i stedet for at borgeren køres i bus til daghjemmet.
- Handicapkørsel for borgere med demensdiagnose der overgår fra projekt til varig drift (under forudsætning af, at finansieringen fra 1. januar 2022 afklares, jf. særskilt dagsordenspunkt herom).
- Følgeskab fortsætter uforandret (under forudsætning af, at finansieringen fra 1. januar 2022 afklares, jf. særskilt dagsordenspunkt herom).
- Visitationskriterierne til plejeboliger er suppleret med en passus om, at beboer- og personalesammensætningen i botilbuddet skal passe til det behov borgeren har.
Derudover er der alene foretaget redaktionelle ændringer i forhold til kvalitetsstandarderne for 2021.
Folderen med kvalitetsstandarderne for 2022 fremgår af bilaget.
Bilag
Sagsnr.: 20/23557
Resumé
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør, Annette Lund, præsenterer udkast til, hvordan Senior introduceres til forskellige dele af Seniorområdet (jf. bilag).
Sagen behandles i
Senior
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at sagen drøftes.
Beslutning Senior den 11-01-2022
Sagen blev drøftet, og forvaltningen tager udvalgets bemærkninger med i den videre planlægning.
Bilag
Sagsnr.: 20/23557
Resumé
Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen giver udvalget et præsentation af fagområder og organisering under Senior.
Sagen behandles i
Senior.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at præsentationen tages til efterretning.
Beslutning Senior den 11-01-2022
Præsentationen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen giver udvalget et præsentation af fagområder og organisering under Senior.
Sagsnr.: 18/35594
Resumé
Kolding Kommune modtog i 2019 puljemidler fra Sundhedsstyrelsen til at etablere handicapkørsel til borgere med demensdiagnose. Projektperioden varede fra juli 2019 til oktober 2021.
40 borgere med demensdiagnose har været visiteret til handicapkørselsordningen, og erfaringen er, at de borgere, der har anvendt ordningen, er glade herfor. Det skyldes i høj grad, at borgere med demensdiagnose kan have vanskeligt ved at tage almindelig offentlig transport, og derfor har gavn af handicapkørsel, der fungerer som offentlig transport fra dør til dør.
På baggrund af ovenstående erfaringer fra projektperioden foreslås det, at målgruppen for handicapkørselsordningen udvides til at omfatte borgere med demensdiagnose, der kognitivt kan benytte handicapkørselsordningen på egen hånd.
Merudgiften til fremadrettet at udvide handicapkørselsordningen til også at omfatte borgere med demensdiagnose er 75.000 kr. årligt.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Ældrerådet (høring), Senior.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at sagen drøftes
at forvaltningen, såfremt ordningen skal fortsætte, pålægges at afholde merudgiften på 75.000 kr. årligt inden for eget budget.
Nyt forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at ordningen udvides som beskrevet i sagsfremstillingen
at merudgiften afholdes inden for eget budget
at der udarbejdes ændringsforslag til budget 2023 vedrørende merudgifter til gratis transport for ledsager som foreslået i Ældrerådets høringssvar.
Beslutning Seniorudvalget den 30-11-2021
Sagen blev drøftet. Det anbefales, at ordningen udvides som beskrevet i sagsfremstillingen, og at merudgiften afholdes inden for eget budget. Sagen sendes til høring i Ældrerådet.
Beslutning Ældrerådet den 09-12-2021
Ældrerådet finder ordningen interessant, men er bekymret over hvordan der følges op på borgerens diagnose, da demens er en meget svær og usynlig sygdom og Ældrerådet anbefaler der foregår en løbende vurdering af borgerens kognitive evner. Ældrerådet ønsker der bliver mulighed for at tage ulønnet følgeskab/ledsagelse med i bilen – f.eks. familiemedlem.
Bent E. Nielsen
Henry Clausen
Inger Rotne
Beslutning Senior den 11-01-2022
Godkendt.
Sagsfremstilling
Handicapkørsel er en kollektiv trafikordning for de borgere, der ikke kan tage offentlig transport. Målgruppen er traditionelt gangbesværede og svagtseende borgere. Ordningen betyder, at borgeren bliver kørt fra dør til dør i taxa eller minibus til samme pris som udgiften til almindelig offentlig transport.
I perioden fra juli 2019 til oktober 2021 har borgere i Kolding Kommune med demensdiagnose haft mulighed for at benytte handicapkørselsordningen til at blive kørt til fritidsformål (f.eks. indkøb, sociale arrangementer eller familiebesøg). I projektperioden har 40 borgere med demensdiagnose været visiteret til handicapkørselsordningen. Af de 40 borgere har 10 borgere kørt 10-74 ture, 16 borgere har kørt 1-9 ture, og de resterende 14 borgere har kørt 0 ture.
Projektet har været finansieret af satspuljen på ældreområdet. I alt 10 kommuner har modtaget puljemidler til at afprøve forskellige befordringsmodeller for borgere med demensdiagnose.
Erfaringen fra projektperioden i Kolding Kommune, og fra den tværkommunale evaluering af de 10 kommuners forskellige projekter, viser, at de borgere, der har anvendt ordningen, er glade herfor. Ordningen giver borgere, der ellers kan have vanskeligt ved at anvende offentlig transport, mulighed for at blive kørt fra dør til dør. Det kan f.eks. være, når de skal på besøg hos familie og venner til højtider, eller når de skal til en aktivitet, eller et social arrangement uden for hjemmet.
På baggrund af ovenstående foreslås det, at målgruppen for handicapkørselsordningen i Kolding Kommune udvides til at omfatte borgere med demensdiagnose, der kognitivt kan benytte handicapkørselsordningen på egen hånd. Det vil sige uden ledsagelse i taxaen, eller på ankomststedet. Borgerne skal være klar til afhentning i hjemmet på aftalt tidspunkt, skal kunne køre sammen med gangbesværede og svagtseende i taxa/bus, og skal eventuelt kunne klare sig på egen hånd på ankomststedet. Demenskonsulenterne drøfter ovenstående med hver enkelt borger og dennes pårørende, og vurderer herefter om handicapkørsel er en relevant kørselsordning for den pågældende borger.
Ovenstående forslag betyder, at de 40 eksisterende borgere, der har været en del af projektperioden kan fortsætte med handicapkørsel, og at andre borgere med demensdiagnose fremadrettet kan blive visiteret til handicapkørsel.
Merudgiften til at udvide handicapkørselsordningen til at omfatte borgere med demensdiagnose er cirka 75.000 kr. årligt.
Sagsnr.: 21/30022
Resumé
Forvaltningen har modtaget anmodning om opstart af plangrundlag for friplejehjem og mulighed for daginstitution ved Dyrehavegårdsvej.
I forhold til det estimerede behov for plejeboliger frem til 2031 (jævnfør Seniorområdets kapacitetsanalyse) er det forvaltningens vurdering, at der skal arbejdes med at skabe rammerne for yderligere plejeboliger i Kolding bymidte.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget samt Seniorudvalget og Børne- og Uddannelsesudvalget til efterfølgende orientering.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at der opstartes en planproces for etablering af friplejehjem og mulighed for daginstitution ved Dyrehavegårdsvej.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 13-12-2021
Et flertal (Plan-, Bolig og Miljøudvalget med undtagelse af Benny Dall (Ø)) godkendte forslaget.
Et mindretal (Benny Dall (Ø)) stemte imod.
Jesper Elkjær
Beslutning Senior den 11-01-2022
Orienteringen blev taget til efterretning.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Forvaltningen har modtaget anmodning om opstart af lokalplanproces for ejendommen matr. nr. 185bf, Kolding markjorde ved Dyrehavegårdsvej. På ejendommen er i dag beliggende Sleep Hotel.
Baggrunden er et ønske fra NREP om at opføre et byggeri bestående af et friplejehjem kombineret med en daginstitution eller seniorvenlige tryghedsboliger.
I Kolding Kommunes plejeboligplan 2021-31 (kapacitetsanalyse) anslås, at der er behov for 170 nye plejeboliger i år 2031, idet antallet af 80+ årige borgere i Kolding Kommune stiger markant fra 4.394 i 2021 til 6.727 i 2031. Af nedenstående tabel fremgår det summerede behov for nye plejeboliger fra år 2021 til 2031:
| 2021
| 2022
| 2023
| 2024
| 2025
| 2026
| 2027
| 2028
| 2029
| 2030
| 2031
|
Behov for nye plejeboliger | 0 | 18 | 36 | 47 | 74 | 96 | 127 | 148 | 162 | 163 | 170 |
Plejeboligplanen skitserer samtidig, at manglen på plejehjemspladser er størst i Kolding by, hvor der i 2031 vil mangle 118 plejeboliger.
På baggrund af ovenstående besluttede byrådet den 25. maj 2021, at der skal etableres et plejehjem i Munkebo i den nordlige del af Kolding By. Plejehjemmet skal have plads til 70 plejehjemsbeboere og forventes ibrugtaget i foråret 2027.
Som følge af ovenstående ser Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen behov for etablering af yderligere 100 plejeboliger i Kolding Kommune frem mod 2031. Af de 100 plejeboliger er der behov for 48 plejeboliger i Kolding by og 52 plejeboliger i oplandsbyerne. Behovet for plejeboliger kan stige eller falde såfremt andre elementer fra den fysiske udviklingsplan for seniorområdet fra 2020, besluttes.
Kommuneplantillæg
Der skal udarbejdes kommuneplantillæg, som udlægger området til enten boligformål eller offentligt formål. Det afdækkes nærmere i processen.
Lokalplanens indhold
Der skal udarbejdes lokalplan, som skaber grundlaget for, at der kan etableres friplejehjem og med mulighed for daginstitution. Et alternativ til daginstitution kan være seniorvenlige tryghedsboliger.
Friplejehjemmet ønskes indrettet med i omegnen 70 - 80 boliger med tilhørende fællesarealer og servicefunktioner.
Ankomstpladsen placeres mod Dyrehavegårdsvej, med kig igennem bebyggelsen til Legeparken.
Plejehjemmets servicefunktioner placeres i stueetagen med adgang til udearealer ifm. Byparken. Boligerne placeres på hhv. 1 og 2 sal i bebyggelsen mod Grønningen samt 1 til 3 sal i bebyggelsen mod Byparken.
Daginstitutionen indrettes i stueetagen med en syd- og vestvendt legeplads mod Grønningen og Legeparken.
Til byggeriet ønskes etableret et fælles P-pladsområde mod Dyrehavegårdsvej.
Foreløbig planskitse
Opmærksomhedspunkter, som især skal belyses nærmere i planproces
- Byggeriets arkitektur og sammenhæng med omgivelserne
- Trafikafvikling og parkering
Derudover er der et særligt samspil med omgivelserne. Kolding Kommune har en vision om at skabe et sammenhængende grønt forløb fra Marielundskoven gennem byparken til Slotssøen. Det er derfor et væsentligt aspekt i projektet, hvordan afgrænsning/hegn omkring haverum og legeplads udføres for visuelt at sikre en åben karakter. Herudover er det væsentligt mod nord at definere, hvor grænsen til grøn kile går, så der sikres offentlig adgang øst-vest. Det er væsentligt at den grønne kile får en størrelse og karakter, som gør, at området fremstår åbent og inviterer til bevægelse på tværs.
Miljøscreening
Forvaltningen forventer, at der skal udarbejdes en miljørapport for at belyse, hvorvidt trafikken fra lokalplanområdet vil belaste eksisterende vejnet.
Økonomiske konsekvenser
Denne lokalplan forventes ikke at medføre anlægsomkostninger for Kolding Kommune.
Plankategori
Lokalplanen er kategoriseret som en A-lokalplan jævnfør A, B, C kategoriseringen, hvilket betyder, at det er Byrådet, der har kompetence til at træffe beslutning om, at planforslaget sendes i offentlig høring.
Tidsplan
Det forventes, at et forslag til lokalplan kan forelægges Plan og Teknik i efteråret 2022. Den endelige vedtagelse af lokalplanen sker administrativt umiddelbart efter høringsperiodens slut, med mindre der i høringsperioden indkommer indsigelser.
Hvis der indkommer indsigelser, forventes Plan og Teknik at kunne få forelagt lokalplan og kommuneplantillæg til endelig vedtagelse i ultimo 2022/primo 2023.
Forvaltningen anbefaler, at planforslagene fremlægges i høring i 8 uger.
Sagsnr.: 16/18655
Resumé
Seniorudvalget skal én gang årligt godkende en politik for, hvordan der føres tilsyn med hjemmehjælp og madservice til borgere i eget hjem.
I tilsynspolitikken er der fokus på, at tilsynet er praksisnært og dialogbaseret, med fokus på Selvværd og Sammenhæng og levereglerne heri.
Tilsynspolitikken fremgår af bilaget.
Sagen behandles i
Seniorudvalget, Ældrerådet (høring), Senior.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at tilsynspolitik 2022 sendes i høring.
Nyt forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at tilsynspolitik 2022 godkendes
Beslutning Seniorudvalget den 30-11-2021
Godkendt.
Beslutning Ældrerådet den 09-12-2021
Ældrerådet tager tilsynspolitikken til efterretning.
Bent E. Nielsen
Henry Clausen
Inger Rotne
Beslutning Senior den 11-01-2022
Godkendt.
Sagsfremstilling
Tilsynspolitikken fastlægger, at tilsynet skal omfatte interviews med hjemmehjælpsmodtagere og madservicekunder hos hver af de private leverandører, og hos den kommunale hjemmehjælpsleverandør. Derudover består tilsynet i at observere og drøfte forholdene i borgerens hjem, og hos leverandørerne.
Målet er, at tilsynet bliver så praksisnært og dialogbaseret som muligt, og med afsæt i Selvværd og Sammenhæng, og levereglerne heri.
De væsentligste elementer i tilsynskonceptet er:
- Interview med 6 borgere fra hver af de private hjemmehjælpsleverandører, og 20 borgere fra den kommunale hjemmehjælpsleverandør (fordelt på 3-4 grupper).
- Observationer og gennemgang af dokumentation.
- Fokus på dialog og praksisnær kvalitetsudvikling.
- Nem og overskuelig tilsynsrapport for hver hjemmehjælpsleverandør, der kan anvendes i den fortsatte kvalitetsudvikling af hjemmehjælpen.
- Helhedsorienteret billede af den enkelte borger med fokus på læring ud fra konkrete problemstillinger.
- Tilsynskonceptet udvikles fortsat i sammenhæng med Kolding Kommunes fokus
på Selvværd og Sammenhæng, og de indsigter, der er indhentet i regi heraf.
Tilsynet gennemføres så praksisnært og dialogbaseret som muligt, med fokus på Selvværd og Sammenhæng, og levereglerne heri. De konkrete tilsynsrapporter giver de enkelte hjemmehjælpsleverandører overblik, der kan anvendes til kvalitetsudvikling.
Det er en ekstern konsulentvirksomhed, der foretager tilsyn. Tilsynene og tilsynsmetoden bliver løbende evalueret i dialog med Kvalitetsafdelingen og med hjemmehjælpslederne. Tilsynspolitikken tilpasses efter behov på baggrund heraf.
Tilsyn på madserviceområdet planlægges og gennemføres som telefoninterview af Kolding
Kommunes Kvalitetsafdeling.
Tilsynspolitik 2022 for hjemmehjælp og madservice fremgår af bilaget.
Bilag
Sagsnr.: 20/23557
Resumé
Forvaltningen ansøgte 1. november 2021 om 8,2 mio. kr. til projekt ’Tættere På: Borgerens team’. Puljen er en del af finanslovsmidlerne til ’Flere hænder og højere faglighed i ældreplejen’.
I december 2021 modtog forvaltningen tilsagn om puljemidlerne.
Formålet med ’Tættere på: Borgerens team’ er, at sætte den ældre borger med demens og dennes pårørende i centrum, og udvikle et koncept for faste, tværfaglige og selvstyrende teams.
På udvalgsmødet vil Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør, Annette Lund, uddybe intentionerne med ’Tættere på: Borgeren team’, herunder hvordan indsatsen bygger videre på de eksisterende erfaringer og prøvehandlinger i projekt ’Tættere på’.
Puljemidlerne varer frem til udgangen af 2023.
Sagen behandles i
Senior
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Senior den 11-01-2022
Udsat.
Sagsnr.: 22/404
Resumé
Der er behov for at etablere 170 nye plejeboliger i Kolding Kommune frem mod år 2031 (jf. Kolding Kommunes plejeboligplan 2021-31).
Når der bygges plejehjem er der forskelligartede hensyn at tage. Plejeboligen skal først og fremmest være hjemlig og hyggelig, men den skal også fungere som arbejdsplads for medarbejderne. Fællesarealer og udearealer skal indbyde til socialt samvær, aktiviteter og hygge med pårørende. Nogle beboere måske har brug for ro, hvile eller at blive skærmet, så de ikke uforvarende bevæger sig væk fra plejehjemmet.
På baggrund af ovenstående har Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen udarbejdet et udkast til principper for plejehjemsbyggeri 2022 (bilag). Principperne er tænkt som en huskeliste, når der bygges nye plejehjem i Kolding Kommune. Principperne skal sætte rammen for hvordan det enkelte plejehjem projekteres, bygges og indrettes.
Sagen behandles i
Senior, Ældrerådet, Handicaprådet, Senior, Plan- og Teknik, Økonomi og Strategi, Byrådet.
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at principper for plejehjemsbyggeri 2022 sendes i høring i Ældrerådet og Handicaprådet.
Beslutning Senior den 11-01-2022
Godkendt.
Sagsfremstilling
Et plejehjem skal først og fremmest være et trygt og godt hjem for beboerne og deres pårørende. Derfor skal hjemlighed, en god hverdag og godt socialt fællesskab tænkes ind, når de første streger til et nyt plejehjem tegnes. Plejehjemmet skal også være en god og funktionel arbejdsplads for medarbejderne.
Der er en række principper, som er gode at iagttage, når der bygges nye plejehjem i Kolding Kommune. Principperne er skitseret i bilaget, og omhandler forhold vedrørende forskellige dele af plejehjemmet, herunder borgerens egen plejebolig, fællesareal, serviceareal og udeareal.
Principperne handler både om den fysiske bygning, f.eks. størrelsen på plejeboligen, og om de funktioner, der tænkes ind i bygningen, f.eks. loftskinner eller fjernbetjente vinduer/døråbnere. Principperne handler også om, hvordan der skabes hjemlige og hyggelige rammer for beboerne, samtidig med at personalet har en funktionel arbejdsplads.
Principperne skal derfor bidrage til drøftelse af spørgsmål som f.eks.:
- Hvordan sikres hjemlighed og hygge i en plejebolig, samtidig med der etableres loftskinner og plejeseng?
- Hvordan sikres fri adgang til udendørsarealer, samtidig med plejehjemsbeboere med demens ikke går væk fra plejehjemmet?
- Hvordan kan plejehjemmet indrettes så spildtid minimeres, og plejepersonalet kan bruge mest mulig tid med beboerne?
Bilag
Sagsnr.: 21/30712
Resumé
Deltagelse i ekstraordinære aktiviteter.
Sagen behandles i
Senior
Forslag
Senior-, Sundheds og Fritidsdirektøren foreslår,
at Senior drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Senior den 11-01-2022
Ingen nye aktiviteter, der kræver udvalgsmedlemmernes deltagelse.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer,
punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for
varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet
eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Ingen planlagte aktiviteter pr. dags dato.
Sagsnr.: 21/30712
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Senior
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Senior den 11-01-2022
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
Orientering fra Seniorområdet.
- Verserende sager
- Coronasituationen
- Rekruttering
Sagen behandles i
Senior
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Senior den 11-01-2022
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 17/21631
Resumé
Hvert deltagende udvalgsmedlem skal godkende beslutningsprotokollen ved at trykke ”godkend” under punktet ”underskriftsark” i First Agenda.