Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
30-03-2020 08:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Økonomiudvalget |
Sted: |
Skype-møde |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/2470
Resumé
Økonomiopfølgningens hovedtendenser kan opsummeres i en forventning om, at samtlige udvalg forventer at komme ud af 2020 med et overskud eller ”et nul”. Forbruget i årets første 2 måneder bærer i samme retning, som direktionens skøn for det samlede regnskabsresultat. Der forventes budgetoverholdelse for samtlige serviceområder.
Indkomstoverførslerne / Arbejdsmarkedsområdet er under pres. Det er forklaret med den lokale udvikling / Finansministeriets december skøn i Økonomisk Redegørelse samt effekt af corona-pandemien.
For lån er eventuel tilbagebetaling af for meget optaget lån i 2019 ikke endeligt opgjort mens låneoptagelsen 2020 tilføres kassen i april måned, hvor det i 2019 skete i september måned.
Det lave forbrug på serviceudgifterne samt den fremrykkede låneoptagelse forventes at have en positiv effekt på den gennemsnitlige likviditet. Den effekt er større end den negative effekt presset på indkomstoverførslerne har. Der skønnes således, på baggrund af kun 2 måneders udgifter og indtægter, en bedre gennemsnitslikviditet ultimo 2020 end likviditetsbudgettets 242,2 mio. kr.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Økonomiudvalget den 30-03-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsfremstilling
I økonomiopfølgningen ved slutningen af februar kommer vi omkring forventningerne til serviceudgifter, overførsler, lån og likviditet i 2020.
Serviceudgifter
Det er af afgørende betydning, at den enkelte kommune overholder sin egen andel af serviceudgiftsrammen, og derfor er det Byrådets udgangspunkt, at der ikke i løbet af 2020 gives tillægsbevillinger, der forøger serviceudgifterne. Uafviselige merudgifter skal altid finansieres inden for de eksisterende rammer. En overskridelse af rammen på landsplan kan betyde en sanktion i form af reduceret tilskud.
Med udgangen af februar 2020 er der brugt 16,9% af budgettet. Det er 0,8% mindre end på samme tidspunkt i 2019. Der forventes nu serviceudgifter i 2020 på 4.009,3 mio. kr., hvilket er 9,5 mio. kr. mindre end budget 2020.
I det forventede regnskabsresultat indgår, at der overføres 68,0 mio. kr. fra 2019 til 2020 og videreføres et overskud fra 2020 til 2021 på 39,6 mio. kr. Vigtigt er her at notere sig, at ingen politikområder forventer, at der overføres et underskud til 2021. Endvidere indgår i skønnet en forventning om tilførsel af midler på 12,6 mio. kr. fra Finansloven vedrørende Børnepasningspolitik og Uddannelsespolitik. Endelig er forudsat at den ikke finansierede buffer på 50,0 mio. kr. nulstilles i forbindelse med årets første budgetkontrol.
I det oprindelige budget for 2020 er der indeholdt serviceudgifter for i alt 4.018,8 mio. kr. Det korrigerede budget er på 4.017,9 mio. kr., og dermed er servicerammen siden budgetvedtagelsen faldet med 0,9 mio. kr. Forventede tillægsbevillinger vil forhøje de budgetterede serviceudgifter med 31,0 mio. kr. som følge af overførsler mellem år samt Finanslovsmidler.
Overførsler
Det nuværende budget på 1.355 mio. kr. til indkomstoverførsler / arbejdsmarkedsområdet (Årsbudget på 1.320 mio. kr. og forudsat tilførsel af reserve budgetlagt under tilskud og udligning på 35 mio. kr.) forventes overskredet.
For det første peger forbruget i årets første 2 måneder på et regnskabsresultat, der overstiger det samlede budget på 1.355 mio. kr. hvilket skal ses i sammenhæng med Finansministeriets Økonomiske redegørelse fra december 2019, hvor skønnet over ledighed på landsplan i 2020 hæves i forhold til Økonomisk Redegørelse august 2019. Økonomisk Redegørelse fra august er grundlaget for skønnet indarbejdet i oprindeligt budget 2020. For Kolding Kommune betyder det nye skøn yderligere 81 helårspersoner.
For det andet er der en effekt af den nuværende corona-pandemi. Det er endnu for tidligt at vurdere hvor stor effekten bliver både på landsplan og i Kolding Kommune. Udviklingen følges tæt gennem daglige opgørelser, og på den første uge med nedlukning har der været en stigning i antallet af ledige på ca. 15%, hvilket betyder væsentlige merudgifter på området.
Forbruget i årets 2 første måneder / Finansministeriets opjusterede skøn skal ses i sammenhæng. Endvidere vil den samlede udgift på landsplan alt andet lige blive kompenseret via øgede tilskud fra staten (Beskæftigelsestilskud og Statstilskud). Der er dog 2 forhold, der gør, at Kolding Kommune vurderes at stå tilbage med et nettotab.
For det første er kommunernes samlede budget for 2020 under den ramme, der er aftalt med regeringen. Det betyder, at en eventuel midtvejsregulering vil blive nedjusteret betydeligt. For det andet har Kolding haft en dårligere udvikling end landsgennemsnittet set i forhold til det samlede antal personer på overførselsindkomst. Da et eventuelt øget tilskud fordeles efter bloktilskudsnøglen vil Kolding Kommune i så fald stå tilbage med et nettotab.
Lån
I forhold til lånemuligheden for 2019 er det endnu uafklaret, om der er optaget for meget lån i 2019. Er der hjemtaget et for stort lån foretages et ekstraordinært afdrag i april måned 2020.
I forhold til låneoptagelse for 2020 er besluttet optagelse af lån på 70 mio. kr., som forventes hjemtaget i april måned. Låneoptagelsen vil have en positiv indvirkning på likviditeten set i forhold til udviklingen i 2019, hvor låneoptagelsen blev foretaget i september 2019.
Likviditet
Udviklingen i kommunens kassebeholdning bestemmes af bevillingsudnyttelsen, betalingsmønstrene og den samlede budgetbalance.
Kolding Kommunes gennemsnitlige likviditet har siden 2010 ligget stabilt mellem 300 mio. kr. og 400 mio. kr. I 2019 oplevedes et markant fald til et gennemsnit pr. 31. december 2019 på 195,3 mio. kr. Byrådets likviditetsmål er en gennemsnitlig kassebeholdning på ikke under 200 mio. kr.
For 2020 forventes udviklingen at gå fra et gennemsnit ved årets start på 195,3 mio. kr. til et gennemsnit ved årets slutning på 242,2 mio. kr. opgjort på baggrund af de samlede udgifter og indtægter i året første 2 måneder. Et foreløbigt træk på likviditetsudviklingen i marts 2020 (til og med 23. marts 2020) samt den tidligere optagelse af lån vil forbedre dette skøn yderligere.
Beregningen af udviklingen fra 2021 til 2024 ultimo februar viser en stigning i den gennemsnitlige kassebeholdning til 256,6 mio. kr. ved udgangen af 2024. Det bemærkes, at bevillingsrammer og budgetproces for perioden 2021 – 2024 endnu ikke er politisk behandlet.
I den følgende graf vises den forventede udvikling af likviditeten fra 2013 og frem samt Byrådets likviditetsmål på 200 mio. kr. og gennemsnit på henholdsvis 1.000 kr. og 2.500 kr. pr. indbygger.
Sagsnr.: 20/1260
Resumé
Der er udarbejdet et forslag til en ny 4-årig egnsteateraftale, som er gældende for perioden 1. januar 2021 til 31. december 2024. Midlerne til den nye aftale er afsat på budgettet for Kulturpolitikken fra 2021 og frem.
Aftalen skal sendes til godkendelse i Slots- og Kulturstyrelsen senest den 1. april 2020.
I forbindelse med udarbejdelsen har TeaterTID (tidligere Mungo Park Kolding) udarbejdet nye vedtægter. De ændrede vedtægter fremlægges i denne sag til godkendelse.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at TeaterTID´s forslag til nye vedtægter indstilles til godkendelse og
at forslaget til ny egnsteateraftale mellem Kolding Kommune og TeaterTID indstilles til godkendelse.
Beslutning Kulturudvalget den 18-02-2020
Sagen blev udsat.
Hamlaoui Bahloul
Beslutning Kulturudvalget den 10-03-2020
Udvalgsmedlemmerne Michael Krogh (V) og Søren Rasmussen (O) fremsatte følgende ændringsforslag:
at Kolding Kommune ikke indgår en egnsteateraftale med TeaterTid,
at vedtægterne for TeaterTid godkendes med bemærkning om, at Kolding Kommunes økonomiske bidrag til teateret ophører med udgangen af 2020,
at fordelingen af den i budgettet afsatte bevilling til Mungo Park i årene 2021-2023, indgår i budgetforhandlingerne senere i år, idet en del af eller hele beløbet anvendes til aktiviteter og mere liv i city.
Forslaget blev bragt til afstemning.
Et mindretal i Kulturudvalget (Michael Krogh og Søren Rasmussen) indstillede ændringsforslaget til godkendelse.
Et flertal i Kulturudvalget (Jesper Elkjær, Merete Due Paarup, Per Bødker, Hamlaoui Bahloul og Eea Haldan Vestergaard) stemte imod ændringsforslaget.
Herefter blev by- og udviklingsdirektørens forslag bragt til afstemning.
Et flertal i Kulturudvalget (Jesper Elkjær, Merete Due Paarup, Per Bødker, Hamlaoui Bahloul og Eea Haldan Vestergaard) indstillede by- og udviklingsdirektørens forslag til godkendelse.
Et mindretal i Kulturudvalget (Michael Krogh og Søren Rasmussen) stemte imod by- og udviklingsdirektørens forslag.
Beslutning Økonomiudvalget den 30-03-2020
Et mindretal i Økonomiudvalget (Jesper Elkjær, Poul Erik Jensen, Elvis Comic, Hans Holmer og Benny Dall) stemte for by- og udviklingsdirektørens forslag til godkendelse.
Et andet mindretal i Økonomiudvalget (Jørn Pedersen, Jakob Ville, Ole Alsted, Søren Rasmussen og Oluf Lykke Nielsen).
stemte imod by- og udviklingsdirektørens forslag.
By- og udviklingsdirektørens forslag faldt herefter.
Et af borgmesteren stillet forslag om:
” at borgmesteren tager initiativ til at der straks indledes en politisk forhandling, med henblik på en aftale, hvor udgangspunktet er nytænkning med henblik på en væsentlig styrkelse af bylivet i Kolding City og Campus området, gerne også via scenefaciliteterne Fredericiagade 1.”
indstilles herefter af et enigt Økonomiudvalg til Byrådets godkendelse.
Merete Due Paarup deltog ikke i sagens behandling og afgørelse.
Sagsfremstilling
By- og Udviklingsforvaltningen og TeaterTID (tidligere Mungo Park Kolding) har udarbejdet et forslag til en ny 4-årig egnsteateraftale mellem Kolding Kommune og TeaterTID. Aftalen er gældende for perioden 1. januar 2021 til 31. december 2024.
Midlerne til den pågældende aftale er afsat på budgettet for Kulturpolitikken fra 2021 og frem. Aftaleudkastet skal sendes til Slots- og Kulturstyrelsen senest den 1. april 2020.
Den nuværende egnsteatersaftale er indgået i henhold til lov om scenekunst (jf. LBK nr. 30 af 14. januar 2014) med tilhørende bekendtgørelse om egnsteatre (jf. BEK nr. 759 af 24. juni 2014). Det samme er den nye egnsteateraftale for perioden 2021 til 2024, som også er udarbejdet i Slots- og Kulturstyrelsens gældende skabelon for egnsteateraftaler.
Aftalen er udarbejdet i en dialog mellem TeaterTID og forvaltningen. Den beskriver blandt andet, hvordan TeaterTID bidrager til Kolding Kommunes Kulturpolitiske Fokusområder og lever op til Statens Kunstfonds krav til egnsteatre.
Statens Kunstfond har i 2019 evalueret Mungo Park Kolding, og Kulturudvalget behandlede evalueringen på møde i januar 2020.
Evalueringen var meget positiv og Statens Kunstfond opfordrer Kolding Kommune og TeaterTID til at fremsende en ansøgning om forlængelse af aftalen.
Evalueringsrapporten anbefalede blandt andet, at teatret burde overveje at frigøre sig fra samarbejdet med Mungo Park Allerød, og den beslutning har teatrets bestyrelse nu truffet. Det betyder blandt andet, at teatret fremlægger nye vedtægter til godkendelse. De nye vedtægter skal medsendes ansøgningen om forlænget egnsteaterstatus.
De væsentligste vedtægtsændringer vedrører teaterets nye navn, TeaterTID, formålsparagraffen og sammensætningen af bestyrelsen. Ændringerne hænger sammen med beslutningen om at frigøre sig fra Mungo Park Allerød. Den nye formålsparagraf indskærper, at det primære formål for TeaterTID er at drive teatervirksomhed som egnsteater i henhold til teaterloven, og at teatret kan indgå i lokale samarbejdsrelationer med henblik på at skabe lokal forankring.
I forhold til sammensætning af bestyrelsen er der i de nye vedtægter mulighed for at udvide antallet af bestyrelsesmedlemmer fra 5 til 7. Kolding Kommune vil som hovedtilskudsyder stadig skulle udpege to medlemmer.
Oversigt over samtlige vedtægtsændringer vedlægges sagen.
Bilag
Sagsnr.: 20/8399
Resumé
Kolding Kommunes nuværende hjemmeside står over for nye lovkrav ift. webtilgængelighed.
I stedet for at bruge ressourcer på den eksisterende hjemmeside, vil det være billigere og mere hensigtsmæssigt at få en ny hvor vi kommer ind i et fællesskab med andre kommuner.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår
at der etableres en ny hjemmeside for Kolding Kommune (www.kolding.dk) med tilhørende kommunale underhjemmesider
at der tilbydes underhjemmesider til udvalgte kommunale institutioner og initiativer
at almennyttige foreningers hjemmesider (ikke-kommunale) fjernes fra den kommunale platform
Beslutning Økonomiudvalget den 30-03-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Kolding Kommunes hjemmeside (www.kolding.dk) har i sin nuværende form eksisteret siden 2012.
Vi står nu over for nye lovkrav vedrørende webtilgængelighed som det vil kræve ressourcer at få den nuværende hjemmeside (samt tilhørende underhjemmesider) til at opfylde.
Det er derfor hensigtsmæssigt at anskaffe en ny hjemmeside som dels er udviklet til netop kommuner, dels er udviklet med webtilgængelighed for øje.
En ny løsning vil samtidig betyde en besparelse i vores årlige driftsomkostninger til hjemmesiden, og da vi kommer ind i en klynge af kommuner med samme leverandør, vil det give mulighed for en erfaringsudveksling vi ikke har i dag.
Den ny løsning tager udgangspunkt i brugerrejser og designprocesser som er gennemført i andre kommuner på samme platform.
Den nye hjemmeside for Kolding Kommune vil have som formål at
- informere om velfærdsydelser, myndighedsopgaver, tilbud og aktiviteter
- tilbyde og fremme digital service og selvbetjening
- profilere kommunen som arbejdsplads og understøtte rekruttering
- promovere Kolding som attraktiv bosætnings- og erhvervskommune
- pleje interesse for og deltagelse i de politiske beslutningsprocesser
- understøtte Kolding Kommunes vision
Den nye hjemmeside vil være mere enkel end den nuværende og vil have stor fokus på selvbetjening.
Den påtænkte løsning er testet og analyseret, så konceptet overholder loven om webtilgængelighed. Konceptet vil endvidere løbende blive opdateret, så det lever op til de til enhver tid gældende regler om webtilgængelighed.
Webtilgængelighed handler om de principper og teknikker man skal følge når man udvikler hjemmesider, apps og andre tekniske løsninger, så de kan bruges af alle herunder brugere med handicap.
Med det påtænkte koncept sikrer man at borgere med et handicap vil kunne bruge kommunens hjemmesider. Det gælder både borgere med et synshandicap, hørehandicap, motorisk handicap og kognitivt handicap.
Det er ikke kun permanente handicap som man tager højde for med webtilgængelighed.
Det kan også være
- personer med en brækket arm
- en mor der ammer
- personer med øreinfektioner
- personer med en stærk accent der, er svære at forstå, og meget mere.
Alle borgere vil derfor kunne benytte hele Kolding Kommunes hjemmeside uanset om man lever med et handicap eller ej.
Kommunikationschefen har sonderet markedet og fundet at en løsning for Kolding Kommune økonomisk kan se således ud:
Etableringsomkostninger maks.: 260.000 kr.
Årlige driftsomkostninger maks.: 250.000 kr.
Til sammenligning var driftsomkostningerne til hjemmesiden (med tilhørende underhjemmesider) 309.344 kr. i 2019. Driftsomkostningerne har tidligere år ligget både lidt højere og lidt lavere.
(Alle beløb er ekskl. moms)
Etableringsomkostningerne finansieres ved overførte midler fra 2019.
Den påtænkte løsning er pt. benyttet af 12 andre kommuner. F. eks.
Det kommende ”udstillingsvindue for vækst”, som Direktionen behandlede på sit møde 7. februar, vil være oplagt at etablere i regi af den her foreslåede løsning hvilket vil gøre etableringen af ”udstilingsvinduet for vækst” billigere.
Bilag
Sagsnr.: 14/7943
Resumé
Deltagelse i ekstraordinære kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at Økonomiudvalget drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Økonomiudvalget den 30-03-2020
Der forelå intet til drøftelse.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunens Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer punkt 2 fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grundlag af en protokolleret beslutning.
Sagsnr.: 13/16343
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Beslutning Økonomiudvalget den 30-03-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 16/5588
Resumé
Orientering fra medlemmerne.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Beslutning Økonomiudvalget den 30-03-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 13/11387
Resumé
Orientering fra kommunaldirektøren.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget.
Beslutning Økonomiudvalget den 30-03-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.