Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
09-03-2016 13:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Handicaprådet |
Sted: |
Udvalgslokalet |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 16/492
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Danske Handicaporganisationer Kolding har besluttet, at indstille Jørgen Meier som suppleant i stedet for Annette Thorsen, som udtrådte pr. 01. februar 2016.
Jørgen Meier skal således være suppleant for Inge Carlsen.
Beslutning Handicaprådet den 09-03-2016
Forslaget indstilles til godkendelse.
Bilag
Sagsnr.: 16/3337
Resumé
Tilføjelse til resumé
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og socialdirektøren foreslår,
Nyt forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Handicaprådet har modtaget henvendelse fra Danske Handicaporganisationer Kolding vedrørende CSV Kolding
I forbindelse med budgetforlig 2016, blev det besluttet at skære i ressourcerne til CSV, hvilket betyder at CSV må afskedige 2 undervisere.
Det vil betyde færre ressourcer til:
- overgangsaktiviteter fra grundskolen til STU
- kontaktlæreropgaver
- levering af beskrivelser til Jobcentret.
Punkt 1 og 2 er særdeles vigtige, tryghedsskabende funktioner.
Tryghed og ro til læring og mod på praktik, og dermed tilknytning til arbejdsmarkedet.
Punkt 3 giver et sammenhængende, meningsfyldt forløb for eleven i overgangen fra STU til det videre forløb med Jobcentret.
At der fremadrettet vil være færre ressourcer til ovenstående vil skabe utryghed, og give flere konflikter med deraf følgende yderligere pres for både elever og personale, hvilket DH Kolding finder meget uheldigt.
Kolding Kommune har besluttet at bibeholde specialklasser, og dermed opnå bedre trivsel og resultater for eleverne i grundskolen. Det skulle gerne følges op af et højt kvalificeret STU tilbud, som vi kender det i dag.
Hvis CSV ikke får tildelt flere ressourcer, vil det gå ud over kvalteten af STU, hvor CSV i dag leverer gode resultater, som gerne skulle fortsætte.
Tilføjelse til sagsfremstilling
Beslutning Handicaprådet den 09-03-2016
Beslutning Handicaprådet den 19-05-2016
Orienteringen blev taget til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 16/1799
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
På Handicaprådets møde i januar 2016 blev det besluttet, at tilgængelighed fremadrettet skulle være et fast punkt på rådets møder.
1) Opfølgning på rådets besigtigelse af busterminalen den 04. februar 2016.
3) Sundhedscentret – Indtænkte tilgængelighedspunkter.
4) Orientering om etablering af handicapelevator ved Dorothea Teatret, Zahnsgade 33.
Kolding Kommune, By- og Udviklingsforvaltningen, Byggesag, har modtaget en ansøgning om etablering af lift i gården ved Dorothea Teatret i Kolding by.
Der er ikke krav om elevator efter byggeloven, men tale om en frivillig installation for at fremme adgangen for gæsterne til huset.
Når der etableres elevator i en ejendom, er der imidlertid jf. bygningsreglement BR10, kap. 3.2.2, stk. 6, krav om, at elevatoren udføres som en type 2 elevator.
Et afledt krav til type 2 elevator er, at denne udføres i lukket trappetårn.
Forvaltningen agter at dispensere fra kravet til type 2 elevator, og i stedet etablere lift, idet liften kan udføres som en forholdsmæssig diskret installation, som respekterer det bevaringsværdige gårdmiljø, som er en del af Koldings bymiljø med bygninger optaget i Kommuneatlasset.
Den påtænkte placering af liften fremgår af bilag.
Beslutning Handicaprådet den 11-02-2016
Ad 1. Forvaltningerne drøfter oplæg den 15. marts 2016.
Ad 2. Der orienteres om handicaprådets besigtigelse af busterminalen.
Beslutning Handicaprådet den 09-03-2016
Ad 1) Busterminalen:
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Rådets observationer sendes til By- og Udviklingsforvaltningen til foranstaltning, og rådet anmoder om en tilbagemelding.
Ad 2) Forslag om besigtigelse af adgangsforhold på Vamdrup og Lunderskov Stationer:
Der aftales dato for besigtigelse.
Ad 3) Sundhedscentret – Indtænkte tilgængelighedspunkter:
Handicaprådet anmoder om en gennemgang af de punkter i udbudsmaterialet, der vedrører tilgængelighed.
Handicaprådet har ingen bemærkninger til etableringen af handicapelevator ved Dorothea Teatret.
Bilag
Sagsnr.: 15/20934
Resumé
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Efter bevilling af en BPA-ordning laves der følgende opfølgninger på sagen.
Fra administrationens side laves der årlig opfølgning med de BPA-ordninger, der har valgt eksternt firma til at varetage arbejdsgiverrollen. Der indhentes årsregnskab fra de firmaer/foreninger, der varetager arbejdsgiverrollen for borgeren, hvor der laves kontrol af, at den udbetalte bevilling stemmer overens med de faktiske udgifter til løn mv. Regnskabet gennemgås og afstemmes.
Administrationen laver endvidere løbende opfølgning/tilsyn med de enkelte ordninger. Denne opfølgning handler væsentligst om opfølgning og godkendelse af variable omkostninger som løn under sygdom, vikardækning og ekstra-/puljetimer, som skal godkendes før udbetaling. I denne opfølgning er administrationen i direkte kontakt med bevillingshaver/borgeren. Eventuelle uregelmæssigheder i ordningerne bliver oftest omfanget af disse opfølgninger, da dårligt arbejdsklima og/eller manglende opfyldelse af arbejdslederfunktionen oftest vil udmønte sig i sygemeldinger, øget vikarforbrug og stort personalegennemtræk.
Der laves ikke tilsyn med de firmaer, som borgeren kan indgå aftale med omkring arbejdsgiveransvaret, da der ikke er hjemmel til at gennemføre et sådant tilsyn. Der indhentes som overfor nævnt regnskaber.
Ud over administrationens opfølgning bliver der som udgangspunkt lavet en årlig opfølgning af socialrådgiver fra Handicaprådgivningen. Ved denne opfølgning skal det sikres, at den bevilgede hjælpe fortsat opfylder sit formål. Ved disse opfølgninger gennemgås borgerens behov for hjælp og sammenholdes med den aktuelle bevilling. Der kan være tale om progredierende lidelser, hvor hjælpebehovet meget hurtigt kan ændre sig. I disse tilfælde aftales opfølgning med kortere intervaller. Tilsvarende kan der aftales ændret opfølgning, hvis der af andre årsager kan være usikkerhed om udmålingen.
Ved vedfungerende ordninger, hvor hjælpebehovet er uændret fra år til år, eller hvor der er grund til at formode, at borgeren henvender sig af egen drift ved behov for ændringer, kan opfølgningen aftales ved længere intervaller, ligesom opfølgning kan foretages både telefonisk og ved hjemmebesøg.
Der har i rådgivningen og opfølgningen været stort opmærksomhed på, at Kolding Kommune ikke kan overtage arbejdsgiver/-lederansvaret. Borgeren vejledes ved bevillingens begyndelse om opgaver og ansvar, der knytter sig til arbejdsleder og arbejdsgiverrollen – herunder muligheden for at lade et eksternt firma, en forening eller en nærtstående overtage arbejdsgiverrollen. Dette gælder i Kolding for ca. halvdelen af de løbende ordninger.
At borgeren skal kunne fungere som arbejdsleder indebærer som udgangspunkt, at borgeren skal være i stand til at tilrettelægge hjælpen og fungere som daglig leder for hjælperne, det vil sige, at:
- Varetage arbejdsplanlægning sammen med og for hjælperne.
- Udarbejde jobbeskrivelse og jobopslag/annonce.
- Udvælge hjælpere, herunder at varetage ansættelsessamtaler.
- Varetage oplæring og daglig instruktion af hjælperne.
- Afholde personalemøder med hjælperne.
- Afholder medarbejderudviklingssamtaler.
Denne funktion har ikke været en specifik del af opfølgningen, men i højere grad været implicit i den løbende opfølgning af administrationen. Dette skyldes som før nævnt det store fokus på, at Kolding Kommune ikke må fremstå som arbejdsgiver.
For at sikre, at denne funktion fremover bliver en del af opfølgningen, har Handicaprådgivningen udarbejdet en vejledning/tjekliste for opfølgning af BPA-ordninger, hvoraf fremgår, hvad og hvordan der følges op omkring arbejdslederfunktionen.
Bilag
Sagsnr.: 16/2306
Resumé
Social- og Indenrigsministeriet har fastslået, at det ikke er lovligt for kommuner at opkræve betaling for ledsagerudgifter til beboere i kommunens botilbud.
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og Socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
På baggrund af en konkret sag fra Favrskov Kommune afgav statsforvaltningen i oktober 2014 en udtalelse, hvori det blev fastslået, at der ikke kunne opkræves ledsagerudgifter i forbindelse med ferieture og lignende for beboere i kommunale botilbud.
Der tænkes i denne forbindelse på løn, opholdsudgifter, billetter mv.
Sagen blev indbragt for ministeriet, der i februar 2016 har bekræftet statsforvaltningens udtalelse og fastslået, at der ikke er hjemmel til at opkræve betaling.
For Kolding Kommunes vedkommende tog man allerede den 17. december 2014 konsekvens af afgørelsen og fremlagde et beslutningsforslag til Socialudvalget, som godkendte et kommunalt serviceniveau for de kommunale botilbud på 5 dage årligt med overnatning. Der kan her ud over arrangeres aktiviteter uden overnatning på de enkelte tilbud i det omfang, det kan afholdes indenfor egen budgetramme.
Merudgiften for handicapområdet blev anslået til at være ca. 385.000 kr.
Den ændrede praksis har dog haft betydning for de borgere, der tidligere har tilkøbt personaleledsagelse til individuelle ferierejser. Dette er ikke en mulighed under de skærpede vilkår, med mindre de enkelte beboere tilkøber en sådan ydelse fra private leverandører.
På handicapområdet arbejdes der løbende på at udvide handicappede borgeres mulighed for at deltage i aktiviteter og ferier. Et af de centrale initiativer er en årlig feriemesse, som afholdes af Kulturhuset, hvor særlig tilrettelagte ferietilbud præsenteres.
Handicapområdet samarbejder med ULF-ferie (Udviklingshæmmedes Landsforbund) om tilrettelæggelse af ferier.
Bilag
Sagsnr.: 16/3821
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Handicaprådet har, som udløber af med rådets tema for 2016 ”Beskæftigelse”, ønsket en drøftelse af handicappede og beskæftigelse, med henblik på jobskabelse.
Sagsnr.: 16/572
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Handicaprådet besluttede på mødet den 14. januar 2016, at de i 2016 vil sætte fokus på beskæftigelse.
Fremadrettet vil temaet beskæftigelse være fast punkt på rådets dagsorden, hvor seneste status fra arbejdsmarkedsområdet vedhæftes som bilag.
På Handicaprådets møde i marts 2016 har rådet inviteret arbejdsmarkedschef Lasse Kamp til at deltage, med henblik på orientering omkring status på førtidspensionsreformen, herunder ressourceforløb, flexjob og tilkendelse af førtidspension.
Bilag
Sagsnr.: 16/488
Sagen behandles i
Forslag
Senior- og socialdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Orientering fra Handicaprådsmedlemmerne og Handicapchefen.
1) Orientering om henvendelse fra DH Kolding vedrørende værdighedspolitik.
Bilag