Informationsbladet 60+ December 2024
Senioravisen december 2024
Her sidst på året kan vi se tilbage på et 2024 med en masse turbulens. Regeringen har været på banen med en ny Ældrereform og en Sundhedsreform. Alt sammen noget der har været imødeset med spænding og forventning. Der er ingen tvivl om, at de 2 vigtige områder har trængt til nytænkning og at blive set efter i sømmene.
Her i vores kommune har året også budt på flere sager, som har bragt sindene i kog. Først havde vi en lang proces hen over sommeren omkring Budget 2025. Her var specielt et forslag i et sparekatalog, om besparelserne på de brugerstyrede huse, helt oppe på himlen. Det hele faldt dog til jorden i forbindelse med et såkaldt ”kup” i den politiske verden. Pludselig var der masser af penge, og som du kan læse andet steds, har det givet mange fine nye tiltag inden for seniorområdet.
Busserne har/er også taget op til revision, og det har betydet mange henvendelser fra borgerne omkring de nye busruter. I slutningen af november blev det besluttet at sende forslaget til hjørne og vente til efter kommunalvalget i 2025. Ældrerådets forslag om gratis busser kom slet ikke med, og det er vi rigtig skuffede over. Vores naboby Fredericia snuppede dog forslaget og vedtog endda gratis bus til alle borgere i kommunen med start i sommeren 2025.
Kolding Kommune har fremsat forslag om en helt ny bybusplan, som har været i høring henover sommeren 2024. Der er indkommet ca. 400 høringssvar.
Ældrerådet har også indsendt høringssvar, hvor vi har gjort opmærksom på manglerne, især om de ruter, der betjener sygehus, sundhedshus og flere plejehjem i Kolding. Vi hilser derfor velkommen at politikerne har sat ændringerne på pause.
Fra politisk hold ønsker man at passagerantallet i busserne skal stige. Det samme ønske har vi i Ældrerådet. Men vores forslag går i en anden retning. Ældrerådet har foreslået, at det bliver gratis for pensionisterne i Kolding at køre med bybussen, eller som i Fredericia, hvor det bliver gratis for alle at køre i bus.
Langt om længe! Den træder dog først i kraft den 1. januar 2027. Den var ventet med spænding.
Vi har tidligere skrevet om ældrereformen, og hvad det betyder for borgerne, men vi fik ikke noget svar på, hvad der skulle ske med bl.a. hjemmesygeplejen. Det ved vi lidt mere om nu. Akutsygeplejen er fremover regionens ansvarsområde, men det er sandsynligt at regionen vil lade en kommune af Koldings størrelse beholde opgaven.
Kommunen har fået økonomi til indførelse af faste teams, og det er nu muligt at hjemmesygeplejen kan blive en del af de faste teams, således at helhedspleje ikke kun vil omfatte ydelser efter ældreloven, men også kommunale sygeplejeydelser efter sundhedsloven.
Sundhedsreformen skal skabe et sundhedsvæsen, så alle borgere, uanset hvor i landet man bor, får den samme pleje eller behandling af fysisk og psykisk sygdom. Sundhedsvæsnet skal være tættere på borgeren.
Derfor oprettes 17 sundhedsråd til et forpligtende samarbejde mellem kommuner og regioner. I Region Syd bliver der 4 Sundhedsråd, som sammensættes af kommunale og regionale politisk valgte repræsentanter. Sundhedsrådene ligner til forveksling de “gamle amter”. Trekantområdets (Fredericia, Vejle, Middelfart og Kolding) Sundhedsråd får 13 medlemmer, 7 regionale og 6 kommunale.
Der indføres også mere “frit valg” og patientrettigheder til bl.a. mennesker med kroniske sygdomme. Der er også en målsætning om 5000 flere praktiserende læger, således at der bliver en bedre lægedækning også i yderområderne.
En anden vigtig ændring sker i forbindelse med udskrivning fra sygehus til hjem/hjemmesygepleje. Her har sygehuset tidligere haft 72 timers behandlingsansvar, som nu udvides til 96 timer for en større gruppe af patienter. Det giver en større tryghed og forebygger genindlæggelser.
• Reformen betyder, at beslutninger om sundhedsvæsenets drift, planlægning og udvikling træffes så tæt på borgerne, som det er fagligt og økonomisk meningsfuldt, så tilbuddene bliver indrettet efter lokale ønsker og behov.
• Reformen løfter den årlige ramme til driftsudgifter løbende de kommende år - stigende til et løft i 2030 på 6,4 mia. kr.
• Reformen giver sundhedsvæsenet en historisk stor økonomisk investeringsmotor, stigende til 4,4 mia. kr. i 2030, målrettet det nære sundhedsvæsen og de områder af Danmark, der trænger mest.
• Reformen giver en ny, central styret fordeling af ressourcerne i sundhedsvæsenet, så der kommer flere ressourcer dér, hvor borgernes behov er størst.
• Reformen investerer 27,5 mia. kr. i moderne sygehuse, udstyr, it og sundhedstilbud tæt på borgerne.
Nu har vi i flere år levet med diverse nedskæringer på seniorområdet i Kolding Kommune og alt pegede i retning af en gentagelse for 2025. Tingene ændrede sig pludselig i forbindelse med et såkaldt ”kup”, der sprængte det flertal, der var i byrådet, og dermed også den politik, som de førte.
Det betød, at der blev indgået forlig om en række forbedringer for Seniorområdet. Det skete i form af de midler, der tilføres kommunen, i forbindelse med den nye Ældrereform. I alt er der tale om 54,9 millioner kroner, fordelt over en periode fra 2025 til 2028 og alene i 2025 vil beløbet være på 10,6 millioner kroner.
Det vil betyde væsentlige forbedringer over en bred kam, og også at enkelte nedskæringer der var planlagt, bliver taget af bordet. Specielt er der flere gode tiltag for de borgere, der rammes af demens.
• Der afsættes 350.000 kroner til udskiftning af fem nedslidte rickshaws, der giver mulighed for at de ældre kan få en cykeltur i lokalområdet.
• 650.000 kroner til styrket pårørendesamarbejde for borgere med demens.
• En million kroner afsættes til velfærdsteknologi.
• 250.000 kroner går et til sanseprogram, i et samarbejde med Trapholt, for borgere med demens.
• Indkøbsordningen med hjælp til at indkøbe dagligvarer bliver alligevel ikke sparet væk fra 1. januar. Der vil fortsat være frit valg mellem at bestille på nettet eller få handlet ind, hvor man er vant til det. Det koster 940.000 kroner.
• Der bevilges 185.000 kroner til, at borgere, der er bevilget handicapkørsel, kan få fordoblet antallet af ture fra 104 til 208 om året.
• Der afsættes 675.000 kroner til at udbrede erfaringerne med demensvenligt samfund, med det mål at gøre det lettere for demente at færdes mange steder.
• Der afsættes også en pulje til tiltrækning af personale på 3,75 millioner kroner.
• Endeligt blev det besluttet, at 2,8 millioner kroner afsættes i 2025 og en million kroner de efterfølgende år til at udskifte forældede kaldeanlæg på de kommunale plejehjem.
En del af forliget passer fint med de forslag/ønsker Ældrerådet havde givet til Budget 2025. Dog savner vi ord på at Pårørende guiden er på vej tilbage. Det forlyder imidlertid, at det sker alligevel, men måske bare i en anden form end tidligere.
Ældrerådet hilser de nye tiltag velkommen og ser frem til, at de vil komme senior området til gode.
Vær især opmærksom på disse svindelmetoder
Vi oplever i øjeblikket, at der er flere falske telefonopkald, SMS'er og mails i omløb, hvor svindlere eksempelvis udgiver sig for at være fra banken. De forsøger at franarre dig personlige oplysninger, eller beder dig overføre penge. Svindlerne kan få det til at se ud som om, at de ringer fra bankens nummer og de kan endda få bankens navn og logo sat ind i mails og SMS’er, på en meget overbevisende måde.
Husk, at banken aldrig ringer og beder dig overføre penge, eller spørger efter personlige oplysninger i hverken mails eller på SMS.
Vi har samlet 5 enkle råd om, hvordan du undgår svindel
• Lav aldrig en overførsel fordi nogen forsøger at overtale dig til det - og udlever aldrig MitID eller kortoplysninger til en i telefonen.
• Læs altid teksten i MitID app og SMS, inden du bekræfter.
• Klik ikke på et link i en SMS eller e-mail, du ikke har bedt om.
• Stol på din sunde skepsis og undersøg troværdigheden.
• Tal med dine nærmeste om digital svindel og hold dig opdateret.
Hvis du har været udsat for svindel
Det er en ubehagelig oplevelse at blive udsat for svindel. Udover at skulle bearbejde oplevelsen, så skal der også foretages nogle vigtige steps, så svindlen ikke fortsætter:
Kontakt straks banken:
o Det er vigtigt, at vi får spærret dine adgange hurtigst muligt, hvis du har været udsat for svindel.
• Lav nye adgangskoder, hvis du bruger samme kode flere steder:
o Det er generelt vigtigt, at du ikke bruger samme adgangskode til samtlige loginsteder. Lav gerne forskellige, så én kode ikke giver en svindler adgang til alle dine personlige online løsninger på en gang, som for eksempel din mail, Facebook, Instagram, LinkedIn osv.
• Spær dit betalingskort:
o Hvis du har oplyst numrene på dit betalingskort og pinkoden til kortet, skal du spærre dit kort og bestille et nyt.
o Hold øje med din konto, hvis der bliver hævet beløb, du ikke kender til.
Anmeld hændelsen til Politiet:
o Det er vigtigt, at du husker at anmelde sagen til Politiet. Jo flere der anmelder, når de har været udsat for svindel, desto større chance er der for, at politiet kan fange bagmændene.
I forbindelse med regeringens reformudspil, "Sammen om handicap", den 2. maj 2024, er der varslet en gennemgang af hjælpemiddelområdet på tværs af kommunale og regionale sektorer. Det sker med et lovforslag som forventes vedtaget i 2025.
Som en konsekvens heraf har Ankestyrelsen udsendt en principudtalelse. Fra 1. december 2023 har den ført til ændret sagsbehandling og praksis vedrørende kompressionsstrømper i kommunes hjælpemiddelafdeling. Denne praksisændring har medført, at flere borgere har fået trukket deres eksisterende bevillinger tilbage. Begrundelsen er at kompressionsstrømper ikke længere betragtes som hjælpemidler, men som behandlingsredskaber, der derfor bør stilles til rådighed af regionen. Alternativt skal borgerne selv betale, hvis strømperne primært har en komfortfunktion.
Ændringerne i sagsbehandlingen har medført længere ventetid i både hjælpemiddelafdelingen og Ankestyrelsen, som behandler klager. Dette har desværre skabt gener for de berørte borgere.
Indtil regeringen fremsætter et lovforslag om kommunernes hjælpemiddelområder, som forventes at omfatte problematikken omkring kompressionsstrømper, har Kolding kommune indført en midlertidig praksisændring. Borgere med en lægeattest kan fortsat få kompressionsstrømper stillet til rådighed. Denne midlertidige praksis gælder, indtil der foreligger ny lovgivning på området.
2025 bliver lidt af et valgår, da både Ældrerådet og Kolding byråd skal på valg.
For Ældrerådet betyder det at der sker valg hen over sensommeren, men inden vi når så langt, er der mulighed for at stille op til valget. Det bliver annonceret i diverse medier, og valgmateriale bliver sendt til dig i din E-Boks, eller hvordan du nu modtager breve fra det offentlige.
Alle over 60 år kan stille op og stemme. Ældrerådet vil gerne opfordre til, at du overvejer om, det er noget for dig. Du skal være interesseret i at være seniorernes stemme i Kolding Kommune, forstået på den måde at Ældrerådet er sparringspartner for Kolding Kommune i alle spørgsmål omkring 60+. Ældrerådet er et råd og ikke beslutningstager og behandler ikke enkeltsager.
Det er nok det tætteste, du kommer på, at have fingeren på pulsen for seniorområdet, uden at være politisk involveret i Kolding Kommune. Det giver indsigt til hele senior paletten og omhandler både hjemmehjælp, pleje, plejehjem, boliger og et godt seniorliv.
Vil du derimod hellere have politisk indflydelse gennem Kolding Byråd, skal du stille op til byrådsvalget sidst på året. Her sker opstillingen typisk gennem de politiske partier.
Husk også at der er valg til Bruger- og pårørenderåd på plejehjem og brugerrådene i de brugerstyrede huse i januar og februar i 2025.
I det hele taget er der mange tilbud om at stille op til diverse råd og repræsentantskaber gennem året. Hold øje med aviser og på nettet. Måske er der noget du vil involvere dig i. Det er vigtigt, at man bruger hovedet hele livet igennem, og her er en rigtig god mulighed for at være med og gøre en forskel.
Som minimum vil vi opfordre til, at du bruger din stemme og gør din indflydelse gældende.
66+ Buskort for seniorer
66+ Buskort er et rabatkort til brug i Sydtrafiks busser, og kan anvendes til ubegrænset kørsel med bybusser, lokale busser og regionale busser inden for Koldings kommunegrænser.
Kortet koster 700 kr. for et år (12 mdr.). Perioden starter, når du bruger kortet første gang.
Kortet bestilles via Sydtrafiks hjemmeside. Leveringstiden er ca. 15 hverdage. Du kan betale med betalingskort eller MobilePay, eller få et girokort tilsendt.
Skat – husk det nu
Dette er en opfordring til, at vi skal huske at tjekke den forskudsopgørelse for 2025, som vi netop har modtaget. Det gælder især, hvis du har:
• Skiftet indtægtstype, fx fra løn til dagpenge eller pension. Dette betyder, at der på dagpenge eller pension ikke gives beskæftigelsesfradrag på 12,3%, så hvis det ikke rettes, kan du risikere en restskat.
• Har købt eller solgt bolig.
• Har fået lavere rentesats på lån.
Skattefri gaver 2025
Du kan i 2025 gives afgiftsfrie gaver til egne børn på kr. 76.900 til hver. Denne sats gælder også børnebørn. Til svigerbørn er satsen kr. 26.900.
Fremtidsfuldmagt
Det kan ikke siges tit nok, men hvis du på et tidspunkt bliver mentalt eller fysisk svækket, så du ikke selv kan administrere din økonomi eller dine personlige forhold, kan du få brug for hjælp. Med en fremtidsfuldmagt kan du selv bestemme, hvem du vil give fuldmagt til og hvad, og under hvilke omstændigheder.
Fuldmagten kan oprettes på Tinglysningsrettens selvbetjeningsside. Her kan du også læse nærmere om gyldighed og ikrafttræden.
Julelys uden røg
Her i den mørke tid har vi alle brug for at hygge os lidt. Stearinlys har været brugt til dette igennem mange år, men LED stearinlys er ved at vinde indpas mange steder. De kan købes i mange forskellige former og kan bruges igen og igen. Fordelen med LED stearinlys er, at de ikke udgør samme brandfare som almindelige stearinlys.
-så har du mulighed for at vinde 2 flasker vin. Ud for hver af de 6 spørgsmål er der 3 svarmuligheder.
Vælg den mulighed, du mener er korrekt, noter det bogstav, der står bag ved svaret. Der fremkommer så et ord, som er svaret på konkurrencen.
Dette ord sendes på mail til ahua@kolding.dk senest den 27. december 2024. Husk at oplyse navn, adresse samt telefonnummer.
Hvornår er Luciadag?
11. december (A)
12. december (B)
13. december (C)
Bevilling af ture med handicapkørsel ændres i 2025 til?
80 ture om året (L)
104 ture om året (O)
208 ture om året (I)
Hvilken dato er Julesøndag i 2024?
15. december (K)
22. december (D)
29. december (R)
Hvilket beløb må gives skattefri til ens barn i 2025?
6.900 kr. (D)
56.900 kr. (M)
76.900 kr. (K)
Hvor mange lys er der typisk på adventskransen?
2 lys (F)
3 lys (A)
4 lys (U)
Hvad koster 66+ buskort i dag?
600 kr. (P)
700 kr. (S)
800 kr. (H)
Løsning fra sidste nummer var PAUSE. Der kom 87 besvarelser.
De heldige vindere var Jes Rosenblad og Jørgen Hornum.
Ældrerådet i Kolding Kommune ønsker alle en rigtig Glædelig jul og et godt nytår. Alle 13 i Ældrerådet arbejder på, at Kolding skal være det bedste sted at være Senior. Vi er dog kun et råd, og det er i sidste ende politikerne, der tager beslutningerne og også tager ansvaret.
En kommune er en stor ”maskine” med mange ansatte. Vi holder en del af vores møder rundt omkring på plejehjemmene, og hver gang bliver vi bekræftet i at vi lever i en god kommune. Dog er der altid plads til forbedringer, og det arbejder vi på at gøre opmærksom på.
Kikker vi ud i verdenen er der meget uro. Det er ikke mange år siden Corona lukkede det hele ned, men det har vi heldigvis lagt bag os og næsten glemt. Nu kikker vi ind i krig flere steder og terror i de store byer. Alle er blevet bedt om af regeringen at forberede sig på 3 dage uden strøm, vand og varme. En skræmmende tanke, som vi håber ikke bliver til virkelighed.
Der er dog også meget at glæde sig over, og det skal man huske, når det hele bliver lidt for sort.
Tak til administration og politikere for at tage Ældrerådet seriøst. Det gør det hele lidt nemmere, når vi sammen arbejder for Seniorerne i Kolding Kommune.