Skip til hoved indholdet
    Hjem Politik Informationsbladet 60+ (Ældrerådet) Informationsbladet 60+ september 2023

Informationsbladet 60+ september 2023

Formandens hjørne

Vi bliver i denne tid bombarderet med politiske udmeldinger omkring seniorer og hele ældreområdet i alle medier. De stikker lidt i alle retninger, alt efter hvilket politisk tilhørsforhold, skribenten nu tilhører. Nogle giver anledning til stor ståhej, mens andre glider forbi og havner i glemslens mørke efter ret kort tid.
Derimod kniber det med konkrete tiltag på området, og lige nu kæmper kommunerne med at få næste års budget til at nå sammen. Gælder det krudt og kugler, kan man ret hurtig nå frem til en afgørelse og finde pengene, men gælder det de ældre i samfundet, kniber det mere.

Faktisk kunne man læse i en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at det ikke er overraskende, hvis nogen synes, at velfærden er blevet ringere de seneste mange år. Velfærden har nemlig været underfinansieret i forhold til det udgiftsbehov, Finansministeriet har opgjort, og det har betydet færre medarbejdere per plejekrævende borger og ringere service.
Vi trænger til, at der kommer handling på området, og at der kommer penge og tiltag på bordet. Tilsyneladende mangler Danmark ikke penge, og det er på tide, vi får mere glæde og optimisme på ældreområdet.


Bent Jørgensen
Formand for Ældrerådet

Første del af festivalen er pt lige på trapperne og afholdes i Cuben i Christiansfeld den 14. september.

Anden del afholdes den 6. oktober ved Midtgården i Kolding by.

Benyt lejligheden til at besøge festivalen og få ny inspiration. Se hele programmet på senioraktiviteter.kolding.dk/seniorfestival/

 

Linda Lyhne har siden 2020 været borgmester i Kolding Miniby. Et job som Linda brænder for. Den primære opgave er at præsentere minibyen for turister, borgere, foreninger, samarbejdspartnere, sponsorer og ikke mindst at sætte Kolding på landkortet. Desuden har minibyen et fantastisk samarbejde med Geografisk have, som også er et besøg værd.

Linda kom til Kolding i 1984 sammen med sin mand og to børn. I nogen år før Linda gik på pension, var hun passiv medlem af Kolding Miniby. Allerede dengang besluttede hun, at der skulle hun arbejde, når hun gik på pension. Linda er nemlig den fødte håndværker, når det drejer sig om håndværk i størrelse 1:10.

Mens Linda stadig var på arbejdsmarkedet, var der rigeligt at tage sig til, og ellers skulle hun nok finde noget, som f.eks. at sidde i bestyrelsen for KBC (Kolding Bicykle Club) i en periode. Her var begge hendes børn aktive cykelryttere, indtil de blev voksne og flyttede hjemmefra.

I 2018 gik Linda så på pension som 68-årig. To formiddage om ugen arbejdede hun med byggerier i minibyen. Minibyens slogan er “hygge og bygge”, og det er vigtigt at leve op til.

To år senere tog omfanget af arbejde fart, idet Linda blev valgt til ”Byrådet” og blev viceborgmester. Det betød også administrativt arbejde, så nu var arbejdstiden 3 dage om ugen.

Kolding Miniby ville ikke eksistere uden de mange frivilliges arbejde. Derfor er Minibyen altid på udkig efter flere frivillige, der vil lave et stykke arbejde, stort eller lille. Der er plads til alle uanset erfaring, for opgaverne er mange og forskellige. Der arrangeres også foredrag, ture og andet samvær for alle aktive.

Alle interesserede er velkomne til at besøge det arbejdende værksted hver formiddag mellem 9 og 11.
Måske kan det øge interessen og føre til arbejde i en social og kammeratlig atmosfære.


Linda Lyhne er borgmester i Kolding Miniby. Hun gik på pension i 2018, og har siden arbejdet med at bygge minibyen op.

 


Henning Andersen er formand for brugerrådet i Seniorhuset.

Et fantastisk sted for alle seniorer i Christiansfeld og omegn.
Huset bruges også af Ældresagen, den lokale pensionistforening, Røde Kors, Bridgeklubben, Billardklubben, Kniple- og nørkleklubben, Kortklubben, AOF og Bankoarrangementer for Fodboldklubben samt husets eget bankoarrangement.

Logistikken og brugen af lokalerne styres af Henning Andersen, som er formand for Brugerrådet i Seniorhuset. Så pladsen udnyttes i den grad. Brugerrådet består af yderligere 6 repræsentanter, som alle også er praktiske hjælpere ved de mange arrangementer. Derudover er der en del frivillige hjælpere.

Hvert år er der 3 “spis sammen arrangementer”, hvor maden bliver leveret udefra. Der er underholdning ved de to af dem, og det tredje er den årlige generalforsamling. De seneste år har der også været afholdt “tarteletdage”. Ved disse events har der deltaget omkring 100 hver gang.

Bankospillene er godt besøgt. Der kommer i snit 85 personer, 1 gang om ugen, og spiller. Gevinster er gavekort til Byens handlende. Der er også Amerikansk lotteri, hvor gevinster er kaffe mm. Desuden er der aktiviteter som stolegymnastik, kaffe/kage hygge, foredrag og kurser, men det ugentlige bankospil er den største attraktion. Alle arrangementer annonceres i Christiansfeld avisen.

Man kan altid henvende sig til formanden Henning Andersen eller andre fra Brugerrådet, såfremt man måtte have andre ønsker til aktiviteter. Man kan finde oplysninger om brugerrådet og aktiviteterne på opslagstavlen i Seniorhuset i Skolegade.

Kender du ikke stedet, er du velkommen til at møde op, og vil du gerne være frivillig, kan du også blive det.
Jo flere aktive, jo bedre!

Du har sikkert læst om kunstig intelligens, og da vi i Ældrerådet er ret nysgerrige på, hvad der sker ude omkring os, satte vi os for at afprøve det. Det er ret nemt at komme i gang med. Vi hentede APP’en ”ChatGPT” og stillede nogle gode spørgsmål omkring elcykler og seniorer.

Det er som bekendt godt at bevæge sig, og mange seniorer kan have stor glæde af den hjælp batteriet giver på cyklen.

Vores spørgsmål var:

  • Hvorfor har seniorer stor glæde af at købe en elcykel?
  • Er der farer forbundet med at køre med den høje fart?
  • Hvilken type elcykel er bedst for seniorer?

Den kunstige intelligens svarede os med følgende:

“Seniorer kan drage stor fordel af at købe en elcykel på grund af den ekstra hjælp, den giver under cyklingen, hvilket gør det lettere at håndtere længere afstande og bakker. Det kan hjælpe med at opretholde en aktiv livsstil og øge mobiliteten uden at overanstrenge sig.”

“Når det kommer til farer forbundet med høj fart på en elcykel, er det vigtigt for seniorer at være forsigtige og følge trafikreglerne. De skal vænne sig til hastigheden gradvist og øve sig i at styre cyklen sikkert. Brug af hjelm og beskyttelsesudstyr er afgørende for at minimere risikoen.”

“Når man vælger en elcykel for seniorer, er det bedst at gå efter en model med lav indstigning, stabilt design og komfortable sadler. Trekking eller city elcykler er normalt gode valg, da de giver en oprejst siddestilling og stabilitet under kørsel. Det er vigtigt at prøve forskellige modeller for at finde en, der passer til seniorernes individuelle behov og komfortniveau.”

Ældrerådet vil opfordre alle, der er i risikogruppen for at blive alvorlig syge, hvis de smittes med corona og influenza, til at blive vaccineret.

Sundhedsstyrelsen forventer, at smitten med corona og influenza vil stige henover efteråret og vinteren. Derfor tilbydes alle over 65 år begge vacciner. Visse personer under 65 år, med kronisk sygdom eller svært nedsat immunforsvar, vil også blive tilbudt vaccinerne.
Inden vaccinationsprogrammet sættes i gang, vil Sundhedsstyrelsen melde ud, hvilke målgrupper under 65 år, der anbefales vaccinationerne. Efter flere års covid-19 pandemi ved vi, at alder er en stor risikofaktor for, om man bliver alvorlig syg. Det gælder for både corona og influenza. Vaccination mod begge sygdomme er derfor med til at beskytte de personer, som er i øget risiko for et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet.

Borgere, der er i målgruppe for vaccinationen, vil via digital post eller pr. brev få yderligere information om hvor og hvordan, de kan blive vaccineret.

Den 18. august 2023 kunne indflytningen til Ålegården fejres.
Mange har undret sig over flytningen af administrativt personale, og ikke mindst at kommunen ville bruge penge til at restaurere bygningen Ålegården 2-4. Trods spekulationer og ærgrelser over at kommunen ville bruge penge på flytningen, giver det i sidste ende god mening.

Det administrative personale var indtil flytning i Ålegården spredt over tre forskellige lokationer. Ved at samles på Ålegården optimerer man samarbejdet, og sparer transporttid ved fysiske møder. Senior- Sundheds- og Fritidsforvaltningen kommer fysisk tættere på kommunens øvrige forvaltninger, og alle forvaltninger er nu samlet i midtbyen. Samtidig bortfalder kommunens udgifter til husleje i den fraflyttede bygning i Domhusgade.

Derudover vil samspillet og samarbejdet mellem administration og drift blive lettere, når både administrationen og to hjemmehjælpsgrupper, en sygeplejegruppe og otte sygeplejeklinikker er under samme tag.

Bygningen rummer nu Sygeplejen, Sygeplejeklinikker, Hjemmehjælpsgrupperne Domhusgade og Seest, dagplejeadministrationen samt alle administrative medarbejdere, konsulenter og chefer i Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen fra bygningerne i Domhusgade, Sundhedscentret og KUC.

En af Ældrerådets opgaver er at tilkendegive rådets mening og holdning til de politiske beslutninger der kommer op i byrådet vedrørende seniorerne i Kolding. Vi har sendt følgende kommentarer til budgettet for seniorområdet i 2024.

Ældrerådets høringssvar til budget 2024

Ældrerådet finder budgetproceduren for 2024, med omstillingsmål og budgetudvidelser, problematisk. Der vil altid blive tale om besparelser og nedskæringer, når man sætter budgetpenge af til omstillingsmål. Når man så samtidig ikke melder klart ud, hvad omstillingsmålene skal bruges til, bliver det et ”mudret” forløb.
Det er også med beklagelse, at vi ser personalereduktion vedrørende pårørendeguiden.

Ændring af rengøring fra 2 til 3 uger hænger ikke sammen med, at man stiller forslag om at opretholde ekstra Corona rengøring på plejehjemmene.

Omstillingsmålene ved indførelse af robotstøvsugere er vi tvivlende overfor, hvorvidt de er rigtige.
Vi håber, at nogle af de budgetønsker, som vi har fremsendt, vil blive imødekommet ved den endelige vedtagelse af budgettet for 2024.

Ældrerådet håber at begrebet omstillingsmål vil være historie, når budget 2025 skal forhandles.

Alle os, der har haft børn, er sikkert blevet stillet dette spørgsmål mange gange. Som 60+ kan man også godt stille sig selv dette spørgsmål.

At kede sig kan være sundt. Sundt for dit hoved og dine tanker. Nyd roen og når du har gjort det længe nok, så kan du prøve at se dig omkring. Der er sikkert mange ting at gå i gang med. Måske ringe til en man ikke har snakket med i lang tid, tage en tur i biografen, tage på museum, læse en bog, eller gøre rent.

I Kolding kommune har vi 20 brugerstyrede aktivitetshuse og flere seniorklubber. Disse har en bred vifte af tilbud, som der kan gøres brug af uanset om du er til socialt samvær med kaffe og kage, stillesiddende sysler, synge, lave stolegymnastik eller andre ting.
Så! - hvad skal jeg så lave når jeg keder mig?

Kig på www.senioraktiviteter.kolding.dk Der er en oversigt over, hvad der sker netop i dit nærområde. Du kan også tage kontakt til en af aktivitetskonsulenterne Tina Løngren Reher på telefon 21 25 86 79 eller Maria Treumer Nedobrowsky på telefon 21 72 86 14, eller til Lykke Guldbrandt på tlf. 79 79 71 29.

- en klub for mænd, der gerne vil ud og opleve spændende ting og samtidig møde en masse nye mennesker.

Mandeklubben under Seest Kirke blev oprettet for 5 år siden, og visionen for klubben var og er Social samvær. Målgruppen var i starten enlige mænd over 60 år, men dette kriterie er fjernet, så alle mænd er i dag velkomne. Der er 60 medlemmer i klubben, men der er plads til mange flere.

Der afholdes 8 til 10 arrangementer om året. I år har der b.la været besøg på Vision Park, Harteværket, TV- syd, Minibyen i Geografisk Have og Hansenberg uddannelsescenter. Om vinteren holdes foredrag i Sognehuset.

Efter virksomhedsbesøgene afsluttes aftenen med en let forplejning (kaffe / kage), og her har man mulighed for en hyggesnak og udveksle erfaringer. Eventuelt kan man finde en god ven, som kan blive en del af ens netværk. Det er i samværet med andre mennesker, at vi føler os set, bliver udfordret på nye ting og oplever, der er brug for os.

Har du lyst til at være med eller høre mere om Mandeklubben, så kontakt Bent Christensen på mail rubinvej9@stofanet.dk eller ring til Henning på telf. 42 32 92 77.


Mandeklubben er for mænd der gerne vil møde nye mennesker.
Der er ca. 8-10 arrangementer om året. Alle mænd er velkomne.

Deltag i konkurrencen - så har du mulighed for at vinde 2 flasker vin

Ud for hver af de 5 spørgsmål er der 3 svarmuligheder. Vælg den mulighed du mener er korrekt.
Noter det bogstav der står bag ved svaret. Der fremkommer så et ord, som er svaret på konkurrencen.
Dette ord sendes på mail til ahua@kolding.dk senest den 22. september 2023.
Husk at oplyse navn, adresse samt telefonnummer.

Hvad hedder ”borgmesteren” i Kolding Miniby?
Knud Erik Langhoff (F)
Linda Lyhne (K)
Bent Jørgensen (P)

Hvor mange personer er der i Seniorudvalget i Kolding?
7 (A)
9 (B)
13 (C)

Hvilken by kunne i år fejre 250 års jubilæum?
Vester Nebel (M)
Lunderskov (L)
Christiansfeld (H)

Hvad er alderen for gratis Influenza og covid-19 vaccination?
50 (A)
60 (F)
65 (Y)

Hvor ligger Aktivitetshuset Seniorhuset?
Vamdrup (Æ)
Christiansfeld (T)
Kolding (G)

Løsningen sidste gang var ”ALDER” - der kom 77 besvarelser.

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Borgerservice åbningstider

Genveje