Skip til hoved indholdet

Rottegebyret indkræves på en ny måde i 2024

Rotte

Det gebyr, du som ejendomsejer betaler for rottebekæmpelse, vil fremover blive beregnet ud fra antal bebyggede kvadratmeter. I 2024 bliver rottegebyret kun opkrævet én gang særskilt via en såkaldt bidragsbillet, som i disse dage lander i e-boks hos alle ejendomsejere i Kolding kommune.

Det er Miljøministeriet, der har valgt at ændre på opkrævningsmodellen for rottebekæmpelse. Tidligere blev du som bolig- eller virksomhedsejer opkrævet et rottegebyr, der blev beregnet som en promille af ejendomsværdien.

Fra 1. januar 2024 bliver gebyret beregnet ud fra, hvor mange kvadratmeter du har bygget på grunden – jf. Rottebekendtgørelsen, kapitel 12, § 52, stk. 2.

Det vil for langt de fleste ejendomsejere betyde en mindre afgift end i dag. Men for enkelte kan det medføre en stigning.

Er du allerede tilmeldt PBS i forhold til din hidtidige betaling af ejendomsskat, skal du ikke foretage dig yderligere, da opkrævningen vil ske automatisk.

Sådan beregnes dit gebyr

Byrådet har besluttet, at taksten for 2024 er på 0,50 kr. pr. kvadratmeter.

Du kan selv beregne dit kommende gebyr. Hvis du har en bolig på 160 kvadratmeter og en carport på 40 kvadratmeter, er din samlede bebyggelse på 200 kvadratmeter.

Omregnet betyder det, at du skal betale 100,00 kr. pr. år i rottegebyr. (200 m2 x 0,50 kr.)

Ny beregningsmodel fra 2025

Miljøministeriet har besluttet, at beregningsmodellen ændres igen allerede fra 2025. Her kommer alle ejendomsejere til at betale et fast gebyr på 61,50 kr. plus et ekstra beløb, der bliver udregnet ud fra de bebyggede kvadratmeter:

Byrådet har besluttet, at taksten for 2025 er:

Op til 250 kvadratmeter bebygget areal: 0,48 kr. pr. kvadratmeter.

Over 250 kvadratmeter bebygget areal: 0,24 kr. pr. kvadratmeter.

Fra næste år bliver rottegebyret opkrævet den 1. juli via ejendomsbidragsopgørelsen.

Hvis du har spørgsmål til rottegebyret, som du ikke får svar på nedenfor, er du velkommen til at kontakte By- og Fællesforvaltningen på telefon: 79 79 76 61.

Spørgsmål og svar om rottegebyret:

Miljøministeren har besluttet, at gebyret fra 1. januar 2024 skal beregnes ud fra ejendommens areal som oplyst i Bygnings- og Boligregistret (BBR) den 1. januar i året forud for det år, som opkrævningen dækker.

Den ændrede beregning er lavet for at forenkle beregningen og vil for langt de fleste desuden betyde lavere afgifter.

Det betyder, at det for erhvervsejendomme med megen bebyggelse kan medføre en øget afgift. Der er dog også et større areal, der potentielt skal rottebekæmpes på i forhold til ejendomme med få kvadratmeter. For andre ejere af erhvervsejendomme med en høj ejendomsværdi betyder det et lavere gebyr fremover.

Nogle ejere af erhvervsejendomme kommer til at betale et højt gebyr, da beregningsmodellen er ændret for 2025, hvor ejere af ejendomme, der har et bebygget areal over 250 kvadratmeter betaler halv pris af de kvadratmeter, der overstiger de 250 kvadratmeter.
Dvs., at de – udover det faste gebyr – betaler 0,48 kr. pr. bebygget kvadratmeter op til 250 kvadratmeter og 0,24 kr. pr. bebygget kvadratmeter over 250 kvadratmeter.

I henhold til Rottebekendtgørelsen, kapitel 12, stk. 5, kan byrådet ikke dispensere for gebyret. Ifølge Rottebekendtgørelsens kapitel 14, § 58, kan kommunens afgørelser ikke påklages til andre administrative myndigheder.

Du kan sende en mail til ejendomsskat@kolding.dk med dine indsigelser. Vi har dog som kommune ikke bemyndigelse til hverken at ændre eller dispensere for reglerne, da disse er besluttet i Miljøministeriet.

OBS:
Du skal ikke sende følsomme eller fortrolige personoplysninger til en almindelig mailadresse.

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Genveje