Hvis du har egen boring eller brønd, og hvis du får konstateret PFAS-stoffer i dit drikkevand, kan der være forskellige andre muligheder for at få rent drikkevand. Mulighederne afhænger dog af, hvilket område du bor i.
Tilslutning til vandværk
Du kan kontakte dit lokale almene vandværk for at høre, hvilke muligheder der er for tilslutning til alment vandværk. Kontaktoplysninger kan ofte findes på vandværkets egen hjemmeside. Har vandværket ikke egen hjemmeside, kan du få kontaktoplysningerne fra Kolding Kommune.
Er du usikker på, hvilket vandværk der leverer drikkevand i dit område, kan du ligeledes kontakte Kolding Kommune, som kan fortælle dig, hvilket alment vandværk du kan kontakte.
Prisen for en tilslutning til alment vandværk varierer fra vandværk til vandværk og afhænger af afstanden fra din ejendom til eksisterende forsyningsledninger. Ligger din adresse langt fra et alment vandværks eksisterende ledningsnet, er det billigst at komme på vandværket, hvis der er flere i dit område, der skal tilsluttes samtidigt.
Etablering af en ny drikkevandsboring
Hvis det er uforholdsmæssigt dyrt at blive tilsluttet vandværk, kan du som enkeltindvinder i langt de fleste tilfælde opnå bore- og indvindingstilladelse til en ny drikkevandsboring via ansøgning til kommunen. Fra ansøgning til tilladelsen foreligger, skal du forvente, at der går ca. 3 måneder. Afhængigt af overskridelsens størrelse aftales det med Styrelsen for Patientsikkerhed, hvilke formål vandet kan bruges til i den mellemliggende periode. Det kan blive nødvendigt at købe flaskevand, indtil sagen er vurderet nærmere.
Hvis du ønsker at etablere en ny indvindingsboring, skal den etableres til et dybere grundvandsmagasin end grundvandsmagasinet, hvori der er fundet PFAS. For at mindske risikoen for at trække PFAS fra et terrænnært grundvandsmagasin til et dybere grundvandsmagasin, skal der være et tykt lerlag imellem de to grundvandsmagasiner. Der er dog stadig ingen garanti for, at der ikke vil blive fundet PFAS, eller at der med tiden kan trækkes PFAS ned i det dybere grundvandsmagasin.
Ofte er private vandboringer/brønde ikke så dybe, hvilket betyder, at boringen henter vandet op fra det terrænnære grundvand. Hvis der har været en forureningskilde i området, kan det – afhængig af bl.a. jordforholdene og forureningsgraden – trænge hurtigere ned til det terrænnære grundvand.
Prisen for en ny drikkevandsboring vil afhænge af boringens dybde og dimension samt råvandsledningens længde fra boring til ejendom. Priser kan oplyses ved den brøndborer, du vælge til opgaven. I de fleste tilfælde vil omkostningerne for en ny boring på ca. 50 meters dybde beløbe sig til 130.000 kr. uden filteranlæg. Selve etableringen af boringen tager typisk et par dage.
Ønsker du at etablere en ny boring pga. fund af PFAS-stoffer i drikkevandet i den eksisterende boring, kan den nye boring ikke betragtes som en erstatningsboring, der kan etableres uden tilladelse fra kommunen. Det skyldes, at den nye boring skal etableres til et dybereliggende grundvandsmagasinend den eksisterende drikkevandsboring eller -brønd, for at nå et uforurenet grundvandsmagasin.
Tilslutning til naboboring
Har din nabo har en drikkevandsboring uden fund af PFAS og andre miljøfremmede stoffer, kan det være en mulighed at etablere en tilkobling til denne, hvis din nabo er indforstået med dette. Her vil en brøndborer eller VVS-mand kunne oplyse dig om prisen for en tilkobling.