Kommunen har ansvaret for planlægning og godkendelse af projekter til kollektiv varmeforsyning. Kollektive varmeforsyningsområder er de områder og byer, hvor bygningerne opvarmes med fjernvarme eller naturgas.
KL og regeringen har i juni 2022 lavet en aftale om at alle kommuner skal udarbejde en varmeplan for de naturgasfyrede områder i 2022 samt give klar besked til alle ejendomsejere med gas- eller oliefyr i de naturgasfyrede områder om mulighederne for fjernvarme eller andre grønne opvarmningskilder inden udgangen af 2022.
Kolding Kommune har i samarbejde med TREFOR Varme A/S, Vamdrup Fjernvarme, Christiansfeld Fjernvarme og TVIS udarbejdet en teknisk varmeplanskitse for de naturgasfyrede områder i kommunen. Heri beskrives hvilke naturgasområder, der har potentiale til at få fjernvarme.
Hvis det skal lykkes at få etableret fjernvarme i de udlagte områder, kræver det en stor tilslutningsgrad. Hvis for mange boligejere konverterer til individuelle varmepumper inden fjernvarmen kommer, vil det udhule grundlaget for fjernvarme og eventuelt andre lokale fællesløsninger.
Fjernvarmeselskaberne skal desuden inden fjernvarmen kan etableres udarbejde konkrete projektforslag for de potentielle fjernvarmeområder, der skal godkendes af kommunen.
I de øvrige gasforsynede områder og i det åbne land er traditionel fjernvarme ikke umiddelbart en mulighed. Her er anbefalingen til borgerne at gå sammen og undersøge, om der er alternative mindre fællesløsninger, f.eks. termonet eller nærvarme.
Kolding Kommune understøtter landsbyerne og lokalområderne med at finde fælles løsninger ved bl.a. at facilitere et forum, hvor landsbyrepræsentanter kan mødes og drøfte løsningsmuligheder og udfordringer.
Såfremt det ikke er muligt at indgå i en fælles løsning, opfordres man til at udskifte sit naturgas- eller oliefyr til en moderne varmepumpeløsning og udnytte de muligheder for vejledning og tilskud, som Energistyrelsen via Sparenergi tilbyder.
Læs mere i Teknisk Varmeplanskitse her på siden.