Skip til hoved indholdet

Sygdom

Hvad fejler mit barn? Skal jeg ringe til lægevagten? Smitter sygdommen? Hvordan plejer jeg mit syge barn? Må mit barn komme i institution?

Spørgsmålene kan være mange, når man har et sygt barn, og man vil naturligvis gerne have svar på alle sine spørgsmål.

De fleste sygdomme kan behandles hjemme ved hjælp af tid, ro og omsorg. Har dit barn feber, diarré eller opkast, bør dit barn ikke komme i institution. Har du brug for at tale med en sundhedsplejerske om, hvad du kan gøre i en konkret situation, er du altid velkommen til at kontakte hende.

Hvornår skal jeg kontakte lægen?

Hvis dit barn er omtåget eller sløvt, ikke vil sidde op eller bøje hovedet fremover, har høj feber eller får feberkramper, bør du kontakte lægen.

Det er barnets almene tilstand, der er vigtigst at holde øje med, fx vil barnet drikke, har du normal kontakt med barnet, bevæger barnet sig normalt?

Som forældre kender du dit barn bedst, og hvis du er bekymret, skal du kontakte lægen. Ofte kan en telefonsamtale afklare problemerne, men ikke sjældent vil lægen foreslå en konsultation. Dette gælder, hvis forløbet ikke er helt som forventet.

Smerter har altid en årsag, som man bør finde frem til, og det kræver ofte kontakt til lægen. Du skal ikke give dit barn smertestillende medicin, hvis du ikke ved, hvorfra smerten stammer eller uden at have rådført dig med lægen.

Pus i øjnene/øjenbetændelse

Det spæde barn har let ved at få betændelse i øjnene. Hos nogen nyfødte og små børn er tårekanalerne snævre og tilstoppes let. Dette kan gøre øjnene mere modtagelige for infektion.

Ved betændelse/pus - brug en saltvandsopløsning bestående af ½ tsk. salt til 1 liter kogt vand eller køb det på apoteket. Rens øjet inde fra og ud efter, når der er pus, og brug kun vattotten en gang. Øjenbetændelse smitter, så vask hænder før og efter. Som udgangspunkt er det unødvendigt at behandle pus i øjnene men ved rødsprængte, hævede og lysfølsomme øjne henvises til egen læge.

Hvis barnet sættes i medicinsk behandling, må barnet komme i pasningsordning efter mindst 2 døgns behandling. Lægen kan ordinere længere pause fra pasningsordning hvis nødvendigt. Saltvand er ikke medicinsk behandling. 

Barnet må ikke komme i daginstitution, hvis der er stærk pusflod/barnet er lysky eller almentilstanden er påvirket.

Trøske

Trøske er en svampeinfektion, der giver hvidlige belægninger i mundhulen. Det kan forveksles med mælkerester, men forsvinder ikke mellem måltiderne. Trøske kan fjernes med en engangsvaskeklud eller en stofble med danskvand på. Tag vaskekluden om din pegefinger og træk belægningerne af. Vær omhyggelig med kindernes inderside og nede ved gummerne.

Kommer trøsken igen, eller kan den ikke behandles med danskvand, skal du kontakte din læge. Hvis du ammer, skal både du og barnet i behandling. Dine brystvorter kan vare smittet, selvom det ikke kan ses. Barnet kan også få svamp i numsen, som kan kræve behandling. Spørg lægen eller sundhedsplejersken til råds, hvis du er i tvivl, om barnet har svamp.

Forkølelse/tæt næse

Lad barnet sidde opret og spise, dryp evt. med saltvandsdråber. Køb det på apoteket eller brug en saltvandsopløsning bestående af ½ tsk. salt til 1 liter kogt vand. Hæv hovedgæret under søvn (det letter vejrtrækningen).

Bleudslæt

De fleste børn får ind i mellem rød numse, fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn er mere sarte end andre. Den bedste forebyggelse er at holde numsen ren og tør.

Det er ikke nødvendigt at anvende creme, pudder eller salve, hvis bleen skiftes tit. Lad barnet ligge uden ble, når det er muligt. Brug kun mild sæbe, når der er afføring, ellers er vand nok.

Tør numsen grundigt også i folderne, gerne lufttørring fx med en lun føntørrer, men pas på den ikke bliver for varm. Undlad brug af vådservietter. Hvis huden er ved at blive irriteret, kan du anvende en vandskyende zinksalve pa de angrebne områder. Fortsæt med hyppig skiftning og grundig tørring.

Hvis udslættet er større og væskende, og barnet virker generet af det, så tal med sundhedsplejersken eller lægen om det. Det kan være en svampeinfektion, som skal behandles med speciel creme.

Brug aldrig zinksalve, hvis numsen er hudløs. Undgå bleer, der er bleget med klor, og undgå de meget tætsiddende stramme bleer, hvis barnet har tilbagevendende bleudslæt.

 

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Genveje