Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Sundhed og omsorg Sundhedstilbud Stress

Stress

Søvn er ofte påvirket, når man er ramt af stress, men den bliver bedre, når kroppen begynder at slippe stressreaktionen.

Trivselssamtale

Det er helt naturligt, at vi kommer under pres, når vores hverdag er så forandret som nu.
Vi kan blive bekymrede, få svært ved at sove og føle uro.

Vi tilbyder en personlig telefonisk trivselssamtale, hvor vi snakker om, hvad man kan gøre for at få en bedre hverdag.

Ring til Sundhedscenter Kolding på tlf. 7979 7080 mellem kl. 9.00 og 12.00 alle hverdage for en aftale.

Stress

Hvis du er udfordret af stress, kan en vejledende samtale være en hjælp. Du får viden om og værktøjer til at håndtere og reducere din stress, så du kan genvinde balancen. Vi guider også videre til den rette hjælp, hvis det er den bedste løsning for dig.

Ring til os på 79 79 70 80 mellem kl. 9.00 og 12.00 alle hverdage.

 

Mentaltræning

Fokuseringsøvelse (Youtube)

Mentalsundhed i naturen (Youtube)

Guide til en bedre søvn

Søvnen er ofte påvirket, når man er ramt af stress, men den bliver bedre i takt med, at kroppen begynder at slippe stressreaktionen. Vi har lavet to vejledninger, som forklarer, hvordan du kan arbejde med søvn. Afprøv det der vil være relevant for dig at arbejde med. Vær tålmodig, der går ca. tre uger, før du kan mærke om, det har haft en effekt. Pres ikke på for at opnå resultater, du kan ikke tvinge en god nats søvn igennem, men du kan skabe muligheden og de bedste betingelser for, at det kan ske.

Sov godt - afspænding

Denne afspænding er beregnet til at falde i søvn til. Brug den med høretelefoner. Prøv den af, men hvis det ikke er noget for dig, så sluk for den. Det er én mulighed ud af mange. På biblioteket og på nettet kan du finde flere muligheder. Nogle kan lide stille musik, nogle læser, andre bruger afspænding, og andre har det bedst, når der er helt stille. Prøv dig frem og find ud af, hvad der fungerer bedst for dig.

Sov godt afspændingsøvelse - klik på linket og download eller lyt til filen

Afspænding og meditation

Der er mange forskellige muligheder, når du gerne vil finde ro og få ny energi. En mulighed er at komme ud i naturen, det kan være ved skov eller vand. Den gyldne regel er: lad være med at presse på, gør det, der føles godt for dig. Nogle har gavn af at anvende afspænding eller meditation til at forebygge stress eller som værktøj til at arbejde med at komme ned i gear igen. Hvis ikke det lige er dig, så prøv andre ting. Hvad har fungeret for dig før, hvad gør dig glad og giver dig energi?

Er det gavnligt for mig?

Afspænding og meditation er gavnligt for mange mennesker, men ikke nødvendigvis for alle. Hvis du tidligere har haft en stofudløst psykose, eller hvis du indimellem oplever ændringer i virkelighedsopfattelsen, som ved f.eks. skizofreni, eller har du PTSD, skal du lade være med at træne disse øvelser. Tag fat i en psykolog, der har erfaring med disse tilstande. Psykologen vil kunne hjælpe dig med andre strategier til stressreduktion. Hvis du har en aktiv depression eller angsttilstand, så lad mindfulness-øvelserne ligge, indtil du har fået det bedre. Er du i tvivl, så spørg en psykolog eller læge til råds.

Om brugen af øvelserne

Start med at lytte til introduktionerne, inden du går i gang med træningen. Filerne er beregnet til, at du lytter til dem med høretelefoner.

Fælles for øvelserne er, at hvis du føler ubehag eller irritation, skal du gå ud af øvelsen, sidde og følge din vejrtrækning, indtil du er klar igen, og prøv en anden øvelse. Tag det i dit eget tempo,og find ud af, hvad der fungerer for dig. Disse lydfiler er til inspiration, tag det du kan bruge og lad resten ligge. Pres ikke på, men gå til det åbent, nysgerrigt og eksperimenterende. Hvis noget ikke føles rigtigt eller godt, så prøv en af de andre øvelser eller måske noget helt andet, som tiltaler dig mere.

Afspændingsøvelser

Du kan enten lytte til afspændingsøvelserne her på siden eller downloade dem ved at klikke på de tre prikker til højre.

  1. Intro til afspænding
    Hvad er afspænding, og hvordan gør man til træningen?
    Intro til afspænding - klik på linket og download eller lyt til filen

  2.  Grundlæggende afspænding
    Prøv den af og følg med så godt du kan. Du skal ikke præstere noget.
    Grundlæggende afspænding - klik på linket og download eller lyt til filen
  3. Afspænding på åndedrættet
    I den første del af øvelsen følger du åndedrættet, som det er, mens du i den sidste del kontrollerer og styrer det mere. Den sidste del kender vi fra os selv, vi bruger det i forvejen, et suk, her bare bevidst og styret. Det kan noget specielt.
    Afspænding på åndedrættet - klik på linker og download eller lyt til filen

    4. Kort, stående afspænding med grounding
    Når vi er under pres, spænder vi op i kroppen. Ved at øve afspænding får vi mulighed for at slappe af og finde ro. Kort sagt vi får jordforbindelsen igen. Det er lettest at træne den under bruseren i starten, men med øvelse kan du hurtigt løbe den igennem og slippe spændinger, uanset hvor du er, også når du står i kø til kassen i Netto.
    Kort, stående afspænding med grounding

    5. Afspænding med visualisering
    En afspænding, hvor du inddrager din forestillingsevne om at være på en strand, eller du genkalder dig en oplevelse fra en strand, du har fra tidligere. Du prøver at forestille dig eller genkalde alle sanseindtryk fra denne episode, får følelsen af ro og overskud. Du kan tage denne følelse af ro og overskud med dig tilbage til din dag, og kan bruge den som en ressource du kan trække på.
    Afspænding med visualisering - klik på linket og download eller lyt til filen

    6. Visualisering på et resourcebillede
    En visualiseringsøvelse som kan bruges når du trænger til en pause eller et ”helle” hvor du kan lade op, eller som forberedelse til en kommende belastning. Ved at genkalde dig en positiv oplevelse du har haft, får du via denne øvelse mulighed for at låne følelsen, stemningen og energien fra dengang, og kan vende tilbage til din dag med et større overskud og en anden energi og ro. Det kan være en oplevelse hvor du følte glæde, overskud, energi og styrke eller ro, det kan være en oplevelse med andre, en naturoplevelse eller et tidspunkt i dit liv hvor du var i balance og havde det godt.
    Visualisering på et resourcebillede - klik på linket og download eller lyt til filen

Mindfulness

Du kan enten lytte til mindfulnessøvelserne her på siden eller downloade dem ved at klikke på de tre prikker til højre.


  1. 1. Introduktion til mindfulness
    Start med at høre dette inden du går i gang med meditationerne.
    Introduktion til mindfulness - klik på linket og download eller lyt til filen

  2. Pusterum
    En kort pause i løbet af dagen, eller når der er for meget om ørene. Denne øvelse bruges også på de arbejdsmedicinske afdelinger i forbindelse med stressbehandlingshold. Prøv den af over en periode og du vil kunne mærke effekten.
    Pusterum - klik på linket og download eller lyt til filen

  3. Meditation på åndedrættet 10 minutter
    Med øvelse vil du begynde at mærke at fokus på åndedrættet kan være en hjælp i din dagligdag. Du aktiverer det parasympatiske nervesystem, det system der er med til at gøre dig rolig og afslappet. Det er noget du altid har med dig, og altid kan bruge som et anker, når du har brug for en pause.
    Meditation på åndedrættet - klik på linket og download eller lyt til filen
  4. Gående meditation/fokuseringsøvelse
    I mange tilfælde kan det give ro i hovedet og plads på hukommelsen, når du vælger at flytte fokus ud på en fysisk fornemmelse. I denne øvelse flyttes fokus til den fysiske fornemmelse, der er, når du ruller over fødderne, når du går. Det kan give ro på tankerne og være med til at aktivere det parasympatiske nervesystem, som gør dig rolig og afslappet.
    Gående meditation / fokuseringsøvelse - klik på linket og download eller lyt til filen

    5. Bjergmeditation
    En lidt mere avanceret øvelse, hvor der blandes meditation og visualisering. Øvelsen kan med fordel bruges, hvis du trænger til at føle ro inden i, eller hvis du skal præstere, skal til møde, eller skal til et tjek på hospitalet, som du er nervøs for. Hvis øvelsen tiltaler dig, så prøv et krus kamillete og en bjergmeditation. Mærk effekten efterfølgende, du vil være mere centreret og i ro.
    Bjergmeditation - klik på linket og download eller lyt til filen


Mental sundhed

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Borgerservice åbningstider

Genveje