Skip til hoved indholdet

Tandregulering

Et smil, hvor man kan se bøjlen

Hver gang barnet bliver undersøgt på en af vores børnetandplejeklinikker, vurderer vi barnets bid. Hvis vi vurderer, at der er behov for det, vil en af vores specialtandlæger fra tandreguleringsklinikken kigge på, om der skal tilbydes tandbøjle.

Dine tænder skal børstes helt rene hver dag! Husk tandbørsten 2 gange hver dag!

Du har nu fået fast tandbøjle. Det vil sige, at bøjlen er limet fast på tænderne.

For at resultatet af din bøjlebehandling bliver god, skal du børste dine tænder helt rene hver dag.

Snavs/plak er skadeligt for tænder og tandkød

Hvis der hele tiden sidder snavs på tænderne omkring bøjlen, kan der komme huller i tænderne. Der kan ses mærker på tænderne, der først er hvide, senere brune. De forsvinder ikke igen, så det er vigtigt at børste godt, så de ikke opstår.

Mærkerne kan blive til huller.
3 billeder illustrere vigtigheden i at børste rent med tandbørsten. Så der ikke opstår huller bag ved bøjlen, som opdages når den pilles af.
Husk tandbørsten 2 gange hver dag!

Sådan Børster du faste tandbøjler

Børst først området mellem bøjle og tandkød. Tandbørsten skal også ramme tandkødet.
Børst først området mellem bøjle og tandkød. Tandbørsten skal også ramme tandkødet.

Tryk let, så tandbørstehårene kommer bedst muligt omkring bøjlen.

Børst derefter området mellem bøjle og tyggefladen.
Børst derefter området mellem bøjle og tyggefladen.

Tryk let, så tandbørstehårene kommer bedst muligt omkring bøjlen.

Det kan være svært at børste rent mellem tænderne.
Derfor kan det være nødvendigt at bruge solotandbørste eller spidsen af tandbørsten.

Spidsen på tandbørsten
Spidsen på tandbørsten

Solotandbørste
Solotandbørste

Værd at vide

Lidt om tandbørster og tandpasta

Når du har faste bøjler på, og børster dine tænder rigtigt, vil din tandbørste hurtigt blive slidt. Du skal regne med at din tandbørste skal skiftes ca. hver 4. – 6. uge. Det første sæt (tandbørste og solobørste) får du på klinikken, når du får bøjlen på. Derefter skal du selv købe nye børster fx på apoteket eller ved større supermarkeder. Vi anbefaler små tandbørste-hoveder, så det er nemmere at komme rundt i alle hjørner. Mange af vores patienter finder ud af, at ”medium” hårdhed ikke slides så hurtigt, men pas på med ikke at børste for hårdt så du får børste skader. Du kan også vælge at bruge el-tandbørste. Man kan købe specielle børste-hoveder til faste bøjler. Vi anbefaler tandpasta med fluor. Gerne med 1450 ppm (kan aflæses bag på pakken). Tandpastaen virker bedst, hvis du bare spytter tandpastaskummet ud og ikke skyller efter med vand, når du har børstet dine tænder.

Pas på din tandbøjle

Bøjlen er limet på tænderne, så det er muligt at fjerne bøjlen igen uden at efterlade mærker. Det er derfor vigtigt, at du tager hensyn til bøjlen, når du spiser. Alt hvad der er hårdt, sejt og klæbrigt kan ødelægge bøjlen. F.eks. skal hårde ting som æbler, gulerødder o.lign skæres ud i mindre stykker Klæbrigt/klistrede ting, f.eks. vingummi, lakrids og karameller skal man holde sig fra. Den søde tand kan spise kage, chips, chokolade uden nødder, når der skal være fest. Seje ting kan f.eks. være pizza, der skal skæres/klippes i mindre stykker. Hvis du er i tvivl om, hvad du må spise, så spørg os endelig på klinikken.

Hvis du er uheldig at en lås går løs, er det vigtigt at du kontakter os og får en tid snarest muligt. Bøjlebehandlingen går hurtigst og er mest skånsom, når bøjlen er intakt og virker som planlagt.

Ømme tænder

Tænderne kan godt blive lidt ømme de første dage, efter du har fået fast bøjle på. Ømheden kan afhjælpes med panodil (se på instruktion for dosis i forhold til vægt). Få hjælp af dine forældre, hvis du synes at dette vil være nødvendigt. Ømhed kan også afhjælpes ved at tygge tyggegummi (ja, du må gerne tygge sukkerfrit tyggegummi. Start med at øve med ½ stykke af gangen)

Voks

Det kan nogle gange være svært for kinderne, at vænne sig til bøjlen. Her kan du bruge voks. Du får voksen af os på klinikken. Spørg efter mere hvis du har brug for det.

Tag et lille stykke og tril det blødt mellem fingrene.
Tryk voksen direkte på bøjlen. Voksen sidder bedre fast, hvis bøjlen er tør.
Tag voksen af når du skal børste tænder.

Hvis du ikke har voks, kan du også bruge et stykke tygget sukkerfrit tyggegummi.

Hvis tandbøjlen går i stykker

Går bøjlen i stykker, eller er der noget ved bøjlen, der generer dig, så ring og aftal en tid, så vi kan hjælpe dig.

Aftagelige bøjler mange forskellige eksempler
Husk at bruge koldt eller lunkent vand til rengøring af din tandbøjle.

Du har nu fået en aftagelig tandbøjle.
Her på siden kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, du måtte have.

Anvendelse

Det er vigtigt, at tandbøjlen bruges præcist som aftalt på Tandreguleringsklinikken. Hvis det af en eller anden årsag ikke er muligt, så kontakt os hurtigst muligt.

 

Rengøring

Daglig

Tandbøjlen skal børstes dagligt med en tand- eller neglebørste. Du kan eventuelt bruge en ekstra tandbørste, der kun anvendes til det formål. Tandbøjlen rengøres bedst med vand, brug evt. opvaskemiddel.

Ekstra

Du kan opleve, at der komme hårde hvide belægninger på tandbøjlen. Det kan være tandsten. Det opløses ved at lægge tandbøjlen i halvt eddike halvt vand i 8-10 timer. Husk at børste og skylle tandbøjlen grundigt bagefter.

Husk at bruge koldt eller lunkent vand til rengøring af din tandbøjle.

Opbevaring

Når tandbøjlen ikke er i brug, skal den altid opbevares tørt og beskyttet. Du får en beholder med den dag, du får udleveret din aftagelige tandbøjle.

Problemer

Opstår der problemer med tandbøjlen, hvis den f.eks. ikke passer mere, generer eller går i stykker, så ring og aftal en tid, så vi kan hjælpe dig Det er vigtigt, at vi får det løst, således at tandbøjlen kan bruges planmæssigt.

Opstår der problemer med bøjlen, så ring og aftal tid, så vi kan hjælpe dig.

I forbindelse med ferie og weekender kan du på vores hjemmeside se, hvad man kan gøre i nødstilfælde, indtil du har mulighed for at kontakte klinikken.

Åbne en låge

Åbn lågerne på de små låse med en tyk nål eller enden af en klips, låsen skubbes væk fra tandkødet. Sæt nålen/klipsen i det lille hul på lågen og skub lågen væk fra tandkødet eller find det lille hak oppe på bagpladen (se foto) og skub ned mod låsen.

Luk lågen ved at skubbe med en finger på lågen op mod tandkødet. Husk at metaltråden skal være under lågen når den er lukket.

En stikkende bue
En stikkende bue bagerst i munden kan gøre ondt

  • Klip det ønskede stykke af, evt. med en negleklipper eller saks.
  • Kan du ikke komme til at klippe buen, når den sidder i låsene: åbn lågerne på de små låse med en tyk nål eller enden af en klips, lågen skubbes væk fra tandkødet. (Se afsnit med åbne/lukke låse). Træk buen ud, brug evt. pincet. (se fotos).
  • Klip det ønskede stykke af.
  • Før buen ind i låsene igen og luk lågerne. (Se afsnit med åbne/lukke låse).

En løs lås
En løs lås på bøjlen

  • Hvis låsen generer dig, kan du fjerne den ved at åbne lågen og fjerne låsen fra buen. HUSK at gemme låsen.
  • Generer låsen dig ikke, kan du vælge at lade den sidde indtil du får tid til at få det lavet.

En bue der er hoppet ud af en eller flere dåseEn bue der er hoppet ud af en eller flere dåse Start med at åbne lågerne på de små låse, og træk buen ud.  Før buen ind i alle låsene igen og luk lågerne.

  • Start med at åbne lågerne på de små låse, og træk buen ud.
  • Før buen ind i alle låsene igen og luk lågerne. (Se afsnit med åbne/lukke låger).

En bue der er knækket
En bue der er knækket

  • Start med at åbne lågerne på de små låse. (Se afsnit med åbne/lukke låger).
  • Herefter kan du fjerne buen.
  • Luk lågerne igen.
  • Kan du ikke åbne lågerne, kan buen klippes i flere små stykker med en negleklipper eller en saks og trækkes/skubbes ud af låsen. Brug evt. pincet til at holde på metaltråden.
  • Hvis du bruger elastikker må du ikke anvende dem, hvis buen ikke er intakt.

Elastiktræk er nødvendigt for at tænderne i overmunden og undermunden ”taler sammen” og tygger rigtigt ind i hinanden, så sammenbiddet kan fungere korrekt og være stabilt, også efter at bøjlen bliver taget af. De er mindst lige så vigtige for tandreguleringen som selve togskinnen, og skal derfor arbejde sammen med denne under behandlingen.

  • Elastiktræk skal som udgangspunkt bruges hele tiden, 24 timer i døgnet. Ellers efter aftale med tandlægen.
  • Når du børster tænder, eller spiser fast føde kan du tage elastikkerne ud, men de skal sættes på igen umiddelbart efter tandbørstningen eller måltidet.
  • Elastikker skal udskiftes til nye elastikker 2 gange om dagen, bedst morgen og aften. Du kan bruge den samme elastik efter
    tandbørstning eller måltider i løbet af dagen.
  • Hvis du løber tør for elastikker kan du enten komme op på tandreguleringsklinikken i Sundhedscentret og få en ny portion, eller du kan ringe 79799000 og bede om, at vi sender nogle nye til dig. Det vil være nemmere for os, hvis du kan fortælle hvilke elastikker du bruger. Navnet står på posen.

Det er vigtigt, at du bruger elastikkerne præcist som aftalt på Tandreguleringsklinikken.

Du har fået isat en bidplade, der kaldes en Nance. Den er med til at hæve sammenbiddet.

Rengøring

Nancen sidder fast på den faste tandbøjle i ganen. Det er vigtigt, at den bliver holdt godt ren, da der ellers samler sig madrester og bakterier under den, der giver tandkødsbetændelse, ømhed og dårlig ånde. Det gør du med en speciel tyk tandtråd, der hedder SuperFloss eller Implantat Floss, der kan købes på apoteket.

Rengøring af Nance med speciel stærk tandtråd

Rengøring af Nance i gangen med tandtråd

  • Før den afstivede ende af tandtråden under metalbuen på Nancen (se foto) og tag fat i den inde ved ganen. Træk forsigtigt indtil den tykke del af tandtråden er under metalbuen.
  • Før tandtråden til siden, så den er mellem ganen og Nancen. Før den forsigtigt fra den ene side af Nancen til den anden.
  • Gentag dette til du føler Nancen er ren.
    Undgå at trække ned i Nancen, da den kan blive deform og begynde at vippe.
  • Skyl tandtråden og læg den tørt.
  • Tandtråden kan bruges mange gange.

Hvis Nancen går i stykker

Går Nanncen i stykker, eller er der noget, der generer dig, så ring på telefon nummer 79 79 9000 og aftal en tid, så vi kan hjælpe dig.

En herbst aktivator er en effektiv tandretter i tilfælde af overbid. Den er fastsiddende og ligner meget almindelige togskinner. Underkæben bliver holdt fremme i et normalt bid, og dette vil bidrage til, at overkæbe og underkæbe over en periode på ca. 9 måneder vil passe bedre sammen. Den kræver lidt tilvænning over 1-2 uger, men så vil den i det store og hele passe sig selv resten af tiden. Den skal dog holdes ren med grundig tandbørstning.

Det er vigtigt, at herbsten børstes helt ren hver dag - lige som resten af tænderne og den faste tandbøjle.

Herbsten er limet fast på tænderne
Herbsten er limet fast på dine tænder, og virker ved at skubbe underkæben frem.


Skinnerne på Herbst Aktivator kan løsne sig, især ved store sidebevægelser
Skinnerne kan løsne sig, især ved store sidebevægelser. Det er vigtigt at samarbejde med herbsten, at undgå hårde, seje fødeemner og pludselige ryk, især ud til siderne.

Går herbstskinnerne løse, eller er der noget ved bøjlen, der generer dig, så ring 79799000 og aftal en tid, så vi kan hjælpe dig.

Selvhjælp

Underkæben holdes fremme ved at en metalstang, der sidder i underkæbedelen af herbsten, ligger inde i et rør, der sidder i overmundsdelen. Røret har en bestemt længde, der bestemmer hvor underkæben skal være i forhold til overkæben, når du bider helt sammen. Dette sikrer, at du frit kan gabe op, og også bevæge underkæben lidt til fra side til side.

Du kan opleve at gabe dig ud af stængerne. I disse tilfælde skal rør og stang samles igen. Nedenfor er en billedserie af en patient, der viser, hvordan du selv kan samle rør og stang:

Billede 1 viser at rør og stang er gået fra hinanden efter et stort gab.
Rør og stang er gået fra hinanden efter et stort gab

Billede 2 viser, hvordan du gaber så højt igen, at de ligger ud for hinanden, støttet af dine fingre.
Du kan gabe så højt at pindendeligger ud for hinanden, støttet af dine fingre.

Billede 3 viser, hvordan du forsigtigt kan bide sammen når stangen er inde i røret igen, og derefter lukke munden.
Derefter kan du forsigtigt bide sammen når stangen er inde i røret igen, og derefter lukke munden.

VIGTIGT:
I denne periode bliver der langt mellem aftalerne. Så husk at komme når du bliver indkaldt.
Ved gentagne udeblivelser overtager du selv ansvaret for, at resultatet af bøjlebehandlingen bevares.

Du er nu færdig med den faste bøjlebehandling.

Den faste støttetråd

For at det opnåede resultat skal holde, er det vigtigt med støttetråden som er limet på bagsiden af dine tænder. Hvis du ikke ønsker at dine tænder skal flytte sig, er det vigtigt at du passer godt på tråden.

Du kan rengøre under støttetråden med Superfloss. Det er en specialtandtråd der kan bruges der hvor tråden er. Den har en fast ende som kan føres imellem tænderne og rengøre ovenover støttetråden (se foto).

Den specilles tandtråd bruges til at rengøre støttetråden på bagsiden af tænderne.

Der rengøres mellem tænderne over støttetråden

Hvis støttetråden går i stykker

Går tråden i stykker, eller er der noget ved tråden der generer dig, så ring og aftal en tid, så vi kan hjælpe dig. Undgå at rive tråden af. Skulle tråden falde helt af, er det en god idé at medbringe den på tandklinikken, så den kan sættes på igen.

Støttetråden har løsnet sig fra tænderne

Den aftagelige holdebøjle

Du har fået udleveret en aftagelig holdebøjle. Det er vigtigt, at bøjlen bruges som aftalt på tandklinikken, så tænderne ikke flytter sig.

Aftagelig holdebøjle

Hvor meget skal holdebøjlen bruges?
Holdebøjlen skal bruges 24 timer i døgnet de første to døgn, undtagen når du børster tænder og spiser.
Herefter skal den bruges 12 timer i døgnet, indtil andet aftales på klinikken.

Hvordan holdes den ren?
Bøjlen børstes med kold vand og sæbe (opvaskemiddel eller håndsæbe).
HUSK bøjlen ikke må koges eller vaskes i opvaskemaskinen.

Hvad vis holdebøjlen går i stykker?
Går bøjlen i stykker, eller er der noget ved bøjlen, der generer dig, så ring og aftal en tid, så vi kan hjælpe dig.

Du er nu færdigbehandlet og afsluttes på tandreguleringsklinikken.

Da din tandbøjle blev fjernet, fik du limet en metaltråd bag på tænderne, som hedder en støttetråd. Den er vigtig for at holde det opnåede resultat længst muligt.

Hvis den går løs, bliver bøjet eller ødelagt er der stor risiko for, at tænder flytter sig, så der kan opstå mellemrum, drejede tænder mm (se nedenfor).

Vi anbefaler at lade tråden blive siddende, lige så længe du ønsker at bevare din nuværende tandstilling. Når tråden fjernes kan der være en risiko for, at tænderne flytter sig, en risiko som mindskes jo længere tråden bliver siddende.

Da du nu er udskrevet og afsluttet fra Kolding Kommunale Tandpleje, skal du selv sørge for, at få støttetråden vedligeholdt og eventuelt limet fast igen hos din private tandlæge. Du skal selv betale udgifterne hertil.

Et flot lige tandsæt med støtte tråd på bagsiden

Støttetråden bag på tænderne

Støttetråden skal blive siddende, så længe den nuværende tandstilling ønskes bevaret. Husk at børste godt omkring tråden.

Støtte tråden er gået løs og tænderne har rykket sig lidt

Støttetråden har løsnet sig og tandstillingen er blevet lidt skævt igen
Samme patient som ovenfor efter at tråden er gået løs og blevet deform.

Børne- og Ungdomstandplejen

Bramdrupdam klinikken
Møllegårdsvej 1
6000 Kolding

Riis Toft klinikken
Riis Toft 12A
6000 Kolding

Vamdrup klinikken
Herredsvej 54
6580 Vamdrup

Tlf. 79 79 90 00

Tandreguleringen og Voksentandplejen


Sygehusvej 6
6000 Kolding
Tlf. 79 79 90 00