Skip til hoved indholdet

SlotssøBadet har skabt bæredygtige jobs i mere end 25 år

Oliver, administrativ medarbejder og Otto Skak, direktør ved SlotssøBadet

Efter at SlotssøBadet i mere end 25 år har hjulpet mennesker langt fra arbejdsmarkedet i job, så ved de, hvordan en virksomhed skaber bæredygtige jobs, hvor trivsel og et godt arbejdsliv er i højsædet.

I SlotssøBadets reception står Oliver og svarer på spørgsmål, taler i telefon og udøver god kundeservice. Ved første øjekast er det ikke til at se, hvordan Oliver i mange år har døjet med både angst og depression. På hans første arbejdsdag hos Slotssøbadet tilbage i 2018 måtte han følges ind over dørtærsklen. Nu går han selv med rank ryg til både sociale arrangementer og på arbejde i receptionen, hvor han konstant står ansigt til ansigt med kunderne. En udvikling der skyldes den store støtte og hjælp, han har fået fra SlotssøBadet.

I mere end 25 år har SlotssøBadet arbejdet for at skabe bæredygtige jobs, der hjælper mennesker som Oliver ind på arbejdsmarkedet. Mennesker som på grund af diverse udfordringer har brug for hjælp, hvis de skal finde et job. En opgave, der er vigtig for Slotssøbadets direktør Otto Skak. Han fortæller, at arbejdet med bæredygtige jobs er en del af deres DNA:

”Vores filosofi er, at der findes noget godt i ethvert menneske. Om du har fysiske eller psykiske handicaps eller har svært ved sproget og kulturen, så har du kompetencer og ressourcer, der kan bruges på en arbejdsplads. Det er vores pligt som virksomhed at skabe jobs til alle, der har viljen til at bidrage, og det giver så meget igen til både arbejdspladsen, medarbejderne og de mennesker, du hjælper.”


Tag dig tid til at se det enkelte menneske

Hvis man spørger Otto Skak, om arbejdet med bæredygtige jobs giver mening, så bærer arbejdet lønnen i sig selv, at se den udvikling medarbejderne går igennem. Et arbejde, der både tager tid og mange ressourcer, når det skal lykkedes. Her er Oliver et godt eksempel på, hvor vigtigt det er at se det enkelte menneske, når man enten hjælper sygemeldte, mennesker langt fra arbejdsmarkedet eller flygtninge i job. Oliver havde brug for at være et sted, der kunne rumme ham og hans situation, og hvor arbejdet foregik i et tempo, som passede ham.

”Når man som jeg døjer med angst og skal prøve nye ting, så er det vigtigt, at arbejdspladsen både forstår min situation og udfordrer mig. Arbejdspladsen skal til en start give små skub, som bliver til større skub og til sidst ender med skridt, man selv tager. Men det kræver, at der bliver lyttet til mig og mine behov,” fortæller Oliver.

Karina Bräuner, som er HR-Chef ved SlotssøBadet, bruger store dele af hendes tid på at tage hånd om de medarbejdere, som har en eller anden form for skånebehov. Hun har desuden ugentlige møder med jobcenteret, hvor de sammen følger op på, hvordan det går, med de medarbejderne, der er ansat via jobcenteret. Karina Bräuner pointerer også, at når de lykkedes med at skabe bæredygtige jobs, så er det fordi, der skabes et rum, hvor det er muligt at se den enkelte medarbejder.

”Det er vigtigt, at man tager tid til at se det enkelte menneske. For vi er alle forskellige og skal hjælpes og tackles på forskellige måder. Der vil altid være bump på vejen, og du skal stå klar til at hjælpe medarbejderen, når det er nødvendigt. Det er det, som Slotsøbadet lykkedes med i forhold til Oliver og de øvrige medarbejdere,” forklarer Karina Bräuner. For Oliver har det været tydeligt, hvordan SlotssøBadet kan noget helt særligt, når de også lykkedes med at rumme ham og hjælpe ham til at få det bedre.

”Jeg har selvfølgelig lært noget fagligt ved at være her, men jeg har også lært meget om mig selv. Jeg har fået min selvtillid igen, men jeg ved også, at viljen skal være der. I bund og grund er det kun mig, der kan hjælpe mig selv.”

Bæredygtige jobs giver mening for medarbejderen, arbejdspladsen og økonomien

Hos SlotssøBadet lægger man ikke skjul på, at de bruger mange ressourcer på at hjælpe den enkelte medarbejder. Resultatet er, at virksomheden får stabile loyale medarbejdere, som de selv har oplært. Hvad de bruger af ressourcer, betaler sig dermed tilbage, fordi medarbejderne bliver på arbejdspladsen i mange år, og de får et godt omdømme hos både kunder og samarbejdspartnere. SlotssøBadet har desuden kun oplevet, hvordan deres indsats styrker fællesskabet på arbejdspladsen.

”Vi oplever kun, at arbejdet med bæredygtige jobs og inkluderingen af mennesker langt fra arbejdsmarkedet har været positivt for os som virksomhed og arbejdsplads. Vi har noget helt unikt med hinanden. Derfor fastholder vi også medarbejderne i mange år, fordi vi er et stort fællesskab og ikke bare en arbejdsplads,” fortæller Otto Skak.

Otto Skak forstår dog godt bekymringen for eksempelvis at få mennesker med skånebehov ind på en arbejdsplads. Selvom de selv har mange positive erfaringer i bagagen, så er det vigtigt, man som virksomhed er godt forberedt og klar til at gå ind i arbejdet med at skabe bæredygtige jobs.

”Som virksomhed skal man være mentalt klar på, hvad det kræver. Det er også vigtigt, at medarbejderne tages med ind i processen, så alle ved, hvad det indebærer. Her er det væsentligt at rådgive sig med både kommunen og andre virksomheder, der ved, hvad arbejdet med bæredygtige jobs kræver,” fortæller Otto Skak.

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Genveje