Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Nyhedsarkiv Gøhlmanns Mølle får nye vinger

Gøhlmanns Mølle får nye vinger

Et kraftigt blæsevejr tilbage i december 2021 var hård ved Gøhlmanns Mølle i Kolding. Det såkaldte hækkeri, der sidder som et net på møllevingerne, blev revet itu af vinden og da Kolding Kommune, som ejer møllen, skulle i gang med at renovere hækkeriet, stod det klart, at selve møllevingerne ikke kunne reddes. Ved nærmere eftersyn blev der konstateret råd i træværket og møllen skulle derfor have både nye vinger og nyt hækkeri.

De nye vinger er lavet af stål for at sikre en længere levetid og de blev sat på møllen torsdag den 18. januar i smukt solskinsvejr.

Stormskaden gav anledning til en større renovering af møllens facade. Sammen med de nye vinger og det nye hækkeri, har møllens tag, der består af de traditionelle tagspåner, fået trætjære og murværket er pudset op. Derudover bliver møllen kalket til foråret.

- Møllen har en høj bevaringsværdi og står som et markant vartegn for området, så den skal vi selvfølgelig passe godt på. Vi har renoveret møllen efter alle kunstens regler og derfor forventer vi, at møllen kan holde mange år endnu, fortæller stadsarkitekt Michael Pagaard Madsen fra Kolding Kommune.

Om Gøhlmanns Mølle

Gøhlmanns Mølle ligger på Møllegården 1 nordvest for Kolding midtby. Det var i sin tid erhvervsmanden Peter Jürgen Gøhlmann, der opførte møllen, efter at den oprindelige mølle brændte i 1860. I den nye mølle blev vindkraften suppleret med en dampmaskine og møllen fik navnet ”Kolding Vind- og Dampmølle”. Siden 1950’erne har møllen haft en broget historie og har blandt andet været både hotel, restaurant og flygtningecenter. Kolding Kommune overtog møllen i 1987 og i dag huser den vestlige møllebygning Kolding Kommunes pædagogisk-psykologisk rådgivning. Hele møllens historie kan læses på Kolding Stadsarkivs KoldingWiki.

Tegnestuen Mejeriet har været rådgiver på restaureringen af møllen.

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Borgerservice åbningstider

Genveje