Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Nyhedsarkiv Nye skilte sætter spot på værdifulde bytræer

Nye skilte sætter spot på værdifulde bytræer

Den flotte kejserlind, der står på Haderslevvej, binder 22,3 kg CO2 om året og producerer 59,9 kg ilt.

Hvis du i den nærmeste fremtid kommer forbi et bytræ i Kolding by, Christiansfeld, Lunderskov eller Vamdrup, der har et farvestrålende skilt bundet rundt om stammen, så er der en god forklaring.

I givet fald er træet udvalgt til at være en del af en ny kampagne, hvor Kolding Kommune fortæller om bytræernes positive effekter.

Træer kan nemlig både binde CO2, producere ilt og absorbere vand. Hvert skilt angiver nytteværdierne for det specifikke træ og fortæller også, hvilken sort træet er, hvor gammelt det er og hvor højt.

Kampagnen udspringer af Kolding Kommunes træstrategi fra 2020, der blandt andet har som mål at fremtidssikre træbestanden i Kolding kommune og oplyse borgerne om træernes værdi.

- Vi ønsker at gøre det synligt, hvor stor betydning træerne har, især i forhold til den mere håndgribelige nytteværdi. Men træer har også en stor herlighedsværdi. De er smukke at se på og forskønner vores byer. Indimellem oplever vi dog, at træerne bliver set som generende elementer, der kaster skygge og smider blade. Men træer spiller først og fremmest en positiv rolle i vores bymiljøer og det vil vi gerne understrege med de nye skilte, fortæller formand for udvalget Plan- og Teknik Jakob Ville.

I alt er 170 kommunale bytræer udvalgt til kampagnen inden for bygrænsen i de fire byer og de repræsenterer forskellige sorter, størrelser og alder på træerne.

Træer er vigtige for den bynære biodiversitet
Udover at afbøde for følgerne af klimaforandringerne ved at optage vand og CO2, så har bytræer også en stor naturværdi. Ældre bytræer kan være bolig for et væld af forskellige fugle-, dyre- insekt- og svampearter.

- De fleste er enige om, at træer er smukke, men de færreste tænker nok over, hvor vigtige træerne er for den bynære biodiversitet. Det er også et vigtigt parameter for de træarter, som vi planter i dag. Fx har vi plantet tretorn i Jernbanegade, som er et robust træ og samtidig bivenligt, fortæller formand for udvalget Natur, Miljø og Klima Jørn Chemnitz.

Skiltene på bytræerne er tegnet af den lokale illustrator André Dall.

Kejserlind på Haderslevvej
Et af de træer, der er udvalgt til kampagnen, er en kejserlind, der står på Haderslevvej i Kolding. Kejserlinden binder 22,3 kg CO2 om året og producerer 59,9 kg ilt. Den er 10,8 meter høj, er 53 år gammel og drikker 43,8 liter vand om dagen.    


Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Borgerservice åbningstider

Genveje