Skip til hoved indholdet

Forsøg med ny affaldsordning i Vester Nebel

Siden april 2023 har vi testet en ny affaldsløsning i Vester Nebel.

Vi har afprøvet to forskellige måder at sortere og samle affald på – og samlet en masse gode erfaringer. Det har vi gjort for at finde den allerbedste måde at sortere på, for alle os der bor i Kolding Kommune.

Byrådet har besluttet, at alle borgere i Kolding Kommune fra efteråret 2025 skal sortere som i model 1. Læs mere nedenfor i afsnittet "Beholderne - Indhold, opdeling og størrelse".

Borgere i Vester Nebel får besked i e-boks om omlægningen. Forvent brev i starten af september 2024 og omlægning i oktober.


Her på siden kan du finde svar på de mest stillede spørgsmål om forsøget.

Der er mange spørgsmål og svar, så det er nemmest at bruge indholdsmenuen herunder.

Indhold (klik på linjen)

Tømmekalender

4. kvartal 2023

23. oktober, 20. november, 18. december

1. kvartal 2024

15. januar, 12. februar, 11. marts

2. kvartal 2024

8. april, 6. maj, 3. juni

3. kvartal 2024

1. juli, 29. juli, 26. august, 23. september

4. kvartal 2023

2. oktober, 30. oktober, 27. november, lørdag 23. december (ændring pga. jul)

1. kvartal 2024

22. januar, 19. februar, 18. marts

2. kvartal 2024

15. april, 13. maj, 10. juni

3. kvartal 2024

8. juli, 5. august, 2. september, 30. september

4. kvartal 2023

9. oktober, 6. november, 4. december

1. kvartal 2024

Tirsdag 2. januar (ændring pga. nytår), 29. januar, 26. februar, lørdag 23. marts (ændring pga. påske)

2. kvartal 2024

22. april, tirsdag 21. maj (ændring pga. pinse), 17. juni

3. kvartal 2024

15. juli, 12. august, 9. september

4. kvartal 2023

16. oktober, 13. november, 11. december 

1. kvartal 2024

8. januar, 5. februar, 4. marts

2. kvartal 2024

Tirsdag 2. april (ændring pga. påske), 29. april, 27. maj, 24. juni

3. kvartal 2024

22. juli, 19. august, 16. september

Du kan få en påmindelse om din tømmedag i vores AffaldsApp eller med Beskedservice.

Tilmeld dig Beskedservice - så får du besked dagen før tømning.
Når du er tilmeldt Beskedservice, sender vi dig en sms, e-mail eller pushbesked (efter dit eget valg) dagen før, beholderne bliver tømt.
Så er det også let at huske, når tømmedagen rykker – f.eks. til påske og pinse.
Tilmeld dig ”Tømning af genanvendeligt affald - forsøg i Vester Nebel” på www.kolding.dk/beskedservice, også selvom du er tilmeldt Beskedservice i forvejen.

AffaldsApp
Du kan også se, hvornår du får tømt beholderne i vores AffaldsApp. Her kan du også tilføje tømmedagene til din kalender på din smartphone, få hjælp til at sortere dit affald med sorteringsguiden og døgnadgang til genbrugspladserne. Hent appen her.

Hvis du ønsker en printvenlig kalender, kan du hente og printe tømmekalenderen her.

Tømmekalender Vester Nebel - mandag 2023-2024

Tømmekalender Vester Nebel - fredag 2023-2024

Du kan også vælge at få en påmindelse om din tømmedag i vores AffaldsApp eller med Beskedservice. Læs mere under "Få en påmindelse om din tømmedag".

Forsøg i Vester Nebel med nye beholdere til genanvendeligt affald

Tirsdag den 28. februar 2023 godkendte et flertal af politikerne i Byrådet ”Principbeslutning om ny ordning for afhentning af 10 fraktioner ved husstanden fra 2025”.

Med gode erfaringer fra andre kommuner, blev en test af forskellige beholderløsninger, klistermærker og metoder til indsamling, sat i gang hos en gruppe udvalgte borgere.

I dag bliver genanvendeligt affald samlet ind i miljøstationer, med genbrugsbilen og på Kolding Kommunes fem genbrugspladser. Men erfaringer viser, at der bliver sorteret mere affald til genanvendelse, når det sker på egen matrikel. Derfor skal borgerne i stedet have beholdere derhjemme.

Kolding Kommunes renovationsafdeling, Redux – Affald og Genbrug, har testet forskellige løsninger. Forsøget skulle give erfaring og danne fundamentet for den endelige affaldsløsning, der kommer ud til alle borgere i 2025 og 2026. Målet er, at mest muligt affald bliver sorteret til genanvendelse.

Forsøget med nye beholdere til genanvendeligt affald begyndte i uge 12, 2023 hvor beholderne blev kørt ud til borgerne i Vester Nebel.

Forsøget varer frem til sommeren 2024, hvor vi vælger én af de to testede måder at sortere affald på og bruger den i Vester Nebel.


Valget er faldet på model 1. Se længere nede på siden.

Borgere med model 2 får omlagt til model 1 i efteråret 2024. Der kommer nærmere besked i e-boks.

I løbet af forsøget har vi testet en række ting. Vi tester blandt andet to mulige løsninger (model 1 og 2) på, hvad der skal være i de enkelte rum og beholdere, blandt andet for at finde ud af, om der er plads nok til de forskellige typer affald.

Derudover har vi afprøvet forskellige måder at kommunikere om ordningen på, blandt andet med information i e-boks til borgerne, tømmekalender, klistermærker og informationssedler på beholderne samt events med udstilling af beholderne. Erfaringerne skal danne grundlag for en god måde at kommunikere på, når vi skal have den endelige løsning rullet ud i hele kommunen.

Endelig har vi undersøgt, hvordan vi skal indsamle tekstilaffald.

Der er flere fordele ved at køre et forsøg, inden vi låser os fast på den endelige løsning i Kolding Kommune. Vores undersøgelse af andre kommuners affaldsløsninger viser, at ikke to kommuner er ens. De bruger nemlig meget forskellige modeller.


Derfor undersøger vi, hvad der virker bedst i Kolding. En af de ting, vi undersøger i Vester Nebel, er, om der skal være pap og papir eller plast og mad- og drikkekartoner i den udelte beholder.


Når vi vælger at køre med testforsøg i et afgrænset område af kommunen, hænger det også sammen med de gode erfaringer, vi gjorde os under udrulningen af indsamling af madaffald: Her blev udrulningen delt op i seks bidder, fordelt på forskellige områder i kommunen, og det betød, at vi kunne justere planen, efterhånden som vi fik erfaringer med, hvad der virkede bedst.

Forsøgsordningen koster ikke ekstra på affaldsgebyret.

Den endelige affaldsløsning forventes at blive rullet ud i hele Kolding Kommune fra efteråret 2025 – og skønnes på nuværende tidspunkt at komme til at indebære en takststigning fra 2026.

10 typer affald du kan få hentet

I Kolding Kommune henter vi 10 typer affald hjemme ved din bopæl:

  • Madaffald
  • Restaffald
  • Pap
  • Papir
  • Glas
  • Metal
  • Plast
  • Mad- og drikkekartoner
  • Farligt affald
  • Tekstilaffald

Hver gang du sorterer og undgår skraldespanden til restaffald, er du med til at løfte affald ud af de danske forbrændingsanlæg. Du har dermed en stor aktie i, at materialer bevæger sig et trin op i affaldshierarkiet: Fra forbrænding til genanvendelse.

Her på siden, Guide til sortering og affaldets rejse, kan du lære, hvordan du sorterer og kommer af med hver enkelt type affald. Du kan også få mere at vide om, hvad der sker med materialerne efter indsamlingen.


Model 1

 

Model 2

 
 

Beholderne – indhold, opdeling og størrelse (model 1 og 2)

Du kan se på klistermærkerne (piktogrammerne) på låget af de nye beholdere, hvilken type affald, du kan lægge i hvert rum og beholder.

Beholderne er delt op på to forskellige måder under forsøget i Vester Nebel (model 1 og 2). Borgere med model 2 får omlagt til model 1 i efteråret 2024. Der kommer nærmere besked i e-boks.

Model 1
- En todelt 240-litersbeholder, hvor venstre rum er til pap og papir og højre rum er til glas og metal
- En udelt 240-litersbeholder til plast og mad- og drikkekartoner

Model 2
- En todelt 240-litersbeholder, hvor venstre rum er til plast og mad- og drikkekartoner og højre rum er til glas og metal
- En udelt 240-litersbeholder til pap og papir

Du kan se klistermærkerne under ”Klistermærker på beholderne (piktogrammer)”.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal sortere dit affald, så brug Sorteringsguiden på vores hjemmeside og i vores AffaldsApp.

For at hjælpe skraldemanden. Det betyder måske ikke det store for dig, hvordan du åbner låget. Måske gør det. Men de sidehængte låg giver et bedre arbejdsmiljø for skraldemanden, fordi han slipper for at åbne hver eneste beholder, inden han tømmer den op skraldebilen.

Håndtaget på de nye beholdere gør det lettere for skraldemanden at køre med beholderne. Det giver med andre ord et bedre arbejdsmiljø.

Det korte svar er nej!

Alle skal have de beholdere, som ordningen kræver til de 10 fraktioner. Både under forsøgsordningen i Vester Nebel, og når den nye ordning bliver rullet ud i hele Kolding Kommune, har du pligt til at benytte ordningen. Det står i Kolding Kommunes ”Regulativ for husholdningsaffald”.

Ja, delvist. 70 % af de nye beholdere er lavet af genanvendt plast.

Rumdeleren i den todelte beholder er indstillet, så der er 60 % i venstre side og 40 % i højre side. Rummene i beholderen passer præcist til skraldebilerne, som netop har to kamre til at kunne håndtere dit sorterede, genanvendelige affald. Det er derfor vigtigt, at du ikke flytter rumdeleren i beholderen.


Vi forventer, også efter erfaring fra andre kommuner, at blandingen af glas og metal fylder mindre end de øvrige typer affald. Derfor skal glas og metal lægges i det lille rum til højre. Hvis rummet bliver gjort mindre, kan affaldet have svært ved at komme ud af beholderen.

Størrelsen på beholderne til genanvendeligt affald er:

  • Højde: 102 cm (127 cm., når håndtaget er oppe)
  • Bredde: 70 cm.
  • Dybde: 66 cm. (86 cm. inkl. håndtag)

Både den todelte og den udelte beholder kan indeholde 240 liter.
Den todelte beholder er opdelt med 60 % (144 liter) i venstre side og 40 % (96 liter) i højre side.

Der skal være 10 cm. luft mellem beholderne, når de står ved siden af hinanden.

Formålet med forsøget i Vester Nebel er blandt andet, at vi skal teste, hvad der skal være i de enkelte rum og beholdere – og om der er plads i beholderne. Derfor er det ikke muligt at skifte beholder.

Sortering

Se under "Beholderne – indhold, opdeling og størrelse", hvad du kan lægge i de enkelte beholdere og rum.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal sortere dit affald, så brug Sorteringsguiden på vores hjemmeside og i vores AffaldsApp.

Du kan også aflevere dit genanvendelige affald på Kolding Kommunes fem genbrugspladser.

Du kan komme af med pap, papir, glas, metal, plast (både hård og blød), mad- og drikkekartoner, farligt affald og tekstilaffald.

Madaffald og restaffald må ikke afleveres på genbrugspladserne.

Grunden til at du må blande lige netop de typer affald i dine beholdere er, at det er de blandinger, som den danske lovgivning giver mulighed for.

Samtidig giver det kommunerne mulighed for at begrænse behovet for mange beholdere ved den enkelte bolig.

Ja! Du må gerne blande blød og hård plast i de nye beholdere. Det bliver sorteret fra hinanden i den videre behandling.

Vi har afprøvet to forskellige affaldsløsninger i Vester Nebel.

I den ene halvdel af byen (model 1) testede vi, om det er bedst med papir og pap i det ene rum og glas og metal i det andet.

I den anden halvdel (model 2) prøvede vi, om det er bedre at bruge den delte beholder til plast og mad- og drikkekartoner sammen med glas og metal.

Derudover har vi testet to forskellige slags klistermærker (piktogrammer) på beholderne. Du kan se klistermærkerne under ”Klistermærker på beholderne (piktogrammer)”.


Erfaringerne har vist, at det giver det bedste resultat med model 1. Derfor skifter borgere i Vester Nebel med model 2 til model 1 i efteråret 2024. Der kommer nærmere besked i e-boks.


Du kan se et kort over de to modeller her.

Grundlæggende er det bedst, at du sorterer de forskellige typer affald så grundigt som muligt. Ligesom når du er på genbrugspladsen.

Men for at du slipper for at have ti affaldsbeholdere stående derhjemme, må du gerne blande de forskellige typer affald. Det kan de firmaer, som sørger for den videre behandling og genanvendelse, godt håndtere.


En anden årsag til forskellen på sorteringen derhjemme og på genbrugspladsen er, at Kolding Kommune skal overholde de aftaler, som allerede er indgået og typisk gælder i flere år.

Tænk sådan her på det: Jo mere du sorterer, jo færre råmaterialer skal der bruges til nye produkter. Det handler om at få skubbet store mængder affald ud af de danske forbrændingsanlæg, så det i stedet kan blive genanvendt.

Beslutningen om mere affaldsindsamling er vedtaget af regeringen i juni 2020 i "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi".

Nej! For jo mere du sorterer, jo mere kan blive brugt igen. Det gælder om at få de genanvendelige materialer så langt op i affaldshierarkiet som muligt. Affaldshierarkiet er affaldsverdenens svar på kostpyramiden – bare omvendt.

Når du kender til affaldshierarkiet, får du måske mere lyst til at sortere dine ting og sager - og skille dem ad - så flere materialer kan flytte højere op i affaldshierarkiet.

Jo mere du sorterer, jo mere kan blive brugt igen.

Modtag Genbrugsfællesskabets gratis, digitale minikursus der forklarer, hvorfor det er vigtigt at sortere.

Fyn har faktisk slet ikke et anlæg endnu. De fynske kommuner undersøger i øjeblikket, om det kan være muligt at aflevere restaffald blandet med plast på et centralt anlæg, hvor det skal sorteres af robotter. Der er heller ikke nogen anlæg i resten af Danmark, men det går hurtigt med den teknologiske udvikling, og blandt andet har virksomheden Solum haft planer om at etablere et sorteringsanlæg med AI-robotter. Indtil videre er anlægget stadig ikke etableret.

Her i Kolding følger vi fra Redux – Affald og Genbrug selvfølgelig udviklingen meget tæt. Men vi vurderer også, at der vil gå meget lang tid, før et sorteringsanlæg med robotteknologi kan stå klar. Indtil da arbejder vi derfor videre med en sortering, som vi ved virker, nemlig sortering hjemme hos borgerne.

Klistermærker på beholderne (piktogrammer)

Under forsøget i Vester Nebel har vi testet to forskellige slags klistermærker (piktogrammer) på beholderne. Model 1, med piktogram, billeder og tekst, i den ene halvdel af byen. Model 2, uden billeder, i den anden halvdel.

Forsøget har vist, at det ikke gør nogen mærkbar forskel, om man har det ene eller andet sæt klistermærker (piktogrammer).

Derfor kommer der i Kolding Kommunes nye affaldsordning til at være rene piktogrammer på beholderne, altså uden hjælpetekst og billeder, så de er nemme at genkende både fra genbrugspladsen og andre steder i landet.

Nej! Formålet med forsøget i Vester Nebel er at finde ud af, hvilken model/løsning der fungerer bedst. Også hvad angår klistermærkerne (piktogrammerne).

Farven på de to piktogrammer følger loven. Mere specifikt står det i Affaldsbekendtgørelsen (bilag 6). De to piktogrammer sidder på hver sin beholder, så det burde ikke skabe problemer eller misforståelser, når du sorterer dit genanvendelige affald.

Tømning og vedligehold

Skraldemanden tømmer dine beholder til genanvendeligt affald hver fjerde uge. Din beholder til mad- og restaffald bliver tømt som normalt.

Se under afsnittet Tømmekalender for at se mere specifikt, og få en påmindelse om, hvornår dine beholdere til genanvendeligt affald bliver tømt.

Se under afsnittet Tømmekalender.

Beholderne til genanvendeligt affald bliver tømt mellem kl. 6.30 og 17 på hverdage. Ligesom du kender fra tømningen af din beholder til mad- og restaffald.

Skraldemanden tømmer dine beholdere til genanvendeligt affald derfra, hvor du normalt stiller din beholder til mad- og restaffald.

På siden God adgang for skraldemanden kan du læse om de krav din adgangsvej skal leve op til, så din affaldsbeholder kan blive tømt sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Ja! Beholderne til genanvendeligt affald bliver tømt om mandagen i Vester Nebel. Dog på forskellige mandage - og nogle få steder om fredagen – afhængig af hvilke beholdere du har. Se under afsnittet Tømmekalender.

Da vi har testet forskellige affaldsløsninger i Vester Nebel, kan du ikke bestille ekstra tømning i forsøgsperioden.

Aflevér i stedet dit genanvendelige affald, i de rene typer affald – ikke blandet som i de nye beholdere – på en af Kolding Kommunes fem genbrugspladser.

De to beholdere bliver tømt på to forskellige mandage. Det gør de, fordi det er den samme skraldebil, der kører begge ruter, altså tømmer hver af dine beholdere til genanvendeligt affald.

Det er de samme skraldebiler, som også bliver brugt til at tømme din beholder til mad- og restaffald. De er indrettet med to rum, og derfor skal skraldebilen være tom, før den kan køre med en anden slags affald.

Skraldemanden tømmer din beholder til mad- og restaffald som han plejer. Men skraldebilen skal tømmes, før skraldemanden kan hente beholderne til genanvendeligt affald, som helt lavpraktisk er nødt til at blive tømt af to omgange / på to forskellige dage.

Se mere under ”Den ene beholder er tømt, men den anden er stadig fyldt. Hvorfor?”.

Ligesom med din beholder til mad- og restaffald, så er det Meldgaard der tømmer beholderne til genanvendeligt affald.

Nej, skraldebilen har to rum. En gang sorteret – altid sorteret.

Affaldet i den todelte beholder til genanvendeligt affald bliver tømt i hver sit rum i skraldebilen. Ligesom du kender det fra tømningen af din beholder til mad- og restaffald. Det samme gælder den udelte beholder, dog kun i et rum.

Din tømmedag rykker sig, hvis den ligger på en helligdag. Se under afsnittet Tømmekalender.

Tilmeld dig Beskedservice - så får du besked dagen før tømning.
Når du er tilmeldt Beskedservice, sender vi dig en sms, e-mail eller pushbesked (efter dit eget valg) dagen før, beholderne bliver tømt.
Så er det også let at huske, når tømmedagen rykker – f.eks. til påske og pinse.
Tilmeld dig ”Tømning af genanvendeligt affald - forsøg i Vester Nebel” på www.kolding.dk/beskedservice, også selvom du er tilmeldt Beskedservice i forvejen.

AffaldsApp
Du kan også se, hvornår du får tømt beholderne i vores AffaldsApp. Her kan du også tilføje tømmedagene til din kalender på din smartphone, få hjælp til at sortere dit affald med sorteringsguiden og døgnadgang til genbrugspladserne. Hent appen her.

Hvis du ikke har fået tømt din beholder, kan du give besked om manglende tømning i vores AffaldsApp eller ved at kontakte Redux – Affald og Genbrug på telefon 79 79 71 00 eller nyebeholdere@kolding.dk.

Skraldemændene fra Meldgaard samler det genanvendelige affald ind. Når skraldebilen er fyldt, bliver affaldet kørt videre til forskellige aftagere, altså firmaer som står for den videre behandling af det genanvendelige affald, så mest muligt bliver genanvendt til nye materialer og produkter.

Her på siden, Ind i affaldets verden, kan du lære, hvordan du sorterer og kommer af med hver enkelt type affald. Du kan også få mere at vide om, hvad der sker med materialerne efter indsamlingen.

Du skal selv holde dine affaldsbeholdere rene. Selvom affaldsbeholderen skulle blive snavset under tømning, er det stadig dit ansvar at holde den ren.

Du kan nå langt med en haveslange og en spand sæbevand.

Tekstilaffald og farligt affald

Tekstilaffald er tøj eller tekstil, der ikke kan sælges eller gives videre til andre. Det kan f.eks. være dine hullede sokker, plettede skjorte eller ødelagt sengetøj og viskestykker. Tekstilaffaldet kan genanvendes og få nyt liv.

Fra sommeren 2023 skulle alle danske kommuner sortere tekstilaffald for sig, men vi tyvstartede i april 2023 under forsøget i Vester Nebel.

Genbrugeligt tøj og tekstil er det modsatte af tekstilaffald. Det kan være cowboybukser, som bare ligger i skabet eller en dug, du ikke længere får brugt, men som er i god stand uden pletter eller huller. Det er tøj eller tekstil som kan bruges og gives væk til andre.

Smid ikke dit genbrugelige tøj ud som tekstilaffald.

Hvis dit tøj ikke fejler noget, er det langt bedre for miljøet, at det gives eller sælges videre i den form det har, hvor det kan genbruges. På den måde bevarer du de ressourcer, der allerede er lagt i tøjet og sørger for, at det får et andet liv hos andre.

Under forsøget i Vester Nebel får du leveret røde poser til dit tekstilaffald.
Når posen er fyldt, kan du lægge den på låget af din beholder til mad- og restaffald. Så tager skraldemanden den med, når beholderen tømmes. Husk at slå knude på posen.

OBS! Smid ikke dit genbrugelige tøj ud som tekstilaffald. Giv det i stedet videre – og glæd andre.

Hvis du bor i Vester Nebel og er løbet tør for røde poser til tekstilaffald, kan du skrive til Redux – Affald og Genbrug på nyebeholdere@kolding.dk.

Så lægger vi nogle røde poser klar til dig, som du selv skal hente i administrationen på Bronzevej 3 ved Kolding Nord Genbrugsplads.

Farligt affald er f.eks. batterier, elektronik og lyskilder eller malingrester, printerpatroner og neglelakfjerner.


Farligt affald består af mange forskellige ting, der indeholder stoffer og kemikalier, der kan skade mennesker, dyr og økosystemer, hvis det ikke behandles korrekt.

Ligesom hidtil kan du bruge den grå kasse til farligt affald. Der må max. komme fire kilo i kassen.

Skal du af med større ting, har du flere muligheder. Læs mere på www.kolding.dk/farligtaffald.

Miljøstationer og Genbrugsbilen i Vester Nebel

Ja! Redux – Affald og Genbrug har fjernet miljøstationerne i forsøgsperioden, og det har således ikke været muligt at bruge dem.

På baggrund af de gode resultater med beholderne til genanvendeligt affald, og for at sikre, at borgerne i Vester Nebel ikke skal tilbage til at bruge miljøstationer, blev udvalget Plan og Teknik i Kolding Byråd den 3. maj 2023 orienteret om, at ordningen med de 10 fraktioner fortsætter (punkt 19), til beholderne bliver kørt ud i resten af Kolding Kommune fra efteråret 2025.

Det betyder med andre ord, at miljøstationerne ikke vender tilbage til Vester Nebel.

Pladserne, hvor miljøstationerne stod, kan derfor bruges til andre formål.

Du skal i stedet bruge dine beholdere til genanvendeligt affald.

Hvis der ikke er mere plads i beholderen, kan du aflevere dit genanvendelige affald på en af Kolding Kommunes fem genbrugspladser eller bestille Genbrugsbilen.

Ja! Du kan stadig benytte Genbrugsbilen under forsøget i Vester Nebel.


Du kan ikke komme af med f.eks. møbler og hvidevarer i de nye beholdere, så der kan du i stedet bestille Genbrugsbilen på www.kolding.dk/genbrugsbilen.

Sådan kontakter du os

Redux – Affald og Genbrug
Bronzevej 3
, 6000 Kolding

Telefontider:

Mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-16.30

Følg vores nyhedsbrev

Selvbetjening:

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Borgerservice åbningstider

Genveje