Skip til hoved indholdet

1. januar 2025 gælder der nye regler for asbest

Reglerne for asbestarbejde får betydning for dig, som vil udskifte husets asbesttag.

Fra 1. januar 2025 er det kun virksomheder med autorisation, der må nedrive materialer med asbest. 

En artikel på TV2 i dag (26. juni 2024) har imidlertid givet en opfattelse af, at de nye regler for asbestarbejde træder i kraft på mandag, 1. juli.

Men det er ikke tilfældet, forklarer Kolding Kommunes affaldskonsulent og arbejdsmiljøkoordinator Helle Nielsen.

"Der er ganske rigtigt en bekendtgørelse om asbest i arbejdsmiljøet, der træder i kraft 1. juli. Og de fleste af reglerne i bekendtgørelsen gælder fra den dato. Men lige præcis reglen med autorisation gælder først fra 1. januar 2025. Det betyder, at virksomhederne lige har tid til at blive autoriseret,” siger Helle Nielsen.


De nye regler er forskellige fra i dag, hvor privatpersoner lovligt kan udføre udendørs asbestarbejde, fx skifte tag på egen bolig. 

Det er dog Arbejdstilsynets klare anbefaling, at private altid får hjælp fra professionelle firmaer til at fjerne asbest, da det kræver specialiseret viden at gøre det på en forsvarlig og sikker måde. Fra 1. januar vil det kun være tilladt at få udført asbestarbejde – både indendørs og udendørs – af en autoriseret virksomhed. 

Har du bolig i Kolding Kommune, kan du få hentet materialer med asbest ved din bolig uden beregning, når du har pakket dem forsvarligt i bigbags. Det vil være op til byrådets politikere at vurdere, om ordningen skal fortsætte eller ændres efter 1. januar 2025.

 

Fakta om asbest

  • Asbest er et naturligt forekommende mineral, som tidligere var meget anvendt i især byggematerialer og til isolering. Asbeststøv er sundhedsskadeligt og årsag til kræft i blandt andet lunger og strube.
  • Selvom asbest ikke er lovligt at anvende i dag, findes det stadig i store mængder i de danske husstande. Er din bolig bygget før 1990, kan der gemme sig asbest på badeværelset, i bløde loftsplader og i tagpladerne. Indendørs asbestarbejde skal både i dag og fra 1. januar 2025 udføres af en håndværker, der er uddannet i at fjerne asbest.
  • Asbesten er ikke farlig, så længe den er indkapslet. Men begynder du at renovere dit hus, er der stor sandsynlighed for at asbesten bliver frigivet. Der skal kun indåndes en smule asbeststøv for på sigt at skade organerne. Har man været udsat for asbest, bliver man ofte først ramt af kræft 30 år senere. 

Kilde: Kræftens Bekæmpelse og Arbejdstilsynet

 

Det siger lovgivningen

 

Bekendtgørelse om asbest i arbejdsmiljøet ​træder i kraft 1. juli 2024.

I paragraf 7, der først gælder fra 1. januar 2025, står der, at nedrivning kun må udføres af virksomheder, der er autoriseret af Sikkerhedsstyrelsen. Nedrivning kan dog udføres uden autorisation, når der er tale om kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter som f.eks. nedtagning af enkelte asbestholdige tagplader, enkelte fliser fastgjort med asbestholdig fliseklæb eller enkelte rørbøjninger med asbestholdig isolering. Det betyder med andre ord, at en håndværker fx godt må fjerne et par fliser på et badeværelse, så længe personen, der udfører arbejdet, har den relevante arbejdsmiljøfaglige uddannelse til at fjerne asbest. 


 

 

 

Asbesthuset viser dig, hvor du skal være opmærksom i din bolig
Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Genveje