Genbrugspladserne i Kolding Kommune tager kun imod mindre mængder asbest, højst op til 50 kilo af gangen og pakket i to lag plast, før du afleverer. Skal du have nyt tag og ligger din ejendom i Kolding Kommune, henter vi tagplader af fibercement med og uden asbest på den adresse, hvor taget bliver fjernet.
Digital selvbetjening
1. Bestil først bigbags i vores affaldsshop
2. Bestil dernæst afhentning af de fyldte bigbags med asbestaffald
Vejledning til at pakke og placere dit affald i bigbags
Du har ansvar for at anmelde bygge- og anlægsaffald (husk NemID/MitID)
Afhentning af tagplader af fibercement med og uden asbest
-
Som forsøgsordning kan du få hentet tagplader af fibercement med og uden asbest på din egen adresse*.
Udvidelse af ordningen til også at omfatte støvende asbest er under politisk behandling i Kolding Byråd frem til 1. april 2023.
Ordningen med at få hentet tagplader af fibercement med og uden asbest har kørt som forsøg de seneste par år. I januar 2023 var en revideret version af 'Regulativ for husholdningsaffald' sendt i høring blandt politikere og borgere i Kolding Kommune. Bliver forslaget godkendt politisk i løbet af marts, vil det også være muligt at få hentet andet asbestholdigt affald, fx støvende asbest, så længe det er forsvarligt dobbeltemballeret. Støvende asbest finder du fx ofte i fliserne på dit badeværelse.
- For at bruge ordningen skal du have mere end 50 kilo affald, og du skal sørge for at emballere det i bigbags, som du bestiller i vores affaldsshop og henter på genbrugspladsen. Vi udleverer som standard bigbags med åbning i siden. Ønsker du i stedet for, at bigbaggen har åbning i toppen, kan du spørge efter denne model på genbrugspladsen. Det er dog ikke alle pladser, der har disse modeller liggende.
- Bigbaggens 4 løfteøjer skal vende op mod himlen, så kranfører kan sætte en krog i hvert løfteøje.
- Vi henter som regel dit affald om tirsdagen.
- Trin-for-trin vejledning: Sådan pakker og placerer du affaldet korrekt (print den til din håndværker)
Hvilken type asbestaffald omfatter forsøgsordningen?
- Vi henter tagplader af fibercement med og uden asbest. Ukurante dele, der er for store til en bigbag, fx aftrækskanaler, henter vi også. Delene må ikke knækkes over, da der så bliver frigivet asbeststøv.
- Vi henter i øjeblikket ikke støvende asbest, der fx findes i fliseklæb og bløde loftsplader. Dette kan blive ændret, når det reviderede forslag til 'Regulativ for husholdningsaffald' er godkendt i løbet af foråret 2023.
- Har du støvende asbest, skal du kontakte os på redux@kolding.dk. Vi anviser dit affald på baggrund af din anmeldelse om bygge- og anlægsaffald.
Det er forbudt at genbruge asbestholdigt affald.
Pris for at få hentet tagplader med asbest
- Privatpersoner betaler i forsøgsperioden ikke ekstra for at få hentet tagplader med asbest på hjemmeadressen. I øjeblikket bliver udgifterne dækket af den del af affaldsgebyret, der går til genbrugspladser.
-
Virksomheder betaler et gebyr for at bruge forsøgsordningen.
Har du mindre end 50 kilo asbestholdigt affald?
Så skal du fortsat aflevere dit affald på genbrugspladsen. Men det er kun tilladt at aflevere dobbeltindpakket asbest. Dobbeltemballering vil sige, at du skal pakke to klare plastsække om dine asbeststykker.
Genbrugsvejlederne må gerne afvise dig, hvis du har mere end 50 kilo med, eller hvis affaldet ikke er pakket i to lag plast (dobbeltemballeret).
50 kilo asbest svarer ca. til 2-3 tagplader.
Genbrugspladserne tager nu kun imod 13 procent af al indsamlet asbest
Forsøget med at hente asbest ved nedtagningsstedet er sat i søen for at både håndværkere, bygherrer og genbrugsvejledere bliver mindre udsat for asbeststøv.
Ifølge sundhedsmyndighederne og Arbejdstilsynet kan selv små mængder asbeststøv være kræftfremkaldende.
Mængden af asbestholdigt affald på genbrugspladserne stiger, og set over de seneste tre år indsamler vi cirka 1.000 ton asbest hvert år – typisk tagplader af fibercement.
Forsøget med at hente asbest ved borgerne viser, at vi undgår rigtig meget asbest på genbrugspladserne:
-
I perioden marts-maj 2022 er der indsamlet 274 ton asbest i hele kommunen.
- Af de 274 ton fra de tre nævnte måneder har vi hentet 87 procent, 239 ton, på den adresse, hvor taget er blevet taget ned.
- Det betyder altså, at kun 13 procent af alt indsamlet asbest i denne periode er afleveret på genbrugspladserne.
Hvad sker der med asbesten?
Affaldet bliver kørt direkte til Deponi Syd, hvor det bliver stablet i høje stakke og derefter dækket af.
Et deponi er et område, der er udlagt til bortskaffelse af affald, der ikke kan genbruges, genanvendes eller brændes. På deponiet fungerer en plastmembran som sikkerhed for, at der ikke bliver udledt forurening fra det deponerede affald til det omkringliggende miljø.
Når det regner på et deponi, siver vandet gennem affaldet. Det forurenede vand udledes til en pumpebrønd og derefter til en rensningsanlæg. Asbest fra tagpladerne bliver som udgangspunkt ikke udledt med spildevandet, for det er bundet til eternit i pladerne.
Det er altid ærgerligt, når materialer ikke kan bruges igen, men asbestholdigt affald må ikke genanvendes af sundhedsmæssige årsager.
Heldigvis sender vi kun cirka to procent af alt affald i Kolding Kommune til deponi. Foruden asbest kan det være pvc-holdige produkter som badebassiner, badedyr, gummistøvler, regntøj og haveslanger.
Hvis du vil vide mere om deponi, genanvendelse og genbrug, kan du tilmelde dig et minikursus i syv dele om sortering, affald og genbrug.
Indsamlet asbestaffald bliver læsset af på deponiet.
Foto: Deponi Syd