Affaldsplanen er vores fælles ramme for, hvordan vi øger genbrug og undgår affald i Kolding Kommune. Sortering er efterhånden kun en lille del af affaldsområdet. Den tendens bliver foldet ud i den reviderede udgave af Kolding Kommunes affaldsplan, 'Affaldsplan 2023-2024’, hvor der bliver lagt vægt på, at både borgere og virksomheder skal tænke mere reparation og genbrug, før de tænker i at købe nye ting. Den reviderede udgave bygger ovenpå den overordnede strategi 'Affaldsplan 2014-2024' og den reviderede udgave 'Affaldsplan 2019-2024'.
Affaldsområdet er under massive ændringer i disse år.
Ændringerne er dels et udtryk for ny lovgivning fra Folketinget og EU og dels et generelt øget fokus på bæredygtighed i samfundet. Affald handler således om meget mere end bare at sortere f.eks. plastik og metal hver for sig.
Nu handler det også om at kaste kritiske øjne på vores daglige forbrug, for vi trækker på naturens ressourcer. Og det er lidt af et skifte, for affald har altid bare været noget, vi skiller os af med. Men den æra er slut, også i Kolding Kommune.
Derfor vil vi tilbyde børn, voksne og lokale virksomheder at blive klædt endnu bedre på til selv at gøre en forskel i den bæredygtige omstilling. Samtidig vil vi lave mange flere tiltag for at gøre genbrug af ting og materialer mere attraktivt og let at gå til. Ideerne kan man læse i den reviderede version af kommunens affaldsplan, Affaldsplan 2023-2024, som har været i høring hos borgerne, og godkendt af byrådet i marts 2023.
Fakta
Her er nogle af ideerne fra 'Affaldsplan 2023-2024', der skal få borgere og virksomheder til at tænke ”kan den bruges igen” i stedet for at sortere som affald
Genbrugsfællesskabet
Workshops, events, videndeling handler dette fællesskab om. Og der vil blive sat endnu mere skub i aktiviteter, der kan understøtte en mere bæredygtig hverdag hos kommunens borgere. Der vil blive lagt op til meget borgerinddragelse, hvor de bedste eksempler kan deles på tværs af kommunen. Der er afsat 175.000 kr. hvert år frem til 2024.
Læs mere om Genbrugsfællesskabet og modtag nyhedsbrevet med gratis kursus om affaldshierarkiet.
Skoleelever som eksperter i affald
Der bliver udviklet et undervisningsforløb for kommunens 4. klasser. Undervisningen trækker på de bedste elementer fra spilverdenen med koder, der skal knækkes, før diplomet er i hus. Der er afsat 400.000 kr. til projektet.
Gratis genbrug til humanitære og private genbrugsbutikker, virksomheder og andre private aktører
På alle genbrugspladser vil der være genbrugsområder, hvor borgere kan stille ting, der kan bruges igen. Tingene bliver samlet i en hal ved Kolding Nord Genbrugsplads, hvor private aktører som fx humanitære og private genbrugsbutikker og virksomheder efterfølgende kan plukke effekterne kvit og frit for at bruge eller sælge dem i deres forretning. Den nye model træder i kraft 1. oktober og er bundet op på ny lovgivning fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Der er afsat 2,5 millioner kroner til projektet.
Læs mere om gratis genbrug til private aktører.
Byggematerialer
Kolding Kommune selv skal sætte et eksempel i forhold til bæredygtighed. Hvis der rives en bygning ned, skal alle materialer behandles ordentligt, så de kan bruges i den nye bygning. Kolding Kommune har allerede erfaringer med at bygge med brugte byggematerialer. Det skete, da daginstitutionen Kildemosen i Seest blev bygget.
Læs mere om genbrug af byggematerialer.
Sortering i affaldsbeholdere derhjemme
Sortering er ikke helt ude af affaldsplanen, hvor der også er fokus på det projekt, som de fleste formentlig har hørt om, nemlig at det skal være lettere at sortere 10 typer affald derhjemme. Derfor skal der rulles affaldsbeholdere ud til alle husstande i løbet af 2025, og det skal være lettere for etageejendomme at komme af med farligt affald.
Læs mere om projektet om sortering derhjemme.