Dørene De vigtige værdier, Det smukke sprog, De skønne omgivelser og De fede fællesskaber er åbnet.
De vigtige værdier
Der er opmærksomhed på, at den mindste handling gør en forskel. Det skal være borgernært og meningsfuldt for alle, når vi taler om hjem, hjemlighed og hjemfølelse. Det skal kunne ses, høres og mærkes både for den enkelte beboer og de pårørende. Det har været vigtigt at få det bredt ud til alle i personalegruppen.
Der er fokus på personalets handlinger og kultur i deres virke med beboerne, men bestemt også med hinanden.Værdier som omsorg, anerkendelse og en ressourcefokuseret tilgang er grundsten – ikke alene i den pædagogiske praksis, men også i forhold til den måde personalet møder hinanden på som kollegaer samt de pårørende.
Der er stort fokus på at se på den gode intention, da alle handlinger giver mening for den der udfører den.
Det smukke sprog
Døren er blevet åbnet både med blik for hvordan og hvor kommunikation finder sted. Der arbejdes med en opmærksomhed på at sprog skaber virkelighed.
Der er også lagt vægt på en endnu større bevidsthed om, hvordan der kommunikeres, når beboerne er tilstede. Der er en bevidsthed om, hvad beboerne kan inkluderes i, og der er plads og tryghed i personalegruppen til, at såfremt det skulle ske, så tages det op. Det giver mindre støj og uro og bidrager til et mere roligt miljø med passende stimuli.
De skønne omgivelser
Det er vigtigt at personalet hjælper med at virkeliggøre beboernes ønsker til et godt hjem.
Ingen hjem er ens og det er essentielt, at der så vidt muligt forsøges at sætte sig i beboernes sted. Personalet rolle er derfor bl.a. at være observerende og forholde sig nysgerrig på, hvad den enkelte beboer har af ønsker. For nogle beboere er en dug og blomster afgørende, og for andre er det at have dukker eller have en lejlighed, der er meget spartansk indrettet. Også her kan de pårørende inddrages med viden og historik om et, for nogen, langt levet liv.
Udeliv. Alle afdelingerne har en atriumgård, som kan benyttes om sommeren. Her sættes tomatplanter og jordbær, og her nydes kaffe med flere af beboerne. Flere afdelinger har herregårdsgynger, som inviterer til samvær og sansestimuli.
Uderummet har også den fordel, at der er højt til loftet, og nogle beboere kan være længere tid i sociale relationer og med flere, når det foregår udendørs. Der er et ønske om at bruge uderummet endnu mere for at styrke relationer på kryds og tværs. Krukker/højbede med duftende lavendler, sommerfuglebusk og evt. flere spiselige bær, for at skabe mere liv og hygge, er også på ønskesedlen.
Det fede fællesskab
På Rytterskolevej er der et ønske om at skabe mere rum og mulighed for fællesskaber. Mange beboere kan ikke selv opsøge fællesskaber, så der er brug for at personalet faciliterer dem. Det skal være beboernes fællesskaber og deres interesser, der skal være afgørende.
Indsatsen betyder bl.a. at der drikkes eftermiddagskaffe sammen i weekenderne og synges sange efter kaffen.
Onsdagsidræt, forårsfestival, besøgshunde, motionsdag og fællesskabsaktiviteter som fx film i salen er andre eksempler på fællesskaber på Rytterskolevej, og så er der de gode faste traditioner, hvor de pårørende inviteres med til.
Det tænkes også ind, at ikke alle beboere profiterer af store fællesskaber, og her tænkes kaffebesøg eller at to beboere kan se en film sammen.
Fællesskabsfølelsen er individuelt, og alle beboerne skal have et tilbud der tilgodeser netop deres individuelle behov.
