Skip til hoved indholdet

Frivillig på bæredygtighedsområdet

Har du lyst til at være aktiv i en forening, hvis formål det er at passe bedre på vores jordklode? Det er der masser af muligheder for i Kolding Kommune, hvor mange frivillige allerede, på vidt forskellig vis, kæmper denne sag.

Kommunen har en ambitiøs bæredygtighedsstrategi, som støtter fint op om de mange frivillige tiltag.

Strategien er inddelt i 6 temaer:

  • Sundhed og trivsel for alle
    Hvordan understøtter vi borgerne i at trives både fysisk og mentalt ved at skabe de rette rammer og forudsætninger?
  • Klima i Balance
    Hvordan kan vi nå 70% reduktion i vores CO2 udledning inden 2030 både ved at kigge på transport, energi og landbrug og vores vareforbrug?
  • Mangfoldig natur
    Hvordan kan vi sikre den mangfoldige natur og biodiversiteten i Kolding både ved at beskytte det eksisterende, men også ved at styrke sammenhængen og skabe mere og bedre natur både i by og på land?
  • Vand som ressource
    Hvordan sikrer vi vores drikkevand, så fremtidens generationer fortsat kan drikke rent vand fra hanen, og hvordan kan vi sikre vores by mod fremtidige klimaforandringer?
  • Ressourcer i kredsløb
    Hvordan sikrer vi, at vores ressourcer ikke går tabt, men i stedet skaber nye løsninger baseret på mere genbrug, genanvendelse, deleøkonomi og repair, og hvordan sættes de menneskelige ressourcer i spil?
  • Bæredygtige fællesskaber
    Hvordan sikrer vi, at alle har den nødvendige viden til at kunne træffe

At komme i mål med strategien er et kæmpe arbejde, der kun kan nås, hvis alle i Kolding bidrager, både kommunen, erhvervslivet, skoler, studerende, foreninger, o.s.v. Vi har også brug for dig.

Herunder får du et overblik over kommunes grønne foreninger.
Fælles for foreningerne er, at der er plads til mange flere, med interesse for bæredygtighed.
Kig nærmere på deres hjemmesider, og ring gerne til kontaktpersonen for yderligere oplysninger.

’Sammen sætter vi færre fodspor’

Har du kendskab til flere foreninger der burde stå på denne side, så giv et kald til Karin Raaby, tlf. 2937 1289 eller her kraa@kolding.dk.

– hele Koldings handlingsplatform for bæredygtighed

Det er et samlingspunkt for alle der arbejder med bæredygtighed privat, på arbejdet, på uddannelsen eller i foreningen. Det er et sted at gå hen ”for at ringe til en ven”, finde sparring, ny viden og samarbejdspartnere i et bredt netværk. Du skal være klar til at bidrage til det brede fællesskab og have mod på at handle.

Ansøg om at blive en del af handlingsplatformen på www.BærDet.dk

Kontakt:

hello@baerdet.dk

Se mere på:

www.baerdet.dk

Logo Danmarks Naturfredningsforening Kolding

Medlemmerne af DN Kolding lægger en frivillig indsats i det lokale foreningsarbejde, fordi vi holder af den natur, som findes i kommunen. Vi vil gerne dele vores begejstring med alle, ved at arrangere ture, aktiviteter og møder, der sætter fokus på både de mange oplevelser, som naturen kan tilbyde, og på de mange udfordringer, som bevarelse af naturen og vores miljø indebærer.

Det er centralt i afdelingens arbejde at overvåge bevarelsen og beskyttelsen af vores naturressourcer og fredede områder. Dette gøres i forbindelse med regionale-, kommunale- og lokalplanlægningsprocesser.

Desuden kan afdelingen benytte sig af sine klagerettigheder i forbindelse med kommunale dispensationer, når lovmæssige beskyttelseslinjer eller fredede områder krænkes på en urimelig måde.

Vi ønsker og arbejder for, at Danmark bliver et bæredygtigt samfund med en rig og mangfoldig natur, et smukt og varieret landskab og et rent og sundt miljø. Du har brug for naturen - og den har brug for dig! Meld dig ind i Danmarks Naturfredningsforening og bliv aktiv i foreningens afdeling her i kommunen.

Ved at gøre en frivillig indsats for natur og miljø i vores lokalområde er du med til at sikre en bæredygtig udvikling.

Du er velkommen til at deltage i et af vores arrangementer, så du kan se, hvad vi laver. Du kan også kontakte os direkte og høre nærmere om Danmarks Naturfredningsforenings arbejde i kommunen. Vil du arbejde med sociale medier, miljøsager eller arrangementer? Muligheder er mange som frivillig i DN Kolding. Det vigtigste er du har lyst til at gøre en positiv forskel og møde nye mennesker.

Vi har mange typer af opgaver. Måske du har det sociale gen på plads og vil gerne arbejde med medlemspleje? Er du en ørn til hjemmesider og nyhedsbreve har vi også en spændende opgave til dig. Det kan også være du interesserer dig for at arbejde med natur- og miljøsager? Du kan også lave spændende arrangementer eller bekæmpe invasive arter som bjørneklo. Vil du hjælpe med at tjekke fredninger, kan du også gøre det. Det er kun fantasien der sætter grænser. Har du en idé til en frivillig aktivitet i vores afdeling, så kontakt os gerne.

Kontakt:

Esben Christoffersen, formand
Tlf.: 4118 1130
Mail: kolding@dn.dk

Logo - Dansk Ornitologisk Forening (BirdLife Danmark)

Lokalafdelingen DOF Sydøstjylland arrangerer ture og afholder møder samt foredrag for foreningens medlemmer. Vi er også aktive i det lokale arbejde med fuglebeskyttelse. Lokalafdelingens bestyrelse består blandt andet af en formidlingsgruppe, fugleovervågningsgruppe og en fuglebeskyttelsesgruppe.

Isfugl

Kontakt:

Conny Brokholm
Tlf.: 2449 8504
Mail: cb@dof-sydostjylland.dk

workshops for textile transformation

Empty Your Wardrobe (EYW) is a sustainable youth organization Co - founded by Svetlana Petrova in 2015 in Bulgaria. The project has evolved and moved its location and main activities in 2016 to Kolding, Denmark. The primary mission is to create behavioral change about the ways we consume & to reduce textile waste by extending the life cycle of used clothing and accessories. It exists to empower and inspire citizens, community members and collaborating partners to create products, services, social interactions & actions aligned with the Sustainable Development Goals.

Empty Your wardrobe is doing this by hosting clothes swap events and festivals, creating  and knowledge exchange, creating sustainable talks, designing collections based on Zero-waste, Circular Economy and Artisan Techniques, as well as building a strong youth community with other climate-oriented organisations. The vision of Empty Your Wardrobe is to create a platform for Sustainable Innovation and connect people from different backgrounds who are passionate about the same goal: “Re-Loving the Future of Our Planet”.

Contact:

Social entrepreneur Svetlana Petrova
Tlf.: (+45) 4246 0414
Mail: svetlana.petrova153@gmail.com

Read more here:

www.emptyyourwardrobe.com/en

Facebook

Food:RE:Formers 3 billeder - holdet bag, spisning, affalsdsindsamlingling

Food:RE:Formers is a local non-profit food waste organization (NGO) founded in May 2019.

The organization aims to challenge, inform, and broaden the knowledge about food waste and its implications on our environment. Food:RE:Formers address the problems through a participatory approach by encouraging citizens and businesses to take action against food waste and overconsumption. The organization currently has around 60 volunteers who are passionate about tackling climate change and creating social events for Kolding’s citizens.

The activities held by this organization include, among others:

  • Social dumpster dinners
  • Climate advocating
  • Co-creation workshops
  • Sustainability
  • Education and research
  • Volunteer meetings
  • Supporting other climate events and organizations
  • Cooking sessions
  • Collaborations with and consulting local businesses
  • ….and much more.

The organization is among others working with UN’s SDG 2 (Zero Hunger), 12 (Responsible Consumption) and 13 (Climate Action).
Food:RE:Formers is located in Bygning 5 – Nikolai and has monthly volunteer meetings at 5 pm on the first Thursday of the month. You are welcome to contact us if you want to become a Food:RE:Formers, collaborate on a sustainable project as a students, business or private person.

Kontakt:

info@foodreformers.dk

Iben Østergaard Fog 
Tlf.: 6165 3714
Mail: iben.ostergaard.fog@gmail.com

Diana Sandu
Mail: sandudiana97@yahoo.com

Se mere her:

Facebook

Instagram

LinkedIn

Youtube

Genbrugsfællesskabet arbejder med brugte sko

Kan du heller ikke få nok at genbrug? Så kan du blive frivillig i Genbrugsfællesskabet.

  • I genbrugsfællesskabet møder du mennesker fra lokalområdet, der også tænker bæredygtighed og genbrug.
  • Her kan du både give den fuld skrue på workshops og sætte egne genbrugsprojekter i søen.
  • Du kan deltage i fællesmøderne, hvor vi sætter fokus på et aktuelt emne inden for genbrugsverdenen.
  • Du kan også nøjes med at kigge med fra sidelinjen og modtage vores nyhedsbrev.

Fællesskabet er både for privatpersoner, institutioner og foreninger.

Kontakt

genbrugnytter@kolding.dk

Se mere på

www.kolding.dk/genbrugnytter

Kolding Ungeråd

Green Kolding/Kolding Ungeklimaråd er en frivillig forening, som ønsker at accelerere den grønne omstilling i Kolding og omegn. Vi vil gerne skabe fokus på Koldings grønne og bæredygtige tiltag, samt inspirere til mere politisk handling.

Vi får et tilskud fra Kolding Kommune til events, m.m., og har desuden et talerør ind til politikerne, hvor de vigtige beslutninger jo tages.

Lyder det som noget du kunne tænke dig at være en del af, så skriv en besked til os på vores messengergruppe Green Kolding, eller mød os i Nicolai komplekset i Bygning 5, hvor vi afholder møde den anden tirsdag i hver måned kl. 19!
Alle er velkomne. Dog har du kun afstemningsret, hvis du er under 30 år.
Vi glæder os til at se dig.

Kontakt

Casper Toft Sørensen
Tlf.: 6021 3105
casper@biocover.dk

Facebook: Green Kolding

Torvedag på Akseltorv

Ambitionen for Kolding Green Streets Torvelørdag er at bidrage til at vi alle bliver inspireret til og har mulighed for, at leve og handle mere bæredygtigt. Desuden vil vi gerne skabe en levende bymidte gennem et marked med lokalt producerede fødevarer og produkter, med en bæredygtig profil. Båret af værdierne: Grønt, lokalt, lækkert og unikt.

Markedet strækker sig fra Akseltorv, over Torvegade, til Vestertorv bag Nicolai Kirken. Torvelørdag er åbent hver lørdag fra kl. 9 til 14.

Opstillerne er i kategorierne mad, design, brugskunst, genbrug, m.v. Derudover over er aktivisme en central del af markedet. Vi byder derfor alle velkomne der gerne vil fortælle om en sag, lave en event eller lignende, der fremmer den bæredygtige agenda, både miljømæssigt og socialt. Er man iværksætter skaber markedet også de perfekte rammer for at få fortalt om, afprøvet, og solgt sit produkt.

Vi har brug for frivillige for at kunne oppebære udviklingen og driften af Kolding Green Streets Torvelørdag, samt Kolding Green Streets Foundation - foreningen for bæredygtig og kulturel trivsel.

For at kunne løfte dette, er vores ambition at oprette følgende teams, som vi inviterer dig til at blive en del af. Hvilket område der passer dig bedst finder vi ud af igennem vores samtale:

  1. Udvikling og drift af foreningen
  2. Koordinering og rekruttering
  3. Planlægning og events
  4. Kommunikation og markedsføring
  5. Fysisk design og opstilling

Hvis man som studerende kunne være interesseret i, at lade Kolding Green Streets være en del af en opgave, er man også meget velkommen til at henvende sig.

Send en ansøgning hvis du gerne vil bidrage til at løfte et ambitiøst, meget synligt, lærerigt og vigtigt projekt. Med stor lokal gennemslagskraft og en skabelsen af en bred kontakt til lokale aktører fra græsrods til politisk niveau.

Kontakt:

Kim Aagaard Holm
Mail: kontakt@greenstreets.dk

Se mere her:

www.greenstreets.dk

https://www.facebook.com/greenstreets.kolding

 

 

Logo Green streets Kolding - Torvelørdag/Saturday market

Barn viser Natur og Ungdoms banner frem

Natur og Ungdom Kolding er en frivillig forening med fokus på aktiviteter i naturen. Foreningen retter sig især mod børn, unge og deres familier.
Foreningen har til formål at øge børn og unges forståelse og interesse for natur og friluftsliv. Foreningen planlægger aktiviteter med fokus på f.eks. håndværk, sanseoplevelser, madlavning og færdigheder indenfor friluftsliv.

Kontaktperson:

Sheila Sørensen
Tlf.: 2060 6265
Mail: kolding@nogu.dk

Se mere her:

Facebook: Natur & Ungdom Kolding

Repair Café Kolding viser hvad de kan ved Rådhuset

Vi er en non profit organisation, som drives af frivillige. Caféen blev stiftet i maj 2018 med det formål at få forbrugerne til at ændre adfærd hen imod at producere mindre affald og indføre en mere bæredygtig levevis.
Vi hjælper med og underviser i at genbruge, reparere og genskabe eksisterende ting i stedet for at smide dem ud.

Vores mål er at sætte et positivt aftryk i verden - miljømæssigt og socialt.

Repair Cafe Kolding holder til i Pakhuset på havnen. Her kan alle få hjælp af frivillige fixere til at genbruge, genanvende, reparere og restaurere egne ting i stedet for at smide dem ud.

Repair Caféen holder åbent tredje torsdag aften i hver måned.

Repair Cafe holder åbent hver torsdag aften i måneden

Følg med på Repair Cafés facebook og bliv inspireret til en bæredygtig hverdag og deltag i deres begivenheder.

Kontakt:

Tina Klemmensen
Tlf: 2982 0451
Mail: info@tina-klemmensen.dk

Se mere på:

Facebook Repair Cafe Kolding

Egerne med økse

Skovtrolden naturgruppe, Kolding, blev stiftet i 1992. Skovtrolden har lokalforeninger rundt i landet.

Foreningens formål er at oplyse om Danmarks natur og miljø. Foreningen opfylder sit formål gennem afholdelse af foredrag, kurser og ture.

Kontingent holdes på lavest mulige niveau, og når det er betalt, er deltagelse i alle arrangementer gratis. Ind imellem afholdes offentlige ture, som ikke behøver medlemskab.

Du kan finde os på facebookgruppen ’Skovtroldens naturgruppe’. Man kan kun blive medlem af denne gruppe, som medlem af Skovtrolden naturgruppe.

Skovtrolden naturgruppe er en upolitisk forening.

Kontakt:

Torben Olsen
Tlf.: 2870 7271

Bodil Kristensen
Tlf.: 2423 4922

Mail: skovtrolden.naturgruppe@gmail.com

Se mere her:

www.skovtrolden-naturgruppe.dk

Swap Spot gives the citizens a daily access to secondhand clothing

Swap Spot, located in Building 5, Skolegade 2D, is a physical space in Kolding, that gives the citizens a daily access to secondhand clothing, and an opportunity to clear and renew their wardrobe. Instead of throwing away one’s used clothes and accessories, they can be brought to the Swap Spot to be found and re-used by other people. All textile garments that visitors bring in the Swap Spot carefully go through a quality check and are afterwards assigned a green currency - Wastecoin. The initiative aims to prolong the life cycle of textile garments, encourage re-using, reduce textile waste and bridge like-minded people who share green vision.

Contact:

Social entrepreneur Svetlana Petrova
Tlf.: (+45) 4246 0414
Mail: svetlana.petrova153@gmail.com

Read more here:

www.emptyyourwardrobe.com/en

Facebook